Ha már körte, a tanácsodra lenne szükségem. Kb. 5 évvel ezelőttig volt a kertünkben egy kistermésű körtefa, még a dédapám ültette valamikor a 30-as vagy 40-es években. Sárgászöld színű, tömzsi kis termése volt és annál finomabbat én még nem ettem. Mézédes volt és aromás. Magasan verte ízben az összes fajtát. Sajnos kipusztult, még mielőtt oltani megtanultam volna. Van tipped, hogy milyen fajta lehetett?
Mivel 2000-ben felhagytam a szőlőműveléssel, mert elegem lett abból, hogy mindent vásárlásomat /gép, vegyszer, alkalmi munkások/ azonnal fizetni kellet, viszont nekem a szőlőért csak 8-9 hónap múlva fizettek. Mivel most csak gyümölcstermesztéssel foglalkozok, ezért az információim nagyon régiek és elavultak a szőlőtermeléssel kapcsolatosan.
Mivel egy 4 hektáros területre valószínű, hogy csemegeszőlőt ültetek, ezért olasz fajtákról kellene tapasztalati információ, fagytűrés, növényvédelem, beszerezhetőség.
Ez nagyon művelésmód- és terhelés-függő. Meg gondozás, növényvédelem és extrém időjárások (pl. nagyon nagy szárazság vagy egészen különleges téli fagy), amin múlik.
Ha egy tőkét (fajtától függetlenül) túlterhelsz, hagyod a harmatgyökereit megerősödni, nem fattyazod rendesen és minden évben leszedsz róla 4-5 kiló termést, akkor lehet, hogy annyit sem él. Ha ehhez még jön valami extrém a fentiek közül, akkor nézheted.
Ráadásul valóban fajtafüggő is, hogy pédául a túlterhelést, a szárazságot vagy a téli fagyokat hogyan viseli (e két utóbbit egyébként az Irsai jól tűri, forrás: http://kaszasoltvany.hu/szolo/irsai-oliver).
De általános érvényűként szerintem nem lehet kijelenteni ilyen 15 éves határt.
Sajnos az egyik borom (vásárolt szőlőből) erőst almasavas lett, s szeretnék biológiai almasavbontást elindítani.
Az lenne a kérdésem, ha valakinek van tapasztalata ilyennel, h pl. az Uvaferm Alpha-val márciusban/áprilisban (hogy a hőmérséklet is meglegyen) érdemes-e még kísérletezni, vagy már teljesen elkéstem vele (erjedés végén kellett volna)? Az alkoholtolerancia nincs veszélyben, 12% alatt van a bor alkoholfoka, s ként is csak 30mg/litert kapott összesen (szabad kénessav-tartalom most 10mg/l alatt van). A starterek leírása alapján ez még bőven beleférne...
Az szeretném még kérdezni, hogy költséghatékonyan hol kapható akár a fent említett, akár másfajta starterkultúra kb. 2-3 hektó borhoz (a legtöbb helyen tízszeres mennyiségűhöz való a legkisebb kiszerelés).
Nagyon köszönöm a megtisztelő meghívást, de én csak amatőr szintű szőlőművelő vagyok mindössze 100 tőkével. Ennek ellenére érdekel a szőlőművelés minden fajtája és módszere. Sopron azonban nekem túl messze van.
Sok sikert kívánok a szőlőművelés ezen fajtájához is.
Köszönöm hogy enyi idő után is számontartottál. De én csak nagyon amatőr szinten üzöm a szőlészkedést. Kb 80 tő csemegeszőlőm van meg ugyanenyi borszőlőm van. Egyébként kaposvári vagyok de könyen előfordulhat hogy elmegyek. Az egyik idős kertszomszédom mondta hogy ha valaki magyar ember annak kell foglalkozni szőlővel még ha nem is issza meg a bort. ( egyébként mindketten így vagyunk)
Tegnap került megrendezésre a 2012.-i évi kaposfüredi bormustra. A versenyre 79 bort neveztek a kaposvári (füredi, toponári. töröcskei, jutai) termelők, és a környékbeli, batéi, mernyei gazdák. A vacsora, és az eredményhirdetés után jóhangulatú mulatsággal zárult az est. Link a képgalériához:
Ne haragudj, ha nem volt egyértelmű, legközelebb néhány szóval bővebben írom (pl. a választ oda írtam!) /A segítőkészségemet eddig még senki nem kérdőjelezte meg életemben./
Köszönöm. Azért csak néhány szótaggal lett volna több gépelés (s nekem közel száz bejegyzés átböngészését spóroltad volna meg), ha leírod, hogy "inkább az első" vagy "inkább a második". Ezt jelenti szerintem a segítség (=ha nem akarsz segíteni, akkor meg miért reagálsz?).
Végigolvasom, bár kb. harmadszor teszem ezt meg, s határozottan úgy emlékszem, hogy AZ OMEGA OLLÓRÓL OTT NEM VOLT SZÓ.