Keresés

Részletes keresés

Thor Creative Commons License 2005.01.28 0 0 10003
Itt fenn a topiccím alatt, ahol azt írja: Nyitotta: Mr. Spock
Előzmény: Mallory (10002)
Mallory Creative Commons License 2005.01.28 0 0 10002
(Fabien, megírnád, hogy hol található meg Gábor említett írása? Köszi.)
Előzmény: Fabien (9999)
Mikolt Creative Commons License 2005.01.28 0 0 10001
a huvelygyuru ugyanaz mint a tabletta, csak nem beszeded, hanem bedugod:) kimeli a gyomrot, nem felejted el beszedni es hatekonyabban szivodik fel a hormon belole. 
Előzmény: Elma_JK (10000)
Elma_JK Creative Commons License 2005.01.28 0 0 10000

Kedves Gabor!

 

Koszonom valaszod a 9991-es hozzaszolasomban leirt kerdesre. (Malaria ellen szedett Lariam (250 mg Mefloquin) tabletta - vedkezes.)

Azt irtad, hogy 'Ilyen szintu veszely eseten kell a fogamzasgatlo tabletta'. A fogamzasgatlo tablettaval az a gond, hogy - a Lariam tajekoztatoja szerint a 'a fogamzasgatlo tablettak hatasa megvaltozik, ezert a fogamzasgatlas egyeb modszereit kell alkalmazni'

 

A lentebb itt Mikolt altal emlitett huvelygyurut ismered?

'A hüvelygyűrű egy kombinált hormonális fogamzásgátló, ami azt jelenti, hogy ösztrogént és progesztogént tartalmaz. A gyűrű fokozatosan bocsátja ki ezeket a hormonokat, melyek aztán a hüvely falán keresztül folyamatosan szívódnak fel a véráramba.'  (http://www.fogamzasgatlas.hu/megbizhd.php)
Vajon ennek a hatasat is csokkenti a Lariam, vagy csak a fogamzasgatlo tablettaket?

 

A masik ok ami miatt nem szeretnek fogamzasgatlo tablettat szedni, hogy mihelyst letelik az 4 honap varakozas a Lariam szedese utan, ismet szeretnenk belefogni a 'babaprojektbe'. Bar a huvelygyuru hasznalata utan nem tudom mennyit kell varni, ha teherbe szeretnek esni, lehet, hogy ott is el a 3 honap mint a tablettanal.

 

Udv:
Elma

Fabien Creative Commons License 2005.01.28 0 0 9999

Kedves Gábor,

 

Köszönöm a választ, legalább tudjuk, hogy a dokija miért nem mondott semmit. (Mert persze azon is agyalt, hogy vajon miért nem magyarázta el.) Mindenképpen javasolni fogom neki, hogy keressen meg egy gyerekgyógyászt is.

 

Egy mondatot még szintén köszönetféleségként: még ősszel olvastam az írásodat a fájdalom, kitolás stb. témában, és nagyon sok erőt tudtam meríteni belőle. Egészen odaáig féltem a szüléstől... Üdv. F.

Előzmény: Dr. Laufer Gabor (9998)
Dr. Laufer Gabor Creative Commons License 2005.01.28 0 0 9998

Kedves Fabien,

 

Az egyik barátnőmnek (29 éves) volt már egy éve egy ikerterhessége, a 20. hét környékén meg kellett szülnie a babákat. Sok volt a magzatvize, és magas volt a vérnyomása akkor.

Jelenleg szintén 20-21 hetes terhes egy fiú babával. És most nagyon rossz leletet kapott. Jó az orvosa, de nem nagyon magyarázta el az okokat, és ebben szeretném, ha segítenél. (Meg egyáltalán dekódolni se tudjuk.) A lelet releváns része a következő: Kissé több magzatvíz. Jobb vese kissé megnagyobbodott echodens kéregállomány 8 mm. Pyelon tágassága 9 mm, a kelyhek kissé tágultak.

Mi lehet ez? Vagy mitől lehet ez? Többi lelete (vérkép stb.) normális.

 

Most lattam kesobb hogy a magzati veserol van szo. Sorry, nogyogyasz vagyok, nem neonatologus. Ha az ultrahangon problema van a magzattal, akkor az a gyerekgyogyaszokra tartozik, ahhoz nem is ertek igazan.

