Keresés

Részletes keresés

Hepci Creative Commons License 2020.01.08 -2 0 72386

https://hu-hu.facebook.com/pages/category/Winery-Vineyard/Szab%C3%B3-Pince-168780196514554/

 

Hívj és véletlenszerűen találkozhatunk a szokott helyen (Czakó Kert).

Előzmény: kifli (72375)
shiraz3 Creative Commons License 2020.01.08 0 1 72385

OFF van benne vmi amit a kartárs felvetett :) sajátos a stlíusod, nők alázása pl ON

Előzmény: Hepci (72333)
shiraz3 Creative Commons License 2020.01.08 0 1 72384

kedves vagy, de nem vagyok egyenlő a Mitiszollal :)

Előzmény: Hepci (72315)
shiraz3 Creative Commons License 2020.01.08 0 1 72383

köszi a választ, teljesen kielégítő :)

meglepődtem volna ha ilyet láttál volna, amit korábban írtál.

Előzmény: Hepci (72310)
Daeril Creative Commons License 2020.01.08 0 0 72382

Rendkívül erős hatású borfilozófiai mozgalom a natúrboros. Két kezemen meg tudom számolni a Kárpát medence !!valóban!! natúrboros borászatát, és mégis - még itt is - pörög a téma. Nehéz megfejteni, miért ennyire érzékenyek erre generálisan az emberek. Talán a bor fogalmának kizárólagos meghatározása húzza fel a rugót mindenkiben?

 

István ezt itt is megfogalmazza:

 

https://vimeo.com/383510245?fbclid=IwAR2Q7-TDv5H1-2EoIc9PcZg_4rKvp2AVE1-NaXJmffpirjzcFct8eRqJRv0

 

 

Előzmény: bajnár (72376)
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2020.01.08 0 0 72381

Megtaláltam: a 607/2009/EK bizottsági rendelet XIV. mellékletének B. részében van ez leírva.

Előzmény: Hatvani Szabolcs (72380)
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2020.01.08 0 0 72380

 

A borok előállításáról szóló 99/2004. (VI. 3.) FVM rendelet 13. § (2) bekezdése szerint:

 

„(2) Száraz bor az, amelynek cukortartalma:
a) legfeljebb 4,0 g/l, vagy
b) legfeljebb 2,0 g/l-rel haladja meg a borkősav g/l-ben kifejezett, titrálható savtartalmat, de legfeljebb 9,0 g/l lehet.”

 

Ugyan ez már nem hatályos, de valahol máshol biztosan megvan, csak hirtelen nem találom. Arról nem tudok, hogy ez már ne lenne érvényes.



Előzmény: Jocó0423 (72379)
Jocó0423 Creative Commons License 2020.01.08 0 0 72379

Zoli magyarázd el nekem mint erősen tudatlannak, hogy hogyan van ez a száraz bor és mégis maradék cukros?

Frankón nem értem, számomra ellentmondás.

 

Kész lett karácsonyra a mikrotétel gyöngyöző pino rozém. 96 palack készült de az ünnepek alatt 70-re fogyott :)

Nagyon ízlett a családnak.

kifli Creative Commons License 2020.01.08 0 0 72378

no, ezt helyesen teszed.

Előzmény: bajnár (72377)
bajnár Creative Commons License 2020.01.08 0 0 72377

Már előre izgulok, kitaszított ügyvédfiú.

Előzmény: kifli (72375)
bajnár Creative Commons License 2020.01.08 0 0 72376

"És, mit gondolsz?"

Azt, hogy a személyes érintettséged a vezérmotívum, amikor az indulataidnak adsz hangot.

A többi tömbösítve: nagyon nem ugyanaz egy-egy stílusbeli preferencia meg a borhibák esete és ez sztem keveredik nálad. A natúrboros mozgalom borainak többsége ugyanis nem meg értett műfaj, hiába is kedvelik ezt a mártírpózt, hanem egy sor kiforratlan (szó szerint és képletesen), félresikerült kísérlet, borhibákkal súlyosbítva. Lásd ismét KA kereskedő levitáló hozzáállását: "nem tetszhet mindenkinek, menő éttermekben, menő sommelier-k poharaztatják" (akik amúgy szintén a trendvonat jegyszedői), épp hogy nem te vagy a hülye, hogy nem nőttél fel a feladathoz. Holott a napnál világosabban olvas ő is a sorok között, amikor istállót meg húgyszagot írnak le a tételről, de hát ezeket meghaladta, elsöpörte a forradalom (vagy forraborom).

