Keresés

Részletes keresés

Glamour1 Creative Commons License 2005.02.03 0 0 10065

Kedves Dr. Spock!

 

45 eves vagyok, fogamzasgatlo tablettat szedek, a hatoanyaga:0,030 mg aethinyloestradiolum es 0.075 mg gestodenum drazsenkent.

Jol bevalt, semmi bajom vele. Ne nevess ki de kerdesem az, hogy honnet fogom megtudni, ha menopauzaba kerulok? Elmarad a tablettaszunetben a verzes?

 

Koszonettel: Glamour

Thor Creative Commons License 2005.02.03 0 0 10064

Köszi :)

1ébként a honlapról nemcsak az nem derül ki, hogy szoptatáshoz mehet-e (bár gyanús, hogy nem, vagy határeset, vagy ne az elején), hanem az sem, hogy ilyen 35 fölötti vén izék használhatják-e :)

Előzmény: dalia (10063)
dalia Creative Commons License 2005.02.03 0 0 10063
2004 szept. óta forgalmazzák itthon hvatalosan, germániában élő barátnőim kb. egy éve mesélték elösször
Előzmény: Thor (10062)
Thor Creative Commons License 2005.02.03 0 0 10062
Megnéztem már a múltkor a linket, nekem is tetszik. Ez valami új cucc? Mert amíg gyógyszercégnél dolgoztam, sosem hallottam róla.
Előzmény: Mikolt (10057)
dalia Creative Commons License 2005.02.03 0 0 10061
Tényleg, már régóta foglalkoztat, szoptatni lehet mellette?
Előzmény: Mikolt (10060)
Mikolt Creative Commons License 2005.02.03 0 0 10060

kozben megneztem a valaszod. te attol felsz, hogy a helytelen hasznalat, vagy az onhibadon kivuli felszivodasi problemak miatt csokken a hatekonysag.

 

nos a gyuru a tabletta nagyon sok hatranyat kikuszoboli. nincs tobbet elfelejtett tabletta, nincs hanyas/hasmenes miatti hatastalansag. a karika a huvelyedben van 3 hetig egy honapban, aztan 1 het szunet, majd ujat helyezel fel. ha zavar a szexben, alkalmankent 3 oranal nem hosszabb idore kiveheted, nem csokken a hatasa. (amugy sajat tapasztalat: nem erezni szex kozben). nem erzed, nem zavar, nem esik ki, lathatatlan, am roppant megbizhato.

Előzmény: mariet (10054)
Mikolt Creative Commons License 2005.02.03 0 0 10059

nezz utana itt, mindent megtalalsz leirva:

http://www.fogamzasgatlas.hu/huvelygy.php

 

Mr. Spock allaspontja szerint amig mehed van es nemi eletet elsz gyakorlatilag barmikor teherbe eshetsz, 1000%os vedelem nincs, am a 99% engem elegge meggyozott. ha novelni akarod a tabletta/huvelygyuru hatekonysagat, hasznalj melle ovszert is.

Előzmény: mariet (10058)
mariet Creative Commons License 2005.02.03 0 0 10058
Köszönöm. Az a fél százalék, azért nem valami megnyugtató, mert mi van ha pont velem, és akkor az nekem 100%. Mi az a gyuru? Még nem hallottam ilyesmit, e téren nem vagyok valami tapasztalt. Ennek is van hormontartalma?
Előzmény: Mikolt (10057)
Mikolt Creative Commons License 2005.02.03 0 0 10057

kiegeszites: felszivodasi problemakat nagyszeruen korrigalja a fogamzasgatlo gyuru. ez a vesszoparipam:) de ezt meg akar gyomorbetegek is szedhetik, mert nem a gyomorbol szivodik ugye fel. tehat akinek ilyen gondja van: gyuru.

Előzmény: Thor (10055)
lucy71 Creative Commons License 2005.02.03 0 0 10056

Kedves Gábor

 

A kérdésem a következő: 

1. Mit tehetek még terhesség előtt azért, hogy a szülésre fizikailag a lehető legjobban felkészüljek? Hasizom erősítés vagy ilyesmire gondoltam. (Nem vagyok egy erős alkat ezért már most félek az egésztől.)

2. Sajnos aranyérrel küszködöm, és azt hiszem ez sem egy előny a szülésnél. Szerinted megműtessem szülés előtt, vagy akkor már úgyis mindegy hol fáj? Egyébként eddig kb háromszor volt vele nagyobb problémám, ha odafigyelek, akkor rendben van. A tornával viszont vigyáznom kell, főleg a  hasizomgykorlatokkal.

Köszönöm a válaszodat előre is.

