Keresés

Részletes keresés

Sfakutya Creative Commons License 2004.06.03 0 0 676
Nem, nem vagyok már annyira műtét párti, de ha valamit muszáj megoperálni, akkor alá kell vetni magát az embernek. Én most már évek óta úgy érzem, hogy nem mennék műtőbe, annyira félek tőle:)) Én csak akkor megyek, ha erőszakkal visznek.
Azért vigyázz a házi munkával, mert ha nem is tűnik nehéznek, azért nagyon megeröltető. Mindig csak kicsit! És sokat pihenj! És ha nem muszáj, akkor ne siess vissza a munkahelyre.
Előzmény: Thomas (675)
Thomas Creative Commons License 2004.06.03 0 0 675
"Csak a Te kedvedért" é mert "Megérdemled"..:-))
bemasolom a harmadik reszt amit most kaptam meg..

Harmadik nekifutás: Az első két héten korlátozott mozgás mellett semmi különösebb fájdalom (ill. nyomokban), de a doki előrejelzése szerint a 17. napon rosszabb lesz, megduzzad, vegyek be fájdalomcsillapítót. Lehetséges, hogy volt ilyesmi, de nem egyik napról a másikra és nem kellett gyógyszer, és inkább 4-5 nappal később és talán most cseng le (5. hét). Ez a rosszabbodás abból állt, hogy miközben már bátrabban mozogtam, hosszabban sétáltam (dombra is), bizsergett a lábam, és hasonló húzást éreztem, mint régen és elfáradt a derekam. A láb elgyengülés viszont nem volt. Frontok is voltak bőven! Persze ideges lettem, de fokozatosan (egy hét) elmúlt/ik. Az okát nem mondta, de szerintem, pl. a varratok felszívódása (kívül is felszívódó volt). Ma már du. kb. két kilométeres - vagy több - sétát tettem az erdőben -ahol lakunk-, délelőtt, pedig főztem. Közben persze lefeküdtem, ez volt eddig a max. terhelés. Tegnap kissé szerencsétlenül, de felmostam a jó nagy konyhát, törölgettem ezt-azt. Mert ugye arról senki nem beszél, hogy pontosan mennyi is az a kis terhelés, kímélő, de a szokásosnak megfelelő életmód. Ja, és szolidan tornászom. Az üléstől most is irtózom, pedig hivatalban dolgozom. Ehhez képest mire számíthatok a rehab. után és a dolgos, frontos, hideg stb. hétköznapokban, kedves „műtétpárti” Sfakutya?! Pl. most is sötét felhők gyülekeznek, és a bal fenekembe húz rendesen. Ja, és a terület tapintása kissé furcsa, asszimmetrikus. Ez így marad?
Valaki kérdezett egyszer a sérvvel szülésről. A barátnőm – tőlem különböző –barátnője műtét után szült kettőt, és síel (!), miközben három – nem tudom, melyik - csigolyája rögzítve van.

