Mivel nincsen vegyész végzettséged, nemigazán tudod, hogy az akkumlátorsav egyéb "szennyeződései" átdesztillál, és egészségre káros anyagok kerülnek a végtermékbe.
A kénsav, mint erős szervetlen sav, képes a fehérjék és szénhidrátok lebontására, illetve szerkezetük átalakítására.
Az élelmiszeriparban ezt a szervetlen savat főként a kívánt savfok beállítására, illetve fehérjék célzott darabolásához használják. Ebben a felhasználásban technológiai segédanyagként szerepel, mivel a végtermékben már nincs jelen. Élelmiszeradalékként fontosabbak a kénsav származékai, a szulfátok.
Előállítás
A kénsavat a kéndioxid (E 220) és a víz kémiai reakciójával állítják elő.
Használat
Akénsav az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.
A kénsavat többek között az ívóvíz-kezelésben, a módosított keményítő gyártásában, valamint a sajtkészítés során szokták alkalmazni.
Biztonság A kénsav élelmiszeradalékként illetve technológiai segédanyagként alkalmazva veszélytelen.
Hátast dobtatok egy olyan technológiától, amit a szakma, a szakirodalom elismer, de csont nélkül használtok vegyszert autósboltból, ami papír forma szerint nem alkalmas élelmiszer készítéshez. :))
Egy élelmiszer készítésre szánt anyag minimum annyiban különbözik egy autóba szánt anyagtól, hogy a Frenák bácsi nem szaros csizmába, koszos körömmel megy be az üzembe dolgozni, ahol csomagolják. Ennyi igényesség azért belefér.
Mivel nincsen vegyész végzettségem, nemigazán tudom, hogy van-e kénsavból élelmiszeripari is és ha lenne, az mennyivel lenne "tisztább" esetleg, mint az akkusav? Főleg annak fényében, hogy az elején még attól is "dobtunk egy hátast", hogy a cefrébe ilyet beletegyünk...de aztán szép lassan lenyugodtunk, mert a nagy tudásúak megnyugtattak, hogy ez egy tiszta, magas forráspontú sav, ami semmilyen körülmények között nem desztillál át és főleg ami nekünk a lényeges volt, hogy "sem ízben, sem illatban" nem okoz káros elváltozást...
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Még bele sem lendültem:), igazából, és előre elnézést a másképp készítőktől, nemsokára itt az a gyümi, aminél talán a legfontosabb az alacsony pH, megfelelő élesztő, és alapanyag, és erjedési hőmérséklet. Ez a sárgabarack.
Vannak nézetek, már magát a gyümit illetően is, melyik a jobb, érett, túlérett, ebbe bele sem mennék:). Amit én alkalmazok, tapasztalat, amire a zöldségesek nagyon odafigyelnek, nagyon pörgetik, hűtőházazzák, azok a kritikus alapanyagok, ezekre kell jobban figyelni.
Érdekes hozzáállás az ő, vagy Gönczi Ferenc részéről, hogy úgy emliti az 1900-as éveket, fordulópontként, mert onnantól szerintük a cukrozott szeszek indultak fejlődésnek.
Ezért gondolom, hogy az 1800-as évek közepétől, végéről gyűjtött adatokra alapoznak.
Most néztem a meggy cefrét, a tegnapi bunda már többnyire lesüllyedt, van még némi CO2 képződés (jön néhány buborék, van egy kis hangja), de a zajos erjedésnek vége. 7-es Brixet mértem, hihetetlen, hogy ilyen gyorsan kierjedt. Most már nem bánom, hogy bekevertem a habzásgátlót, mert enélkül, ezzel a sebességgel már valószínűleg a padlón lenne a negyede, úgy kifutott volna a hordóból.
Nincs rá mindíg szükség, ha használjuk, akkor azt pH méréssel kell kezdeni, szilva, alma, szőlő van hogy megfelelő, vagy pl fribizli, nem kell macerálni.
Faepret már többször cefréztem, volt itt említve. A ledarált cefre, vagy akár a gyümölcs magában is nagyon hamar oxidálódik, persze úgy is le lehet főzni, kapsz egy normális faeper pálinkát, ez az alap szint. Következő szint, mikor mindent megteszel a védelme érdekében, mondjuk foszforsavat és aszkorbinsavat is adagolsz a cefréhez, így készíted. És a netovább:), mikor szándékosan elviszed az erjesztést valamilyen irányba, hozzáadsz egy adag főzőtechnikát, és alkotsz egy a saját képedre formált remekművet. Esetleg alkotsz egy tradíciót.
Én pl minden gyümölcsöt így készítek, mert ahhoz hogy tovább tudjak lépni, ezt a lépcsőt át kell lépni.
Ha nem zárunk ki tényezőket, nagyon sok ismeretlenes marad az egyenlet, nehezebb megérteni, min kell esetleg változtatni.
Azt hogy mi van, látjuk, azt hogy mi lehetett volna, nem. Kivétel ha tudsz összehasonlítani. Ez itt pár embernek lehetséges, és hidd el, néha nüanszokon múlik.
Végszóként, én, azt kérném tőled, mivel már régóta főzöl, egyszer szánd el magad, és készíts egy adagot pH beállítással. Kövesd végig a cefrét, illatát, ízét, és a végterméket is össze tudod hasonlítani, miből mi lett.
Ami fontos, ÉTKEZÉSI gyümi, konyhakészre, tisztán feldolgozva.
"...csak akkor van szükség savra ha a cefrét nem tudjuk, vagy nem akarjuk, lefőzni azonnal a kiforrás után."
Ez így nem igaz!
Helyesen:
akkor van szükség savra ha a cefrét nem tudjuk, vagy nem akarjuk, lefőzni azonnal a kiforrás után, és bizonyos alapanyagoknál (alacsony cukor, és magas PH tartalom) mindenképpen szükséges (már a cefrézéskor).
Persze, az EP egy erjedési melléktermék, ha az erjedést nem tisztán az élesztőgomba végzi, akkor megnövekedik a mennyisége, ennek az esélye csökkenthető a pH csökkentéssel - savazással, pontosan erre van kitalálva ez a technológiai lépés.
Az a baj, hogy azt hiszed mereven elutasítom a savazást, pedig nem :)
Én azt állítom, hogy nem mindig van rá szükség és nem a sav határozza meg a pálinka minőségét.
Ha előpárlatos a pálinka az a savazás elmaradása miatt van? nem hinném.
Szerintem, hangsúlyozom szerintem, csak akkor van szükség savra ha a cefrét nem tudjuk, vagy nem akarjuk, lefőzni azonnal a kiforrás után.
A tartósításban van szerepe, hiszen az élesztők inkább az 5-ös pH-t kultiválják, azonban a 3-as megakasztja a rossz törzsek fejlődését, különösen levegő nélkül.
A savazás és élesztőzés technikája régi keletű, a falusi emberek is használták a maguk módján. 1800-as évekből olvastam leírást, már nem emlékszem a részletekre, de talán kovásszal, vagy valami kenyérkelesztéshez használt valamit adtak a cefréhez. Savaztak is, 100%, csak nem emlékszem mivel, volt rá módszerük.
10éve Kiskunfélegyházán egy vendégház kedves tulajdonosa faeper pálinkája tömény elő párlatos volt (nem meglepő módon hetekig a napon álló hordókból), így képzelem el, ilyen lehetett régen a hordókba a földről gyűjtögetett mosatlan anyag. EP-től eltekintve nem volt rossz, vettem is tőle egy üveggel. Amikor nem volt cukor, akkor meg mindenféle cifra erjedés hibák is jöttek a melegtől a romlékony gyümölcsre, csodák nincsenek, ezt ihatták, ahogy ilyenek ma is pl az erdélyi pálinkák 99%-ka. Pesze HA, meg lehet, meg sztem. :)
Igen, de penészt nem sikerült produkálni, ahhoz valószínűleg levegő kell, én azt nem engedtem be, pár apró kis fehér folt lett, milliméteres. Egyébként a 60napos nem lett extra, olajos, vastag, a 120-as viszont produkált EP-t rendesen, ami annál meglepő volt, hogy kialakult egy nagyon finom cherry illat, 8liter 75%-ost törtem össze frissen, az EP még megvan. :)
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Igen. :) A félre menésre gondolok akkor is, ha van egy apró íz, ami nem kell oda, pl egy kis kesernye, ami a lecsengésben elrontja a képet, az vízválasztó, hibás termék kategória.
Lepotica, kissé éretlenül szüretelt, permetezett gyümölcs, 40nap erjedés, erős szegfűszeg mellékíz
Besztercei, furcsa állagú gyümölcs, mintha vízhiányos lett volna a fa, permetezetlen, 60nap/18C alatt Brix 5, teljesen kierjedt, jó kihozatal, pár hét tölgyfa hordó, jelenleg igen változékony 2-3hetes ciklusokban a semmi és az alakul végletek között, nem lesz világmegváltó, de optimista vagyok
Elena, nagyon szép permetezett alapanyag, 120nap a 6C lehűlt pincében szépen dolgozott végig, nagyon jó kihozatal, összetörtem az üveget, könnyű ráfogni, hogy nagyon ígéretes volt :)
Én személy szerint azt szeretem, ha főzés előtt olyan a cefrém, mint mikor becefréztem, konyhaképes. A gyümölcs friss illatát hordozva.
Egy félrement, vagy akár oxidálódott, vagy megsavanyodott cefre már nem ez a kategória. Néha csak egy halvány illat vagy ízfoszlányért csináljuk, de ha nem lesz benne, a kollégának pedig igen, akkor vajon megérte?
Savazott cefre is félremehet, ez nem a választóvonal, példa rá a 5,5-6-os brixre ráváró kereskedelmi.
Ez csak egy kiegészítő, amit meg kell tanulni használni, vagy nem használni:).
Egy hibás termék nem ízlés kérdése, esetleg a "szomszédnak ízlett, barátaimnak ízlett, finom" szinten, ha egy faeperből hiányzik a sav és elment valamerre, akkor azt mindenkinek egyformán kell éreznie vagy rossz társaságban lett feltéve a kérdés.
Férfiasan bevallom, még egyelőre Ő vezet.......mondom is neki, hogyha még sokat tanul előbb-utóbb olyan "okos" lesz mint én......... természetesen érti a tréfát!
Ez is egy vélemény, amit tiszteletben is tartok (már csak azért is,mert ez egy jó nap, a feleségem ma délután szerezte meg a VI. diplomáját)......de azért áruld el fennkölt hangulatomban, milyen hozzáadott értéket képvisel ( illat, íz, aroma stb. tekintetében) a sav a cefrében, ha az nem indokolt (az erre jellemző eseteket ismerjük: magas savtartalmú gyümölcs idejében történő kifőzés stb,stb...). Tesz hozzá valami pluszt, jobb lesz a pálinka?
Több verzió létezik pH beállításra, leg általánosabbak:foszforsav, kénsav, borkősav.
Nincs szerintem a kénsav vagy foszforsav lefikázva, inkább az eredet van kritizálva. Kb olyan ez, ha pl tudnád hogy a pék lisztjében patkányok és bogarak hancúroznak, akkor vennél tőle kenyeret? Pedig a sütőben kisül.
Élelmiszer v gyógyszeripariak a szerencsésebbek, mert ott van bizonyos minőségi kitétel.
Nem azt mondtam, hogy csakis és kizárólag egyedül üdvözítő az "ötöspéhá".
Arra utaltam, hogy savazás nélkül is képesek az élesztők megfelelően dolgozni. Pont Te emlegeted a borászatot. Ott nem savaznak. Sőt a kiforrott bort néha savtompítani is kell. ÉS, HA megfelelően tárolják, a bor sem romlik meg!
Vissza kellene néznem a hozzászólásaim, hátha írtam már.
De idén megígérem leírom. De lehet mások is használják és van írásos emlékük. Érzésre tíz deka, de idén még nem cefreztem, vakon vagyok, mint minden év elejen:)
Ez a megfogalmazás ilyen formában szerintem lényegre törő és helytálló, és a savazással ill. nem savazással kapcsolatos szélsőséges nézeteket a helyes útra tereli.
Azt szeretném kihúzni belőled,hogy ha van pl. 100 L pH 4.5 cefréd,mennyi(dkg,ml,dl,stb) borkősavat adagolsz hozzá,hogy mondjuk pH=3,2 legyen?Csak azért érdekel,mert élelmiszerrel kapcsolatban-mi tagadás- szívesebben olvasok borkősavról,mint kénsavról.
Én nem mondtam semmit rá, egyszerűen én borkősavat használok, tőlem más kensavazhat. Választás kérdése, persze volt aki ettől markánsabb véleményt fogalmazott meg korábban.
