Megnyitom X-dik tyúkos témájú topicot, ami annyiban lesz más mint a többi, hogy itt főszerepet a humor, a hétköznapi témák és a baromfik iránti szeretet táplál. Jó szórakozást! Kéretik a kés hátba dobását mellőzni!
A törpe Wyandotten lenne kis gyermekeknek ajánlott ,valamint a testesebb Orpingtonok ,Jersey Giants . (...ezek most a szelídség mellet ,nem igazán repülnek át a kerítésen) .
Igen . Sárga magyar tyúk . Régi fajta és nagyon hamar megszelídülnek , még ha jérce korban kerülnek a házhoz is . Okos intelligens és ellenálló állat ,igen (olcsó) is .
Szerintem aláteheted, de akkor az előbb ki fog kelni és akkor azokat el kell venned a kotlóstól, mert képes otthagyni a többi tojást. Noha sok értelme nincs rakosgatni szerintem.
Kedves Fórum tagok! Lenne egy kérdésem. Ismét keltetést csinálunk, de közben az egyik pipink is meg ült kotlóstyúk lett. 😁. 4-5 napja szorgosan ül a tojásokon. Ma lámpáztuk őket és van amiben látni már az ereket, de van pár darab amiben sajnos nem. Azt szeretném kérdezni, hogy a kotlóstyúk és a keltetőgépben lévő tojasok közt 4 nap különbség van, így csinálhatok olyant, hogy ami kisebb embrió a keltetőben azt a tojást a kotlós alá tehetem? Kérem aki tud válaszoljon fontos volna.
Szerbusz , ha mindenki panaszkodik ,akkor is szerintem a kukorica szép nagyon . így lassan 6 leveles már .Kalászos (árpa az egyik fiamnál van bent az Őrségben) , majd megnézem a napokban , itt a szomszédságban gyönyörű (búza tritikálé) . Késett az eső ,de kalászra szépek ... Nálam- (lunk) ...jövőre van tervezve kalászos , idén kukorica és pityóka (utóbbi kezd virágzani már . Beljebb nem jártam a megyében max. Lenti magasságokig . Egy hét és be tudok számolni a fél Dunántúlról . :-))
Pipíka ügyben kel bejárnom ...egy két megbízható forrás helyet . Nálam a nyár Péter - Pál-al kezdődik ... xDD :-))
u.i.
Ami volt kotló jelölt , hát nem elvitte a ravaszdi vörös - bundás (!!) ..., most igazán mérges vagyok rá ... :-(( :-(( ... Mennyen át a torkán ..., a sündisznó .... :-(( :-((
Üdvözletem és nagyon szépen köszönöm az ajánlott olvasnivalót!!! Off topics: Aratáshoz lassan-lassan közeledünk - mit mutat a tábla Zalában? Idén furcsa volt, hogy volt tavasz (még az van, ha jól belegondolok), tolja is kifelé a nyári munkák idejét több helyen, ahogy hallom.
Üdvözletem! Régen jártam itt, modt gyorsan végigolvastam a hozzászólásokat. Nagyon ideje volt, mert már rég tyúk őz tam veletek.
Szerencsére nálam semmi érdemleges nem történt, hacsak az nem, hogy a 4 leghorn változatlanul galambnak képzeli magát. Az összes salátámát megcsipkedték. Nem is ez a baj, de a szomszédba is átrepüljék. Az egyik oldali aranyos, nem morgolódik, de nagyon szereti a kertjét, úgyhogy nem örültem a pipikék kóbor hajlamnak. A másik szomszédba most költöztek be egy kiskutyával, szóvalaz lehet hogy meg fogdosni őket. (Az enyém nem törődik a tyúkokkal, de ezt nem várható el a szomszédtól.)
Szóval a pipik karanténba kerültek. Egy sacc 3x4m-es udvaruk van, emeletes tyúkóllal (két fagyasztóláda egymáson, az alsónak nyitott az eleje, a felső ajtaján bebújó van, és fedett az egész. Friss szénát tettem alájuk, meg ami kell, remélem megszokják a szűkebb életteret.