Előzmény: Sfakutya (674)
Sfakutya Creative Commons License 2004.05.31 0 0 674
Nagyon klasszul írtátok le az eseményeket. Megerősítelek abbam, hogy szerencsétek volt, nagyon gördülékenyen zajlottak az események. Amikor én voltam az Amerikai úton, akkor én is láttam, hogy milyen nehezen, milyen sok várakozás után jutnak be a betegek. És a műtét utáni rehabilitációt is megoldottátok, gratulálok. Egyébként ez is bizonyítja, hogy nem annyira rossz a magyar egészségügy.
Előzmény: Thomas (673)
Thomas Creative Commons License 2004.05.31 0 0 673
Folytatás:
A műtét altatásban (kézfej vénájába), kb egy órát tartott. Ébredés a saját ágyamban egy tenyérnyi tapasszal a hátamon. Semmi dobálózás, semmi intenzív osztály, katéter, infúzió is csak közvetlen utána egy kis zacsival. A kanült azért csak harmadnap vették ki a kezemből. Semmi rögzítés (se kívül, se belül, holmi fémekről nem is volt szó (legalsó porckorongot vették ki), mozoghattam- ha bírtam :-)). Akiben van valami fém, írja meg, hogy hol és miért! (Nekem ugyanis a felette lévő is gázos, de el kéne kerülni egy másik műtétet.) Enyhe sebfájdalom az első éjszaka (adtak egy Cataflamt, de nem volt rá szükség, egyáltalán semmi fájdalomcsillapítóra eddig). A legrosszabb a pisilés volt ágytálba, felemelve a derekam. Nem is jött. Másnap !! délben jött egy gyógytornász, apró gyakorlatok az ágyban, aztán módszeres felkelés. Semmi segítség, még rá sem támaszkodhattam! Aztán rájöttem, hogy a mankóval vagy járókerettel a „lógás” miatt nem is ment volna. Adtak egy pár oldalas gyakorlatsort, életmódjavaslatokkal, semmi új, csak amit eddig is csináltam. Harmadnap már pár 10 méter séta a folyosón, többször kevés. Napról napra könnyebb. Fürdeni nekem a férjem segített, egy uzsonnás zacskót ragtapaszoztunk rá. Első nap hajnalban megmosdattak az ágyban. Evés fekve. Háton fekvés javasolt! Ülni, hajolni nem szabad. (Volt a szomszéd szobában egy srác hasonlóval, ő nem volt ilyen vidám, de nem tudok részleteket.)
Hazamenetel az 5. napon, kocsi hátsó ülésére befekve. Két emeletnyit kellett fellépcsőznöm, simán ment egyedül. Persze mindent óvatosan, de hát én egy szélvészkisasszony vagyok, folyamatosan izegtem-mozogtam az ágyban is. Most, 4 hét után már úszhatnék, de nincs valami közel és kísérőm sincs, és 1,5 hét múlva utókezelés az ORFI-ban, két hét gyorsított rehab. Ezt a reumatológus intézi, akivel természetesen még műtét előtt közöltem a fejleményeket. Ő nagyon reménykedett a konzervatív kezelésben –valameddig.
Ennyit két részletben tudtam írni a gép előtt. Van még mit fejlődni. Kontroll a hazamenetel után 6 héttel, inkább később, mint előbb.

Thomas Creative Commons License 2004.05.31 0 0 672
A türelem rózsát es hozzaszolast, mit hozzászólást, élménybeszámolót terem:-))

Lám az elsö részt mar copyzom is be:

Hello Gerincesek! Először is köszönet mindnyájatoknak, hogy életben tartjátok ezt a topicot. Az elmúlt 5 évben sokat segített egyrészt a nehéz napok elviselésében, másrészt abban, hogy ilyen jól felkészültem és átvészeltem a műtétet (a záró szerint L.V. kiszakadt pockorong sérvet távolítottak el. Ki gondolta volna!?). Főleg, hogy a férjem ült helyettem a gép előtt! Kíváncsi vagyok, ezután hogyan fogom bírni az ülést.
Kezdjük a végén (bár szerintem az egész betegség időbeli lefolyása (5 év) a legtanulságosabb): Ötletszerűen telefon az Amerikai úti idegsebészeti ambulanciára, időpontkérés, beutaló a körzeti orvostól vagy a reumától (nekem valami transzcendencia segíthetett, mert időpontom sem volt, „az ajtók nyíltak előttem”, csak lépnem kellett. A telefontól a zárójelentésig pont egy hónap telt el, és csak hetente egyszer van rendelés, ilyenben senki ne reménykedjen! Csináltak új MR-t, de már a 2000-es és a 2003-as alapján is – többek közt tekintettel zsenge koromra (42)- a műtéti megoldást javasolta, felvázolva, hogy melyik stádiumban vagyok. Ha más megoldást is tudna, nem javasolt volna ilyet, nem hobbiműtét, ezt határozottan leszögezte. Várólistát vezetnek, telefonon jelzik, ha mehetsz műtétre, előtte aneszteziológus kikérdez, vizsgál, mellkasröntgent, laborleletet vinni. Soha nem biztos, hogy sorra kerülsz, csak ha a műtős már jön érted. Én is csak másnap du., így két nap koplaltam. Műtét előtt egy kis beszélgetés, aláírás. Kockázatok: vérzés, gyulladás, idegsérülés (néhány %-ot mondott). Pihennem kell, folyt köv.