Szóval itt nem egy szimpatikus, ártalmatlan kísérlet tanúi vagyunk, hanem egyfajta elitcserés próbálkozásnak: innentől kezdve ők szeretnék megkopasztani az információhiányos, megvezethető, kőgazdag vásárlókat. Ehhez viszont az egész rendszert igyekeznek megkérdőjelezni, leépíteni tokkal-vonóval. A rendszer amúgy messze nem tökéletes, joggal lehet számon kérni rajta egy csomó minden torzulást, de ehhez  meggyőző erejű bizonyítéknak ezeknél a natúrboroknál lényegesen több kellene. Semmi újszerűség, hozzáadott érték, extra tartalom nincs, csak a technológia, a haladás makacs tagadása egy raklap okkult sötétséggel megfejelve. Én mindenképpen egy fejlődési zsákutcát látok és kidobott éveket.

Előzmény: BZoltan (72371)
kifli Creative Commons License 2020.01.08 0 0 72375

de megkóstolom szívesen. azt sem tudom, hogy ki ez a bajnár (v.ö. who da fuck is bajnár). megkóstolom, megírom:)

Előzmény: Hepci (72358)
BZoltan Creative Commons License 2020.01.08 0 0 72374

A jogod az megvan, hogy azt nevezz szarnak vagy kamunak amit csak akarsz. Én azért vagyok rugalmasabb ezen a téren mert én voltam már a másik oldalon is.

 

Amikor önjelölt szakemberek ugyancsak a kánonra meg a tudományra hivatkozva mondták, hogy a botritisz jelenléte (értsd sárgabarack illat) egy száraz borban az borhiba. Sőt olyanok is voltak (vannak) akik szerint a maradékcukor az technológiai hiba. Én egészen más utat jártam be mint te és nagyon sok erősen nemtelen támadást, fikázást nyeltem be azért mert lényegében több mint fél évszázados szünet után mi kezdtünk el testesebb, esetenként maradékcukros borokat csinálni... amiknek a színe, szaga, íze marhára nem illeszkedett a kánonban megírt jelleghez és ezért borhibát, technológiai hibát emlegettek sokan. Beletelt vagy tíz évbe mire ezen túltette magát a szakma... 2007 környékén egy maradékcukros, testes, aranysárga száraz somlói fehérbor pont annyira ütötte ki a biztosítékot mint néhány natúr bor manapság.

De tényleg... én nagyon sok nemtelen és értelmetlen kritikát benyeltem akkoriban. Ezért kevésbé karcos a véleményem a natúr borokkal. Természetesen itt most nem a fehérjebomlásos, egeres problémákról beszélek.

Előzmény: bajnár (72367)
Hepci Creative Commons License 2020.01.08 -1 0 72373

Én is ettem már jó virágot, pl. töltött cukkinivirágot olasz fine dining étteremben.

 

De mi volt a borhiba, amit kisimított egy étel kölcsönhatása, és miként?

Előzmény: lazaridi (72372)
lazaridi Creative Commons License 2020.01.08 0 0 72372

Háát két éve volt, már nem emlékszem melyik fogáshoz. A legemlékezetesebb azonban egy paradicsomból készített kis torta alakú fogás volt ehető és igenis finom virágokkal a etetején.

 

A virágokat sajttal töltve egyébként Krétán is szeretem.

Előzmény: Hepci (72312)
BZoltan Creative Commons License 2020.01.08 0 0 72371

Ha forgalombahozandó termékről lenne szó akkor én is combosabb palackba és csavarzárral tolnám le. De egyelőre nem tervezek felszállni a PetNat vonatra :) Viszont kellemes meglepetés volt, hogy egy olcsó palackban olcsó csavarzár alatt is simán elvolt a szerintem 1.5-2.5 bar nyomás.

 

"Én meg annak, hogy mit gondolok."

