Keresés

Részletes keresés

APT Creative Commons License 2002.01.03 0 0 3320
J B: A titán általam történt "leszólása" nyilván kivált többekből némi érzékenységet, de ezzel együtt nem véletlen, hogy minőségi órákat nem szoktak titánba tenni. Matt szürke fém, engem műanyagra emlékeztet, és az a gyanúm, hogy az komoly óráscégek designerei sincsenek nagyon "beindulva" tőle. Minőségi sportórákat tesznek titánba, de nem is próbálják ezen modellek eleganciáját emlegetni, csak a starapabírásukkal és a kis súlyukkal dicsekednek. Persze ettől függetlenül biztos sokaknak tetszik, és ezzel nincs semmi baj.

Más: Kiegészítettem az óratörténeti részemet a Többetek által szorgalmazott dolgokkal (ütésbiztosítás, beállítószerkezetek, stb..), és feltettem egy pompás animált GIF-et is a kronométer gátszerkezetről, úgyhogy az működésében is látható. Van néhány új órám is, de sajnos nem készültem még el vagy egy tucat felújításával (folyt köv...). Ha van észrevételetek tiszteljetek meg vele!

ORAGYUJTEMENY

Előzmény: j b (3318)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.03 0 0 3319
Glashuette !
Valóban, a tegnapi 410-es példa igencsak húzósan árazott volt, de ez betudható az ennél a márkánál igen ritka, titán-arany bikolor mivoltának is. (És ezzel az anyagválasztással ez még kuriózum is a luxusmivoltában. Legfeljebb sokatoknak éppenséggel nem tetszett.)
A 300 uszkve 600 alsó határa pedig még az én elvárásaimat is alulmúlta, de megalapozott lehet. Elvégre az autós hasonlatnál maradva, az extrák - itt teljesnaptár - árai nem igazán érvényesíthetőek a viszonteladási árban.
Más :
Olvastam egy Glashütte Original hirdetést, ami azonnal elvihető. Erről :

Ezt éppen a Halhatatlan Órásmestereknél hirdetik vadiúj gyanánt. (Ha megmarad a Zenith, tán nem is kell mégegy teljesnaptár:)

J B !
Hát, igen. Ismét kissé feledésbe merült nálam az Aerospace. Ugyebár mindenre nem fussa, még úgyse, hogy ezt tartom a legérdekesebb quartz órának (főleg fekete számlappal és nem bicolor kivitelben). És persze becsülöm a mostanra már többfélére duzzadt, ezzel azonos szerkezetre épülő utódokat is (a múltkorában itt járt Alexandrosz féle, szerényen csak svájci quartznak titulált is ezek közül az egyik legelegánsabb darab).
De valahogy tényleg így jár az ember. Úgy érzi, hogy már csak ez hiányzik, de akkor mégis elbűvöli egy mechanikus darab - most éppen a Tudor-ra fáj nagyon a fogam... - majd kivárás után kezdődik elölről.
A különbség, hogy ez nálam egy igen hosszú periódusú folyamat és ennek során néha be kell dobni véráldozatként korábbi áhítottakat is.
Más :
A Fő utcai bolt működget még, akadnak is jó darabok. A múltkorában láttam ott a II. vh.-ban a németeknél rendszeresített Dugena-t is.
Megint más :
Azért a Fortis és a Rolex felületi mattítása nem ugyanazon eljárás eredménye. Az előbbi, ha jól gondolom, homokfúvott, míg az utóbbi szatinírozott. És az is csak a külső felületeken, míg az oldalsó élek polírozottak. Így elég összetett, de jó képet tud ám nyújtani.

