Keresés

Részletes keresés

ath Creative Commons License 2002.01.09 0 0 348
ez egy 7 éves történet, de azért köszönöm!
Előzmény: rigojanos (347)
rigojanos Creative Commons License 2002.01.08 0 0 347
Te szegeny, nagyon sajnallak a sok fajdalom miatt, orulok, hogy jobban vagy!

Es termeszetesen gratulalok az elszant szorgalmadhoz es kitartasodhoz az erettsegivel meg a felvetelivel kapcsolatban!

Előzmény: ath (345)
Sfakutya Creative Commons License 2002.01.08 0 0 346
Xolo!

A barátnőd egy idő után ki fogja tapasztalni, hogy mely időjárásváltozásra fáj jobban a gerince. Az én nyakam nagyon nem szereti a szelet - de még a szellőt sem -, nem szereti az eső elötti állapotot .
Azt javasolom, hogy néhány alkalommal menjen el a barátnőd a gyógytornászhoz, ahol bizonyos dolgokat meg fog tanulni ( főleg azt, hogy milyen lassan kell végezni a gyakorlatokat és mégis használni fog ). Utána érdemes venni gyógykazettát ( gerinc ill. válltorna) és azt otthon csinálni. Nekem is van ilyen, én egy gyógytorna anyagát vettem fel magnóra, onnan pedig CD-re irattam. Amikor rendes vagyok, akkor naponta csinálom és tényleg nagyon jó hatása van.

Előzmény: Xolo (344)
ath Creative Commons License 2002.01.08 0 0 345
sziasztok!

bevezetőnek annyit, hogy engem 3x műtöttek gerincsérvvel a budai honvédban. személy szerint dr varga péter pál volt akinek köszönhetem, hogy ma squasholok, sielek és semmi különösebb gondom nincs, pedig sajnos nem igen tartom be a regulákat.
az egész egy rossz mozdulattal kezdődött, majd az ORFI egyik kétbalkezes, pénsóvár főorvosánál (írhatom a nevét?) folytatódott, aki minden ct és mr nélkül kezdte el csontkovácsolni a gerincemet. olyan sikerrel jár, hogy sikerült kiszakítnia a sérvet, így a honvédban egy nagyon kellemes gericfestés után (olyan szerencsés helyen volt a lyuk, hogy semmilyen mr-en nem látszott) már csak a műtét mellett tudtak dönteni. az első után szerencsésen begyulladt az egész miskulancia, így újra fel kellett nyitni és kitisztítani.
az egész herce-hurca januártól júliusig tartott, szinte végig kórházban, mert a fájdalmaimtól megfordulni sem tudtam az ágyon.
ezalatt az idő alatt leéretségiztem kitünőre ( akórházból vittek és oda is hoztak vissza) és elsőre felvettek az elte jogi karára.

a rehabilitáció alatt megtaláltam az ország egyik legjobb gyógytornászát (Máténé Bojtos Csilla) aki bár nem olcsó, de az utolsó fillérig megéri a pénzét. azóta az egyetlen segédeszközöm egy ún. kínai kalapács nevű szöges ágy, ami ellazít, ha picit fáj a hátam.
sajnos úszni nem tudok, mert sikeresen elkapok bmit az usziban, pedig már többször nekifutottam.

elsőr ennyi, ha bmiben tudok segíteni, szívesen válaszolok.

Xolo Creative Commons License 2002.01.08 0 0 344
Sziasztok!!!!

Boldog új évet nektek, remélem fájdalom nélkül telik!!!
A barátnőmnek megint fáj kicsit pár napja a háta, sőt tegnap a nyaka is kicsit fájt ( egyre biztosabb vagyok benne, hogy az időjárás befolyásolja, csak azt nem tudom, hogy hideg/meleg/pára/köd, vagy mind együttesen, vagy hogy milyne szisztematika szerint. Nagyon sajnálom szegényt, nem marad más hátra, mint jó sűrűn masszírozgatás, kenegetés innorheuma krémmel , és egyebek...
Műtétet még nem akar.
Tegnap beszélt az ortopédsebésszel, azt mondta, már intézi neki a gyógytornászt...
Remélem lesz belőle valami

Legyetek jók!

