Keresés

Részletes keresés

tincsy Creative Commons License 2001.06.15 0 0 87
hova tuntetek, mindenki kiment Kretara es ottragadt?
Vad Creative Commons License 2001.06.13 0 0 86
megpróbálom fejben tartani, és amennyiben nem szorítja ki az infót a belegyömöszölt sör- és rakimennyiség, beszámolok 28-a után, addig is üdv!
előrebocsátom, hogy fényképezőgépet nem viszek, mert lusta vagyok.
de valami képeslapot küldök Nektek :))
és az első pálinkát az egészségetekre holnapután (azaz holnap)!
Előzmény: zuit (85)
zuit Creative Commons License 2001.06.07 0 0 85
Vad !
Érezd jól magad !! És ha nem felejted el, és belebotlasz nézd meg mennyiért lehet bérelni nagymotort ( olyat amilyenre ketten ráférünk és van oldaltáskája is, szóval crouser-t ha van ) és egy kicsi autó bérleti árát is összehasonlításul. Ha minden igaz te is motort szoktál bérelni.
Én ugyan csak szept végén megyek, ( alig várom ) de legalább begyüjtöm a fórum-társak tapasztalatait. Szóval kalandra fel, és köszi szép előre is.
Vad Creative Commons License 2001.06.07 0 0 84
szerintem nem is fogok tudni másra gondolni :)))
Előzmény: zsanna (83)
zsanna Creative Commons License 2001.06.07 0 0 83
Jó Neked! Majd ha valami jó kis tavernában iszogatsz, gondolj ránk, itton senyvedő topictársaidra!
Vad Creative Commons License 2001.06.06 0 0 82
na, én mingyá megyek (júni 14.)
majd mesélek utána
tincsy Creative Commons License 2001.05.04 0 0 81
Ugye milyen supi a viz Spili kutjaibol? De szinte minden faluban ami mar a velencei vagy torok idokben is letezett, van a foteren egy kut, rendszerint platanfak alatt. Hersonisosban a fout mellett balra az elso medical centerrel szemben, Gouvesben a peripteronal balra van egy masik szuper vizu kut, a Lasithi fennsik kornyeken is mundenhol, csak nem latszik elsore.
A joghurtot jourti-nak kell ejteni, de a boltaban a Fage (gorog azaz orosz f-fel) feliratu kek-feher kiszerelesu a legkozkedveltebb.
A narancsot es gyumiket utcan is aruljak sokszor kocsirol, de ara sokszor tobb, mint a duplaja a boltinak, ami ugyanattol az arustol jon...

FLaci Creative Commons License 2001.05.04 0 0 80
Jut eszembe, Iraklion-ban van egy piac utca, érdemes megnézni. Szeptemberben baromi finom nagy szemű szőlő volt elég olcsón. Gondolom ilyenkor az még nincs, de valami gyümölcsöt már biztos lehet kapni.

Pénz ügyek: szerintem annyi drachmát érdemes vinni amennyit biztos elköltessz, tartalékot meg márkában / dollárban, vagy kártyán.

Forintot még oda de érdemes vinni ahol elfogadják, tavaly Paralia-Kateriniben pl. 1:1 arányban váltották az itthoni 1:0.8 helyett.

A kaját mi úgy oldottuk meg hogy vittünk májkrémet meg zacskós levest (ennél komolyabb főzőcske a nagy melegben elég macerás), napkozben meg amikor megéheztünk bekaptunk egy girost vagy ilyesmit egy büfében vagy a tengerparton.

Vad Creative Commons License 2001.05.04 0 0 78
sose tudtam kideríteni, hogy az a jó, hogy márkát viszek (eddig mindig így csináltam), vagy ha drachmát, mert a repülőtéren megcsap a szél, és, elfelejtem megjegyezni a helyi árfolyamot, de nem lehet olyan nagy a különbség.
forint télleg nem pálya, de hát az seholse.
a mindenféle halakat nem szabad kihagyni, a kardhalat is beleértve, a vegakaják is nagyon jók.
a bárányhúshoz külön tehetségük van.

nekem a polip nemigen jön be, de a baby squid, az nagyon ciki (képzeld el a biciklibelsőt fehérben, felszeletelve)

egyébként döbbenetes adagok vannak, szal ha ketten vagytok, érdemes egy (görög) salátát kérni, és egy főételt, mer bőven elég a 40 fokban, és őket sem lepi az meg, ha mindehhez plusz üres tányérokat is kértek.

boltban vásárolni és főzni csak akkor éri meg, ha min. 4 személyre készül, de akkor is ki kell próbálni a tavernát legalább egyszer.

az ásványvizük is tényleg igazán jó, pénztelenség esetén a csapvíz is működik (artézi kutakból jön), de a legszebb, ha találsz egy forrást. ez ritka, de spíliben van, és sougia felé menet (nyugat) a hegyek között

reggelire én helyi bolti kakaót (csoda) és narancslevet szoktam inni, a narancslé olcsó is, és tényleg narancsból van, emellett vannak a helyben facsart gyümölcslevek is, asse semmi

és a joghurtjuk is rendben, aminek elfelejtettem a nevét.

