Keresés

Részletes keresés

egy ember Creative Commons License 2004.07.11 0 0 707
hitMan
a műtét megváltás a kiszakadt sérvhez képest. Az, amikor javul, akkor romlik, mert akkor már sorvad az ideg, az izomzat.
Ergo: ha a sérved nincs kiszakadva, akkor csak akkor kell műteni, ha kakilni vagy pisilni nem tudsz. Nekem 50 évesen már kevésbé volt kockázatos a műtét, hiszen dolgozik az "aldott" meszesedés és összetartja valszeg a rendszert. De fiatalabb korban a műtét okozhat később problémákat. Mindenesetre ma már sokkal pontosabban, célzottabban operálnak, ezért ha nincs más választás: nem kell elkereseredni. Három napja műtöttek, de ma már egy órát tudtam egyfolytában talpon lenni. És a műtét óta nincs idegfájdalmam, pedig nem szedek azóta semmilyen fájdalomcsillapítót.
Előzmény: hitMan (706)
hitMan Creative Commons License 2004.07.11 0 0 706

Szia egy ember!

 

Örülök hogy sikeres volt a műtéted. Remélem többet nem kerülsz kés alá. ;)

Elolvastam az "élménybeszámolódat" ami optimizmussal töltött el, ettől függetlenül erőteljesen műtétellenes maradok.

 

Sfakutya,

 

"most is javaslom, hogy ami műtéttel megoldható, azt meg kell operáltatni. "

"Az orvosok feleslegesen úgysem műtenek meg, van nekik elég igazi betegük."

 

Mondjuk én egyik véleményt sem osztom. Remélem egyre nő majd azoknak a száma, akik a természetes alternatívákat fogják előnyben részesíteni......sikerrel. Az én tapasztalatom, és más infók alapján  azt szűrtem le, hogy az orvosok mindenkit kés alá terelnek, ha kell, ha nem. Ha nincs önálló gondolatod, és rábízod magad mindenkire csak azért mert orvos, akkor mész a levesbe. Úgy tudom, az az orvos aki tényleg figyel a páciensre, az azt tanácsolja, hogy csak akkor menjen valaki kés alá, ha már tényleg elkerülhetetlen. A műtéttel csak a tünetet kezeled, nem pedig az okot szünteted meg.

 

 

4 évvel ezelőtt, annyira zsibbadtam és annyira kisugárzott a fájdalom, hogy elmentem egy reumatológushoz. A vizsgálatok és a röntgen után közölte velem gerincsérvem van, soha többé nem sportolhatok, csak nyújtás és úszás maximum. Ha ezt nem tartom be magamra vessek. Azt ajánlotta menjek el egy gerincsebészhez, és kérjek időpontot. Természetesen ő is azt mondta műtét, de rám bízza, mikor vállalom be. Most itt vagyok, semmit nem tartottam be, keresem továbbra is a megoldást , mert hiszem hogy van és egyszer megtalálom. /  remélem nekem lesz igazam. /

 

 

egy ember Creative Commons License 2004.07.10 0 0 705
Pardon. Részletek a "Na és hol vannak a 40 felettiek?" topicban. És ez már ziher
egy ember Creative Commons License 2004.07.10 0 0 704
khm....

http://forum.index.hu/User/UserDescription?u=8749
egy ember Creative Commons License 2004.07.10 0 0 703
No, itten vagyok. Nincs kedvem még eccer lerni a részleteket. Aki kiváncsi, olvassa alább:
egy ember Creative Commons License 2004.07.10 0 0 702
10teletem az érdelteknek!
Hazajöttem, meglepően jó állapotban! :-)
Gondolom megértitek, hogy előbb egy emberhez méltóan ennék valamit, aztán jelentkezek!
Sfakutya Creative Commons License 2004.07.10 0 0 701

Szerintem egy kicsit többet pihenj. Amikor kevésbé fáj, akkor végezz hátizom-erősítő tornát. De ne kűzdősportot és hasonlót, hanem kimondottan gyógytorna jellegűt. Pl hasonfekvésből óvatosan emelgesd a fejedet, miközben a két karod a fejed fölé nyújtod. Naponta pár percet csináld, de ne eröltetve, és meglátod, hogy pár hét múlva jobban leszel. Lehet, hogy a gerinced körüli izom a gyenge, és amikor elfárad, akkor begörcsöl és az fáj. Egyébként a futást én nem ajánlom, nekem is komoly fájdalmakat hozott elő, amikor próbálkoztam vele. Gondolj bele: futás közben minden lépésnél "rázuhansz" a gerincedre, szerencsétlen porckorongod nem győzi felfogni a rázkódást.

Most 5 napig eltünök, de majd visszajövök.

Előzmény: BBking (700)
BBking Creative Commons License 2004.07.09 0 0 700

Eleg jol birja, csak az ulest nem annyira. Tavaly osszel mar annyira jol ereztem magam, hogy elmentem aikidozni. Ott sem volt semmi problema a hatammal.

Altalaban evente 1-2 alkalommal kezd el fajni de akkor annyira, hogy nem tudok vele hajolni. Aztan 1-2 heten belul alabbhagy. Most is ilyennek indult, de mar 3 hete tart. Szedtem nem-szteroid gyulladascsokkentot, nem sokat hasznalt, pihentettem, detto.

Meg a mutetem utan irtak fel servkotot (mert sokaig fajt utana), na azt szoktam ilyenkor bevetni, de annak meg epp most tort szet a muanyag betetje.

