Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2000.06.16 0 0 50
Sfakutya, amikor fáj, akkor fáj. Ez tény. Ekkor eleresztheti magát az ember, de ez olyan, mint kimerülten télen a hóba lefeküdni. Fagyhalál nem lesz belőle, csak rosszabb lesz. Engem 10 éven keresztül prockorongsérve kezeltek. Nos nem az volt. Pont az ellenkezőjét kellett volna tennem. Akkor szinte tilos volt mozogni. Ezt aztán le kellett dolgoznom, tehát vannak fogalmaim a dologról. Ha nem is sérvem van, de a becsípődés, stb. azért elég gyakori, és az se finom.

Ekkor ugyanaz van mint a bombázó pilótáknál, amikor lőnek rájuk. Össze kell szorítani képletesen a segged lyukát. És úgy folytatni (ha van értelme orvosilag). Ha eközben felesleges emóciókat termelsz, akkor attól feszültebb leszel. Ehelyett meg kell tanulnod uralni a szervezetetedet, amire ha nem vagy beteg, akkor semmi szükséged, mert köszöni, de működik magától. Ha tudod, hogy az az izom fáj, mondjuk a keresztcsontod táján, akkor az minek a jele, és akkor mi a teendő, akkor már jó. Ha ehhez hozzászoktál, akkor már nem jelent külön erőfeszítést megpróbálni kivédeni, hiszen megtanultad.

A beletörődés szóval nagyon kell vigyázni. Én pl. nemhasználom. A belátás a jobb. A már nem csinálható helyett kell keresni valamilyen más elfoglaltságot.

Szívesen. Fel lettél konferálva. Szerintem túl fogod élni, de kössed fel a gatyát.

Előzmény: Sfakutya (48)
zsuzsa Creative Commons License 2000.06.16 0 0 49
Felebarátim !

A hatuszast illetoen hadd legyen szabad tennem par megjegyzest.
Ha most kezdesz el haton uszni tanulni, akkor eros ketsegeim vannak a stilusodat illetoen.
Soxor nezem a viz alatt, ki hogyan uszik.Tizbol nyolcan szornyen, inkabb hagynák abba..
elmeletben mindenki vegig tudja kecmeregni azt a 25-50 metert, de nem veletlen, hogy
uszasoktatasnal eloszor a vizfekvest, siklast, utana a labtempot, majd a kartempot tanitjuk.
Ugyanis latszolagos konnyusege ellenere, ez egy bonyolult mozgas.
Eloszor is a fenekedet erosen ossze kell szoritani, az alladat a mellkasodhoz szoritani es a karoddal mintegy megnyujtani a testedet. A ful mellett levo kez konyokenek tenyleg egesz a fej mellett kell menni,kiforditott tenyerrel.
A terdek nem koszalhatnak szet terpeszbe es keveset er az egesz, ha belecsucsulsz a vizbe es csak kalimpalsz.
Eloszor meg kellene probalni ezt a feszitett, nyujtozkjodasos vizfekvest ugy, hogy a ket kezdet osszefogod es nagyon messzire kinyujtod a fejed felé, mintha mogotted allna valaki a vizben es a csuklodnal fogva huzna, utana megnezed, hoigy a mellkasodhoz leszoritottad e az allad.
Ezek utan felveszed a nagyon erosen osszeszoritott farizmok + osszeszoritott hasizmokkal hatrabillentett medence ( mint amikor a pocakodat probalod behuzni )
tartassal picit csampas labbal( a nagylabujjaid ernek tul kepp ossze ) elkezdeni a krallozast, nagyon laza bokaval, a labfej a leglazabb, terdbol es csipobol finoman iranyitva a mozgast.
Mindezt lehet ugy is gyakorolni, hogy megfogod a rudat vagy kotelet es felfekszel a vizre ( gyerekeknel azt szoktak gyakoroltatni, hogy az egyik alla tarsa mogott es huzza a vizben )
Ha ez mar megy, csak akkor kezdunk a kartempora figyelni, ugyanis mindharmat ( kartempo-labtempo-fekves a vizen ) egyszerre csinalva nem hatuszas lesz csak evickeles.

Igazsag szerint a porcaink 12 eves kortol oregszenek... nem szabad ezen sokat gondolkozni. (Kedvenc 80 eves betegem a vizitorna kozben megjegyezte, hogy o annakidejen a Don kanyarban a magyar biciklis hadtesnel szolgalt es mar AKKOR IS fajt a terde.)
En soha eletemben nem tudtam lemenni hidba, olyan merev a gerincem.. na es?
Nem kell egyes szerveink helyebe kepzelnunk magunkat ! Arra kell fokuszalni, ami jol mukodik rajtunk!!

Indian, te Bekterewes vagy?

Sfakutya Creative Commons License 2000.06.16 0 0 48
Kopasz kutya!

