Szia Szirmaril !!!! Teljesen egyet értek veled. Ismered a kutyáimat. Én is járok velük agár pályára, Dunapartra is. Az igaz, hogy nehéz a szőrüket ápolni, ha heti 2-3 alkalommal a Dunaparton futnak, főleg igy összel, de akkor is kiviszem őket. Nekem fontos a kiállitásra járni, mert szeretem, kellenek az eredmények is, kell a kutyán a hosszú szőr is, de azt soha nem csinálnám meg, hogy nem játszhatnak egymással. Most is a 2 kicsi egyfolytában tépi Faydát, akinek amúgy sincs sok szőre. Szedem a 2 kicsi szájából a szőke szőrt, Fayda háta meg egyre kopaszabb. Mindenki azt mondja, hogyha Faydát kiszeretném állitani, akkor tegyem külön. Nem szivesen tenném, de bevallom egy alkalommal megpróbáltam, amikor meg volt fürdetve és másnap kiállitottam, de szirénázott és nem tudott rendesen pihenni. Visszaengedtem a kicsikhez és nem volt semmi baj, szépen aludtak. Ha lerágják Fayda szőrét, akkor nem állitom ki fiatalnak, majd ha idősebbek lesznek és már nem rágják egymást, de akkor sem fogom őket vitrinbe zárni. Legyen kutya életük, legyenek boldogok.
Afgánnál még nem fordult elő, hogy ne tapogatták volna át a kutyát. Nem tudom ki hova valósi és hova jár kiállitásokra, csak magamról szoktam irni, ha irok. Én Budapesten élek és szinte mindenhova járok kiállitásra, többnyire 2 vagy több kutyával. Külföldre is járunk és sokszor szakadó esőben érkezünk az afgánokkal, 6-8 óra autózás után,de nincs hiszti, nincs hányás. Örülnek, hogy együtt töltjük a napot. Az biztos, hogyha rossz kedvem van, vagy ideges vagyok valami miatt, akkor ők is türelmetlenek, de ha úgy megyünk, hogy jó kedvem van, akkor ők is nagyon boldogok.
MÁS:
Sokszor én is gyakorlok itthon a kutyákkal, bár itthon nem az igazi, de nagyon érdekes a dolog, mert a kölykök soha nem akarják megmutatni a fogukat, se megállni. Amikor a nagyokat beállitom és megdicsérem, akkor a kicsik sorban állnak, hogy az ő fogukat is nézzem meg. Amire a kiállitásra kerül a sor, már szépen engedik a fognézést és a tapogatást is.
Afgán agaraim vannak, jelenleg 7.
Bobbor ! Ha olyan rossz a IX-rsnél, gyere át a X-hez és meglátod, hogy nincs ellenségeskedés. Persze ellentétek vannak, de az hol nincs ?
Pénz, pénz, pénz... Ez a kulcsa mindennek, valóban. Ha nem is konkrét pénzbeli összeggel van megvásárolva a bíró, hanem ellenszolgáltatásokkal, a mozgatórugó akkor is a pénz marad. Nem akarok tenyésztőket sorolni, a lényeg, h. nem egy dolgozik közülük a bankszakmában, felső vezetőként, és azt ugyebár mindenki tudja, h. a pénzforgalmat hol bonyolítják... Hát nem megéri az esetleg szerényebb körülmények között élő bírónak, vagy akármelyiknek, h. eltussoljanak a bankszférában különböző tartozásokat? Vagy akár ott az APEH... Egyik közeli ismerősömet akarta befűzni egy jól menő kutyatenyésztő, h. egy bizonyos bírónak az adóbevallását szíveskedjen már kicsit átfabrikálni. Persze jó pénzért...
Még jó, h. nem mindenki adja el magát ilyen mocskos dolgokért...
Teljesen korrekt, ugyanarról beszéltem és csak azért úgy írtam ahogy, mert tényleg hajlamosak azt hinni néhányan, hogy itt kilóra vesznek meg embereket. Ilyen is van, de nem érdemes szerintem ezzel próbálkozni, mert ritkán sikerülne. (még kisebb az esélyegyenlőség).
