Keresés

Részletes keresés

Eleonori Creative Commons License 2005.02.17 0 0 10185
Kedves Gabor, A kerdesem, amire ez idaig meg nem kaptam valaszt, a "10138"-as szammal van megjelolve. Valaszodat megkoszonom, Udvozollek: Eleonori
Eleonori Creative Commons License 2005.02.17 0 0 10184
Kedves Gabor, A kerdesem a "10138'-as uzenet lenne. Valaszodat megkoszonom, Udvozollek.
Hazsart Creative Commons License 2005.02.17 0 0 10183

Kedves Doktor Úr!

 

27 éves vagyok, öt és fél hetes terhes. 5 hónapja volt egy spontán vetélésem (a magzat 4 hetes volt, a vetélésnek nem volt művi következménye). Már akkor is a jelenlegi munkahelyemen dolgoztam, egy építőanyagot gyártó cégnél, ahol irodai munkát végzek. Az irodák szomszédosak a termelőépülettel, ahonnan néha zaj, de még inkább rezonancia jut át. Ez olyan szinten értendő, hogy nemcsak az asztalom lapja, de a padló is állandóan, érezhetően remeg. Ez lehet valami káros hatással a magzatra? Menjek táppénzre, vagy kivárjak?

Köszönettel

Hazsart

Woody-woodpecker Creative Commons License 2005.02.17 0 0 10182

Kedves Gábor!

 

34 éves vagyok, idáig még nem voltam terhes. Jelenleg 9 hónapja vagyunk rajta a baba-projecten, ezidági sikertelenül. Két hónapja kezdődött a kivizsgálásunk. Férjem rendben van. Nálam az orvosom UH-n ellenőrizte, hogy van-e peteérés, megfelelő méhnyálkahártya termelődik-e a méh-ben, illetve a szervek állapotát. A vizsgálatok a 12., 13., 14.,15. napokon voltak. Mindkét alkalommal 20 mm illetve 22 mm-es tüszőt láttunk a jobb petefészekben, melyek a 14., illetve a 15., napon már repedtek voltak. A méh állapota szintén az időszaknak megfelelő volt.

Tekintettel a fentiekre az orvosom a vérhormon vizsgálatra nem küldött el, ezt azzal indokolta, hogy a hormonok a fent leírtak szabályos működéséért felelősek, és mivel ez én esetemben ezek szabályosak, ezért nem tartja szükségesnek a hormonvizsgálatot. Szerinte az UH vizsgálat sokkal precízebb, egyértelműbb, a hormonvizsgálat esetén sokkal nagyobb az esély tévedésre.

Mivel a vizsgálat ezen részét orvosom lezártnak tekintette, javasolta hogy végezzük el a petevezetők átjárhatósági vizsgálatát.

Mielőtt egy ilyen műtétnek alávetem magam, szeretnélek megkérdezni Téged, hogy a hormonális rész vérvizsgálat nélkül, a fentiek ismertében tényleg lezárható-e? Nem szeretnék abba a hibába esni, hogy esetleg feleslegesen műtsenek meg, és a hiba mégis az első szakaszban volt.

Válaszodat előre is nagyon köszönöm!

Woody-woodpecker

 

Dr. Laufer Gabor Creative Commons License 2005.02.17 0 0 10181

Kedves eleonori,

 

Legyel szives valaszoljal Nekem is.........:-)

 

Mire?

 

Gabor

-----------------

Kedves zsizzsik,

 

Adott egy ismerősöm, aki 52 éves, 2x szült, még nem lépett a menopauzába. Évente eljár rákszűrésre, viszont a mell-szűrés igen bajos nála. A mellei tele vannak cisztával, már sima érintésre is fájdalmasak, nemhogy a mammográfiás összepréselésre. Többször kísérletezett már a vizsgálattal, az eredmény mindig ájulás volt. Gyanítom, hogy a dolog részben pszichés eredetű, tehát egy részről nem nálad a megoldás kulcsa.
Mégis, tudsz-e javasolni valamilyen más eljárást amivel az emlők szűrhetők, esetleg valami praktikát amit ilyen fájdalmas esetben alkalmazni lehet ?
Az ultrahang ad-e ebben a korban megbízható diagnózist ?

