Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 210
Kedves kicsi Emma!

Azon kívül, amit tacsa már leírt, még a következőt kell tudni (megpróbálok nem túl mélyre menni a műszakiságba):

A penészedést nemcsak folyadékvíz, hanem kicsapódó pára is okozhatja. Azt kell tudni, hogy a levegő páratartalma a hideg felületeken csapódik le (ha van szemüveged, biztos neked is párásodott már be, ha hirtelen meleg helyre mentél be hidegből). Az alagsori helyiség belső felületi hőmérsékletét lehűtheti pl. a külső oldali állandó hótömeg is, vagy nagyon hidegben a szerkezetben lévő acélgerenda.

Ez azt jelenti, hogy a penészedés megelőzése vagy megszüntetése általában nem vízszigetelési, hanem hőszigetelési probléma.

Ennél konkrétabbat "távolból" nem tudok javasolni, de ha emilben küldesz fényképet az öcséd lakásáról, tudok megoldást javasolni.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 209
Nekem meg azt is mondtak erre (a volt hazunk hasonloan szenvedett), hogy a havat azonnal el kell lapatolni a falak mellol, es rendesen arrebb is kell vinni, hogy amikor olvad, ne a haz ala / fele folyjon.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 208
tacsa,

Inkabb arrol a makkolasrol meselj... Ez valami sved dolog, ugye? ;-)))

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 207
Kedves KE! ( Hacsek távollétében és képviseletében)

Van orvosi szóval tüneti kezelés: ezek a penészedés elleni vegyszerek. Ebből többféle van , házilagos és gyári egyaránt. Ha érdekel , összeszedhetem őket, jobbakat és rosszabbakat, Hacsek biztos megnevez fejből ( www.archiweb.hu) néhány konkrét terméket is. De.! Oki megoldást kell keresni, ez pedig a vizesedés okának megszüntetése ismétlődést elkerülendő. Szavaidból arra lehet következtetni, hogy a vízelvezetés funkcionálisan nem (jól) megoldott.
Javaslat:
- megnézni, hogy az ereszek nem lyukasak-e , beleértve a levezető szakaszokat és az épülettől elvezetőket. Ha kell , csere , javítás stb.
- Meg kell nézni, a közmű vezetékek nem lyukasak-e , vagy a csatalkozásnál a tömítések nem hiányoznak-e. ( Ha a penészesedés büdös is , akkor egyértelműen a szennyvíz hálózattal van gond valószínüleg.)
- Ha a csövekkel nincs gond , akkor viszont erős a gyanú , hogy a ház alagsori részének víz( talajnedvesség ) elleni szigetelése hibás, esetleg elöregedett. Ez már bonyolultabb , mert a fal mellett felbontást igényel jelentős mértékben , és a régi szigetelé eltávolítása után új felhordását.

Megjegyzem:
Ha az oki kezelés megtörténik , a penész megfelelő sűrűségű szellőzettéssel távozik!

tacsa

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 206
Kosz Hacsek, a geometria mindig is az erossegem volt...

Viszont segitsetek mar abban, hogy mit lehet kezdeni egya tel folyaman erosen bepeneszedett felalagsori lakassal? (Az ocseme.)

Van valami specko gombairto vagy ilyesmi amit ujrafestes elott ra lehet kenni? Tavaly nem csinalta ezt a kegli, de iden a sok ho es csapadek miatt, gondolom, elege lett.

Tudtok segiteni?

kicsi emma

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 205
Kedves illicit!

Alapkérdés , hogy milyen nyílászáró kerül bele és milyen nyílásba? ( Pl. fa a téglafalba ), valamint: megvan-é a nyílás , vagy sem? A nyílást a nyílászáró méretének megfelelően kell ( megfelelően tágabb ) kialakítani , vagy a meglévő nyíláshoz jól választani a zárót. Leírtjaidból arra következtetek, hogy mind a nyílás , mind a záró már megvan.
Ha tégla fal van , nem árthat egy-egy 100-as szeg sem, aminek a feje eltűnik a mázolás alatt ( meg csiszolható is ) , lehetőleg fúgába verve egyébként. De erre is igaz Lenin: ami nem megy , azt ne erőltessük ( legfeljebb kicsit feljebb vagy lejjebb ).
Általában a tokot rögzítik , aztán majd a lapot kell "illeszteni" , ami esetenként él-gyalut igényel stb. , és be kell állítani az állítható vasalatokat.
Gyermek közelsége esetén célszerű lécekkel két oldalra kitámasztani ( kis szöggel ) a tokot kiborulás ellen is.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 204
Kedves Mindenki!