Oyster
j b Creative Commons License 2002.01.03 0 0 3318
APT: Boritékolom, hogy a titán esztétikai minősitésedért Sükösd Gábor bizonyosan neheztelni fog. Egyébként szerintem a mattirozott acél sem sokkal szebb nála, ennek ellenére azért pl. Rolexben meg Fortisban is elviselhető, főképp mert szándékosan fényelnyelő jellegüre készitik a zavaró csillogás elkerülése érdekében. Ilyen anyagból illetve ilyen felületkezeléssel készült klasszikus óránál persze én is csak a meglehetősen ronda megjelölést tudnám alkalmazni.
j b Creative Commons License 2002.01.03 0 0 3317
GLASHUETTE: Nyilván igy van, szerintem 10 utcai járókelőből egy sem ismerné fel, talán százból kettő-három. (A Doxát meg százból százegy gondolom), de én nem erre gondoltam hanem pl. szabadidős elfoglaltsághoz, nyaraláskor stb. Én pl. a nyáron minden hétvégén vizközelben vagyok s ott semmi keresnivalója az aranyóráimnak. Egyébként farmerhez meg bőrkabáthoz tán nem is illik annyira, szabadidőruhához meg még úgy sem, fürdőgatyához meg sehogy. Szóval, mint APT is mondta kell ezek mellé egy strapabiróbb darab, nem tudom a Bulovából Neked milyen van.
Más: A mult nap a tv-ben háromszor láttam a Bajor Imrét, mindhárom alkalommal másik óra volt rajta és nem is akármilyen. Régebben láttam többször a heti hetesben,s már ott feltünt ilyetén vonzalma, na, az ő kollekcióját is megnézném.
APT: Te mit használsz általában, a gyüjteményedben látható órákból válogatsz vagy van különbejáratú is saját használatra?
Előzmény: glashuette (3315)
APT Creative Commons License 2002.01.03 0 0 3316
GLASHUETTE: J B tulajdonképpen már megválaszolta a kérdést, ez a lényeg, az arany sokkal lágyabb anyag az acélnál. Kis behatásra is sérül. Folyamatos, napi szintű használatra acéltok, lehetőség szerint acélszíjal való. A nitridált felületű (kemény) titán elvileg még jobb lenne, de az olyan randa, hogy én még titán presztízsórát nem láttam, legfeljebb hangsúlyozottan sportkivitelben.
Előzmény: glashuette (3312)
glashuette Creative Commons License 2002.01.03 0 0 3315
j b: Rövidujjúhoz nyáron én is jobban szeretem a Bulovát, de megmondom őszintén sétálgattam már eleget a Zenithtel is így, a kutya füle se vette észre, nem egy feltűnő darab. Ahhoz képest, hogy 1,2 milla a kirakatban... De a Glashütte Original senatorát már tényleg nem merném felvenni akárhova, már csak azért se, mert az említett 3 közül ez a legdrágább. Egyelőre még nem tartok itt, de talán hamarosan!
Előzmény: j b (3313)
j b Creative Commons License 2002.01.03 0 0 3314
Apropo: nem tudjátok, a Fő utcai szomoru sorsu órás üzlete müködik-e még, s ha igen vannak-e ott még mindig érdekes darabok?
j b Creative Commons License 2002.01.03 0 0 3313
BÚÉK Mindenkinek!
GLASHUETTE: Az arany tok sokkal puhább az acélnál, valamint általában fényesre polirozottak és jobban látszanak a hajszál karcolások is rajta. Ezen kivül nagyon fájó az aranyból lepolirozni mindig egy kicsit az acélnál meg nem is gondolsz ilyenkor az anyagveszteségre. Egyébként nem hinném, hogy barátságtalan körülmények közé az emlitett három órából bármelyiket is szivesen felvennéd! Nekem ilyen esetekre van pl. a Fortis. A Zenithre én is tennék eladás előtt egy ajánlatot, bár szerintem meg fogod tartani.
TE O: Kiváncsi vagyok a gyüjteményedre, remélem nemsokára müködni fog!
Más: Az ünnepekben kicsit visszaolvasgattam, szerintem nagyon tanulságos. Erről jut eszembe:
OYSTER: Végleg letettél az Aerospace-ről? Ugy másfél éve én is rá voltam indulva, de inkább abból lett a Fortis, aztán megint megkivántam s egy Speedmaster lett a vége. Sajnos megint kezdek kivánós lenni de most nem a Breitlingre.
glashuette Creative Commons License 2002.01.03 0 0 3312
APT: Nekem még csak 2 acéltokos órám volt (illetve van). Arra gondolsz, hogy jobban karcolódik a tokja egy aranyórának, mint egy acéltokosnak?
Előzmény: APT (3307)
te_o Creative Commons License 2002.01.03 0 0 3311
Ja igen, meg elegge "under construction" van a dolog.
te_o
te_o Creative Commons License 2002.01.03 0 0 3310
Hali!