Igaz, hogy figyunak írtál, de én is reagálok. Lehet, hogy igazad van és nem kell komolyan venni a bajunkat, de amikor az embernek fájdalma van, akkor ez elég nehéz. A legjobban az tud engem felbosszantani, amikor az egyik kolleganőm azt szokta mondani, hogy ne gondoljak arra, hogy fáj, meg pozitívan gondolkodjak, meg hasonló baromságot. Lehet, hogy egyes embereknél, valóban a stressz okoz hasonló fájdalmakat, de amikor MR kimutatta, hogy kialakut sérv van akkor hiába akarom az agyamat meggyőzni, hogy ne fájjon. Már volt olyan, hogy az utcán hangosan mondtam magamnak, hogy hülye hipochonder vagyok és csak képzelem, hogy fáj, akkor sem akart elmúlni.
Abban persze egyetértek, hogy meg kell vele tanulni együtt élni, bele kell törődni, hogy bizonyos dolgokat már nem tudunk csinálni.

Tehát én szívesen gondolnám, hogy neked van bajod és nem nekem, de ez nem segít.

Egyébként köszönöm a telefoszámot, jövő héten felhívom.

Előzmény: Törölt nick (47)
Törölt nick Creative Commons License 2000.06.16 0 0 47
Kedves figyu!
Bilifül effektusban vagy. Először ezen kell túltenned magad. Az 1. szabály, ami nálam bevált, hogy kb. úgy kell kezelni a tüneteket, mintha nem a tied lenne, hanem mondjuk pl. a kocsit hallgatod, miért csikorog, stb. Nem mondom, hogy egyszerű, de célravezető. Ez igazán egy axiomatikus döntés kérdése. Ha éppen fáj, akkor persze lehet az ember egy kicsit mérges, annyira, amennyi továbblendíti. Neked most arra van szükséged, amit a gyerekekből ki szoktunk nevelni: dacra.

Szerintem zsuzsa is kb. olyat fog mondani, hogy csak semmi konditerem, hanem gyógytornász. A gyógytornász az egy kegyetlen szadista, egy dög. Mert amikor már azt hiszed, hogy meghaltál, akkor jön egy még "finomabb" húzás. Ehhez hamar hozzá lehet szokni.

Kűzdeni kell, az értelmét meg nem kell kutatni:) Az már filizófia lenne. 20 éves már nem leszel, de próbáljad meg a legjobbat kihozni abból ami van.

Vannak ilyen állapotok, mint amit leírsz. Mit mondjak. Most vigasztaljalak azzal, hogy nincsen esélyed arra, hogy egyszer esetleg talán megint nem lesz ilyen? Ne ezzel foglalkozz. Ha csak így tud lemenni a lépcsőn, akkor így menjél le. Ha csaka füleden tudnál közelekdni, akkor azon. Ne hagyjad el magad.

Na jó, nem mondom, hogy este, vagy amikor van egy kis időd lazítani, akkor ezt ne tedd meg, ellenkezőleg.

Egy észervétel. Ha kialakul egy kényszertartás, akkor azt nehéz onnan kisportolni. A legnehezebb megtanulni, hogy hogyan kell lazítani. Ehhez én a gyógytornász mellé egy masszőrt is javasolnék. Az sem minden persze, hogy ki az a masszőr, mert sokfélék vannak.

Ennek az lehet a hatása, hogy ellazítanak. Pár alkalaom után, főleg ha te is aktívan próbálsz lazítani, akkor megtanulod, milyen az az érzés, amikor ellazulnak az izmaid. Ezt később elég csak felidézni, és szokott működni. Nem mondom, hogy csodát tesz, de 1-2 perc alatt jelentős javulkást tud hozni a dresszírozott delikvensen.

Ha hyülyeséget írtam, akkor majd zzuzsa kijavít.

Nem tudom, hogy neked szab-é meleg fürdő venni. Nem hiszem. De ha szabad, akkor az is lazít. Ebben az esetben melegíts meg egy kád vizet (feküdj bele hosszabb időre). Ehhez persze elég hossző kád kell.

Mostanra ennyi.

Előzmény: figyu (45)
Sfakutya Creative Commons License 2000.06.16 0 0 46
Figyelj Figyu !