Sfakutya Creative Commons License 2001.12.26 0 0 343
Xolo

Örülök, hogy egy kicsit megnyugodtatok.
Egyébként ne a gerincsebésztől várd a fürdőjegyet, mert ő nem is adhat. Fürdőjegyet a rheumaorvostól kell kérni. Oda kell vinni az összes eddigi leletet és akkor szerintem sem jattolni, sem könyörögni nem kell, mert adni fog. De ne magától a víztől várjátok a csodát, mert az úgysem fog bekövetkezni. Az ilyen fürdőkben komplex kezelés kell: fürdés, úszás, gyógytorna, fizikoterápia. Ezt a kezelést is a reumaorvos indikálja, ő ad beutalót.

Előzmény: Xolo (342)
Xolo Creative Commons License 2001.12.26 0 0 342
Halihóó!!!

Igen, sőt ki is nyomtattam az egész topicot, és úgy olvastam végig.. valahogy kényelmesebb volt.
sok sok hasznos dolgot olvastunk, s a barátnőm meggyőződésév vált a műtét/nem műtét témában, hogy bár mindkét oldal jelen van a topicon, egyenlőre nem műtteti meg. Most megint jó a háta, szerencsére jó az idő is. Nem engedem, hogy bármit emeljen, tegnap néztük a 2001/augusztusi Elixír-ben, hogy melyik fürdő vize mire jó, találtunk is Budapesten vagy 3-4 fürdőt, ami kifejezetten porckorong srévre való ( de a rudas például nem koedukált, csak férfiak járhatnak) Ezenkívül a Lukács, a Rác és a Gellért vize jó erre a betegségre.
Az a furi, hogy a gerincsebész, akinél voltunk, azt mondta, nem ajánlja a fürdőt. Kérdem én, hogy miért? Szükös a kiosztható fürdőbelépő, és tejelni kéne neki, hogy adjon? :(((( Nem tudom, mert a cég ahol dolgozik, az foglalkoztatja, mint háziorvost is ezt a gerincsebészt, tehát elvileg nem nagyon kéne jattolni neki, gondolom kap eleget a cégtől... furi. Mindenestre ha ad beutalót, ha nem, szeretnénk elmenni fürdőbe, és kellene keresni egy jó gyógytornászt
ha tud valaki egyet, plíz a szalair@yahoo.com-ra dobjon egy mailt...

Ezenkívül pihenés pihenés pihenés, hátkímélés amennyire csak lehet... nehéz lesz, de megoldjuk alahogy. Azért megnyugtatott a topic is, hogy bár elég súlyos betegség ez, megfelelő odafigyeléssel leht rá vigyázni....

azért még majd jelentkezünk...
sziasztok

Előzmény: Sfakutya (339)
Thomas Creative Commons License 2001.12.25 0 0 341
A Margit Med-ben most lattam egy ek alaku parnat, nem tul draga kb. 9 ezer, meg közelröl nem lattam, ha ebben is ketfajta szivacs müködik akkor megeri, mert a felesegem oktober ota azon ül amit korabban emlitettem es bevalt!!
figyu Creative Commons License 2001.12.24 0 0 340
Kellemes Karacsonyi Unnepeket es Boldog(abb) Uj Evet Kivanok Mindenkinek! :-)
Sfakutya Creative Commons License 2001.12.23 0 0 339
Xolo!

Jutottál valamire az olvasottakból?

Előzmény: Xolo (338)
Xolo Creative Commons License 2001.12.22 0 0 338
Persze persze nézem, csak hát az idő... de végignézem becsszó...
Nem is reménykedtem ilyen hamar a válaszban.. azért köszi...

peace and love

Előzmény: Sfakutya (337)
Sfakutya Creative Commons License 2001.12.22 0 0 337
Xolo

Ha van időtök, akkor olvassátok végig a több, mint 300 hozzászólást. Szinte valamennyi kérdésre választ fogsz kapni.
A törölközőt el tudom hinni, bár én is ajánlok az írásomban másfajta párnát ( golyós ). Mindenkinek meg kell találnia az optimálisat.
Az írásokban fogsz találni derék és nyaki gerinsérvvel kapcsolatos véleményeket ( véleményeket és ellenvéleményeket ).
Majd kérdezz nyugodtan, mindenesetre sok kitartást!