Előzmény: tincsy (77)
tincsy Creative Commons License 2001.05.03 0 0 77
Eljen Kreta! Es a meleg!
Minden nap kremezzetek be magatokat, mert le fogtok egni!!!
Ha a kaja arakra vagy kivancsi, nagy a kulonbseg a boltok kozott, de szerencses vagy, mert Amudararol a fovarosba vezeto uton van az egyetlen igazi nagy elelmiszer aruhaz. Continent volt a neve, de atneveztek szeptemberben, az uj nevet nem tudom, meg ez is dragabb mint nalunk. Ha busszal mentek a varosba, balra van az ut mellett kozvetlenul.
Forintot nem valtanak, DMet, USDt igen, de a kezelesi koltseg valtozo, en drachmat szoktam vinni.
Knososba reggel menjetek, 8 kor nyit, 11 utan meghaltok olyan meleg van, de a regeszeti muzeum a belvarosban legkondis.
Szerintem a muszakat ne hagyjatok ki (krumpli, padlizsan, daralthus, besamel), a girost pedig Heraklionban a Morosini teren - oroszlanos kut mellett, (hus, sult krumpli, paradicsom, tzatziki), a tzatzikit ettermekben is lehet kerni, kenyerrel szuper. Alapanyaga a natur jughurt, amit A kretaiak mezzel esznek reggelire, a tzatzikihez viszont fokhagymaval es reszelt ubival keverik ossze. NYAM NYAM
Szerintem rendeljetek az eloetelek kozul minden felet, es mindenki kostoljon meg mindent. A halak dragak, de isteniek, de nehogy egyetek hal-let, vagy csirkehuslevest, teljesen mas! A gorog sali fetaval 2-4 szemelyes adag, eloetelkent eszik majd minden nap, es igaytok asvanyvizet, ami buborekmentes forrasviz, de ossze sem hasonlitani a magyarokkal. Majusban erik a japan naspolya, sargabarackszeru edes gyumi, en mindig azt vettem ilyenkor...
A Westnel csok Noeminek es Beanak, o van most helyettem a kirandulasokon, tok ari, menjetek el vele neha. Viki
Előzmény: Törölt nick (75)
zsanna Creative Commons License 2001.05.03 0 0 76
Téboy! Ha van külföldön is használható bankkártyátok, érdemes elvinni. Krétán már két éve is rengeteg helyen lehetett vásárolni kártyával (főleg a dombornyomásossal), és a vásárlásnál ugyanúgy nem számítanak fel költséget, mint Magyarországon. Végszükség esetén pedig automata is nagyon sok helyen van, ha éppen megszorulsz. (Tudom, sokan helyből ellenzik a külföldi kártyás tranzakciókat, nekem azonban nem volt semmilyen problémám, ezért én megfontolásra érdemesnek tartom a témát.)
FLaci Creative Commons License 2001.05.03 0 0 74
Iraklion-ban el lehet tölteni egy napot. Sok régészeti látnivaló nincs, csak a középkori városfal. (Ott van Nikosz Kazantzakisz sírja is.) A város "nyüzsgő" hangulatát is meg kell tapasztalni. Van egy-két múzeum is, ha érdekel az ilyesmi. A kikötőben is nézzetek körül, van egy kisebb erőd meg egy nagyon hosszú móló, érdemes egy darabig kisétálni rajta.

Knossos-t is egyénileg érdemes megnézni. Iraklion-ban kell átszállni egyik helyi buszról a másikra, könnyű megtalálni. Délelőtt menjetek, délután még szeptember végén is eszement meleg volt. (A romok között meg árnyék sehol.)

Ja, Amoudarából nyugat fele el ne induljatok busszal, egy hőerőműnél van a végállomás, nem egy nagy élmény. :-)

Távolabbra bérelt autóval / motorral lehet eljutni. Mi inkább befizettünk egy-két szervezett kirándulásra.

Kaja ügyben nem igazán vagyok szakértő, mi girost ettünk állandóan. Amit itthon giros néven lehet kapni az nyomába se ér az eredetinek...

Előzmény: Törölt nick (73)
FLaci Creative Commons License 2001.05.03 0 0 72
Három éve voltam Amoudarában, jó hely. Széles homokos tengerpart, a főutcán egymás érik az éttermek / boltok / szállodák. Iraklion / Knossos is jó közel van, busszal pár perc alatt benn vagy a városban.

Amikor én kinn voltam, a forintot nem váltották a helyi irodák / pénzváltók, inkább drachmát és / vagy DEM/USD-t vigyetek.