De ha használnád, akkor sem lenne semmi gond vele...az a baj szerintem, hogy sokan lefikázzák ezt az egyszerű, tiszta, és olcsó kénsavat, amit viszont ha jól használunk, szerintem az egyik legegyszerűbb módja a Ph. beállításának...nekem még sosem volt vele semmi gondom.
Pár éve még egyértelmű volt itt sokaknak, hogy evvel állítjuk be a megfelelő Ph-t.
Ami egyértelmű volt, hogy "nem azért savazunk, hogy jobb pálinkánk legyen, hanem azért, hogy ne legyen rosszabb..."mi változott??...szerintem ez most is ugyanúgy igaz...
Persze, meggy se kényes. Egyetértek, látod lehetne ilyet is próbálni pl, ideális pH-val spontán erjesztés vs anélkül vs techno. De ehhez olyan alapanyag is kell, ami nem lett bizonyos szerekkel szüret előtt x idővel permetezve.
Gondolom,a meggyet sem sorolod a kizárólag kénsavval cefrézhetőek közé.Egyébként a savazás nem zárja ki a spontán,vadélesztővel történő erjesztést.Körtéhez esetenként használtam savat,de élesztőt nem.
Egyébként szerintem van olyan téma, amit közösen lehetne mélyíteni és kísérletezni. Egyike pont a technocefrezes vs spontán erjedés. Utóbbit szépen tisztán a kihivas.
Valószínűleg annyi köze van a savazásnak hozzá, hogy azt mikor belekeverted, akkor levegőt is kevertél bele és gyorsabban tudott szaporodni a már lassan, de dolgozó élesztő.
Mihez képest a kérdés alapvetően. Illetve hogy milyen alapanyagról van szó. Nem a szilva, szőlő, törköly, stb alapból savas cefrek a kritikusak nyilván.
Dehogy vallási. Mérlegelni kell a lehetőségeket és az alapanyag kiinduló paramétereit, hogy mennyire akarod kimaxolni a folyamatot. Az erjedést a vadélesztők indítják, ha beoltod akkor is néhány óráig, ha csúcsra akarod járatni a minőséget, akkor nem fér bele néhány óra erjedési melléktermék, erről szól a techno cefrézés, a folyamatok maximális kontrolljáról.
Köszönöm mindenkinek a visszajelzést, tippet, tapasztalatot. Tegnap délután visszasavaztam 3-as pH környékére, ma reggelre végre beindult rendesen az erjedés, van már CO2 párna is, illetve rendes bunda a tetején. Hogy ehhez mennyi köze van a savazásnak, nem tudom, a fórumot olvasva ez valószínűleg örök és eldöntetlen vita marad. Én korábban nem savaztam, úgy is jó lett, aztán elkezdtem pontosabban betartani a pár napja már linkelt technológiai ajánlást (szakszerű beoltás élesztővel, pektinbontó, táp, savazás), és így is jó lett. Kivéve, amikor még főzdébe vittem, mert ott sokszor a jó cefréből sem lett jó pálinka. Ebből meg arra következtetek, hogy az időben történő és szakszerű főzés fontosabb, mint a savazás, de magamra cáfolva a továbbiakban is adok majd hozzá borkősavat.
Lehet, hogy ez a savazás inkább vallási kérdés, nem is szakmai?
Ha zavar a lagymatag erjedés, vagy szerinted leállt, akkor készíts oltocefret. Tehát az élesztőt hidratálás után ne a teljes cefrébe tedd, hanem először egy kis mennyiségbe külön. Ízlés szerint vársz pár órát és utána zutty a teljes mennyiségbe.
Hogy mennyire produktív, az egy kérdés. Annak akit érdekel. Kierjeszti a spada által említett 228 pl egy 2.8as ph szint körüli cefrét pár nap alatt úgy hogy 20 fok alatt van a cefre hőmérséklete? Igen ki.
Innentől kezdve ezt az 5os ph ideális őrültséget nem kellene terjeszteni. Egy ideje készít az ember bort szőlőből, aminek a mustja rendre 3 ph körül van. Spontán is szépen kiterjed, picit több cukorral, mint az átlag gyümölcs cefre.
Ha emlékszel, volt már egy ilyen kör, ezek az élesztők, amiket említett, vígan dolgoznak pH 3 vagy az alatti tartományban is, tényleg engedd el ezt a ragaszkodást az 5os ideális pH-hoz:)
Az élesztő kevésbé produktív pH3 körül, az igaz, de az adagolással ez kompenzálva van, óriási az induló sejtszám, az egyéb nemkívánatos apróságok élettere viszont jelentősen lecsökken, innentől döntés kérdése, hogy valaki szükségesnek érzi-e a használatát vagy nem.
Hagyd a francba a savazást! Azzal is hazavághatod az élesztőt! Több tucat anaerob (levegőmentes) fermentáció műszeres adatai alapján bizton állíthatom, hogy a legtöbb élesztőtörzs optimális pH-tartománya 4-5 közötti. Inkább 5. A termelődő széndioxid amúgy is kissé savasít. Ha a teljes kierjedés után azonnal főzöd, fölösleges savazni. Inkább a levegő kizárását biztosítsd, hogy ne indulhasson be az ecetesedés.
Az a"lakmuszpapír" meg sz.rt sem ér színes folyadékok esetén. Ennél a médincsájna 3ezer forintos pH-teszter is sokkal jobb.
Szerintem zárd vissza a hordót, tedd fel az olajtöltésű kotyogót, és várd ki, míg abbamarad a zajos erjedés. Szép lassan menni fog az.
Éppen hogy" beindult", ha lassú is a folyamat, van némi erjedés. A Brix értéknek le kellene mennie kb.5-re. Én ismét beoltanám, és lehetőség szerint mérném a cukortartalmat. Az édes cefre szárazanyag tartalmát sok minden befolyásolhatja(érettségi szint, fajtája, időjárás stb.) de meggynél 15 fölötti értéknek kell lennie(általánosságban).
Szerintem ennek a cefrének semmi baja nincs, szép lassan erjed, legyél vele türelemmel. Ecetesedni azért ne hagyjad. Van egy megfelelő mérleged esetleg, amin tudod a tömegváltozást követni?
Ha jól értelmezem, a Brix 14 fölött van picivel, a pH már nehezebb ügy, mert a meggy eléggé megfesti a papírt (digitális műszert nem tudtam szerezni), de én azt mondanám, hogy magas a pH, valahol 4 alatt lehet picivel. A cefre enyhe "működés" jelét mutatja, legalábbis apró buborékok a mostani hordónyitáskor is láthatóak voltak, de zajos erjedésnek nyoma sincs, illetve a fenti mérés alapján kierjedve sem lehet a cefre (lassan 4 napja a hordóban pépesítve, beoltva). Az illata még jó.
Három kérdésem lenne:
1. Van még a meggyfán egy kevés meggy, most érik be kb. arra a szintre, mint amilyen a hordóba szüretelt cefre volt szedéskor. Van értelme a fáról szedni és megnézni, "mennyi a cukra", viszonyítási alapként?
2. Aki szokta mérni, kb. mekkora max. Brix értékről szokott indulni a meggye?
3. Mi legyen a hordóban lévő cefrével? Gondolom érdemes felsavazni 3-as pH alá picivel, de vajon hogyan lehet még rásegíteni? Adjak neki még élesztőt (hátha tényleg "egymást ölte" a 228 és a CM)?
Itt már leírtak a megoldásokat, csak össze kell adnod. Egymást is nyirják a killer élesztők, illetve ronthat még ezen a túlsavazas. A technológiai leírás azt írja 3-3,2 ph-ra beállítani. Mérted vagy csak megszokás?
A legtöbb élesztőtörzs oxigénmentes közegben is szaporodik! Csak épp harmad-negyedannyi a sejtpopuláció növekedése. Ha nem lenne képes szaporodni, akkor a vadélesztők sem érnének el akkora populációt, hogy belátható időn belül kiforrjon a cefre.
Az előlevegőztetéssel a gyorsabb indulást segítik elő. Az a kevéske oxigén, ami beoldódik, 1-2 órán belül elfogy. Az erjedés végére a kezdő élesztőmennyiség kb. a 10x-esére nő. Ezt tapasztaltam is, mikor sörsűrítményből erjesztettem seritalt. A kb. 2 gramm szárított élesztőből kb.120 gramm nedves élesztő lett.
Sokáig használtam én is, elég stabilnak gondolom, csak mostanában "urizálok", válogatom az élesztőt:). De, igaz, sok más dolog is fontos, kicsit leragadtam ezen.
De már minden oké, hagymát kerestem a hűtőben, erre egy ottfelejtett Hei.ekenre leltem. Szép az élet:)!
Az borélesztő ipar főleg a műborokról szól, az esztétikus erjedési melléktermékekről, olyan illatokról, ami a gyümölcsnek soha nem volt. Tuttifrutti illatú egri rozék, mangó illatú új-zélandi sauvignon blanc, ezek mennek.
Eladható élesztőgomba variációkat keresnek, amik sokszor nem természetes úton jönnek létre, hanem génmódosítással, elektromos áram hatására, össze vissza gányolják az élesztő sejtet és tesztelik, amelyik illatosat fingik, azt eladják a boriparnak, ez ezt jelenti a gyakorlatban (az én értelmezésemben biztosan). Mivel mi primer ízeket főzünk ki, legjobb, ha ettől a legtávolabb pozicionáljuk magunkat, ez a pozíció abszurd módon a pékélesztő, mivel mellékíz semlegességre van válogatva - én sem erjesztek azzal, ettől még ez konkrétan igaz. :))
Ha van táplálék és oxigén, akkor szaporodik. Ha elfogyott az oxigén, akkor csak erjeszt, de nem szaporodik. Sörösök a kiforralt, lehűtött sörlét szokták csobogva önteni, hogy oldódjon be elég oxigén.
Erre is gondolok, 80ft kontra 1000ft, csoda hogy megszalad:)? Élesztőkről olvastam egy tanulmányt, kb mára annyira különböznek mint egyik autó a másiktól, mellesleg számomra még érthetetlen okokra szelektálják. Szerintem nagy a különbség, és persze a különbség úgymond hiánya, mert sokan spontán erjesztenek.
Az sem világos, hogy mi alapján dönti el egy élesztő, hogy adott közegben mennyire szaporodjon(pont mint az embereknél):).
Ki lehet úgy sakkozni a Budafokit is, hogy vontatva induljon. A szakmai ajánlás szárított borászati fajélesztő adagolásáhra ki lett találva, a Budafokira az amatőr ajánlás nem lett jól kitalálva, kb ennyi a kettő között a különbség. :)
Nem tudom, valahol leragadtam a 20g/hl fajélesztős beoltásnál. Gyakran csak ennyit is teszek, meghintem a tetejét. Budafokiból ezt nehezebb kivitelezni, de ez csak gyakorlati. Némi utánnajárásnak, tapasztalatcserének köszönhetően gondolom, hogy említett speciális élesztők a lassúbb erjedésre lettek kialakítva, más általános élesztőkkel szemben. Ettől eltekintve, ez nekem csak elméleti, így tévedhetek is.
A vontatott indulás jól jön, ha nem tudod 20fok alatt tartani a cefrét, nem kell félni tőle, csonthéjasokhoz CM az ajánlott (kevesebbet termel valami melléktermékből, ami hibát okoz a meggyben, ha levegőztetve van, nem jut eszembe a neve a vegyületnek, majd valaki megírja).
Lehet kicsit értetlen vagyok, de https://www.hunigi.hu/dr-kovacs-istvan, akkor probléma a savazás, ha nem megfelelő értékte állítod be. Akkor ez is lassíthatja az erjedés beindulását. Ezért kell mérni.
Előfordulhat akár 3napos stagnálás az erjedés bekövetkeztéig, ami CM és 228 esetében csendesebb mint mondjuk a pékélesztővel.
Neked most nem vásárolni kellene refraktométert,hanem kérni kölcsön valakitől,teljesen mindegy,milyet,akár az autóiparban használatos,fagyálló vagy akkusav vizsgálatára alkalmas típus is lehet,időtényező fontos,megromlik a cefréd,ha tökölsz a vásárlással.
Nem pontos érték,de fagyálló fokoló 1 osztása durván 1,5-2 Brix. Összehasonlító mérést végezni teljesen jó.Akár cukor oldattal hitelesítheted is,de nem a pontos érték a lényeg,hanem a változás.
Nem tudok mit mondani, látni, kóstolni kellene! Vigyél be cefrét összenyomott, lezárt PET-palackba melegebb helyre, ha felfújódik a palack keményre, esetleg felrobban:), akkor még nem fort ki. Ha picit is megindult forrni a hordóban a cucc, olyan nincs, hogy leállt!
Ritkán írják, hogy milyen az élesztő, de egy K1 és egy K2 killer élesztő kölcsönösen kinyírja egymást. Persze, előbb-utóbb valamelyik győzni fog. A Foamsol nem befolyásolja az erjedést, nekem volt, hogy azzal együtt is kifutott a cefre, annyira intenzíven erjedt.
