Keresés

Részletes keresés

wakeboarder2 Creative Commons License 2004.07.25 0 0 750

Egy ember

Tudod és atól fosok, hogy egy rossz mozdulat és úgymond a porc sérült részén újból kifolyik a "lé".

Persze fogalmam sincs mennyire folyékony a belső állomány és hogy ez egyáltalán újból megszilárdul e vagy elmeszesedik vagy felszívódik vagy mittudom Én.

 

Kicsit talán hipochonder vagyok és ezért figyelem annyira magam?

 

egy ember Creative Commons License 2004.07.25 0 0 749
"Nem te írtad hogy július 8.-án műtöttek"

Debiza. De én már 5 nap múlva vidéken tárgyaltam... 10 nap után koncertre mentem, tegnap Kecskeméten voltam és magam vezettem a kocsit. 20 évvel ezelőtt ehhez mondjuk 3 év kellett... Úgyhogy minden műtét más. Nagyon kényes helyen zajlik ez a bevatkozás. Az autózás még utasként is rizikós, a hepehpák miatt.

"Hogy hogy mész nyaralni?"

Demegyekám!!! Még műtét előtt kérdeztem a profot, hogy lemondjam-e az augusztus 2-i repülőjegyet, meg utáni a csehországi nyaralást. Azt mondta: ne tegyem és igaza lett... Hála Néki!

""Szóval ez lenne az Én kímélő programom""

Naja, viszont megmaradt a porcod egészben. Belőlem végülis kiszedték a beteg darabot, az már nem okoz panaszt, "csak" a műtétből kell felépülnöm. Meg engem azért a műtét előtt is segített kiropraktőr, természetgyógyász, így nem estem le a lábamról.

""mostanában ahogy múlik azsibbadás egyre a lábamból néha a vádlim fáj, olyan mintha görcsölne az izom..ez vajon normális?""
Szerintem ez része a gyógyulási folyamatnak, de légy nagyon óvatos, mert innen könnyű visszaesni.

Előzmény: wakeboarder2 (748)
wakeboarder2 Creative Commons License 2004.07.25 0 0 748

Egy ember!

 

Hogy hogy mész nyaralni?

Nem te írtad hogy július 8.-án műtöttek?

Nekem a doki azt mondta 3 hét ágynyugalom, ágyban végzett gyógytornával, napi max 2 óra sétával, kevés üléssel, no autózással -még utasként sem.

Utána további 3 hét erős kímélet max 3-4 óra fentléttel, autózást csak utasként...

6 hét után lehet visszamenni dolgozni, akkor is labdán ülni vagy támaszték nélkül.

Erősebb gyógytornát akkor lehet elkezdeni, szeptember végén már lehet úszni és bringázni óvatosan.....

 

Szóval ez lenne az Én kímélő programom... 

 

Egyébként már simán le tudok guggolni, de mostanában ahogy múlik azsibbadás egyre a lábamból néha a vádlim fáj, olyan mintha görcsölne az izom..ez vajon normális?

 

 

egy ember Creative Commons License 2004.07.25 0 0 747
batti1196 és mirasorvino
én most már két műtéttel a hátam mögött maximálisan osztom a véleményeteket. Műtét csak kiszakadt sérv esetén, vagy ha már sorvad az izom és az ideg. A még visszahúzódni képes sérv megoperálása kb. olyan hatásos gyógymód, mint a lábszag ellen az amputálás... :-))))

Sfakutya
"a sérv kiszakadt, és a gerinc-csatornában úgy helyezkedett el, hogy nem nyomott többé ideget."
Míg újra el nem mozdul... Egyébként lehet, hogy nekem is már régen ki volt szakadva, csak most kezdte el masszírozni az ideggyököt (azt viszont "jelentős mértékben", mint az MR-es orvos megállapította)
Lassan megyünk nyaralni - hajszál híján lemondtam, most meg semmi bajom. Hát ezt sem hittem volna...
_mirasorvino_ Creative Commons License 2004.07.25 0 0 746

én is csatlakoznék az előbbi véleményhez. hálistennek személyesen nem vagyok érintett, de sok a gerincbeteg az ismerőseim között. és azok vannak jól, akiket nem operáltak meg. van egy barátnőm, akinek azonnali operációra írták ki a nyaki geroncsérvét. nem operáltatta meg, hanem hetente jár masszíroztatni, és megfelelő gyógytorna gyakorlatokat végez. a sérv visszahúzódott. ha huzamosabban kihagyja a masszázst meg a tornát, előjön megint. de már nem hagyja ki. a munkája olyan, amivel kifjezetten terheli azt a szakaszt, amivel a baj van, és mégis rendben van általában. ha fáj mégis, kenőcsökkel és éjszakai nyakemerevítőben alvással kezeli. és ez elég.

van egy nagyon jó torna, a McKenzie gyakorlatok, ami nagyon jó. ha jól tudom a máv kórházban, és a honvéd kórház királyhágó utcai szekciójában elérhető.

ja, és még egy. ha bármilyen nemszteroid gyulladáscsökkentőt szedtek, advil, voltaren, stb. akkor mindenképpen vegyetek be előtte fél órával quamatelt, mert tönkremegy a gyomrotok tőle. ha semmi panaszotok nincs ezirányban, akkor is, mert hosszú távon akár refluxotok is lehet, ami egy eléggé kellemetlen betegség, és könnyebb megelőzni, mint meggyógyítani.