 

Gabor

----------------------

Kedves potton,

 

25 éves vagyok, 18 éves korom óta szedek fogamzásgátló tablettát. Tri-Regollal kezdtem (3 színű tabletta volt), majd 3 évvel ezelőtt az orvosom egy új, csökkentett hormontartalmú tablettát (Harmonet) javasolt, mondván, a Tri-Regol túl erős. A Harmonetet egy évig szedtem, de állandó közti vérzésem volt tőle, mindig a 14. gyógyszer beszedése után kezdődött, és nagyjából a "rendes" menstruáció kezdetéig tartott. Egy év után abbahagytam a gyógyszert, áttértem a Melianére, de mivel ugyanezek a panaszok folytatódtak, ezt is abbahagytam. Most Yadine-t szedek, ennek összetétele 3mg drospirenonum, 0, 03mg ethinyloestradiolum, de továbbra is vannak ezek a közti vérzéseim. Mindig a második hét végén kezdődik, a 14-16. tabletta beszedése körül, és a menstrució első napjáig elhúzódik. Az orvosom szerint azért van, mert nem pontosan szedem a gyógyszert, de ha betartom percre pontosan egész hónapban, akkor is ugyanez a helyzet. A háromszinű Tri-Regol esetében soha semmilyen problémám nem volt. Ezen kívül semmi más panaszom nincs a gyógyszerek miatt (hízás, szexuális kedv csökkenése, hangulatváltozások, semmi). Már gondoltam arra, hogy kérnem kellene ismét egy háromszínű tablettát, hátha az jobban megfelel nekem? Mit gondolsz?

 

Megvalaszoltad a sajat kerdesedet. Ha a Tri-Regol volt amin nem volt problemad, vissza kell terni arra.

 

Gabor

------------------

Kedves Hagyomany,

 

Múlt év novemberében hagytam abba a Femoden szedését (8 év problémamentes szedés után), ezt követően azonban nem indult be a ciklusom (pontosabban december és május között 2 vérzésem volt, utána semmi, ami ugye abnormális). Az orvosom szeptemberben kezdett komolyan foglalkozni a dologgal (mondván, hogy egyrészt az első hónapokban belefér még a tablettaszedés után, másrészt meg a túlsúlyom miatt), de akkor clamidia pneumoniae-t diagnosztizált. Engem és a páromat is kezelt, október óta rendes, spontán, óraműszserű 30 napos ciklusom van. Korábban más nőgyógyászati problémám, terhességem nem volt, 29 éves vagyok.

 

A kérdésem:

1) jól gondolom-e, hogy a gyerekkel próbálkozásnál az az időpont számít, amikor rendbejött a ciklus (tehát idén november óta és nem tavaly óta próbálkozunk és ezért meddőségi problémáról nem kell beszéljünk)

2) van-e bármi, ahogyan a kezelt clamidia befolyásolhatja a terhességet, vagy véglegesen lezárhatom a kérdést ?

 

1. Jol gondolod

2. Nincs, lezarhatod a kerdest.

 

Gabor

----------------------

Kedves Csibike75,

 

Két kérdésem lenne.

Az egyik az, hogy a barátnőm szeretne kisbabát, de nincs barátja. Tulajdonképpen mesterséges megtermékenyüléssel szeretné a kisbabát, de nem tudja merre induljon ez ügyben, kit, vagy milyen klinikát, orvost keressen fel, hogyan kell kezdeni a dolgot.

A másik kérdésem az lenne, hogy tudna ajánlani Miskolcon szülés nőgyógyászt?

 

USA-ban elek 32 eve. Sorry.....nem ismerek senkit Mo-n az orvosi szakmaban.

 

Gabor

-----------------------

Kedves Zsuzsa75,

 

Én egy éve szedek fogamzásgátlót (Lindynette 20). Az lenne a kérdésem, hogy mielőtt babát szeretnék elég -e egy hónap gyógyszermentes időszak? 

Érdekelne még, hogy terhesség előtt milyen vizsgálatokat célszerű elvégezeteni.

 

1. Ket harom honap inkabb javasolt, de egy honap is elfogadhato.

2. Vagy semmilyenre, vagy valamilyen altalanos kivizsgalasra, ha tokeletesen akarod csinalni.

3. Szedjel folsavat a terhesseg elott.

 

Gabor

-----------------------

Kedves Elma JK,

 

31 eves, nem szult no vagyok. Egy eve abbahagytam a fogamzasgatlo tabletta szedeset, mivel gyereket szeretnenk.


