Keresés

Részletes keresés

dezso Creative Commons License 2019.11.11 0 0 71420
Mondjuk annak a Donambaum smaragd veltelininek a stilusat eppen fetisizalhatnak tobben is, amit par eve vettem Spitz-ben. Konkretan a legjobb bor volt, amit valaha ittam. Teny az is, hogy nem volt aceltartalyos.
Előzmény: BZoltan (71418)
Hepci Creative Commons License 2019.11.11 0 0 71419

Számos jó bor ellentmond ennek a kézenfekvő konklúziónak.

Nagyon jók voltak a régi Szepsy-furmintok, mint ahogy az újabbak is finomak, a birtokfurmint is (volt úgy 10 év, amiből nem kóstoltam).

Az általam emlegetett Balassa is tiszta furmint.

Nagyon jó, ízes furmintokat ittam Bott, Kikelet, Nobilis pincéktől.

Az árához képest nagyon gyenge (de borhibától mentes) tiszta furmintot tulajdonképpen csak Demeter Zoltántól volt (bal)szerencsém kóstolni.

Az más kérdés, hogy szerintem ezek a jó furmintok - kevés kivétellel - nem érik meg az árukat, nekem honi olaszrizlingek, hársak és akár rajnaik is gyakran jobban tetszenek, kevesebb pénzért.

Előzmény: kifli (71415)
BZoltan Creative Commons License 2019.11.11 0 0 71418

A rajnait illetőleg szkeptikus vagyok, hiszen abból azért van bőséggel  több elismert megoldás. Bár nálunk a wachaui stílust fétisizálták.  Ahogy a GV is osztrák találmány.

 

Összességében, igen, megeshet, hogy osztrák koppintás volt ez a vékony, savas mánia. Na, de szerencsére ez a hülyeség is múlóban van.

Előzmény: loading (71417)
loading Creative Commons License 2019.11.11 0 0 71417

Valaki felelni/felülni akart a világban éppen futó rajnai rizling, zöldveltelini vonalra, de magyar fajtával, hogy egyedi legyen. 

 

Előzmény: BZoltan (71414)
BZoltan Creative Commons License 2019.11.11 0 0 71416

Igen, ezt is mondják sokan. Mondjuk ezzel én úgy vagyok mint  a cseresznyelekvárral.  Arra is azt mondják, hogy akkor az igazi, ha van benne meggy. Aztán én évről évre egyre több meggyet raktam a cseresznye lekvárba, egészen addig ameddig eljutottam oda, hogy a cseresznyét már el is hagyom.

 

Szóval tulajdonképpen be is vallhatnánk, hogy a hárslevelű bizony finomabb mint a furmint.

 

Persze tud nagyon finom lenni a furmit, csak jó termőhelyen kell éretten szüretelni.

Előzmény: kifli (71415)
kifli Creative Commons License 2019.11.11 0 0 71415

szerintem a furmintot házasítani kell,  hogy ne csak szerkezete legyen

Előzmény: BZoltan (71414)
BZoltan Creative Commons License 2019.11.11 0 0 71414

Én a mai napig nem értem, hogy ki találta ki ezt a szerkezet ivós, ízeket fikázós hülyeséget. De valami elképesztően nagy volt a huzata ennek a kreténségnek a borsajtóban és minden második blogger arra recskázott ha egy fehérbor kimarta a fogsorát miközben vödörszám lehetett vedelni, mert se íze, se alkoholtartalma nem volt.

 

Aztán szépen lassan elkussoltak ezek a seggarcok akik kibicként dumálták rá borászok tucatjait erre a hülyeségre.

 

Most meg szép lassan térünk vissza a normalitás talajára és már nem eretnek aki ki meri mondani, hogy csak fasza dolog az ha íze is van egy bornak, ad abszurdum finom is egy bor.

 

Érdekes lenne tudni, hogy honnan eredt ez a szarság.

Előzmény: Hepci (71413)
Hepci Creative Commons License 2019.11.11 0 0 71413

Ezekre a csodás reduktív furmintokra azt mondták akkoriban a szakírók és az érdekelt, kiművelt ízlésű kereskedők, hogy fantasztikus szerkezetük van. Mert az igazi borértő szerkezetet iszik, nem ízeket keres, ez nyilvánvaló...

 

Akkor ittam azt a bizonyos Demetert, aztán megfogadtam, hogy inkább Rubik-kockát iszom, ha már szerkezetre vágyom.