 

mindenkinek jobbulást kívánok

Előzmény: batti1196 (745)
batti1196 Creative Commons License 2004.07.25 0 0 745

Én 29 évesen lettem gerincsérves. Egyik este még semmi, de reggelre már alig tudtam felkelni, annyira fájt a derekam. Ez azután a lábamba is kisugárzott. Más tünet nem volt, csak nagyon fájt. Az egyetlen, ami érezhetően csökkentette a fájdalmat, az a hidegvízzel történő zuhanyozás, persze csak a fájó részen. Ezt kb 10-15 percig kell csinálni, olyan hideg vízzel, amilyet el tud az ember viselni. Nagyszerűen csökkenti a gyulladást, nagyon tudom ajánlani, nem annyira a kulönféle gyógyszereket, amik teljesen hatástalanok voltak nekem. Sajnos én megoperáltattam magam, de ettől óva intenék mindenkit, aki még előtte van, mert ez egy igen rossz megoldás-félmegoldás. Azóta tíz év telt el, de ez tele volt kínlódással. A gerincem csak kismértékben terhelhető, erősebb fizikai igénybevételre egyből fáj a derekam, zsibbadni kezd a lábam,és ez csak másnapra enyhül. De ez még elviselhető, a rettentő erős fájdalom elmúlt szerencsére. Ami miatt úgy látom, hogy hatalmas hiba operáltatni, az az, hogy több emberrel is találkoztam már, akik kigyógyultak maguktól. Jó példa erre az a srác, akivel egyszerre voltunk kórházban, nálam sokkal rosszabb álapotban volt, teljesen összegörnyedve tudott csak vánszorogni, és már ki is írták műtétre, ám mégsem operálták meg, mert kijött rajta az influenzaés lázas lett.  Hazaküldték két hétre, és amikor visszajött annyival jobb állapotban volt, hogy le is tettek a műtétről. Még egy dolgot "köszönhetek" orvosaimnak, a műtét óta potencia problémáim is lettek ( utána két-három hónappal), ami eléggé megkeseríti az ember életét, különösen a harmincas éveiben.

Ez persze más probléma, mint a sérv, de semmivel sem kisebb baj.

Tehát ne rohanjon senki a kés alá, csak magában bízzon, mert az orvosnak semmi sem számít, neki az ember csak munkadarab!

BBking Creative Commons License 2004.07.23 0 0 744
Azt hogy lehet elintezni? Sajnos nekem nincsenek jo kapcsolataim az egeszsegugyben. Mostani allapotomban ugy erzem tudok meg varni egy honapot, ha "csak" gyulladas volt, addigra el is mulhat.
Előzmény: wakeboarder2 (742)
BBking Creative Commons License 2004.07.23 0 0 743

Nos ezt teszem. 2 hete itthon vagyok, fekves, pihenes, gyogyszer stb...

Ormos doktorhoz azert mentem el, mert remeltem, hogy enyhit a fajdalmaimon. Ez meg is tortent. Igaz, most zsibbad a labam, de a derekam megkonnyebbult. Remelem, a kovetkezo kezeles utan a zsibbadas is megszunik, ha megsem es megis muteni kell ujra, hat akkor is sokkal jobb ha nem faj annyira, ugye?

En nem vagyok orvos de az orvosok is az MRI eredmenye alapjan mondanak velemenyt, ugyhogy en is megvarom.

Előzmény: Sfakutya (741)
wakeboarder2 Creative Commons License 2004.07.23 0 0 742

BBking, sfakutya

 

Mi az, hogy az MR vizsgálatra heteket kell várni?

Én elintéztem másnap reggelre a vizsgálatot. Nem szabad várni, meg szenvedni.

 

Bocs, hogx ezt mondom, de szerintem ha már zsibbadás meg gyengülés van ármely végtagban az azonnal indikálja a műtétet. Ne tököljél BB!

 

Van már olyan szinten a műtéti technika, hogy akár csavarozással vagy más típusú rögzítéssel, de legaláb fájdalommentessé tesznek...nem érdemes szenvedni.

Sfakutya Creative Commons License 2004.07.23 0 0 741
BBking
Én a Te helyedben azt hiszem, hogy nagyon sokat pihennék. Legalább is ebben a bizonytalan állapotban. Fájdalmad van, néha nagyon fáj, kisugárzik a lábadba. Erre legjobb a pihenés, a gyulladáscsökkentő, izomlazító. Ha már kevésbé fáj, akkor torna. De az MRI-ig maradj a fenekeden. Vagyis ha lehet, akkor ne is a fenekeden, hanem a hátadon. Ezt úgy értem, hogy ne ücsörögj feleslegesen, mert az is terheli a gerincedet.
Tudod, hogy az ülés hatszor olyan megterhelő a gerincnek, mint az állás? Inkább feküdj, ha van rá módod.
Előzmény: BBking (740)
BBking Creative Commons License 2004.07.23 0 0 740
ugy vagyok vele, hogy servnel rosszabb nem lehet (ugye?), igy amig nincs konkret eredmeny, addig is kezdeni kell valamit a fajdalommal, nos ezert mentem el Ormos doktorhoz. Nyilvanvalo, ha a serv ujult ki, el kell gondolkozni azon, hogyan tovabb... 
Sfakutya Creative Commons License 2004.07.23 0 0 739
Wakeboorder2:

Mivel Te nem olvastad végig az előzményeket, ezért nem tudhatod, hogy én már túl vagyok egy gerincműtéten. A nyakamat elvágták, mint egy csirkének:)) A műtét során eltávolították az egyik nyakcsigolyám hátsó részét (mivel volt rajta egy csontkinövés, ami már elérte a gerincvelőt). A műtét után ez a csigolya instabillá vált, el kezdett mozogni, csúszkálni. Ettől alakult ki három nyaki gerinc-sérvem. MRI gyönyörűen kimutatta, hogy két rendes sérv van és egy protrusio. Éveken keresztül volt az az iszonyatos fájdalmam, amit leírtam. Évek múlva, amikor már nem bírtam tovább a fájdalmat és rászántam magamat a műtétre, elmentem az idegsebészhez. Megbeszéltük a műtét időpontját, a műtéti technikát, vagyis azt, hogy eltávolítják a három porckorongomat és lemezzel egymáshoz rögzítik a csigolyákat.
És ekkor jött a csoda: a doktor elment három hétre szabadságra, és mire visszajött és be kellett volna vonulnom a kórházba, addigra elmúlt minden bajom. Szeptemberben lesz ennek két éve. És azóta is szinte teljesen panaszmentes vagyok. Valószínű, hogy a sérv továbbra is megvan, MRI-vel látni is lehetne, de olyan szerencsésen helyezkedett el, hogy nem nyom semmit, így nem is okoz panaszt. És nem akarom megtudni, hogy mi van, ezért nem is akarok elmenni kontroll vizsgálatra.