 

(Egyébként 30 éves vagyok és kb. két éve szeretnénk gyereket, úgyhogy meddőségi téren is vannak problémáim.)

 

Lucy

Thor Creative Commons License 2005.02.03 0 0 10055
A felszívódási zavar nem azt jelenti, hogy a tablettában van a hiba, hanem azt, hogy pillanatnyilag valami olyan gond volt az emésztőrendszeredben ( ez lehet hányás, hasmenés, de számodra észrevehetetlen dolog is, pl apró, lappangó fertőzés, túlterhelés, olyan étel vagy gyógyszer, ami akadályozta a felszívódást, stb.), amitől nem szívódott fel az egész. A tipikus franc se tudja esete, ami nem is igazán számít, ha előfordul egyszer-egyszer, csak akkor, ha rendszeres. Hogy ilyenkor mi is van a fogamzásgátlási biztonsággal, az előttem sem tiszta, de könnyen meglehet, hogy az ilyenekből adódik a tabletta fél százalékos hibája.
Előzmény: mariet (10054)
mariet Creative Commons License 2005.02.03 0 0 10054

Kedves Gábor, Kedves Thor!

 

Mindekttőtöknek köszönöm a választ. Ennek szellemében szedem a tablettát tovább és várok.

 

Felmerült azonban bennem egy kérdés: ha ezt a feketés-barnás vérzést felszívódási zavar okozza (nincs hasmenésem, vagy ez így butaság???), akkor pusztán elméleti úton felvetődött bennem, hogy valószínűleg a tablettá nem dolgozik az "elvárt hatásfokkal" azaz a védettség gyengébb, a teherbeesés kockázata egyre nagyobb??

Ha az okfejtés helytálló, akkor viszont egy ilyen tablettaszedés még a legkörültekintőbb alkalmazás mellett (lásd én) sem képes biztosítani azt, ami a tájékoztatóban van. Olyasmiben bízom tehát, ami nem megbízható, akkor minek gyötörjem magam vele?

 

Véleményeteket várom, üdvözlettel

Mikolt Creative Commons License 2005.02.02 0 0 10052
koszonom a felajanlast. inkabb a gyakorlati dolgokban segitenek, mint forditas, roviditesek kimagyarazasa oda-vissza, hiszen a holgyek mar igy is remekul dolgoznak neked az enyemnel joval nagyobb tudasukkal. tehat ha barmilyen cikket, tanulmanyt, forrast kell magyaritani, allok rendelkezesedre, mint a fogyokuras cikkednel, es termeszetesen figyelem, ha kijavitasz.:)
Előzmény: Dr. Laufer Gabor (10051)
Dr. Laufer Gabor Creative Commons License 2005.02.02 0 0 10051

Kedves Felicitasz,

 

egy barátnőm nemrég jött haza a nászútjáról és kiderült, hogy terhes. Valószínűleg egy két-három hetes terhességgel repülte át az Atlanti-óceánt. Sugárzás, röntgenkapu stb., kicsit aggódik. Nagyon kell aggódnia? Ha baj van, az mikor derül ki? (és ha nincs baj, az mikor?)
Saját kérdés, ami kapcsolódna: szó volt már arról, hogy korai terhességgel nem jó repülni a fentiek miatt: mikortól tekinthető biztonságosnak, azaz mikortól nem annyira "korai" egy terhesség? Tudom, legjobb, ha egyáltalán nem repülünk, de akkor mi van ezekkel a nászutas babákkal?

Thor valasza tokeletesen elmagyarazza a helyzetet.

 

Gabor

------------------

Kedves mariet,

 

34 éves vagyok. 3 gyermekem, van, pap-teszt p2 (szeptember). Soha nem volt semmi komplikációm sem nőgyógyászati szempontból, sem a szülésekkel kapcsolatban. A legkisebb gyerek 10 hónapos lesz április végén született. Szeptember végétől szedem a Mercilon tablettát, ez az első időszak az életemben, amikor fogamzásgátlót szedek. Eddig nem volt vele probléma. Nem hagytam ki tablettát,nem szedtem be többet, nem volt nagyobb szünet , semmi, ami más mint az előirás. Az első hónapban volt köztes vérzés, de azt hiszem, az normálisnak tekinthető, amig a szervezet rááll. Tegnap óta, pont félidőben azonban vérzés jelentkezik, annyi, hogy tisztasági betét kell, és cserélnem is szükséges.

Az orvosomhoz csak a jövő héten tudok elmenni. Addig sem tudom azonban, hogy most szedjem tovább a gyógyszert vagy sem? Feltétlen bajt jelez ez, vagy csak reakció (milyen?)a gyógyszerre? HA tovább szedem a gyógyszert (beszedtem az esedékest tegnap óta) és néhány nap alatt elmúlik, menjek egyáltalán orvoshoz?