Előzmény: Sfakutya (671)
Sfakutya Creative Commons License 2004.05.24 0 0 671
Nem akarlak elkeseríteni, de a frontokat még évekig (vagy örökké) elő fogja jelezni az operált gerinc. De legalább tudni fogjátok, hogy változni fog az idő:) Tudom, hogy hülye vicc volt, de sajnos igaz. Én nyolc évvel a műtét után is érzem, ha eső lesz, ha fúj a szél, stb.
Előzmény: Thomas (670)
Thomas Creative Commons License 2004.05.24 0 0 670
Azt igerte, hogy beirja, de mivel még nem tud ülni, csak egy nagyon picit ezert ez lassan megy. Nekem azt mondta, hogy "folyamatában" akarja bemutatni a dolgot.
Amugy egyre jobb, a dudorok a sebnel szepen huzodnak vissza, gondolom most olvad el a cukorsparga amivel összevartak. Viszont a frontok tovabbra is elöre jelentkeznek a derektajon....
Előzmény: Sfakutya (669)
Sfakutya Creative Commons License 2004.05.23 0 0 669
Thomas és Thomasné!

Mi van a beszámolóval? Nagyon érdekel minket!

Zsoldos Creative Commons License 2004.05.15 0 0 668
Érdekes, nekem azt mondták mintdék alkalommal, hogy nem kell feküdni egész nap csak ha elfárad az ember. Finom, lassú mozdulatokkal visszarázódni a napi életbe. :) És lehetőség szerint nem ülni...
Ki műtötte?
Előzmény: Thomas (658)
zsuzsa28 Creative Commons License 2004.05.15 0 0 667
Nálam az a helyzet, hogy egyáltalán nincsenek fájdalmaim, de a görbület olyan nagyfokú, hogy az orvosok fontosan tartanák a műtét elvégzését. Tény, hogy esztétikailag jobb lenne, de szerintem az sem szép látvány, ha valaki úgy jár, mint aki karót nyelt. Azért az is elég feltűnő, nem? Bár én csak egy frissen műtött beteget láttam, nem tudom, hogy később is megmarad-e ez a tartás.
Előzmény: Sfakutya (666)
Sfakutya Creative Commons License 2004.05.14 0 0 666
Szia Zsuzsa!
Engem az Amerikai úton operáltak. Mivel nekem is van gerincműtéti tapasztalatom, ezért írtam neked. Tehát a műtét után tényleg nem lesz rosszabb, bár azt nem szabad letagadni, hogy közvetlenül a műtét után néhány hétig előfordulhat, hogy fájdalmaid lesznek. De ezt tényleg az okozza, hogy más pozitúrába kerülnek a csigolyáid, de ez átmeneti időszak.
Sajnos az nem egy jó hír, hogy utána bizonyos irányba gátolva lesz a mozgásod. De ezt sajnos neked kell eldöntened, hogy mi a jobb. Neked kell tudnod, hogy a mostani állapotod mennyire okoz problémát, fájdalmat, a műtét utánni állapot mennyiben változtatja meg az állapotodat.
Ha jelenleg állandó fájdalommal élsz, akkor meg kell operáltatni. Ha csak esztétikai problémát okoz, akkor mérlegelni kell. Nehéz döntés. Nem irigyellek.
Előzmény: zsuzsa28 (665)
zsuzsa28 Creative Commons License 2004.05.14 0 0 665
Kedves Sfakutya!
Nem is tudod, hogy megnyugtattál. Még nem döntöttem el, hogy csináltassam meg. Pécsre nem szretnék menni, nekem túl messze van, csak Pest jöhet számításban. Ajánlották az ORFI-t, a Honvéd kórházat és a Szent János kórházat, de nem tudom, melyik a legjobb.
Beszéltem egy nővel, akinek három éve csináltak ilyen műtétet. Ő azt mondja, hogy csak annyira fáj amennyire előtte is. Csavarni nem tudja a testét és hajolni is csak csípőből. Engem elkeserít. A hajolás még hagyján, de hogy oldalra csak úgy tudok fordulni, hogy az egész testemmel, nem lehet túl jó mereven élni. De muszáj lesz megcsináltatni.
Előzmény: Sfakutya (664)
Sfakutya Creative Commons License 2004.05.13 0 0 664
Szia Zsuzsa!
Ne félj, nem bénulsz le. Éppen azért fognak megműteni, hogy a későbbiekben se bénulj le. Az orvosok nem hentesek, nem esnek neked felelőtlenül.
Csavarokkal sokkal jobb életet fogsz élni, mint amilyen most az állapotod. Te nem fogod érezni, hogy csavarok vannak benned, de élvezni fogod az áldásos hatását.
A műtét után lehet, hogy lesznek, fájdalmaid, de azok majd szép lassan elmúlnak. Pár hét kell ahhoz, hogy minden a helyére kerüljön, elhelyezkedjen az eddig görbe gerinced.
Mikor operálnak és hol?
Előzmény: zsuzsa28 (663)
zsuzsa28 Creative Commons License 2004.05.13 0 0 663
Sziasztok!
Sajnos komoly gerincferdülésem van, és nem kerülhetem el a műtétet, amitől nagyon félek. Szeretnék olyan emberekkel levelezni (ha esetleg itt a fórumon nem szívesen írnak erről), aki már túl van rajta, mert nagyon sok kérdésem lenne. Kérlek segítsetek! Ide írjatok: zsuzsa028@freemail.hu
Előre is köszönöm.