Erdekessegkent: egy 1967-es orajavitasrol szolo konyvben talaltam:
"Az orakat az alabbiak szerint csoportosithatjuk:
1. Mechanikus orak
...
2.Elektromos orak
...
3.Egyeb fizikai elveken mukodo orak. Ide tartoznak a kvarc, atom stb. fizikai tulajdonsagaival (rezges) vezerelt szerkezetek. Az ilyen elven mukodo orak szerkezete rendszerint bonyolult felepitesu, pontossaguk nagyobb, mint az a mindennapi eletben szukseges (az aruk is magasabb!), igy ezeket a maganszemelyek nem hasznaljak. "

Azota kicsit fordult a vilag, igaz? :)

Csinaltam egy honlapot, van oras resze is:

Teo orakrol

te_o

Petter Creative Commons License 2002.01.02 0 0 3309
Petter Creative Commons License 2002.01.02 0 0 3308
APT Creative Commons License 2002.01.02 0 0 3307
GLASHUETTE: Nehéz a ZENITH árára bölcset mondani. A hazai piacon úgy 300-600 között van esély egy ilyen órát eladni. A 600 nagyon felső határ, a 300 már inkább áron alul van. Szerintem valahol ennek az intervallumnak a közepén lehet a vevőnek és Neked is elfogadható árat találni. Nyugatabbra érdekes módon magasabbak a használt órák árai, ott sokkal jobban tartja az árát egy új óra is. Nyilván jómódúbb a piac, és egy már nem (vagy csak hosszú várakozás után) kapható óráért kifizetnek az újhoz közeli árat is. Nálunk még a mindenáron olcsón vásárolni akarás jellemző (nyilván hézagosak az anyagiak).
A három órából nekem technikailag a Glashütte Senator Ewiger Kalender a legizgalmasabb, utána jön a Sax-O-Mat. De az arannyal vigyázz! Az aranyóra kényes jószág, tapasztalatból tudom mondani. Személy szerint az én kedvenceim az aranytokos óráim, és általában ilyeneket is hordok, de ha komolyabb igénybevételre van kilátás - légyen szó akár csak egy családi kirándulásról, biciklizésről, akkor acéltokos-acélszíjas órát veszek fel. Szerintem aranytokos órát csak úgy végy, ha vannak mellette "hétköznapibb" óráid is (pl: a Zenithed).

ORAGYUJTEMENY

Előzmény: glashuette (3300)
te_o Creative Commons License 2002.01.02 0 0 3306
oyster!
nekem nem mukodik a linked!
(azert az oldalad megtalaltam, szerintem elirtad).

te_o

ath Creative Commons License 2002.01.02 0 0 3305
Előzmény: ath (3304)
ath Creative Commons License 2002.01.02 0 0 3304
ath Creative Commons License 2002.01.02 0 0 3303
sziasztok!

már utána olvastam a történetének, de sehol nem találom az értékét egy bizonyos órának.
a kérdéses óra egy 1970-es omega speedmaster professional mark II.
így néz ki:


mit gondoltok?

Törölt nick Creative Commons License 2002.01.02 0 0 3302
Legfőképpen :

B.Ú.É.K. !