Elég elkeserítő amit leírsz, de ne add fel. Egyébként én is az Orsz. Idegsebészeten voltam, szerintem az a legszuperebb hely , ennél jobb szakmai ismereteket máshol sem találsz.
Örülök, hogy a három hetes kúrát mégis sikerült elintézned. Hova fogsz járni ?
Egyébként amikor én májusban ugyanilyen kúrán voltam, akkor volt ott egy fiatalember, aki kb.úgy mozgott ahogy te leírod magadat és őt három nap múlva hazaküldték, hogy legalább két hétig csak feküdjön otthon és csak utána menjen vissza, mert ilyen rossz állapotban a kezelések és a torna sem volt ajánlott. Persze ha te már régóta otthon vagy és már eleget feküdtél-de tényleg feküdtél - akkor kell a torna, meg az úszás.
Egyébként én nem azt mondom, hogy ne tornázz, hanem én arra gondoltam, hogy a konditerem biztosan nem tehetett jót a gerincednek. A mozgásra szükség van, én ezt magamról tudom, de sajnos én is el-elbliccelem, most is inkább a gépet püfölöm, ahelyett, hogy tornáznék. Pedig tudom, hogy csak az segít.
Egyébként én már a kezdetek óta azt írom, hogy jó széket úgysem fogsz találni.
Csak hátúszást végezz, a többi nem jó a gerincnek.
Muszály meggyógyulni, mert a leszázalékolás nem old meg semmit. Nem is olyan egyszerű. Olyan dolgokat hallottam róla, hogy én sem kezdeményezem. Azon kívül nem is lehet belőle megélni. És 1-2 évente újra kell menni felülvizsgálatra. Mintha csoda történne és elmúlna a baj. Bár lehet, hogy az idő múlásával kedvező változás áll be. Ezt nekem többször mondták már.

Előzmény: figyu (45)
figyu Creative Commons License 2000.06.16 0 0 45
Szia Zsu!

Koszi a reszletes magyarazatot! Azt hiszem, valami koztes allapotban leledzem evek ota:-) A torokules nem megy fel oraig, de azert rovidebb ideig kibirom. A negykezlabas allas es az ellenoldali patak felemelese soha nem volt gond... Szoval nem is tudom. Az ulessel az a baj, hogy az ulogumom illetve a farpofak alatti resz faj... Mostanaban meg a combhajlito izmom faj - ha szeken ulok - a terdelos szektol meg a derekam faj:-))) Na, tudsz erre lepni valamit? :-))) En mar nem... Ma voltam uszni es a hatuszast ajanlotta az uszomester is. Szoval ma haton tanultam... Kisse le vagyok eresztve, mert aprilis 28 ota vagyok allomanyban es allokepessegem, izomtonusom nulla... Szo ami szo, csak 42 percet tudtam uszni, de annak is a felet eldumaltuk a sraccal... Szoval kezdem osszeszedni magam, konditerem es ilyesmi csak szeptemberre van tervezve, akkor is csak ovatosan:-))) A gyogyfudot mar nagyon varom, mert azert a lepcson lefele csak hattal tudok menni, mert a jobb labammal nem megy a hajlitas, mint ahogy nem is tudok csaka jobb labamon allva labujhegyre allni... Szoval nem tokeletes, de probalom hejrehozni... Csak az az idegesito, hogy nem tudok sokaig ulni, pedi az amitas tekkknyikahoz az is kell, a tanitashoz meg allni kellene - de az is faraszt... Csak nem vagyok rokkant 37 eves koromra??? :((( FUCK. Szoval kuzdok, szerinted van ertelme? Vagy inkabb mennyire tudok helyrerazodni?

Udv: figyu

Előzmény: zsuzsa (38)
figyu Creative Commons License 2000.06.16 0 0 44
Szia Sfakutya!

Az Orszagos Idegsebeszeti Tudomanyos Intezetben voltam es kaptam egy egy oldalas zarojelentest, es ebben 3-4 sor csak az, hogy mit javasol a doki a hagyomanyos kezelesek kozul! EZEK ellenere NEM kaptam beutalot a normalis uton!!! Azt mondta a haziorvos, hogy o nem adhat, mert elvettek tole a beutalsi jogot, es atkerult a neurologiara. Ott azert nem adtak, mert elfogyott a keret(?) vagy ilyesmi, de majd a reumatologia majd ad. Ott azt mondtak, hogy azert nem adnak, mert nem vagyok megmutve, hova is gondolok, eloszezonban??? Na ekkor dobtam el az agyamat, mert en nem udulojegyet kertem, hanem gyogybeutalot!!! Ennyit a dokik es abetegek kozotti kapcsolatrol. Aztan szegyen ide-szegyen oda, elmentem egy orvos ismerosomhoz, elmondtam neki, hogymi is tortent, nem akarta elhinni. Volt egy ismerose a tb bekein belul, annak elmondta - az az ember is nagyon csodalkozott es ajanlott egy foorvost a megyeszekhelyen. Na o is csodalkozott, mikor meglatta a leleteimet es az MRI leletet es az idegsebesz ajanlasat. Nem akarta elhinni, hogy meg soha nem voltam beutalva... Aztan adott egy lapot, amit kitoltott a haziorvosom, aztan o is firkalt ra valamit es igy elkuldtem... Azota mar visszajeleztek, hogy teritesmentesen(!) jogosult vagyok az ellatasra, majd megirjak az idopontot! Szoval ezt nem ertem! Egy rohadt lapot miert nem tudtak itthon adni, miert kellett utazgatno, amikor menni es ulni is alig tudtam, es egyaltalan, mi a f@sz van itt? Szerinted?
Udv: figyu

Előzmény: Sfakutya (37)
figyu Creative Commons License 2000.06.16 0 0 43
Szia Sfakutya!