De akkor miért édes még a cefre? Felismerem ebből a meggyből a már kiforrt, nem édes cefrét, de ez a mostani még határozottan édes. Maga a nyers gyümölcs is az volt, kimondottan örültem az idei termés minőségének. Másrészt az Uvaferm CM pont arról híres (hírhedt?), hogy viszonylag lassan indul be vele az erjedés (akár napok), szemben mondjuk az Uvaferm 228-cal, aminél már akár 1 nap után rotyog az egész.
Valószínűleg a brix mérés adhat csak megnyugtató (?) választ a kérdésre. Mire figyeljek a refraktométer vásárlásánál? Mert amint láttam, sokféle kapható.
Ahhoz, hogy ecet keletkezzen a cefrében, ahhoz először a cukornak át kell alakulni alkohollá és majd az alkoholból képződik ecet. Ez a folyamat nem fog 3 nap alatt lejátszódni. Én továbbra is arra gondolok, hogy a meggynek alacsony volt a cukorfoka és ez az alacsony cukortartalom gyorsan alkohollá alakult.
Érdekes......ebben az esetben jó hasznát vennéd egy Brix mérőnek. Sok a bizonytalanság, ez esetben a cukor fogyásának mértéke biztos kiindulópontot adna a továbbiakban.
Nem volt konkrét terv, így jött ki. A kb. 1 hete felbontott CM zacskójában már nem volt elég, így kipótoltam a 228-cal (kb. 75% a CM javára). Korábban szilvánál már volt ilyenre példa, ott nem okozott semmilyen gondot. Mondjuk már sokszor megfogadtam, hogy soha többé nem használok CM-et (többek között a vontatott beindulás miatt), nem is tudom, miért tartok belőle (és főleg miért veszek ismét).
Most volt időm ellenőrizni a cefrét, már tényleg nem tudom, mi lehet vele. Volt egy kb. 1 centi vastag "bundaféleség" a tetején, ami megecetesedett. Igazából teljesen homogénre daráltam a jófogásos aprítószárral, nincs gyümölcshús, minden egy híg lé, lekvárnál hígabb, kb. mint egy combosabb szörp. Szóval ilyen enyhén habos (apró habos, gondolom a Foamsolnak köszönhetően) "bunda" volt a tetején, ecetes szaggal, nulla CO párnával, valamint felhozta a magok egy részét is (a többi a 30 literes hordó alján van):
Óvatosan lemertem róla ezt a részt, alóla előjött a picit sötétebb, nem habos, gyönyörű intenzív meggy illatú cefre:
Egy-két apró buborék jelét látni, de semmi más. Nincs BRIX mérőm, eddig soha nem is volt rá szükségem, mert mindig "tankönyvi módon" ment le az erjedés, időben megjött a zajos erjedés, annak vége is egyértelmű volt. Itt szerintem mérni sem kell, mert egyértelműen édes még, inkább szörp mint cefre. Pont most 3 napos.
Korábban nem volt ilyen ugyanezzel a meggyel, az egyedüli változtatás a korábbiakhoz képest a Foamsol előzetes hozzáadagolása volt, hogy elkerüljem a kihabzást, ami tavaly sok takarítani valót hagyott maga után. Mivel nekem eddig bejött, most is követtem az Uvaferm forgalmazójának technológiai útmutatóját, tehát a cefre kapott borkősavat (1.5g/1kg gyümölcs), Uvaferm CM élesztőt, Uvavital élesztőtápot, meg aztán a Foamsolt habzásgátlóként. Még az élesztő bekeverését, "szoktatását" is kivételesen a leírásnak megfelelő módon, türelmesen végeztem el. Korábbi években 1-2 nap alatt eljutott a zajos érésig, amit a hordó falán is lehetett látni, mert szépen felmászott a cefre bent. Aztán ha lecsendesedett, a cefre sem volt már édes, lehetett főzni. Most 3 napja van a gyümölcs a hordóban ledarálva, de nem láttam nyomát a zajos erjedésnek, és édes maradt a cefre, a teteje pedig ecetesedni kezdett.
A gyümölcs tökéletesen érett volt, nem maradt rajta permetszer (saját kertemből van, odafigyelek erre), a hordó tiszta volt, a gyümölcsöt is megmostam és tökéletesen lepépesítettem. A cefrét állandó 19°C-os helyiségben tartom, most lemértem, és a cefre hőmérséklete is ugyanennyi. Nincs rá magyarázatom.
Mondjuk azt nehezen tudom elképzelni, hogy ne induljon be ebben az időben. A foamsol nem állítja le, viszont a fékezett habzást okozhatja. De nem baj, ha nem dübörög, annál több aroma marad a cefrében.
Ha nem borospincében tárolja, ilyen időben kizárt, hogy a hideg miatt leálljon.
A CM tényleg elég vontatott, a vegyes koktél pedig eredményezhet kölcsönös fojtást ... aztán persze később jönnek a mindenféle más törzsek is, amik nem biztos, hogy olyan jó ízt eredményeznek.
Sosem használtam az említett élesztők egyikét sem, lehetséges Endrepp által említett killer hatás. Mérjék Brixet két egymást követő napon, az esetleges változásokról már okosabb leszel.
Jó kérdés. Tökéletesen leturmixolt anyag, amihez többnyire Uvaferm CM ment, meg egy kevés Uvaferm 228. Péntek este került a hordóba, azóta naponta csak 1x tudtam ránézni. Most vagy a Foamsol és a tökéletes turmix miatt nem futott fel a hordóban, vagy el sem jutott abba az állapotba. Tavaly nem győzött habozva kifutni a hordóból.
CM magában vontatottan indul, két fajta élesztő nem biztos, hogy jó ötlet, ha mindkettő toxint termel (killer), akkor lehet, hogy fékezik egymást. Habzásgátlóra nem gondolnék.
A Fomsoltól biztos nem áll le. Valószínűbb, hogy lezajlott a zajoserjedés, utóerjedés szakaszában kevesebb a Co termelődése. Az elvékonyodott bunda is ezt bizonyítja. Figyelted a Brix alakulását? A múlt héten 4 napra főztem 19,5-s cefrét és nem is volt nagyon meleg.
Szerintetek létezik, hogy a frissen szüretelt, Uvaferm élesztővel (228 és CM vegyesen) beoltott meggycefréhez kevert Foamsol habzásgátló miatt leáll az erjedés? A termékadatlap szerint "adagolható az erjedési habképzés megelőzésére, a habzás fellépése után annak megszüntetésére, és a főzőüstben a habzás megakadályozására vagy megszüntetésére." Mivel tavaly rendesen meggyűlt a bajom a meggy erjedéskori habzásával, így a megelőzés céljából használtam (3 napja), de nekem úgy tűnik, mintha visszafogná az erjedést, nem hallom a "buborékolást", és bár van valamennyi cefrekalap a tetején, az nem túl vastag, felette pedig nem érezni a széndioxid "szagot". Ez lehetséges? Ízre is van még benne édes. Próbáljam ismét beoltani?
Aki úgy érzi, ma 16:32-kor a legjobb pálinkáját kitöltve, a poharat az Égnek emelve igyon az elszakított részek egészségére, az ottani Magyarság fennmaradására...
Kb 4 napja " vadásszuk a szép érett szemeket. Amelyik még világos az vízízű fos. És nem két fajta. Már 19 üveggel csináltunk be, de cefrézni még várni kell. Legalább is én még várok. Hol itt a sok eső? Bár lenne!
Hol látsz Te "ződ" szemeket? Két különböző fajta. Nem mellesleg 2-3 napon belül akár érett, akár nem, a sok eső plusz a hajnali pára megbuggyantja az egészet, ami még a fán maradt.
Tudom, hogy arra gondoltál, lemezt élszalag nélküli fúróval lehet fúrni könnyen, vagy lépcsős fúróval, különben felkapja, sokszög lesz, mindegy, leszedtem és megaszaltam a kertben a meggyet tegnap, a többiből meg készült egy torta. :)
Mindegy milyen vastag, annak kell ilyen fúró, aki tudja használni. Most éppen 4db 8-as furatot bővítettem fel d9-esre csavarbehajtóval, sima Hss fúróval, 8mm-es inox anyagban. Szakszerű? Nem éppen. És kit érdekel, a célomat kb. gyorsabban elértem, mint, amíg ezt leírtam. :)
(Megszüntettem az anyát a pillangón, tettem bele menetes inzertet, nem lehet hozzáférni hátulról.)
Cseresznyeszezon. Mivel errefelé a tavaszi fagyok "kivégezték" az idei termést, sógornőm megszánt, és megdobott 2 láda korai cserkóval. Jól be is cefréztem.
Keverő géppel hiába próbálod ki ugyanazt az átmérőjű szerszámot, amit egy 3szor akkora fordulatú gépbe használsz, ami az egyikbe jó, a másikba nem fog működni.
Ráraktam két fűkasza kést a gyári M14 keverőszárra, majd teszek fel videot mit művel a 60literes hordóban.
Jól átgondolt konstrukció, gyártja M14-es véggel is, szerintem nem véletlen. De amint lesz gyümi kipróbálom keverőgéppel is, és leírom a tapasztalatomat.
Egy ilyen műveletnél mindig a kerületi sebesség a lényeg, az pedig a szerszám átmérőjétől és a fordulattól függ.
4év után végre vettem egy keverőgépet, kezdhettem volna ezzel is, 2 fúrógépet amortizáltam le, ég és föld, meg lehet fogni rendesen, kb arra találták ki, amire használni akarom.
"Amikor elárasztod, hamar rendbe tudod rakni, ha kinyitod az üstfedőt, leürül egy pillanat alatt. (azt nem tudom ez nálad kivitelezhető-e)"
5 darab marokcsavar fogja le a fedőt az üst peremére, így kicsit macerás kinyitni, de persze az is lehet, hogy elég kicsit kilazítani néhány csavart, és csökken annyit a nyomás, hogy el tudjon indulni visszafelé a flegma a felsőbb szintekről.
Vandox4 és szü(r)cs: köszönöm a biztatást, én is bízom abban, hogy ha kitapasztalom, akkor élmény lesz vele a főzés. A biztonság kedvéért az új oszlop új üstfedőt is kapott, így a régi oszlop+fedő megvan tartaléknak. Ha nagyon nem boldogulnék az új technikával, akkor csak leemelem az újat és megy rá a régi, azzal már kitapasztaltam a mit-miért-hogyan "háromszöget".
Szerintem nagyobb teljesítményű (900-1100 Watt) fúrógépet vegyél, a keverőgépekhez képest nagyobb fordulatszám miatt. Én egy kétsebességes Lidl-féle Parkside-ot vettem, puha gyümölcsben eddig bevált, ha az időjárás nem rontja el a bulit, akkor július végén körtére is tesztelem. A jófogásos szár gyakorlatilag egy nagyra nőtt turmixgépet csinál a fúró+hordó kombinációból, a turmixgépek pedig jellemzően pörgős masinák.
A habarcskeverők viszonylag erősek, de állítólag nincs kellő( kb. 3000 rot/min) fordulatszámuk. Én erre a célra egy 950 W -os fúrógépet vettem állítható ford.számmal, olcsóbb is, és több célra tudom használni ( de teljesítménybe ennél kisebbet ne!)
Kapható még, én két hete vettem. Jelenleg csak egy 500wos furom van, az gondolom gyengusz neki. Kerdes hogy mit vegyek, erosebb furot vagy habarcskeverot? Csak arra kellene, szoval azt vennem ani ebben jobb.
Igen, ez is egy vélemény( és meglehetősen szubjektív). Mellesleg én is kisüsti módszerrel főzök, DE aki már régebben követi a pálinkafőzés mikéntjét ( nem az én gondolkodásmódom!) tisztában van vele, hogy ezt "jelenséget" egymenetes versus kisüsti az nem lehet ennyire degradálni..... nem ilyen egyértelműen fehér vagy fekete, mint ahogy te azt érzékeled.
Aki régebben követte a gondolkodásmódom azt tudja, hogy ha valaki akkor igazán én preferáltam a legjobban az egylépcsős főzést. Soha, irom soha nem lesz egy egylépcsős főzet sem olyan aromás mint egy odafigyelt házi kisüsti. (Nem a bérfőzdés moslékok...)
Jó lesz ez, a hibák miatt ne bánkódj, mindíg vannak, lesznek is. Kitapasztalod, és ki tudod javítani. Ezáltal jobban megismered a rendszert és működését.
Rákötheted a defire a véghűtőt, esetleg próbáld még gyengébben a hűtővizet, hátha fel tudod melegíteni.. nem nagy különbség lesz, de talán az lenne az ideális állapot. Ha nem tetszene, még mindíg meggyorsíthatod az áramlást.