Egy ember:

Emberkém: Örülök, hogy figyelsz:)) És továbbra is: le a kalappal az emlékezeted előtt.
Egyébként van egy ideggyógyász ismerősöm, akivel a napokban beszéltem, és említettem neki a Te kiszakadt sérvedet. Elmagyaráztattam magamnak, hogy mi ez. Valamennyire megértettem. Utána mesélt egy barátjáról, remélem, hogy valamennyire igaz módon adom vissza az eseményeket: az illetőnek volt egy nagy sérve lumbális szakaszon. Nagyon fájt neki. Az ideggyógyász javasolta neki, hogy meg kellene operálni, de ő halogatta a dolgot. Egyszer a kocsi tetején lévő csomagtartóról vett le valamit, és rosszul fogta, elesett. Onnantól kezdve az erős fájdalma elmúlt. MRI-vel megnézték, hogy mi történt: a sérv kiszakadt, és a gerinc-csatornában úgy helyezkedett el, hogy nem nyomott többé ideget. Ehhez megint egy óriási szerencse kellett. Nem kellett megoperálni.

BBking:
Voltál már a Királyhágóban? (lehet, hogy elkerülte a figyelmemet, most már írás közben nem tudom megnézni). Addig, amíg nem derül ki, hogy mi bajod van (illetve amíg MRI-vel nem diagnosztizáltak), addig én nem engedném az Ormos doktornak, hogy csavargassa a gerincemet.
Reménykedhetsz a gyulladásban, az is komoly fájdalmat okoz ( de nem tetszik, hogy fáj a lábad).

Ha1234
Nagyon klassz, hogy nincs sérved. De egyáltalán nem baj, hogy megijesztgettünk. Sajnos senki sem kivétel, tehát bárkinél előfordulhat a baj. És most talán mélyen elraktároztad magadban amiket írtunk, és ha nem is hagyod abba a szörfözést, mostantól sokkal óvatosabb leszel ( így még 60 évesen is mehetsz majd szörfözni).
BBking Creative Commons License 2004.07.23 0 0 738

Aludtam ra egyet es az a meglepo tapasztalatom, hogy ulni sokkal kenyelmesebben tudok, mint eddig, viszont a jaras meg nehezebben megy. Minden lepesnel vegigfut a labamon a fajdalom. Gondolom az ideg meg nincs rendesen a helyen, vagy nincs neki eleg hely (=kiujult a serv). Mindenesetre az teny, hogy erezheto a valtozas, most egy hetig szunetel a rendeles, majd augusztus elejen meg egyszer vissza megyek. Elkepzelheto az is, hogy mar minden a helyen van, csak a gyulladas miatt vannak meg fajdalmak? Bar mar regi motoros vagyok a temaban, minden eszrevetelt orommel fogadok. Azon gondolkodtam, hogy az a teny, hogy a labamban is erzem, nem csak a derkam faj, mennyiben valoszinusiti a serv ujboli megjeleneset? A mutetem elott inkabb csak a derkam fajt, a labam hasznalhatosaga elegge megmaradt.

A CT temajaban. Mivel a CT alapvetoen nem a viztartalomra erzekeny, ezert azt gondolom, egy kontroll MRI mindenkeppen ajanlott (sot, az orvosom szerint a CT nem igazan jo gerincserv indikaciojara.), valamint ha nincs is serv, azert a mozgas intenzitasabol mindenkepp ajanlatos visszavenni amig teljesen el nem mulik a fajdalom.

Előzmény: egy ember (736)
Ha1234 Creative Commons License 2004.07.23 0 0 737

Jahúúúúúúú.

Jól imádkoztam. Ma kaptam meg a CT leletem, és nincs gerincsérvem. "Discus hernia nem látható. A gerinccsatorna norm. tág. A korongok nem laposabbak"

 

Nagyon-nagyon köszönök mindenkinek minden tanácsot.

Tudom, hogy a Ct nem száz százalékig biztos eredményt ad.

Jobban oda fogok figyelni a gerincemre, mivel sikerült elég szépen megijednem egy-két történet olvastán.

Ma egy természetgyógyászhoz fogok elmenni, aki a velem egykorú (34 év) haveromat 3 nap alatt meggyógyította, és neki CT által igazolt kettős sérve volt.

Ugyan kontroll CT nem készült, de kéthónapos fájdalmat 3 nap alatt elmúlasztani szerintem figyelemreméltó dolog.

 

Nekem most még egy kicsit zsibbad a nagylábujjam, de már szinte minden mozdulatot tudok csinálni fájdalom nélkül. A legnehezebb begörbíteni a hátam, és így felemelni a lábam. Ilyenkor olyan mintha az inak rövidebbek lennének a lábamban. Ezt nevezik isiásznak?

Az ideggyógyász nem mondta, hogy mi okozhatta a panaszokat akkor. Viszont azt mondta mehetek "szörfölni". Azért én igencsak óvatosan fogom ezt csinálni (pláne külföldön).

 Viszont ha itthon leszek akkor torna mellett ugyanazt próbálom majd csinálni amit eddig. Remélem sikerül!