Ha ide a fórumba írtok, nekem az is megfelel. Elsőrosban az érdekelne, hogy lehet-e normális életet élni csavarokkal a hátamban (abban az esetben, ha nem bénulok le, mert akkor biztos nem)?

Thomas Creative Commons License 2004.05.12 0 0 662
čn ülök az ékpárnĺmon és dolgozok mint a gép es majd a jövö heten menek röntgenre, meg tornäszgatom.
Asszonysäg néha megfeledkezik magäról es leül, pedig nem szabad:-), fekszik sokat és lassan egyre többet mozog.
Majd megy vissza kontrollra es nagyon igéri, hogy ir a topicba a tapasztalatairol.
Előzmény: Sfakutya (661)
Sfakutya Creative Commons License 2004.05.12 0 0 661
Hello Thomas!
Mi van veletek?
Előzmény: Thomas (660)
Thomas Creative Commons License 2004.05.06 0 0 660
Király!!!!:-)))
Sajnos engem nem engedett a mütőasztalra feküdni a doki :-)) pedig engem meggyőzött....
Viszont az asszonyság még nem ülhet de részletesen le fogja irni élményeit, tapasztalatait. Amint összeszedi magát berakjuk a topicba. Egyelőre gyakoroljuk a hajmosást ágyban, illetve a lábmosást fekve gyakorlatokat:-)), Egyelőre OK.