Ha vizszintesen fexem, vagy fuggolegesen setalok/futok, akkor most sem faj, csak ha sokaig ulok, ill. ha hajolok, poziciot valtok.

Előzmény: Sfakutya (699)
Sfakutya Creative Commons License 2004.07.08 0 0 699
Kedves Egy ember - ma sokat gondoltunk rád. Most már túl vagy a műtéten. Írd meg , hogy milyen volt, és hogy vagy.

BBking - hogy vagy? Mesélj többet a gerincedről, akkor talán tudunk valamit mondani.
Előzmény: BBking (698)
BBking Creative Commons License 2004.07.07 0 0 698

sziasztok!

regi "motoros" vagyok a temaban, 6 eve votl egy servmutetem a budai honvedkorhazban, azota idonkent elkezd fajdogalni, majd 1-2 het mulva elmulik.

Most azert irok, mert mar 3 hete faj es kezdek kicsit beszarni. valami otlet?

lehet, hogy kiujult a serv, vagy ez mar a korral jar?

egy ember Creative Commons License 2004.07.06 0 0 697
Hát igen. De ha arra gondolok, hogy ez a valami, ami itt belül kifejezetten behatárolhatóan csíp, éget, mar és már és a jobb lábam sutává teszi, amelytől se ülni, se állni, se feküdni nem tudok, az a valami ilyen módon kikerül belőlem, akkor úgy nézem a filmet, mint a megváltás scenarióját...
Dehát kérem, a gerincműtét az nem habostorta... :-)))))
Előzmény: Sfakutya (696)
Sfakutya Creative Commons License 2004.07.06 0 0 696
Megnéztem a videókat. Van egy olyan érzésem, hogy talán most a műtét előtt nem kellene ilyeneket nézegetned. Én legalábbis nagyon beleéltem magamat és nem esett jól a műtét.
Előzmény: egy ember (695)
egy ember Creative Commons License 2004.07.06 0 0 695
"most is javaslom, hogy ami műtéttel megoldható, azt meg kell operáltatni. "
Én is ebben látom a lényeget. Rohamosan fejlődik a műtéti technika. A www.spinecenter.com-on meg lehet nézni egy videót egy laparoszkópos porckorongsérv eltávolításról. Döbbenetes...
Előzmény: Sfakutya (694)
Sfakutya Creative Commons License 2004.07.05 0 0 694
1.) Úgy látszik, hogy nagyon álmos vagyok, mivel kétszer olvastam el a korommal kapcsolatos megjegyzésedet, mire leesett a poén. Még ezt leírom, és megyek aludni.
2.) Nem akarlak megingatni az elhatározásodban, de én úgy tudom, hogy a leszakadt sérvdarab is el tud úgy helyezkedni, hogy nem kell kivenni. Persze ahhoz szerencse kell, hogy megtalálja azt a helyet, ami nem okoz panaszt.
De biztosan jobb és gyorsabb megoldás a műtéti eltávolítás. Én régen mindig műtét párti voltam (most már csak azért nem, mert félős lettem), másoknak most is javaslom, hogy ami műtéttel megoldható, azt meg kell operáltatni. Az orvosok feleslegesen úgysem műtenek meg, van nekik elég igazi betegük.
Előzmény: egy ember (693)
egy ember Creative Commons License 2004.07.05 0 0 693
1./ úgy láccik a memória nem meszesedik :-))))) (Legfeljebb korrodál...) Na jó, beismerem, hogy ez nem véletlen. Lekérdeztem az összes gerinc szót tartalmazó topicot - mintegy okkulásul és ott akadtam véletlenül a régi topicodra. Sajnos, a mermóriám már nem a régi és nem is elég gyors.

2./ A sebész is meg volt lepve, mikor az MR-t nézte, mert ebben a korban nem szokott a porckorong kiszakadni, éppen a meszesedés miatt. Nekem a 22 éve kidudorodó sérvem meszesedett el - okozott is gondot folyamatosan :-( - és most egyszerűen levált. Ez ritka, de legalább nem beszélhetnek le a műtétről - kb.: várjunk még Egy Ember úr, javulhat még az Egy Ember úr, stb. Itt van Rhodos, itt ugorni kell...

Na, békés meszesedést...

P.S. Akkor nem csak sors-, hanem kortársak is vagyunk... :-)))))) Egyébként engem nem érdekel a korom, mert nálunk távfűtés van. :-)))))) (Bocs, ez azért már súlyos volt. Végülis ez a gerinc- és nem az elmebetegek topikja...)

