Kréta több, mint Görögország legnagyobb szigete. Kréta többet érdemel annál, hogy egy utazási irodával elvitessük magunkat egy népszerű üdülőhelyre, és hazatérve elmondhassuk azt, hogy ott (is) jártunk, éppen ezért ez a topik nem a szervezett utakról, apartmanokról és fakultatív programokról szól, hanem arról, hogyan lehet megismerni egy helyet a saját valójában.
Az egyszerűség kedvéért nem fórumtéma: apartmanok, különösen a szállodák leírása, miután már befizettél egy utazási irodánál, félpanzió, különösen az AI megemlítése, turistaipari komplexumok elemzése. Lehet viszont beszélni érdekes helyekről, városokról, hegyekről, falvakról, emberekről, kajákról, hangulatokról.
Tehát itt más a módi.
A fórum törzsközönsége az évek folyamán alakította ki azt, hogy miről akar beszélni, és miről nem.
Ezért, mielőtt részt vennél a fórum életében tájékozódj a szokásokról, olvass vissza. Lehet, hogy a kérdésedre már választ is kaptál. A fórumban felhalmozott információ megismerésében nagy segítséget nyújt a kereső. Ne tegyél fel házi feladat jellegű kérdéseket. Azokat a fórum törzsközönsége már megoldotta. Tanulj meg okosan kérdezni. Ha valamire nem kapsz választ, vagy elsőre gúnyosnak tűnő kioktatásban részesülsz, akkor az azt jelenti, hogy a törzsközönség arról a témáról nem akar beszélni. :-)
Ma megjöttünk Gouves-ből. A "város" nem egy nagy szám. Az apartman amiben voltunk a Danai közepes színvonalú, de közvetlenül a tengerparton van. A mi apartmanunktól kb. 15 méterre hullámzott a tenger, amit a teraszról és az ablakból is látni lehetett. Tulajdonképpen nekem már ez is elég lett volna :)). Hátránya, hogy kb. 5 méteres kert után jött a parti sétány, de G. nyugis hely, alig lézengenek ott az emberek, a "szórakoztató negyed" fennt van a domboldalban. A homokos strand ettől az apartmantól kb. 60 méter, én nem találkoztam pakurával, de több lakótárs igen. G-ben még két másik apartmanból szerveztek vendégeket, azokról sokat nem tudok, de nagyon messze voltak a parttól. Mi is last minutosok voltunk és az Ank-Air-nél kértem, hogy nézzenek nekem valamit Krétán. Ilyen tipusú szervező cél sok van Bp-n, a Sütő utcában is van egy böngészde érdemes menni "turkálni". Egy hét semmi, úgyhogy délre el sem jutottunk, de a helyi busz járat tényleg használható, Gouvestől Heraklionig 500 drachma (gyerekjegy nincs). Ha nem jött volna közbe ez-az, akkor béreltünk volna kocsit, ami 4 embernek megéri szerintem. Voltunk Santorinin, gyönyörű volt. 21.000 ezer volt a hajójegy (gyereknek 12-évesig félár) a hajón még rábeszéltek egy kirándulásra 6.500/fő. Ha nem egy hétre mentünk volna, akkor jobban megéri az a program, amiben van 2 éjszaka és 26.000. S. csodálatos, de szerintem 2 nap elég rá, viszont ezzel a kirándulással csak 4-5 óránk volt, ami nagyon kevés a 4-4 óra hajókázás pedig egy kicsit unalmas. Én szeretem az idegenvezetős programokat, főleg a gyerekek miatt, mert ha én mondom rá se bagóznak, de azért jobb csak úgy mászkálni.Bár az idegenvezetőnk szerint nincs ingyenes nap a múzeumba, minket tegnap mégis ingyen engedtek be. Gyereknek egyébként (18 alatt) ingyenes. Ehhez képest a prospektus szerint 14 ezer forint lett volna a Knossos+múzeum.Az más kérdés, hogy odacsapódtunk egy magyar csoporthoz, és igy lett idegenvezetés is. Egy kicsit hosszú lett, de remélem írtam hasznos infókat is.
Köszi a "megnyugtatást" és az infót! A topicból kapott infók alapján nagyon sajnálom, hogy nincs 2 hétnyi szabim, hogy utazgathassunk délre is, majd talán legközelebb... :)))))
Ha rajtam múlik, én egyik helyre sem beszélnék rá senkit. Amoudara tényleg nem kicsi - ha valaki szeret egy 4-5 km-es főutcán sétálgatni, akkor jól fogja magát érezni. Ami a legnagyobb baj vele, hogy itt csak helyi járat jár a buszokból, tehát irány Heraklion és onnan tovább valamivel, vagy rent-a-car...
De ezt már leírtam egyszer. Ha rám hallgattok, akkor Vadra hallgattok, vagyis irány Dél-Kréta :)
Ha nem láttam volna a sziget déli részét, akkor azt mondanám Korfu sokkal jobb volt, ide nem mennék vissza. Viszont láttam - gyönyörű - és a déli partra bármikor visszamennék.