Én is előkerültem , hála "Bendegúz"-nak, ezúton is köszönöm, mert nem tudtam a címet(új) thx!

Kedves Pocak!
Ma este együtt fogok makkolni a svéd építész barátnőmmel ( tényleg tündéri és valódi barátnő , a feleségem is szereti ) , megkérdezem , így autentikus lesz a válasz!

tacsa

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 203
Én a házamban 20 SOFA ajtót-ablakot rögzítettem PUR habbal. 8 évvel ezelőtt... Tökéletes hőszigetelés, és még egyik sem mozdult ki a helyéről. 90x240-es erkélyajtók, 180x150-es ablakok, szóval elég nehezek. Beépítéskor viszont egy ablakot ki kellett vágni a helyéről, mert a táguló hab a keretet összenyomta, nem lehetett az ablakot becsukni. Szóval ki kell támasztani a keretet rendesen. Ragasztottam ajtót Albafalba utólag vágott nyílásba. Itt is jól ki kellett támasztani a keretet ragasztás előtt. A PUR habnál jobban semmi nem rögzíti a nyílászárókat, gipszfalba pedig egyszerűen nem lehet sem ékeléssel, sem csavarozással megbízhatóan beépíteni.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 202
a pur-hab rögzítésre nem alkalmas. Ha így akarod megoldani, akkor két ajtócsapódás után kidől a helyéből.
Az utólag behelyezést tényleg részletezhetnéd. téglafalba akarod, vagy esetleg valami más anyagba, esetleg egy már meglévő nyílászáróba(ilyen is van), vagy hogyan?
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 201
a pur-hab valóban nem tágul szilárdulás közben. csak minimum a 10x-ére:-))))) az meg igazán semmiség.
Bár attól még nem vetemedik az ajtó. az ékeléstől annál inkább(ha rosszul csinálják).
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 200
Kedves illicit!
Faajtóról van szó?
Én nem szedném ki az ékeket. Az biztosabbban tart, mint a pur-hab. Annyira azért nem kell tömíteni, hogy az ékek zavarnának.
A pur-hab egyébként nem tágul szilárdulás közben, úgyhogy attól nem vetemedhet az ajtó. Régen rossz, ha a tok alakját az ajtólappal kell megakadályozni.
A vetemedés ellen az a legjobb megoldás, ha a tokot váltott szálirányú darabokból illesztik-ragasztják, de ez a gyártó dolga, nem a tiéd.

Mit értesz azon egyébként, hogy nyílászáró "utólagos" behelyezése? Még hogy lehet?

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 199
Felhozom a tetőre, nehogy má' elsüllyedjen.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 198
Kedves szagértők!
A kérdésem nyílászáró utólagos behelyezésére vonatkozik.
A kész nyíláskeretbe az ajtót ékeléssel rögzítem, majd PUR habbal a fal és tok közötti nyílást kitömöm. Egy nap múlva az ékeket kiszedem, azoknak helyeit szintén kitömítem valamilyen anyaggal.

Helyes ez a megoldás, ugyanis ezt javasolták ?
Milyen külön intézkedések kellenek? ( Az ajtólap bennhagyása a művelet közben, a tok kitámasztása a vetemedés megakadályozása miatt, stb)

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 197
Kedves TamTam!

Igen. Az oldal alján ott van jobbra egy link, ami mögött termékcsoportokra bontva vannak a kiadott bizonyítványok adatai. Ha nem ezekre az adatokra vágysz, akkor persze nem jó helyen vagy. (:-))

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 196
Itt vagyok! Lehet továbbra is kérdezni, bírálni, vitatkozni! Értesítsünk mindenkit!
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 195
már azt hittem hogy ez a topic is eltűnt:-(((
Pocak Creative Commons License 1999.05.14 0 0 194
Kedves kicsi emma,

Koszonom, ez egesz jol hangzik, alkalomadtan korulnezunk.

******
Kedves tacsa,

Svedorszagban nem a futeskoltseg miatt valasztjak ezt a sullyesztett megoldast? En eleg nehezen tudom elkepzelni, hogy akar a szaunat (bar szauna valoszinuleg nem lesz), akar a mosokonyhat a pincebe tennenk (en biztos nem ugralnek le a szaritohoz tevenezes kozben! ;-) ). A gyerek az mehet, addig se zajong... ;-)

ks Creative Commons License 1999.05.14 0 0 193
Kedves építészek!