 

Ez neha elofordul. Mindenkeppen szedd tovabb mintha mi sem tortent volna.

Ha kovetkezo ciklusban is megtortenik, jelentsd az orvosodnak. Most meg nem kell.

(Dr. Thor-nak itt is igaza van).

 

Gabor

------------------------

Kedves Alia,

 

Melyik napszakban érdemes az LH tesztet elvégezni? A tájékoztatóban nincs erre vonatkozólag semmi, akkor ez azt jelenti, hogy bármikor?

En reggelt javaslok a pacienseimnek.

 

Gabor

---------------------

Kedves sonee,

 

Azzal a kérdéssel fordulok hozzád, valami gond van a derekammal, gerincoszlop tájékán, ezért az orthopéd orvos MR vizsgálatot rendelt el jövő hét keddre, addigra leszek 24+3 hetes terhes. Szeretném megkérdezni, hogy mi a véleményed a terhesség alatti MR vizsgálatról? Hogy veszélyezteti-e ez a mágneses tér valamilyen formában a babámat.

 

Dr. Thor strikes again (igaza van). Annyit meg hozzatennek, hogy nagyobb korhazakban az MRI hasznaljak pelvimetry helyett (terhesseg vegefele) ami valaha mindennapos volt rontgennel. Ma mar az nincs, de neha MRI-al csinaljak. Ugyhogy minden valoszinuseg szerint okay.

 

Gabor

---------------------

Kedves tapasztalatlanka,

 

(28 év, első terhesség, 23. hét, minden OK), mióta terhes vagyok, nagyobb mennyiségű hüvelyi folyásom volt, mint azelőtt (amennyire tudom, ez teljesen normális), de ma valami furcsa dolog jön belőlem, teljesen híg, szintelen, szagtalan. Nem nagyon sok, valószínüleg néhány csepp csak, de olyan szokatlan. Megijedtem, hogy nem magzatvíz csöpög-e. Honnan tudhatom, ha az? Mi a teendő? Rohanni kéne orvoshoz?

Eloszor is: meg kell szagolni (ki kell zarni hogy nem vizelet-e, mert terhessegben ez neha van). Ha nem az, akkor jobban jarsz ha azonnal agyba fekszel es varsz 24 orat. Felkelsz. Ha meg mindig jon, akkor rohanas az orvoshoz.

 

Ha szuperovatos akarsz lenni, akkor most elmesz az orvoshoz.

 

Szintén: Mikolt jelzi hogy nalatok is van mar a magzatvizjelzo.

 

Gabor

--------------------------

Kedves Mikolt,

 

Most mar hosszu ido ota figyelem, hogy orvosi szempontbol elfogadhato jo tanacsokat adsz. Akarsz beszallni a "hivatalos segitogardaba", ahol neha "Dr. Mikolt" neven foglak emliteni? Eddig van Dr. Felicitasz, Dr. ANA (volt Dr. MuTeR), Dr. Thor.

Nincs kotelesseg, nincs jutalom, csak a poen, es persze az hogy segitesz, amit amugyis csinalsz. Az egyetlen kulonbseg: a hivatalos segitoimet kijavitom ha hibas dolgot irnak, masokat nem.

 

Gabor

-----------------

 

Felicitász Creative Commons License 2005.02.02 0 0 10050
Élménybeszámoló alapján még valami fertőtlenítő szerrel is befújták őket. Én is gyakran repülök, szóval tudom, hogy mi van, de én nem az USA-ba... pláne nem Las Vegasba :-) Na jó, nem gonoszkodom, de egy-két repülőtér mindenesetre vicces lehet...
Előzmény: Törölt nick (10046)
Mikolt Creative Commons License 2005.02.02 0 0 10049
gyogyszertarban kaphato All Sense Kit (asszem ez a neve) kerd ugy, hogy magzatviz szivargast jelzo betet. draga, erre keszulj.
Előzmény: tapasztalatlanka (10048)
tapasztalatlanka Creative Commons License 2005.02.02 0 0 10048
Kedves Doktor Úr,

(28 év, első terhesség, 23. hét, minden OK), mióta terhes vagyok, nagyobb mennyiségű hüvelyi folyásom volt, mint azelőtt (amennyire tudom, ez teljesen normális), de ma valami furcsa dolog jön belőlem, teljesen híg, szintelen, szagtalan. Nem nagyon sok, valószínüleg néhány csepp csak, de olyan szokatlan. Megijedtem, hogy nem magzatvíz csöpög-e. Honnan tudhatom, ha az? Mi a teendő? Rohanni kéne orvoshoz?