 

Mégegyszer nagyon köszönök minden tanácsot, és továbbra is rendszeres olvasója leszek a fórumnak.

 

Üdv.: Attila

egy ember Creative Commons License 2004.07.22 0 0 736
Sfakutya szívem
Látod, kitanáltam, hogy a meleg miatt hallgacc. Mongyuk a topic végigolvasása után - és emlékezz: én emlékezek... - már úgy ismerlek, mint valami öreg barátos a szomszéd kórteremből... :-))))

két héttel a beavatkozás (sicc!) után ma 14 órás munkanapot abszolváltam autóvezetéssel, fodrásszal, hőgutával és japán étteremmel nehezítve. És egész héten ez ment 8-10 órában. Jó, gyakorlatilag nem végzek munkát, csak jövök, megyek, ülök, jár a pofám - de az nagyon... - és ideges vagyok :-)))

És tényleg nagyon jól vagyok. Van 1-2 görcsös rész a jobb lábamban, de gyogytórnácom kb. fél órá alatt ki tudja maccírozni, úgyhogy van remény....

Asszem nagyon nagy mázlim volt. Szeretnek engem ott fent... :-)))

És nyakilag is rendben vagy?

wb2
"De rámegyek az alsó hátizmokra és a belsö hasizmokra és tornával megerősítem Őket úgy hogy tudjak lazán sportolni."

szvsz ez nagyon jó gondolat - ha műtenek, ha nem. Végülis a sérv egyik közvetett okozója az ottani izmok gyengesége. A jó izomzat ott a karajban az orjacsont körül - már elnézést, de disznó anatómiában jártasabb vagyok, mint az emberiben, ami mongyuk jellemző :-))) - végülis hasonló szerepet tölt be, mint a fűző - ezt Konrád doktornő magyarázta nekem a Zorfiban/87. Csak éppen sokkal hatékonyabb és megbízhatóbb...

BBking
akkor azt is megsúgom Neked, hogy Ormos doki injekciót is nagyon jól tud adni. Ahhoz is érzék kell, hogy pont oda nyomja, ahol arra szükség van. Nekem még a kiszakadt sérv mellett is elviselhetővé tudta tenni ezzel az életem. Persze, erőltetni nem köll azért, mert van annál két kellemesebb dolog is. De lehet, hogy három... :-))
Mindenesetre a bölcsek szerint csavarásból is kell néhány szeánsz, mire minden a helyére reccsen
BBking Creative Commons License 2004.07.22 0 0 735

Fejlemenyek: Kiralyhagoban augusztusra adtak MRI idopontot, addig kimelet, uszas, gyogyszer. Azert ma ujra elmentem Ormos doktorhoz, aki ismet csavart parat rajtam,

ugy tunik, mnost hatekonnyabban, mint a multkor. Persze azt is mondta, hogy csak fokozatosan mer tekerni a korabbi mutetem miatt. Remelem egyre jobb lesz. A tekerest illetoen nekem is azonosak a tapasztalataim. Orakig tarto futastol, bringatol, turazastol kutya bajom, de egyszer 10 perc konditermi forgozsamolyozas utan kb egy hetig kellett fekudnom, annyira fajt. Azota megtanultam, tekerni nem szabad a derekat.

Ha vannak fejlemenyek, beszamolok, koszi a reagalasokat, leggyetek jol!

wakeboarder2 Creative Commons License 2004.07.22 0 0 734

Szent Ég!

...és nem műtöttek meg....bocs nem olvastam a történeted, de Én tuti megműtettem volna. Nincs értelme kínlódni!

Sfakutya Creative Commons License 2004.07.22 0 0 733
Szerintem mindegyik nagyon tud fájni. Én csak a nyaki gerincsérvről tudok beszélni. Amikor komoly bajom volt vele(most nem részletezem, eleget írtam róla éveken keresztül), akkor néha úgy éreztem, hogy megőrülök. A fájdalom kisugárzik a vállba, a karokba, kézbe. Persze nagyon fáj a nyak is. És zsibbadt az alkarom és az ujjaim. Úgy éreztem, hogy leszakad a vállam. A felkarom néha annyira fájt, mintha egy kutya marcangolná az izmot. A fejemet sokszor alig tudtam megtartani, hosszú időn keresztül viseltem a Shanz-gallért. És nagyon furcsa volt, hogy alig bírtam ülni. Olyankor a nyakam kegyetlenül fájt.
Előzmény: wakeboarder2 (732)
wakeboarder2 Creative Commons License 2004.07.22 0 0 732

Én azért tudok pozitív példákat is.... sokan sportolnak továb és talán pont ez mentette meg Őket a visszeséstől!

Amúgy belátom - nem fogok 150 kilóval guggolni soha. :-)

De rámegyek az alsó hátizmokra és a belsö hasizmokra és tornával megerősítem Őket úgy hogy tudjak lazán sportolni.

 

Egyébként ha lehet kategorizálni melyik a roszabb? A nyaki vagy az ágyéki sérv?

Bár ha belegondolok néha amikor elaludtam a nyakam vagy úgy pár éve horvátországban ugróasztalozás közben fejreestem hát az borzasztó fájdalmas volt!

 

 

Sfakutya Creative Commons License 2004.07.22 0 0 731

Sziasztok! Szia egy ember!

 

Ha már feltünt a hiányom, akkor most újra megszólalok. Naponta olvastam a hozzászólásotokat, de lusta voltam írni.

Nincs semmi bajom, de ez a meleg teljesen kikészít. Ez nem embernek való. Egész nap szenvedek, szinte felforr az agyam. Így nem volt ingerenciám az íráshoz sem.

Emberke, látom, hogy nagyon jól vagy. Ennek örülök, és szinte hihetetlennek tartom, hogy ilyen gyorsan javulsz.

