Főleg Európa népeinek genetikai összetételéről, ami történelem során folyamatosan változott szól a topik. A neandervölyiektől kezdve. A történelmi összefüggéseken van a hangsúly.
A vizsgált maradványok többsége dél-európai (szicíliai, görög, itáliai) és észak-afrikai eredetű géneket hordozott. A föníciai DNS jelenléte csekély volt. A kutatás azt is kimutatta, hogy a pun birodalom minden szegletében legyen szó Karthágóról vagy Ibizáról hasonló genetikai mintázatot találtak. Ez azt sugallja, hogy Karthágó rendkívül mobil és kozmopolita civilizáció volt, ahol a kultúra fontosabb szerepet játszott, mint az etnikai származás.
Igen ezeket én is hiányoltam az előadásból, meg hát a magyar történelem nem a honfoglaló magyarokkal zárult le, még elég sok bevándorlás volt utána is a 1914 előtti Magyarországra, de nyilván őt ezek a keleti bevándorlások érdeklik a legjobban.
Nem genetika, de mivel elegge elszaporodtak a kereskedelmi vallalkozasok, akik DNS tesztek eredmenyei alapjan becsleseket adnak az oseink etnikumarol (en ezekkel szemben ovatos, vagy szkeptikus vagyok (pl deep dive a mytrueancestryn), gondoltam kiteszem ezt a ket linket a romai kori pannoniarol:
Birodalom és őslakosság Pannóniában - Beszédes József, régész
Ezen tul en nagyon kivancsi lennek a helybenlakok genetikai vizsgalatara is egy ilyen ismeretterjeszto elodadas kereteben.
Teljesen egyetertek azzal hogy nagyon fontos a hasonlo kulturaju nepek szarmatak, hunok es honfoglalo elodeink eloterbe helyezese, hiszen az identitasunk lenyegi resze toluk ered. De azt sem szabad elfelejteni, hogy a biologiai oseink megismerese nem lehet teljes az itt elo/atvonulo keltak/pannonok/germanok/ szlavok vizsgalata nelkul, hiszen a DNS-unk meghatarozo resze toluk van (akar tetszik, akar nem)
Nekem kezd az az érzésem támadni, hogy a levél szövegét AI-al iratták meg. A facebook csoportba is feltette valaki az eredményét és egy tök egyértelmű z93 alatti haplot félremegyarázott.
Pár hónapja én is megkérdeztem a chatgpt-t az enyémről ami r1a alatti, és azt ismétlődően r1b-nek mondta.
Igen, úgy tűnik hogy a proto-tochárok, az Afanaszjevói-kultúra népessége nagyon messzire elvitte keletre ezt a haplocsoportot, egészen Nyugat-Mongóliáig és Ujgurisztánig.
Egyes vélemények szerint Anatóliába már a hettiták is vittek R-Z2103-at, igaz a legújabb kutatások szerint ők nem a Balkán felől, hanem északkeletről, a Kaukázus hegyláncait átszelve nyomultak be Anatóliába.
Ez a WSH terjeszkedés új nekem, talán erről is lesz genetikai tanulmány. Egy Big Y700 teszt tudná eldönteni a kérdést, mert a mostani haplocsoportod túl régi, ott lehetne látni mikor váltak el az őseid a balkáni, majd az itáliai népességtől. Kisázsiába az indoeurópaiak vihették a haplocsoportot, az örmények ősei, a frígek a Balkánról vándoroltak be Kisázsia keleti részére, ahol beolvasztották az ott élőket. Az indoeurópaiak egészen Nyugat-Mongóliáig eljutottak Kr.3000 körül.
Ami az anyaági mtDNA haplcsoportomat, a H43-at illeti, arról minden eddig elolvasott forrásom azt írja, hogy egy rendkívül ritka, nagyon kevéssé ismert és kevéssé kutatott haplocsoport.
Nyilván a H-ból vált ki, a számítások szerint nagyjából Kr.e. 6.000 körül az európai neolitikumban, viszont a ma élő (eddig tesztelt) H43-asok anyaági ősanyja valamikor Kr. e. 1.900 - 2.000 körül élhetett valahol Kelet-Közép-Európában (az egyik forrás a mai Románia területét pedzegeti, én inkább a mai Lengyelország, Szlovékia vagy Nyugat-Ukrajna területére tippelnék).