Előzmény: Sfakutya (692)
Sfakutya Creative Commons License 2004.07.05 0 0 692
1.) Ne kérkedj a koroddal, mert csak pár évvel vagy idősebb, mint én:)) Egyébként a kor, a mi betegségünk esetén javulást is okozhat. Nekem is mondták sok évvel ezelőtt, hogy ha szerencsém lesz, akkor elmeszesedik a sérv, és ha még nagyobb szerencsém lesz, akkor olyan helyzetben, hogy éppen nem nyom idegeket. A meszesedés nálam rögzítést is jelentett ( legalább is meggyőződésem, hogy az instabil nyaki csigolyám azáltal stabilizálódott, hogy a kisizületek környéke meszesedett).
2.) Újabb meglepetést okoztál. Valóban "találkoztunk" 2000-ben, direkt megnéztem a másik topikot. Irigyellek, hogy ilyen memóriád van.
Előzmény: egy ember (691)
egy ember Creative Commons License 2004.07.05 0 0 691
Képzeld, most vettem észre, hogy már 2000. április 17-18 magasságában összefutottunk a Nyaki gerincsérv topicban, amit Te indítottál. Akkor Te még nagyon beteg voltál, nekem meg semmi bajom sem volt. Na, most fordult a kocka... :-)))
A következő eset meg az legyen, hogy mindkettőnknek kutyabaja!!!
Előzmény: Sfakutya (689)
egy ember Creative Commons License 2004.07.05 0 0 690
Khm., kedvesem,
hogy is mondta a régi reklám: "A rendszer (akkor) működik..."
Nem izgulok a műtét miatt, sőt örülök neki, mert úgy érzem, ha ezen túlvagyok, akkor rendbe fogok jönni. Az MR ugyanis - hajlott korommal (50) együttjáró általános - meszesedésen kívül más bajt nem talált, ezért most esélyem van rá, hogy 22 év nyűglődés után kikerüljön belőlem az a darab, ami annyi fájdalmat okozott. Ki vele, sőt le vele, mint anno don Jimmy de Fülig mondá a trónteremben, mikor a hercegi cipő szorított.
Nézd, az a helyzet, hogy amikor kiszakadt ez a vacak sérv néhány hete, annyira fájt, hogy ahhoz képest pl. ez a mostani állapot mégcsak nem is kellemetlen. Éjjel alszok, nappal dolgozok. Ha nem zsibbadna a lábam és fájna az egész egy 10 perces talponlét után, nem különbözne attól, amit korábban egészségnek gondoltam. Holnap is tárgyalni visznek - mert azért ezzel a zsibbadt lábbal vezetni nem lehet -, sőt még szerda reggel is dolgozni fogok kórházba vonulás előtt. Valszeg már a műtét után megtalálnak majd úgyszintén a melóval. Valahol azért jó, hogy szükség van rám és számolnak velem, szvsz nagy segítség ez lelkileg, mert nem kell magammal foglalkoznom.
Igy, ennyi idő után most még inkább úgy érzem, hogy a pszichés tényezők meghatározó erejűek. Te ezt hogy látod? 83-ban egy még meg sem született gyerekkel, vesz. terhes feleséggel, két állás között örültem, hogy hajlandók megműteni... 90-ban éppen ezért nem mertem műtétet vállalni, mert a családi egzisztenciánk eldőlt volna, ha nem tökéletes minden... Most végre semmi és senki nem akadályoz: mondhatni egy ember újjászületik, vagy talán egy "új" ember születik. Látod, ez is érdekes, hiszen ezt a nicket már közel hat éve használom és most ennyiben is új értelmet kaphat
Szóval rohadtul pozitív vagyok és remélem az esetem arra is példa lesz, hogy előbb vagy utóbb minden eset megoldódik. Erre Te is kitűnő példa vagy!

Előzmény: Sfakutya (689)
Sfakutya Creative Commons License 2004.07.05 0 0 689
Nagyon pajzán gondolataim támadtak:) Netán neked is? Ha igen, akkor rendben van minden, a műtéted tökéletesen fog sikerülni, és hamarosan lábra állsz. Ilyen hozzáállással csakis nyerő vagy!
Egyébként a monitort hogyan döntöd meg, illetve rögzíted ahhoz, hogy ne essen az öledbe? Én a laptopommal szoktam így feküdni, de egy monitort nem tudnék elképzelni. Pedig nagyon jó a rajz, tényleg minden gerinces sorstársunknak ajánlom. Ha nem lenne drága, akkor biztosan nagyon sok vevő lenne rá. Képzeld el, mennyi munkahelyen lehetne használni. Az én munkahelyemen is olyan rossz a szék, az asztal,stb, hogy még egy egészséges gerincű ember is hamarosan derék, ill. nyakfájdalomról panaszkodik. Én a saját gerinc- viszonyaimnak megfelelően kialakítottam a munkakörnyezetemet, nekem ergonomiai szempontból megfelelő. Igaz, én nem ülök egész nap, szerencsére optimális elosztásban ülök, megyek, állok, stb.
Előzmény: egy ember (688)
egy ember Creative Commons License 2004.07.05 0 0 688
Sfakutya Édesem!
50 éves rutinnal könnyű :-))))) Mint írtam, nekem már anyám is szenvedett, mint a szerelmi bánatos krokodil...
Egyik ismerősömtől kaptam egy mélt, amihez becsatolt egy tökjó képet. Megpróbálom betenni.