Köszönöm az eddigi válaszaitokat, nagyon sokat segítettetek vele.

Mint már lentebb említettem, a házam mellett a lábazatnál fel akartam tölteni. Mostmár nem akarom, hanem inkább egy kicsit kimélyítem és feltöltöm sóderral meg kövekkel. Az elképzelés az az, hogy a lábazat kb 50cm magasan kiálljon a földből, terranova szines vakolat (olyan vörös mint a bramac tető) és mellette fehér zúzott mészkő kb 50 cm szélesen ( az alapra merőlegesen :). Azt nem tudom, hogy mit rakjak legalulra: homok-sóder mészkő vagy sóder-homok mészkő? A mészkő lenne felül. A hely jellegéből adódóan nagyon szép anyagot bányásznak a közelben és a későbbiekben kialakítandó kertben is lenne néhány nagyobb mészkőszikla, ezért gondoltam erre.
Kérdésem az az, hogy mennyire vízzáró ez a megodás és hogy javasoljátok e az alkalmazását.
üdv
ks

TamTam Creative Commons License 1999.05.14 0 0 192
Kedves Hacsek,

biztos, hogy a link (www.archiweb.hu/web/group6/chapter2/) oda mutat, ahova akartad? Itt én az ÉPÍTÉSI TERMÉKEK MINOSÉGTANÚSÍTÁSA c. oldalt leltem...

TamTam

Előzmény: Hacsek (186)
tacsa Creative Commons License 1999.05.14 0 0 191
Kedves Wildschwein!

Köszönöm a felajánlkozást. A közvetlen visszajelzésekből , meg az általad leírtakból is az derül ki: talán nem elveszett az emberiség , és hajlandók vagyunk segíteni egymásnak. Lehet , hogy kéne indítani egy segítségnyújtó topicot, ahol a "szagemberek" tudnak tanácsokat adni a felmerülő , és mások számára - "outsider" - szinte megoldhatatlan kérdésekben. Egyfajta "szeretet-szolgálat" jelleggel , persze , amíg ésszerűen így emilen megoldható, addig.

Előzmény: Wildschwein (190)
Wildschwein Creative Commons License 1999.05.14 0 0 190
Kedves Trebitsch, tacsa, andras és Hacsek!

Nagyon köszönöm a válaszaitokat, remélem hamarosan szükségem is lesz rájuk. (Ahogy most kinéz, még kb. 2 - 2,5 év kell ahhoz, hogy némi reális eséllyel bele tudjunk vágni egy építkezésbe.)
Jótett helyébe jót várj: szívesen megválaszolom emilben az adózással kapcsolatos kérdéseiteket, mert én meg ahhoz értek.

Hacsek Creative Commons License 1999.05.14 0 0 189
Kicsi emma!

Sose bánkódj! Elmagyarázom, hogyan kell megmérni egy telket:
1. Derékszögű négyszög területe a*b.
2. Trapéz (aminek csak két párhuzamoc oldala van) területe: a két párhuzamos szakasz összegének fele, szorozva a párhuzamosok távolságával.
3. Háromszög: bármely oldal fele szorozva a szemben lévő csúcs merőleges távolságával (magyarán magasság)
4. Remélem körcikk nincs a telken (azt úgy lehet kiszámítani, hogy teljes körből kivonsz egy körcikket és visszaadsz egy háromszöget)

Előzmény: kicsi emma (188)
kicsi emma Creative Commons License 1999.05.14 0 0 188
Na most derul ki, hogy megiscsak no vagyok - nem tudom megmondani mekkroa a telkunk, mentsegemre legyen szolva a harmadikat vettuk meg a szomszed felevel egyutt, szoval eleg bonyolult volt.

De: nagy, es osszkozmuves. Csatorna is, gaz is, telefon is, ut is.Es egymilko volt kabe.

Előzmény: bubu (160)
kicsi emma Creative Commons License 1999.05.14 0 0 187
Kedves Pocak!
Van altalanos iskola Leanyvaron, nyolcosztalyos. Elsotol fogva tanitanak nemetet,mert svab falu es masodik nyelvkent angolt.

Most tobb fiatal etelmisegi par is kikoltozott oda, ugy tunik. Lesz versenykepes gyerekanyag. (Szerintem ez is lenyeges.) Es egy-ket tanarral mar megismerkedtunk es szimpatikusak.