Egy het mulva elutazunk ket hetre egy nyugat afrikai orszagba, mely malaria veszelyes terulet (C besorolasu). A malaria megelozesere Lariam (250 mg Mefloquin) tablettat szedunk a ferjemmel. Az elso tablettat az utazas elott egy hettel kell bevenni, majd minden heten egyet a hazajovetelt koveto 4 heten at. A hasznalati utasitas szerint terhesek a terhesseg elso harom honapjaban nem szedhetik, valamint 'szülökepes koru noknek fogamzasgatlast kell alkamazni a kezeles alatt es meg 3 honapig a kezeles befejezese utan', tovabba 'a fogamzasgatlo tablettak hatasa megvaltozik, ezert a fogamzasgatlas egyeb modszereit kell alkalmazni'.

A kerdesem az lenne, hogy milyen fogamzasgatlasi modszert javasolsz az elkovetkezo 4 honapra. Az ovszerrel valo vedekezes nem johet szamitasba a ferjem miatt. Az interneten keresve olvastam kozosules elott huvelybe helyezett filmrol (Nonoxynol-9 bevonatu), ez mennyire megbizhato (annak figylembevetelevel is, hogy egy eve probalkozunk mar, es meg nem estem teherebe).

 

A huvelybe helyezett film nem megbizhato.

Ilyen szintu veszely eseten kell a fogamzasgatlo tabletta.

 

Gabor

------------------------

Kedves A Viledas,

 

44 éves nő vagyok, 5 gyerekkel és 2 unokával. (A legkisebb gyerekem 5 éves, a legnagyobb 24.)

 

Az a problémám, hogy mivel már tökéletesen biztos az, hogy soha többé nem akarok gyereket, egyszerűen idegesít az, hogy még mindig menstruálok. Tudom, a klimax se egy leányálom, de a menstruációt nagyon utálom.

Van-e bármiféle módszer a menstruáció végleges leállítására?

 

Semmi olyan nincs amit az orvosi etika keretei kozott javasolni tudnek.

Azon tul meg nem vagyok hajlando. Sorry.

 

Gabor

 

 

dalia Creative Commons License 2005.01.27 0 0 9997
Egyébként nem Téged tartanak bent, hanem a gyereked, ezért nem mérvadó szerintem, hogy a Te nőgyógyászod hazaenged-e. Engem hazaengedett a nőgyógyászom szülés után 20 órával, a gyerekorvos nem díjazta, hogy hazamegyünk, ezért aláiratta, hogy sajátfelelőségre, de ez a gyerekre vonatkozott és nem rám.
(ezt csak azért írtam le, mert Gábor írta, hogy ő megválna attól a betegétől aki saját felelőségre hazamegy.)

(megj. nem bántam meg, hogy hazajöttünk, ma is így tennék.)
Előzmény: Danae (9996)
Danae Creative Commons License 2005.01.27 0 0 9996
Ennek itt nics helye, tudom, bocsánat. De. Nem azt kifogásolom, hogy benntartanak, hanem hogy négy nap poklot csinálnak. Azt viszont nagyon.
Előzmény: Mackaj (9994)
ÉVICA Creative Commons License 2005.01.27 0 0 9995

 

Kedves Gábor!

 

Nagyon köszönöm a választ, bár nem igazán nyugodtam meg. Hiszen akkor az én orvosom látja kissé másként a kockázatokat, mint a legtöbb szülész nőgyógyász. Elég kérdezős fajta vagyok, de félek, hogy úgy fog lejönni  a dolog, mintha okoskodnék, és jobban tudnám a dolgokat, mint ő.  Egyébként sebész szakorvos is, és szerinte a hegszétválás kockázata nagyon minimális, persze hangsúlyozza mindig, hogy oda kell azért figyelni, és a szülés után lesz egy hegvizsgálat.

 

Mindenesetre epidurálhoz ezek után biztosan nem fogok ragaszkodni.

