Keresés

Részletes keresés

gomba2008 Creative Commons License 2016.04.15 0 0 75004

"És azt sem kéne elfelejteni, hogy mást vár el az ember egy tónak nevezett valamitől egy tanyán, prérin és mást vár el házak között, sürün lakott helyen."

Miért is?

Előzmény: anlu2 (74936)
gomba2008 Creative Commons License 2016.04.15 0 0 75003

A titkot ki is mondtad. Egyensúly. Ez a lényeg. 

Előzmény: exage (74985)
gomba2008 Creative Commons License 2016.04.15 0 0 75002

Igen, tkp. megfogalmaztad ami zavar. Az a kis szócska, hogy "KELL". Kell a rossebet! Szűrjön, kínlódjon, sikáljon fehérre köveket, fessen egyforma zöldre füvet, vegyen gumikacsát, mű tavirózsát, mindenki kedve, ízlése szerint, csak könyörgöm azt az egyet ne halljam már hogy "KELL". Pl. hogy szűrni KELL, mert.........és itt még ép eszű érvet sosem hallottam. Olyat nem, amit azonnal fotókkal megtámasztva nem tudok megcáfolni. Pedig az én képeim tuti a valóságot mutatják, van egy telefon a kezemben, kattintok, feltöltök, kész. 

Szóval kedves technikapártiak, szűrjetek, vásároljátok az UV izéket, tőlem bármennyiért, csináljatok házi hordós szűrőket, ha ez örömöt okoz Nektek, csak kérlek szépen ne mondjátok azt, hogy KELL. Nem kell. Csak egy opció. A másik opció a sör. Mégsem mondom soha, hogy KELL. Újak jönnek, kérdeznek, én mondom a sört, ti az UV-t. Jó ez így. Tegyen mindenki kedve szerint. 

Előzmény: Jahno (74996)
exage Creative Commons License 2016.04.15 0 0 75001

Elsőre, én is tettem bele földet is:(((( Nemsoká, ki is szedtem. Már mindent, csak kavicsok közé és átbírjon folyni a víz az edényen. Nem akarsz bele halat, akkor talán jóval később kell kis táp is a növényeknek. Lesz benne hal, azok majd trágyázzák.

Előzmény: Krampocska (74990)
exage Creative Commons License 2016.04.15 0 0 75000

Eddig, nem vettem észre, pedig, szerintem, nálam több száz pióca van:) Vannak olyan növényeim, aminek felemeléskor igen csak mozog a gyökérzete a sok piócától. A nejem, előszeretettel garázdálkodik a vízben, de még őt sem támadták meg a piócák:) Talán tenyészteni kéne, mert a harcsahorgászok, igen csak keresik:)

Előzmény: Lion Kenkra (74998)
gepesz Creative Commons License 2016.04.15 0 0 74999

Bántaná, de nem éri utól. Ha utóléri, akkor pedig megeszik.

:-))

Előzmény: Lion Kenkra (74998)
Lion Kenkra Creative Commons License 2016.04.15 0 0 74998

Hello! A pióca bántja a halakat?

Jahno Creative Commons License 2016.04.15 0 0 74997

Semmibe, de ha nagyon kell, akkor olyan edénybe, aminek lezárod a tetejét,  hogy a rózsa töve szívja fel a tápanyagot és lehetőleg ne a víz mossa ki. Persze a gyökerének nem árt, ha nőlni is tud. 3 év múlva úgyis az lesz a bajod, hogy milyen sok az iszap benne.

Előzmény: Krampocska (74995)
Jahno Creative Commons License 2016.04.15 0 0 74996

Sógornak is lett egy szép nagy tava, de nem bírt magával. Ezt-azt öntött bele, most meg jön a költői kérdésekkel, hogy mitől döglöttek ki a halai. Aztán már a gazok is. Aztán még trutymóbb lett. Mondtam is, hogy alapjaival nem értünk  egyet, csak magyarázod, hogy itt meg itt is az van, így KELL az KELL bele. Akkor fogadd meg azok tanácsait és ilyenkor menj vissza a kérdéseiddel is. Nem nagyon tetszett a dolog, de ez van. Ha más az elképzelés, akkor más, én azzal  nem tudok azonosulni, max. webáruházból segítek bazi nagy UV szűrős izét venni amitől vagy jobb lesz,  vagy nem.

