Először lehülyézel, hogy miért nem olvasom el a gyári leírást, majd kifejted, hogy olyan már úgysincs, mást kell keresni. Fuck logic.
Ez a SAE, ezt sehol nem látom a dobozokon. Szintetikus, fél-szintetikus, leginkább ilyeneket. Az jó bele? Vagy milyen? Nem véletlenül kérdeztem pontos gyártót és típust, mert fogalmam sincs, hogy mit tegyek ebbe a 31 éves motorba.
A gyártó valami régi MV244 ENV olajról ír, ami API SD/CC teljesítményszint és SAE 20W/40 viszkozitás. Tehát ennél jobbat tudsz csak bele tenni, mivel ilyen szart úgysem találsz. Mondjuk valami márkásabb API SJ vagy SL és 15W/40 mehet bele. Esetleg ha nagy a forróság, akkor 15W/50.
Kiszereltem a komplett gyújtásrendszert és bent próbapadon, bika labortáppal, armatúrát satuba befogva összeraktam. A hibaforrás a trafók és a megszakítók is voltak. Hiába mértem ki a trafókat, puding próbája kellett. 26 db vegyes bontott trafóm van, ebből összesen öt darab működőképes, szerencsére akkora szikrákkal, hogy ökröt lehet sütni rajta. Tartalékba még beszabályoztam plusz 2 db armatúrát. Egyszóval: lett bika gyújtásom, azonban kegyetlenül meg tudott szopatni ez az ósdi technika.
Lehet, eleg mondjuk 5000Km-enkent utanallitani a mechanikusat, de az elektronikus alaplap uzembiztonsaga joval nagyobb, es allitgatast sem igenyel, csak egyszer, beszereleskor.
Sok hibaforras nem nagyon van. Multimeterrel es probalampaval, gyertya- es trafocserevel gyorsan lenyomozhato.
Szerintem amíg nincs meg hogy mi a hiba, addig az elektronikus alaplappal csak több szívás lenne. Ha viszont kiderül, és működik, akkor a megszakítósat is elég sok ezer kilométerenként utánállítani :)
Legcelszerubb lenne, ha a wartihoz valo kor alaku gyujtasalaplap kerulne bele a mechanikus helyett. Nem igenyel gondozast. Jobban es takarekosabban is menne vele a kocsi.
A mechanikus alaplap pedig jol mutat a vitrinben diszites formajaban. :-)
Hát ez érdekes... És ha a trafó gyújtásházba menő vezetékét kézzel testelgeted, akkor se szikrázik? Biztos valami nagyon nevetséges hiba lesz, kérlek majd írd meg mindenképp ha meglett, mert kíváncsi vagyok most már :)
Forog egyáltalán a bütyköstengely a megszakítók közepében ? (Volt már, hogy kiesett a meghajtócsap a szíjtárcsából)
Kösd össze a trafó pozitívot az akku pozitívval egy rendesebb vezetékkel. Ha úgy ad szikrát, akkor kontakthibás/beégett gyújtáskapcsoló - feszültség van, de áram nem sok.
Megszakító alaplapról kondenzátorokat lekötve sem ad szikrát ? (Egyes felújítók a 0,22 helyett 2,2 mikrós kondikat sajtoltak bele, nem tudván, hogy az a generátor zavarszűrő kondenzátora - formára ugyanaz.)
Létezik olyan trafó (nem mindegyik), ami testet kér a külsejére. Nem szakadt el a karburátortalp és a trafótartó közötti vezeték ?
Milyen gyertyát használsz ? Ne legyenek 1000 évesek !
Megtörtént, mindent lecseréltem, másik trafók, kábelek, pipák, előtte kimérve, megszakítók 0.4-0.5mm-re beállítva, becsiszolva, gyújtás ráadásakor +12 V kimegy a trafók 15-ös közösített pontjára. Szikra ohne továbbra is...
Persze úgy értve hogy ha a szekunder zárlatos. A primer sose szokott zárlatos lenni, de ha lekötöd őket akkor könnyen kimérheted a biztonság kedvéért a multiméter legkisebb fokozatában, kb. 6 ohm-nak kell lennie a primer ellenállásnak.
Igen, a villámjel csak a töltést mutatja. És jól gondolod, kéne lennie a többinél szikrának, ha egy zárlatos. A trafók a gyújtáskapcsolón keresztül nem biztosított tápot kapnak, szóval biztosíték probléma se lehet. Ha a villámjel ég a töltés ráadásakor, akkor maga a gyújtáskapcsoló valószínűleg jó.
Szerintem mérd ki, hogy a gyújtás ráadásakor megjelenik-e a trafók közösített primer részén a 12V. Gyanús hogy itt lehet valami, a leggagyibb kisipari utángyártott trafóknál se fordulhatna elő hogy mindhárom egyszerre rossz legyen.
Sajnos egyiknél sem. Ha egy trafó zárlatos attól még a többinél kellene lennie szikrának? Már a harmadik komplett gyújtást tettem fel, minden megszakító becsiszolva/hézag beállítva, így biztosra veszem, hogy fentebb lesz a gond. A műszerfalon a villám jel akkor jelenik meg, ha nincs töltés ugye? Ergo semmi köze ahhoz, hogy kapnak-e a trafók 12V-ot? Azt még nem mértem ki, hogy kapnak-e.
Szia! Nincs értelme a gyertyapipától a megszakítóig mérni. Ebben az esetben ezt a vonalat méred:
gyertyapipa - gyújtókábel - a trafó szekundere - test - az éppen zárva lévő megszakító - az ehhez tartozó trafó primere - másik trafó primere - kondenzátor
Magyarul a trafók primerei kis ellenállással összekötik az összes megszakítót, pont ez a normális hogy mindegyiken majdnem ugyanazt kell mérned.
Mi a jelenség? Melyik hengernél nincs szikra? Egyiknél se?
1980as wartyi. Kimértem a gyertyapipától a megszakítóig mindegyik gyanúsan nagyon pontosan egyforma értéket mutat, kb 15.254 k ohm. Természetesen nincs szikra, illetve az egyik pipától mind a három megszakítóra rámérve is ugyanazok az értékek jönnek ki mindhárom kondi tetején, másik pipából mérve nyilván a pipa ellenállása kismértékben különbözik, de megint ugyanazok az értékek mind a három kondi tetején. Hol lehet zárlat?