Irigylésre méltó a főződ, és nagyon korrektül dokumentáltad a jelentősebb eseményeket. Az erősítőfeltétes főzőnek egyik negatívuma, mint tudjuk, a kisüstivel ellentétben, hogy több odafigyelést igényel (főleg ha új a szerkezet)......kitartás és jó nedűt!
Melyik részében látod a problémát? Az előző oszlopom kisebb átmérőjű volt és buboréksapka helyett töltetes volt, azon sikerült "házipálinkát" főznöm, jelentsen ez bármit is.
Megtörtént a próbafőzés, ami elromolhatott, az el is romlott. Egyrészt beszart a tűszelep, aztán az egyik gyorscsatlakozó ledobta a csövét, majd figyelmetlenül túltekertem a fűtést és túlcsordultak a tálcák, átfutott a rendszeren egy csomó lötyi elválasztás nélkül, bele a többibe. A véghűtőről lejövő víz Y-ba kötése (és szabályozása) sem működik: áramlástól függetlenül alig melegszik a hűtővíz a véghűtőből kilépve, így elágaztatás nélkül közvetlenül ráköthető a deflegmátor bemenőjére. Szóval nem lett értékelhető eredmény, de ha a jó oldalát nézem, maga az oszlop tömítettsége kiváló, az üvegen keresztül pedig gyönyörűen látni, hogyan cseszi el az ember az egészet. Meg ha éppen minden stimmel, akkor szinte cseppenként lehet előpárlatot elválasztani. A többiről egyelőre nem tudok mit mondani - hétvégén már szedhető lesz a meggy, szóval a következő héten ismét nekifutok...
Így néz ki az összeszerelt rendszer:
Itt már látszik, ahogy párásodik az üveg az előpárlat érkezése előtt:
Így néz ki, amikor rendben mennek a dolgok:
És így, amikor elárasztás van:
Az elárasztás azért is nagyon rossz, mert ilyenkor a túlfolyón nem folyik le a flegma, hanem ott is áramlik felfelé a gőz, tehát egyszerűen képtelen ürülni az adott szint, felülről viszont a deflegmátorból folyik vissza, így gyorsan telítődik a tálca. A mainál több ésszel kell ezért a fűtést tekerni, a gázcsap és a deflegmátor szelepe összhangban kell mozogjon (ami a duplafalú üst miatt nem is olyan triviális: a deflegmátor nagyon gyorsan reagál, az üst érthető okokból lassabban).
Ez azért nem ennyire szimpla ügy, csak akkor, ha kész cefrét szeretnél keverni, élesztőt, savat stb, a gyári keverőszár nem gyümölcsfeldolgozáshoz lett optimalizálva, pedig általában erről szól a barkács.
Szerintem egy gyári keverőszárnál jobbat készíteni, nem lehet. Az a fúrógép teljesítményéhez van igazítva a hatásfoka (átmérő, ellenállás, áramlás stb...).
Mint a centrifuga, áramoltatja az anyagot kifelé, ami ennek az útjába áll, az nagyon fogja a gépet, én csak lapos késeket tettem végül, úgy tűnt az többet hoz a konyhára, kisebb terhelés mellett. Nyilván használat közben derül ki, azóta van erősebb gépem, lehet azzal meg más lenne.
Mégsem jó. Az alsó gyűrűnek amit meghagytam nem csak távolságtartó funkciója van, a két "csonka" vágóél igen nagy szerepet játszik a gyümölcs aprításában(szerintem).
Ha használat után közvetlen, alaposan megtisztítod nincs vele gond. A menetes szárnak az volt a szerepe, hogy ki tudjam tapasztalni az optimális hatékonyságot egy adott méretű hordóhoz (mint pl. kések távolsága, profilja, dőlésszöge, rövid időn belül szétszedhető és modifikálhatók a paraméterek)
35 literes az üst (duplafalú, zárt vizes), direkt ezt a méretet preferálom, mert elsősorban a saját kertem gyümölcsét főzöm (gyakorlatilag a kertészkedés része ez is), és a legtöbb fáról 1-2 db 30 literes hordónyi cefre jön össze. Így egy hordó egy főzés - nem kell összevárni a gyümölcsöt több fáról, bevárni a picit eltérő időben érő fákat, és kis mennyiségű cefrét is le tudok kényelmesen főzni. Az egylépcsős rendszer miatt időben akkor sem vagyok rossz, ha mégis nagyobb mennyiség jön össze egy-egy gyümölcsből.
Péntek este leturmixoltam az eper-cseresznye vegyest a jófogásos aprítószárral (nem tudom, most kapható-e, még tavaly év végén vettem). Most először használtam, nyilván ez a két gyümölcs nem lehet túl nagy akadály számára, de meglepő volt, hogy milyen gyorsan péppé varázsolta az egészet (1100 Wattos, kétfokozatú fúrógéppel, max. fordulatszámon), nem maradt egyben (sőt darabokban sem) a cseresznye sem. A kialakítása miatt pedig a hordót sem szedi szét.
Majd augusztusban a körte meg később az alma gondolom nagyobb feladat lesz, de mindenképpen kényelmes módszer. Az egyik 30 literes hordó tetejére fúrtam neki furatot, így gyakorlatilag semmi sem fröccsen szét, nagyon tiszta megoldás. Turmixolás után pedig egyből mehet egy rendes fedél a hordóra, így átönteni sem kell.
A jelek szerint holnap este már főzhetem is a próba-vegyest, természetesen beszámolok az eredményről.
Ha már élesben főztél az aparáttal, írhatnál pár szót a tapasztalatokról! Hány literes az üstöd? Egyébként próbálok én is készülni a szezonra, egyelőre a Nabiti féle aprítót módosítottam némileg(mely kissé túlméretezett volt és "fogta" a 900W-os fúrógépet). A jelenlegi formája kellő turbulenciát produkál(120l-es hordóba is) és remélhetőleg jól pépesít.
Tegnap szerencsémre szembe jött velem a családban egy-egy adag lekvárnak szánt, de végül meg nem főzött eper és cseresznye. A kettő együtt egy félig megtöltötte a 30 literes kishordót, gondoltam vegyesnek jó lesz az új oszlop tesztelésére. Kérdéseim a következők:
Én is meleggel engedem, csak nem akartam belebonyolódni, mert ezek a rendszerek bizonyos mértékig önbeállósak, tól-ig produkálnak egy hatást, és persze ahogy írod is, ki kell tapasztalni mivel mit tud.
A hűtő akkor működik jól, ha magas a kilépő vízhőfokkal tudja a 20fok körüli párlatot, de nem tragédia, ha alacsonyabb kilépőt produkál, innen egyenes út vezet oda, hogy közvetlen bekötöd a kimenetére a deflegmátort, de akkor mint lejjebb tárgyaltuk függni fognak egymástól, ez a függőség mindenképpen fennáll, ha össze vannak kötve, Y leosztással bonyolítva vagy nélküle.
Ez a klasszik megoldás, egyszerűen ráköti, persze úgy könnyű, ott van a Danfoss szelep.
"A vízgőzös próba szinte tutti, hogy hamis eredményt ad. Elvégre csak egy komponens van jelen a párában."
Igazából csak az oszlop elemeinek tömítettségét szeretném vízgőzös próbával ellenőrizni, ne az értékes gyümölcsaroma szeleljen egy esetleg rosszul berakott vagy gyártáshibás tömítés mentén. A próbafőzés csak eztán jönne, első körben nem saját gyümölccsel. Almára gondoltam, abból az előző oszlopommal nagyon finom párlatot sikerült összehozni, jó viszonyítási alap. Másrészt 20 kiló almát könnyű bármikor szerezni.
"Szerintem az lesz a legjobb megoldás, ha a véghűtő kilépő meleg vizét egy ipszilon elágazásra vezeted. Egyik ág a fejdeflegmátor belépő oldalára. A másik ág az elfolyó víz. Erre az ágra egy tűszelepet. Ezzel tudod szabályozni, hogy a véghűtőből jövő meleg vízből mennyi jusson a fejdeflegmátorra."
Tetszik ez az ötlet, így tényleg nem nagyon zavar be a két hűtő egymás "életébe", mégis egyszerű marad a szabályozás. Egy próbát megér.
Általában ez a gond a csőköteges hőcserélőkkel. Könnyen kialakul az asszimmetrikus hűtés, ha túl nagy a bemenő és elmenő hűtőközeg hőmérséklet különbsége.
Ez esetben nem az aromakinyerést vizsgálná a kollega, hanem az új buboréksapkás kolonna hűtését próbálná belőni. Arra meg egy egyszerűbb alkohol-víz elegy tökéletesen megfelel. Ha már az alap-funkciókkkal tisztában van, jöhet az éles főzés.
Ebben a kérdésben a valódi probléma az, hogy a deflegmátornak egy szűrőként kell viselkednie, ami a szutykot lecsapatja, az értéket átengedi, ha féloldalas a hőmérséklet eloszlása, akkor a meleg oldalon áthatol rajta a kevésbé illékony szutyok, ezt nem tudod ki tesztelni, ha ez valóban megtörténik, akkor az a deflegmátor nem fog korrekten elválasztani, ezért részesítik előnyben a magasabb hőmérsékletű, nagyobb tömegáramú hűtést, mert az jobban keveredik, a hideggel szemben (áramerősség alapon szabályoznak, állandó feszültség mellet, amit egy hűtési termoszelep biztosít a kondenzátorból).
Nem olyan egyszerű cukorcefrét készíteni, mint azt sokan gondolják. Viszont EPUP gyűjteményből pillanat alatt lehet 5-10 százalékos "műcefrét" készíteni gyakorláshoz.
A vízgőzös próba szinte tutti, hogy hamis eredményt ad. Elvégre csak egy komponens van jelen a párában.
Szerintem dobj össze egy feltöltésnyi cukorcefrét. 10%-os cukoroldat, élesztőtáp, turbóélesztő. 1 hét alatt kiforr, és azzal lehet játszadozni. A kész párlat meg mehet az autó ablakmosóba.
Másik aspektus: az elmenő ág lefojtása azért fog problémát okozni, mert az áramlás változtatásakor a kilépő víz mennyisége is változik, de nem egyenes arányban. Azért, mert a vízmennyiség csökkentésekor a kilépő víz hőfoka magasabb lesz, ebből adódóan a hőtágulás miatt nagyobb lesz a térfogatárama.
Szerintem az lesz a legjobb megoldás, ha a véghűtő kilépő meleg vizét egy ipszilon elágazásra vezeted. Egyik ág a fejdeflegmátor belépő oldalára. A másik ág az elfolyó víz. Erre az ágra egy tűszelepet. Ezzel tudod szabályozni, hogy a véghűtőből jövő meleg vízből mennyi jusson a fejdeflegmátorra. Így a véghűtő működésének megzavarása nélkül lehet a fejdeflegmátort, ezzel a reflux mennyiségét szabályozni.
Egy szeleppel nem tudsz állandó nyomásesést összehozni, erre való a nyomáscsökkentő, a két sorba kötött szelep, egy szeleppel helyettesíthető, aminek a kv értéke még mindig nem optimális, de alacsony nyomáson már széles tartományban tud dolgozni egy tűszelep, erre lukadtam ki.
Ezt nem teljesen értem. A bemenő ágon már eleve csökkentett, állandó nyomással megy be a víz, a kimenő ágon pedig történik a tényleges szályozás. Vagy arra gondolsz, hogy a bemenő ágon nem lesz állandó a nyomás, mert a hő hatására változik az áteresztőképessége a szelepnek?
Nehézkes 2 szeleppel állítani, végigmentem ezen, 1/4-es tolózár után raktam egy pneumatika tűszelepet, állandóan babrálni kellett, érzékeny volt a szelepszár tágulására, minden elképzelhetetlenre, kínomban a slagot is megtörtem, végül raktam egy nyomáscsökkentőt.
Ez volt az én dilemmám is, majd a vízgőzös próbán meglátjuk, hogy érdemes-e változtatni. Ez az oka annak is, hogy az elmenő ágra kötöttem a szabályozó szelepet, talán egy picit segít majd ezen. A deflegmátor fölött, a szűkítő idomba szerelt hőmérőig illene annyit keveredni a csövekből kilépő párlatnak (ezen a szűkítő is talán segít), hogy a hőmérő által mutatott hőmérséklet mérvadó lesz ennek a kérdésnek az eldöntésében. Esetleg lehet digitális hőmérővel palásthőmérsékletet mérni a deflegmátor különböző pontjain, hátha abból is kiolvasható, ha érdemi inhomogenitás jellemzi.
Igen ez a dilemma, hogy független legyen vagy könnyebben szabályozható meleg vizes. Engem az zavart, ha a hideget kötöttem be, hogy a kis térfogatáram miatt nem volt egyenletes a hőmérséklet, a bevezetés körül hidegnek éreztem, így az egyik oldalon kondenzált, a másikon átengedett, bele nem láttam, de így képzelem.