Előzmény: Xolo (336)
Xolo Creative Commons License 2001.12.22 0 0 336
Sziasztok!

végigolvasom mindjárt ezt a topicot, mert most találtam, csak szertnék kérdezni valamit, de előtte egy kis előtörténet:

A barátnőmnek gerincsérve van, a deréktájon, illetve a nyakán is. Eddig konzervatív kezeléssel orvosolták a bajt. A Sérv úgy kb 5 éve van jelen. Küzdősportok gyakorlása közben sokat dobálták, legvalószínűbb, hogy ettől kapta :(((
A Nyak tájéki sérve eddig nem volt vészes annyira, néha kicsit érezte, de kb 2 hónapja úgy alszik, hogy egy törölközőt összetekerünk, amolyan beigli formára, az van a nyaka alatt, egy másik törcsi pedig kiterítve, és vélbehajtva a feje alatt. Azóta megszűnt a nyakfájása, nagyon ritkán, nagyon picit érez csak fájdalmat. Így hasonló eredményt kaptunk, mint az a bizonyos anatómiai párna, dde arra azt mondta a barátnőm, hogy már próbálta, és nem volt jó. Szerintetek létezik, hogy ezzel a törcsis módszerrel alszik, akkor jót tesz a nyakának?

A másik dolog viszont a deréktáji. 5 éve volt MR vizsgálaton, akkor 1 porckorong volt elcsesződve, azt mondta neki az orvos, nem is igazán a sérv a gáz ( bár néha picit zsibbad a lába, tehát elég veszélyes SZVSZ, de nem ez a lényeg) hanem az, hogy teljesen elvesztette nedvességtartalmát a porckorong, ( a képen egy fekete lapos csík csak... :(( ) ami azért veszélyes, mert összeérhetnek a csigolyák. Kb két hónapja megint elkezdett neki fájni, végülis odáig jutottunk, hogy beutalták megint MR-re, elmentünk, meg is van az eredmény, mostmár deréktályon nem egy, hanem 2 csigolya is ilyen állapotban van, egymás alatt. :(((( Viszont a régi, korábban meglévő porckorong állapota nem változott ( ha jól értettem, amit a barátnőm mond ). Konzervatív terápiával eddig egy bizonyos Vietnámi orvos ( Kim... nem tudom kicsoda, aki járatos ebben, biztos halotta már a nevét) kezelte régen, rendbe is jött, eddig szinte semmi baj nem volt a hátával. Most viszont sokszor nagyon fájt neki, az a vietnámi orvos nem nagyon tudja fogadni, mert nagyon be van táblázva, ezért nem jó megoldás. A gerincsebész azt mondta, műtét kellene ( de szerintem minden sebész műteni akar) idővel, mert másképp nem lehet semmit kezdeni vele. Viszont így három csigolyát ( közte 2 porckorong) kellene platinabetéttel összecsavarozni, és azt is mondta a doki, hogy ez bizony nem ki műtét.
A barátnőm nagyon fél... amit meg is értek, ezért próbálok most valami támpontot keresni.
Kérdéseim a következők lennének, hátha tud rá válaszolni valaki:

- ha 5 éve még csak 1, mostmár kettő csigolya ilyen állapotú, várható, hogy tovább romlik, amig az összes porckorong tönkre nem megy?

- menniyre kockázatos ez a műtét? ( feketén fehéren kérdezve mi az esélye, hogy megjavulhat, hogy nem változik, hogy romlik, hogy lebénul a műtéttől)

- létezhet-e, hogy nagyon függ az időjárástól is a fájdalom( ugy vettem észre, nedvesebb, párásabbb, hidegebb időkben jobban fáj neki, pl két hete a hósesékor nagyon rossz volt, szinte menni alig bírt, most a száraz időben kimondottan csökkent a fájdalma) Ezt azért kérdezem, mert adott esetben hajlandó lennék vele elköltözni egy szárazabb/melegebb országba ) Görögörszág...), ha ez segít

-Milyen alternatívák vannak még a megoldásra ( hagyományos kezelés pl eddig úgy tűnt, bevált, mert faájdalmai nem voltak, az MR mégis romlást mutat)

Nagyon szeretem ezt a lányt, és szeretném segíteni őt mindenben, maximálisan. Kiméljük mindenféle terheléstől ( emelés, hajlás stb) és szeretném tudni még, mire figyeljünk, esetleg valami étrend változás ( ezt nem tudom, van e hatással a gerincre), essetleg valami jó gyógytornász, valami jó gerincsebész ismerős ( hogy több orvos véleményét is kikérjük, nem akarunk 1 orvos véleménye alapján dönteni) Bármilyen ötletet, felvetést szívesen várok, csak ne ímélre, hanem ide a fórumba...