 

Egyébként a babuci a hasamban 37 hetes, én még "csak" 32 vagyok, igaz éves :-)

 

Évica

Előzmény: Dr. Laufer Gabor (9980)
Mackaj Creative Commons License 2005.01.27 0 0 9994
Bocs, hogy belekotyogok. A legjobb barátnőm karácsonykor szült Hollandiában, pár óra után hazaengedték. Nem ő akart menni, hanem ott így működött, hogy hazaküldték. A harmadik napon este elkezdett rosszul lenni a baba, a negyedik nap reggel nagyon legyöngülve vitték be a kórházba a picit, iszonyú idegesen... Intenzív osztály, minden ilyesmi. Hála Istennek, meggyógyult és minden rendben lett, öt nap kórház után hazavihették ismét a babát és most jól vannak, de az az időszak nagyon szörnyű volt, a babának is nyilván, és a szülőknek is. Szerintem örüljünk és legyünk hálásak a jó sorsunknak, hogy Magyarországon benntartanak pár napig...
Előzmény: Danae (9978)
A Viledás Creative Commons License 2005.01.27 0 0 9993

Kedves Gábor!

 

44 éves nő vagyok, 5 gyerekkel és 2 unokával. (A legkisebb gyerekem 5 éves, a legnagyobb 24.)

 

Az a problémám, hogy mivel már tökéletesen biztos az, hogy soha többé nem akarok gyereket, egyszerűen idegesít az, hogy még mindig menstruálok. Tudom, a klimax se egy leányálom, de a menstruációt nagyon utálom.

Van-e bármiféle módszer a menstruáció végleges leállítására?

 

Köszöni:

a Viledás

potton Creative Commons License 2005.01.27 0 0 9992

Ezt a gyógyszertári tejsavas oldatot milyen gyakran lehet használni? Nekem rendszeresen gombás fertőzésem lesz az antibiotikumoktól, és szívesen megelőzném őket az általatok javasolt módszerekkel. A Lactacyd-ot az orvosom szerint csak hetente egyszer javasolt használni (mármint az irrigáló folyadékot, nem a mosakodót). Ez erre a gyógyszertári oldatra is áll, vagy lehet gyakrabban használni?

Előzmény: naturakva (9933)
Elma_JK Creative Commons License 2005.01.27 0 0 9991

Kedves Gabor!

 

31 eves, nem szult no vagyok. Egy eve abbahagytam a fogamzasgatlo tabletta szedeset, mivel gyereket szeretnenk.


Egy het mulva elutazunk ket hetre egy nyugat afrikai orszagba, mely malaria veszelyes terulet (C besorolasu). A malaria megelozesere Lariam (250 mg Mefloquin) tablettat szedunk a ferjemmel. Az elso tablettat az utazas elott egy hettel kell bevenni, majd minden heten egyet a hazajovetelt koveto 4 heten at. A hasznalati utasitas szerint terhesek a terhesseg elso harom honapjaban nem szedhetik, valamint 'szülökepes koru noknek fogamzasgatlast kell alkamazni a kezeles alatt es meg 3 honapig a kezeles befejezese utan', tovabba 'a fogamzasgatlo tablettak hatasa megvaltozik, ezert a fogamzasgatlas egyeb modszereit kell alkalmazni'.

A kerdesem az lenne, hogy milyen fogamzasgatlasi modszert javasolsz az elkovetkezo 4 honapra. Az ovszerrel valo vedekezes nem johet szamitasba a ferjem miatt. Az interneten keresve olvastam kozosules elott huvelybe helyezett filmrol (Nonoxynol-9 bevonatu), ez mennyire megbizhato (annak figylembevetelevel is, hogy egy eve probalkozunk mar, es meg nem estem teherebe).

Elore is koszonom valaszod.
Elma

Fabien Creative Commons License 2005.01.27 0 0 9990
Magzati vese, UH lelet alapján.
Előzmény: Mikolt (9989)
Mikolt Creative Commons License 2005.01.27 0 0 9989
a magzati vagy az anyai vesenel van a gond?
Előzmény: Fabien (9982)
Thor Creative Commons License 2005.01.27 0 0 9988

Nem beszélve arról, hogy egyedülállóknak nem engedélyezett a mesterséges megtermékenyítés ma Magyarországon. Bővebben ld. Anyák egyedül topic a Szülői fórumban.

Előzmény: bucoka (9987)
bucoka Creative Commons License 2005.01.27 0 0 9987

Bocs, hogy beleszólok, de Gábor kb. 30 éve az USÁ-ban él és dolgozik, nem hiszem, hogy bárkit is ajánlata Mo-n.

A mesterséges megtermékenyítésről úgy tudom, hogy azért az nem ám így működik, hogy hopsz, akarok magamnak egy babát. Szerintem csak olyan pároknál lehet, ahol valami egészségügyi indok miatt nem jön össze a baba. Szerintem.