Ez még nem a végleges konfiguráció, csak a nyomáspróba miatt lett így összeszerelve. Mindkét hűtőn a nyomáscsökkentő szerepét a bemenő ágra kötött radiátorszelepek látják el, a finom szabályozás pedig a kilépő oldalon történik (ez még nem látható a képen), finommenetes szelepekkel, melyekkel gyakorlatilag a ceruzabél vékonyságú "csöpögésig" lehet precízen állítani az áramlást.
Azért nem a véghűtő kilépő ágát kötöttem a deflegmátor bemenő ágára, mert szeretném, ha mindkét hűtő teljesen függetlenül működne egymástól, külön szabályozható módon. Van ugyan hátránya, de nekem így jobban megfelel.
Klassz lett. A hideg vizet megfontolásból küldöd a deflegmátorra (hűtő meleg vizét szokás)?
Megfontolandó lenne egy nyomáscsökkentőt tenni a betápra, ezek a szelepek/csapok korlátozva alkalmasak olyan kis vízmennyiségek precíz szabályozására, amire szükséged lesz.
Még két hét, és érik a meggy, tehát indul a cefreszezon! Pucoljátok az üstöt, töltessétek a PB palackot, ellenőrizzétek az élesztőkészleteiteket! És ne foglalkozzatok a mínuszokkal/pluszokkal.
Nekem például megjött az utolsó alkatrész is az új oszlophoz, így ma megejtettem a vízkörök nyomáspróbáját: átment (most használtam először Loctite 55-ös menettömítő zsinórt, tényleg jobb a teflonszalagnál). Már csak össze kell műtenem az új üstfedéllel, kell tartani egy vízgőzös próbát az oszlopra is, és ha ez is megvan, akkor kb. 2 hét múlva kezdődik az éles üzem:
Oké, akkor ide vonulok el, ha a mínuszokról szeretnék gyónni, erre illedelmesen figyelmeztetem alkalomadtán topik társaimat is, ha megfeledkeznének a lehetőségről. Köszönjük a figyelmességet! :)
Csak a nagyságrendek érzékeltetésére az én regisztrációm (de rég volt már :-( ) úgy 600e környéki, C. Királyé 1.8M feletti.
Ha csak a tizede aktív, az is jelentős szám.
Mi itt reszelhetjük a ..ot pár tucatnyian....
Másrészről, ha nem hozzátok fel állandóan, nekem fel se tűnt volna ez a "magyarosch" Like/unLike jelzés -azt nem írhatom, hogy le se ... mert annyira figyelmen kívül van-. :-p
Nem fogunk ezen összeveszni, én az adminnak írtam, amit írtam. De azért gondold végig, az a két gomb szorosan a fórumunk része és itt generál indulatokat.
Nagyon remélem, hogy a moderátorunk is foglalkozik ezzel a problémával.
Véleményem, hogy ez addig üres suttogás marad, ameddig itt folytatjátok, intézkedjetek a megfelelő helyen, szavaztassátok meg a témát és ígérem a szavazatommal támogatom a felvetésed, hogy jelenjenek meg a nevek, ez volt az egyetlen értelmes gondolat, ami ezzel kapcsolatban eddig felmerült.
A fórum motor működésének kritizálása egy adott témához nyitott topikban off, semmi köze a pálinkafőzéshez.
Természetesen igazad van, nem érdemes túl sokat foglalkozni ezzel de különböző emberek vagyunk.
Van akit nem zavar és van aki magára veszi ezeket a baromságokat. Illik mindenki érzékenységét tiszteletben tartani és nem elküldeni máshová biciklizni :)
- pluszólas egyenlő minuszolással="akkor nem ismered az embereket...ez a fajta, arctalan, anonim nyomkodás, soha nem az őszinte jellem megnyilvánulása...:(... "sunyi, alattomos, gyengeelméjű, gyerekes"
- előző napi hozzászólás tartalmát SPACE gombbal megváltoztatni, hogy ma is, holnap is, stb.. be lehessen ide rakni,
- stb...
"...dehát ez már ilyen "generáció"...:("
Fórum adta lehetőség a "+" és a "-", a mi lehetőségünk, hogy fordítunk rá figyelmet vagy átlépünk.
Értelmetlen hangsúlyt fektetni a számolására, kiértékelésére, kibeszélésére stb... arra létre kell hozni egy külön topikot.
Rendben, én is így gondoltam...lehet, hogy kicsit sántít a hasonlat, de az átkosban is mindig utáltam az önkéntes rendőröket...sajnos a tendencia terjed és veszélyes is...lásd közlekedés...ha véletlenül olyat teszel, (vagy mondasz) ami a másiknak nem tetszik, rögtön rendőrt akar játszani és majd jól megbüntet...(büntető-fékezés)...szánalmas és gyerekes...dehát ez már ilyen "generáció"...:(
Szerintem egyetlen megoldása lenne ennek a +- dolognak (az eltörlésen kívül), hogy nevesítsük az "elkövetőt". Ha rámegyek az ikonra, akkor mutassa meg a nickneveket.
Megszűnne a sumákság és mindenki vállalhatná a véleményét akkor is ha nincs ideje hosszabban kifejteni.
Személy szerint nem zavarna bármennyi + vagy - kapnék, nyilván mutat valamilyen visszajelzést irányomban, de a magam útját kell járnom, nem pedig amit előirányoz a trend.
A felhasználási feltételeket elfogadtam, ez része a fórumnak, el kell engedni, mert erre rápörögni felesleges.
Szerintem hagyjuk a fenébe, régen ennyire nem volt gond.
...de nem csak véleményt alkottam, hanem kérdéseket is tettem fel...:)...szerinted nem itt van az "eb elhantolva?"...egyébként meg nem "görcsölök" rajta, csak a jelenség, (főleg ami mögötte van) nem tetszik...de hát ez meg az én bajom...:):):)...jó nedűt...
Véleményt alkottál, az Index fórumon ezzel nem tudsz változtatni, magadon esetleg tudnál, de nem akarsz, itt a pálinka az on topik, a görcsölés egy képernyőn megjelenő számmal kapcsolatban nem nem túl szórakoztatóak és off topik kategória, ez meg az én véleményem. Én is beszélek innen több emberrel rendszeresen, soha nem fordult elő, hogy ezen a súlytalan ügyön témázzunk, ehhez rövidnek tartom az életet, pláne, hogy rosszabbul érezzem magam tőle, nonszensz.
Nos ez is egy vélemény és habár nem egyezik az enyémmel, természetesen tiszteletben tartom, de szerinted valóban erre van szüksége a topiknak?
...ha azt gondolod, hogy fantázia az egy ember (több nicknév alatt) való mínuszolgatás, akkor nem ismered az embereket...ez a fajta, arctalan, anonim nyomkodás, soha nem az őszinte jellem megnyilvánulása...:(...
Szerencsére, szinte naponta beszélek telefonon fórumtársakkal és nem kevesen vannak az ország minden szegletéből, de ha esetleg feljön ez a mínusz téma, nehogy azt hidd, hogy ez mindenkinek tetszik...a "sunyi, alattomos, gyengeelméjű, gyerekes" jelzők ilyenkor csak a finomabbak közé tartoznak...sokan, velem együtt azt nem értik, hogy mitől fél az ilyen ember?...nem elég neki a nick-név nyújtotta "anonimitás"?...az arctalan, "nicktelen" homály mögé kell rejteni a nemtetszését? ...netán attól fél, hogy a véleménye ilyetén módon való "közzététele", esetleg visszatetszést keltene, az egyébként szerintem jobb érzésű többségben?...vagy ezt már nem vállalja fel?...fontosabb a "jófejség"?...szerencsére "én nem ilyen családból származom"...(bay: Regős Bendegúz)
Nincs vita, páran hisztiztek ezen, a többiek pedig nem értik mi bajotok van, ha önmagában nem elég a mínusz, azon fantáziáltok, hogy egy ember műve 12 mínusz. Keressetek az indexen egy számláló hiszti topikot. Több topikot olvasgatok az Indexen, nincs ilyen hiszti ezen, nem találkoztam ezzel a jelenséggel, javaslom megfontolásra, hogy azon változtass, ami a te asztalodon van és ne várd el, hogy egy rendszer fog alkalmazkodni ahhoz, hogy a visszajelzésnek ezt a formáját nem tudod megemészteni, értelmezni, helyén kezelni.
Mindenkit meghallgatok,remélem hasznosítani fogom a tanácsaitokat.Egyébként a tapasztalatom az,hogy minél többet főzök,annál jobban rá kell jönnöm hogy mennyi mindent nem tudok még...Édesanyám mondta gyerekkoromban..."fiam,nagyon sokat kell ahhoz tanulni,hogy rájöjj,hogy nem tudsz semmit" Az anyáknak mindig igaza van..
Hígítás nélkül ez a normális! Végeredményben bort főzöl, ami szilárd szennyező anyagtól van besűrűsödve.
Említed a kozmaolajat, ami nem biztos, hogy kozmaolaj! Nem tudom milyen tartályban volt a bor eredetileg, de, ha paraffinos úszófedelesben, akkor szívás, mert a paraffin belekerült a söprűbe!:( Ebben az esetben tisztázás előtt próbáld meg elválasztani!
..."nem lehet változtatni rajta, ez van"...biztos, hogy nem lehet változtatni rajta?...
...én azt támogatnám, de erősen, hogy szűnjön meg ez a haszontalan, sok kellemetlenséget és meddő vitákat gerjesztő funkció. Ez nem segíti a topik működését, sőt inkább rombolja a hangulatot... szerintem teljesen felesleges...:(...
Köszönöm...A negyedik adagot főzöm,az első felhabzott,a többinél nincs ilyen gond...Viszont durván kozmaolajos,nem túl bíztató illattal...Kb 500 liter volt,mostmár végigcsinálom,szűröm már most több fázisban.Bízom azért hogy a tisztázásnál elfogadható ital készül.Sokak szerint jó anyag ha sikerül
Tegyél hozzá 1/3-1/4-nyi vizet (attól függően mennyire sűrű), habzásgátlót legalább duplán! Amennyiben férsz, akkor ne tedd tele az üstöt, ha a kifolyó alszesz elszíneződik, akkor felhabzott. Sisak nélküli, lapos tetejű üstnél előfordul, óvatosan!!
Ez a legegyszerűbb... Nem kell eltolni. Próbáld meg, hogy először csak minden második mínusszal kapcsolatos gondolatodat írod le... Meg ne légy agresszív... Menni fog!
Támogatnám, hogy legyen moderálva, aki a +/- ról témázik, ez egy pálinkás fórum, esetleg sikerül megbirkózni vele, hogy itt mínusz is van vagy el lehet tolni a kerékpárt, jobb lenne a pálinkáról vitatkozni, mint ilyen értelmetlen dolgon, nem lehet változtatni rajta, ez van.
Nem az a gond, hogy szeretsz kisérletezni. Az sem gond, hogy néha téves következtetéseket vonsz le. A gond az, hogy ha erre felhívják a figyelmedet, akkor megsértődsz. Az meg végképp nem kívánatos, hogy erőszakkal fenyegetőzöl. Ezen a fórumon ez nem divat. Nem kéne behozni.
Vannak itt más erős emberek is. Akik egyedül veszik fel a 60lityis cefrés hordót. (más kérdés, hogy vannak olyan hülyék, hogy egyedül veszik fel :-) )
Lehet, hogy valami félre siklott. Én ismerem Nénét, nem gondolom, hogy rosszat akar neked..., ha már megszólítottad. Lehet, hogy nem is egy ember nyomja itt a balhét. Van olyan emberke itt, aki szintén rápörgött a minuszolgatásra. Hergelte magát, stb. Egy idő után rájött, hogy kár kepeszenie, elengedte, nem is minuszolják mostanság... Próbáld ki, mit veszíthet?
De én olyan "felfedező" típus vagyok, vagy, nem is tudom, hogy mondjam. Szeretem kideríteni, mi-miért van. Ilyen az egész életem, komolyan. Nőből is 40-nél többet elkoptattam màr. Ők a legnagyobb talàny, de sok minden êrdekesség van, az élet minden területén. Aprósàgokon is el bírok gondolkozgatni, utàna jàrni. Ha az életben nincs ellenségem, sok baràtom van, itt ki az, aki rosszat akar nekem és miért,,,ez volt a talàny.
Látod, elérte a célját. Felhuztad magad..., nyerésre áll! Hagyd, hogy veszítsen... Nyerj úgy, hogy nem kepesztesz a mínuszok miatt, hagyjanak hidegen. Előbb-utóbb megunja, és akkor megnyered a háborút... Okos enged jeligére...