Ugyanis nekem is fontos szempont volt.

Es az ovoda is jo, az is nemetes, meg tanccsoport meg ilyenek.

Nem olyan igazi kicsi falu, mert nem eldugott vagy ilyesmi, hanem Budapest es esztergom kozt van feluton. Nem kell tole felni.

Ke

Előzmény: Pocak (155)
Hacsek Creative Commons License 1999.05.14 0 0 186
Kedves Vaddisznó! (bocs)

Most már tényleg mindent elmondtak a többiek, úgyhogy én csak annyit javasolnék, hogy ha eldöntötted, hogy építkezni akarsz, és van telked, azonnal kérj egy hivatalos helyszínrajzot meg egy tulajdoni lapot, hogy tudd, mit építhetsz, meg hogy tényleg tied-e a telek! Ez nem vicc!
Budapest tekintetében segíteni tudok a BVKSZ övezeti adataival (www.archiweb.hu/web/group6/chapter2/), a többi 3200 településével sajnos még nem.

Előzmény: Wildschwein (182)
andras Creative Commons License 1999.05.14 0 0 185
Kedves Wildschwein,

a telkek beépíthetősége felől a területileg illetékes önkormányzat műszaki (építési) osztályán kell érdeklődni. Az építési törvény csak a min. előírásokat határozza meg, ezen keretek között az önkormányzat (mint elsőfokú építési hatóság) szabályozhatja a beépíthetőséget. Itt nem csak a beépíthetőségi százalékokról van szó, hanem a telekhatárokról, építménymagasságról stb. is.
A tetőteret az építtetők többsége azért próbálja kihasználni, mert az az elterjedt vélekedés, hogy így lehet a legolcsóbban + lakótérhez jutni, és ebben van is némi igazság. Saját tapasztalataim alapján azt mondanám, hogy a fajlagos négyzetméter költségek a pinceszintre vetítve a legmagasabbak, ezt követően jön a földszint, majd a tetőtér.
A perlitbetonnal kapcsolatos tanácsokról láthatóan lekéstem, holott pont tegnap használtuk az egyik építkezésünkön.
Ha bárkinek olcsó építőanyagbeszerzési forrásokra, a gerendaházak ill. a hagyományos építkezési mód kivitelezésével kapcsolatos kérdései vannak, szívesen segítek (ha tudok).

tacsa Creative Commons License 1999.05.14 0 0 184
Helló Wildschein!
Az , hogy ki milyen házat épít , alapvetően a következőktől függ szerintem ( meg még sok egyébtől persze )
* mi az igénye, ízlése
* mennyi pénze van a dologra , vagy mit tud hozzátenni munkában stb.
* milyen előírások és környezeti adottságok vannak , ha már megvan a telek

Mindebből következik, hogy igazából - ha a telek megengedi, - akkor minden további nélkül építhetsz földszint + alagsoros házat , melyben benne van a lehetőség a tetőtér beépítésére. Azzal érdemes számolni, hogy ha azonos alapterületen több szint van , akkor általában fajlagosan alacsonyabbak a költségei egy m2-nek , mivel bizonyos feladatok ( szerkezet , gépészet stb. ) kevesebbe kerülnek egy-egy sziont esetén. Vélhetően ez az egyik indoka annak , hogy legtöbb magán-építő több szintben gondolkodik. Én Svédországban láttam sok olyan házat , ami alatt olyan 1 m-ig kiemelt alagsor van, melyen belül számos funkció elhelyezhető: például a kiszolgáló egységek , vagy épp a gyereke birodalma , a szauna , és persze egy csomó gépészeti rendszer központja. Az alagsor és pince építése persze egyes telkeken gondot okozhat például ha talajvíz van.
Másik kérdésedre , hogy mekkora telek kell , annyit tudok mondani látatlanban , hogy a telek övezeti besorolásától függ, mekkora a beépíthető alapterülete az adott teleknek. Ez általában 10-25 % között van , övezettől függően. Ebből következik, hogy legrosszabb esetben ( 10 % ) a 150 m2-hez 1.500 m2 -es telek kell , legjobb esetben ennél jóval kisebb is elég. figyelembe véve azonban azt , hogy a családi házat általában több generáció céljaira építjük , az 1.000 m2-nél kisebb telket lehetőleg nem célszerű
venni a távlati fejleszthetőség , melléképítmények stb. miatt. A nagyobb telek például gyümölccsel és zöldséggel azért valahol megtérül.