Nem annyira megbizhato mint a mammogram, de tobb a semminel.

 

Gabor

-----------------

Kedves trixi1973,

 

Most készülök a terhességre, 1 hónapja szedem az Elevit magzatvédő vitamint (napi 1), a Magne B6-ot (napi 3x1) és a Cetebe-t (napi 1). Sajnos az előző két terhességem során vashiányom volt, (ha fontos meg tudom nézni az értékeket) ezért most, még a teherbe esés előtt szeretném elkezdeni a Ferrocomp forte szedését. Kérdésem: mehet-e ez a gyógyszer a fent említett vitaminok mellett? Nem lesz sok, ill. nem közömbösítik egymást?

 

Nem tudod magad elore feltolteni vassal. Ha ez egy problema volt, menj el egy vervizsgalatra, nezzek meg a vas szintedet is, es annak megfeleloen kell ezeket szedni.

 

Gabor

------------------

Kedves mitla,

 

39 évesen a harmadik babámat várom, aki elég gyorsan követi a második gyerekemet, 16 hónap lesz köztük. A 19. hét közepén tartok most, és az a nagyon furcsa, hogy idáig semmi magzatmozgást nem éreztem. Az előző baba mozgása már a 17-18. hét körül egyértelmű volt. Tudom, hogy elöl van a méhlepény, és az nyilván tompítja a rúgkapát, na de jól van ez így? Mikor kezdjek idegeskedni?

 

Harmadik babaval 18-19. het korul szoktak a magzatmozgast eloszor erezni, de ebben van jelentos variacio. Ha olyan ket het mulva meg mindig semmi, jelentsd az orvosodnak.

 

Gabor

-----------------

Kedves Kovacs.Dori,

 

Hétfőn vettem be az utolsó Lindynette 20 tablettát.ez volt az első 21 tabletta.mennyi időnek kell eltelnie,hogy megjöjjön a menstruációm?????vagy mennyi idő a normális az utolsó szem beszedésétől számítva????????

az is lehetséges,hogy meg sem jön?????akkor aggódnom kellene????a barátommal ebben az időszakban is végig védekeztünk(ezen kívül is).

 

Mikolt valaszat vedd figyelembe.

 

Szinten, ha egyaltalan nem jon meg, csinalj egy terhessegtesztet, de kezd el a kovetkezo csomagot, mintha megjott volna. Ha a teszt negativ, 2 het mulva ismeteld meg.

 

Gabor

-------------------

Kedves eperdarabka,

 

Ez a topik nem kotekedesre, vagy masok kritizalasara van. Minden tovabbi ilyen jellegu hozzaszolas le lesz torolve altalam (igen, moderator is vagyok).

 

Gabor

---------------

Kedves luki11,

 

28 éves vagyok és 9 hónapja próbálok teherbe esni. nem szedtem fogamzásgátlót
és eddig nem voltak problémáim nőgyógyászati téren . aug óta nincsen normális
vérzésem. szept17 majd gyógyszerrel nov 17 és ismét gyógyszerrel /Norculut/
febr 1-én lett . Az orvos akihez eddig jártam csináltatott hormon vizsgálatot aminek jó lett az eredménye minden normális lett. Ő azt javasolta próbálkozzunk tovább mert
nincs gond szerinte össze fog jönni.... bár ezt már aug. óta mondogatja.
Elkezdtem a hőmérőzést az előző két ciklusban és minden alkalommal ua az adat
jön ki, 36,7C. most is a termékeny ciklusban kellene lennem de ehelyett 36,2-re csökkent két napja .. tehát nincs peteérésem. Mit tegyek ? keressek másik orvost?
mit tanácsol?

 

Ha 9 honapja probalsz teherbeesni, es korulbelul azota vannak menstruacios problemaid, akkor nem kizart hogy pszichologiai alapon vannak, annyira akarsz terhes lenni (majusban kezdtetek es augusztusban mar orvosnal voltal). Kozben azt sem irod hogy valaha voltal-e terhes.