Remélem sikerült csak egyszer beszúrnom....
Szóval valami ilyesmi, csak nem ilyen - gondolom - félmilliós szuperszékletben, hanem natúr a földön fekve és a lábat jobban megdöntve, hogy elérje a 90 fokot térdben és csipőben egyaránt.
Akinek lumbális szakaszon vannak nehézségei, mint porckopás, sérv, meszesedés, annak melegen ajánlom ezt a pózt Tasztalozás közben, mert a tevékenységet nem zavarja, s aztán lehet más, a gerincet jobban megviselő dolgokat csinálni. :-))) (például: alvás...)
Előzmény: Sfakutya (687)
Sfakutya Creative Commons License 2004.07.05 0 0 687
Fantasztikus egy ember vagy:)
Nem csak olvastál, hanem emlékszel is a hozzászólásokra (itt arra gondolok, hogy emlékszel arra, hogy én ellenzem a csontkovácsot).
Látom, hogy Te is "kiképezted" magadat gericcel kapcsolatban, valószínű, hogy sokat olvastál róla, mert szakszerű hozzászólásaid vannak.
Egyébként a fekve számítógépezést én is csináltam, de nem olyan profin, mint Te. Én csak nagyon hosszú egér zsinórt vettem, és a számítógépes asztal mellett a földön fekve lépegettem egyik honlapról a másikra. Kis problémát az jelentett, hogy a szememet kellett meresztgetnem, hogy el tudjam olvasni ilyen távolságból a betűket:) De amikor nem tudtam ülni a fájdalomtól, akkor ezt a módszert választottam.
Most már van laptopom, amit fekvő helyzetben rátehetek a hasamra és úgy nézegethetem. De nekem szerencsére már az ülés sem jelent problémát. Most már inkább a kényelem miatt szoktam fekve netezni.
Előzmény: egy ember (686)
egy ember Creative Commons License 2004.07.04 0 0 686
kösz hM a jókívánságot, egy kiszakadt sérv olyan ramaty, hogy tényleg megváltás a kés...

Ormos dokira visszatérve. Ő azt a "klasszikus", vagy inkább "hivatalos" orvosi kipropraktikát űzi, amelyet a Kálbori és Conway honlapokon is olvasni. Szerintem, talán ez a legmegbízhatóbb és itt legalább romlástól nem kell tartani. Illetve sfakutyával max. egyetértve nyak vonatkozásban azért nem árt óvatosabbnak lenni. Hogy az adott dokik közül kinek melyik jön be, szvsz teljesen eseti és egyedi. Ahol a gerinc körüli izmok erős görcsben vannak és fenntartják a blokkot az adott részén, ott nehéz a kiropraktikus dolga, mert a blokkot és a kényszertartást rögzítő görcsös izmok visszahúzhatják a ficamba a helyreugrasztott izületet. Nekem ez volt 90-ben, annyira tönkretettek a sarlatánok, hogy már csak ez a kanülös megoldással tudtak kihozni belőle.

Sarlatánok. Mondok egy példát. Nem vicc, igaz - volt 90-ben. Szereztünk valahonnét egy román fenomént, aki mindenféle büdös porokból a kádunkban fürdőt kutyult és abban vele együtt kellett fürödnöm tökmeztelenül és még az érintését is elviselni. Iszonyatos volt! A gerinc fájdalma és az emberi undor ilyen keveréke életreszóló emlék maradt bennem... :-(((( Persze, ezek hősi idők voltak... :-))))

""nem ropogtat, hanem finoman visszanyomja a kiment csigolyákat a helyére, miközben te össze-vissza hajolgatsz előtte egy széken ülve. Ormos dr. is ezt a módszert alkalmaza?""

Ormosnál egy teljesen szokvány viszgálóasztalon zajlik a kezelés. Nem kell teljesen levetkőzni csak fehérneműre. Először kihallgatás (mit érzel, mióta és hogyan), mozgásvizsgálat, reflex, stb. ellenőrzés, majd tapogatással beméri, hol kell korrigálni. Más jellegű a kezelése nyaki, háti és ágyéki vonalon. Vagy ülsz az asztal szélén, vagy fekszel. Doki beállít a megkívánt szögbe, majd egy viszonylag kis mozdulattal végrehajtja a nyomást. Általában nem ott nyom meg, ahol a fájdalmad van, tehát nem erővel nyomja vissza az izületet, hanem olyan elmozdítást alkalmaz egy egészen más helyen, amely következményesen mozdítja el a kívánt helyen a kisizületet. Közben az egyik kezét azon a ponton tartja, ahol a kisizületnek vissza kell mennie és a kezével "érzi", megtörtént-e? Tehát a pattogás, ropogás nem feltétlenül szükséges, bár gyakori.
Egyébként itt nem a csigolyák nyomkodásáról van szó, azért az sokkal ritkább, hogy maga a csigolyatest mozduljon el - persze olyan is van. Gyakoribb a csigolya körüli kisizületek elmozdulása, kényszertartása, blokkja és ezeknek az oldása, helyretétele meg tudja hozni azt a hatást, hogy a kényszertartásban rögzülő, kiboltosuló porcfal vissza tud húzódni és ettől "visszamegy" a sérv.Tehát nem magát a sérvet nyomják vissza. Persze vannak olyan traumatikus sérvek, amelyeknél valóban egyik pillanatról a másikra kiszalad a porc a helyéről, de az a gyakoribb, amikor csak egy kisizület pattan ki a helyéről, ettől begörcsöl a környéki izom, újabb kisizületet "ficamít" ki, amely újabb izomgörcsöt okoz, ez végül nyilván megváltoztatja az adott helyen a gerinc statikáját, elhúz valamelyik irányba és ezt a porcfal - főleg ha egyébként is gyengébb - azzal honorálja, hogy kicsússzan. Nyilvánvaló, hogy ezt a helyzetet nehéz visszacsinálni. A szervezetnek van egy öngyógyító mechanizmusa, érdemes arra játszani, ezért jó a torna, fürdő, úszás, mozgatás. A sima fekvés csak addig jó, amíg gyulladást kell elmulasztani, gyakran a duzzanat lelohadása után is visszamászhatnak elcsavargott részeink. Nekem szegény anyám is sokat szenvedett ilyenektől a 60-as évek elején, amikor még az algopyrin injekció volt az egyetlen gyógyszer. Ha nehezen is, de azért mindig talpra tudott állni. Azért nekünk már könnyebb... Sokkal-sokkal jobbak az esélyeink minden szenpontból.