Előzmény: gomba2008 (74987)
Krampocska Creative Commons License 2016.04.15 0 0 74995

És akkor a növényeket, főként a tavirózsát mibe ültessem ha kiszórom a  földet?

Előzmény: Jahno (74994)
Jahno Creative Commons License 2016.04.15 0 0 74994

Kiszórnám a földet.

Előzmény: Krampocska (74993)
Krampocska Creative Commons License 2016.04.15 0 0 74993

már mit cserélnél ki, csak a vizet?

Előzmény: Jahno (74992)
Jahno Creative Commons License 2016.04.15 0 0 74992

120 liter ebbe marha sok, sosem lesz vége, inkább kicserélném. A földdel csak tápanyagot vittél  bele.

Krampocska Creative Commons License 2016.04.15 0 0 74991

Krampocska Creative Commons License 2016.04.15 0 0 74990

Igen, teljesen új, a víz és a növények is (amik még rettentő picik), 3 hetes a tó, azóta forgatva van a víz non-stop 200 literes hordós szűrőn keresztül. Az elején tettem bele tó indító zeolit port, és indító baktériumot is.

A növények ültetése miatt természetesen tettem bele földet, kb 120 liter föld ment bele.Gyanítom hogy e miatt zöld a vizem, de meddig...?! :-(

Előzmény: liptakrobi (74986)
Lion Kenkra Creative Commons License 2016.04.15 0 0 74989

Sziasztok!  ma láttam egy piócát a tavamban. Veszélyeztetik ezek a kis halakat?

ronald751 Creative Commons License 2016.04.15 0 0 74988

Sziasztok Tavasok!

Segítségeteket szeretném kérni tavirózsa ügyben.

A felszínre törő levelek elég csúnyák. Valami fehéres"por" látható rajtuk, szép lassan tönkre mennek.

Tavaly is szembesültem a problémával de csak nyár vége felé. Mi lehet a baja és mit tudnék vele kezdeni?

Előre is köszönöm a segítségeteket!

gomba2008 Creative Commons License 2016.04.15 0 1 74987

Részemről semmi bántó szándék nem volt, ez biztos. Ellenkezőleg. Ha mégis megbántottalak, bocsánat. 

"Kíváncsi lettem volna, ha nem cserélgetem a vatelint a kis szűrőben naponta, és a zárt szűrőből 2-3 hetente nem takarítom a több kilós trutyit, mégis mi lett volna belőle."

Kedves Vénkecsi! Hát miért nem próbáltad ki? :o) Én 2 év után kipróbáltam. És jéééé....mégis tiszta a vizem. A tűző napon. 

Az én tavam sem nagyobb. Asszem 3*4 méteres. 1 méter a legmélyebb ponton, persze ez is csak sacc/kb.

Sőt! Vannak olyan kicsike vizeim, hogy egy fürdőkád nem telne meg vele. Semmi, azaz szó szerint semmi technika nincs bennük, igaz, ott halak sincsenek. Legfeljebb véletlenül 1-1 kóbor szökevény. És kristálytiszták. Fonalas alga van, azt időnként kézzel kiszedem. 

Előzmény: vénkecsi (74957)
liptakrobi Creative Commons License 2016.04.15 0 1 74986

Kicsit visszább olvastam.

Most akkor kb 3 hetes a tavad? Teljesen zsír új minden? vagy a csak a víz van ezóta benne.
Nem raktál bele esetleg túl sok földet vagy akármi szerves anyagot?