Egy hálóval vannak elválasztva az ifjú nemzedékről. Ők húszan vannak, mert négyet elajándékoztam egy ismerős kisfiúnak.
Ha nagyobbak lesznek, a leghornok maradnak a ketrecben (4 jérce 1 kakas), a mostani kakas megy a fazékba - goromba jószág, folyton kergette a nála jóval nagyobb ausztrált. Így a dupla helyen lesz 7 tyúk és egy kakas.
A többi megy a tyúkudvarba, a mostani kakast levágom és egy fiatalt hagyok melléjük, no meg a 2db 3 éves tyúkom is megy ősszel a fagyasztóba.
Ha ez bejön, jövőre nem keltetek. Fürjet jó lenne, de nem tudom hova tenni, mert a helyükön a leghornok lesznek. Na, majd kialakul.
Látjátok, ez a veszélye annak, ha ritkán ír valaki, mert akkor nem tudja abbahagyni. Sziasztok, és megpróbálok gyakrabban előfordulni.
Mind macerás . Évi 50-60 veszteségem van (alig merem bevallani ...) a kifutó villanypásztorozása + ban alul sokat használ nálam .Az élve fogó csapda is megoldás (nem törvénysértő).
A kutya nem is levadássza , hanem a jelölésével útját szegi a behatolásnak szerintem .
Ezt a levágott hajat csinálják erre is a vénasszonyok ,de nem sok sikerrel . Nagyvadas a Mura vidék , így ez a megoldás a sok csörömpölő sörös dobozokkal inkább némileg az őzeket tartja távol a kiskertektől . (szagűző anyagok is vannak , márkát most nem írok ...Sok sikert .
Az olyan kutya ami a rókát elkapja jó eséllyel a tyúkokat is megfojtja. Hallottam olyanról, hogy fodrászatból hajat raknak ki és az emberszag miatt nem mennek arra a vadak - ez mondjuk elég olcsó megoldás ha működik.
Természetesen igazad van, a tojástartóra gondoltam, de mivel a szemmel látható "főkapu" a kloáka, én ezért neveztem így. A történet valóban megtörtént és nagyon óvatosnak kellett lennem, hogy a kitüremkedést a megfelelő járatba nyomjam vissza.
Az egyed, akiről beszéltem nem egy nagy méretű tojásra kitenyésztett fajta, hanem csupán egy szultánjellegű keverék tyúk. Ez egy egyedi eset volt. Nem tudom mitől alakult ki benne ez a nagy méretű tojás. Talán idősebb kora miatt, nem tudom. Szerencsére csak ez az egy volt ilyen, és bármennyire is hihetetlenül hangzik, ez után még tojt normál méretű tojásokat.
Dr Tóth Zsigmond állatorvos is csak a legvégső esetre javasolta a tojáshéj összetörését, megfelelő technikával és körülmények között....
Ez a leírás anno elkerülhette a figyelmem. Engem az angol és magyar nyelvű szakirodalom érdekelne - mert németül csak az asszony beszél nálunk és per pill a nyárnál korábban nem hiszem, hogy szívesen fordítana nekem németet... :-) Szóval szívesen olvasnék ebben a témában.
Szia! Nagyon szépen köszönöm a választ, de a miénk nem viselkedik így. A járása normalis mint a tyúkoké. Élénk eszik iszik ha kajat lát b eindul 😁. Nem járkál a tojó fészek felé. Még ma is nála van. Tényleg nem tudjuk, hogy mihez kezdjünk vele. Le vágni nem szeretnénk ő az egyetlen fekete az állományban. Köszönöm szépen a választ.
