Csak a mások sértegetése megy, meg a teljesen szakmaiatlan baromságok....
Tények? Szakértőurak hol vannak a tények és a miértekre a válaszok?
Mert annak tartjátok magatokat! Ugye!?
Csak ennyi, hogy mert csak, meg hogy így szokták! Gratulálok...
Mindenki hallgasson ezekre a remek szakemberekre, de senki se reklamáljon utána, hogy marha sokba került, használhatatlan az autó, a szerelő mindenféle plusz költségeket számol fel és a tolvaj meg mindenfajta értesítés nélkül mosolyogva viszi a kocsinkat.
Az hogy miképpen vélekedek róluk az magánügyem, de ha már kérdezed: írtam, hogy sokkal jobban becsülöm őket mint Te. Az hogy egy tűzoltót pernyetiprónak nevezek, az szerinted becsmérlés, pedig van egy pár szakma, aminek van ilyen argó neve. Egy szakmát nem nyálas és hangzatos szövegekkel kell megbecsülni, hanem azzal, hogy segítesz nekik és ha valamit mondanak, akkor nem vitatkozol, elhiszed hogy jobban értenek hozzá.
Egyébként itt dolgozik nálunk egy nyugdíjas PERNYETIPRÓ őrnagy... Tűzvédelemért felel... Hallgat rá! :-D
Ad 2.
Egy darab tényt nem írtál az elmúlt hozzászólásaidban. Egyetlen egyet sem. De ez nem jelenti azt,m hogy meglepődtem ezen. Csak szóltam.
Én több indokolt állítást tettem.
Kéretik cáfolni hasonlóan indokolva...
Vissza az elejére: gyenge sunnyogás az ilyen terelés, de a lehetőség mindig nyitott, hogy tárgyilagos és indoklással ellátott hozzászólásokkal állj elő.
Nem a pernyxetipró nem hülye, a pernyetipró praktikus. Meg sem fogja kísérelni a motortér nyitását az egyébként erősen gyaníthatóan motortér-sérült autó esetében. A pajszerrel fogja kezdeni. Itt látszik, hogy megint életszerűtlen dologba kapaszkodsz.
Múltkor leírtam Neked, hogy ha a motortérben tűt keletkezik, akkor Te mint user NE NYISD KI! Nem igazán ragadt meg Bened ezek szerint, pedig nem én találtam ki.
Kérdezz meg légy szíves egy tűzoltót, mi az ajánlás egy motortér tűznél! Még mielőtt leírsz ismét valami botorságot!
Megelőlegezem, hogy nem kérdezed meg, azt fogja mondani, kocsit elhagyni és biztonságos távolságból felhívni őket, de legfőképpen a motorteret zárva kell tartani! A kinyitása a laikus számára életveszélyes lehet!
Nem, nem küzdök szövegértelmezési problémákkal, Veled ellentétben.
Első hülyeséged...
Én azt írtam, hogy belülről sokkolóval kiütöd a védelmet (elméletben).
Na most irreleváns hogy az ablakot betöröd, vagy kinyitod az autót. Az is hogy az Blue16, vagy bármi más. Korábban is írtad, hogy bármelyiket tudod sokkolni, ahogy minket is. Nem is írtam, csak hogy belülről... Belülről cselekszel. Érthető? Inkább olvasd el kétszer!
Második hülyeséged:
Nem írtam hogy az autó elektromos hálózatán keresztül, de felhívtam becses figyelmedet, hogy a védelmi rendszer mint elektromos (elektronikai) berendezés galvanikus kapcsolatban van a védendő autó elektromos rendszerével. Ha tehát szerinted a sokkolóval púpos IC-ket, kokszos nyáklapokat állítasz elő bármelyik védelmi rendszerben, akkor azért elvben (ISMÉTLEM MEGGYŐZŐDÉS NÉLKÜL ELVBEN) az autó is kap az impulzusból. Ezt is jó lenne kétszer elolvasnod és legalább egyszer megértened.