Előzmény: Wildschwein (182)
Trebitsch Creative Commons License 1999.05.14 0 0 183
Kedves Wildschwein,

majd válaszolnak a szagértők is, én addig elmondom, hogy én miért nem tudtam pont olyat építeni, mint te szeretnél, pedig én is azt terveltem.
Szóval: kicsi volt a telek. Nálunk, Újpesten a 05-ös építési övezet, ahol lakom, a telek 20%-ának beépítését teszi lehetővé. Ha egy darab, egybefüggő tetővel ellátott izét építesz, akkor az építési osztály egyedi kérelemre még rátehet (meg is szokta tenni) erre további 5%-ot.
Ezen kívül előírás az, hogy az utcafronttól 5 métert, és legalább az egyik oldalsó telekhatártól szintén 5 métert kell tartanod, a másik oldal lehet telekhatárra építve.
Namost, ha a 150 nm-t mexorzod 4-gyel, akkor kijön, hogy 600 nm-es telek kell minimum. Az olyan durván 170 négyszögöl; ha a további korlátozásokat is figyelembe veszed, akkor kiderül, hogy 720 nm, azaz 200nöl alatt nemigen lehet jól összehozni.
A mi telkünk meg 120 nöles. :) Innentől kezdve muszáj volt fölfelé terjeszkedni, és idén talán már lakható is lesz a tetőtér.

A négyzetméter-számításhoz a külső főfalak alapvonalának külső szélét mérik, tehát a belső alapterület ennél persze kisebb.
További következmény, hogy ha építesz egy jó erős, de csak két-három nm alapterületű kacsalábat, akkor arra már szabad tenni egy akkora épületet, ami befedi a teljes telket.... :)

Előzmény: Wildschwein (182)
Wildschwein Creative Commons License 1999.05.14 0 0 182
Kedves Hacsek, kedves tacsa,
mi még csak tervezgetjük az építkezést, ezért nekem nincsenek ennyire konkrét kérdéseim, csak általánosságban kérdeznék. Egyszintes házat szeretnénk (legalábbis olyan értelemben, hogy nem akarjuk a tetőteret beépíteni - inkább legyen az alapterület nagyobb -, de alagsor azért kellene a lomtár, kazánház stb. részére). Kissé elbizonytalanít azonban az, hogy az utóbbi 30 évben Magyarországon épült házak között alig látok ilyent. Lehet, hogy van az egyszintes háznak valami olyan hátránya, ami miatt senki sem választja ezt?
Persze tudom, hogy a többszintes házak egyeduralmának sokféle oka lehet (pl. kicsi telek, divat) de kíváncsi vagyok, hogy van-e valamilyen további ok, amire nem gondoltam.
Tényleg, az előírások szerint mekkora telek kell ahhoz, hogy egy kb. 150-160 nm-es házat építhessek rajta?
Hacsek Creative Commons License 1999.05.13 0 0 181
Cucu,

Míért akarod felszedni a hajópadlót? Ha rohadna vagy mozogna, akkor persze jogos, de ha, mint írod, egész jó állapotban van, akkor én hagynám.
Ha csak takarni akarod, a tetejére semmiképpen ne tegyél parkettát (erről a dupla óvszer jut az eszembe), akkor már inkább faltól-falig szőnyeget javaslok.
Csodát lehet művelni egy hétvégére kikölcsönzött padlócsiszolóval is. Addig berregtetheted, amíg sima lesz vagy el nem fogy a faanyag.
1. Ha sima lesz előbb, akkor azon frissiben beereszted világos páccal, majd jó sok lakkot neki és kész.
2. Ha elfogyott a fa, mielőtt sima lenne, akkor viszont kész van a feltárás(:-))

Egyébként, hogy mi a menő padló, azt abból lehet leszűrni, hogy éppen minek a kinézetét utánozzák. Régen a műmárvány és a terrazzo volt ilyen, ma már a műanyagok is játszanak. Van egy angol cég, az Amtico, amelyik a világon minden padlótípust utánoz PVC-ből, fát, követ, márványt, gránitot, mozaikot. Az benne az érdekes, hogy nem csak a kinézetet, hanem a felületi struktúrát, a bemélyedő hézagokat is utánozzák. Ha mezítláb jársz mondjuk parkettautánzaton, nem érzed a különbséget egy vastagon lakkozott parkettához képest, mert nem hideg.

Előzmény: cucu (178)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!