Szia , a tojásvezető gyulladás is okozhat megtojási akadásokat , visszamaradást .Általánosságban mondható bfi. tenyésztői szemmel , hogy nem korfüggő , inkább a fészek és közvetlen környéke higiénia okolható . (mindig kell egy okozó) ... xDD ,-))
Veszélyes de lehetséges próbálkozni ,(nagy kedvenc vagy ritka értékes tojónál)....
Ha már van rárakodott mészréteg a megtojatlan tojáson ,azt összetörve "megtojatni"... népiesen mondva pl. elfosatni .Nagy gyakorlatot igényel (!)
Nagy vonalakban úgy képzeli el a hallottak alapján a segíteni kívánó , hogy pl. bélsárral szennyezett a kloáka környéke és ezt (inkább gyakorlott bfi. e.ü.-s ,vagy szakosodott doki kezeli pl. test meleg közeli langyos (tiszta)=sós vizes oldattal irrigálva a tojásvezetőt + pár csepp propolisz adalékkal .
Okai lehetnek véleményem szerint a gyulladás a tojásvezető szakaszos bénultságának és a tojás keresztben elhelyezkedő megakadásának , ami a mész rárakodó szakaszban következik nagy általánosságban be .
Külső (küllemi) jelei a pingvines testtartás , valamint a fészekben ülésnél ,a szokatlan *toll borzoltság*... stb .
Nagy kedvenceknél előfordulhat még megoldásnak ,egy olíva olajos bevezetés és ezáltal a megtojás elősegítése , mint próbálkozás . Még gyakorlott kezek is tartózkodnak a megtöréstől , mert igen veszélyes .
Szív. üdv. Fórumtársam , a kloáka kifordulása (inkább a párzáskor történik), a tojástartójuk kifordulása valamint szakadása inkább a gyakorlatban pl. a ...
Hibridek fehér tojás tojóinál ,hiszen ők hajlamosak a kettős sárgájává alakult tojás rakni és így méreténél fogva következhet a gond ...ez is az előrehaladott tojásrakási időben inkább , mint az elején . A kezeink és a környezet fertőtlenítése után a kifordult ,de nem megszakadt tojástartót vissza lehet ugyan nyomni a tyúkba , de abból indulunk ki ,hogy a gyógyulás nem lehetséges (??) . A tojástartó szakadásban szenvedő tyúkot a lehető leghamarabb ildomos konyhakészre ítélni .Így elkerülhető legyen a bakteriális fertőzések ,vagy a kannibalizmus kialakulása .
(rendkívüli esetek mindig vannak persze ...) Sz.szerint nem kedvelem a nagy méretű tojást tojó fajtákat ezért .
Üdv! Csak ezt találtam. Úgy már jártam egyszer, hogy egyik tyúkom kloákája kifordult. Gumikesztyűben, tiszta körülményekre odafigyelve, jobb híján kézkrémmel (vastagon) óvatosan vissza tudtam nyomni. Többször nem fordult vele elő ez a probléma. Öreg tyúkom azóta is él. Bár már sajnos a végét járja (13 éves).
Szeretném a segítségeteket kérni. Pár napja megvizsgáltuk az egyik tyúkunkat és észleltünk nála tojást. A probléma az az, hogy azóta sem tojta el. Miért lehet ez, hogy visszafogja magát? Várható még, h eltojik vagy inkább csak az, hogy elpusztul emiatt? Ha valaki tud valami tanácsod adni annak nagyon hálás lennék. :)
Üdv! Értem, ahogyan én tudom a mikronos szemcseméret a légzőszerveit tömíti az állatkának és így öli meg. A méret kapcsán a tárolás sem feltétlenül egyszerű kérdés - nem fagy meg?
Szeretném a segítségeteket kérni. Körülbelül három napja megvizsgáltuk az egyik tyúkunkat és észleltünk nála tojást. A probléma az az, hogy azóta sem tojta el. Miért lehet ez, higy visszafogja magát? Várható még, h eltojik vagy inkább csak az, hogy elpusztul emiatt? Ha valaki tud valami tanácsod adni annak nagyon hálás lennék. :)