Micsoda vita ! De hát kinek a pap, kinek a papné (mégha nincsenek is saját gondolatai, merthogy a ref. lelkész úr enyhén módosított gondolkodását tartja sajátjának).
Kinek a saját masinás, saját tokos presztízsdarab a gyengéje, ki-ki pedig élvezheti a módosítottan eredetiséget belévarázsoltakat is. Ez egy oldalon állva és az egyik nézőponthoz csatlakozva nem eldönthető kérdés. (De az autóhasonlatok jók. Ugyanis az sem nyilvánvalóan eldönthető. Csak a tárgyi tévedések ne jöttek volna…)

Kab !
Tetszettek az eszmefuttatásaid. Kívánom, hogy sikerüljön hozzájutnod az áhított darabhoz. (Esetleges beszerzésre mail megy.) Ezt a típust még nem láttam, de kíváncsivá tettél. Utánanézek a net-en. De ha van képed róla, megelőzhetnél.
De ugye nem komoly, hogy csak Németországban képeződnek jól a marketingterületű szakik ? Itt is ment az jól. Az elején…

Glashuette !
- „A Rolex csatjának szemei csavarosak, szerinted ez jobb mint a stiftes?”
Gondolataim a Rolex topic-ban…
- „Olajsejknek kellett volna születnem. Velem jól jártak volna az óráscégek.”
Ha időnként mégis bevásárolsz, akkor ugyan szerényebb módon, de így is. (Az igazi sejkekkel meg amúgy is busásan jól járnak, nem tudnád lepipálni Őket :)
- Az ezüstszámlapok feketedés elleni védelme lehet, hogy ilyen egyszerű. De egyéb esetekben ez a más fémmel bevonás jó gondolat. Az ezüst tokozás eseténél Cartier-éknál ródiumozást alkalmaznak felületi védelemként. Sőt az aranyozott tokjaik alatt is ezüst lapul, természetesen szintén nem feketedve :-)
- És ugyan nem engem szólítottál, de a 410-es árára egy épp aktuális példa itt található. Idehaza amolyan 50 %-on mozognak az árak kifogástalan állapot esetén. Ha kivársz, fölé célozhatsz, ha sürgős, inkább alá. Persze nem elhanyagolható kiadás az új tulajnak egy eredeti Zenith bőrszíj sem a maga 30-40 ezrével, úgyhogy ennek hiánya nyilván lefelé húzó tétel.

Üdv :

Oyster
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.02 0 0 3301
A Date és a Datejust között a dátumállítás módjában van a jelentős különbség. A Date modelleken a dátum beállításához körbe-körbe kell tekergetni mind a 24 órát. És ezt ismételgetni a kívánt nap dátumablakban való megjelenéséig. A Datejust pedig már rendelkezik a dátumgyorsbeállítási (másutt már általánosan szokásos) kiegészítő funkcióval. Így legalább nem kell annyit maceráskodni vele.
Persze van még két másik különbség is. Ez a bizonyos Datejust tudomány többnyire a nagyobb átmérőjű tokokba szerelten jelenik meg, illetve persze árban is némileg többért.

Más :
A svájci órák topicban felvetődöttekre :

Glashuette !
- „A Rolex csatjának szemei csavarosak, szerinted ez jobb mint a stiftes? Korrektebbnek tűnik, de nem kophat ki strandolás közben az a pici menet a homoktól? El lehet hagyni egy ilyen órát emiatt szerinted?”
Természetesen el, de nem emiatt.
A hátlap és a korona is csavaros rögzítésű, azt sem szokás elhagyni :-)
Azonban a szemei nem csavarosak, ez mindössze a csat közelében lévőkre igaz, ahol a szemeket egymáshoz rögzítő (szemkivétel céljára oldható) megoldás a csavarkötés. Olyan pontosan illesztve, hogy nem mén bele az a fránya homok. Könnyebben elhagyható a mára már egyszerűnek tűnő csatmegoldása miatt. De ez is inkább a strandolásra kevésbé használtakon van így, a Submariner-eken egy ráfordítható biztonsági zárlapka is van. És hát az egész szíj mindössze rügósfül által kapaszkodik a tokhoz…
Sajnos még nem találtam én sem elhagyott darabokat...

glashuette Creative Commons License 2002.01.02 0 0 3300
diffi: Megvárom mit mond APT, aztán küldök egy árajánlatot.