A homerozes keveset er. Hasznalj peteeres jelzo palcikakat. Es nyugodj le, mert a panik csak hatraltatja a dolgot, akkor is ha minden rendben van.

 

Gabor

Mikolt Creative Commons License 2005.02.16 0 0 10180
nekem tanacsom ugyan nincs, csak azt tudom mondani, hogy 3 ev tokeletesen menstruaciomentes ev es 8 honap probalkozas utan lettem terhes. szoval megoldas tuti van.
Előzmény: luki11 (10179)
luki11 Creative Commons License 2005.02.16 0 0 10179
Kedves Gábor !

28 éves vagyok és 9 hónapja próbálok teherbe esni. nem szedtem fogamzásgátlót
és eddig nem voltak problémáim nőgyógyászati téren . aug óta nincsen normális
vérzésem. szept17 majd gyógyszerrel nov 17 és ismét gyógyszerrel /Norculut/
febr 1-én lett . Az orvos akihez eddig jártam csináltatott hormon vizsgálatot aminek jó lett az eredménye minden normális lett. Ő azt javasolta próbálkozzunk tovább mert
nincs gond szerinte össze fog jönni.... bár ezt már aug. óta mondogatja.
Elkezdtem a hőmérőzést az előző két ciklusban és minden alkalommal ua az adat
jön ki, 36,7C. most is a termékeny ciklusban kellene lennem de ehelyett 36,2-re csökkent két napja .. tehát nincs peteérésem. Mit tegyek ? keressek másik orvost?
mit tanácsol? szeretnék gyereket .. köszönöm a választ
Mikolt Creative Commons License 2005.02.16 0 0 10178
nekem ugy tunik az elejen kerdezett. hol itt a gaz? az en velemenyem meg az, hogy kotozkodni jottel. majd Gabor eldonti.
Előzmény: eperdarabka (10177)
eperdarabka Creative Commons License 2005.02.16 0 0 10177
Szerintem az elején kérdezzen, ne akkor, amikor valami gáz van...ez az én véleményem.
Előzmény: Mikolt (10176)
Mikolt Creative Commons License 2005.02.16 0 0 10176
gondolj erre a mondatodra, amikor majd nem erted, a sajat gyereked miert nem veled osztja meg a szexualis kerdeseit. vagy amikor bejelenti, hogy terhes /a baratnoje terhes. kerdezzen ezerszer es kerdezzen hulyeseget, de merjen kerdezni!
Előzmény: eperdarabka (10175)
eperdarabka Creative Commons License 2005.02.16 0 0 10175
Miért él az ilyen szexuális életet? Azt sem tod mit hogy kell szedni, a használati utasítást sem tod elolvasni..akkor miért csinálod? ejj kislány...
Előzmény: Kovács.Dóri (10167)
Mikolt Creative Commons License 2005.02.16 0 0 10174
szvsz vedd elo a fogamzasgatlod hasznalati utasitasat es olvasd el, ami ra van irva:)
Előzmény: Kovács.Dóri (10173)
Kovács.Dóri Creative Commons License 2005.02.16 0 0 10173

akkor még várhatok rá:)

Köszi szépen Mikolt.

ha még lesz kérdésem akkor neked teszem fel először és nem Gábort kérdezgetem ilyen pici dolgokkal:)

 

gaspoltshofen Creative Commons License 2005.02.16 0 0 10172

Kedves Gábor!

 

Megpróbálok ismét kérdezni valamit, hátha most fogsz nekem tudni válaszolni.

Ma 11 órakor kaptam Choragon tüszőrepesztő injekciót 20 mm tüszővel, 8 mm-es nyálkahártyával. A kérdésem az lenne, hogy mikor és milyen gyakori együttlétet javasolnál, hogy biztosabb legyen a siker.

 

Előre is köszönöm a választ.

