Kérdezz, jár erre pár guru. Hamarabb kapsz választ, ha precízen leírod mi a baj (oprendszer, sw verzió, hibaüzenetek, egyéb) - de kérünk, egy kérdést ne írj bele több topicba, kérdezés előtt keress vissza, hátha már volt a problémád.
Ja, és amennyiben warez windowsod lenne, ez nem az a hely ahol segítene bárki. És kodekpakkot, soha, sehova sem teszünk fel.
De hát ez itten az Ablax! Hogyan is gondolhatnék bármit komolyan? Ki vagyok én? Kapuk Vili?
Azt mondta ma egy ismerősöm, hogy valamelyik számítógépes újságban, nem emléxik melyikben, de keresni fogja, pontosan ez van leírva, amit mondtam, és hogy így lehet felgyorsítani a virtuális memóriát. Hmmmm. És én már azt hittem, hogy végre kitaláltam valamit :))
Szisztok. Megint bajbanvagyok! A cd-rom betüjelére kattintva aztirjaki hogy a meghajto nemtalálhato.Pedig a zenei cd elindul és leis játsza.A win telepitő cd-re pedig a botlemez után aztirja hogy-- Cdr101:not ready olvasáskor a következö meghajton G: A botlemez pedig az F: meghajtora töltbe. A lemezegységeim pedig A: C: D: és a cd az F:volt eddig.A vinyot hiába formáztam meg.
Kedves mr_ricsi!
Akarja a fene :))) Már írtam, ez csak egy kósza ötlet volt. De ha hozzájutok, hogy kipróbáljam, akkor az autoexec.bat-ba fogom beleírni, az hamarabb hajtódik végre, mint a kernel. Vagy tévedek?
NevemTeve "nagyon ritkan hasznalt programreszek is a tarban vannak, amiket egyebkent az OS kivagna swap-ba, helyette nagyobb lenne a lemez-gyorsitasra hasznalhato memoria."
1, Az az ideális, ha minden programrész -bármilyen ritkán használt is- a memóriában van.
2, A Windowsnak megvan az a jó szokása, hogy fájlok másolásakor a lemezcache elfoglalja a RAM 90-95%-át, amiből csak 5-6 %-ot szabadít fel. Így a 256M RAMmal szerelt gépen is 25-30MB-on döcögnek a progik + az op.rendszer. (És a gép veszettül swappel.)
3, Magyarázza nekem el valaki, hogy a Windows lemezcache-e milyen elven gyorsítja a lemezműveletek, különös tekintettel a mai, memóriát közvetlenül elérő(DMA) merevlemezekre, CD-romokra? (A kérdés folyománya: miért jobb a több?)
Hawkeye A ramdrive-os ötleteddel kapcsolatban azt szeretném kérdezni (csak elvileg!):
Hogyan akarod a ramdisket az 512M felett elhelyezni, amikor a windows kernel nem látja ezt a területet, és a ramdrive.sys-t is a kernel futtatja?
Persze ez igy pazarlas, hiszen nagyon ritkan hasznalt programreszek is a tarban vannak, amiket egyebkent az OS kivagna swap-ba, helyette nagyobb lenne a lemez-gyorsitasra hasznalhato memoria... ez az oka annak, hogy normal mukodes kozben nincs "kihasznalatlan" memoria.
mr_ricsi! köszi az infót. Az eredeti írásom egy kósza 5let volt, bár kipróbálom, ha hozzájutok, csak az érdekesség kedvéért. A system.ini-s bejegyzést meg külön kösz, hogy küldted, egyik ügyfelem nagyon fog neki örülni, ha beírom a gépén. (Én sajnos nem ismertem ezt a lehetőséget, eddig.)
Jó lenne, ha xp-nél is működne ez, vagy valami hasonló.
Hawkeye: "a Win98SE állítólag nem címez és nem használ (lehet, nem is "lát") több memóriát, mint 256 MB"
Ezt rosszul tudod, mert 512MB a határ. (És még ezzel is lehet valamit trükközni, hogy a lemezcache az 512M fölött foglaljon helyet.)