Egyébként nem kell azt hinni, hogy ott nincs semmi, nem egy kihalt vidék. Megtalálni a civilizáció minden előnyét, a hátrányokból viszont sokkal kevesebb van.
Szerintem a lényeg: ha egy hétre megy valaki és helyben marad, akkor tökmindegy, hogy Gouves, vagy Amoudara (sőt ebben az esetben az utóbbi talán jobb). Ha kicsit szeretne szétnézni, akkor szerintem jobb Herakliontol keletre menni.
Aztán persze kinek a pap, kinek a paplan..:)
Mivel Gouves a menetrend szerinti buszjárat "főcsapásában" helyezkedik el, szerintem nincs miért fanyalogni. A busz tényleg sűrűn már,kb éjjel 11-ig, és elég olcsó, tehát elbuszozhattok bármelyik irányba esténként. Ha meg időnként később akartok hazamenni, egyszer-egyszer a taxit is meg lehet reckíronzi. Bennünket két éve sajnos kicsesztek a valóban poros és unalmas Sissy-be, ez Maliától kb 8 km, és a főúttól kb 4 km. Az utolsó busz kb 3/4 4-kor járt arra, tehát csak a taxi maradt, esetenként 2500-3000 GDR-ért. Ez volt a szívás, úgyhogy szerintem aki a főút mellett van, az ne panaszkodjon :--)))
KOlleganőm most jött vissza Gouvesből és "kicsi és unalmas"-nak titulálta. Ő azt mondta, hogy akik Amoudarán voltak, megvoltak elégedve, ő viszont mindnekit lebeszélne Gouvesről.... Hát én már igazán nem tudom :((((
Ha sokat akarsz látni kevés utazással, akkor tényleg Heraklion mellé érdemes menni, de szerintem jobban jársz, ha a fővarostól keletre mégy (pl. Gouves/Hersonissos/Malia). Azért annyira Amoudara sem rossz (Széplak-alsó és Zamárdi-felső közé helyezném talán), de nekem nem tetszett.
Ami azt illeti Görögországban a leggyengébb helyek is jobbak szerintem, mint pl. a Balaton, de ez ízlés kérdése.
Fogalmam sincs. Szerintem én ilyet soha nem állítottam. De szerintem ha meleg helyre akarsz menni, akkor menj Isztambulba :-))))
Három hete voltunk, majd megdöglöttünk a melegtől. Strand meg egy szál sem.
Sziasztok! Szeptember közepén mennénk Krétara. Mit ajánlotok, hova érdemes menni? Sajnos csak egy hetünk van, ezért nem szeretnénk sokat utazni, viszont minnél többet látni. Esetleg tudtok ajánlani utazási irodát, ahol jó last minute utak vannak? Az eddigi terv Heraklion környéke, Amoudara, de ahogy olvastam, azt nem nagyon ajánljátok. Vagy tévedek?
Délen még tudom ajánlani Matalast. Csoda kis település, jó strand, és az öböl oldalsó szirtjeibe egész kis "barlangváros" van faragva. Ott laktak a hippik valaha, sok helyen még a színes festések is látszanak.
Na írok nektek egy kicsit Krétáról ott már négyszer voltam a törökországi fórum úgysem működik igazán engem most az érdekelt volna.
Furcsálom például hogy a leggyönyörübb helyekről senki nem írt. Pl Elephonesi a déli parton csodálatos kicsit messze van de higgyétek el megéri csoda szép rózsaszín homokos part több pici szigettel ahova átlehet sétálni a kb. combközépig érő vízben (persze ez magasságtól függ) a kis sziget közötti sziklaszirtek körül egy mezei búvárszemüveggel csodákat láthatsz. A másik Kréta egyetlen pálmafás tengerpartja Vai-on. Gyönyörű még az egyetlen édes vízi tó amelynek neve szégyenszemre nem jut eszembe de minden térképen rajta van. A Kelet Krétai rész (Hersonissos, Stalis, Malia stb sokal jobban kiépült mozgalmasabb mint a nyugati rész (Chania, Platanais,stb)viszont itt szebbek a természeti adottságok sok sok pálmafa narancsligetelűk stb. Nagyon klasszak a vizividámparkok a két legnagyobb az Aqua Splash Hersonissos feleet a hegyoldalban (szerintem ez a legjobb) és Limnopuli nyugaton Platannias fölött. Költség hatékony megoldás csak félnapos jegyet venni du. 1-2 óra körül már lehet este 7-ig bőven elég és így csak kb 2500-3000 drahma /fő helytől függően.
Autóbérlés idén Platanniasban egy kis Matiz 2 napra 23.000 drahma. Kaja árak étteremben
Tzazziki 500 dr.
Gyros 900-1200 dr
Korsó sör 500 dr
cola 300 dr
A dollárt most jobban váltják mint a márkát.