Ezzel kapcsolatban más, talán meglepő tapasztalataim vannak. A kutyázásban is ugyanúgy megy minden, mint a bürokráciában és mindenhol. Nem a pénz, illetve az ehhez kapcsolódó korrupció a legjellemzőbb, hanem az "ismerősi" viszonyok. A pénz szerintem sokkal kevesebb alkalommal jelenik meg, mint azt általában gondolják.
Nem kell senkit kilóra megvenni. Elég, ha jóban vagy a bíróval, vagy azzal, aki a bírót meghívta, vagy legalább van egy közös jó ismerősötök.
Spillo, Lhakhang, úgy döntöttem maradok:-)!
Csúszös talajra érkeztünk, de musály lenne néha végigtéblábolni rajta, mert azok a "szerény tehetséggel" megáldott emberek sajnos el is hiszik, hogy jók., és ez A BÍRÓK IGAZI FELELŐSSÉGE!
Igazad van. Vmiféle szigorúbb szabályozás kéne a bírókra is alkalmazni, h. ne történhessenek előre lezsírozott címszerzések. Csakhogy ehhez azokat a vezetőségi tagokat kéne lecserélni, aki működtetik ezt a cseppet sem korrekt rendszert. Viszont mint tudjuk ez nem egyszerű, hiszen éppen az ő kezükben van az irányítás, és sajnos nincs olyan szakértő!ember, aki bírói fórumokon erről nyíltan beszélne... Nyilván mindenki fél, h. kiesik a KÖRBŐL, EZÉRT áll fenn évek óta ez a probléma.
Ok, így már világos. Szomorú, h. egyesek-akik nem elég kitartóak,és nem képesek a minimális áldozatokra sem a minőségi kutyatenyésztésért- mennyi kárt okoznak a tisztességes, a fajtát nagy szeretetből, nem pénzért tenyésztő társaiknak (bár itt egy kicsit fals ez a szóhasználat; a két kategória nem említendő egyenragúként...). Ők éppen ezek miatt a rosszmájú irigyek miatt nem tudnak előrejutni tisztességes úton...Pedig nem az lenne mindenki alapvető érdeke, h. saját kutyafajtája az áhított irányba fejlődjön?
Egymást lerondítani, főleg alap, vagy ok nélkül nem szabad. Ebben egyetértek és maximálisan próbálom ehhez tartani magam. Ha bármikor bárki ennek ellenkezőjét tapasztalta szóljon, megkövetem. Ha viszont a visszásságok és a rózsaszín ködbe burkolózás szóvátétele a probléma, akkor mondjátok, legfeljebb itthagyom a topicot.
Rosszul érzed,nem védekezem,csak néha visszatetsző a hangvétel.
Más: a DERBY-ig Vica magyar birónál soha nem volt győztes, ott fordult a kocka Kb 30 kitya között magyar birónál Ő lett az ÁSZ! Ki érti ezt. Én csak azt érzékeltem,hogy volt aki földhözvágta a birálati lapot. Azóta vegyesfelvágott, de van akit kerülök, mert nem tetszik neki a kutyám.
De hát ez nem gond Olyan is volt, hogy annak is volt kifogása akinél a DERBY-n "mennybementünk" na arra figyeltem a legjobban oda, rendesen kiosztott, s ráadásul igaza is volt!
Mit tudom én februárban mit szólnak Vicához? Tényleg,mikor kell nevezni?
Ez azért nem teljesen igaz. Szerintem minden fajtában van egy olyan csoport(tenyésztők, de jó részükre inkább a szaporító szó a jellemző), akik mindennek lehordják a másik-egyébként kiemelkedő eredményeket felmutató- kutyatenyésztőt, valóban irigységtől vezérelve. Ezek a "kis méregzsákok" mindenhol igyekeznek elhinteni a tisztességes, nem kis áldozatotkat hozó kutyás rossz hírét, miközben még mindig seholsincsenek az általuk tartott, szaporított fajta (fajták!) tekintetében.
Ugyanakkor vannak olyanok is, akik az egyébként kiállítási eredmények számát tekintve "győztes" tenyésztőt joggal kritizálják, mert módszereik éppen annyira tisztességesek, h. a saját- jól bejáratott-bíróiknál győzni akármikor tudnak, a külföldi bíró bírálata után meg rázzák az öklüket....Vajon miért?