Szerencsére az internet nem felejt, ha kívánod, visszakeresem Neked, amikor itt hozzászólásokon keresztül rongyosra aggódtad magad, hogy a modern autó elektronikai rendszere mennyire érzékeny a zavarokra és milyen könnyű taccsra tenni a járgányt a kommunikáció megszakításával és persze mennyire zavarérzékeny. Még vizsgáztattál is, hogy ugye tudom miért vannak a tyúkbelek összesodorva. Nos erre utaltam vissza.
De ezekre a kérdésekre valahogy nem érkeznek ÉRTELMES válaszok sem tőled, sem az egy két nagyon szakértő kollégától, sem dr minittől aki állítólag a legjobb. Csak ha a miérteket nem tudjuk, akkor egyáltalán mit tudunk?
Az utóbbi években a pajzs is áttért a "04"-es verzióról a "05"_ös re. Természetesen ők nem így hívják, de az elv az ez.
Szerinted miért? Mert tök hülyék a gépjárművédelemhez és egyáltalán semmilyen rutinnal nem rendelkeznek?
Vagy lehet, hogy más az ok? A több ezer beszerelést követően rájöttek valamire?
Szerinted?
De ezekre a kérdésekre valahogy nem érkeznek ÉRTELMES válaszok sem tőled, sem az egy két nagyon szakértő kollégától, sem dr minittől aki állítólag a legjobb.
Csak ha a miérteket nem tudjuk, akkor egyáltalán mit tudunk?
Csak mert... Ez nem tűnik túl hozzáértő és szakmai válasznak...
Tudtam, hogy a világ egyik legjobb, ha nem a legjobb fejlesztőmérnöke aki mindenhez ért....
Csak nagyon erős szövegértelmezési problémákkal küzdesz.
Konkrétan arról volt szó korábban, hogy a blue nevű riasztót úgy IS lehet hatástalanítani, hogy ha a bal első üveget betörik (arra még nem szólal meg a riasztó) és egy sokkolót a riasztó olvasótekercséhez tartanak, akkor a nagyfesz kiüti a riasztót! Nem az autó elektromos hálózatán keresztül, hanem maga az olvasótekercs (ami az ablakban világít kéken) közvetlenül össze van kötve a riasztó központi egységével (agyával). Konkrétan 4 vezetékkel (egy narancs, egy piros, egy barna és egy fekete színű vezetékkel) Tehát ezen keresztül. Nem kell túlmisztikálni és nem kell túlbonyolítani. És a lebukás kockázata is elég csekély a tolvaj részéről.
A riasztó máris teljesen hatástalanítva örökre!
Természetesen nem ez az egyetlen lehetőség, ez csak egy. Azért írom le, mert ez itt már korábban is szerepelt.
Ne feledjük, minden védelem annyira erős csak, mint annak a leggyengébb láncszeme!!!
"Alapvetően 1-3ig szeretnék eljutni (OBD, immobiliser, motortér zár). Illetve, ha anyagilag belefér, akkor a 4. lépcsőnek (zárdugózás) is örülnék – ami persze egyébként sincs benne egyik neves rendszerben sem.
Remélem, hogy beljebb lennénk, mint a nagy nevekkel, amik br 200e ft körül mozognak,"
nézd meg Minit adatlapját ott találsz egy honlapot azon egy telefonszámot na azon hívd fel Minitet és ad így ezekre egyben ajánlatot ha nincs rá pénzed egyben, akkor azt is megmondja hogy milyen sorrendben - több részletben megcsináltatva - van a legtöbb értelme nekem - laikusként - az tűnik értelmesnek hogy először zárdugó (mert ezzel szembesül a tolvaj is legelőször, ezen a ponton a leggazdaságosabb elriasztani), aztán obd/motortér mert úgyis vagy obd-s varázslásra vagy gyári kompjúter cseréjére készül tehát ha bejutott az utastérbe itt akkor is fel fogja adni és ha ezek meg voltak és még mindig nem adja fel, akkor jöjjön a nemgyári immo/rablásgátló annó Minit ezeket nekem kétnapos program keretében szerelte, ha most is annyi, és pénzed sincs, akkor első napra szerintem rendeld meg nála az előbbieket, a második napra meg amikor összegyűlt annyi pénzed, az immót aztán majd Minit kijavít, ha mégse ez a jó megjfejtés hagyatkozz rá nyugodtan
köszönöm szépen a válaszokat (és egyben a többieknek a kapcsolódó hozzászólásokat is).