Árszínvonal nem veszélyes, szerintem a Balaton sokkal húzósabb. Amoudarából Iraklion fele menet (kb. fél - egy óra kényelmes séta) van egy nagy diszkont / szupermarket. Itt van ATM is, ha bankkártyát akartok használni.

L.

Előzmény: Törölt nick (71)
tincsy Creative Commons License 2001.04.30 0 0 70
Most nincsen sok idom, de en is voltam Kretan kb 3 evet, (telen is), mert ott dolgoztam egy szalloban, kesobb meg id. vez.kent, es volt egy boyfriendem is. Szoval ismerek sokmindent, konyv hegyeket olvastam el mindenfele nyelveken, es bajartam sok reszt. A szerelem veget ert, vissza nem megyek, de ismerek sok id. vezt. es magyarokat kint, ha kell ismerettseg, vagy tolmacs.
Na most ennyi, ciao
Előzmény: Vad (69)
Vad Creative Commons License 2001.04.25 0 0 69
fölraktam néhány fotót régebbi utakról (sajnos nem vagyok fotós alkat, így kevés normális kép készült, a naturistás képeket meg nem rakom fel :))) a tar.hu-ra http://kep.tar.hu/vad/index.phtml?aid=27501335
ide.
Meg azt a térképet is felnyomtam 3 részletben, ami a lentebbi oldalakon is látható, de itt nagyobb a felbontás.

Ja, és bocs, hogy nagyban raktam fel a képeket, de nagyon tetszettek így.
Még a tömörítésen lehet, hogy dolgozom majd.

Vad Creative Commons License 2001.04.22 0 0 68
Ott tuti tömeg van, de egyszer jó megnézni.
Ha nyugit akarsz (ott is lesznek azér), menjél lendasba, vagy kalamakiba. (mindkettő látható a lenti térképfoszlányon)
Előzmény: Komárom- (67)
Komárom- Creative Commons License 2001.04.22 0 0 67
Kösz.
Klassz címet adtal. Itt aztan rengeteg info van Kretarol, csak győzzem idővel. Vadcampingben nem akarunk igazan, mert gyerekkel megyunk harman. A tavalyi utunk nagyon klasszul sikerult. Meteorak, Delphi, Epidavros, Palouki es mindegyik helyen klasz campingeket talaltunk. Most nagyon csábít Kreta, csak attol félek, hogy Zakinthosra fog hasonlítani, már ami az embertömeget illeti. Ott szinte mozdulni sem lehetett. Ezert par napos Iraklion utan Elafon... felé mennénk talán.
Előzmény: Vad (66)
Vad Creative Commons License 2001.04.22 0 0 66
http://www.interkriti.gr/index.html
itt van egy térkép, ahol a sátorjelek (északon) talán kempinget jelentenek, de maga a térkép 7 év alatt semmit sem változott, kréta nnál inkább.
Előzmény: Komárom- (64)
Vad Creative Commons License 2001.04.22 0 0 65
kempingről nemigen tudok, de asszem északon van ilyen
általában apartman, szálloda és vadkemping működik - utóbbiról már írtam lejjebb.
Előzmény: Komárom- (64)
Komárom- Creative Commons License 2001.04.22 0 0 64
Sziasztok
Krétára készülünk a nyáron és Campingben szeretnénk eltölteni jó pár napot.
Kinek vannak tapasztalatai?
Most kezdek keresgélni a neten, de eddig címeket igen, de árakat nem találtam.
Vad Creative Commons License 2001.04.20 0 0 63
Vik!
ha nem sikerült átküldeni, innen részletekben leszedhető a cucc:
http://www.interkriti.gr/index.html
ez nagyjából a középső, leglakottabb rész.
alul délen található a legtöbb hely, amikről már írtam (matala, kalamaki, lendas), és jobbra fönt majdnem látszik heraklion (oda tartanak a legvastagabb utak)
miamouban van a legjobb raki krétán (lendas fölött, alul, majdnem közép, kicsit jobbra) és az egy ölég szép kis nyugis hely (na nem a házak szépek)
Vad Creative Commons License 2001.04.20 0 0 62
na, kipróbálom a képfelrakást, bocs érte, a kedvenc területem krétán:

remélem sikerül, ilyet még nem csináltam
Vad Creative Commons License 2001.04.19 0 0 61
ha már így rákerestem, beírok még egy-két linket:
ezek se a főszezonban mentek, nyáron az ég nem ilyen ám:
http://server.puskas.sulinet.hu/new/kretai.cd/TL/Crete.htm
ha van egy üres fél napotok, vagy egy 1Ghz-s processzorotok, érdemes megnézni
na meg ez is
http://server.puskas.sulinet.hu/new/kretai.cd/ZSCS/Crete.htm

érzésem szerint nem mind kréta, a nagy fehér kupolák gyanús, hogy inkább santorini

úgy döntöttem, ahogy nézem itt ezeket, hogy ha valaki felajánl egy szervert, csinálok egy www.szponzor.hu/kreta honlapot
(én sajnos kötött vagyok, a sajátra csak adott témájú dolgokat rakhatok)
jöhetne rá egy fórum is, ahova az élményeken kívül képeket is lehetne rakosgatni, mit szóltok?