Csak ijeszgesd tovább a szörfös sorstársunkat, hátha megérti, hogy vigyázzon jobban a gerincére.

A gerincnek valóban nagyon rossz a csavaró mozgás, emiatt a tenisz, a szörf biztosan kerülendő. Én ismerek valakit, akinek többször operálták a gerincét, mert nem volt hajlandó abbahagyni a teniszezést.

A futást a saját tapasztalatom szerint nem ajánlom.

Kerékpározás nekem komoly problémát okoz a nyaki porckorongsérvem miatt.

A fenti sportok egyébként egészségesek, de ha gerinc bajunk van, akkor mellőznünk kell.

Egyébként tegnap derült ki, hogy mindkét gyerekemet felvették egyetemre!!! Na most aztán kell újabb öt év, hogy nagyon egészséges, erős legyen a gerincem, hogy bírjam a terheket, tehát nagyon kell vigyáznom!

Előzmény: egy ember (728)
egy ember Creative Commons License 2004.07.22 0 0 730
Szia wb2

Az acélfűző a popsira támaszkodó és onnan felfelé úgymond ívelő, túlképpen nagyon kényelmes fűző visellet. Bőrből készült és acélmerevítő betétek futottak felfelé. Gyakorlatilag ez tartotta az ágyéki gerencszakasz helyett a testemet. Nappal viseltem, ülőmunka közben, estére éjjelre levettem. Akkor a pks műtét előtt kötelezően készítették ilyet méretre minden operálandónak és műtét után ezt hordani kellett, lehetett. Én négy éven át hordtam, aztán teljesen kipurcantam miatta, bekerültem az ORFI-ba, ahol sikeresen megszabadítottak a fűzőtől. Azóta nem láttam és nem ajánlom. Most láttam a Klinikán egy-két emberen ilyen rózsaszín-lila műanyag derékfogót, gondolom ugyanaz a funkciója. Ha arra gondolsz, hogy egy ilyennel esetleg szabadabban sportolhatnál, azt mindenképpen beszéld meg szakemberrel. Végülis valóban korlátoz az oldalazó mozgásban és gerincre nehezedő terhet is enyhíti, ami elvben szntén sérvmegelőző. De csak nagyon rövid időkre ajánlom, mert egyébként eltunyul a gerinc és aztán még rosszabb állapotba lehet kerülni.

Hát nekem 21 év telt el a két műtét között, de voltak nehéz időszakok, volt amikor felmerült - 90-ben - a műtét, de akkor még csak fúzióval együtt vállalták volna. Most viszont nagyon jól sikerült, érdemes volt várni.

Nekem is lefele haladt. Mivel S1 alatt már nincs porckorong, nincs ami kisérvesedjen, de ugyanabban a magasságban újabb sérv keletkezhet :-((((( És akkor ott könnyen csavarozásra lehet szükség, ha nagyon megcsonkul ez a delikát porckorong... A szobámban volt egy srác, akinek már a 2. sérve volt LV-S1 között, az elsővel alig több mint egy éve operálták. Amuláns járt be, csak infúzióra meg kezelésre, eléggé el volt keseredve. Úgyhogy tényleg nagyon kell vigyázni...

Sport. Nehéz ügy. Futásnál szvsz a tájfutás lehet nyerő, vagy más olyan futósport, mitomén rókavadászat, ahol nem merev a talaj. Beton, salak semmiképpen nem ajánlott. Rekortán, vagy más lengéscsillapító műanyag is könnyíthet az állandó rázkódás terhén. A tenisznél gyakran kell kinyúlni hirtelen, ami szintén veszélyes. A bicikli ellen hirtelen nem tudok mit felhozni, bár az előredőlő testtartás szintén megfeszíti az alsó gerincszakaszt. Ki kéne próbálnod és figyelned miképpen reagálsz a könnyebb terhelésre. Ki kell alakulni egy önvédelmi képességnek, ami jelez, ha valami rosszat csinál az ember.

Névnek esetleg a lightboardert, vagy softboardert is ajánlhatom... :-)))) De az easyboarder is találó, bár volt már egy easyrider, ami kicsit mást jelentett! :-))))

Jobbulást mindenkinek!
Előzmény: wakeboarder2 (729)
wakeboarder2 Creative Commons License 2004.07.22 0 0 729

Egy ember

Üdv!

Lenne egy két kérdésem Tőled:

 

Mi az a vasfűző (vagy mi)?

Tudod sokat gondolkodtam nincs-e valami segédeszköz amit sportolás közben fel lehetne venni és ha mást nem is de a szélsőséges csavaró mozdulatokat akadályozná - fűző vagy valami merevítő. Tudsz ilyenről?

 

Hogy ki volt-e szakadva a sérvem azt nem tudom, de a doki azt mondta tök mindegy - a tünetek miatt operál...

Neked mennyi idő telt el a két műtét között?

Lehet, hogy hiedelem, de úgy olvastam, hogy általában "fentről-lefelé terjed" a sérvpanasz.

Tehár ha L5 ben volt gond utána a terhelést lejjebb kompenzálja a gerinc "önvédelmi" mechanikája. Visszafelé ritka! Ebben bízom...

 

Sport

Mindenképpen várok és csakis a gyógytornász "engedélyével" fogok erősíteni és a mozogni. A doki szerint - ha van erős motiváció - erős amatőr szintre vissza lehet térni mundjuk az alpsportokban, de határozottan kerülve minden tekerést.

(a snowboard meg totál tekerésről szól)

Futás, tenisz, kerékpár ezek szerinted mehetnek?

 

Kiváncsi vagyok a szörfös srác sorsára és drukkolok Neki, hogy elkerülje a darálót.....