Érdekes számomra, hogy a Family Tree nyilvánosan elérhető adatbázisa alapján eddig mindössze 43 tesztelő tartozik a H43-ba.
Ezek közül 6 lengyel, 5 jenki, 4 pedig Brit-szigeti, a többi az szanaszét, de főleg európai, ill. 1 kanadai.
Namost a jenkikkel és a kanadaival ebből a szempontből nem sokra megyünk, mert nekik nyilvánvalóan európai anyagági őseik voltak, de a 6 lengyel adat az figyelemre méltó.
Szóval szerintem lehet ez egy olyan igen-igen ritka kelet-közép-európai eredetű mtDNA-hapló, amely később a keleti germán és nyugati szláv expanziókkal terjedhetett el nyugat felé.
Megnéztem a családkönyvben a családfám anyaági vonalát, ősanyáról ősanyára visszanézve sajnos csak a 18. sz. első feléig tudtam visszamenni.
A 18. század első felében az Osztrák Örökös Tartományokban, Karintia tartományban, annak déli részén, egy Nikelsdorf nevű faluban (ma Paternion mezőváros része) élt Barbara Grafenweg nevű ősanyám, Veit Grafenweg felesége (a leánykori családneve sajnos nincs feltüntetve a családkönyvben).
Ha most feltételezzük, hogy egy régi karintiai család leánya volt, akkor ahhoz annyit tudunk hozzátenni, hogy a karintiaiak népességgenetikailag tkp. jórészt germanizált alpesi szlávoknak (szlovéneknek) tekinthetők.
Érdekes, hogy amiklet most olvastam, abból az jön le, hogy az ún. Western Steppe Herders (WSH) népesség nyugati irányú terjeszkedése már jóval a Yamnaya-kor előtt megindult a pontusz-kaszpi sztyeppvidékről az Al-Duna völgyébe és a Kárpát-medence Alföldjének déli részére.
Már kb. Kr.e. 4.200 - 4.000 körül.
A legerősebb sztyeppei hullám persze a Yamnayáké volt.
Az én Y-haplóm az R-Z2103 kládba tartozik, amely kb. Kr.e. 4.000 körüli időszakban alakult ki a pontusz-kaszpi sztyeppvidék keleti részén, valószínűleg a Don és az Urál között, valahol a Volga közpéső folyásánál, a Hvalinszk-kultúra népességében.
Mindez persze csak egy logikai feltételezés a rendelkezésre álló adatok alapján, mert erre szilárd bizonyítékok egyelőre nem állnak rendelkezésre.
Az R-Z2103 kládba tartozó férfiak valószínűleg több egymást követő hullámban kerültek Közép-, majd Dél- és Nyugat-Európába, ennek a pontos részleteit egyelőre sajnos nem ismerjük.
Az R-Z2103 földrajzilag egy rendkívül diverz klád, az Ibériai-félszigettől és Brit-szigetektől egészen Északnyugat-Kínáig és Nyugat-Mongóliáig fellelhetőek a nyomai, délen pedig kifejezetten erős a jelenléte az örmények és a törökök között is.
Kimutatható az archaikus italikusz (pl latin és pikén) mintákban is, de van csehországi Hallstatt-kori kelta vagy prekelta, ill. későbbi időkből származó lengyel adatai is, de a források szerint a vaskori/ókori illírek és a trákok között is előfordult.
Szóval igazából engem az érdekelne, hogy az apaági őseimm milyen útvonalon és hogyan kerültek a pontuszi sztyeppékről a dél-németországi Würrtembergbe, de nyilván egyelőre csak találgatni tudok a különféle forgatókönyvek között.
Talán majd egy jóval mélyebb Y-haplo teszt segíthet a kérdés megoldásában.
