Keresés

Részletes keresés

Gyula65 Creative Commons License 2018.05.24 0 0 27311

Atkafertőzés! Flumite 200-al többször permetezni!

A Flumite 200 előnyös tulajdonságai
Egyedi hatásmechanizmus; a flufenzin gátolja a lerakott atkatojások kelését. A hatóanyagot a táplálkozó nőstény atkák felveszik, ami sterilizálja a nőstényekben képződő atka tojásokat.
A flufenzin elpusztítja a fiatal, mozgó lárvákat és a nimfákat.
A transzlamináris tulajdonságú hatóanyag a levelek fonákán táplálkozó lárvákat is nagy hatékonysággal pusztítja el.
Hosszú, 40-60 napos hatástartam.
Széles hatásspektrum; a Flumite 200 a levél-, gubacs- és takácsatka fajok ellen egyaránt hatékony.
A Flumite 200 kitűnő hatású az eltérő fajokból és fejlődési alakokból álló, vegyes atkapopulációk ellen is.
Rugalmas alkalmazás, a permetezések nem korlátozódnak egy rövid időszakra. A Flumite 200 a tavaszi, nyári és őszi kezelésekre egyaránt felhasználható.
Erős szelektivitás; a Flumite csak a növénykárosító atkákat pusztítja el, a ragadozó atkákat és a hasznos rovarokat kíméli.
Zöld minősítés; integrált növényvédelmi technológiákban felhasználható.
Alacsony dózisokban is tökéletes hatás; igen kedvező költség/hatás arány.
Forgalmazási kategória: III - szabadforgalmú besorolás.

Üdv!

Előzmény: balacsa (27309)
CBNora Creative Commons License 2018.05.24 0 0 27310

Hárs gubacsatka.

Előzmény: balacsa (27309)
balacsa Creative Commons License 2018.05.24 0 0 27309

Sziasztok!

A fa az utcán van. Mióta az alsóbb (3 m) ágakat levágták rengeteg vízhatás nő a törzs körül, és a gyökerek felnyomják a földet (szinte egy kis dombon áll a fa).

Az új gond: a hajtások levelei tele vannak valamivel.

Mi ez? Mit javasoltok?

55judit Creative Commons License 2018.05.24 0 0 27308

Köszönöm válaszodat.

Előzmény: kavicsos64 (27301)
beetee Creative Commons License 2018.05.24 0 0 27307

Polisztigmás levélfoltosság.

Esztétikai zavar, meg persze gyengíti a fát, de nem ettől nincs termésed.

Keress rá, de alapvetően lelkiismeretes lemosózás, a régi levelek eltüntetése ősszel, rezes fedés a hajtáskor a megoldás. Most már csak felszívódóval csökkentheted a kárt. A foltok természetesen nem fognak visszafejlődni. De legalább csökkented a jövőre visszafertőzést okozó spórák számát.

A termés-elmaradást inkább a tavaszi hektikus időjárásban látom. Sok kultúra lefagyott. Ha virágzott is, akkor is lehetséges, hogy maga a bibe már károsodott volt, ezért szirmot ugyan bontott, de a termékenyülés már nem következhetett be.

Aztán idén, pont a gyümölcsök virágzásakor még hiányoztak a méhek. Ők is vissza kellett fogják magukat a hideg miatt. Elkésett a fiasítás, egyszerűen nem tudott felszaporodni az állományuk a virágzásig.

Vagy volt kötés, és a szilvadarázs kártétele miatt lehullottak?

Jól fel kell pumpálni tápanyagokkal a fát (lombtrágya), főleg a kötődést segítő bórt adni neki, még tavasszal is, aztán kiderül, akkor mire képes.

(nálam sincs sok szilva... s.barack egyáltalán)

Előzmény: QQ (27305)
QQ Creative Commons License 2018.05.24 0 0 27306

Tényleg nem lehet itt hozzaszolast javítani?