Előzmény: Dr. Laufer Gabor (10160)
Mikolt Creative Commons License 2005.02.16 0 0 10171

nincs mit. Gabor nem azert nem valaszolt, mert nincs kedve, vagy mert tul szemelyes a kerdes, hanem mert tankonyvi anyag. kb mintha azt kerdezted volna, "mitol indul be a szules". oldalakon keresztul lehetne sorolni, ha valaki lelkiismeretesen akar valaszolni, es ez itt lehetetlen:)

 

hasznald a google-t, mert az jo:)

Előzmény: heppi (10170)
heppi Creative Commons License 2005.02.16 0 0 10170

Mikolt,

Köszönöm, hogy megkerested nekem ezt a cikket, nagyon sokat segített. Keresőprogi közül én a kurzort ismerem, azon nem találtam semmi érdemlegeset, bár az is lehet, hogy csak átugrottam vmi fontosat.

 

Kedves Gábor,

Nem tudtam, hogy kérdésem ennyire személyes. Jó néhány oldalt átolvastam, kérdéseket-válaszokat, és azt gondoltam, ez sem olyan speciális eset. Tudatlanságomért elnézést :) Meg talán másokat is érdekelhet a válasz. Viszont a fent említett cikk sok kérdésre választ adott, tkp ugyanazokat, mint te is, csak kicsit részletesebben :)

 

heppi

Előzmény: Mikolt (10162)
Mikolt Creative Commons License 2005.02.16 0 0 10169
most latom, hogy a masodik napon vagy, nos van idod:)
Előzmény: Mikolt (10168)
Mikolt Creative Commons License 2005.02.16 0 0 10168

szia Dori,

 

az utolso szemtol szamitott 3-5 nap mulva jelentkezik a megvonasos verzes, mint az a tajekoztaton is rajta van. neha elofordul, hogy nincs is megvonasos verzes, habar ez ritka. most hanyadik napon vagy az utolso tabblettatol nezve?

 

amugy a terhesseg ellen maga a tabletta eleg jo vedettseget biztosit, aki tutira akar menni, illetve nemi betegsegtol is tart az hasznalhatja melle az ovszert is. de a tabletta ved a terhessegtol a tablettamentes idoben is, tehat onmagaban azert, hogy akkor nem szedsz bogyot meg nem kell kiegeszito vedekezes.

 

es megegy: ne irj sok kerdojelet, mert az a neten kiabalast jelent.

Előzmény: Kovács.Dóri (10167)
Kovács.Dóri Creative Commons License 2005.02.16 0 0 10167

Kedves Gábor!

 

Hétfőn vettem be az utolsó Lindynette 20 tablettát.ez volt az első 21 tabletta.mennyi időnek kell eltelnie,hogy megjöjjön a menstruációm?????vagy mennyi idő a normális az utolsó szem beszedésétől számítva????????

az is lehetséges,hogy meg sem jön?????akkor aggódnom kellene????a barátommal ebben az időszakban is végig védekeztünk(ezen kívül is).

 

Válaszát előre is köszönöm!

Dóri

mitla Creative Commons License 2005.02.16 0 0 10166

Kedves Gábor!

 

39 évesen a harmadik babámat várom, aki elég gyorsan követi a második gyerekemet, 16 hónap lesz köztük. A 19. hét közepén tartok most, és az a nagyon furcsa, hogy idáig semmi magzatmozgást nem éreztem. Az előző baba mozgása már a 17-18. hét körül egyértelmű volt. Tudom, hogy elöl van a méhlepény, és az nyilván tompítja a rúgkapát, na de jól van ez így? Mikor kezdjek idegeskedni?

köszi,

mitla

Mikolt Creative Commons License 2005.02.16 0 0 10165

off

egy lany N. A. monogrammal irt nekem innen e-mailt, probaltam valaszolni, de visszadobja a postaladaja...

on

trixi1973 Creative Commons License 2005.02.16 0 0 10164
Kedves Gábor! Most készülök a terhességre, 1 hónapja szedem az Elevit magzatvédő vitamint (napi 1), a Magne B6-ot (napi 3x1) és a Cetebe-t (napi 1). Sajnos az előző két terhességem során vashiányom volt, (ha fontos meg tudom nézni az értékeket) ezért most, még a teherbe esés előtt szeretném elkezdeni a Ferrocomp forte szedését. Kérdésem: mehet-e ez a gyógyszer a fent említett vitaminok mellett? Nem lesz sok, ill. nem közömbösítik egymást? Köszi
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.16 0 0 10163
Kedves Gábor !