Válaszát nagyon köszönöm.
sonee Creative Commons License 2005.02.02 0 0 10047

Az a baj, hogy a doki MR eredmény nélkül nem foglalkozik velem, az utóbbi 1-2 hétben fájt a hátam, tegnap kicsit többet cipeltem a 10 kilós másfél évesemet, leültem és felállni már csak egy jó fél óra elteltével sikerült, úgy nyilalt derék tájékán a gerincoszlopom, úgy jártam, mint aki karót nyelt, na ezután család jött, nuku gyerek és egyéb cipelés, ma megpróbáltam felnyitni a kanapét, ugyanazzal az eredménnyel, az én laikus véleményem szerint meghúztam a hátam + még a magzat helyezte is nyomja, viszont nem hiszem, hogy ezt bírom még 15 hétig, azért fordultam orvoshoz, kihangsúlyoztam, hogy terhes vagyok, nem csinált belőle gondot, azonnal adott MR időpontot, csak én vagyok szkeptikus, féltem a babámat...

Előzmény: bes (10045)
bes Creative Commons License 2005.02.02 0 0 10045
A zajhatás a gáz.
A Te füledre rakhatnak zajcsökkentő fülvédő kütyüt, de a babát semmi nem védi a dübörgéstől.....
mit kell nézni? elkerülhetetlen a vizsgálat?
Előzmény: sonee (10043)
Thor Creative Commons License 2005.02.02 0 0 10044

Elvileg nem veszélyezteti, a gyakorlatban pedig nem igazán szeretnek az MR-ről semmi tutibiztosat mondani, nem használják ugyanis olyan régóta, hogy elég tapasztalat álljon rendelkezésre.

Előzmény: sonee (10043)
sonee Creative Commons License 2005.02.02 0 0 10043

Kedves Gábor!

 

Azzal a kérdéssel fordulok hozzád, valami gond van a derekammal, gerincoszlop tájékán, ezért az orthopéd orvos MR vizsgálatot rendelt el jövő hét keddre, addigra leszek 24+3 hetes terhes. Szeretném megkérdezni, hogy mi a véleményed a terhesség alatti MR vizsgálatról? Hogy veszélyezteti-e ez a mágneses tér valamilyen formában a babámat.

 

Válaszodat előre is köszönöm.

 

Üdv:

Sonee

Thor Creative Commons License 2005.02.02 0 0 10042
Mindig szedjed tovább. A fogamzásgátlónál alapelv, hogy nem szabad ciklus közepén abbahagyni, ha egy levél tablettát elkezdtél, minimum végig kell szedni. A menetközben megszakított tablettaszedés sokkal több gondot okozhat, mint amilyen tüneteid most vannak, totál össze is zavarhatja a ciklusodat, abból meg jó hosszú idő kikecmeregni. Orvoshoz fordulhatsz, de ha az áttöréses vérzés csak egyszer fordult elő, ő is csak annyit fog mondani, hogy biztos valamilyen felszívódási zavar okozta, és várjunk, lássuk hogy megismétlődik-e még.
Előzmény: mariet (10040)
Allia Creative Commons License 2005.02.02 0 0 10041
Kedves Gábor!

Melyik napszakban érdemes az LH tesztet elvégezni? A tájékoztatóban nincs erre vonatkozólag semmi, akkor ez azt jelenti, hogy bármikor?

Köszi, Allia
mariet Creative Commons License 2005.02.02 0 0 10040

Kedves Gábor!

 

Egyszer már kaptam hasznos választ Tőled.

34 éves vagyok. 3 gyermekem, van, pap-teszt p2 (szeptember). Soha nem volt semmi komplikációm sem nőgyógyászati szempontból, sem a szülésekkel kapcsolatban. A legkisebb gyerek 10 hónapos lesz április végén született. Szeptember végétől szedem a Mercilon tablettát, ez az első időszak az életemben, amikor fogamzásgátlót szedek. Eddig nem volt vele probléma. Nem hagytam ki tablettát,nem szedtem be többet, nem volt nagyobb szünet , semmi, ami más mint az előirás. Az első hónapban volt köztes vérzés, de azt hiszem, az normálisnak tekinthető, amig a szervezet rááll. Tegnap óta, pont félidőben azonban vérzés jelentkezik, annyi, hogy tisztasági betét kell, és cserélnem is szükséges.