Előzmény: Csibike75 (9985)
Zsuzsa75 Creative Commons License 2005.01.27 0 0 9986

Kedves Gábor!

 

Én egy éve szedek fogamzásgátlót (Lindynette 20). Az lenne a kérdésem, hogy mielőtt babát szeretnék elég -e egy hónap gyógyszermentes időszak? 

Érdekelne még, hogy terhesség előtt milyen vizsgálatokat célszerű elvégezeteni.

 

Válaszát előre is köszönöm: Zsuzsa

Csibike75 Creative Commons License 2005.01.27 0 0 9985

Kedves Gábor!

 

Két kérdésem lenne.

Az egyik az, hogy a barátnőm szeretne kisbabát, de nincs barátja. Tulajdonképpen mesterséges megtermékenyüléssel szeretné a kisbabát, de nem tudja merre induljon ez ügyben, kit, vagy milyen klinikát, orvost keressen fel, hogyan kell kezdeni a dolgot.

A másik kérdésem az lenne, hogy tudna ajánlani Miskolcon szülés nőgyógyászt?

 

Előre is köszönöm válaszát!

Csibike

hagyomány Creative Commons License 2005.01.27 0 0 9984

Kedves Gábor!

 

A problémám a következő:

Múlt év novemberében hagytam abba a Femoden szedését (8 év problémamentes szedés után), ezt követően azonban nem indult be a ciklusom (pontosabban december és május között 2 vérzésem volt, utána semmi, ami ugye abnormális). Az orvosom szeptemberben kezdett komolyan foglalkozni a dologgal (mondván, hogy egyrészt az első hónapokban belefér még a tablettaszedés után, másrészt meg a túlsúlyom miatt), de akkor clamidia pneumoniae-t diagnosztizált. Engem és a páromat is kezelt, október óta rendes, spontán, óraműszserű 30 napos ciklusom van. Korábban más nőgyógyászati problémám, terhességem nem volt, 29 éves vagyok.

 

A kérdésem:

1) jól gondolom-e, hogy a gyerekkel próbálkozásnál az az időpont számít, amikor rendbejött a ciklus (tehát idén november óta és nem tavaly óta próbálkozunk és ezért meddőségi problémáról nem kell beszéljünk)

2) van-e bármi, ahogyan a kezelt clamidia befolyásolhatja a terhességet, vagy véglegesen lezárhatom a kérdést ?

 

Köszönöm a segítségedet.

potton Creative Commons License 2005.01.27 0 0 9983

Kedves Gábor,

 

25 éves vagyok, 18 éves korom óta szedek fogamzásgátló tablettát. Tri-Regollal kezdtem (3 színű tabletta volt), majd 3 évvel ezelőtt az orvosom egy új, csökkentett hormontartalmú tablettát (Harmonet) javasolt, mondván, a Tri-Regol túl erős. A Harmonetet egy évig szedtem, de állandó közti vérzésem volt tőle, mindig a 14. gyógyszer beszedése után kezdődött, és nagyjából a "rendes" menstruáció kezdetéig tartott. Egy év után abbahagytam a gyógyszert, áttértem a Melianére, de mivel ugyanezek a panaszok folytatódtak, ezt is abbahagytam. Most Yadine-t szedek, ennek összetétele 3mg drospirenonum, 0, 03mg ethinyloestradiolum, de továbbra is vannak ezek a közti vérzéseim. Mindig a második hét végén kezdődik, a 14-16. tabletta beszedése körül, és a menstrució első napjáig elhúzódik. Az orvosom szerint azért van, mert nem pontosan szedem a gyógyszert, de ha betartom percre pontosan egész hónapban, akkor is ugyanez a helyzet. A háromszinű Tri-Regol esetében soha semmilyen problémám nem volt. Ezen kívül semmi más panaszom nincs a gyógyszerek miatt (hízás, szexuális kedv csökkenése, hangulatváltozások, semmi). Már gondoltam arra, hogy kérnem kellene ismét egy háromszínű tablettát, hátha az jobban megfelel nekem? Mit gondolsz?

 

Potton

 

Fabien Creative Commons License 2005.01.27 0 0 9982

Kedves Gábor,

 

Az egyik barátnőmnek (29 éves) volt már egy éve egy ikerterhessége, a 20. hét környékén meg kellett szülnie a babákat. Sok volt a magzatvize, és magas volt a vérnyomása akkor.