Köszönöm előre is, Kelemes Ünnepeket mindenkinek!!

( bocsi ha kicsit zavartnak tűnik az írásom, csak nagyon zaklatott vagyok, ha valami nem tiszta, kérdezzetek nyugodtan)

Sziasztok!!!

Sfakutya Creative Commons License 2001.12.22 0 0 335
Mindenkinek nagyon kellemes ünnepeket kívánok ( fájdalom menteset!!!!!!)

Sfakutya

lao-ce Creative Commons License 2001.12.11 0 0 334
333!
muzsa Creative Commons License 2001.12.10 0 0 333
Még mielőtt elengedem magam itt karakterileg, mindenkitől elnézést, hogy offtopic vagyok eléggé.
Nem emlékszem kullancsra, de az igaz, hogy augusztusban vmi megcsípett, de nem tudtuk hogy mi, mert csak egy nagyon kicsi része maradt benne a kezemben és azt is csak kb. 1 hét múlva "operáltuk" ki. Én persze mondtam az Amerikai úton is, meg a Balassa utcában is az összes neurológusoknak, hogy de nem lehet ettől? Ők meg azt mondták, hogy ááá, dehogyis. Most aztán a körzeti orvosnál, ahova a táppénz papír miatt kell zarándokolnom hetente, a nővérke agyában született meg az ötlet, hogy mi lenne, ha a Lászlóba is elnéznék. Befeküdni a múltkor azért kellett, mert akkor épp a szklerózis multiplexre gyanakodtak, és az MRI-t csak akkor csinálják meg gyorsan, ha befekszel, egyébként mg mindig várnék a soromra. Ja, és lumbálást meg pláne, utána 24 óráig feküdni kell és néznek. (Elvileg.)
De a Lyme ügylet miatt is lehet hogy be kell, mert először van 1 vérvétel, ami ha negatív, akkor nincs bajom, de ha pozitív, akkor tovább vizsgálnak, mert az lehet false alarm is. És a Western blot vagy nemtom milyen nevű vizsgálatot állítólag csak befekvéssel csinálják, mert csak akkor támogatja az OEP, járóbetegnek nem. Hát ez van. Nekem már mindegy az is, csak járjunk a végére.
De az biztos, hogy bármi bajom van, azt most már maximálisan meg tudom érteni, hogy milyen az, amikor vkinek fáj valami, mint itt az egész topiknak:(
Előzmény: Sfakutya (332)
Sfakutya Creative Commons License 2001.12.10 0 0 332
A 327-es hozzászólásodat újra elolvastam és lehet, hogy igazuk van, amikor a László kórházba küldenek. Csak azt nem értem miért kell befeküdnöd. Először kellene egy vérvizsgálatot csináltatni, az kimutatná, hogy valóban van-e Lyme kórod. Volt az elmúlt egy évben kullancs a testedben?
Előzmény: muzsa (331)
muzsa Creative Commons License 2001.12.10 0 0 331
Na most jön a legjobb: holnap megyek a Szt. László Kórházba, hogy megnézzék, hogy nem vagyok-e Lyme-kóros.
Lehet, hogy el kell fogadnom, nincs mese, hogy bármi más bajom lehet, de a gerincemmel nincsen probléma? Bár senki nem vizsgálta még meg tüzetesebben?
jack Creative Commons License 2001.11.30 0 0 330
Tanácsokat köszönöm, qtatunk tovább...
muzsa Creative Commons License 2001.11.30 0 0 329
ja, az MR az koponya MR volt, a gericemmel nem foglalkoztak.
muzsa Creative Commons License 2001.11.30 0 0 328
na hat elmondom mi tortent.
hazajottem, 21 oras buszut, ami mar magaban se volt egy leanyalom. korzeti orvos, neurologia (mas nem is merult fel) onnan amerikai utra ismeros neurologushoz, aki egyertelmuen NEM porckorongservre gyanakodott, hanem valamilyen demyelinizacios betegsegre de akkor meg konkret nevet nem mondtak, de az egyetlen ilyen altalam ismert az a szklerozis multiplex. szivinfarktus, vagy majdnem a hir hallatan. adott idopontot VEP (ez szemvizsgalat) es MRI vizsgalatra, decemberre. de mivel meg azon a hetvegen tok szarul lettem, bementunk vasarnap az amerikai utra es tok ismeretlenul csinaltak egy koponya ct-t. negativ lett. de masnap a neurologus tovabbkuldott a neurologiai klinikara, ahova befektettek es kivizsgaltak SM ugyben. standard labor negativ, szemfenek negativ, MR negativ, gerinclumbalas!! negativ. es ezzel elengedtek es nem is mondtak mast csak hogy januarban nezzek be hozzajuk. en ugyan mondtam, hogy a gerincem is szokott fajni, de az elsikkadt. vagy nem tudom.
most itt vagyok, a fajasok ugyanazok, zsibbadas, eges, gyeengeseg, es mit kaptam: rivotrilt (antidepresszans, hogy ne szorongjak a betegsegtol, de hogyne szoronganek, ha nem tudjak es en se hogy mi a bajom) es B vitamint de csak ugy mellesleg (milgamma), ami ilyen idegrendszeri hetegsegeknek lehet kiegeszito kezelesere alkalmas.
ismeroseim szerint menjek pszichiaterhez, voltam is, tegnap eloszor. de meg mindig gyanus, hogy a gerincemmel van a baj. azzal, ami nekik eszukbe se jutott. micsinaljak megis ilyenkor. elkezdtemuszni.:)
Előzmény: Törölt nick (303)
Thomas Creative Commons License 2001.11.30 0 0 327
Tan surgosen kellene egy beutalot szerezni az MR-re? A lab zsibbadas, ha nem az alkohol alacsony vertartalma okozza akkor nem jo jel. Rontgen meg igen sok felbontasu letezik.....