Nem kimondottan nagy értékű az autó, amit védeni szeretnénk, de sajnos a lopottabb típusok közé tartozik, ráadásul tolvaj szemmel a parkoló sem tűnik rossznak, amiben jelenleg meg tudunk állni.
A neten olvasottak, a fórum és a konkrét válaszok alapján az alábbiakra jutottam, ha elvi hiba van benne, szóljatok rám plz.
Egy-két további kérdés még felmerült részemről, amik a tisztán (tisztábban) látásomban segítenének, ezeket más -kék- színnel jelöltem, hogy könnyen észrevehető legyen.
1
Az OBD csatlakozón keresztüli manipulálást érdemes meggátolni / nehezíteni - kevesebbe kerül, mint amennyit segíthet (kivitelezése sem lehet túl bonyolult), és valószínűleg ez az egyik standard megoldás, amivel próbálkoznak az autó tolvajok (ismeretségi körömben is ezzel állt meg a lopási kísérlet, miután az ajtó zárszerkezetét kihúzták…).
2
Egy másodlagos, komolyabb immobiliser nagy ’fegyvertény’ tud lenni:
- kulcs birtokában sem tudják elvinni az autót (az RFID kártyát-kulcsot nyilván nem az autókulcson kell tartani:) hasznos lenne egy bankkártya méretű, jellegű kialakítás, ami telefon tokban, pénztárcában könnyen tárolható…
- keyless go rendszerű autóknál jelerősítéssel-továbbítással sem érnek célt
- így akkor sem tudja elvinni az autót, ha OBD csatlakozón keresztül mégis hozzáfér (pl rászánja az időt, hogy megkeresse a megszakítást..) Utólagosan szerelt immobiliser esetén gondolom akkor sem tudják betolni az autót, ha az OBD-hez /gyári elektronikához mégis hozzáférnek? (tehát a két rendszer független)
Ezek az immobiliserek (pl RFID kártyás megoldások) riasztóként (hang-fény jelzés) is működnek/működhetnek? Vagy ez két külön dolog, esetleg egyesíthető?
3
Motortér zárban érdemes gondolkodni, hogy az utólagos immobilisert megvédjük a hatástalanítástól (esetleg az OBD megszakítást/az autó eredeti rendszeréhez történő hozzáférés akadályozását is biztonságosabbá teheti)
A motortér zár esetében nem biztos, h értettem a két típus közötti különbséget:
- az egyik rendszer ’csak’ akkor zárja a motorteret, ha aktív a védelem (tehát ha pl. meghibásodik, akkor alapesetben nyitható a motortér)
- a másik rendszer folyamatosan zárt állapotban tartja, és csak parancsra teszi nyithatóvá? (tehát, ha meghibásodik, attól még nem lesz nyitható - de akkor ez esetben hogyan nyitom ki? vagy félreértem?)
Ezek a motortér zárak a gyakorlatban hogyan működnek: ’maguktól’/automatikusan működnek, tehát az autó leállításánál aktivizálódnak, integrálhatóak egy immobiliser rendszerrel, vagy kapcsolgatni kell őket?
4
Egy jól kivitelezett zárdugó hasznos lenne, már csak a távoltartás miatt is, illetve ne legyen már
’egyszerű’ bejutni az autóba (mert ezek szerint van, akinek addig tart, míg megenni egy kiflit…).