Adott egy ismerősöm, aki 52 éves, 2x szült, még nem lépett a menopauzába. Évente eljár rákszűrésre, viszont a mell-szűrés igen bajos nála. A mellei tele vannak cisztával, már sima érintésre is fájdalmasak, nemhogy a mammográfiás összepréselésre. Többször kísérletezett már a vizsgálattal, az eredmény mindig ájulás volt. Gyanítom, hogy a dolog részben pszichés eredetű, tehát egy részről nem nálad a megoldás kulcsa.
Mégis, tudsz-e javasolni valamilyen más eljárást amivel az emlők szűrhetők, esetleg valami praktikát amit ilyen fájdalmas esetben alkalmazni lehet ?
Az ultrahang ad-e ebben a korban megbízható diagnózist ?

Válaszodat előre is köszönöm,

Zsizzsik
Mikolt Creative Commons License 2005.02.15 0 0 10162

beirod a google-ba, hogy "hellp szindróma" es 131 magyar nyelvu talalatot dob ki. ezek kozul csak a legelso a kovetkezo:

 

http://216.239.59.104/search?q=cache:fqn4Bcg1__oJ:www.babanet.hu/faq/terpat36.htm+hellp+szindr%C3%B3ma&hl=hu&lr=lang_hu&inlang=pl

Előzmény: heppi (10158)
Eleonori Creative Commons License 2005.02.15 0 0 10161
Kedves Gabor, Legyel szives valaszoljal Nekem is.........:-) Koszonettel.
Dr. Laufer Gabor Creative Commons License 2005.02.15 0 0 10160

Kedves heppi,

 

Novemberben születtek ikreim császármetszéssel anyai HELLP syndroma miatt. Tkp mi ez? Annyit tudok, hogy a májenzimek az égbe szöktek, ezért volt szükség a műtétre? Kire/mire káros ez? Maradandó? Az orvosom szinte semmit nem mondott, még azt sem tudom, valójában mitől alakulhatott ki.

 

A topiknyito "tizparancsolat" 5. paragrafusa szerint:

 

"5. Szivesen adok egyeneknek szolo tanacsokat, de nincs idom arra, hogy a

tankonyvet idezzek, vagy tankonyvkent szerepeljek. Pelda: "ez es ez a

problemam, lehet ez endometriozis? (vagy: mi lehet ez?)", az egy egyedi

problema amit szivesen megprobalok megvalaszolni. Ezzel ellentetben

"legyszives mond el hogy mi az endometriozis" csak akkor lesz

megvalaszolva, ha tenyleg sok idom van."

 

Raadasul a HELLP szindroma elegge nem tudott es elegge komplikalt ahhoz, hogy itt errol tudomanyos ertekezest tartsak. Anyara karos, meg is halhat benne. Nem maradando, ha idoben kozbeleptek. A preeclampsianak egy szelsoseges kovetkezmenye.

 

Gabor

Előzmény: heppi (10158)
tasha Creative Commons License 2005.02.15 0 0 10159
aranyérre Sperti kúp vagy krém a legjobb
Előzmény: Dr. Laufer Gabor (10156)
heppi Creative Commons License 2005.02.15 0 0 10158

Kedves Gábor,

 

Novemberben születtek ikreim császármetszéssel anyai HELLP syndroma miatt. Tkp mi ez? Annyit tudok, hogy a májenzimek az égbe szöktek, ezért volt szükség a műtétre? Kire/mire káros ez? Maradandó? Az orvosom szinte semmit nem mondott, még azt sem tudom, valójában mitől alakulhatott ki.

 

heppi

 

oneil42 Creative Commons License 2005.02.15 0 0 10157
Kedves Gábor!
Igazad lehet. Remélem lassan, de ez is változni fog.