Nekem az elején ennyire volt csak ramaty a víz:

Második évbe tavaszal

De mire nyiltak a tavirozsák

Előzmény: Krampocska (74979)
exage Creative Commons License 2016.04.15 0 0 74985

Lehet, rosszul fogalmaztam, nem leengedtem, cseréltem a vizet. Kb 65 négyzetméteren melegben, elég sok elpárolog. Pótolnom kell, mert a sekély, szárazra kerül. A friss víztől meg zöldül rendesen. Azt kéne elérni, mint a kicsi tóban. A víz tiszta és kicsit barnás színű. 

Egyenlőre, működnek a szűrőhordók, de mindenképp egyensúlyt kell csinálnom, mert minden másnap kéne mosni a szűrőket és eredménye gyenge:(

A törpéket, könnyű ritkítani, kicsiként, egy gömbbe úszkálnak.  Nagy, bojlis merítővel, ki lehet emelni őket. Jó, türelemjáték.

Nagyon rendes környéken lakok. Akár hajnalba is kezdhetem a tűzifa fűrészelését, vagy akár nagy darabolóval vasakat is apríthatok. Azért, egy 350-es vágókorongnak van hangja:)

Előzmény: gomba2008 (74969)
Jahno Creative Commons License 2016.04.15 0 0 74984

És akkor ott van még a Nagyon Gazdag Emberek hülyeség- és sznobfaktora:

http://index.hu/mindekozben/poszt/2016/01/22/van_ez_a_foto_errol_a_krumplirol._egymillio_euroert_vettek_meg./

Meg sok más...

Előzmény: gomba2008 (74983)
gomba2008 Creative Commons License 2016.04.15 0 0 74983

Csak választ próbáltam keresni arra kérdésre, hogy miből élnek meg azok a kerti tavas boltok, akik megélnek. Ebből a vásárlói körből. A világon mindenre van vevő, csak nem árt nyitás előtt némi piackutatás. 

Előzmény: vitorla123 (74980)
Jahno Creative Commons License 2016.04.15 0 0 74982

Papír szerint az öli meg az algát, utána a szűrő meg leszűri és elbontja.

Előzmény: Krampocska (74978)
vitorla123 Creative Commons License 2016.04.15 0 0 74981

NA igen, erre mondják, hogy marketinggel szinte mindent el lehet adni.. Most én is nyomtatok ilyen szép dobozt, ráteszek pár celeb mosolygó képét, beleteszek 4-5 apró hajtást és a megszugerált vásárló örömittasan hajít be belőle 4-5 dobozzal a kosarába. :D Nem is rossz ötlet!!!

Előzmény: pacsepa (74976)
vitorla123 Creative Commons License 2016.04.15 0 0 74980

Ízlés dolga, ezért nem ítélek el senkit, kinek mi tetszik, ezt tiszteletbe kell tartani. Részemről inkább egy olyan érdeklődő, aki nem garasoskodik, és átlátja az ezzel járó munkát/időt, és nem egy olyan, aki szerint ezek úgyis gyorsan szaporodnak, és könnyen tő oszthatók, ergo adjam oda fillérekért. Ennyi erővel ha találok a kertemben egy gyémántot, azt is adjam oda "ingyé", mert nem volt vele semmi munkám.

Előzmény: gomba2008 (74972)
Krampocska Creative Commons License 2016.04.15 0 0 74979

Ez okk, hogy egy beállt tónál szűrni is szükséges, de mindenki azt írta itt, hogy új tónál a forgatás a lényeg, és magától letisztul majd. Az én esetemre gondoltam, hogy most nekem nem elsősorban kiszűrnöm kellene

Előzmény: liptakrobi (74973)
Krampocska Creative Commons License 2016.04.15 0 0 74978

nincsen, mert többen írták, hogy nincs értelme így nem tettem bele

Előzmény: Jahno (74968)
liptakrobi Creative Commons License 2016.04.15 0 0 74977

Igen, de kb amiből a hínárokat szedtem ki az még zöldebb volt csak arról nincs képem.