Szerintem nincs reménytelen eset. Ugyanakkor - saját sorsomon is érzem -, hogy a pszichikai tényezők ugyancsak nagyon-nagyon fontosak.





Előzmény: hitMan (685)
hitMan Creative Commons License 2004.07.04 0 0 685

Szia egy ember!

 

>egyelőre be kell érned velem... :-)

 

Tökéletes. :)

 

Köszönöm az Ormos dokival kapcsolatos infót.

 

Én  négy éve vagyok ebben a "játékban". Az első évben voltam a legrosszabb állapotban. Ha egy kicsit jobban figyelek magamra, lehet, hogy most is nagyjából tünetmentes lennék. / de már felesleges ezen rágódni/  Azt már korábban leírták, és persze tapasztalatból tudom, hogy Prf.Dr. Do Thanh Kiem manuálterápiát alkalmaz. Tehát nem ropogtat, hanem finoman visszanyomja a kiment csigolyákat a helyére, miközben te össze-vissza hajolgatsz előtte egy széken ülve. Ormos dr. is ezt a módszert alkalmaza?

 

Annyi legendát hallottam már arról, hogy eltüntettek gerincsérvet, hogy én sem adom fel, és bízok benne, hogy egyszer én is ezek közzé tartozom majd.

 

 

>90-ban sok sarlatánt megpróbáltam, akik ártani is tudtak

 

Régebben leírtam, hogy nekem meg ráállt a hátamra az ürge, és nem csak megropogtatta a csigolyákat egy erőteljes hírtelen testsúlyráhelyezéssel, hanem erőteljesen megrugdosta a gerincemet is. Így megtanultam, hogy tájékozottnak kell lenni az adott problémában, és nem szabad elfogadni mindent csak azért, mert az illető orvos, csontkovács,........... stb.

 

>I. class, recommended AAA***

 

 

:)))

 

Remélhetőleg közös erővel összegyüjtjük majd az összes fontos tényezőt, ami a megoldáshoz vezethet.

 

 

Mondjuk jó lenne először ezt az orvos témát kivesézni.  Dr. Kálbori Zsolt, Dr Jack Conway páciensek véleményei is jól jönnének. :) /+ persze további Dr Kiem, Ormos dr. vagy csontkovács tapasztalatok /

 

ui: Szorítok neked egy ember. Remélem a jövőheti műtéted sikeres lesz, és gyorsan felépülsz.

 

Előzmény: egy ember (684)
egy ember Creative Commons License 2004.07.03 0 0 684
hello hitMan
egyelőre be kell érned velem... :-)
Ormos dokit 83 óta ismerem. Már akkor is rutinosnak számított. Most is kezelt engem és sokat javított rajtam, dehát a leszakadt darabbal Ő sem tud mit kezdeni.
Orvosokat nem akarok minősíteni, mert nem értek hozzá. Kinek egyik, kinek másik a szimpatikus.
Szóval visszatérve: nagyon rutinos, jó manuálterapeuta. Én úgy hallottam anno az ORFI-ban, hogy a prágai egyetemen tanulta a kiropraktikát. Az ORFI-ban főorvos most és magánpraxisban is nyújt manuálterápiát. Nem keménykedik, csak a minimálisan szükséges erőt alkalmazza. Most injekciót is adott a gyulladt részbe és láss csodát ezúttal az is segített. Azért az nem semmi, hogy egy kiszakadt sérvvel végülis ágynyugalomban várom a műtétet - mások a falat kaparják.
Egyetlen hátrány, hogy nagyon nagy a forgalma. Gyakorlatilag két szobában rendel. Míg az egyikben tekerész, addig a másikban az újabb pácienst készíti elő az asszisztens..
Hogy is szokott lenni az ebay feedbackben? I. class, recommended AAA***
Nem biztos, hogy tud segíteni, de meg lehet próbálni és biztosan nem fog ártani. És ez se semmi, mert 90-ban sok sarlatánt megpróbáltam, akik ártani is tudtak.
Az Általad jelzett honlapon megvannak az elérhetőségei. Van úgy, hogy egy hétig kell várni, de esetleg már a köv, rendelésre is előjegyezhetnek.
Hát ennyi.
Előzmény: hitMan (683)
hitMan Creative Commons License 2004.07.03 0 0 683

Sziasztok,

 

Én azoknak a véléményére lennék kiváncsi, akik valamilyen természetes szisztémát követnek. A műtétet még most is igyekszem elkerülni. Sajnos nem sokat foglalkoztam ezzel a problémával az utóbbi 1-2 évben, ez hiba volt. Először is összegyüjtöttem azokat a gerincspecialistákat, akik gerincsérvvel is foglalkoznak.

 

A lista sorrendje véletlenszerű:

 

Dr. Ormos Gábor

http://www.ormosdoktor.hu/

 

DR. JACK CONWAY
http://www.web-hang.hu/conway-kft/

 

Dr. Kálbori Zsolt

http://www.pro-patiente.hu/termeszetgyogyasz_modszerek/class/manual/?article_id=38219

 

 

Prf. Dr. Do Thanh Kiem

 

Ő manualterápiát alkalmaz.

 

 

 

Ha valakinek van valamilyan tapasztalata ezekkel az orvosokkal, kérem írja meg.