Kedves Zsuzsa20!
Preparation-H-t nem kapsz, helyette Sperti kenőcs (ez hasonlít a legjobban a Preparation-H-ra) vagy Reparon kenőcs használható.
Előzmény: Dr. Laufer Gabor (10156)
Dr. Laufer Gabor Creative Commons License 2005.02.14 0 0 10156

Kedves kanalasgyogyszer,

 

Azt szeretném megkérdezni, hogy egy nagyon korai terhesség alatt szedett köhögés elleni szirup (Elixirium thymi compositum Sirupus sulfoguaiacoli van ráírva) árthat-e a babának és ha igen, akkor milyen módon?

 

Ezt a szirupot a patikában keverik ki, hiába kerestem a felirat alapján a neten, nem találtam róla semmit, viszont úgy hallottam, a legtöbb köhögés elleni szer terhesség alatt nem ajánlott.

 

Korai terhessegben majdnem semmi nem abszolut biztonsagos, ugyanakkor keves szerrol tudott es bizonyitott hogy karos. Tevhit az, hogy minden orvos ismeri a vilag osszes kemiai anyaganak a hatasat terhessegben (van nehany millio). Tovabba, recept nelkuli gyogyszerek csak ritkan vannak analizalva, ugyhogy meg csak gyogyszerkonyvben sincsenek ilyen szempontbol benne. Embereken majdnem semmilyen gyogyszert nem kiserleteznek hogy vajon artalmas-e terhesseg eseten vagy sem. Az neha (ritkan) kiderul, es akkor termeszetesen aszerint van kezelve a kemiai anyag. Tovabbi problema: mi lenne ha azt mondanam hogy karos? Elmennel es csinaltatnal egy abortuszt? Valoszinuleg nem.

 

Ennek a helyes kezelese: amikor elmesz a nogyogyaszhoz aki majd gondot visel a terhessegedrol, mond meg neki hogy ezt szedted, es akkor o majd plusz figyelemmel fogja kiserni a terhessegedet.

 

Gabor

-----------------------------

Kedves Yerina,

 

Több helyen olvastam, hogy az orgazmust követő pár csepp vérzés normális (0 szülés, 0 terhesség, semmi probléma). Azonban arra figyeltem fel, hogy ez a vérzés nálam

1. néha nem pár csepp, hanem kicsit több (WC papiron látszik, fehérneműn nem)

2. nem csak csak akkor van, ha van behatolás, hanem minden heves orgazmus után.

3. nem heves orgamzusnál nincs.

 

Vajon ez így valóban normális? Esetleg kóros? Mit jelenthet?

 

Az orgazmus mehosszehuzodassal jar. Ha van valamifele koros elvaltozas, az verzessel jarhat. Gyakori pelda erre mioma peldaul. Kell egy ultrahang vizsgalat.

 

Gabor

------------------------

Kedves oneil42,

 

Oxycodon egyelőre nincs (ha lenne kábítószerként kellene rendelni, amit ha lehet elkerülnek az orvosok), hydrocodon sincs, csak hydrocodin és az is önmagában. (Bár most az EU-val nagyon sok új gyógyszer várható.) Maguk a gyógyszerfelírási szokások is - amennyit én látok belőle - lassan változnak, pár éve kezdték csak az itteni orvosok rendel(get)ni a tramadol hatóanyagú fájdalomcsillapítókat (és azóta egyre gyakrabban, előtte viszont mintha tartottak volna tőle), de a kábítószernek minősülő fájdalomcsillapítókat jelenleg csak igen-igen indokolt esetben írják.

 

Elegge maradi allaspont, mert igazi eros fajdalmat egy kis "kabito" hozzaadasaval sokkal, de sokkal jobban lehet megfekezni. Es egy kis hydrocodon (mondjuk 5-10mg) azt még alig lehet "kabito"-nak nevezni.

 

Elixirium thymi compositus

 

Kosz szepen, de igy sem tudom a specifikus valaszt. Olvasd el amit kanalasgyogyszernek irtam.

 

Gabor

---------------------

Kedves amarla,

 

Amennyiben terhes lennék, max. 1-1,5 hetes lehet.

Árthattam-e a köv. gyógyszer 1 adagjával?