Jelenleg szintén 20-21 hetes terhes egy fiú babával. És most nagyon rossz leletet kapott. Jó az orvosa, de nem nagyon magyarázta el az okokat, és ebben szeretném, ha segítenél. (Meg egyáltalán dekódolni se tudjuk.) A lelet releváns része a következő: Kissé több magzatvíz. Jobb vese kissé megnagyobbodott echodens kéregállomány 8 mm. Pyelon tágassága 9 mm, a kelyhek kissé tágultak.

Mi lehet ez? Vagy mitől lehet ez? Többi lelete (vérkép stb.) normális.

Nagyon szeretnék valahogy segíteni neki, közvetlen kolléganőm, és együtt vagyunk terhesek (én szerencsére panaszmentesen).

Előre is köszönöm. F.

Danae Creative Commons License 2005.01.27 0 0 9981
Köszönöm, Gábor. Nem foglak a magyar kórházi körülményekkel szórakoztatni, nyilván tudod is, nem is ide tartozik. Csak enyhén szólva nem éreztem magunkat biztonságban, miután átmentem az "osztályra". Szóval ehhez a nőgyógyásznak semmi köze, amikor látta, mi az ábra, ő is azt mondta, hogy menjek haza, én nem mertem.
Előzmény: Dr. Laufer Gabor (9980)
Dr. Laufer Gabor Creative Commons License 2005.01.27 0 0 9980

Kedves Kovacs.Dori,

 

Tegnap keztem el szedni a Lindynette 20 nevű fogamzásgátlót.ebben mennyire lehet megbízni??????????mennyi idő mire felszívódik??????ha például egy órával a bevétele után hánynék akkor már felszívódott volna?????????vagy még nem????????

és lenne egy butus kérdésem is:

a hüvelyi irregálás ugye nem befolyásolja a fogamzásgátlót??????????

 

Egy ora meg nem eleg a felszivodashoz. Biztos 5 ora utan.

 

A huvelyi irrigalas nem befolyasolja a tablettat.

 

Gabor

-------------------------

Kedves ÉVICA,

 

37 hetes terhes vagyok, második gyermekemet várom. Az elsőt programozott császármetszéssel szültem 2,5 éve  a kiírás előtt 8 nappal (visszaeső, alacsony babasúly, és előregedett méhlepény, de zárt méhszáj miatt).

 

Most egyenlőre természetes szülésre készülünk (bár ez a baba is kicsi, de a méhlepény még tartja magát), és kérdezgettem, hogy hogyan zajlik a szülés egy császármetszés után. Sok mindent olvastam már erről, de kíváncsi voltam rá, hogy mit mond. Erre egy csomó olyat hallottam ma tőle, amiről teljesen mást tudtam eddig, meg a fogadott szülésznőm is mást mondott. Pl.  az orvosom azt mondta, hogy kaphatok epidurális érzéstelenítést, oxitocynt, vajúdhatok kádban, persze sűrűn nézik majd a szívhangot. Ráadásul mikor kérdeztem, hogy mikor kell kórházba indulnom, azt mondta, ha 10 percen belül van 3 fájásom. Na ezen is ledöbbentem.

Mit gondol ezekről Ön? Nagyon kíváncsi lennék.

 

Persze sok olyan dolog is elhangzott, amit én is ugyanúgy tudtam.

 

Arra is kíváncsi volnék, hogy  ha nem volt soha egy kóbor fájásom sem az első gyerekemmel, és egyáltalán nem vajúdtam, akkor most a vajúdás hossza, és ideje tekintetében mi a valószínűbb, hogy a szervezetem úgy viselkedik majd, mintha első szülés lenne, vagy mintha többedik? Gondolok arra, hogy pl. azt mondják, a második gyerekkel hamarabb kell elindulni a kórházba, vagy hogy általában rövidebb a vajúdás, de hevesebbek a fájások.

 

Huvelyi szules csaszar utan:VBAC (a neve, roviditese)

 

Egy csaszarral a masodik huvelyi olyan mintha az elso volna.

Ennek ellenere, ha elkezdesz vajudni, mivel az elozo csaszar volt, AZONNAL menj a korhazba.

 

Epiduralist en vagy nem engednek, vagy csak annak egy csokkentett formajat engednem az adott korulmenyek kozott.