Ha esetleg más elismert szakemberrel, van jó tapasztalat, az is nagyon jó. / Függetlenül attól, hogy az ország melyik részén, városában praktizál. /

 

Talán a gerincsérv gyógyításának egyik alappillére, egy megfelelő ember, aki karban tartja, vagy csoda esetén meggyógyítja a gerincet. Ez nem alkalmi, hanem egy életreszóló kapcsolatot jelent a dokival.  / ha jó keze van./  Ha sikerül ezt megtalálni, akkor egy kis szerencsével már jó úton járunk.

 

 

Külföldi oldalakon próbálkozott már valaki, új információk reményében?

 

egy ember Creative Commons License 2004.07.02 0 0 682
Sfakutya kedves, (és az összes többiek...)
szóval, hogy az itteni horrorokat egy Stephen Kinghez méltó történettel bővítsem:
1983-ban kezdődött, 28 éves koromban, mondhatni előzmények nélkül egy rossz emelés következményeként. A szokásos körút: körzeti orvos (a háziorvos leánykori neve...)-reuma szakrendelés-fürdő,áramozás,injekció, stb. után hirtelen rosszabbodás, aminek okán Ortopédiai Klinika. Műtét előtt 3 hét szigorú fekvés eredmény nélkül. A műtétet én kértem, mert a feleségem 6. hónapos veszélyeztetett terhes volt, én pedig éppen két állás között átmenőben... Utólag persze látom: hiba volt ilyen gyorsan műtetni.

Akkor még CT, MR sehol se nem volt. Normál gerincfestés után műtöttek LIV-V. közötti sérvvel. De valahogy nehezen álltam lábra, komoly fádalmak mellett. 4 éven át acélfűzőben egész nap. Hajnalban BKV, fürdő, masszázs, napi 12 óra munka... 1987-ben totálkáros állapotban kerültem az ORFI-ba. Mozdulni sem tudtam. Itt először kaptam igazi rehabilitációt: infúzió-gyógytorna-úszás-(és titokban, hogy senki meg ne tudja: manuálterápia...). Aztán természetgyógyászok. Javulás, fűző elhagyása, még keményebb munka.

1990-ben újabb totálkár. Több hónap horrorszerű vándorlás után az Ortopédiai Klinikára visszamentem, hogy engem azonnal és itt helyben operáljanak meg (hm. Lehet, hogy ez egy tudatalatti mazochizmus nálam? :-)))) Nem tették. CT készült, amely szerint LV-S1 -ben sérv. Doki szerint ez már az első műtétemnél is ott volt, csak nem tudtak róla :-) Azért nyűglődtem ennyit 7 éven át... Gerincbe kanül, egy hetes masszív beöntés után újra lábon, de alig. Doki közölte választhatok: fúziós műtét a két porckorongnál az összes kockázattal (akkor ez még nem volt olyan rutinműtét, mint ma!), vagy összeszedem magam és megpróbálom konzervatív módon fenntartani magam. Gyógytorna, úszás, természetgyógyászok, stb. és 14 év szünet.

Ez év májusában előzmény nélkül, de mondjuk valóban jelentős túlterhelés után újból összeplattyantam. Hála az MR-nek - ma már mik nem vannak! - kiderült az LV-S1-ben kiszakadt discus hernia. Dokink meglepődött, hogy ennyi év után ez történt, de úgy látja, hogy nem súlyos a helyzet és egészen kis műtéttel ki lehet kapni onnan ezt az elmeszesedett és leszakadt porcdarabot. És akkor fúzió? - kérdtem szorongva. De arra már szerencsére nem lesz szükség, mert az elmúlt 22 év alatt eléggé összecsontosult ott minden. Tehát van remény, hogy most könnyen és szerencsésen megúszom. Csak 1 napra kell befeküdnöm, másnap hazamehetek és egy hét után dolgozhatok is.

A házasságom részben ezzel összefüggésben tönkrement (ld.figyu esete...). De ezt sajnálom legkevésbé. Mondjuk ezért érint közelről és érzékenyen, amikor együttérző és segítő társakat látok. SZVSZ gerincpanaszaink mögött elég jelentős részben pszichés tényezők is lehetnek, kb. úgy, mint az időjárás... Bonyi egy rendszer vagyunk.

Sok jó ötlet hangzott itt el. Megpróbálok egyet hozzátenni. Még az ORFI-ban kaptam azt a tanácsot, hogy naponta legalább 2-3 órát töltsek olyan fekvőhelyzetben, hogy a lábamat mind térdben, mind csipőben 90 fokban behajtom. Ebben a helyzetben az ágyéki csigolyák körüli izmok ellazulnak és pihenni tud a rendszer, jelentősen mentesül a nagy nyomás alól. Nos, én ezt olyan komolyan vettem - miután már a 80-as években Commodore 64-en Easy Script szövegszerkesztővel dolgoztam -, hogy fekvő munkahelyet alakítottam ki magamnak. Most is azért tudok ennyit írni - hiszen ülni kb. 1 percet tudok a komprimált ülőideg miatt -, hogy fexem és a klaviatúrát a hasamon tartva gépelek, a gép-monitor egyebek célszerű állványon előttem-mellettem. Kicsit már megelőlegezve egy lehetséges nyomorék állapotot, de ez a póz tényleg jó és pihentető. Akinek fontos a fekvés és pihentető helyzet, de otthon dolgozni kény és telen, annak ez végülis király megoldás. Ja, és lehet munka közben szunyókálni :-))))

Na ennyi elég lesz egyszerre... Kikapcs. Küld fénypost.