APT: Hárman maradtak fenn a rostán. 1. Chopard 1.96 aranytok, 2. Lange Sax-0-mat feh. arany tok 3. Glashütte Senator öröknaptár acéltok (11.000 Euro, még így is). Te melyiket vennéd? Kérlek csak a szerkezetet vesd nagyítód alá, mert hiszen a külső adott s nálam külsőre a sorrend mindegy, mert mind3 káprázatos.

Előzmény: diffi (3298)
te_o Creative Commons License 2002.01.02 0 0 3299
APT!

A Cornavinok hozzank is sokfele szerkezettel kerultek, a Venus es a GSW szerkezetesek kozul nekem is van egy-egy, FHF-el meg talalkoztam, az ecserin Omega szerkezetkent dicserte az urge (bronzozott). A Venus az A151-hez nagyon hasonlo felepitesu, szerintem a hidakon kivul teljesen kompatibilisek, a GSW egy kicsit tan finomabb es laposabb szerkezet.

BTS!
Amit lapkafelenek neztel, az a femszij egy nyulvanya lehetett, amivel az utolso tagot rogzitik, ami eltakarja az rugosfulet. Alatta van tehat egy rugos kis bigyo, APT nem sokkal korabban irta le, ami hossziranyban benyomhato stifteket tartalmaz, ezek illeszkednek az ora fulenek kis melyedeseibe. A nehany csavaros megoldason kivul szinte csaknem egyedulallo.

te_o

diffi Creative Commons License 2002.01.02 0 0 3298
Glashüette!

Engem érdekel a 410-es ElPrimero. Kérem, hogy javasolj valami ésszerű árat.e-mail: expofair@axelero.hu.

Köszi.
Diffi

Előzmény: glashuette (3297)
glashuette Creative Commons License 2002.01.02 0 0 3297
te_o: Mindenben egyetértek veled! Még annyit tennék hozzá, hogy ezeknek a jobb daraboknak, amelyekről beszéltünk 90-95 %-ban zafírüveg a hátlapja, így amikor hazamész és leveszed, nyugodtan gyönyörködhetsz a szerkezetben (is).

APT: Ha mégis úgy döntök, hogy eladom a 410-es El Primerot, szerinted 1. mennyért érdemes eladni, ha van időm kivárni? 2. mennyit kapnék érte, ha 1 héten belül szeretném eladni (szóval gyorsan). 3 éves, új szíj nyilván kell hozzá majd az új tulajnak. Érdekelne a véleményed!

Előzmény: te_o (3294)
BTS Creative Commons License 2002.01.02 0 0 3296
BUÉK!!!
Lenne egykérdésem, kétféle szíjrögzítést látok az óráknál: csavarosan rögzítik a tokhoz vagy alulról egy lapkaféle van visszahajtva a toknál.Nem tudom, de mechanikai ismaretem alapján a csavaros rögzítés talán erősebb.
A kérdés az, hogy miért nem ez a megoldás az elterjedtebb.
Láttam olyan órát, amelynek nem csavarosan volt rögzítve a szíja és a tok két nyúlványa közötti részben a fémszíj felső része kb.1,5 mm-re volt a toktól. Esztétikailag nagyon ronda volt. Remélem érthetően fogalmaztam.
APT Creative Commons License 2002.01.01 0 0 3295
MAJTEE: Jut eszembe, ART-DECO óraként megnézted már a Frederique-Constant ilyen Heart-Beat modelljét? Árban job, mint a Tissot, sokkal érdekesebb, és szerintem jobb minőségű is!

TE_O: Őszintén szólva, már tenger Cornavint láttam, de olyat még nem, amelyben ne az A15x lett volna. Valószínűleg hozzánk csak ilyet hoztak, mások legfeljebb elvétve kerülhettek be.