Előzmény: Hosszúnyelv (659)
Hosszúnyelv Creative Commons License 2004.05.03 0 0 659
Meséljetek, milyen volt a műtét?
Jobbulást!!!!!!!!!!!!!!
Előzmény: Thomas (658)
Thomas Creative Commons License 2004.05.03 0 0 658
Köszi,
Kocsi hátuljában fekve hazahoztam és most azon kell mesterkedni, hogy ágyba tartsam (szerdan volt a mütet!) mert, hogy annyi minden dolga lenne, gyerek stb, kosz-takaritás....:-))
Nem lesz könnyű. Viszont biztató, hogy ennyivel a mütét után már illen jól van, csal el ne rontsa...
Előzmény: Zsoldos (657)
Zsoldos Creative Commons License 2004.05.01 0 0 657
Mielőbbi gyógyulást neki :)
Előzmény: Thomas (656)
Thomas Creative Commons License 2004.05.01 0 0 656
Újabb sikeres porckorongmütet az Amerikai uton:-))
asszony jol van azt igerte, hogy beszamol, hogy mások is tudják mi vár rájuk a műtettel kapcsolatban. Sajnos nem sikerült magam becsempészni mellé a mütőbe igy én meg csak "kúrálom magam".
Qnst Creative Commons License 2004.04.29 0 0 655
Kedves lilah11 ime néhány cím:
Gyógyászati segédeszköz boltok ahol mrgpróbálhatod.
Remélem segít.
üdv
Előzmény: lilah11 (652)
lilah11 Creative Commons License 2004.04.22 0 0 654
köszi szépen! :-)
Előzmény: Sfakutya (653)
Sfakutya Creative Commons License 2004.04.22 0 0 653
Majd este megnézem és megírom. Egyébként majdnem minden gyógyászati segédeszközöket árusító üzletben lehet kapni.
Előzmény: lilah11 (652)
lilah11 Creative Commons License 2004.04.22 0 0 652
az a kazetta pl. nagyon érdekelne! címe, kiadója, boltja?
Előzmény: Sfakutya (650)
Thomas Creative Commons License 2004.04.21 0 0 651
Köszi, a regi hozzaszolasok otthon vannak kinyomtatva, azokat olvasta is az asszonysag (ujra) a hetvegen is. Itt is 3 van, a keresztcsont felett a legnagyobb es a fölötte levöknel a 2 kisebb amiknel van remeny a visszahuzodäsra, ami a legfölsönel talän läthato is a 3. MRI-n. A torna, a mozgĺs volt az elmult 4 evben ami segitett egyältalän a mozgäsban maradäshoz. Remeljük, hogy megfelelö odafigyelessel es tornäval az emlitett kissebbeknel mär nem kell egy mäsodik mutet.
Csak ugye ezt az elsöt kell tulelni....
Čn meg igyekszem reggel de föleg este tornäzni is napközben (11 orat) az ékpärnän (Tempur) ülni illetve ha lehet nem folyamatosan ülni mert attol megörülök.
Szoval, remenykedek minden vonalon, ezert is nagyon kösz a tanäcsokat, tapasztalatokat...
Előzmény: Sfakutya (648)
Sfakutya Creative Commons License 2004.04.21 0 0 650
Tudok írni a tornáról, de szerintem nem lennétek vele kisegítve, ugyanis nekem a nyaki szakaszon vannak a sérvek (kicsit nehéz lehet a fejem:)) ).
Egyébként eleinte gyógytornára jártam, ahol megkértem a gyógytornászt, hogy vegyük fel kazettára a tornagyakorlatot. Ezen kívül lehet vásárolni gerinctorna kazettát. Ezekből is vettem és függetlenül attól, hogy a nyakam fájt, megcsináltam a derék szakaszra szóló tornát is.

Előzmény: lilah11 (649)
lilah11 Creative Commons License 2004.04.21 0 0 649
hogyan, mi alapján tornáztál, milyen gyakorlatokat csináltál?
jöhet mailben is válasz, ha úgy gondolod.
köszi :-)
Előzmény: Sfakutya (648)
Sfakutya Creative Commons License 2004.04.21 0 0 648
Kedves Thomas!

Nem kívánom, hogy visszaolvass évekkel ezelötti hozzászólásokhoz, de ha megtennéd, akkor látnád, hogy nekem egy gerincműtét után MRI-vel kimutatott két nagy és két kisebb kitüremkedésem nekem is van. Egészen eléri a gerincvelőt, szűkíti a teret. Éveken keresztül állandóan zsibbadásra, fájdalomra panaszkodtam. Több mint egy évvel ezelőtt olyan erős fájdalmam volt, hogy már én akartam a műtétet. Már írtam, hogy a műtétet is megbeszéltük, de a doktor három hétre elutazott. Mire visszajött, velem csoda történt. A csoda azóta is tart.
Éveken keresztül otthon tornáztam, jártam uszodába, kínlódtam, de megérte. Egyenlőre örülök, hogy inkább évekig szenvedtem és nem műtöttek meg másodszor is.

Előzmény: Thomas (647)
Thomas Creative Commons License 2004.04.21 0 0 647
Abban igazad van, hogy már régota panaszkodom, de én még "csak" a "várolistán" vagyok azaz nekem még csak ritkän van bizsergés a labomban, inkább csak igen erös, különbözö "szinezetü" fäjdalmaim vannak amik reszben el is mulnak, ha ügyesen kezelem öket. Most valszeg megfäzott a derekam, ettöl kicsit beszürkültem tegnap, legaläbbis többen szovätettek, hogy tän bajom van...
Most, mint az udvarias hajóskapitäny, amikor lätta, hogy a süllyedö hajo körül cäpäk keringenek, elkiältotta magät, a "hölgyek elöre"... szoval most, en is udvariasan elöreengedem a nagyon zsibogo labu asszonysägot, mert neki mär tényleg javasoltäk, hogy talan mär jobb lenne a mütet, mint a lebénuläs hatärän egyensulyozni. Az MRI hatĺrozottan kimutatta a legalo csigolyänäl a kitüremkedest....
Előzmény: Sfakutya (646)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!