Szóval virág volt rajta ez évben is

QQ Creative Commons License 2018.05.24 0 0 27305

Sziasztok

Légyszi mondja meg valaki mi ez. Meg, hogy emiatt nincs termes a szilvafán csak pár szem?  tavaly vagy 30-40 üveg lekvár lett a képen látható virág mennyiség volt rajta millió méhvel?

ha meg nem akkor miért? 2 Ilyen fa áll a kertben és 3 a ház előtt nem túl forgalmas út mellett. Tavaly csak a bentin volt termés a ház előttieken nem. 

öreg_néne_b Creative Commons License 2018.05.24 0 0 27304

Nincs alternatív készítmény.

Előzmény: _Zsolesz_ (27302)
_Zsolesz_ Creative Commons License 2018.05.24 0 0 27303

Egy másik kérdés: a növényvédelmi alaptanfolyam 5 évenkénti, érvényességet hosszabító továbbképzése mennyibe kerül? Erre vonatkozóan nem találtam infót (egyelőre).

_Zsolesz_ Creative Commons License 2018.05.24 0 0 27302

Érdeklődöm, hogy a Teldor (Bayer) helyett mit lehet alkalmazni termésrothadás (megy, cseresznye) ellen, az közvetlenül teljesre érés előtt (3 nap é.v.i.)?

kavicsos64 Creative Commons License 2018.05.23 0 0 27301

Inkább külön fújd ,a rézhez nem szoktam keverni egyáltalán lombtrágyát ,növelné a perzselés veszélyét ! De ha a növényt nem öntözöd a lombtrágyát se javaslom ,fokozza a szárazság hatását !

Előzmény: 55judit (27300)
55judit Creative Commons License 2018.05.23 0 0 27300

Sziasztok!

Szeretném kérdezni, lombtrágyát rezes vagy kénes permetszerrel együtt lehet-e kijuttatni?

kaposznyak Creative Commons License 2018.05.22 0 0 27299

Köszönöm a hozzászólásokat!

A 10 nap holnap lejár, és mivel tavaly nagy kárt okoztak a molyok, inkább lefújom újra.

Előzmény: pacsepa (27297)
kavicsos64 Creative Commons License 2018.05.22 0 0 27298

Ne is mond ,teljesen átérzem amit írtál, hasonló a bajom nekem is ! Mindkét oldalt olyan gyümölcsös lett ,és még bővül, ahol senki nem ért a kezeléshez és nem is kezelik ,és ezek tetejébe még ott van az önkormányzat 1 hektárnyi betegség góca is ! Én már sokszor ott tartok a láncfűrésszel kivágom az enyémeit, és befejezem a kertészkedést is ,oszt el megyek horgászni ((::!!

Előzmény: pacsepa (27297)
pacsepa Creative Commons License 2018.05.22 0 0 27297

Hinni bármiben lehet. A Calypso-ra például az van írva, hogy AKÁR 21 napos hatástartam...

Én azt gondolom, hogy rajzásban 10 napot adok a rovarölő felszívódó szereknek. Nem csak a hitetlenségem okán. Ha a 14. napon bejön egy tartósabb rossz idő (értsd permetezésre alkalmatlan, de a kártevőknek jó), vagy napokig vidéken kell lennem, akkor védtelen a növény. Ezt nem vállalom be.

Pár fánál kiskertben ez elmegy, a nagyobb gazdaságokban nyilván másképpen számolják a költséget és az időt, jobb a helyzet szerintem. Monokultúrákban a szomszédból való visszafertőződés veszélye kisebb. Nálam két nap alatt visszafertőznek.

Az egyik szomszédom megirigyelte a "sikereimet" a gyümölcsfákkal. Tavaly felhagyott a burgonya stb vetéssel, teleültette a kertet fákkal. Azóta nem is permetezett. A szívem megszakad, két kajszi facsemete kiszáradt most májusra, megölte a monília. A cseresznyefa minden ága tele van levéltetűvel. Most hétvégén éjszaka amikor az én fáimat permeteztem, a cseresznyéjét lenyomtam a kerítésen keresztül. Majd biztos nagyokat fog mesélni a cseresznyéje öngyógyító képességéről...