 

Üdv

wakeoarder2

 

ui. új nevet kell keresnem, mondjuk easyboarder :-))

 

 

 

egy ember Creative Commons License 2004.07.21 0 0 728
wakeboarder2
örülök, hogy egyetérthetek Veled: ritka nagy barom vagy :-)))) Viszont nem vagy egyedül... :-))))))))))
Engem aznap operáltak uo., amikor Te eljöttél.. Úgyhogy lehet, hogy láttad is a porhüvelyem, amint ki-betologatták. Fél kilenctól fél tízig tartottam elfoglalva a műtőt, remélem ez idő alatt senkinek nem kellett kimenni... :-)))

A www.spinecenter.com egy laparoszkópiás diecectómiáról készült videót is meg lehet nézni. Télleg érdekes.

Nekem már 83-ban megmondta a sebész, hogy a csavaró mozgásokat kerülnöm kell (akkor LIC-V. sérvvel daráltak). És miután 4 évig acélfűzőben éltem, abba kellett hagynom a sportot. Talán az sem véletlen, hogy tavaly ősszel elmentem egy-két iaido edzésre és bár nagyon élveztem a dolgot, nem bírtam csinálni. Lehet, hogy onnan datálódik a baj. Akkor mi marad: úszás, gyógytorna, ritmikus sportgimnasztika... :-))))

Most ugyanott volt a sérvem, mint Neked, de ki is szakadt, így nem volt kérdéses a műtét. Ha Neked nem volt kiszakadva a sérv. Ha nincs kiszakadva, nem szokták darálni, de Nálad nyilván a súlyos idegrendszeri tünetek miatt ajánlották. Végülis abban az állapotban paresis indulhat el, elhalhat az ideg és elfonnyadnak az izmok.
Ezt megúsztad! :-))))

Nehéz tanácsot adni. Én 21 évig nagyon vigyáztam magamra és hiába, nem tudtam megúszni a második, egy diszkkel lejjebb, az újabb műtétet. A fúziót viszont egyelőre megúsztam. Bár nagyon látványos a fúziós technika, de sok problémát is okozhat és elváltozások kezdődhetnek máshol a gerincben. Legjobb az arany középút, csak nehéz rátalálni (pfúúúúúúúúúú, de okos voltam!!!!). Ha meg a "nagyfőnök" ott fenn, már előjegyzett a következő műtétre, akkor úgyis mindegy...

Jobbulást és gyors gyógyulást kívánok és mielőbbi visszafogott, szolid, amolyan öreguras szorfözést/boardozást!

BBking
Sajnos nem tudtalak megvárni mert drámai módon összegyűlt a munka...

"Tegnap mar kerdeztem, van fajdalomban kulonbseg a szakadt ill. nem szakadt serv kozott?"

Én pont ezt tapasztaltam meg. Én azt éreztem a leglényegesebb különbségnek, hogy amíg korábban volt sok és sokféle fájdalmam, mindig találtam olyan pozíciókat, amelyekben nem éreztem a panaszokat. Persze, igyekeztem ebben az állapotban maradni és ez gyógyulást indított el. A kiszakadás után azonban már nem találtam nyugalmi helyzetet és állandósult az erős fájdalom - éjszakákon át nem aludtam. Ha elmozdult a kiszakadt sérvanyag, akkor felerősödtek és változtak a fájdalmak, de úgyszintén kikerülhetetlenek maradtak. Az MR egy héttel a műtét előtt azt mutatta, hogy a kszakadt sérv a cauda felé migrál - vagyis megyen lefelé, azaz rövidesen szüneteltette volna az anyagcserém output részét. Ugyanakkor meg jelentőségen komprimálta az S1 ideggyököt, amivel sikeresen elviselhetetlenné tette az életemet. Ehhez képest a műtét utáni napon már fájdalomcsillapító sem kellett, s azóta sem kell és nincs is erős fájdalmam. A jobb lábam elég merev, hol itt-hol ott nyilall, de gyengülnek a panaszok és visszatért a mozgásszabadságom pedig még csak két hét telt el a műtét óta.

Ha1234
">Van valakinek valamilyen tapasztalata, hogy egy sérv mikorra húzódik vissza"
Ez nem egy statikus dolog, tehát nem úgy működik, mint egy kétállású kapcsoló. Élő, mozgóanyagról van szó, ami ki- és be hullámozhat, váltakozó állapotot okozva. Hol jobb, hol rosszabb kicsit. Ha vissza is húzódik és megszűnnek a panaszaid, egy csavaró mozdulatra újra egy pillanat alatt elboltosulhat - végülis ez a szerepe - és kezdheted előlről a gyógyulást. Szóval nem egy kéjmámor...

Sfakutya kedves
remélem jól vagy és csak a nagy melet tart vissza kíbórdod rendeltetésszerű használatától ( úgyismint Tasztalba írogatás...) Képzeld, már a nyaralásra készülök!!!










wakeboarder2 Creative Commons License 2004.07.20 0 0 727

www.spinectr-ncsd.hu

Talán nem veszi az Index reklámnak de itt műtöttek.

Tényleg csak jót tudok elmondani róluk. Látszik, hogy profik és értenek a beteg nyelvén...

 

Még egy dolgot leírnék.....

Ahogy ott a kórházban körülnéztem, rájöttem mekkora barom vagyok!

Soha egytelen egy mozdulatot sem tettem azért, hogy vigyázzak a gerincemre vagy legalább is megőrizzem állagát.

Mivel ez egy speckó osztály itt többszörösen "visszaeső" gerincbetegek feküdtek és jól besz...tam, hogy nehogy Én is erre a pályára kerüljek.

Mármint sorozatos gerincműtétek csavarozások egybek.

Jó lenne ezt elkerülni...... de hogyan?

Ne sportoljak tovább?