Nyilván pénzről van szó elsősorban. Egészen megalázó és tulajdonképpen normális gondolkodású ember számára elfogadhatatlan, hogy a magyar tudományt ennyire semmibe veszik a hatalom gyakorlói. Korábban a Sudár-féle őstörténeti témacsoport valami évi 15-20 millió forintból működött (beleértve a könyvkiadást is, ha jól emlékszem). Ami valójában természetesen megalázó dolog. Nem akarok arról vekengeni, hogy kinek mire jut ennél jóval több a közösből. De az nyilvánvaló, hogy a labor tudna több vizsgálatot végezni, ha lenne rá keret. (Teljesítményvolumen-korlát van itt is?)
Más:
azt hiszem ebben a beszélgetésben (figyelem csak az első rész vág a témába, a második a vendég sajátos érdeklődési körébe enged bepillantást) beszél erről Mende.
Akkor mégis pénzről van szó, ha az aktuális miniszterelnöknek az archeogenetika lenne a hobbija és elegendő pénzt fordítanának szakemberek toborzására és a vizsgálatokra, a többszörösére növelhető lenne az elvégzett vizsgálatok száma és természetes lenne az új ásatásoknál az archeogenetikai vizsgálat.
Ez nem így működik. 1-2 éve volt egy hosszabb beszélgetés Mende Balázzsal, aki elmondta, hogy tulajdonképpen nem a laborvizsgálat a szűk keresztmetszet. Egyrészt finanszírozásfüggő, hogy mennyi vizsgálatot tudnak végezni, másrészt az adatok kiértékeléséhez egyre nagyobb mértékben a bioinformatikusok, biostatisztikusok hozzájárulása -- illetve az erre irányuló igény nő. Egy Magyarország méretű és tudományos kapacitású országnak igazából egy labor is sok. :( A szükséges képzettséggel bíró teljes csapatok kiképzése, finanszírozása meg magyar szinten illúzió. Marad a nemzetközi együttműködés, ahová a magyar kutatók nem az alfa kutya pozíciójából vakkantanak.
A Makira semmi szükség sem lett volna, ha tisztán tudományos alapon nézzük a kérdést. Nélkülük is minden munkát el lehetne végezni, ha nem kultúrharc és térfoglalás zajlana.
Különben az jutott eszembe ha olyan gazdag ország lennénk mint Svájc, akkor több archeogenetikust kellene képezni és nem három archeogenetikai intézet kellene, hanem több, lehetne mondjuk Debrecenben és Pécsen is, csontvázak tízezrei vannak a múzeumok raktáraiban, alapnak kellene lennie hogy az új ásatásokon előkerülő csontvázakon archeogenetikai vizsgálatot végeznek.
Én nem vennék mérget rá, hogy mind a 600 mintát azonositották egymással + a Korvin sir csontváza.
Lehet, hogy a most Mátyás királynak tulajdonitott koponyából nem is vettek mintát, vagy meg nem hasonlitották össze. Millió meg egy oka lehet, szerintem érdemes kivárni...főleg, hogy foglakoznak ténylegesen az esettel.
Remélem a recens tanulmány is kijön idén vagy jövőre, én arra tippelek hogy az lesz az eredmény hogy alapvetően középeurópai a mai magyar népesség, lesz néhány százalék ázsiai ős, lesznek kaukázusi ősök is és egy elég erős szláv és balkáni rokonság.
Amúgy azért örülök hogy létrejött az MKI, sok hasznos genetikai kutatást végeztek, mint az Árpádok. a Hunyadiak, az Abák és a Bárhoryak haplocsoportjának meghatározása, Szent László hermájának a hitelesítése, a honfoglaló magyarok, az avarok, a gepidák és szarmaták genetikai kutatása.
Abban az esetben ha ez Mátyás király koponyája és vettek már dns mintát belőle néhány éve és azóta sem lett összehasonlítva a Hunyadi dns-el, még rosszabb a helyzet.
Azért fura így utólag, mert már régen genetikai mintát kellett volna ebből a koponyából - 600 mintár vettek le - és akkor kiderült volna az egyezés. Ráadásul Makoldi szerint Corvin János koponyája ott maradt a sírban, visszatemették mintavétel után, persze lehet hogy készültek róla fényképek.