A másik szomszédomnak a meggyfáját szoktam permetezni, az is közvetlenül a kerítésnél van. Mivel csak a fa egyik felét érem el, látványos a különbség a két oldala között...

Előzmény: kaposznyak (27295)
Flanell Creative Commons License 2018.05.22 0 0 27296

Én nem nagyon hiszem. Tapasztalataim alapján.

Mondjuk, ha 4 gr/10 l-rel szórod le a fákat, akkor esetleg a levéltetűt még 10 nap után is viszi, de az almamolyt már nemigen. (A levéltetűre 1,25 gr van írva.)

Előzmény: kaposznyak (27295)
kaposznyak Creative Commons License 2018.05.22 0 0 27295

Sziasztok.

A Mospilan 14 napos hatástartama hihető? Almamoly a célpont.

beetee Creative Commons License 2018.05.22 0 0 27294

Biztos, hogy kendermagbogár? Az korábbi károsító...

Esetleg repcefénybogár? Az mostani.

Járja a szőlővirágokat, viszont komolyabb kárt ott nem okoz, csak eszi a virágport. Sőt segíti a megporzást. A szaporodásának helye, lárváinak és imágóinak kártétele a neve szerinti repce.

Ellenben, ha olyan kicsit sem méhkímélő szerekkel fújod, mint az Actara, akkor adsz egy pofont a méheknek, mert azok meg, igaz kevésbé, mint más kedvencüket, de járják a szőlővirágot is.

Előzmény: alfi13 (27293)
alfi13 Creative Commons License 2018.05.21 0 0 27293

Nálam virágzik a szőlő és tele van kendermagbogáral (apró fekete és a szőlőfürtökön van ) nézzétek meg a szőlőtöket mert nagyon nagy kárt tud okozni. Védekezni ellene Actara Sherpa vagy Decis-el lehet.

Jani71 Creative Commons License 2018.05.21 0 0 27292

Egy biztos: a zöld juhar levelei mostanában vannak abban az állapotban, hogy durván sárgulnak, aminek a folyománya a totális lisztharmatfertőzés lesz... Előzőleg már láttam valahol

nagyon lisztharmatos levelet valami útszéli, nagy levelű növényen (lórom? - mindegy).

Szóval épp most van az ideje a lisztharmat terjedésének. De mivel évekkel ezelőtt volt

'szerencsém' végignézni, hogy viszi el a gomba a teljes virágot, ezért nem bízom a véletlenre,

épp az imént szórtam Ridomil Goldot a szőlőre (peronoszpórára, a mankocebes verziót).

Amint lehet, megy a lisztharmatra is valami. Talán Topas vagy Folicur és Karathane Star.

Előzmény: kaposznyak (27291)
kaposznyak Creative Commons License 2018.05.21 0 0 27291

Kösz.

Mifelénk (Monor) az elmúlt pár napban betalált 2-3 nagyobb zápor, aztán jött a jó kis párás meleg.

Ezek szerint poronoszpórának való idő...

Előzmény: alfi13 (27290)
alfi13 Creative Commons License 2018.05.21 0 0 27290

A peronoszpóra eső után a fölszálló pára viszi föl a talajból a levelek aljára a gombákat. Nagy melegben eső után pár órával történik meg a fertőzés. Régi öregek ha elállt az eső rögtön előszedték a permetezőt és fújták a rézoxidkloridot vagy bordóilét mivel nem voltak még fölszívódó szerek.

Előzmény: kaposznyak (27289)
kaposznyak Creative Commons License 2018.05.21 0 0 27289

Kösz a részletezést.

A nagy meleg a peronoszpóra azt hiszi már nyár van, sajnos találtam már fertőzött levelet.

Beteg levelek leszedése segít? Nincs sok és csak 60m a szőlő.

Score van itthon, akkor azzal ma lefújom.

Előzmény: pacsepa (27288)
pacsepa Creative Commons License 2018.05.21 0 0 27288

Én még várnék a peronoszpóra elleni védelemmel.