Mr. Raczno! Egy ember szórakozott itt azzal, hogy valakinek az idegeit megpróbàlja kicsinàlni. A többi mínusz, a "falka-elv", ha valaki sokat kap, adjunk mi is neki, gondolkozni sem kell, csak úgy, ösztönből. Az ember ilyen gyarló. De előbb-utóbb kijönnek a komàm lovai a zsàkból. Most is ez történt. Tisztelettel! ☺️
R-Király! Figyelj ide. Ez már egy régi sztori. Nem a Néne az, a matek nem hazudik... 15 "-"-t még soha nem kaptál...😁
Engedd el ezt a kényszer képzetet, hogy a mínuszok bármit is befolyásolnak. Mit foglalkozol vele?! Felhúzod magad, és utána elbaszod az egész estédet, szorongasz, azt képzeled, hogy a mínuszok üldöznek... És tényleg...
Ugye, a múltkorira gondoltàl. " Àlmodtam, de nem tudhatom, mert nincs informàcióm, nem is lehet.". Engem meg màr, a nyitott "kocsmaajtóban" vàrtàl, hogy arcul csaphass. 😉 Nagyapàm tanítäsa itt is bejôtt. Elärultad magad, öreg néne. Oké. Mint a tanmesémben, a szomszédos gyerekek, anno. Pici lelkiismeret furdalàsa van, annak, aki rossz fàt tesz a tűzre és bevallja a dolgot. Ezek utàn, mïnuszolhatsz 15-nickkel is, öreg néne, kb. 1-et fog érni csak.
Így mínuszolgasd és szóld le, azokat az emberkéket, akik igyekeznek érdemben hozzàszólni, a közösség javàra. Lehetőleg 5+1 mínusszal díjazd, minden hozzàszólàsomat. Kevesebbet nem fogadok el. 😀
Egy igaz mese, a gyermekkoromról. Mikor 13-14 éves voltam, szívügyem lett a kémia. Kinn nyaraltam nagyapämnàl, ami inkàbb dolgozàst jelentett, a marhàknak szénàt gyűjtöttünk a földeken. A szomszéd gyerekekkel jóban voltam. Szén-kên-salétrom, mentek a rakétàim, durrogtattunk. Volt, hogy ammónium nitràtot sikerült beindítanom. Réz-karbid, ezüst karbid. Papa borízű hangon, pincében szedte a bort, felszólt,,,-fiam, élsz még? Légnyomàs beütötte a zàrt pinceajtót. - Élek, papa. Akkor jó! Egyszer a szomszéd gyerekek daràzsfészket akartak kifüstölni, egy lakatlan épületből. Lyukas tégla, benn széna volt, leégett a pajta. Ràm gyanakodtak. Tűzoltók kinn voltak. Oltottak. Papa aznap jött haza a tz4k-14b traktorjàval. Lätta, hogy a szomszéd gyerekek füstölik a darazsat, de nem védett meg engem. Az igazsàg mindig kiderül, fiam! Így szólt, ki is derült. Pedig ràm gyanakodtak, de az igazsàg, tényleg mindig kiderül. Csak ki kell vàrni.
Persze. Egy főző. Összekapcsolva egy thumperrel. Köszi, sok munka van benne. Azért isírtam be a felismerést, mert ha valaki egy ilyesmit összerak, neki is sok munkàja lesz benne, vélhetőleg és nehogy màr egy ilyen pici apró dolgon, mint a pàracsövek dőlésszöge, elbukjon valaki. Jó, megtapasztalni mindent, van, hogy én tanulok màsoktól, de szeretem viszonozni is, ha valamit észreveszek. Pici aprósàg, de baszki fontos.
Falun vagyok, telóról nem tudok, szà.ítógépem itt nincs, de kattints a nevemre,- bejàrt topikok, ott lesz közte. Még 2 képet is tettem fel, hogyan kéne, kb. Net is alig van, helyesíràst ha vétek, làtkm, de nem tudom kijavítani. (Egy van, az elején.)
Nem terelek de én nem olvastam azt hogy visszahúztad, csak azt hogy mindig lejjebb ment, és a páracső nem lejtett. De ha visszahúztad akkor nincs gond. Köszönjük hogy felhívtad rá a figyelmünket.
De honnan veszed, te, hogy én mit àlmodtam? Fiatal p.nàkról àlmodtam, nem öreg nénikről. Amit meg megosztok, az valósàg, tapasztalat, gyakorlat. Észrevettem, kevésbé koncentràl, ha a kimenő pàracsöve is majd függőlegesre vältozott. Csak nem bűn, megosztani valamit? Vissza àllítottam a csövet és ismét jól muzsikäl. Azaz koncentràl. Minél nagyobb a dőlésszög, annàl jobban. Akär egyéni ízlésre is lehet hangolni. Csak megosztottam tapasztalatomat, hàtha màsnak is segítség!
Màs nem lehet. Ebben az egy esetben csökken a koncentràlàs mértéke. Kösz, amúgy igen jó fej lehetsz....Megfigyeltem valamit és megosztottam. Lehet rajt vitatkozni, tényeket közölni, de azért ezt légyszíves ne: -älmodtàl valamit, hülyegyerek. Csak, mert, én is bàntóan reagàlok, esetlegesen....(kopn le, példàul?)
Endrepp úr! Hadd ne keressem vissza az ide vàgó hszt., gyenge a netem, de megvan, mit vétett tudomànyos kutató. Pàracsövek emelkedése, aminek meg kell lenni a thumper és a hűtő között is. Ha nincs meg, flegma nem folyik vissza, persze nem koncentràl annyit. Véletlenül vettem észre, akàrhànyszor rànyomom a thumper csövének a szilikoncsövét hűtő csőre, a hűtő rézcsöve mindig egy picit lejjebb megy. Most óvatosan kapcsolom össze én is. Égetettre nézz be picit, légyszi, ott a vàlasz. Ha minden kapcsolàsnàl lejjebb megy a hűtőcső, csökken a kis pàracső emelkedése, aminek pedig meg kell lennie. Gép hiba. Üdv!
..."Az lenne a célom, hogy növelni tudjam az alkohol koncentrációt"...
Ezt a célt, egy jól méretezett, jól kivitelezett Pisztórius tányérral, simán el tudod érni, ahogy az előttem szóló is említette...saját tapasztalatom szerint, 8-15%-között képes erősíteni az alkohol koncentráción...az, hogy mennyivel aromásabb a vele készült párlat, már folyamatosan, több vitára is okot adó kérdéssé vált......ez 2012. nyarán készült, egy olyan diáknak, aki akkor a Corvinus-egyetemen tanult és a szükséges méreteket együtt határoztuk meg...neki határozottan jó tapasztalatai voltak vele...
Szerintem azért sem egyértelmű a megítélése, ebben a vonatkozásban, mert többféle anyagú és arányú üstökön, gyakran nem megfelelően elkészített Pisztóriusz tányérnak nevezett szerkezetet használnak. Arra is lehet gondolni, hogy (ha jó is) talán nem megfelelő képen használja és nincsen türelme kikísérletezni, hogyan lenne jó...vagy a cefréből nem volt annyi, hogy többféleképpen próbálja ugyanavval...így aztán félreteszi és inkább azt mondja, hogy nem jó...
...ezért is csináltam egy ilyen közdarabot, amivel a kiszedett Pisztóriusz tányért lehetett pótolni a fix páracsőnél, hogy ne kelljen a főzőt, vagy a hűtőt mozgatni...de ehhez a próbához is több felöntés azonosan cefrézett, lehetőleg ugyanolyan cefre kell, hogy látni lehessen, milyen változások történnek, ha csak a cefrénél használom, vagy a finomításnál is...teszek rá vizet vagy nem, ezzel el lehet játszani, vagy 10-féle képen...
Valóban eléggé összetett ez a téma és ezért több összetevős lehetne a válasz is, de azt hiszem az említett táblázatban lévő adatok sokat segíthetnek...mivel én csak viszonylag kis üstöket csináltam eddig, (20-30-40-50-és 60), csak gyakorlati tapasztalataim vannak e-téren. Egy 20-as főzőnél, aminek a magassága és a szélessége hasonló, valószínűleg jó lenne akár egy 15-ös, (de inkább 18-as) páracső is, de én már az elejétől kezdve nem csináltam még egy 20-asra sem, 22-esnél vékonyabb páracsövet, aminek csak a lejövő vége szűkült 15-re, a hűtő előtt...sok maszek készítésű főzőt láttam, de egyik sem követte a "kívánatos" kétszer szélesebb, mint magas arányokat, inkább csak a gyáriak, de azok sem mindig...ennek több oka is van. Ha valaki próbálta már egy ilyen arányú üst anyagát kiszámolni, hamar rájön, hogy miért. Ezért az üstök leggyakrabban "négyzetesek"...azoknál pedig a gőzképződés, nagyjából hasonló, még keverő használatával sem túl lényeges az eltérés. Az eddigi ismereteim alapján, azt gondolom, hogy 50-60-liternél egy 120-130-cm hosszú, 22-es páracső teljesen jól működik és nem okoz számottevő nyomás emelkedést. Esetleg egy jobb arányú 60-asnál, már nem lenne túlzás egy 28-as páracső sem...
A koncentrációt növeli mindenképp, az aromásabb pedig ebben a formában nem igaz, azért tűnik aromásabbnak, mert a nem kívánatos ízekből kiszedve, a kívánatosabbak jobban kiérződnek, tisztábbnak tűnhet.
De a jó kisüstihez elég a fűtéssel játszani, és esetleg egy léghűtéses gömb, urna, körte, stb alakú deflegmátor.
Akkor tegyél pisztóriuszt, ha ez konkrét cél, amit ilyen készüléken készült pálinka milyensége motivál.
Két méretet készit a "helyi" mester, ezek közül mindkettő megfelel, konstrukcióban és minőségben is.
A kicsi mehet vízzel, a nagy szerintem néha víz nélkül.
A jó aromaösszetételhez nem kell des esetén az emelt deflegmáció, fontosabb az iskola, jó gyümölcs, minőségi helyes cefrézés, és a sallangmentes főzés.
Én váltani akartam, de volt összehasonlítási alapom, nekem bejött, minimális vagy több erősítés kell. De ez szigorúan az én véleményem, nem egységes nézőpont.
A valóságban ez nem felület, a forrásban lévő térfogat részek termelik a gőzt, intenzív keveréssel, jó hőelosztással ez növelhető a gőz képződés. Minél nagyobb hányada éri el a forráspontot az üst töltetének, annál több gőz képződik.
A fűtést úgy szabályozzuk, hogy a főzés ideje nagyjából azonos legyen, függetlenül az üst méretétől. Az ajánlás szerint ugye 1 kW 10 literenként a beépített teljesítmény. A 90 literes üstből a főzés alatt háromszor annyi gőz távozik, mint a 30 literesből. Keresd meg a képletben az üst alakját. ;)
Én mégis azt gondolom,hogy a páracső átmérőjének megválasztásakor lényegesebb szempont a párolgó felület nagysága,mint az edény űrtartalma.Lehet,hogy hibás a gondolatmenet,de most így érzem.
Ezt a páracső átmérő-üst űrtartalom kérdést egyszer helyre kéne tenni.Légy szíves,segíts nekem.A páracső feladata,hogy a cefre forrásakor keletkező párát elvezesse a hűtőbe,lehetőleg úgy,hogy az üstben nyomás emelkedést ne okozzon,pik-pak,már cseppfolyósodik is.Viszont a keletkező pára mennyisége nem attól függ,hogy egy üst 100-as,60-as,vagy 400-as,hanem attól,hogy mekkora az üst párolgó felülete.Egy 100 L-es üst működhet optimálisan 15 mm-es páracsővel is,meg 40 mm átmérőjűvel is.Lényeges az üst geometriája.Minél laposabbra sikerül csinálni,és természetesen megfelelően fűteni,annál nagyobb átmérőjű páracsövet szükséges használni.
DES 100-as főzőre szeretnék pistorius tányért. Ha valaki tudna segíteni, hogy konkrétan melyik az ami jó rá, és honnan tudom beszerezni, azt megköszönném. Elsősorban olyas valaki tanácsa érdekelne, aki használta is ezen a típusú főzőn és bevállt neki.
Én a 22-mm vastag csőre mondtam, hogy az biztosan nem...az a 22-es méret korrekt 50-60-literig, de fölötte szerintem már a 28-as kell...egyébként azoknak a DES 100-asoknak, amikkel nekem dolgom volt, mindnek 28-as páracsöve volt...
A leeresztőcsapost könnyebb üríteni. Töltéséhez tölcsér kell. A későbbiek során történő "kolonnásítása" egyszerűbb. A berendezés kidolgozása percízebb, mint a billenősöké.