Sajnos nem a konditeremben alakult ki a gerincbajom, mert oda csak
azutan kezdtem el jarni, miutan 1994ben lerohadtam es hat hetig volt
plafonnak nezese es fajdalmak elviselese. Aztan hat het utan szepen
ovatosan lementem es testnevelo kollegam utmutatasa szerint szepen
ovatosan el is kezdtem erositeni. Csak nyujtottam, huzodzkodtam es
tolodzkodtam meg hasizmoztam. Semmi olyasmit nem csinaltam ami
a gerincemet osszenyomta volna!!! Es mit ad az eg, semmi komolyabb
bajom nem is volt, amig rendszeresen jartam edzeni! 99 novembereben
bezart a konditerem, azota nem erositettem, es lehet(?), hogy ez lett a
vege! Mindegy, aheten elkezdtem uszni es akupunkturara is jarok. Most
ugy tunik jo:-))) Remelem is:-))) Szerinted nem kell egy kis mozgas? Az
az erzesem, hogy az orvosok nagy resze is total ellene van a mozgasnak.
Persze vannak esetek, amikor tok artalmas, de a gyogyulas es a szinten
tartas erdekeben szerintem KELL:-))) Aztan ha megint lerohadok, nem is
tudom mit gondoljak az egeszrol:-))) TE hogy vagy ezzel a mozgassal?
Udv: figyu

Előzmény: Sfakutya (36)
Törölt nick Creative Commons License 2000.06.15 0 0 42
Magam is így gondolom...
Előzmény: Sfakutya (37)
Törölt nick Creative Commons License 2000.06.15 0 0 41
Kukkants be a ládikádba...
Előzmény: figyu (35)
Törölt nick Creative Commons License 2000.06.15 0 0 40
zszusa, én is hegyezem a füleimet ...
Előzmény: zsuzsa (38)
Törölt nick Creative Commons License 2000.06.15 0 0 39
Csatolva volt, csak nem tudta olvasni ezek szerint. Ottan van a másik mél.
Előzmény: Sfakutya (36)
zsuzsa Creative Commons License 2000.06.15 0 0 38
hello

A torokules csak egy pelda. most azt is kerdezhetnem, hogy nyujtott labbal elorehajolva meg tudod e erinteni a foldet vagy tudsz e gombolyu hattal felulni.

A konditerem meg az aerobik szuper dolog, ha valamennyire egeszseges vagy. Ti nem vagytok ilyen szempontbol egeszsegesek ( pl en sem, mert tizet guggolok es masnap ugy faj a terdem, hogy nem birok lemenni a lepcson)
a konditeremmel az a baj, hogy nem fiziologias mozgassorokat csinaltat, hanem bizonyos izomcsoportokat kulonalloan erosit. eros leszel es szep, de attol meg meghuzhatod a derekad az elso cikis hetkoznapi mozgas, mint pl plafonmeszeles vagy aljzat beszereles a falba.

ha az izuleteid mozgasa beszukult + a mely hatizmaid gyengek es egyeb , a medenced es a gerinced,bordaid kozotti izmok, melyek a fuggoleges tartasert felelosek, akkor te nem tudsz torokulesben megulni, negykezlab allva nem tudod ugy felemelve megtartani az ellenoldali karodat, labadat,hogy el ne doljel es nyilvan a karfa meg a hattamla tart meg a szeken.

En a fakutyaval a nekem irtak alapjan azt csinalnam, hogy kilazitanam a vallat es azt probalnam megerositeni.
figyu, szerintem tebeloled meg kungfubajnok is lehet vagy barmi... nemtom, hany eves lehetsz, kb 35? de mondom, legy addig turelemmel, amig kicsit javul es utana el kene valamit kezdened.. en most uszast is csak mertekkel javasolnek, foleg, ha kiemelt fejjel uszol, ugyanis ott is fokozottabban homoritasz a derekaddal..

inkabb gyogyvizben kellene kicsit a gereincedet lazitgatni. ha vizben huzogatod fel az orrdhoz a terdedet es gombolyitgeted a hatad, az sokkal konnyebben megy, mint szarazon...

nemtom megengedhetitek e magadotnak a privat gyogytornat. ha valahol belbudan laktok vagy pesten, par alkalommal szivesen segitek, de mint mondtam a gyogytornaban az a szar, hogy sokkal nagyobb a ratok eso resz a amelobol mint pl egy orvosi kezelesnel ahol csak oda kell tartanod magad, mindent a doki csinal.

utana meg le lehet tevedni jogara, strechingre, esetleg tajcsira... en erosen tulsulyosan es tobbszori szules utan teljesen serulesmentesen verekszem, uszom es biciklizek. Ovatosan elkezdve meg a rozzant izulet is munkahoz szoktathato es ettol javul a mukodese is.

aztan azon veszed eszre magad, hogy mult idoben faj a derekad..

szoval hany eves is vagy, figyu?