Az orvosomhoz csak a jövő héten tudok elmenni. Addig sem tudom azonban, hogy most szedjem tovább a gyógyszert vagy sem? Feltétlen bajt jelez ez, vagy csak reakció (milyen?)a gyógyszerre? HA tovább szedem a gyógyszert (beszedtem az esedékest tegnap óta) és néhány nap alatt elmúlik, menjek egyáltalán orvoshoz?

Várom válaszod, köszönettel

mariet

Mackaj Creative Commons License 2005.02.02 0 0 10039
Felicitász, írtam Neked egy levelet, légy szíves, nézd meg! Köszönöm!
Thor Creative Commons License 2005.02.01 0 0 10038

Semmi, drága Felicitász :) ez a sugárzás a repülőn kb az "ehetek-e terhesség alatt csípőspaprikát" esete. 1) belül a repülőben nincs akkora sugárzásveszély, különben az összes hetente 3x ide-oda repülő üzletember rákban pusztulna el jóval nyugdíjas kora előtt (holott szívrohamban szoktak). 2) egy 2-3 hetes terhességnél még a dupla vagy semmi elve érvényesül: vagy nem károsodik és juhé, vagy károsodik és gyakorta előbb lesz belőle vetélés, mint ahogy anyuka egyáltalán megtudná, hogy terhes volt. Az ilyen korban meglévő minden sejtből ki kell majd fejlődnie minimum egy szervnek, úgyhogy egy sejt károsodása is az embrió elhalásához vezet. Esküszöm, sose hallottam még kéz-láb-vese-máj nélkül született gyerekekről, akiknél az egyetlen hibaforrás az lett volna, hogy anyuka a terhesség elején repült, és csodálkoznék, ha Mr. Spock mást mondana, de azért kíváncsian várom.

Előzmény: Felicitász (10037)
Felicitász Creative Commons License 2005.02.01 0 0 10037
Kedves Gábor,
egy barátnőm nemrég jött haza a nászútjáról és kiderült, hogy terhes. Valószínűleg egy két-három hetes terhességgel repülte át az Atlanti-óceánt. Sugárzás, röntgenkapu stb., kicsit aggódik. Nagyon kell aggódnia? Ha baj van, az mikor derül ki? (és ha nincs baj, az mikor?)
Saját kérdés, ami kapcsolódna: szó volt már arról, hogy korai terhességgel nem jó repülni a fentiek miatt: mikortól tekinthető biztonságosnak, azaz mikortól nem annyira "korai" egy terhesség? Tudom, legjobb, ha egyáltalán nem repülünk, de akkor mi van ezekkel a nászutas babákkal?
Köszönöm szépen,
F.
Dr. Laufer Gabor Creative Commons License 2005.02.01 0 0 10036

Kedves Animano,

 

Rögtön adódik a következő kérdés: hanyadik héttől nem biztonságos már az irrigálás?

 

Nem kell terhesseg alatt rendszeresen irrigalni, az nem jo.

Azt meg hogy egy-egy esetben meddig lehet, hat addig ameddig nem kezd kinyilni a mehszaj, amit csak az orvosod tud megmondani.

 

Gabor

----------------

Kedves harmatvirag,

 

Én egy kezdő fórumozó leányzó vagyok és érdekelne a tapasztaltabb emberek véleménye.17 éves vagyok és szeretnék tablettát szedni.Voltam orvosnál is, és ő ajánlotta hogy mindenképp gyógyszert használjak.De nem gáz ennyi idősen már gyógyszert szedni?Milyen káros hatásai lehetnek a Lyndinette-nek?

 

Mint Mikolt emlitette, a terhesseg mindenkeppen sokkal nagyobb rizikoval jar, ugyhogy nyugodtan szedjel fogamzasgatlo tablettat. Mint minden gyogyszernek, annak is lehetnek mellekhatasai, de ebben az esetben te azokat nyugodtan felreteheted 17 eves korban.

 

Gabor

Mikolt Creative Commons License 2005.02.01 0 0 10035
17 evesen terhesnek lenni gazabb, mint gyogyszert szedni. mindenkeppen erett lanyra vall, hogy ezen tunodsz. kerdezd az orvosodat, aki ismer, hogy mit ajanl.
Előzmény: harmatvirág (10034)
harmatvirág Creative Commons License 2005.02.01 0 0 10034
Szija Gábor Én egy kezdő fórumozó leányzó vagyok és érdekelne a tapasztaltabb emberek véleménye.17 éves vagyok és szeretnék tablettát szedni.Voltam orvosnál is, és ő ajánlotta hogy mindenképp gyógyszert használjak.De nem gáz ennyi idősen már gyógyszert szedni?Milyen káros hatásai lehetnek a Lyndinette-nek?Kérlek mondj véleményt!!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!