A billenőst könnyű tisztítani. Főként akkor jön jól, ha a cefre felcsapódik a fedélre, sisakba. Vagy ha cefrefőzésről finomításra állsz át. Kolonnát csak vendégkolonnaként, állványra szerelve lehet hozzáilleszteni.
Vegyél ilyen Destillatoryt,a DES-től meg kérdezd meg külön mennyiért adnak keverő motort,
aztán ha minden igaz így kombináltan olcsóbban jössz ki.Vagy van itt olyan fórumtárs aki tud(na) egyéb keverőmotorral is összehozni egy ilyen főzőt,ha felteszed a kérdést biztosan kapsz rá választ is.
És melyiket ajánlanátok? A leeresztőset, vagy a billenthetőt? Melyik a praktikusabb,Illetve melyiket lehet könnyebben üríteni? Arról tud valaki valamit, hogy az utángyártott Des miben különbözik az eredetitől? (Mert a különbség közel 40.000). Bocsi, a sok kérdésére.
Először én is mindenképp leengedő csaposat szerettem volna, bár többen nem tanácsolták a fórumon. Azután lett egy lehetőség használtra, ami billenős volt átalakítva utólag csaposra, tehát kettő az egyben. Gondoltam ez az, ami nekem kell. Elmentem, megnéztem, és csalódtam. Ugyanis az utólag beépített leengedő csap 2 - 3 cm -rrel volt beillesztve az üstfenék fölé, hogy az üstfenék eredeti forrasztása ne sérüljön. Így ugyan lelehetett engedni az üst tartalmát, viszont pár liter mindig benne maradt, amit ki kellett merni. Végül billenős DES 100 -ast vettem.
Szia! Talàltam 4-5 darabot az öreg fa alatt. Picik, de élnek. Ők tutira azok, itt csak egy fa van, idegen magok nem lehetnek itt. Kicsit kigyomlàlom környéküket, hadd nőjenek. Ezek jók lesznek neked.
40 mm-es páracsöve a Destilatori PROFESSZIONÁLIS változatának van, mely nagyban különbözik a "sima" 100l- től. A páracső 40x1x200mm kúpos hollandival, az üst szélesebb és sekélyebb, felöntő nyílással és leeresztő csappal van ellátva, 330l-es spirál hűtővel. A vízzárat nem az üst felső peremére helyezték mint általában hanem a sisakra.Azára ehhez mérten 379E Ft keverőmotor nélkül.
Én is azt néztem, hogy hasonlóak. Különbségnek láttam, hogy a Destilatorinak 40-es a páracsöve, a Desnek csak 22-es (ha jól emlékszem). Amire gondoltam: fix (gömbcsapos), keverős 100 literes. Különben melyik a jobb? A billenthető, vagy a leengedős? Illetve a Desnél láttam utángyártottat (csak az a baj, hogy nem láttam, hogy mi a különbség az eredeti és utángyártott között). Az utángyártott 34.000-rel olcsóbb.
Viszont a Des keverőmotor 35.000, ha a főzővel együtt veszem, a Destilatori pedig 90.000.
Szinte ugyanaz a 2 főző,talán annyi,hogy a DES üstön nálam pár mm-el mélyebb a vízzár kiképzés mint a DEstillatoryén,és ha rá teszem a DEstillatory sisakot a DES üstre, közelebb van a sisak a DES üst belső pereméhez mint a Destillarorira ha teszem,a Destillatory 4 leszorító füllel adja ki a cuccokat,és kúpos hollandival a páracső rögzítést,ami elég jól tömít.Ha Destillatoriban gondolkodsz esetleg azt ne a rézpálinkafőző cégnél vedd..csak jó tanács...mert ott a garancia és a szervíz csak "kapugarancia szinten működik...hulladék egy cég...nem egy felhasználónak van hasonló véleménye róluk...magamat is beleértve.
A két főző gyakorlatilag mindenben megegyezik, méretben( kompatibilis), minőségben, árban. A rendelhető opcióknál(pl. DES csőköteges hűtő, ajánlott égőfej, meghajtó motor stb.) vannak különbségek.
Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy melyik jobb főző? A Des, vagy a Destilatori? Kerestem , de nem találtam ilyen re. Ha volt már róla szó, akkor elnézést kérek.
Megnézem , az öreg fa alatt megvan -e az a néhàny pici, amit múltkor làttam, pont glialkàztam a füvet, az utolsó pillanatban vettem észre, ha nem permeteztem le véletlenül és élnek, akkor ők jók lesznek. Holnap visszaírok.
Az a helyzet a telekhez képest sok a gyümölcsfám már, nem sok helyem van. De egy verbaracknak lenne hely, mert egy early redhaven elég csenevész, annak a helyére menne. Viszont valahogy tutira kellene menni:) sima redhavenem is van, viszont amiről írtál verbarack az nagyon érdekelne.
Ugye, igen finomak is? (Orangered) Vazze,,,én nem tudtam, mi ez a fajta, boltokban ugye nem kapható. Nagyon-nagyon aromás, finom barack. Á, idén úgysem lesz, de megteszek mindent, jól érezze magát, hátha jövőre nem fagy el. Nem lédús, de olyan-olyan jó.
Kajszit mi már csak egyszer metszünk, mielőtt beássuk a földbe. A metszési alapelvek itt a kötött gyenge talajon nem működnek, és a sok beteg, gondozatlan kert miatt nagy a fertőzésveszély is. Ha elhal egy ág, azt természetesen levágjuk, gyantával lezárjuk.
Nem kedvez az időjárás egyiknek sem, igazából. Én ezt tapasztalom. Jobb, a minnél ellenállóbb fajta. Általában ezek, a jobban ellenállóak a leg aromásabbak. Ezt is megfigyeltem. Több az ős bennük, vagy nem tudom, de ilyesmit vettem észre. Nálam bergeronok óriások, csak ritkán teremnek. (mikor nem fagynek el) Tavaly sokat adtak, mert nem volt fagy. Idén meg sem metszettük, sok virág volt rajtuk, a 76 éves bácsi, aki értett a metszéshez, sajnálta megrövidíteni őket, sok volt a virág, hogy abból mind barack lesz. Egy hét múlva jött a fagy. Tavaly sok volt-idén nem lesz. Jövőre hívhatok szekembert metszeni, égig érnek, nagy létráról kell majd metszeni, nekem meg tériszonyom van a magasban. Némileg leküzdöm, de ennyi magas fát nem merek. Motorfűrésszel hadonászni a magasban, én nem merem, nehogy baj legyen. Majd inkább fizetek szakembert.
Igazából a kajszis megfigyelésed nálam itt nógrádban is megállja a helyét. Gönci, magyar kajszi épphogy éldegél. Nagyon lassan fejlődik. Bergeron mire rendesen termett kipusztult. Orangered(bhart) kajszit ültettem tavaly kettőt, ezek nagyon szépen beálltak, erős növekedésűek.
Ősziből amik nagyok, az a parasztbarack. Ez is elég stabil, csak tafrina és esetleg monília ellen kell védeni. Idén jól beállt, ritkítani kell a termést. Én ebből nem pálinkát, befőttet csinálok. Pálinkának inkább kajszi, azt jobban szeretem.
Hozzá tudsz szólni. Az élet nem állt le, szó sincs ilyesmiről. Bármihez, akármihez, szabadság van. ! Szólás szabadság! Élvezzük ki! :) Mínuszoló megvétózná, de le vele! Te se törődj vele. Vissza fog venni.
Egyetlen mínuszolónk van, a többi mínusz csak azért van, hogy mondjam ki, ki az. Látom, de nem fogok személyeskedni, nem mondom ki a nevét. Nyugodt ember vagyok, csak ha erősen belémkötnek, ütnek, vagy közvetlen előtte, akkor reagálok az életben is. Úri ember vagyok, nagyon-nagyon nyugis verzióban. Ezért nem is mondom ki a nevét. (örülj neki) De jó lenne, visszább venne, nem gerjesztené itt, úriemberek között a feszültséget.
Senkinek sem jó, ez az alak, amit csinál itt. Szerintem.Engem nem nagyon bánt, bekerül a heti összesítőbe, kinevetem, ennyi részemről. De vegye észre magát az úr. Egy közösségben van, aminek része. Hozzá tenni ér, rombolni nem ér. Alap.
Hozzám is szólt már, nem mondom meg, mikor, lehet régen, lehet nem. Nem mondom ki. Tessék észhez térni. Ha túl sok a szesz, kevés az ész, akkor is, mert aztán én is forradalmat csinálok!
Kell pár katona és meg is van, kiutáljuk a rombolóst.:) Egyetlen emberke. Simán, könnyen, villámháborúban.
Engedd el. Nem lehet mindíg mindenkinek megfelelni. Azt kell írni ami vagy, nem amit olvasni szeretnének. Mínusz-nem értek egyet, plussz-egyetértek. Ezen fölösleges felhúzni magad. Írj tovább, ahogy eddig, személyeskedés nélkül, én pl mindíg elolvasom. Ha hozzá tudok szólni, majd írok is.
:-)))) Tudom ki az, ugyanis, van egy kis bug a fórummotorban. A kisgyerek miatt úgyis éjszakázom, az alkohol meg feldoppingol, éber szemek, :)) szóval megszoktam. Remélem magától lenyugszik az emberkénk.
Lehet, egy alkec baromnak tartasz, ami némileg igaz is, de egy sima windows 10 elég hozzá.
Értem, a programokat. Abbahagyod, vagy feszültséget szeretnél? Senki nem mínuszol, rajtad kívül, ez egy jó csapat. Örülünk, ha van mit olvasni, a reggeli kávé, vagy éppen feles mellett. Ne rombolj, vagy megrombollak. Ne húzgáld az oroszlán bajuszát, mert rossz vége lesz. Szóltam.
Nyomd rä egyszerre mind az 5-6-ot, mit xarozol. Tudom ki vagy, addig örülj, amíg nem szólítom meg a nevedet, mert akkor valószínűleg sírni fogsz. Nem szeretném.. Úriember vagyok. 😉
No, még egy szösszenet, aztán mára eltolom a "biciklimet", ami hasznos lehet. Szomszédom polgármester volt, már nem él. Van neki, (vagy volt neki, de végülis most is van), egy nagyon jó ízű, nagyon jól termő kajszi fája. Egy darab.
Ami a kerítésen átgurult, termés, azt asszony szépen felszedte. K.va jó ízű volt. Nem tudtam, mi ez a fajta. Halála előtt átmentem, hogy megkérdezzem, mi ez a fajta kajszi. Beszélt nekem 56-ról, forradalmakról, mit vitt véghez, jó, az időseket meg kell hallgatni....Mikor a kajszi fájáról kérdeztem, annyit mondott, hogy anno, valami Keszthelyi párttag volt, onnan hozta, azt az egyet. (sokra nem jutottam, típust nem tudott mondani...)
-Hát van rajta?
-Igen, Jenő bácsi, tele van. (Már nem bírt lemenni a kertbe megnézni, volt, hogy az udvaron elesett és kiabált, én segítettem föl)
-Akkor szedd fő", a tiéd, mindön rúla".
No, így indult, 2 litert adtam neki, amíg élt. Nagyon örült neki!
-Egészön pálinka íze van, te gyerök." Igön jó."
Lényeg, hogy baszki, ugyanilyen fát én is vettem, csak még nem termett, így nem tudtam az övét hová sorolni. Basszus, mikor már nem élt, de az én fáim már teremtek, kiderült világosan, nem más a fa, mint Orangared. :) Voltak kapcsolatai az öregnek, de ennyire, már akkor? 60-70-es években ezt a fajtát beszerezni? Mikor csak mostanában árulják? 6 éve ez az Orangered fajta olyan "kuriózomnak" számított. Lehettek kapcsolatai. Mikor az én Orangered-jeim is nekiálltak teremni, és meg tudtam kóstolni, azonnal lejött, mi az a vénséges jól termő fa az öregnél.
Ellenállóság: Képzelj egy fenyőerdős talajt, amiből a túlnőtt, elvadult fenyők szép lassan ki lettek pucolva, hogy több helyem legyen, a gyanta elvileg, ha jól tudom, méreg a gyümölcsfáknak, vagy, ha nem gyanta, ami benn van a fenyők gyökérzetében. Valami van benne, mert egy fenyőerdőben a gyom sem nő. Tápanyag utánpótlás: cefre, minden ecetével, fahamuval semlegesítve és némi kevés kis NPK műtrágyával néha-néha doppingolva. 1-1 marék/ nagyobb fa, évente, 2 évente.
Szóval, nagyon nem ideális nálam a talaj, így az ellenállóság nagyon kulcsszó nálam. (mi az ami megél, gyümölcsfa és megbírja, mellette még hasznos, igen jó ízű is, lehetőleg aromás fajta) Van, ami a szennyvíz ülepítő akna közvetlen közelében él, amiben a téglák úgy vannak rakva körben, hogy mindegyik tégla réssel, végig szivárog, a földben a szappanhab, az olaj, stb.