A furdokadat szinten nem engednem (nincs mód folyamatos monitorozasra. A "gyakori ellenorzes" nem eleg)

Oxytocin vitatott, en szoktam nagyon kis dozisban hasznalni neha, ha az eleg akkor jo, ha nem eleg akkor csaszar.

 

Kerdezd meg az orvosodat hogy magyarazza el a lehetseges komplikaciokat.

VBAC nem az a szituacio ahol a "fogadott szulesznod" lenne a szakerto.

Vagy ki tudja hany internetes okoskodok kozgyulese. 37 eves korban, huvelyi szules nelkul, VBAC bizony egy "rázos" dolog, van, neha en is csinaltam, de kell hogy tudjad a lehetseges problemakat, es azt a sajat orvosod kell hogy elmagyarazza.

 

Gabor

------------------------

Kedves Danae,

 

komplikációmentes hüvelyi szülésnél (gátmetszéssel) jogos-e, hogy 4 napig kórházban tartanak? Kinn mi a rutin?

 

En a szules utani masodik napon engedem haza a pacienseimet.  Ha nincs gatmetszes es nagyon haza akar menni a paciens, es abszolut semmi problema nincs, neha megengedem a 24 oras tavozast. Ha van gatmetszes akkor nem.

4 nap ma mar egy picit tulzottnak tunik.

 

Az egész gyerekvállalásban ez volt a mélypont, de ha muszáj, muszáj, csak asszem akkor kénytelen leszek másik orvost és így kórházat keresni.

 

EMIATT?

Nagyon gáz saját felelősségre hazavinni a kölyköt?

 

Igen, nagyon gaz. Ha az en paciensem lennel, es sajat felelossegedre tavoznal, soha tobbe be nem engednelek a rendelombe.

 

Gabor

--------------------

Kedves Felicitasz,

 

Amerikát majd megírja Gábor, Kanadában komplikációmentes hüvelyi szülés után másnap hazamehetsz a gyerekkel együtt, akár volt gátmetszés, akár nem.

 

USA-ban is volt egy ideig a 24 ora, de aztan nagy botrany lett belole es a kongresszusnak kellett kozbeavatkozni, hogy kenyszeritsek a biztositokat, hogy minimum 48 orat engedelyezzenek. Tobb komoly komplikacio nem jelenik meg az elso 24 oraban. Jo, 48 ora sem eletbiztositas, de kifejezetten biztonsagosabb mint a 24 ora. Mi a nagy siettseg? A gyerek 18 evet ugyis mamanal lesz, mit szamit az hogy egy vagy ket napot van korhazban. Arrol nem is beszelek, hogy a babanak is ez sokkal biztonsagosabb (sargasag sem jelenik meg az elso 24 oraban teljes mertekben, mama hazamegy gyerekkel, nem ert hozza, nem veszi eszre, ciki).

Ha ez nem valt volna egy ennyire penz-centrikus kerdesse, szivem szerint legalabb 4 napot tartanam mamat, babat a korhazban. Az eleg ido arra hogy a legtobb komplikacio manifesztalodjon. Mert vegulis errol van szo (ezert kell egyaltalan korhazban maradni).

 

Gabor

-------------------------

Kedves netinfo,

 

Masok reakciojabol eszrevettem a kerdesedet.

 

Dr. Thor-nak igaza van mindenben amit irt.

 

Mond meg az orvosodnak hogy irjon fel egy 20 mikrogrammos tablettat, azt probald ki, es ha nincs attoreses verzesed, hasznald azt. Ha nem eleg, azt fokozatosan lehet novelni (a dozist). A komplikaciok, mellekhatasok nagyjabol ugyanazok, amit irtal (lista, komplikaciok, mint tabletta-specifikus jelenseg) az ugy nem valos. Sokkal tobb fugg a te szervezetedtol, mint attol hogy pontosan melyik tablettat szeded.

 

Gabor

 

Felicitász Creative Commons License 2005.01.26 0 0 9979
Kedves Danae.
Amerikát majd megírja Gábor, Kanadában komplikációmentes hüvelyi szülés után másnap hazamehetsz a gyerekkel együtt, akár volt gátmetszés, akár nem.
Előzmény: Danae (9978)
Danae Creative Commons License 2005.01.26 0 0 9978
Kedves Gábor,
szeretném megkérdezni a véleményed:
komplikációmentes hüvelyi szülésnél (gátmetszéssel) jogos-e, hogy 4 napig kórházban tartanak? Kinn mi a rutin? Az egész gyerekvállalásban ez volt a mélypont, de ha muszáj, muszáj, csak asszem akkor kénytelen leszek másik orvost és így kórházat keresni.
Nagyon gáz saját felelősségre hazavinni a kölyköt?
ÉVICA Creative Commons License 2005.01.26 0 0 9977

Kedves Mr. Spock!