Gondolom, ha eltekintünk a kulcslopástól (amire megoldásként ott lehet az utólagos immobiliser), a csavarhúzós gányolókon felül eleve a komoly próbálkozók körét is szűkítheti, mert a zárfeltörő szakiknak (aki ügyesek zárfeltörésben és eszközeik is vannak) lehet, h komfortzónán kívül esik egy nagyobb zajjal járó, roncsolásos feltörés. (de lehet, hogy naiv vagyok, meg gondolom autó típustól/értéktől függ stb)
5
Váltózár hasznos lehet, de ha pl 1-3ig megvalósulnak a lépések (OBD blokkolva van, és van egy utólagos immobiliser amihez nem fér hozzá, így elvileg nem tudja elindítani az autót) akkor ebben az esetben eltekinthetünk tőle (egy villogó-riasztó autót talán nem áll neki vontatni, ha nem muszáj..)
Persze váltózárnak önmagában is lehet visszatartó ereje (azért a legtöbb autóban a mai napig sincs). Egy zárdugó mellé már ránézésre kellemetlen lehet - de ha jól értem a váltózár mellé is érdemes motortér zárban gondolkodni, így aztán itt is hízik anyagilag a story, egy jó váltózár önmagában sem olcsó – már érdemes lehet másfelé indulni/tervezni. Plusz azért a hétköznapi komfortot is rontja a zárnyitással-zárással, tehát a kulcsozással (amit szintén nem az autókulcson érdemes tartani…)
GPS-sel és egyéb megoldásokkal nem foglalkoztam, a cél az lenne, hogy az autó maradjon a helyén.
Alapvetően 1-3ig szeretnék eljutni (OBD, immobiliser, motortér zár). Illetve, ha anyagilag belefér, akkor a 4. lépcsőnek (zárdugózás) is örülnék – ami persze egyébként sincs benne egyik neves rendszerben sem.
Remélem, hogy beljebb lennénk, mint a nagy nevekkel, amik br 200e ft körül mozognak, de azért ezek sem tökéletesek. Majd futok egy kört, hogy mibe kerül (érzésre kb?), kíváncsi leszek. Ha van, akit jó szívvel ajánlanátok a fenti feladatokra – jó lenne egy kéz által megoldani mindent, Budapest-Balaton tengelyen-, szívesen veszem.
(És a válaszok alapján valószínűleg nem érdemes a mozgatható összetevők későbbi átszerelésében gondolkodni, mert a szerelési díj a nagyobb összetevő…)
Tiszta sor. Részemről csak az előzmény állítást sem fogadom el onnantól, hogy ezt az égett panelt és eldurrant IC-sztorit írta. (Éppenséggel és mellékesen egy időben valószínűleg többször játszottam ilyesmivel, mint az átlagember, ráadásul legálisan. )
Amúgy múltkor már odáig szelídült a dolog, hogy nem kívülről az üvegen kívülről akar sokkolni, hanem az utastérbe bejutva közvetlenül.
Persze azzal a kérdéssel már nehéz megint mit kezdeni, hogy az autóvédelem nem önálló elkülönülő egység, hanem részét képezi az autóvillamos rendszerének, minimum ezen keresztül a kocsi elektronikai rendszerével is kapcsolatban van, tehát a közvetlen sokkolás az autó elektronikájára is hat... esetleg...
Szóval nem kerek a történet és valószínűleg az autótolvaj az utolsó aki sokkolóval hatástalanít. Ha van nála az önvédelmi célokat fog szolgálni.
Azért nem erőltettem ezt a dolgot és "fogadtam el", mert mélyebb ellentmondások is vannak, mégpedig engedjük meg, hogy sokkolóval megsemmisíti az védelmi elektronikát, normálisan megcsinálva ettől még -állításával ellentétben- még korántsem viheti el a kocsit.
"Megöli az autóvédelmet a sokkolóval, ezt el lehet fogadni."
És szétég a panel egy méterrel odébb. Hát hogyne. Mert a sokkolóból a nagyfeszültség - ami mellett ugye értékelhető amper nincs - a panel felé mászik, át a szigetelő üvegen, majd végig a félméteres madzagon. Véletlenül sem a saját elektródái között üt át, ami a legrövidebb és legkisebb ellenállású út, hiszen honnan is tudná szegény, merre kell mennie?