Neo citran:

10 mg phenylephrinium chloratum, 20 mg pheniraminium hydrogenmaleinicum, 50 mg acidum ascorbicum, 500 mg paracetamolum, 20 g cukrot is tartalmazó10 mg phenylephrinium chloratum, 20 mg pheniraminium hydrogenmaleinicum, 50 mg acidum ascorbicum, 500 mg paracetamolum, 20 g cukrot is tartalmazó

 

Te is olvasd el amit kanalasgyogyszer-nek irtam, ide is ugyanaz vonatkozik.

 

Gabor
------------------------

Kedves Classic Girl,

 

Spermatesztnel szamit hogy az illeto meg lett elotte 3 nappal rontgenezve (mas indokbol kifolyolag)?

Nem szamit.

 

Gabor

---------------------

Kedves Zsuzsa20,

 

A terhesség 37. hetében járok, és a lábamon időnként erősen viszkető csalánkiütések vannak. Nem igazán tudok rájönni, hogy mitől, a vitaminkészitményekre, vagy a tejre gyanakszom. Bár most mindegyiket abbahagytam, mégsem múlik. Az lenne a kérdésem, hogy nem árt-e ez a babának, valamint, hogy a kálciumon kivül szedjek-e rá valamit.

 

A babanak nem art. Ha nem valamilyen "tetu-szeruseg"tol van (ne haragudj a feltetelezesert, de eleg sok ilyesmit lattam), akkor kend be hydrocortizon kremmel.

 

A másik kérdésem, hogy az aranyerem is kijött, ez nem lesz gond a szülésnél?

 

Attol fugg mennyire komoly, de magat a szulest nagyon ritkan zavarja, csakhat neked kellemetlen. 3 hettel a szules elott sokat nem tudhatsz csinalni, esetleg kenegetni valamilyen erre valo kremmel (USA-ban Preparation-H). Es arra is jo a hydrocortizon krem keverve az aranyer-kremmel (fogalmam sincs mi a neve nalatok).

 

Gabor

--------------------

Kedves Editke,

 

Ismételten szeretném a véleményedet kikérni.

Néhány adat újra: 31 éves vagyok, még nem szültem, és a méhemben - intramurálisan- van egy mióma.

A munkahelyem által szervezett szűrés keretében voltam ma hasi UH-n. Gondoltam ha már ott vagyok megnézetem a miómámat is. A egy, illetve fél évvel ezelőtti állapottal azonos, nem nőt, továbbra is 4 cm-es.

Az orvos pontosan úgy fogalmazott, hogy nagyrészt kifele növő. A méh belső falától kb. 0,5 cm- re helyezkedik el.

Rákérdetem az orvosnál, hogy egy esetleges terhességet véleménye szerint mennyiben zavarhat. A válasza az volt, hogy igenis zavarhat, mert a méh a mióma miatt nem tud tágulni, ami esetlegesen a magzat fejlődését gátolja. Itt arra gondolt, hogy mióma nyomja a magzatot.

Még azt is hozzátette, hogy az isemeretségi körében is volt hasonló eset, és a gyerekkel emiatt problémák voltak.

Szóval szerinte terhesség előtt el kell távolítani.

 

Amikor a miómám kiderült én viszonylag jól körüljártam ezt a kérdést, és mind a megkérdezett nőgyógyászok, mind pedig a te véleményed az volt, hogy nem kell feltétlenül eltávolítani, és egyáltalán nem biztos, hogy az majd zavarja a terhességet. Ezt egyébként szintén UH alapján mondták.

 

Ezt én teljességgel elfogadtam, mivel pedig, mint ahogy azt írtam is eddig nem nőtt, és nem is zavart a műtét fel sem merült bennem.

Ez az új orvosi vélemény egy kicsit elbizonytalanított.

Tudom, hogy előre nem lehet megjósolni, de véleményed szerint tényleg komolyan kell számolni a fentiekben leírt problémákkal?

Szülés után a méh összehúzódását mennyiben mefolyásolja a mióma?

 

Errol mar egyszer elegge tisztan kimondtam, hogy szerintem nem kell ezt operalni. Nalatok, ugy tunik, eleg sok "knife-happy" orvos van, akik "szeretnek vagni". Gondolom itt ez talan egy anyagi kerdes, de nem tudhatom biztosan.

