Egy szép kastély, az egykori kápolnájuk és kastélypark viszont közelebb került az útvonalhoz. Ide se sokan jutottak el eddig, ezután talán másként lesz.
Én eddig 2x teljesítettem ezt a részt, Szajki-tavak - Sümeg (másodszor fordítva) szakaszolással, az egy kerek 30-as. Nálam már határeset volt így is, nem esett volna jól +2 km. Az aszfaltos rész egyik alkalommal se volt vészes. Viszont a Lesencetomaj-Tapolca aszfalt mindkétszer egy horror volt, óriási (teher)forgalommal, büdössel, zajjal, mindennel, amire nem vágyom egy túrán. Azért egy könnycseppet se hullajtok.
Évek óta folyamatosan változik az útvonal és nem is mindig szükségszerűen. És nem is mindig előnyére, sőt szinte sosem.
Két és fél km kerülő, kb plusz egy óra, egy amúgy is nehezen szakaszolható, uncsinak -is- mondható etapon.
Sümegtől Hosszúperesztegig mentem mindkétszer, mert ez a legjobb megszakítási pont. Asszem 33-35km volt, most plusz 2.5 ...
Az aszfaltról kilométereken át elkísérő Sümegi vár látványa pedig egészen jó kis pörformansz volt.
És ha időben indultál nem volt forgalom:
Csak az elmúlt egy év kerülői:
-Bodajk kb plusz 4 km
-Lesenceistvánd kb plusz 2 km
-Sümeg kb plusz 2.5 km
Egyik sem volt szükségszerű abban az értelemben hogy nem lett magántulajdon, nem kerítették el stb. Az elmúlt években agyonváltoztatott kéktúrán szerintem most már minden változás meggondolandó lenne.
Az indok? Aszfalt? Néha jól tud jönni, ha amúgy minden dagonya.
Forgalom?
Ennyi erővel a Nagykörútra se menj ki mert veszélyes.
Az udvaron van, de nem pusztul, le volt takarva rendesen, és hát ugye azon sütöttünk ma is. :-))
Ami a várakat illeti lesz mit nézegetni, Füzér, Regéc, Boldogkő, Szádvár, Sirok, Hollókő, Vitány, Csókakő, vagy éppen Sümeg mind eléggé visszaépült az elmúlt évtizedekben.
És ez jó. Még akkor is ha némelyik úgy sikerült ahogy.
Itt az alapanyag főtt krumpli összetörve, liszttel és sóval elkeverve, és mehet rá a lapra.
Mi ugyanezt itthon pogácsára formázzuk és olajban sütjük ki, az alapanyag teljesen ugyanaz.
Ma is voltunk, szinte még jobb volt mint tegnap. Ma már kaptunk egy nénitől házibort is, és megnézhettük a kb évszázados ruhagyűjteményét féketővel, szoknyákkal, mindennel. :-))
E-bicikli bérlés is lehetséges!
Míg ott voltunk egyébként éppen kéktúrázók telefonáltak...:-))
Vendégként: Ágasváron múlt héten elképesztően finom (kis adagnak mondott de így is bőségesen elég) sztrapacskát ettem és nagyon jóleső teát ittam: 1800Ft, árát érő volt. El kell szakadnunk attól a régi illúziótól hogy a bakancsos turizmus a "szegény dolgozók" sportja, megváltozott a világ, és ez egyáltalán nem feltétlenül baj. Eleve pl. a közlekedés is lényegesen drágább mint a kéktúra (első?) aranykorában.
Szálláshely-üzemeltetőként:
- a két évvel ezelőtti szigorítás (minden vendég minden adatát felírni, ellenőrizni) teljesen irreálissá tette a klasszikus, olcsó, turistaházas modellt. Sajnos itt a szállodás gondolkodás érvényesült, ezzel újabb szöget tettek a kulcsosház jellegű üzemeltetés koporsójába. //Meg kell jegyezni hogy "cserébe" többmillió Ft vissza nem térítendő támogatással lehetett felújítani a szállásokat//
- A munkabérek (gondnok, karbantartás) drasztikusan nőttek, a régi "Mari néni vigyáz a házra, beengedi a vendéget Béla bácsi meg évente kétszer ránéz a tetőre, kicseréli a csapban a tömítést" modell egyre kevésbé működik, különösen viszonylag kis forgalom esetén.