Mi is azon vagyunk, hogy a zsibbadast eloidezo allapotot elkeruljuk. Uszni kellene, csak ido es penz, torna, mozgas (mi meg tudunk futni, igaz ovatosan) ek-uloparna, Bioptron-lampa, jo lenne megint nappali korhaz, nem gondolni emelesre es lehajolasra...:-)))

Előzmény: jack (324)
Sfakutya Creative Commons License 2001.11.29 0 0 326
A röntgen nem elég a porckorong-sérv kimutatásához.Tovább kell keresni.
Előzmény: jack (325)
jack Creative Commons License 2001.11.29 0 0 325
perckorong=porckorong
nem mindegy...:)
jack Creative Commons License 2001.11.29 0 0 324
Sziasztok!
Egy kérdésem lenne: a barátnôm korábban panaszkodott hogy néha zsibbad az egyik lábfeje. Ahogy telt múlt az idô, már a lábszára is kezdett érzéketlenné válni, aztán a térde, most meg már a combja is. A jelenség nem állandó...elzsibbad, aztán eg idô után ez megszunik, pár nap múlva újra kezdi. Szerintetek mitôl lehet? Az orvos perckorong sérvre gyanakodott, de a rtg. szerint nincs semmi...ja, ez a jelenség kb. 1.5 év alatt jutott el a lábfejétôl a combjáig.
Elôre is köszi!!!
jack
Duda Creative Commons License 2001.11.29 0 0 323
Ezt cafolom, szinten tapasztalatbol.
Előzmény: Kisflaska (320)
rigojanos Creative Commons License 2001.11.29 0 0 322
A termeszetgyogyaszat egy nagyon tag fogalom. En a jogarol beszeltem.

Egyebkent igaz, hogy vannak sarlatanok, de azok a nyugati orvostudomany kovetoi kozott is szep szammal akadnak.

Előzmény: Kisflaska (320)
hitMan Creative Commons License 2001.11.29 0 0 321
Igen, az uszas nem vita targya. . A termeszetgyogyaszatrol pedig erosen megoszlanak a velemenyek, es ez igy is marad.
Kisflaska Creative Commons License 2001.11.29 0 0 320
Véleményem szerint mindennemű gerincproblémára az úszás a legjobb gyógymód. A természetgyógyászatok sz@rt sem érnek. Tapasztaltam.
Előzmény: rigojanos (317)
Thomas Creative Commons License 2001.11.28 0 0 319
A futas valoszinu nem minden esetben jo, de nalunk kifejezetten jo, mivel nem eroltetjuk es nem betonon ami szerintem fontos. Nyilvan nem minden stadiumu prockorongnal lehet ez. No meg a felesegem foleg csak enyhe lejton felfele tud-szeret futni, lefele veszelyes, illetve kellemetlen.
Előzmény: rigojanos (317)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!