2-3 db Vérbarack közvetlenül mellette fa óriás már és abszolút nem érdekli ez. Csak víz legyen benne, amit felszívhat.
Amúgy, ha pálinka és hasznosság szerint értékelném a kis ültetvényemet, így, 5-6 év távlatából, van egy kis összehasonlítási alapom. Kajszi: Bergeron, Harcot, Goldrich, Magyar kajszi, Gönczi kajszi, Orangered típusok.
Ami szerintem a legjobban finom, és legjobban termő, kajszi, illetve őszi, amiknek a legfinomabbak a pálinkái, legjobban aromásak, (napfényezhetők, akár). :
Kajszi: Orangered. Egyértelműen ez terem meg nálam a legjobban, igen jól ellanálló típus, lekvárnak, pálinkának, fogyasztásra, bánom, nem ilyet ültettem minden helyre. Igen-igen jó és finom. Húsos, magvaváló, kevés a leve, igen jó aromás, aroma bomba a kajszik közül, ha az időjárás be nem szól, sokat terem. Isteni finom, mintha húsba harapna az ember, olyan az állaga.Édes, aromás, pici citrom ízzel. Magyar és gönci kajszi nálam csak szenved, nem érzi jól magát, hiába teszem újra. Harcot, Goldrich,,, talán lesz belőlük valami, egyszer, mutatósak, de kóstolni még nem tudtam őket. (időjárás is) Egyenlőre csak a Bergeron, ami nálam megél. Nem rossz, jól ellenáll, jobban, mint a többi, de közepes az ízvilága, ha az időjárás velem van.
Őszi: Redhaven. Fogyasztásra, igen jól ellenáll, finom is, érdemes. Pálinkának: Incroció Pierri+Vérbarack, a kombó bírja a napfényes szaporítást. Az incroció fehér húsú őszi. Nagyon jó aromás, ellenálló. Vérbarackkal kombinálva, ami szintén igen jó aromás, szép mindegyik. Green is a fehér húsú őszit mondta, pálinkának, igaza is van, a Redhaven sárgahúsú, enni jó, de nem az az aroma bomba.
Ami fajták viszont, szerintem, legjobbak a pálinkának, aroma, és főleg ellenállóságot is beleszámítva, ők a legjobbak lekvárnak is, érdekes módon. Redhaven viszont kompótba tökéletes, elvileg a nagy 850 grammos konzervekben is ez a fajta van. Jó.
Úgy értem, ezek a képeken 2016. április-májusban magról keltek, tehát a pár hónapos fejlődésük miatt tettem fel ezeket a képeket. Tavaly már mindegyikről jócskán szüreteltem.
Persze, hátha kiderül kicsit később, melyik-melyik. Elvileg mindegyik hoz termést amúgy. A magról kelt redhaven is. A kajszit ki lehet szűrni, annak más a levele, de abból csak 3-4 van.
Most aztán az ősziket a 3 fajtát, amik keltek, hogy melyik-melyik...Néztem régebbi képeket, úgy látom, mintha a redhaven is rózsaszín virágú lenne. De, ha ültetvényt szeretnél, jó lehet az egész, akár, ha nem ragaszkodsz a nemes barackhoz. Vérbarack tuti 50-60%-a kelteknek.
Van magról kelt 2016 július 3, illetve 2016 szeptember 18-as képeim, ekkorák lesznek ezek a picikék: De, ha elviszed mindet, a másikakat később át lehet szemezni, vérbarackra, ha értesz hozzá, vagy valakit meg tudsz kérni. Szeptembert nem kéne megvárni, mind egy kupacon vannak, bolygatni nem szeretném, de július körül már egész szépek lehetnek és a gyökerüket is még könnyebb széjjel választani egymástól, talán.
Az a 2-3mm felfűtés után több lesz. A réznek eléggé nagy a hőtágulása. Így a fedél deformációja is nőni fog. Ezért kellene a 4, nagyobb üstöknél a 6 pontos leszorítás.
Green-kollégának szerencséje van, mert még a régebbi, némileg precízebben gyártott főzője van. A mostanában gyártott DES és Destillatori üstök között eléggé nagy a szórás. Kézi fúrógép, nagykalapács, nikkelezett sasszem. Igen sok a már újkorában meghajlott fedél, a kábépersaccra felrakott leszorítófül, amit szintén saccimetriásan hajlítottak satuban. Úgy jártunk, mint anno a Dacia-kkal. Használatbavétel előtt össze kell szerelni.
Nem túlzás, hidd el. Nem akkor jelentkezik a benyomódás, amikor frissen összeszerelve meghúzod a csavarokat. Lefőzöl egymás után 3-4 adagot, és máris ott a benyomódás. Ami pár nap pihenő után kirugódik.
A kezdetek kezdete.... söröshordó vízzárral..... majd 10mm-es szilikon habszalag rá még FBS. Nem szép,de legalább csúnya(gyorsan kellet cselekednem). Kb.4-5 évente kellet a sisak "bevágását" feltöltenem, azóta is tökéletesen teszi a dolgát, az idén nyugdíjba vonult!
Mert tényleg nem tudod, hogyan kell főzni...de csak az öreg varjút!...egy kuktába felteszed, jól be zöldségelve...aztán melléteszel egy követ és addig főzöd, amíg a kő "megpuhul"...a varjút már csak egy fél órával kell tovább főzni...:):):)...
A 10-mm vastagság már biztosan elég lesz...a 15 szerintem már túlzás...sőt, ha elég merev a sisak pereme, akkor az 5-mm vastagság is elég, mert körben egyenletesen fekszik fel és nem nyomódik be sehol sem jobban...ezt pár éve egy saválló üstnél kipróbáltam. Az is vízvályús volt és annak a peremébe, az aljába, 10x20-sat ragasztottam FBS-sel, de a nagy lepetés az volt, hogy szinte be sem nyomódott, pedig a sisak is savállóból volt és keverőmotor is került bele és így együttesen volt súlya.
Akkor gondoltam azt, hogy talán még az 5-milis is elég lett volna...
Gyerekkoromban egy cigányember elmondta a csíziót:
Hajnalban, még a sötétben ledobod egy kővel a fáról, reggel felrakod, napközben néha pótolod a levet, este beleállítod a bográcsot a parázsba, másnap délre kész. :-p
Csak úgy "pogány" módon, leellenőriztem a tömítetlenséget (lezárva, szárazon), a két lefogató fültől 90 fokra elfordulva, lenyomtam a üstfedő szélét koccanásig, kb. 2 - max. 3mm volt a holtjáték. Elképzelhető, hogy a tömítőanyag vastagságának helyes magválasztásával, megoldható minden más komolyabb beavatkozás nélkül(ez csak elmélet).
Sajnos ha a két ponton lenyomod, a másik két oldalán felemelkedik. Még a 35 literes teteje is. A nagyobbak, gondolom még jobban deformálódnak. Próbáltam. Az enyémen biztos, hogy kell a négy pont. Ez nem csak elmélet.
DES 100-as üsthöz pl tökéletes a Destillatory 100-as sisakja,5 mm-es szilikon habszalaggal FBS ragasztóval vízzárba ragasztva,úgy hogy utána kicsit ferdén megvan csiszolva kb 2 mm-ert az üst lefogató fül,simán belepasszol így a sisak rögzítő füle.
Kevés lesz az 5mm vastagság. A használat során időlegesen összenyomódik, és úgy marad a szilikon habszalag. Pár nap állás után visszanyeri eredeti alakját. Szerintem legalább 15x30mm-est tegyél be.
Egyébként én is ezen töprengek a 100l-sen, 5mm -es habszilikont gondoltam alá, a lefogatás még a jövő kérdése. Lehetséges neked elég két ponton, a kis átmérő miatt, a sisak is sokkal merevebbnek tűnik formája, kialakítása miatt. Amint látom a 35l-es DES más megoldást alkalmaz.
Sziasztok, Ha alakított át valaki vízzáras főzőt tömítésesre, hogyan szorítja le a felső részt? Vettem békazárat, de sajnálom kifúrni a sisakot. Mivel a tömítés megmagasítja, az eredeti lefogató nem jó. A pereme nem alkalmas, hogy bele akadjon a békazár. Vannak ötleteim, de hátha látok valami frappáns megoldást, kevés lakatos munkával.
Így még nem jártam. Több éves baracklekvár-mindenféle befőttek combót cefréztem(szalicil csak a celofán tetjén volt és úgy a kupak). Próbaerjesztés 2l-be felfutott,a hordóba (20L) a Bohának se akar dolgozni.
Köszönöm.Ízre Telt ízűnek mondom,ha ez helyes kifejezés lenne rá :) többféle szőlőnek a leve "koncentrálódott benne" :) fehér szőlők,otelló stb...(a cefrézésük,főzésük külön volt) jó pár ismerősnek bejött az ízvilága,aki kóstolta...valószínű az idei termésből sem bor lesz ...hanem kifőzzük pálinkának.
Ha megnézed a homedistillert, ott az üst 30-40%-át javasolják a thumper térgogatára. 1 liter víz nemtudjuk, mekkora thumperben 24 liter majdnem 10%-os cefréhez nagyon kevés.
Mire az első csepp párlat megjelenik, addigra az összes előpárlati komponens a thumperben koncentrálódik, így sokkal jobb elválasztást biztosít. Viszont onnantól érdemi koncentráció növekedés nincs. Hasonlóan, az utópárlati komponenseket is visszatartja bizonyos mértékig.
Gondolom amíg a thumper fel nem melegszik, addig semmi vagy csak kevés gőz jut át, miután felmelegedett töményedést csak a palást hővesztesége okoz, a kondenzáció és párolgás kiegyenlíti egymást, zárt rendszernek tekinthető ebből a szempontból.
Erősíteni csak hűtéssel lehet. Nagyon leegyszerűsítve a thumper annyit hűt, amennyi a benne lévő víz felmelegítéséhez kell. Ezt pedig csak a thumperben visszamaradó flegma párolgáshője tudja biztosítani. (Ehhez persze még hozzájön a környezetnek átadott hő.) Vagyis ha thumper nem tartott vissza elég flegmát, akkor túl kicsi volt, és nem volt benne elég víz.
Nekem is van egy ugyanolyan, 8 napos FFV cefrém, mint tudományos kutatónak. (10148-as hsz. a másikon.) Annyi, hogy citromsavam és epsom sóm, multivitamin tablettám nem volt, ezért 50 grammal több korpát főztem bele. Kb. 10-15 C-on erjesztem, első 2 napban meg tudtam figyelni, elég intenzív volt. Remélem nem akadt meg azóta sem és úgy egy hét múlva kierjed normálisan. Kotyogót étolajjal töltöttem, próba, egy kis extra védelem képpen, még nem csináltam így. Arra gondoltam, hogy, ha jó lesz a cefre, akkor jegyzetelek róla szeszfokokat, ep-kp-up frakciók mennyiségi, időbeni alakulásait.
Az én thumperem jól működik. Az ízére leszek kíváncsi, a cefre búzasör illatú volt, intenzíven. A sörpárlat pedig nagyon finom, régebben főztem, ízletes volt. Ha ízetlen lesz, az sem lesz baj.
Nem úgy kellene ezt megközelíteni, mint egy léghűtéses deflegmátort? Amennyi hő távozik a külső paláston annak megfelelő mennyiségű flegma keletkezik benne (persze miután felmelegedett).
Igen-igen! 55-50% sokáig megy. 55% frankó még, aztán hirtelen leesik egyszercsak 52-53%-ra, jön a rossz íz, azonnal, ott vágok. Aztán adogatja az 50-45%-os összességű upot.
Gyümölcsnél kb. 46% a vágás pontja, az enyémnek, de változó.
Ez mit jelent? Egy ideális finomítás alatt a KP egyenletesen jön egy adott töménységen (%-on) és up megjelenésekor elkezd zuhanni, ekkor lesz jó az UP elválasztás és így lehet a legtöbb minőségi szeszt kinyerni.
Az üstben szutyok van és érték, ha a thumper jól működik több szutykot választ le, mint a nélkül, tehát töményít, ezt nem nagyon lehet máshogy megközelíteni, annyi szutykot választ le, amennyivel több anyag van benne, mint kiinduláskor volt. :)
Azt kéne megvizsgálnia, hogy a lefolyó szesz alkoholfoka, hogyan alakul.
A thumper felviszi és jól vághatóvá teszi az egész folyamatot.
Nem tudom használtál e ilyen eszközt, de mindkét rendszernél van maradék alkohol a finomítás után de a különbség az, hogy a thumpernél van egy komoly meredekség 50-55%-nál, a kisüstnél ez elmosódik és előfordul a 30%-os vágás is.