Vad Creative Commons License 2001.04.19 0 0 60
http://www.foltnet.hu/itb/last_minute.asp
itt meg vannak lastminute-ajánlatok - amint látom, a május még egész olcsó
Vad Creative Commons License 2001.04.19 0 0 59
http://www.interkriti.gr/index.html
itt van egy térkép, ilyen van nekem is, de ez a túrákhoz nem sokat segít.
de emlékeim szerint a nagy országúti görögország teljes hátsó oldala kréta, de lehet hogy szigetvilág és kréta a két oldal, már nem emlékszem, de az biztos, hogy az egy lepedő méretű dolog, ezért nem is használom (vidéken van, otthon)
Előzmény: Art1 (58)
Art1 Creative Commons License 2001.04.19 0 0 58
sziasztok!

Egy nagyobbreszt turazos, kisebbreszt furdozos (legalabbsi ez a cel ;) harom hetet szeretnek eltolteni Kretan otodmagammal. A terv hogy busszal lemegyunk Athenban (ez a legolcsobb) ott kempingezunk nehany napot aztan Pireosbol irany Chania es onnan indulnank (kezdetben nyugat fele a part menten amennyire lehet, majd korulnezni a hegyekben, stb...) Nagyreszt vadkempingezessel, kisebbreszt fizetos kempingezessel :) Az indulast augusztus 1-re tuztuk ki ami reszben azert rendkivul rossz mert szezon kozepe, reszben meg azert mert dogmeleg van (es ez kulonosen fel napos gyaloglasokra nem eppen a megfelelo ido) de bizunk az eddigi tura-tapasztalatainkban, szoval valahogy csak tuleljuk :) Egyelore legfonotsabb kerdes: hol lehet Mo-n megfeleleo reszletessegu Kreta terkepet kapni? Tudtommal 1:100.000-es reszletessegubol letezik egy gorog es egy nemet kiadas (a nemet kiadas 2 reszes a gorog azthiszem 4), valamint van egy ujabb 1:50.000-es kifejezetten turistaterkep melyen Samaria arok meg kelet Kreta nehany nagyobb helye lathato. Nos, ha esetleg barkinek is lenne vagy tudja hol lehet emberi aron megkapni (sajnos interneten pl. a nemet terkep 2x10$ + 10$ postakoltseg szoval 9e ft egy par terkepert nem igazan eri meg) az legyszives szoljon... Persze Athenban is meg lehet vasarolni, de azert mar csak a tervezes szempontjabol is jobb lenne ha itthon tudnek szerezni egyet...

Egyebkent jo a forum, Vad-hoz majd a jovoben biztos lesz meg nehany kerdesem :)

Art

Vad Creative Commons License 2001.04.12 0 0 57
szerintem te sima charterre gondolsz, a last minute ma már csak egy reklámfogás többnyire, hiszen pont az lenne a lényeg benne, hogy 1-2 héttel az út előtt a felére csökkentik a jegyek árát, hogy megtöltsék a gépet, ilyet igaziból már nemigen csinálnak.
még szerintem érdemes a west travelnél, az eurotoursnál is érdeklődni, a vista-árakat meg már leírtam, de azt meg kell kérdezni, hogy az apartman benne van-e, általában igen.
Előzmény: Vik63 (56)
Vik63 Creative Commons License 2001.04.12 0 0 56
Nézegettem szorozgattam, sehogy sem jövünk ki 3-an egy hétre 200 eFT-ból (kaját, autóbérlést leszámítva).
Pláne 2 hét. Azért az jóval több, mert az appartman fejenként 22-26 ezer/hét
Ha last minute, akkor majdnem repjegy árban van az appt.
Tippek: ITB hellas, Colossus.
Hol van még használható last minute?
Vik
Előzmény: Vad (55)
Vad Creative Commons License 2001.04.11 0 0 55
charterben sokféle van, nem biztos, hogy érdemes a lásztminitet kivárni
ahogy most látom, a menetrendszerinti most elég drága ügy, hacsak nem komppal folytatod athénból, de azér még körülnézek
Előzmény: Vik63 (52)
Vad Creative Commons License 2001.04.11 0 0 54
mennyi most a DM-drachma árfolyam, nem emlékszel?
és mennyi egy sör meg egy átlagkaja (meleg) tavernában?
(tavaly: sör 500-550 drachma, kaja: 1300-2000)
Előzmény: copycat (43)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!