A tőrvény szerint már be kellett volna vezetni a tűzoltóságokon az EDR rádiórendszert. Ennek az az előnye, hogy teljesen digitális és a központban egy csoportba rendezik azokat, akik ugyanazon a káreseten vannak. Tehát mást nem hallok, és nem zavarok. Gondolom az EDR rádiótok nem lesz nektek.
Persze nálunk még nincs, ezért marad az [1]!! frekvencia +1 tartalék. Röhely 2008-at írunk!!! Emberek! A beszédhez és halgatáshoz 1 csatorna?! A mentőknél is párhuzamosítva van, és több csatornán.
...a kommunikáció mikéntjét legalább két szinttel feljebb kell kitalálni. Viszont a próbálkozás díjazandó, ill. az, hogy ez valakinek eszébe jutott és próbál tenni valamit. A vasút tiszta káosz. Nehéz lesz.
Talán Vendégsín tudja, hogy így a kívánt módon működhet-e a mozdonyoldali berendezés.
Ha volt korábban értelmes, vagy valamilyen zavaró jel legalább 7,5. másodpercig, akkor bármilyen, kettő 9 másodpercnél nem hosszabb 75 Hz-s jelet, amit 0,5 másodpercnél nem rövidebb és 2,5 másodpercnél nem hosszabb szünet választ el egymástól, 1-es ütemként értékel a mozdonyberendezés. Ennek kiértékelését követően, a jelek megszüntétől 2,5 másodperc után bejön a vörös.
Jó, hogy az utolsó mondatot leírtad; így nem nekem kell.
Tavaly nyáron Szolnokon volt egy remek kezdeményezés: a tűzoltók megjelentek a fűtőházban, kaptak egy ~3 órás oktatást/fejtágítást a vasút területén előforduló veszélyekről. Aztán átvonultak a mozdonyszínbe, és megnézték az összes fajta bent levő mozdonyt, és megtanulták/megjegyezték, melyikre hol érdemes tömlőt húzni, hogy lehet a géptérbe bejutni légzőfelszereléssel (csak ha maga előtt tolja a palackot). Szerintem minden fűtőház vevő lenne hasonló akcióra.
Visszatérve az alapproblémára - úgy gondolom, itt a fórumon nem fogunk végleges megoldást találni, a kommunikáció mikéntjét legalább két szinttel feljebb kell kitalálni.
Elméletben még én is el tudom készíteni. Gondolkoztam a dolgon.
Ha bármilyen külcő cuccot ráteszek a sinre, mi lesz a jelkeveredéssel? És kevert jelből mit fog kihámozni a vevő? És azt hogy fogja értékelni? Nem lennék meglepve, ha csak fehér jönne ki belőle.
Nem csak azért van több freki, mert mindenki egy vonalon lenne, hanem egy adott teljesítményű rádióadóval nem lehet végtelen távolságot áthidalni. Viszont azonos frekijű adók között bizonyos távolságot kell hagyni, hogy egymást ne zavarják (interferencia).
"A vízben pedig jellemzően ionvezetés lép fel, nem pedig elektronvezetés."
Így van.
"Én úgy tudtam, hogy a szilárd víz a kötöttionjai lévén nem tud mit csinálni, és hiába vannak benne egyéb anyagok (mondjuk fémek), ha azok nem érintkeznek, az elektronjaikkal nem sokra mennek. Vagy nem?"
Még, ha érintkeznek, akkor sem lenne semmi, mert ugye az előbb is kifejtetted, hogy a vízben ionvezetés jön létre, namost önmagában a desztvíz az szigetelelő. Sőt ha megfagy, akkor a vízben aztán nem mozdulnak el az ionok.
Ennyire nem vagyok szaki. Nekem nincs iskolám erről. De gyakorlat mindig más mint az elmélet. Én abbol indulok ki, hogy vezeti, akkor nem ér meglepetés. Azonkívül a járdán levő jég nem ugyanaz mint a laborban. Neked legyen igazad.
A jég attól jég, hogy szilárd. A vízben pedig jellemzően ionvezetés lép fel, nem pedig elektronvezetés. Én úgy tudtam, hogy a szilárd víz a kötöttionjai lévén nem tud mit csinálni, és hiába vannak benne egyéb anyagok (mondjuk fémek), ha azok nem érintkeznek, az elektronjaikkal nem sokra mennek. Vagy nem? :o
Igen, ez jó lenne. Jelenleg a vonali mozdonyrádióknak több (11?) frekvenciája van, ami adott szakaszon érvényes, megvan adva, hogy melyik állomáson kell áttekerni. Gondolom, ez azért van, hogy ne legyen mindenki egy vonalban, mert az zavaró lenne. Pedig, egyes mozdonyokon vannak már közvetlen összeköttetést bizosító rádiók is. Ahogy ezek terjednek, úgy csökken a régi szerepe. Szerintem, egyszer majd (ha megvalósul a GSM-rendszer) elég lesz egy frekvencia az egész országban, ami jó lesz a GSM meghibásodásakor, illetve ilyen helyzetekben.
A jég nem szigetel, csak ha desztilált vízből van a jég. Az esővíz sókat tartalmaz (nemcsak konyhasót) tehát vezeti az áramot. Voltam egy 3kv-os gödörtűznél, a gázcső begyulladt és elégedte a földkábeleket. Amikor a kábel a földhöz ért, földelt és kisülés keletkezett (szép kékes, és hangos) a kábel elindúlt az ellenkező irányba, valószínüleg a kisülés okozta "robbanás" miatt. Ott persze megint durr, és amíg nem áramtalanították addig dúrrogott. A vezeték lassan elfogyott, mint a hegesztőpálca. Ott is használtunk vizet, de nem közvetlenül a vezetékre.
"Ez csak akkor lenne lehetséges, ha az összes mozdonyba beépítenének egy egységes egy x-hz működő rádiót." Már az szép lenne, ha a Máv Trakció mozdonyai tudnák ezt, nemhogy a mindenféle magányvasúti jószágok...
Úgy, hogy a zárlati áram érdekesen viselkedik, és ilyen erők lépnek fel. Egy járművezető élőben nézte, egy forgalmista monitoron, egy külsős pedig hallgatta. Tehát gyanítom, hogy kb. így történhetett, ahogy leírtam. :)
(Nyilván sózva volt a peron, mert ugye a jég egyébként szigetelné.)
Ez csak akkor lenne lehetséges, ha az összes mozdonyba beépítenének egy egységes egy x-hz működő rádiót. A kiérkező tű. beleordítana a rádióba, hogy az XY-os vonalon a xyz szelvénynél baleset. Persze ezt folyamatosan közölné addig amíg nincs visszajelzés, hogy áll a forgalom. Ezt a rádiót használhatá minden szervezet akinek közlendője lenne. talán A tűzoltó parancsnokoknak azt sem engedték meg, hogy a mentőrádióba belehalgassanak, nem hogy beleszoljanak. Ungarise feeling!
Én nem járnám végig ezt a hosszú utat, amikor minden másodperc számít. Azt hiszem, tényleg az lenne a legjobb, ha a tűzoltók tudnának rádión közvetlenül kommunikálni a mozdonyvezetővel, így nem azt venné észre, hogy elmegy a jel, vagy akár működésbe lép a fék, hanem megtudná, milyen manőverre készüljön fel és ha kell, saját életét is menteni próbálja (menekülés a géptérbe).