Olcsóbb is, hűteni se kell, ráadásul remekül érlelhető. :)

Előzmény: BZoltan (71412)
BZoltan Creative Commons License 2019.11.11 0 0 71412

Én gondolkodom rajta, hogy felvarratok a homlokomra egy "naugye!" tetkót... mert én konkrétan 2009 óta mondom. hogy a jó száraz furmint az 13.5vv% potenciállal szüretelt érett furmintból készülő 3-9g/l maradékcukros 6-8g/l savas, 8-12 hónapot bejáratott tölgyfahordóban érlelt.

De a tokaji szentteheneknek igényük volt alaposan megpörgetni a szopórollert ezzel az éretlenfurmint tartályos baromsággal... rajtuk is rohad az eladatlan bor hegyekben.

Előzmény: Hepci (71411)
Hepci Creative Commons License 2019.11.11 0 1 71411

Nem emlékszem, melyik évjárat, de szintén Balassa furmint (talán Szent Tamás) volt a legjobb száraz bor, amit Tokajból ittam az elmúlt 10 évben.

Utána Bottok, Kikeletek és Csite dűlős furmintja, csak az utóbbi nem (teljesen) száraz.

 

Úgy tűnik, a tokaji főborászok is rájöttek, hogy korai szüretelésű furmintot acéltartályból 6-8000 forintos polci áron nyomatni baromság és előbb-utóbb a vásárlók után magukat is megszopatják vele.

Előzmény: BZoltan (71407)
Hepci Creative Commons License 2019.11.11 0 0 71410

Az első palack vonzó belőle, a második (nekem) már fárasztó...

Előzmény: Toilet Duck Antilimescale (71404)
BZoltan Creative Commons License 2019.11.11 0 0 71409

Hát igen :) Egy aszusodásra kondicionált fajtából roppanós ződvetelínit csinálni komoly próbálkozás.

Előzmény: Daeril (71408)
Daeril Creative Commons License 2019.11.11 0 0 71408

Erre mondják, hogy nem lehet fából vaskarikát csinálni? Vagy jelen esetben fordítva :)

Előzmény: BZoltan (71407)
BZoltan Creative Commons License 2019.11.11 0 1 71407

Meg nem erősített forrásból azt a hírt hallottam, hogy a svágerék ezer hektárszámra telepítenek  fúrót.

 

Ebben a kérdésben én nem értek egyet az Imrével. A furmint mint későnérő és szárazságot jól tűrű, valamint a botritiszesedéssel csak nyerő fajtaként szerintem a klímaváltozás egyik nyertese lehet.

Az egyetlen ok ami miatt én nem vagyok fenntartások nélküli híve a furmintnak az az, hogy egy neutrális fajtáról van szó és a trend egyre inkább az aromásabb, zamatosabb fajtáknak kedvez.

 

A furmint bukta oka szerintem nem más mint az, hogy a teljes érettséget, nagyobb testet, koncentráltságot, némi maradékcukrot jól integráló és a mikrooxigenizációt, vagyis hordós érlelést igénylő fajtaként nevetséges betli volt tokajban acéltartájos, éretlen, vékony, álkapocsig fogakat maró híg lét csinálni belőle.

 

Amúgy érdekes, hogy Tokajból pont a Balassa Villő Mézes-Mály Furmint 2011 volt az a bor ami elkezdett engem meggyőzni, hogy nem mindenki teljesen elmebeteg ott a Hegyalján sem :) Mert ez a száraz furmint pontosan olyan volt amilyennek egy furmintnak lennie kell. Testes, koncentrált, gazdag, zamatos, ízekben gazdag nagyon fasza bor. Ilyen borokat kell csinálni és nem rátérdelni a ner makkos-cipőjére.

Előzmény: kifli (71406)
kifli Creative Commons License 2019.11.11 0 0 71406

mindig kritikusan szemléltem az írásait, de az alábbi kijelentésével egyet kell értenem (régóta motoszkál e gondolat bennem is)

 

"És valószínűleg a furmint mint meghatározó szőlőfajta is problematikus. "

Előzmény: BZoltan (71405)
BZoltan Creative Commons License 2019.11.11 0 0 71405

Nagyon érdeke és tanulságos interjú: http://www.borsmenta.hu/beszelgetunk/tompa-imre-interju


Bár ezt a "nem írok negatív kritikát,mert azzal megaláznám a borászt" toposzt én mindig is problémásnak tartottam.

Toilet Duck Antilimescale Creative Commons License 2019.11.10 -2 1 71404

Sudafrica Cabernet Sauvignon pinotage 2018.