1mbr




Előzmény: Sfakutya (681)
Sfakutya Creative Commons License 2004.07.02 0 0 681
Kedves "egy ember"!
Nekem a kedvencek között van ez a topik, és minden új sorstárssal együtt érzek. Most nagyon fogok szorítani csütörtökön, hogy minden rendben menjen a műtéteden. Biztosan jó kezekbe kerülsz, nem tudom, hogy melyik kórházba mész, de szerintem az idegsebészek nagyon profik. Pontosan és jól dolgoznak. Utána már csak rajtad múlik, hogy mennyire tudod rendbeszedni, rendben tartani magadat. Feltétlenül számolj be a műtétedről és az utánni állapotodról. Sok ötletet fogsz kapni, melynek egy része hasznos is lesz. Mindenkinek ki kell tapasztalnia, hogy mi az ami segít. Én is sok jó tanácsot kaptam, amit szinte mindig kipróbáltam, és amit saját magam jónak tartottam, azt elsajátítottam. A hepiend még mindig tart, vagyis az állapotom kíváló:))
Előzmény: egy ember (680)
egy ember Creative Commons License 2004.07.02 0 0 680
Sziasztok Sorstársak!

Miután a kiszakadt LV-S1 pksérvem csütörtöki műtétjére várok, rátaláltam és volt időm elolvasni az egész topikot. Nagyon érdekes és szép olvasmány volt.

Sok a tanulságos eset. Sfakutya esete lenyűgöz! Nagyon sajnáltam Őt, súlyosan együttéreztem Vele és csodával határos gyógyulása nagyon szimpatikus hepiend. Elgondolkodtam, hogy megkérem a sebészemet, hogy menjen el a műtét előtt még három hét szabadságra, dehát ennek gondolom a többi műtétre váró nem örülne. Pedig hátha ez segít... :-) Nyűglődni már én is nyűglődök egy ideje: 83-ban volt az első pksérvműtétem (akkor LIV-V. dehát fő a változatosság).

Azt is jó lenne tudni, hogy a topiknyitó figyuval mi van, őszintén remélem, hogy stabilizálódott az állapota és jól van. Végülis is tanítási szünet van és Ő is +érdemli a pihenést.

De ami számomra a legmegejtőbb volt: egyes társak hozzáállása, együttérzése, támogatása, segítése. Nem szégyellem, megkönnyeztem azokat a leírásokat, ahol a masszírozó-simogató fájdalomcsillapítás előnyeit fejtegették. És igen, kicsit irigyeltem őket. Van akinek jut együttérző, empatikus társ, van akinek nem. Persze, erről offtopik volna itt elmélkedni. De akinek nem jutott, annak itt van ez a topik, a topiklakók közös sorsú kis társadalma, amely azért tudott támaszt adni sokaknak évek óta.

Sajnálom, hogy ebből - sok okból - kimaradtam. Most újra élőnek érzem virtuális énem és ha sok más topikba nem is tudok visszatérni, ide biztosan fogok. Talán - a 22 éves nyűglődés "eredményeként" - én is tudok valamit segíteni.

Ha igazak a hírek, csak apró műtét vár rám, de már most elhatároztam, hogy akár teljesen rendbejövök, akár maradok "zenész", mindenképpen foglalkozni kell a gerincbetegek közösségével. Mert ez aztán igazi, valódi sorsközösség a javából...
Sebészemmel folytatott megbeszélésen is szóba került, hogy mind emberi, mind anyagi szempontból mennyire elnehezült a gerincbeteg emberek élete. És hát aki internetre eljut, az végülis a jéghegy csúcsa.

A Nemzeti Gerincgyógyászati Központ honlapján (http://www.spinectr-ncsd.hu/) találtam rá a Gerincbetegek a Gerincbetegekért Alapítványra, amely számomra nagyon szimpatikusan hangzik. Ha talpraálltam, megkeresem őket és Nektek is elmondom, amit megtudok. Mindenesetre számomra ez a dolog hallatlanul szimpatikus. Kell-e Nektek magyaráznom, hogy aki mégcsak fogfájás formájában érzett idegfájdalmat, az mit tudhat egy protrusio okozta combos ülőidegzsábáról?

Minden sorstársat és együttérzőt, érdeklődőt szeretettel üdvözöl: egy ember



Katusk Creative Commons License 2004.07.01 0 0 679

Sziasztok!

 

Nálunk is a párommal történt hasonló. Kész tortúra volt, mire rájöttek, hogy mi a baj. Nekünk a reumatológián könyörögni kellett az MR beutalóért. A válasz az volt, hogy jó de akkor majd jól megműtik és kész.

Szerencsére nem lett műtét. Találtunk egy normális ideggyógyászt, aki azt javasolta, hogy amig viszonylag karban lehet tartani, addig ne engedjünk vágni.

A rossz tapasztalatok után a párom elkezdett csontkovácshoz járni. Öt kezelés kellett. Tegnap volt az utolsón. Teljesen jól van, igaz egykét játékszabályt be kell tartania. ( nem emelhet, stb)

Igaz a régi már sosem lesz, de úgy tudom, hogy sokaknak is visszajött a sérve, azok közül akiket megműtöttek.

 

Előzmény: zeitgeister (677)
zeitgeister Creative Commons License 2004.06.25 0 0 677
Sziasztok!