- üzletileg értelmezhetően a klasszikus turistaházak, kulcsosházak zöme nem üzemeltethető. Vagy ott kell lakni és a vendégfogadásból, kaja/piával kell többletbevételre szert tenni (ez különösen jól működhet városok viszonylagos környezetében, és/vagy populáris kirándulóhelyeken), vagy pedig (elsősorban gyermek-)csoportokkal lehet keresztfinanszírozni az egyéni foglalások viszonylagos veszteségét.
- van még egy érdekes tényező: az elmúlt 10-15 év EUs forrásainak egy része beáramlott a turizmusba, a NER-en túl a "normáli piaci", és az állami (NemzetiPark,Erdészetek) szereplők is nagyon komoly pénzekből indíthattak új szállásokat illetve újítottak fel meglevőket. Az állami szereplők kezén levő házak jelentős része viszont - amortizációt is számítva - veszteségesen üzemel. Ez az elmúlt 5-10 évben és a következő években - az átlagosan azért fizetőképes - bakancsos turistáknak kifejezetten "jó", viszont hosszú távon nem túlzottan szerencsés.
Érdekes állatorvosi ló pl. a csilliárdokból felújított/épített Galyatető, ami többször kereste üzemeltetőjét, most épp az Egererdő: tippem szerint jelenleg nagyjából fenntartható árakkal, ami jelenleg reggelivel együtt, de hálóteremben (4x4 ágy, külön folyosós fürdőszoba) egyéni foglalás esetén 6.600Ft/fő!, csoportos esetén 3.150 Ft/fő.
Az biztos, hogy jelenleg torz a piac, az állam egyszerre a szabályozással kilövi az alsó szegmenst és ugyanakkor sok beruházással támogatja a szektort. Szabályozás szinten a klasszikus bakancsos turizmust nagyban elősegítené, ha a KATAhoz és alanyi adómentességhez hasonlóan a kisebb forgalmú ill. legalacsonyabb kategóriás szálláshelyeket külön kezelnék, nem próbálnák meg belepasszírozni a hotel/panziómodellbe, de úgy tűnik a - magyar - világ nem efelé halad.
Ez bizony lepcsánka, legalábbis erre felé. Az aggteleki GYOT egyik túráján szerepelt, amikor Jósvafőn önkiszolgáló jelleggel lehetett fogyasztani olajos sós, vagy szilvalekváros választékban.
Nálunk évi 4-5 alkalommal kerül asztalra. Már próbálkoztam villanyrezsón is, de sparhelt platniján az igazi. Persze moderáltabb négeres változatban :))
Bár a látszat első blikkre csal, teljesen ontopik minden egyes fotó.
:-)))
Krumplis laska sütögetés masinán, a kéktúra által ma már jelentős mértékben érintett Terényben.
1. a templom közelsége által jól behatárolható a hely, barátságos, nyugodt környezet
2. kissé megégett az első adag, mert elég piromán vagyok, és én gyújtottam alá...:-))
3. krumplis laska libazsírral :-) és lekvárral. Állítólag libazsírral jobb :-O
A hölgy egyébként szállásadó is, továbbá a tömegközlekedés mostohagyermekének számító Cserhátban logisztikai támogatást is szokott nyújtani kéktúrázók számára.
Ha valakit érdekel, a cím és az elérhetőség lent. Mi reggel odaszóltunk, délben már sütögettünk, nagyon rugalmas a hölgy, És barátságos. És okos, főiskolát végzett, kb 3 és fél órán át kérdeztük a palóc hagyományokról, tökéletesen elmondott mindent, amit tudni akartunk.