Az inkább a nyári nagy melegben jellemző. Most a lisztharmat veszélye reálisabb.

A Quadris Lisztharmat elleni védelme elég gyenge.

Azt javaslom, hogy most inkább pl Topas-al permetezz, a Quadrist hagyd meg akkorra amikor a kánikula beköszönt csapadékosabb idővel fűszerezve. Viszont a lisztharmat elleni védelem most fontos, mert a fürtök most virágoznak, a lisztharmat elviheti a termés nagy részét és annak még különösebben nedves idő sem kell. A szemek 2-3 mm átmérőjéig a legérzékenyebb a szőlő erre a betegségre.

Szőlő lisztharmatra (és esetenként peronoszpórára) hatásos felszívódó szerek:

Score, Alfa Solo (Szőlőre nincs adat, de biztos jó rá. III. kategória),

Amistar TOP (Ez nem azonos a mezei Amistar-ral! Kombinált szer, éppen a lisztharmat elleni védelem van benne megerősítve. Hatásos a lisztharmat és a peronoszpóra ellen is! II. kategória),

Cabrio TOP (Specifikus szőlőben használható szer, szőlő lisztharmat és peronoszpóra elleni védelem egyben. III. kategória),

Folicur Solo (II. ketegória),

Systhane Duplo (III. kategória),

Topas (III. kategória).

Kontakt szerek lisztharmat ellen általában kén tartalmúak:

Thiovit Jet (Ha a tavaszi atka elleni védekezést elmulasztottad, azokat is gyéríti. III. kategória),

Vegesol RS (Most még mehet, de később nyáron már inkább ne használd, mert perzselést okozhat 25 oC felett! III. kategória),

Karathane Star (ez kivételesen egy kénmentes szer! III. kategória).

Előzmény: kaposznyak (27287)
kaposznyak Creative Commons License 2018.05.21 0 0 27287

Üdv.

Quadris-t peronoszpóra ellen szőlőre még a várható esők előtt szórjam ki vagy utánna?

Kösz!

szicsu1007 Creative Commons License 2018.05.20 0 0 27286

Nekünk mindig kukacos volt a meteor. Pedig 3-4 sárga lap és 4-5 permetezés volt (Sherpa, Decis, Mospilan, Calypso, Karate - nem pont ilyen sorrendben). Meggybort készítek belőle. A kipréselt lében lebegnek a kukacok (a többi meg beszorult a présbe:-)).

Meglátjuk.

Előzmény: Jani71 (27285)
Jani71 Creative Commons License 2018.05.20 0 0 27285

A Meteor koraira én nem szórok semmit cseresznyelégy ellen. Tavaly mentes volt, idén az első

szemeket most kóstolgatjuk, nincs kukac. Reményeim szerint nem is lesz. Meglátjuk.

Előzmény: szicsu1007 (27284)
szicsu1007 Creative Commons License 2018.05.20 0 0 27284

Kb. május 2-án feltettem két sárga lapot  a "szokásos" helyre. Szinte minden nap megnézem. Miután nem volt rajta fogás, május 10. körül még kettőt feltettem, meteorra. Mind a négy sárga lap tele van legyekkel meg valami darázscsíkos akármivel; de cseresznyelégy egy darab sincs rajta. Pár napja azért kinyomtam az Actarát, a meteorra már csak Decis ment, mert 4-5 nap múlva már kóstolgatjuk.

Hol vannak a cseresznyelegyek? Érthetetlen:-)

Mondjuk a cseresznyém még zöld, most megy át sárgába, de borsónál sokkal nagyobb szemek(igaz most nagyon ritka!).

Előzmény: pacsepa (27282)
Laci7925 Creative Commons License 2018.05.20 0 0 27283

inkabb ugy mondom olyan a szaga mint a festekbe szukseges oldoszernek,

Előzmény: Flanell (27278)
pacsepa Creative Commons License 2018.05.19 0 0 27282

már két hete is volt.

Előzmény: TINTUS (27281)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!