 

És, mit gondolsz? Én leírtam, hogy miért tartom szar alaknak a Jásdit. Nem érzelmi okok miatt. Én minden a rendszerváltás előtt állami vállalatokat nyugatra kiügyeskedő majd utána onnan privatizáló szarházit rühellek. De biztos van a családodban aki a rendszert átlátó felnőtt volt a 80-as évek elején. Kérdezzed meg őket, hogy kinek kellett ahhoz lenni, hogy az iskolapadból éppen kiesve valaki a párizsi nagykövetségnél mint kereskedelmi megbízott kapja meg az első állását, majd onnan hazajőve az egyik legnagyobb agrárexport cégében landoljon mint igazgató-helyettes. Én megkérdeztem... többektől.  Választ is kaptam... mindenkitől ugyanazt.
Az amit a Jásdi - és több hasonszőrű - csinált az egy máig nem teljesen feltárt módszere volt a rendszerváltást megelőző 5-10 é

 

"Miért nem? A brett is, illó is jelen lehet egy csomó borban, csak a mennyiség és a határérték nem mindegy."

Pontosan azért nem mert az, hogy valami mérhető és kimutatható az nem feltétlenül jelent borhibát. 

Azzal, hogy azt mondjuk, hogy a brett nem feltétlenül borhiba azzal nem a tudomány többszáz éves vívmányait vitatjuk. Ezért mondom, hogy válasszuk ketté a borok analitikai elemzését az egyes jellegek megítélésétől. Összefügghetnek, de nem azonos ez a két téma.


"Ezeket a HNT-s köröket már lefutottuk :)"

Tudom :D de olyan jól esik újra és újra leírni.

 



 

Előzmény: bajnár (72361)
Hepci Creative Commons License 2020.01.08 -1 0 72370

A kamu kifejezésből érdekes fejtegetésekre lehet jutni.

Minapában számon kértem egy kedves nőn egy hazugságot, de finom voltam, nem hazugságnak, csak kamunak neveztem az esetet.

Már ettől is megsértődött nagyon, és elmagyarázta, hogy az igazság más és más különböző oldalról, különböző beállításból, különböző szellemiség szemével (?) nézve, különböző perspektívából.

Hümmm, hát óvatosnak köll lenni a minősítésekkel nagyon. :)

Előzmény: bajnár (72367)
bigup Creative Commons License 2020.01.08 0 0 72368

Oh, pontosítok, mert félreérthető voltam: közben-utána kiderült, ki-hogyan használja a ként a borkészítésnél, Karner és Mátyás minimálisan is, de tesz bele, ezt tudtam akkor, és pozitív élményeim is voltak a boraikkal kapcsolatban. Sütő Zsolt viszont nagyrészt hozzáadott kén nélküli tételeket hozott, és azok nem jöttek be.

Bencze Rajnai Rizling 2015-ért oda voltam anno :( 2017-esért kissé aggódom, de érdekelne, hogy milyen. 

Előzmény: Hepci (72366)
bajnár Creative Commons License 2020.01.08 0 0 72367

Ahogyan én se vitatom el senki jogát (hogyan is tehetném) attól, hogy olyan bort készítsen vagy vegyen, amilyet szeretne, ha van kereslet, kínálat is lesz. Ellenben azt a jogot is fenntartom, hogy a szart szarnak és ne relatív jónak, illetve a kamut kamunak nevezzem és ne mondjuk alternatív igazságnak.

Előzmény: BZoltan (72364)
Hepci Creative Commons License 2020.01.08 -2 0 72366

Mátyás nem kénmentes (a boraikon látható is a contains sulphytes etc. felirat), csak törekszenek a minimális beavatkozásra elvileg mindenben, nyilván kénben is (Autentista Slovakia mozgalom). A boraik nem is hibásak, nekem inkább a rusztikus szó jutna eszembe róluk, tehát olyan baltával faragottak - nekem nem érik meg az árukat.

Bencze I. pinója az átállás előtt az egyik legjobb honi darab volt a megfizethető árkategóriában. Kénmentesen nem kockáztatok pénzt a boraiért...