Ahogy itt lentebb a surf-ös srác írta akkor mi a fenéért legyünk. Nekem ez adta a legtöbb örömet és a legjobb kikapcsolódást az életemben.

Szóval a hogyan továbbot még nem tudom......

Gyóygtorna...erősödés....kímélet. Egyenlőre ennyi!

 

wakeboarder2 Creative Commons License 2004.07.20 0 0 726

Az operáció:

Még mielőtt kerestem volna egy gerincsebészt elmentem a következő helyekre:

-csontkovács

-kyropraktor

-gyógytornász

-természetgyógyász

Nem részletezem az elköltött pénzt és időt, de felesleges volt, semmi javulás és csak hümmögtek a segítőkész kollégák.

Nem maradt más hátra irány a gerincsebész.

Júnuis utolsó napjaiban elmentem a dokihoz, ránézett az áprilisi MR-re, no meg rám és azt mondta: Azonnal műtét!

Kissé mérges lettem, miért nem előbb jöttem erre rá így elcsesztem 3 hónapot a fájdalommal. Mondtam a dokinak várjunk elmegyek mégegy MR-re és azután értékeljünk. Másnap újabb MR immár a negydik és sajna a dokinak teljesen igaza volt. Jó nagy sérv a legalsó porckorongnál.

Azonnal döntöttem: Műtét

Július 5-én megműtöttek (40. Szülinapomon)

Maga a beavatkozás teljesen fájdalommentes volt, pedig nagyon be voltam sz…va tőle. Utána két nap az kellemetlen volt, na meg akkor kezdett igazán meleg lenni és majd megütött a guta kórházban.

Hétfő műtét, kedden már fel kellett állni, csütörtökön, meg irány haza. Azóta itthon pihengetek sok fekvés, meg némi gyógytorna társaságában.

Egészen szépen javulgatok, persze még az operáció sikeressége nem ítélhető meg, majd úgy 4-5 hónap múlva…

No de miért is írom le mindezt?

Legfőképpen azért mert rengeteg információt és személyes tapasztalatot gyűjtöttem be az elmúlt 9 év során az ilyen irányú fájdalmak enyhítéséről és arról hogyan kell mozogni, hogy ne érezzek fájdalmat. Valamint rengeteg olvastam a témában és a gerincdoki is sok érdekességet mesélt el a "szakma titkaiból".

Ajánlanék nektek egy weboldalt nagyon érdekes és látványos, mert a beavatkozások animálva megtekinthetőek.

http://www.espineinstitute.com/AniOperations.htm

wakeboarder2 Creative Commons License 2004.07.20 0 0 725

Sziasztok!

Már egy hónapja figyelem a "porc-gerinc-EÜ" hozzászólásazit. Sajnos érdekelt vagyok benne. Aki érti tudja S1 l.d. vagyis a legalsó porckorong jobb oldala kinyiffant.

 

Ha nem untatlak vele benneteket leírom a történetét az egész nyüglődésemnek, amúgy Én is ilyen példákat kerestem volna itt az oldalon - még a műtét előtt - eldönteni menjek műtétre vagy nem.

 

Szóval:

 

Előzmények:

18 éven keresztül versenyszerűen teniszetem 6 éves koromtól.

Jól ment. I.o játékos voltam 1984 és 87 között. (Te jó ég de régen is volt)

Soha semmi bajom, sérülésem nem volt, bár a sportorvosi vizsgálatoknál a doki mindig emlegette - gerincferdülésem van, talpbetétet vagy magasítót kéne hordanom......

Persze ez piszkosul nem érdekelt.

A teniszt abbahagyva szinte egyik napról a másikra a konditeremben találtam magam és aktívan jártam is edzeni. Elkezdtem a windsurfot is elég intenzíven!

Jól kigyúrtam magam.....na ez volt az első hiba!

Ugyanis eközben rengeteget autóztam - munkámnak köszönhetően - és az egész napos ülés után mindjárt a nehéz súlyok emelgetésével voltam elfoglalva. Néha már fájt a derekam de pár nap alatt teljesen elmúlt. Először azt hittem a veséim fájnak....

 

Az első krach:

1995 májusa

Egy szerencsétlen mozdulat - kocsi csomagtartójából nehéz tárgy kiemelése - után szinte mozdulni sem tudtam. Hazevergődte és lefeküdtem, 2 hétig még a wc-re is úgy vittek ki a családtagjaim.

Érzéskiesés is volt a jobb bokámban, de hamar visszajött és úgy egy hónap múlva már megint kutya bajom nem volt. MR készült sérv nem volt, vagyis nem látszott akkor még.... Műteni nem akartak, mondván nincs mit!

 

További "okosságok":

Mivel örökmozgó vagyok telente síeltem, úgy gondoltam jobb lesz áttérni a snowboardra mert az kisebb terhelés a gerincnek - ez volt a második hiba.

Telente 6-7x biztosan a pályán voltam és nagyon élveztem. A derekam azonan egyre jobban fájt. Salonpass tapasz és Solpaflex kapszulát nyomtam magamba minden alkalommal. Fájdalom estére jött csak vissza ha keményen terheltem is magam.

Masszőr, kis lazítás otthon ez segített. 1998-ban erősödött a fájdalom elmentem egy újabb MRI-re ami után a doki közölte a gerincem akár egy 60 évesé, de sportolhatok

CSAK óvatosan, ne terheljem extrémen magam.

Szörföt eladtam, kondizást lecsökkentettem kisebb súlyokra...szóval kezdett volna megjönni az eszem.  1998-tól 2003 nyaráig egész jól elvoltam, fájt, de kibírható volt.

 

Második krach:

Új sportág a láthatáron: wakeboard. Állati nagy élvezet! Száguldás, ugrások a vizen, óriási esések! Ez volt a harmadik hiba! A gerincet a rángások és az extrém testhelyzetben történő érkezések miatt rendkívüli módon terheli ez a sport. Meg is lett az eredménye. Két hét döglődés tavaly októberben - szerncsére a szezon végén.