Mindíg úgy érzem, hogy védekezel, és soha nem értem miért. Vica jó kutya, te jó gazdája vagy és pont.
Jelenségekről beszélünk és aki magára vehetné, azok ritkán jelennek meg a fórumokon, vagy ha mégis, akkor teljes inkognitóban (elnézést ezért a megjegyzésemért azoktól, akikre ez nem vonatkozik, mégis teljesinkognitóban vannak.)
Miután nekem ez az egyszem szukám van, akit átgondoltan,és szubjektiv,döntően szubjektiv okból pároztattam egyszeri alkalommal.ismerve pozitivumait,meg negativumait,nem vagyok tenyésztő
Az szolt mellette,hogy miután nincs közös ős egy sem,bizhatok abban,hogy idegrendszerük az utódoknak kiváló lesz. Ez sikerült
2 fantasztikus szörminőségből reméltem egy megerősitett öröklődést,: ezt majd megtudjuk később
Tartottam a kan méreteinek nagyságától,de biztam a szuka ilyenféle őrőkitésében is:majd az idő igazol,vagy nem
Hiszek a tartási,táplálási körülmények pozitiv hatásában,söt a kutya iránt érzet szeretet ápolás életmód,az un.jó családi háttér véleményem szerint minőséget eredményezhet
Nincsennek tenyésztői álmaim,bizom Avril jelenlegi koordinátáinak figyelemreméltóságában. Igéretes kispasi. Jó kezekben remélhetőleg sokra hivatott
Keresem a szavakat,mert érzéseket,és NEM TÉNYEKET sorolok fel
" Két különlegesen jó kanocska született,aki valószinű kiállitáson is előfordul majd,REMÉLEM
Lehet,hogy a beltenyésztés teljes hiánya miatt lesz érdeklődés a lányos házaknál
Ha eredményesek lesznek akkor biztosan pozitiv befolyásolói lehetnek a hazai tibeti állományra
Ha valaha nevel Vica még családot,ugyanigy döntök jövendőbelijéről. Most kivárunk 2 évig,és elelmegyünk kiállitásokra
Avrilt valószinű nem adom oda, egyetlen hely van, ahová talán adnám,ott karriere biztositott lenne,de az még bizonytalan
Nem illek én sehova se,én csak kutyás vagyok,engem még szétszedni se érdemes
Pontosan!
Sajnos konkrétan huskyban pocsék a mostani kiállítási állomány, és mikor van egyedül az osztályában és összeszedi a championt, az nem eredmény, és attól a kutya nem lesz jó. Érteni kell a fajtához, és nem az aktuális menő kannal fedeztetni.
És miért nem viszi a kiállításra a "tökéletes" kutyáját? Mert folyamatosan elleti, hogy minél több pénzt hozzon.
Ez a szaporító kategória.
Ha valaki komolyan veszi a fajtát és foglalkozik vele, az nem törődik vele, hogy az BIS-ben esetleg ki nyer nagyot és ki nem, az adott fajta szakértőinek meg fogja mutatni, hogy ő milyen kutyát tud tenyészteni, netán vásárolni.
Ha ennyire sem képes, az termel továbbra is a kamioinnak.
Ez így nem igaz!
Van olyan, aki minden kiállításon ott van, mindig nyer, és mégis szaporítónak mondom, mert aki nem az állomány javítása érdekében tenyészt, hanem eladásra, az eleve szaporítás! Hadd ne mondjam a fajtát, mert onnan egyértelmű.
Viszont van olyan, aki 1-2 kiállításon volt csak, mert nincs rá ideje, viszont megválogatja a fedezőkanokat, optimális esetben megtart kölyköt az alomból, mert kíváncsi rá, hogy mi lesz belőle, azt fedezteti tovább esetleg.
Nem a kiállítások számától lesz valaki tenyésztő!
Ha jó tenyésztő valaki, spórol akiállításokon, hogy fedeztessen külföldön jó pénzért. Ésőt nagyobb tenyésztőnek tartom, mint aki minden kiállításon ott van, és a saját, meg ingyen-szomszéd kannal fedeztet.