Sfakutya Creative Commons License 2000.06.15 0 0 37
Figyu !

Újra elolvastam az első írásodat. Melyik idegsebészeten voltál? Ezt csak kíváncsiságból kérdezem.
Egyébként szerintem menjél vissza az idegsebészhez, kérjél tőle egy szakvéleményt, amiben leírja az orvos, hogy konzervatív kezelést javasol. Ezzel a szakvéleménnyel menj a rheuma orvoshoz, ő írhat fel gyógykórházi kezelést. Nem hiszem, hogy heteken belül ne kapnál beutalót.

Sfakutya Creative Commons License 2000.06.15 0 0 36
Kopasz indián !

Kösz a neveket, de elfelejtetted megírni a gyógytornászok telefonszámát, vagy bármilyen utolérhetőségét.

Figyu !
Szerintem ne a konditeremben keresd a megoldást, sajnos lehet, hogy ott alakult ki a betegséged, és az biztos, hogy ott nem fog elmúlni.

Zsuzsa !

Ha van még ötleted örömmel elfogadom.

figyu Creative Commons License 2000.06.15 0 0 35
Szia Zsu! Szia Kopasz Indian!

Szoval egeszsegugy X hely Y beteg es Y nagyobb X minden esetben... FUCK! Mit lehet tenni?
Nincs valami orszagos betegjogi forum? Vagy a beteg a zavaro tenyezo az EÜ korforgasaban?

Torokules... Sajnos mire odaig eljutnek, teljesen begorcsolok... Amikor egeszsegesebb voltam, akkor sem birtam kemenyen es csak ugy ulni - ebbol az kovetkezik, hogy mar regebben sem volt megfelelo hatizmom? Az elso ilyen porcos bajom utan (1994) mar tudtam, hogy a tesis cimboram nem beszelt hujjjeseget, mikor a konditermet ajanlotta a billentyupufoles ellen:-)))

Na, akkor jartam uszni, elkezdtem kondizni es hamarosan "tok jol" neztem ki. Allitolag hatizmaim is lathatoan fejlodtek, de akkor sem tudtam kemenyen ulni, tamla nelkul... Lehet, hogy melyebben van a bajaim oka? Mindegy, holap megyek uszni, tegnap(elott) voltam akupunkturan, csak lesz valami! Most a terdelos szeken ulok, majdnem a legnagyobb fokozat van beallitva - igy jonak tunik:-))) Csak az a roadt magas asztalom meg egy picit alacsony!?!?
Kossz, mindenkinek mindent! Irjatok! :-))) Hol vannak a szuper gyogytornaszok?

Udv: figyu

Előzmény: zsuzsa (30)
Törölt nick Creative Commons License 2000.06.14 0 0 34
figyu, a jobb térdelőszékek magassága állítható. Túl alacsonyra ne állítsad, mert akkor a lábad szorul be. Szék beállítás: ülj rá a székre. Lógassad le a kezedet. Az alkarodat emeljed vízszintesbe. Nos ahol a könyököd magassága van, ott kellene legyen az asztal, illetve a billentyűzet. Nekem ez jött be. Általában ezt nem sikerül elérni. Fontos, hogy puha legyen, illetve ne legyen sarkos az, amin a kezed nyugszik. Levegőben levő kezekkel is lehet sokat írni, de fárasztó.
Előzmény: figyu (29)
Törölt nick Creative Commons License 2000.06.14 0 0 33
Kedves zsuzsa, nekem viszont megvan a tapasztalatom. Ha itt kell valakinek, akkor tudok tippet mondani, hogy hol érdemes jeletnkezni. Mivel ez nem a reklám helye, ezért inkább mailben. De úgy tudom, az illetőnek is van Internet elérése, ezért a legegyszerűbb, ha ide terelem. Két gyógytornászról van szó, akik megelégelték a kórházi főállásukat, és elmentek Bt-be dolgozni. Meglássuk. Holnap este okosabbak leszünk.
Előzmény: zsuzsa (32)
zsuzsa Creative Commons License 2000.06.14 0 0 32
fakutya, ha nem baj, ide valaszolok:
en is az Eu foiskolara jartam, Komjadi B. sportuszoda mogott van a budapesti szak.
nem jartam ott sok eve, de akkor voltak mindenfele tornak + ketsegtelenul jo szakemberek tanitanak ott.legalabbis kart nem csinalnak ami igazan nagy szo.. ( ez nem vicc)

konyvbol nem lehet se karatet se gyogytornat se tarsastancot tanulni...

sajnos az elmult 4 evben teljesen megszakadt a kapcsolatom a regi kollegakkal, csak az maradt ami a fejemben van, ezert jo szivvel nem tudlak titeket sehova se kuldeni....
nem si akarok kollegakat minositeni. tudom, hogy annakidejen jobb korulmenyek kozott se birtuk a rengeteg beteget el, azert kerultek sokan csoportos tornara.. sajnos a kurva kormany a hibas.. ha O.V. megbetegedne, neki lenne kulon gyogytornasza..