Viszont ez a doktor bacsi, az en szememben "lebukott". Emiatt:

"Még azt is hozzátette, hogy az isemeretségi körében is volt hasonló eset, és a gyerekkel emiatt problémák voltak."

 

Ez egy kamu. Mert a mioma esetleg okozhat vetelest, de ha a terhesseg elmegy szulesig, en még soha nem hallottam egy olyan esetrol, ahol egy 4 centis mioma ugy befolyasolta akar a terhesseget, akar a szulest, hogy abbol a gyereknek problemai lettek volna. Sőt, még elkepzelni sem tudom, hogy milyen fiziologiai mechanizmus alapjan karosithatja a gyereket. Mint esetleg tudod, nagyon ritkan javaslom itt egy orvos azonnali otthagyasat, de ez most ezen ritka esetek koze kell hogy tartozzon (feltetelezve, hogy tenyleg pontosan igy es ezt mondta).

 

De mivel termeszetesen ez egy nagy felelosseg, ilyen tavolsagbol, anelkul hogy ismernelek, anelkul hogy megvizsgaltalak volna, anelkul hogy akarmilyen teszted eredmenyet lattam volna, lebeszelni teged egy mutetrol amit egy masik orvos javasolt, mindenkeppen menjel el egy masodik velemenyre.

 

Gabor

----------------------

Kedves Dora,

 

25 éves vagyok, terhességem még nem volt.
13 éves korom óta menstruálok, eleinte nem volt gond, de kabe mióta rendszeres lett, azóta fokozatosan egyre fajdalmasabb, egyre tovabb tart, és egyre rövidebb a ciklusom.
Eleinte kabe 28 napra menstruáltam és 5 napig tartott.
Mostanában 23 naponta menstruálok és 1 hétig tart. Ezen kívül már 2 nappal előtte fáj a hasam és a derekam és az első 3 nap kifejezetten rosszul vagyok (Cataflamot = diclofenacot szedek, ha nagyon rossz néha naponta 3x2-ot is, bar tudom, hogy nem szabadna). Azt hiszem mennyisegben is tobb a verzesem.
Ezen kívül mostanában megérzem a tüszőrepedést is (görcsöl az alhasam egyoldalon), régen ez sem volt.
A kovetkezoket szeretnem tudni:
Normális-e ez a folyamat (marmint a ciklus rovidulese és a menstruáció megnyúlása) vagy foglalkozzam vele? Ugyanez a kérdés a tüszőrepedéssel, meg a vér mennyisegevel kapcsolatban is.
A nogyogyaszom elvileg azt tanacsolta, hogy mar a menses kezdete elott 2 nappal kezdjem el a Cataflamot szedni, 3x1-et, es szedjem vegig, de nem akarok havonta tobb, mint egy hetig gyogyszert szedni. Hulyeseget csinalok igy? Fogamzásgátlót eddig nem szedtem, és nem is szeretnék ...
Mindezek mellett mar evek ota szinte allandoan verszegeny vagyok, azt tippeltem, hogy a rovid ciklusok tehetnek rola, van ebben ráció (amugy egeszseges vagyok)?

Nem irod mi az hogy "mostanaban". Ha csak egyket ciklus volt igy, akkor varni kell, hatha magatol rendbejon (van ilyen). Ha regebben tart, akkor vagy ki kell vizsgalni hogy mi az oka (tobb oka is lehet), vagy probakeppen fogamzasgatlora ra kell menni. Irod hogy nem akarod, na dehat..........az a legegyszerubb kezelese a  kulonosebb ok nelkuli ilyen jelensegnek. A Cataflamot meg szedd ugy ahogy az orvosod javasolta, ha tenyleg segit. A verszegenyseget meg nem lehet megitelni laborvizsgalat nelkul (az hogy sapadt a borszined, az nem mindig jelent  verszegenyseget). Ahhoz elegge sokat kell mentrualni, hogy az tenyleg verszegenyseget okozzon.

 

Gabor

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!