Szerintem egyébként az lenne a követendő magatartás, hogy ezeket a kétséges kimenetelű borokat a kereskedők hűtőtárolóban tartják és vita nélkül kicserélik valami másra, ha a kedves vevőnek nem ízlik. Így lehetne a vásárlói bizalmat megteremteni, ha már a termék kockázatosabb és egyben drágább is.

Előzmény: bigup (72365)
bigup Creative Commons License 2020.01.08 0 0 72365

Köszönöm a tippeket! Sajnálnék ilyen élménnyel távozni egy Hollóvár bortól...

Ami a témát illeti - bocs, ha olajat öntök a tűzre :) - : a VinoPianoban volt egy felvidéki borkóstoló három pincével, Karner, Mátyás és Strekov 1075. Addig egyikőjükről sem hallottam, ahogy a kénmentességről is csak keveset. Messze a Karnerék sora volt a legjobb számomra (kisfürtű olaszrizling, a tramini, na és a kékfrankos), Mátyáséknál volt jó és rossz is - annyira nem emlékszem már a tételekre, de összbenyomásilag pozitívak maradtak nekem -, viszont a Sütő Zsolti-féle Strekov 1075 nagyon nem győzött meg. Az erős brettesség nekem hiba, de más iskola is lehet, ezt elfogadom, nem probléma.

Ugyanakkor az ilyen borok stabilitása fontosabb kérdés lehet. Az ünnepek előtt mesélték egy általam megbízhatónak tartott borkereskedésben, hogy beszerzéskor élvezettel kóstolták az új Bencze tételeket. Később azonban szinte majdnem mind utóerjedt nekik. :/ Idővel biztos kialakul majd a megfelelő termelési körülmény, fajta, feldolgozási technológia és fogyasztói kör ehhez a stílushoz. Addig meg megy a forradalmi hangulat, próbálkoznak sok mindennel, vagy bejön, vagy nem. Azért engem a kénmentesség még nem győzött meg.  

BZoltan Creative Commons License 2020.01.08 0 0 72364

Akármilyen meglepő, a kénnel kapcsolatos vonalom, de a szűretlenség és a derítetlenség terén is teljesen egyetértek veled. Talán annyiban más a megközelítésünk, hogy én megengedem (ha nem hangzik fellengzősnek ez), hogy ameddig az egészségre nem kockázatos egy bor addig olyan elmebeteg módon készítheti a borász ahogyan csak jól esik neki. Engem az sem zavar, hogy homeopátiás zagyvaságokkal műveli valaki a szőlőjét és az sem ha azt hiszi, hogy a bentonit elhagyása fogja megmenteni a civilizációnkat.

Előzmény: bajnár (72363)
bajnár Creative Commons License 2020.01.08 0 0 72363

Ugyanaz a címem, mint korábban, csak gméllel.

 

Örülök, hogy problémának nevezted a problémát.

Előzmény: BZoltan (72359)
BZoltan Creative Commons License 2020.01.08 0 0 72362

Figyu hombre :) Segítek neked... mert látom nem vagy képben.

 

Ez egy patinás a huszonegyedik évéttaposó topik. Az ide írogató arcok többsége 10-20 éve személyesen is ismeri egymást, de ha nem is akkor is 10+ éve beszélgetünk, vitázunk egymással. A legtöbbünk ráadásul pontosan beazonosítható civil személyként is.

Ez egy boros topik :) Üdvözlünk és szeretettel látunk újakat. De érdemes a veteránoknak való lófasz kiosztása előtt (ami jár az persze jár) pár boros élményt megosztani. Amolyan beugróként :) 

 

Szóval mit ittál legutóbb és az milyen volt? Palackfotó is jöhet meg mindenféle sztori is.

Előzmény: Törölt nick (72356)
bajnár Creative Commons License 2020.01.08 0 0 72361

Egy gyöngyözőhöz már mindenképpen erősebb üveg és csavarzár javallott.

Érzékszervi tapasztalat. Azaz nem tudhatod mekkora nyomás uralkodott a palackban.

 

Én meg annak, hogy mit gondolok.

 

Írtam, OIV útmutatás, még ha a borbírálat nem is egzakt tudomány. 

 

Miért nem? A brett is, illó is jelen lehet egy csomó borban, csak a mennyiség és a határérték nem mindegy.