"akármilyen sok fizikai memória van a gépben, a lapozófilet mindig követeli"
Ez sem igaz. W9x-eknél a system.ini [386enh] része legvégére be kell írni, hogy:
ConservativeSwapfileUsage=1
és így addig nem használja a swapfilét, amig a memória meg nem telt. (XP-nél nem tudom, működik-e)
Helló, vOrOn!
Kösz a választ. Én kipróbálnám, de 1.) csak 256 mega mem-em van 2.) XP pro az os-em, nem win98. Ha megfelelő géphez jutok, rögtön kipróbálom. Agyilag megközelítve működnie kell, csak hát a logika meg az Ablax... :) Ráadásul a ramdisk az tényleg állatgyors! Ha jutok valamire, beírom! Szia!
Hawkeye
Kérdésem a következô: NT 4.0 alatt (SP 6a) be lehet állítani, hogy a tálcára kitegyen különbözô ikonokat. (Eszköztárat nem enged állítani.) Átnéztem az NT cd-jét, de nem találtam ilyet. A tisztelt kollegina meg állítja, hogy neki volt ilyenje...
A Rage-nek adott tanácsaid kapcsán egy elméleti kérdés, ha van kedved, járjuk körül.
Tapasztalatom: akármilyen sok fizikai memória van a gépben, a lapozófilet mindig követeli. Mármost a Win98SE állítólag nem címez és nem használ (lehet, nem is "lát") több memóriát, mint 256 MB.
Mi van akkor, ha a - mondjuk - másik 256 MB fizikai memóriára létrehozunk egy ramdisket és arra telepítjük a virtuális memóriát. Persze ez egy fából vaskarika, és újból fa :), de a virt. mem biztosan felgyorsul, már ha egyáltalán műxik így. Kipróbálta valaki?
Érdekel a véleményed, véleményetek.
Segítséget szeretnék kérni. A következő a problémám:
A napokban -remélhetőleg- eljut hozzám is az ADSL. Szeretném a gépemet előre felkészíteni az eseményre,ha lehet.Már beépítettem egy hálókártyát és felinstalláltam hozzá a drivereket./Illetve volt utána egy format c:,de már elmúlt :O(/.Jelenleg ez a helyzet. A kérésem az lenne,ha valaki,aki érti a témát leírná nekem lépésről lépésre -ha lehet E-mailben-hogy mit és hogyan kell még tennem,hogy amikor itt lesz a drót vége,csak bedugjam a megfelelő helyre és kapcsolódjak.Szoft- és hardveradataim a következők:
Windows98 SE.A hálókártya tipusa: REALTEK RT8139/810FX PCI. /NIC/
Bizonyos RAM méret felett, nem érdemes beállitani a swapet = vagy > RAM, szvsz természetesen, valamont saját tapasztalat.
Igen, mindig ajánlatos fixre fogni, tehát min=max=érték, nemcsak swap, de vcache esetében is.
Ugy van, legyen nyugodtan hálózati kiszolgáló.
"Amúgy semmi gond vele, jól megy, alig-alig van lefagyás, vagy error, kb tán hetente ha egyszer."
Nosztalgiát érzek, én is is így voltam vele, lehetne akár memória vagy egyéb hardveres hiba, de ugyanazon a gépen pl. Win2k, XP-vel nincsenek hetente sem fagyások, vagy igencsak tenni kell érte valamit. Gyakorlatilag nekem kell megküzdeni azért, hogy agyonvágjam.
Hátha valaki baromira ért a Windows-ban lévő címekhez és kódokhoz, így hát megkérdezem:
Win98-am van, magyar, első kiadás.
Amúgy semmi gond vele, jól megy, alig-alig van lefagyás, vagy error, kb tán hetente ha egyszer
Ilyenkor egy példa az "explorer szabálytalan műveletet hajtott végre a kernel32.dll-ben illegal error" , de ez nagyon ritka
Az meg pláne, hogy játék fagyjon ki
Viszont érdekes, hogy bármi is fagy ki a kernel32.dll-ben, a hiba címe:
015f:bff87eb5
Sohasincs más cím, mindig ezt látom, ha az illegal error-ban a részletekre kapcsolok.
Tudja valaki közületek, hogy a fenti cím, vagy hivatkozás mit jelent, vagy mire vonatkozik?