Előzmény: Sfakutya (31)
Sfakutya Creative Commons License 2000.06.14 0 0 31
Szia Zsuzsa !

Légyszíves nézd meg az e-mail-edet , oda írtam neked.

Sfakutya

Előzmény: zsuzsa (28)
zsuzsa Creative Commons License 2000.06.14 0 0 30
figyu: a beutaloknal a fo ok nyilvan a penzhiany. ez regen is ugy volt, hogy volt X szamu csipoprotezis es Y szamu beteg.az Y mindig nagyobb volt, mint az X...

ha nem a hatizmaiddal tartod magad ( amik gyengek, faj is a hatad, fuggolegesben a legnehezebb megtartani magad + lustak is vagyunk) akkor vagy egy puha fotelben kornyadozolt vagy pedig a rozzant porckorongjaidat gyilkolva valahogy talasz egy egyensulyi helyzetet, de azt sem hatizommal tartod.

ulesnel eleve rossz az, ha barszeken ulsz tul magasan vagy samlin alacsonyan, de a fo kerdes, hogy a hatizmaiddal tartod magad vagy csak ugy szetesel..

ha pl torokulesben, kemeny talajon kihuzott hattal, mint a balerinak, tudsz kenyelmesen ulni kb fel orat, akkor jok a hatizmaid. ha azonnal valami tamaszt kell keresel, karfat, hattamlat stb, amire atadhatsz a sulybol, akkor gyengek.

sajnos a garvitacio miatt allva es ulve a legnehezebb helyes tartassal ellenni + esetleg izomerositest is vegezni.

Előzmény: figyu (29)
figyu Creative Commons License 2000.06.14 0 0 29
Szia Zsuzsa es udv minden sorstarsnak:-)))

Koszi a javallatokat es a hozzaszolasodat, tedd kozkinccse amit lehet:-)))

A topic nyitomban van nehany kerdes a beutalok _normalis_ ugymenetere
vonatkozoan... Nem tudsz valami kozelebbit? Miert nem kap az ember ily
draga kincset, mit veszthet az orvos, ha beutal, vagy mi a banat van? :-(((

Aztan tudsz-e valaszt adni praxisodbol kifolyolag a helyes szek, agy,
fogyokura, gyogyfurdok, ulve vegzett munka ideje es egyeb temakorokben?

Tegnap voltam akupunkturas kezelesen, furcsa... Nem fajt, nem rossz,
nem jo (?:) - FURCSA. Viszont a kezeles utan siman fel tudtam oltozni,
es a labamat is fel tudtam emelni ketszer olyan magasra, mint addig:-)))

Ma kaptam kolcson egy "terdelos" szeket. Ez is furcsa. Negy kulonbozo
fokozatra lehet allitani. Az az erdekes, hogy a hattamla abszolut nem
hianyzik... Viszont valahogy magas az asztalomhoz kepest, pedig az eleve
nagyra van meretezve... Tud valaki valamit az idealis asztal-kez-lab-:-) stb
aranyokrol? Mert ez a terdelos szek nem engedi meggornyedni a gerincemet,
szinte olyan mintha allnek... Minden mas fotelban ot perc utan "lecsuszok"
es mar felig fekve piszkalom a bellentyuzetet:-( OFF: K....@ Meleg van! ON:)

Udv: figyu

Előzmény: zsuzsa (22)
zsuzsa Creative Commons License 2000.06.14 0 0 28
A valloved es a karod sulya lefele huz a gravitacio miatt. Nem erzed, de a ket karod legalabb 12 kilo.nem tudom, mennyi a fajdalmadbol a serv altal okoztt es mennyi a masodlagos, vagyis amit a legyengult izomzatod meg a kenyszertartas okoz.
En foiskolas koromban lattam nyaki gerincservvel operalt beteget. Pont egy madarcsontu 50 ev koruli gyogytornaszkollegano volt, aki ugy gondolta, kimeszeli a plafont. masnapra majdnem lebenult.A mutet utan talalkoztam vele, mar az utokezelesnel.
a mutetnel lenyege altalaban, hogy 1-2-3 csigolyabol ugynevezett blokkcsigolyat csinalnak.
elonye, hogy utana nem faj. marmint az az 1-2-3 mar nem faj. viszont nem is mozog. a nem is mozog azt jelenti, hogy az alatta-felette/korulotte levo izuletek tulterhelodnek, tehat ugyanugy szuksege van fizikoterapiara es nehez munkat sem vegezhet.
meg veszelyes is a mutet, ott matatnak az osszes nyaki ered, ideged stb korul, ami az agyad es a torzsed kozott van.szoval nem egyszeru fitymaszukulet-operacio...