Remélem tudtam egy kicsit segíteni.
Üdv és jó utazást mindenkinek holnap indulok és két hét múlva a Török Riviéráról írok nektek.
ha kocsit bérelsz és étteremben eszel, nem elég a kétszáz rugó
(1 hétre, ugye?)
kocsibérlés nélkül viszont igen, ha nem vagy alkoholista
a vezetési stílusról annyit, hogy rámenősek, de igen jól vezetnek, a balesetek többségét külföldi turisták csinálják, részegen :))
Köszi! Azt szeretném még tudni, hogy apartmanban négyünknek elég lesz-e 200.000 forintnyi pénz, meg persze visszük a bankkártyát is, de azt nem szívesen használom külföldön. A kocsibérlésen gondolkozunk, de majd ott meglátjuk. Amit a vezetési stílusról itt megtudtam nem túl vonzó.
Gouvesben csak átutazóban voltam, sokat nem tudok mondani róla. Ha a tengerparti oldalon lesztek, akkor biztosan jó lesz. Negatívum esetleg az lehet, hogy a leszálló repülőgépek arrafelé ereszkednek le, de én voltam már ilyen helyen és sosem zavart. Amit már említettek, Hersonissos közelsége mindenképpen pozitívum, ha autóval mentek át, akkor érdemes elmenni Old Hersonnisba, az nagyon hangulatos. A bevásárlási lehetőségekről nem lehet túl sokat írni, Kréta egyetlen igazán nagy hipermarkete Amoudaran van, de mindenhol máshol van millió kicsi supermarket, autokölcsönző, ékszerbolt, stb.
Ha gyerekkel mentek, akkor mindenképp érdemes elmenni Maliaba a "Free Beach" nevű helyre. Ez egy szálloda strandja, nem az a kifejezetten tradicionális görög hangulat, viszont a napágyakat kivéve minden ingyen van. Ebbe értsd bele a nem a szokásos görög színvonalon lévő öltözőket, zuhanyozókat, WC-ket, ingyenes parkolást és a két nagy gyerekmedencét, tele mindenféle gumijátékkal, csúszdával. Van még egy tamburin, felnőtteknek pedig egy nagyon jól felszerelt szép tengerpart és persze bárok, kaja, pia stb. Malia Hersonnissis után jön, szerintem busszal is elérhető könnyen, kocsival pedig mindenképpen ugorjatok el a Mochos nevű faluba Lassithi felé található, na az az igazi görög hangulatot adja, mint már írtam korábban.
Ok, előre is köszi, és jó utat, jó nyaralást! Aztán a beszámolóról ne feledkezz meg! Mi 23.-án megyünk. Esetleg másik, már tapasztalatokkal rendelkező versenyző nincs vonalban?
A szállást lefoglaltuk Gouvesben, jövő csütörtökön utazunk, ha ráér utána egy héttel okosabb leszek, és beszámolok milyen volt. Madártávlatú fotót én is láttam, de inkább a tapasztalatok érdekeltek volna, vásárlás stb. mert apartmanban leszünk.
Gouves-sal kapcsolatos infok engem is érdekelnének. Akinek a településről kell madártávlatú fotó, kérje tőlem magánban, küldöm. Sajnos, ide nem tudom feltenni, mert lusta vagyok megtanulni, hogy kell.
Köszi az infót, ez állítólag a tengerparton levő aparman, de last minute, és nem sokat tudok róla, de holgnap már dönteni kellene. Krétán sem voltam még, de két gyerekkel nem mindegy milyen a szállás, mert én eléggé bírom a ridegtartást, de a család nagyon finnyás.
Mindenesetre óriási előnye, hogy nagyon közel van Hersonisoshoz, ahova kb 15 percenként mennek a buszok, elég potom áron. Akár minden este bemehettek, ha Gouves nem tetszik. Nekem egyébként úgy rémlik, hogy két eléggé különálló része van, van egy a tengerparti részen, meg van egy az út másik oldalán, a hegyen is. Ha ez utóbbira kerültök, az szívás, mert állítólag a préri közepén is adtak ki apartmanokat.
Anno 2 éve mi is láttuk ezt a hirdetést, de sajnos már túl voltunk Santorinin. Ez 3 napos kirándulás, nem egynapos, ezért szvsz nem sok a 26eGDR. De hogy pontosan mi van benne, (gondolom 2 nap szállás feltétlenül,) azt már nem érdeklődük meg. Ha az ásatásokat is, meg Oiát is, meg Firát is, meg Pirgoszt is, meg minden egyebet meg akarsz nézni, arra kell is a három nap.
Azért nagy baj nincs, sose legyen nagyobb gondod, mint hogy Amoudaran nyaralsz :)
Ha esetleg van kérdésed a hellyel kapcsolatban írj, ha tudok szívesen válaszolok. (Santorinit semmiképp ne hagyjátok ki pl. túlzás nélkül: életre szóló élmény).