Megint a farok csóválja a kutyát.
Ha a kutyád rossz, hibás (akár a standardból egyértelműen kilógó), de kiállításon eredményes, akkor tenyésztő vagy, ha a kutya gyakorlatilag hibátlan, de nem viszed eleget kiállításra, akkor szaporító vagy. Ez a jelenlegi helyzet.
És hogyan lehet ezt kivédeni? Elviszi a tenyésztő a kutyáját ha teher, ha nem, mert különben nem veszik komolyan.
És tudjátok miért teher? Mert javarészt erről szól az egész, nem pedig szakmai találkozókról és korrekt bírálatokról. Kivétel mindíg van, pozitív is, de amíg létezik, amit leírtam nem szabadna beletörődni és főleg nem szabadna tudomást sem venni róla.
Kevered, az Budapesten volt! Ott bizonygattam, hogy én még nem megyek be, komolyan a veteránra várok!
Pápán a BIS-ben a bíró kérdezte vissza 3x a korát (10? És éves???:))
Aztán a dobogót agilitypályának nézte, és esze ágában nem volt leülni rá, mindenáron ugrálni akart róla le és fel:))
De imád a BIS ringben lenni, kihúzza magát és vonul körbe, láttok? Szerepelek!:))))
Azon gondolkodom, miért van ilyen előítélet szinte az összes kutyás tevékenységgel szemben?
A szánhúzóversenyekről gyakran hallani, hogy állatkínzás. Persze, aki ezt állítja, még életében nem járt egy versenyen sem, és nem látja, hogy a kutyák megőrülnek a start előtt, hogy rohanhassanak már. Én imádom azt a ricsajt, ahhoz szoktam hasonlítani, mikor az indulás előtt a crossosok a motorokat bőgetik.:))
Az őrző-védő kutyákról is kijelentik, hogy vadbarmok, és mindenkit megtámadnak. Ilyen versenyeken is jártam már és állítom, hogy a kutyák többsége tojik az emberre, csak a karra és a csibészruhára támad, mert arra van tanítva. Azt viszont nagyon élvezi, hogy rángathatja.
A kiállítási kutyák pedig természetesen otthon egész nap ketrecbe vannak zárva és senki nem foglalkozik velük, legfeljebb a szőrüket fésülgetik, hogy szép legyen.
Nincs talán víz meg sampon?
Hogy ne mindíg Fanta példáját hozzuk fel (aki ha meglátja, hogy elővesszük a ketrecet, már rohan fürdeni), elmesélem Akelát.
Otthon normális módon úgy viselkedik, mint mindem 10 éves kutya: eszik, alszik, szaladgál és végignéz az alattvalókon. De ha elvisszük kiállításra, kivirul! Igaz, előző nap erősen utálja, hogy fürdeni kell, de amint kiértünk, be van sózva, mindenkit puszilgat és mindenkinek a nyakába ugrik.
A ringben pattog, mint a nickelbolha és senki nem hiszi el, hogy ez a kutya veterán.
Nyáron Pápán a veterán BIS-re várva rászóltak, hogy igyekezzen, mert már rég benn kéne lennie a kölyök BIS-ben! :))))
Mi is gyakran megkapjuk, hogy minek kínozzuk a kutyát kiállítással, főleg, mivel husky, inkább húzzon szánt, azt élvezné is, nem pedig, hogy púderezve egész nap kínlódjon, stb... és érdekes módon, igen, ő ezt élvezi, és speciel a szánhúzást utálja!:)
És hogy a kiállítási kutyák sosem rohangálnak, játszanak?.... Még régebben voltunk egy kutyás találkozón a Hajógyári szigeten, és jött szembe egy koszos-kócos bearded collie, és ha nem a gazdájával van, rá nem jöttem volna, hogy egy multichampion, Res. Világgyőztes kutya az, aki néhány héttel előtte BIS-t nyert a budapesti CACIB-on...
És igen, vidáman rohangált, nem volt felcsavarva a szőre, hogy óvja a gazdi. Normális életet él, pedig hosszúszőrű kiállítási kutya. Sőt, mivel pásztorkutya, terelni is jár, és ott is koszosan rohan.