 

Sotetbordo lilasba hajló szín

 Megy és fekete ribizli, finom sav, kerek és nagyon sűrű haraphato korty.

Semmi nem lóg ki.

1000 Ft az aldiban, veszek meg belőle.

Hepci Creative Commons License 2019.11.09 0 0 71403

Bezony, a pocakos, térdkalácsig lógó csöcsű háziasszonyoknak is jogukban áll lecumizni a főnöküket. :)

Előzmény: Jocó0423 (71398)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.11.09 0 0 71402

Marad az unalom :(

Előzmény: BZoltan (71400)
kifli Creative Commons License 2019.11.09 0 0 71401

a diszkrimináció alapjog

Előzmény: BZoltan (71400)
BZoltan Creative Commons License 2019.11.09 0 0 71400

Márpedig a diszkrimináció az csúnya dolog... szóval szépen hozzászoksz a borostához :D Vagy továbbra is száraz unalommal fognak a reggeleid telni :D

Előzmény: Jocó0423 (71398)
BZoltan Creative Commons License 2019.11.09 0 0 71399

https://bgr.com/2019/11/06/wine-in-space-iss-nasa/

 

Mókás... felviszen bort az űrállomásra, de nem ihatják meg. Ez azért aljasság :D

Jocó0423 Creative Commons License 2019.11.09 0 0 71398

Letettem az ötletről. Sajnos csak két munkavállalómtól tudnám jó néven venni a dolgot és ügye az a munkahelyi diszkrimináció iskolapéldája lenne.

Előzmény: Hepci (71397)
Hepci Creative Commons License 2019.11.09 0 0 71397

Szerintem két helyiséget rendezz be erre a nemes reggeli célra - nem lenne helyes, ha a dohányzó munkavállalóid nem gyújthatnának rá, közvetlenül a (le)pippantás(od) után. :)

Előzmény: Jocó0423 (71391)
BZoltan Creative Commons License 2019.11.08 0 0 71396

Az egy szabadtéri, fedett terasz bár. Na annak a sarka van kinevezve dohányzónak. Hegyekben áll a csikk, ocsmány és visszataszító az egész. Zárt térben tudtommal nincsen dohányzó. Bár én nem is kerestem :)

Előzmény: Jocó0423 (71395)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.11.08 0 0 71395

Bocsánat de Ferihegyen biztos van büfé a dohányzóban. Voltam benne idén mert a barátaim nagy bagósok.

A borosta még csak csak de a szőrös mell az kiakaszt :)))

Előzmény: BZoltan (71394)
BZoltan Creative Commons License 2019.11.08 0 0 71394

A német reptereken sokkal több ilyen krematórium van mint máshol. Ezen én is csodálkozom... A skandináv reptereken már jobban el vannak dugva a bagósok sarka. A lisztferihegyi  reptéren meg arcpirítóan balkáni módon van ez megoldva.

Annyi közös van egyébként az európai repterek krematóriumaiban, hogy szervíz egyikben sincsen.

Előzmény: altimus (71390)
BZoltan Creative Commons License 2019.11.08 0 0 71393

Persze, hogy a pincért védik. Ezt mondom az elejétől fogva, hogy ez egy munkajogi kérdés és nem a vendégekről szól.


De ez nem egy magyar specialitás, minden EU tagországban ugyanez a rendszer. Pontosan nem tudom, hogy melyik országban kezdeményezték, de EU szinten kezdődött a szabályozás és azért az EU-ban vannak olyan országok ahol nagyon kemény érdekvédelmi szervezetek nyomulnak a munkavállalók jogainak védelmében.

 

A térdeplős dologgal akkor kell vigyázni, ha finnyás vagy a borostás arcra :D

Előzmény: Jocó0423 (71391)
Toilet Duck Antilimescale Creative Commons License 2019.11.08 -5 0 71392

Lelkesen mert a nikotin erősebb függőséget tud okozni, mint a hernyó.

Azok ott ugy szivhatjak, mintha ezen múlna az életük. Ha belegondolunk ehhez képest a büdös ruha teljesen jelentéktelen és mellekes.

Előzmény: altimus (71390)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.11.08 0 0 71391

Tehát nem a vendéget védik, hanem a pincért? Te egy kicsit túlértékeled törvényhozásunkat :) A rabszolgatörvény óta én semmi ilyen dolgozót védő dolgot nem hiszek el nekik.

Ezen a térdeplős dolgon elgondolkozom :)))

Előzmény: BZoltan (71388)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!