 

Ezeket a HNT-s köröket már lefutottuk :)

Előzmény: BZoltan (72355)
Hepci Creative Commons License 2020.01.08 -2 0 72360

Kifli újabban Strekov-borokban fürdik. Azért szereti, mert facán habzanak.

Előzmény: bajnár (72357)
BZoltan Creative Commons License 2020.01.08 0 0 72359

Előfordul, hogy a spam filterem túlbuzgó és a sok viagrareklám meg kibaszjó locsolócső mellé betette valamiért a te leveledet is. Ha áll még a lehetőség akkor én nyitott vagyok.

 

Kisebbíteni nekem sem kisebbíti a nagy probléma a kisebbet. De sajnos véges a figyelmem, végesek a kapacitásaim és emiatt egy sor problémát én inkább le sem szarok, mert nem érik el az ingerküszöbömet.

 

Ezen problémák közé tartozik például a "kézműves kifejezéssel aljasan visszaélő borászok" morális problémája... miközben az ipari élelmiszeripar éppen globális mértékben kúrja szét a nagy széndioxid megkötő potenciállal bíró termőtalaj készletünket.  De ide tartozik a natúr borokkal a fogyasztókat csúnyán átbaszó borászok problematikája is akkor amikor a pipacsvirágos szép hazánkban napról napra bassza szét a szőlő- és bortermelést egy ignoráns és kapzsi milliárdos kör.

Előzmény: bajnár (72344)
Hepci Creative Commons License 2020.01.08 -2 0 72358

Nem akarsz kóstolni Bajnár-chardonnay-t is?

Van nálam még 2 palack, az egyiket felajánlom e nemes célra.

Aztán írhatsz ide a hugyos bor mellett arról is. :)

Előzmény: kifli (72353)
bajnár Creative Commons License 2020.01.08 0 0 72357

Ugyehogy? Utána meg a fizuddal bevásároltad magad ebbe a pesti (natúr)borbuzi közegbe, emiatt megtűrnek.

Előzmény: kifli (72353)
BZoltan Creative Commons License 2020.01.08 0 0 72355

A gyöngyözőbor tudtommal minimum 1, maximum 2,5 bár nyomással bír. A habzóborban már legalább 3 bárnyi túlnyomás kell, hogy uralkodjon. A PetNat sokkal inkább habzóbor a jellemzően 2.5-3 bár nyomásal. Ezt a nyomást egy sima borospalack jó lezárással kényelmesen elbírja. Mondom... tapasztalatból beszélek.

"Arra, hogy miért visszatérő elem nálad a Jásdi-Szepsy."

Ja, ez :D Ezt illetőleg a legnagyobb tisztelettel had legyek én magam a hiteles forrása annak, hogy én mit és miért mondok.

 

 

"nem fogadom el a közmegegyezéses konszenzuson alapuló álláspontok felrúgását"

Tudnál mutatni egy forrást arra, hogy ilyen közmegegyezés és konszenzus létezik? Tényleg érdekelne.

 

 

Az. hogy a tudomány tudja mérni a brettet meg az illósságot az nem jelenti azt, hogy a tudomány állást foglalna azt illetőleg, hogy ezek borhibák lennének. Ecetsav például minden borban van, szóval a jelenléte nem jelent borhibát. Az érzékelése sem egy tudományosan meghatározható dolog. Ráadásul az engedélyezett határértéket illetőleg sincsen teljes szakmai konzenzus. Még Magyarországon is a maradékcukortól függően rugalmas a toleranciája.

Én nem keverném össze a borok analitikai adatainak a megállapítását a borhibák meghatározásával.

 

Az Oszkárnak nyilván némi előnyt jelent, hogy ő a szerb szabályozásnak kell, hogy megfeleljen. 

Amúgy szerintem a HNT-nek kellene megszűnnie és a Nébihnek egy olcsó és gyors ellenőrzéssel kizárólag élelmiszer-biztonsági szempontból kellene a borokat ellenőriznie.

De a legfontosabb, hogy a HNT-t be kell szántani és a helyét sóval beszórni és az összes erekcióproblémától frusztrált vezetőjét elküldeni a redvás, búsbüdös picsába.

 

 

Előzmény: bajnár (72341)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!