Sokfele torna van, marmint sokfele modszer.
Nekem volt egyszer egy negyfos csoprtom, mind nagyon intelligens ember 30 es 55 ev kozott es az egyik gerincsebesz adott egy konyvet amiben a tornat elmagyaraztak.mind megtanulta. szerintem ezt lehet otthon is csinalni. A lenyege, hogy raereztetnek a gerinced gorbuleteire,hogy magadnak be tudd allitani azt a helyzetet amelyben nem faj es aztan a teljesen tehermentes hanyattfekvestol indulva nehany het alatt eljutsz oda, hogy nehezebb izomerosito gyakorlatok kozben, monjuk negykezlab allva vagy akar allva is tudsz gyakorlatokat csinalni ugyl, hogy koben a mely hatizmaiddal konnyeden meg tudod tartani a megtanult helyes tartast.
ez a torna a fajdalmas kenyszertartasoknal jo es azoknal, akik ulo vagy allomunkat vegeznek.
ez idaig Ok, de most kezdjunk el tavtornazni??

Előzmény: Sfakutya (25)
Törölt nick Creative Commons License 2000.06.14 0 0 27
Kedves Zsuzsa, jó hogy benéztél. Csak töltsed a topikot, mert szükség van rá. Én úgy emlékszem, hogy ha nem is olcsó a gyógytornász, de azért ki lehet bírni. Kb. egy tizest fizettem mondjuk egy tucat alkalomra. Ez nekem sok, de neki kevés. Szerintem van igény a gyógytornász magánprexis iránt.

Bizony, a kedves betegnek kell kínlódni. De ha jó az a gyógytornász, akkor szenvedés ide, szenvedés oda, megvan a hatás. Nekem részleges blokkot szokott volt kiakasztani. Eltart egy darabig, és volt már annál nagyobb élvezetben is részem, de garantált a hatás. Ha fáj is, de végül is jobb érzés. No. Inkább téged hallgatunk.

Előzmény: zsuzsa (24)
Törölt nick Creative Commons License 2000.06.14 0 0 26
Sfakutya, a gallért nem úgy kell hordani. Nekem az vált be, hogy ha kell feltesze, 1-2 órát fent van, utána le, szünet, stb. Így jobb. Próbáltani kell.
Előzmény: Sfakutya (25)
Sfakutya Creative Commons License 2000.06.14 0 0 25
Zsuzsa !

Örülök, hogy egy gyógytornász van köztünk. Akkor tudod, hogy milyen dolog a nyaki gerincsérv. Még nem okoz gerincvelő károsítást, tehát operálni nem akarják, de nagy fájdalmakat okoz / karban, nyakban, vállban /. Szerinted ezt meddig lehet bírni ? Tudom, hogy muszály bírni, de néha tényleg alig bírom elviselni.
A Shanz gallér viselése a fájdalom enyhülését okozza, de képzeld el 35 C melegben, hogy milyen érzés. És azt is megfigyeltem, hogyha viselem, akkor napok múlva egyre jobban fáj, miután leveszem.

Előzmény: zsuzsa (23)
zsuzsa Creative Commons License 2000.06.14 0 0 24
huu de belejottem ( megiscsak hianyzik a praxis..)

meg valami: a nyakizomzatot ne ugy kepzeld el, mint a pl bicepszet.
a nyaki gerinc, a bordaid meg a vallov a karokkal szervesen hozza tartozik es bele is jatszik a statikajaba.

a mely hatizmok kivetelevel az izmaid pl a gerincedrol indulnak a lapockadon tapadnak vagy a hatadrol indulnak es a felkarodon tapadnak stb. szoval nagyon bonyolult a mozgasuk.

pl, ha hason fekszel a talajon es a homlokodat letamasztod a foldre, vagyis a gerinced meg se moccan es a csigolyakozti porcaidat meg serveidet se terheled,viszont a karodat kinyujtva megemeled es egesz lassan, nyujtozva a tarkodra teszed vagy oladlar nyujtod, sulyzo nelkul, csak a karod sulyat hasznalva teherkent, azzal szinte minden hati es vallovi izmodat erosited.

a gyakorlatok lenyege, hogy erositsd az izmaidat es ne terheld vele a csigolyakozti porcaidat.

ha kicsit dolgoznak az izmaid, akkor nyujtani is konnyebb oket.
nem hiszem, hogy pl strechinggel artani lehetne, ezek mind a jogabol es az izomnyujtasos gyogytornakbol nottek ki magukat.

egyebkent egy ugynevezett egeszseges ember is meghal, ha elkezd aktivan sportolni, 3-4 honap mire nem lesz izomlazad .. akkor miert pont a mozgasszervi betegek varnak hamarabb
eredmenyt?

na befogom a pofamat, mert velem van tele a topik...