Előzmény: te_o (3294)
te_o Creative Commons License 2002.01.01 0 0 3294
Hali mindenkinek, BUEK!

Latom, tobb uj hozzaszoloval gazdagodtunk, kulon orulok nekik!
APT!
Korabbi hozzaszolasodhoz: A Cornavinokban elofordult bizony Venus 180, GSW230, FHF151 is. Es szerintem egy extra flat-be nem az A15x-eket tettek. Mar mas kerdes, hogy tulzottan sok kulonbseg nincsen a felsorolt szerkezetek kozott (talan az FHF kivetelevel).

kab, glashuette!
Senki nem varja el egyetlen gyartotol sem, hogy mindent sajat maga csinaljon. De ha sajat nevuk alatt adjak ki a tomeg katalogusverkek feltuningolt valtozatait, az nem egeszen korrekt. Sajat verknek hivjak csak azt, amit ok maguk terveztek. Egy Mercedes motor attol meg Mercedes, hogy ugyanolyan alkatreszek egy Skodaban is elofordulnak. Es egy tuning Mercedes sem lesz Aston Martin soha. Jobb lehet, de nem ugyanolyan. Ezen a szintem mar a belso is az egyediseghez tartozik! Es egy automata szerkezet is lehet sokfele, ahogyan a dieselmotor is. Es senki nem gondolja, hogy a mai Skodakban sajat motor van, de ezt hivatalosan is elismerik. (De jo ez az autohasonlat). Mig sok neves svajci oragyarto bizony sajat neven futtatja oket. Glashuttenek sem az a baja, hogy ezek ettol barmivel rosszabbak, de miert adjak ugyanolyan exkluziv aron, mintha egyedi lenne. Jo pelda a Nomos, rossz pelda a Breitling lehetne. Tokba foglalni nem egy nagy dolog, lasd Doxa. De egy puszta tuningtol sem lesz valami mindjart egeszen mas. En tokeletesem megertem ezert glashuettet, ha valaki egy igazan egyedi orat szeretne, amivel azert csak-csak azonosul a viseloje, akkor a belso bizony fontossa valik. Hiszen ha tokot akarnek, terveztetnek egy otvossel aranybol, a szerkezetet meg beszereznem hozza az Ecserirol egy hasznaltbol, aztan egyedi lenne. Most attol en manufaktura vagyok? Hiszen szerintem a szep es draga oraknal eppen ez az exkluziv egyediseg az, ami igen fontos, hiszen akarki akarmit mond, a kulseje rola is szol. Es ehhez szeretnenk megtalalni a megfelelo darabot. Viszont nehanyunknak az is fontos, ami nem latszik.
Csak azert irtam le huszadszor is szinte ugyanazt, hogy lehet sok-sok ervet talalni mindket "oldal" mellett, de a vitat mindenki maga donti el.

te_o

Törölt nick Creative Commons License 2001.12.31 0 0 3293
szeretnék minden topiclakónak boldog új esztendőt kívánni!
Puli Barát Creative Commons License 2001.12.30 0 0 3292
Szia Legion.

Írtam neked szép hosszú emailt.

Előzmény: Legion (3288)
APT Creative Commons License 2001.12.30 0 0 3291
ATYESZ: Sajna ez még mindig kevés... Látni kellene szegényt. Nem tudsz esetleg képet feltenni róla? A Hislon és a Sandoz pedig igencsan "nevenincs" gyártó. Semmilyen adatom nincs róluk. A Sandozról is legfeljebb a Kalcium-sandoz pezsgőtabletta jutott eszembe...

GLASHÜETTE: Ennél egyszerűbb a dolog. Lakkozzák. Minden számlapot lakkoznak a porcelán kivételével. Ez a lakkréteg szokott amúgy idővel csúnyán megfoltosodni, barnulni.

Előzmény: atyesz (3289)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!