Bár elég régi az utolsó hozzászólás, azért remélem még olvassa valaki a fórumot.
Sajnos nekünk is aktuális lett, hogy megtaláljuk ezt a topikot, bár közvetlenül csak kis feleségemet érinti a sérv (LV-S1 között), de úgy döntöttünk, naplószerűen levezetjük itt, hogy min mentünk keresztül, de ahogy végigolvastunk minden (!) hozzászólást, úgy tűnik, vele nagyon hamar eljutottunk a diagnózisig.
A napló készülőben, addig csak kivonatosan:
- Kb. 9 hete kis derékfájás hétfőn.
- Szerdán már nem tud felkelni
- Körzeti, diag.: idegbecsípődés+gyulladás
- 10 adagos B vitamin komplex injekció, változás semmi.
- Vissza körzetihez, diag.: ülőideggyulladás
- Beutaló reumára, telefon, időpont csak 1 hónap múlva
- Könyörgés, hiszti, "na jó jöjjön" időpont 1 hét múlva
- reumaorvos: semmi info, diagnózis szintén nulla. Gerincröntgen időpont, elég hamar.
- Röntgen eredmény: csigolyák épek, elváltozás nem látható
- 10 alkalmas beutaló Fastumgéles elektromos kezelésre (a krémet nekünk kellett vinni), a doki odaírta a beutalóra, ha két héten belül nem javul, további (de milyen?) vizsgálatok szükségesek
- 8 után semmi változás, a maradék 2-re el sem mentünk, körzeti-beutaló ideggyógyászat.
- Ideggógyászaton az ilyen orvosok hiánya miatt egy pszichiáter fogadott minket (volt ám egy furcsa nézése), közölte a párommal, hogy ne kímélje magát, ennek javulnia kell.Ez volt kedden.
- szombaton a fürdőből egy keserves hang: gyere gyorsan, nem tudok bemenni a szobába.- mentő hívása, az orvos javasolja a CT vagy MR vizsgálatot a gerincsérv kizárására.
- Szerda: Körzeti - beutaló ideggyógyászat - normális szakorvos - hivatkozunk a mentőorvos javaslatára - MR időpont vagy 5 hét múlva, vagy vasárnap este 11-kor, persze hogy megyünk.
- lelet két nap múlva, kiderül, hogy mi a gond.
- telefonálgatás mindenfelé - vissza az ideggyógyászatra - beutaló amerikai útra - a javasolt doki júl 14-ig szabin. Addig mi legyen?
- újabb telefonálgatás mindenfelé. Javaslat ajánlással: Dr. Gutman, Margit Kórház, időpont egyeztetve.
- másfél óra csúszás (akkor minek az időpont, de ez már a legkevesebb), javaslat: ha rosszabbodik, jöjjön vissza, műtét, vagy fájdalomcsillapítás. Na itt egy komoly kérdés: ha rosszabbodik, az ok, de senki nem azért megy orvoshoz, hogy aztán majd várja, hogy rosszabbodjon, HANEM JAVULNI SZERETNE! De mitől? Ja, és az egyik ideg még nem működik rendesen. Javaslat nincs, hogy mit kellene csinálni vele. Ennyi erővel az ember a közértbe is mehetne, ennyire ott is foglakoznak a betegségével. vagy mittudomén. Volt ott olyan beteg, aki 5. hete jár oda, és csak fájdalomcsillapítás, javulás semmi, menni most is alig tud.
- párom nőgyógyásza javaslatára (akinek nyaki gerincsérve van) meglátogatjuk Bodnár Józsefet. Nagyon kedves, kézséges már a telefonban is, nem éreztük azt, hogy le akar rázni. Két nap múlva első kezelés.
- első kezelés: ropogás, masszírozás, izomlazítás, tűágy.
- ma megyünk a negyedik kezelésre, még mindig kézséges és türelmes, az összes ostoba kérdésünkre türelmesen válaszol, néha elővesz egy gerincmodellt, és megmutatja, mi a gond, és mit fog csinálni. Semmi hókuszpókusz, csak koncentráció és a betegre figyelés, kijelentése: tilos műteni, az okot kell megszüntetni.
- eddigi eredmény: orvosok - semmi, még konkrét javaslat sem, ami a javulást segítené elő. a bocs, egy mégis volt, le kell fogyni. Köszönjük. Egy eredmény azért mégis van, a diagnózis.
- BJ - lábzsibbadás már alig, fájdalom nagyon kevés, ülés kocsiban egyre hosszabb ideig zsibbadás és fájdalommentesen. Ami maradt még, az a fáradékonyság, de az is javulóban.
- próbáljuk azért a hivatalos utat is betartani, hogy majd legyen lehetőségünk kontroll MR-t kérni, bár csak mi fogjuk tudni, hogy mitől javult a helyzet, de azért akarjuk majd látni fényképen is az eredményt.
- most próbálunk valahogyan eljutni egy nappali kórházba, persze zsebbe kell majd nyúlni, hogy még tél előtt ez meglegyen. ja meg kell az alibi, hogy vajon mitől lett jobban, majd erre fogjuk. Ha sikerül kibulizni. És mindehhez a párom idén lesz 33, szerintünk ez még korai volt, de ahogy itt is olvastuk, vannak köztetek fiatalabbak is.

Most ennyi, ez volt a kivonatos leírás, azt még nem tudom, milyen lesz a részletes...

Szívesen segítünk bárkinek, akinek kérdése van.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!