De még ezt is megúsztam. A telet végi snowboardoztam, néha-néha fájt de olybá tűnt megint sikerült regenerálódni.

 

Harmadik krach:

2004 április igen komoly fájdalmak, felsőtes kitekeredve, képtelen vagyok lehajolni és először tapasztalom, hogy a jobb lábam emelése közben szúró fájdalmat érzek a fenekemben és a derekamban - na ez nagy gázmondja a doki. Újabb MR vizsgálat, sérv nincs mondják - pedig van de valahogy nem látta a doki.....

Nem javul a helyzet!

júniusra nem érzem a jobb lábamat és elkezdek sántikálni. Egy utolsót még nyomok a wakeboarddal, szinte éreztem, hogy többet nem állhatok rá. Már nem éreztem fájdalmat csak zsibbadást és nem volt erő a jobb vádlimban.

folyt köv

BBking Creative Commons License 2004.07.20 0 0 724

Tegnapi friss elmenyek. Ellatogattam Ormos doktorhoz. A technikaja szinte ugyanaz, mint annak a csontkovacsnak, ahova korabban jartam. Ez olyan szempontbol megnyugtatott, hogy a korabbi helyen is jo kezekben voltam. Sajnos a fajdalmak nem szuntek meg, legfeljebb enyhultek. Persze optimista vagyok, abban bizom, hogy gyulladas van a derakamban es az, nem pedig egy kiszakadt serv okozza a fajdalmakat. Az egeszben az a legbosszantobb, hogy ujra elkezdtem magamat figyelni, minden mozdulatnal azt lesem, erosebb, vagy gyengebb a fajdalom, jo lenne, ha ujra "csak" akkora fajdalmaim lennenek, hogy ne figyeljek ra allandoan.

Megkerdeztek, hogy zsibbad-e a labam, ill. vannak-e sugarzo fajdalmaim. Nos erre nem igazan tudtam mit valaszolni, hiszen evek ota vannak fajdalmak (melyeket mar megszoktam), de most erosebbek. Tegnap mar kerdeztem, van fajdalomban kulonbseg a szakadt ill. nem szakadt serv kozott?

BBking Creative Commons License 2004.07.20 0 0 723
Ismetelni tudom magam. Szerintem a CT nem a legmegfelelobb modszer a porckorongserv indikalasara. MR a te baratod.
Előzmény: Ha1234 (722)
Ha1234 Creative Commons License 2004.07.19 0 0 722

Nagy szerencsém volt ma:)

 

Az ideggyógyász adott beutalót CT-re, és holnapra még időpontot is intézett telefonon.Igaz ehhez az kellett , hogy rólam jusson az eszébe, az egyik családtagjának is kellene egy időpont. Így ha már intézkedet eljárt az én ügyemben is.Most azon imádkozom, hogy a CT ne mutasson ki semmit. Abban bízom, hogy ha volt sérvem már visszahúzódott.

  Nekem tulajdonképpen csak 3 napig voltak akkora fájdalmaim, hogy nem tudtam ülni. Most (9 nappal a nagy fájdalom jelentkezése után) már guggolni is tudok. Nyújtott lábbal való hajlásnál húzódik hátul a combom, és a nagylábujjam zsibbad alig észrevehetően. Ezért reménykedek, hogy 11 nap mulva fogok tudni szörfözni.

Sajnos (?) azt vallom szörf nélkül lehet élni, de minek.

Tavaly pl. kézközépcsont töréssel is szörföztem.

Igaz, ez most a topikot olvasva durvábbnak tűnik:(

  Mindenesetre nagyon köszönöm a tanácsokat.

Remélem holnap v. holnapután (amikor kész lesz a lelet) már csupa jó hírről tudok beszámolni.

 

Addig is mindenkinek jobbulást.

 

Üdv.: Attila

Előzmény: hitMan (721)
hitMan Creative Commons License 2004.07.19 0 0 721

Ha 1234,

 

>Van valakinek valamilyen tapasztalata, hogy egy sérv mikorra húzódik vissza?

 

Szerintem erre nem lehet egyértelműen válaszolni. Lehet pár hónap, pár év, vagy soha. / sajnos az utolsó a legjellemzőbb / Attól függ mennyire vagy fortuna kegyeltje.  Természetesen egy szakember szükséges ahhoz, hogy elmozduljál egy jó irányba.

 

>Igaz, hogy csak műtéttel gyógyítható véglegesen?

 

Szerintem nem.

 

Ami az üdülést illeti, neked kell érezned milyen komolyak a fájdalmaid és ehhez mérten hogy bírsz ki egy nyaralást. Mondjuk előtte szerintem nem ártana egy Ormos doki, Dr Kiem, vagy a másik két specialista és felvenni egy kezelést. A szörf  biztos nem fog javítani az állapotodon. Az úszást ajánlanám helyette , mert az legalább jótékonyan hat.  Aki belép a gerincsérvesek világába, az előbb-utóbb kénytelen lesz megtanulni mi az az óvatosság.

 

 

egy ember,

 

>Ha mindenáron műtetni akarod magad, akkor menj nyugodtan szörfölni. Ha >kiszakad a sérv, akkor már nincs más választás. De az az idő, amíg a >műtőasztalra érsz, örök életre emlékezetes marad - ha meg valahol kint >operálnak, akkor Isten legyen Veled...

 

Ez a fanyar humor.......:)))

 

 

Megnéztem a képet amit beszúrtál. Hát én is valami hasonlót keresnék. Azért se írkálok ide gyakran, mert akkor tuti hogy gép előtt ragadok, az meg nem hiányzik a gerincemnek.

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!