zsuzsa Creative Commons License 2000.06.14 0 0 23
a topicapanak nem nyaki gerinc problemje van.
a nyaki gerinc egeszen mas teszta....
a nyakadnal szuk csatornakban olyan fontos erek es idegek futnak + a gerincvelo, amit ha nyom a serv, akar azonnal operalnak.
a koponyank felfuggesztese olyan jellegu, hogy az elso ket csigolyanak spec alakja van.
tudtatok, hogy a kozepkorban pl hoherok kiropraktorkodtak( marmint csontkovacskodtak) ok tudtak pontosan, hogy is vannak ott a csontok, izuletek

engem ugy tanitottak, hogy nagyon ovatosnak kell ezzel lenni, hyirtelen mozdulattal akar el is veszitheti az eszmeletet a beteg vagy meg sulyosabb kart okozunk. inkabb a vallat kell kimozgatni illetve a nyaki gerinc terhelesmentes helyzetben erositeni a felso hatat es a vallat. en nem vagyok ellenere a hosszanti huzasnak, de oldalra csak olyan betegnel csinaltam, akivel mar honapok ota egyutt dolgoztam. amugy meg egy jol eltalalt Shantz ( na ezt most elfelejtetem sch-val irjak e) is pihenteti a fejet..

Előzmény: Sfakutya (21)
zsuzsa Creative Commons License 2000.06.14 0 0 22
en gyogytornasz vagyok, bar 5 evvel ezelott anyagi es csaladi okok miatt mas munkat vallatam.

A kimozgatas es a masszazs stb jo kiegeszito, de vedd figyelembe, hogy egy tobbeves , tobbtenyezos folyamat vegeredmenye az, hogy ennyire rossz allapotban vagy.

Nyilvan volt valami kotoszoveti gyengeseged, de ehhez jon a tulsuly, nyilvan valami tartasi rendellenesseg es a mozgashiany.Ha cigarettazol, az tovabb rontja a kapillariskeringest.
A felsoroltakbol csak az elso az , amin nem tudsz valtoztatni.
De a valtoztatas nem ugy kezdodik, hogy ma valtoztatsz es holnap jobban leszel...
honapok, evek kellenek hozza.

ezek az akut lumboischialgiak egy ido utan azert javulnak. nem kaptal infuzioban gyulladascsokkentoket? Nezd, neked mar evek ota beteg a csigolyakozti porckorongod( korongjaid) csak most epp egy, a gerincedbol kilepo ideget nyom, illetve idegeket, emiatt van erzes, fajdalom es mozgaskieseseid a labadon.
A derekad, hatad azert faj, mert az izmaid osztonosen megprobaljak a fajdalomtol elhuzni a
testedet, marmint olyan pozt talalni, amiben nem faj. ha hetekig ilyen kenyszertartasban jarsz, az mar onmagaban fajdalmas es rossz kozerzetet okoz.
Azert nem akarjak megoperalni, mert ne hidd, hogy megvaltast jelentene a mutet. a mutet mindig invaziv beavatkozas, azaz atvagnak izmokat, szoveteket roncsolnak, vert vesztesz, hosszasan labadozol, a mutet utan mozdulni nem birsz stb.. ezerszer meggondoljak, hogy nekikezdjenek. akkor vagnak, ha szikranyi esely sincs a javulasra konzervativ kezelessel.
persze kello halapenzzel mindig talalni egy sebeszt, aki raveheto a mutetre..

probalj turelemmel lenni. gondolom, meg betegallomanyban vagy.

azt hiszem ki kene varni az elso tunetmentesebb idoszakot es ovatosan nekiallni valami tudatos, fokozatos mozgasterapianak..

ha szemet sokat kernek a gyogytornaszok privat oraert( szegenyek, letminimum alatt fizet az egeszsegugy, nem elitelni akarom oket ) akkor szolj, szivesen segitek.
arra viszont ne szamits, hogy valaki mas segit rajtad, mert a gyogytornaban az a legszarabb, hogy neked kell csinalni:-)))

Sfakutya Creative Commons License 2000.06.14 0 0 21
Köszi kopasz indián. Már most kipróbáltam a saját kézzel ellentartott gyakorlatot és komolyan mondom, hogy jó. Ezt gyakran fogom csinálni, mert úgy érzem, hogy még a fájdalom is csillapodik. Nekem ezt sohasem mutatták. Én csak csoportos gyakorlatokat végeztem, amiről mindig azt hittem, hogy megfelelő. Az az igazság, hogy még nem találkoztam olyan gyógytornásszal aki hozzányúlt volna a fejemhez. Mivel három sérv van a nyaki szakaszon , valamint az egyik csigolyám külön életet él és 5 mm-t is elcsúszik hajlítás közben , nem mernek hozzányúlni.
Ha még van ötleted szívesen veszem. Kimondottan nyakizomerősítésre volna szükségem, hiszen az ideggyógyász is azt mondta, hogy csak a megfelelően kifejlesztett nyakizom tudná a helyén tartani a csúszkáló csigolyát.
Előzmény: Törölt nick (20)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!