 

37 hetes terhes vagyok, második gyermekemet várom. Az elsőt programozott császármetszéssel szültem 2,5 éve  a kiírás előtt 8 nappal (visszaeső, alacsony babasúly, és előregedett méhlepény, de zárt méhszáj miatt).

 

Most egyenlőre természetes szülésre készülünk (bár ez a baba is kicsi, de a méhlepény még tartja magát), és kérdezgettem, hogy hogyan zajlik a szülés egy császármetszés után. Sok mindent olvastam már erről, de kíváncsi voltam rá, hogy mit mond. Erre egy csomó olyat hallottam ma tőle, amiről teljesen mást tudtam eddig, meg a fogadott szülésznőm is mást mondott. Pl.  az orvosom azt mondta, hogy kaphatok epidurális érzéstelenítést, oxitocynt, vajúdhatok kádban, persze sűrűn nézik majd a szívhangot. Ráadásul mikor kérdeztem, hogy mikor kell kórházba indulnom, azt mondta, ha 10 percen belül van 3 fájásom. Na ezen is ledöbbentem.

Mit gondol ezekről Ön? Nagyon kíváncsi lennék.

 

Persze sok olyan dolog is elhangzott, amit én is ugyanúgy tudtam.

 

Arra is kíváncsi volnék, hogy  ha nem volt soha egy kóbor fájásom sem az első gyerekemmel, és egyáltalán nem vajúdtam, akkor most a vajúdás hossza, és ideje tekintetében mi a valószínűbb, hogy a szervezetem úgy viselkedik majd, mintha első szülés lenne, vagy mintha többedik? Gondolok arra, hogy pl. azt mondják, a második gyerekkel hamarabb kell elindulni a kórházba, vagy hogy általában rövidebb a vajúdás, de hevesebbek a fájások.

 

Előre is ksözönöm a válaszát, tényleg nagyon kíváncsi vagyok erre.

 

Évica

Felicitász Creative Commons License 2005.01.26 0 0 9975
Kedves Netinfo,
van ennek a topiknak egy topiknyitó tízparancsolata. Ennek elolvasta után lehet itt résztvenni ebben-abban, és ennek elolvasta után fogod látni, hogy miért nem díjazzuk az "érdekes"-jellegű kritikákat. Örülünk, hogy van itt egy orvos, aki sok esetben többet törődik velünk és/vagy többet tud, mint a saját orvosunk. A topikot ő hozta létre,ennek szellemében az van, ami neki témába vág és úgy, ahogy neki a legáttekinthetőbb. Esetleg megkérdezheted konkrétan őt, hogy milyen fogamzásgátlót ajánlana, és ehhez írd meg magadról ugyanazt az anamnézist, mint amit az otthoni orvosodnak elmondanál. A "sziasztok lányok"-típusú közvéleménykutatásnak nem itt van a helye.
Előzmény: netinfo (9972)
Felicitász Creative Commons License 2005.01.26 0 0 9974
Korábban már volt erről szó: akkor megírtam, hogy ugyan nem a hüvelyünkkel eszünk, de ami a szervezetünkben kering, annak hatása van ránk. Ugyanígy az is lehetne kérdés, hogy hogyan kerül a sok fűszeres sajt, élesztős tészta, cukor, vörösbor, csokoládé hatása arra érzékenyeknél a hüvelybe és segíti elő vagy súlyosbítja az élesztőgombás fertőzést. De ha az egyik igen, akkor alighanem a másik is... Nem egy-az egyben, de azzal biztos nem ártunk magunknak, ha a szervezetben amúgy is ott tanyázó élesztőgombának nem további táptalajt adunk, mikor épp túl van szaporodva.
Előzmény: Törölt nick (9958)
Törölt nick Creative Commons License 2005.01.26 0 0 9973
Van egy forum: fogamzásgátlás+drasztikus mellékhatások.

(Én gracialt szedek kb 3 éve. Egyszer sem volt közti vérzésem sem semmilyen más gondom)
Előzmény: netinfo (9972)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!