Úgyhogy igenis össze lehet hozni a kiállítást a sporttal is...
Bocsi igazad van, kiállitó nem azonos tenyésztővel.Azt gondolom, hogy a kiálitásra azért viszik, mert a szülöknek ott elért előkelő helyezésük nagymértékben befolyásolja a születendő kiskutyák árát. Különben minek irnák oda a hirdetésekben hogy milyen dijai vannak a szülöknek. Törszkönyvvel lagalább 2o-3o e ft.-tal többe kerül egy kutya. Jó tudom, hogy van tenyészszemle stb. és hiába van törszkönyv ha nem viszik tenyészszemlére. A kutyák valószinü a természetüknél fogva utálják ezt a cirkuszt, de az imádott gazdiért megteszik
Most megismerkedtem egy hölggyel aki mindenhova ahova az l év alatti kutyát lehetett benevezni benevezte. A kutya minden dijat megnyer. Közepes testü kutya most direkt nem irom ki, hogy milyen fajta. Rövid pórázon sétáltatja /mozgásigény nem számit/ a kutya majd meg veszik hogy a társaival játszhasson, de nem mert kócós lesz, elszökök stb. Milyen élet ez egy kutyának. Emberalkotta - nem hiszem, hogy a kutya dijazza a dijait. Egy kis lótifutiért mindent odaadni, sajnálom szegényt.
Az a legfőbb baj, hogy sokan úgy gondolják, hogy otthon a kiskertben jobban meg tudják itélni a kutyájukat, és megállapítják róla, hogy bizony milyen szuper tenyészszuka, csinálunk egy rakás kiskölyköt meg egy vagyont belőle!
Hát így kerülnek a kutyák az Illatos útra.
A hajam szála áll az égnek: régen jó kis üzlet volt?? Már akinek! A kiállításra járó tenyésztőnek akkor sem, csak a kamionra termelő szaporítónak.
Uj vagyok de osztom teljesen a véleményemet azzal amit leirtás. Szabályos állatkinzásnak tartom. Nekem is van 2 kutyám apricot uszkár, bichon havanese, de ezt hogy kedvük ellen cselekedjek és arra használjam fel őket, hogy szerepeljenek, ha kell hőségben, ha kell hidegben soha nem lennék képes. Régen a kutyatenyésztés i.csak kifizetendő iparág volt, de manapság mikor az Illatos utoról Yorkit hozhatsz el 5oo ft-ért - nem gondolom annak / ma láttam a honlapjukon / Ha valaki mondja el sem hiszem, 2 hete meg Westit láttam egyszerüen megáll az ember
esze Hogy kerülhetnek ilyen kutyák oda.Emberi felelőtlenségbél vagy miért?
Persze, hogy tudom, és semmi problémám veletek. Én vagy 25 hsz-sal korábban leírtam, hogy szerintem sajnálatos módon a kutyázás, a kiállítás és a tenyésztés elszakadt egymástól. Nem a kutyások lelkében, hanem a mindennapi életben.
Arról írtam, hogy a kiállítás ma már javarészt nem kikapcsolódás és szórakozás sem a kutyának, sem a gazdának, hanem egy fárasztó és pénzigényes szükséges teher. Ma egy tenyésztő nem engedheti meg magának, hogy ne járjon kiállításra, és egy kiállításokon eredményes kutya előbb vagy utóbb részt vesz a tenyésztésben még akkor is, ha a vásárláskor ez nem volt cél.
Ugyanakkor a kiállítási eredmények néha köszönő viszonyban sincsenek a tenyészértékkel. (Ezt azért tartom veszélyesnek, mert sokan a kettőt teljesen összemossák).
Ami a kutyák kiállítási kedvét illeti egy egyszerű teszt (helyszinen és videón megfigyelhető): a kutya húzza be a körbe a gazdát, vagy fordítva?
Azt hiszem nem kell magyaráznom, ha a kutya megy elől, akkor szivesen megy a körbe, ha együtt lépnek be, akkor mindketten nagyon felkészültek és fegyelmezettek, ha a kutya lóg a gazda után a póráz végén, akkor mégsem a körbe lépés az élete értelme. Kiváncsi vagyok milyen eredményre juttok?