Amúgy a műfény lehet még sokkal rosszabb mint a kinti, mert hol zöld hol barna algás hol a fene tudja milyen alga lesz, ahogy változtatod a fényt, de aztán sehogy se jó, ha kevés a növény.

Másik akváriumom
Ilyen volt:

Ilyen lett:

Itt nem látod az algát, mert takarítás után fényképeztem, csak talán a jobb felső sarokban, hátul a barna foltos rész

Előzmény: Jahno (74975)
pacsepa Creative Commons License 2016.04.15 0 0 74976
Jahno Creative Commons License 2016.04.15 0 0 74975

Akvárium is gondolom szabályozva van, megfelelő műfény, nem eltúlzott halmennyiség. Én most az ebihalakban bízom, hogy nekilátnak takarítani.

Előzmény: liptakrobi (74973)
gepesz Creative Commons License 2016.04.15 0 0 74974

Rosszul esett, rosszul esett. Pedig semmi bántó nincs a dologban. Legalább is bántó szándék nincs.

Nem láttad meg a sörös megoldásban a humort.

Mi így, ti úgy. Nincs azzal semmi baj, talán az, hogy a (szerintem) technika és a vegyszerek nagyon drágák és nem visznek eredményre. A tükör tiszta tó pedig akvárium. Az megint más tisztítást és vegyszert igényel. És benn van a lakásban. Azt elérni idekinn elég nehéz és csak pillanatnyi állapotban leledzik. Nem fenntartható.

liptakrobi Creative Commons License 2016.04.15 0 0 74973

Én azért szűrni is szoktam az algát. A tavas blogomban írtam egy közepes méretű cikket a zöld algákról (nem akarom mindig be linkelgetni), hogy mit tehetünk ellene, de az utolsó mondat "mindig könnyebb valamit megelőzni, mint a bajt utólag gyógyítani"

Egyébként amiből múltkor adtam a hínárokat az egy 2-300 literes kishalas medence, ott soha semmi alga nincsen, látszott gondolom a hínárokon, hogy azokon sem volt semmi fonálalga vagy akármi, direkt nem a tóból adtam, mert azok nem ilyen szépek. Nos a lényeg ez a kis medence úgy televolt hínárral, hogy amikor azt mondom tele azt úgy kell érteni, hogy szinte nemvolt hely a halaknak se.

Ez az akváriumom sem algásodik soha, pedig sokan szerintem az algákkal küszködnek itt is, még az üveget sem kell takarítanom.
Mi van benne: halak, csigák, növények.
Bocs a kép teteje kiégett kicsit, de az a fehér rész is zöld hínár.

Előzmény: Krampocska (74967)
gomba2008 Creative Commons License 2016.04.15 0 0 74972

Van egy megcélzott vásárlói kör. Akinek nem érdekes, mennyit kell fizetnie, csak ne kelljen a kerttel/tóval neki foglalkozni. Megvesz mindent, sok százezres tecnikát, növényeket, halakat (néha sok tízezerért felnőtt koikat), és este amikor hazamegy kiül a tó partjára sörözni. De a kövek is világító fehérek legyenek, meg a rózsák is már másnap hatalmas virágokat hozzanak! A fű legyen tökéletes, minden kerti bútor legyen méregdrága, a tűzhely márványból, stb....Ebből élnek a kereskedők. Erre épül egy egész szolgáltatási ágazat. 

És én ettől vagyok boldog, amikor benézek egy ilyen "körbetujás" borzasztó unalmas, szokványos, agyonrendezett kertbe, ahol világító fehér kövek vannak a tóban és a szélén is, szökőkút, vízköpő angyalok forgatják a vizet, amiről ordít a pénz, és nekem mégsem tetszik! :DDDD 

Előzmény: vitorla123 (74945)
Jahno Creative Commons License 2016.04.15 0 0 74971

Húúúú, szomszéd faluban akkora békazene van, mint állat. Azok legalább hasznosak is, elég sok dögöt összeszedhetnek. És ha már választani kellene, hogy Csepel közepén hallgatom a randalírozó sportmotorosokat vagy tanyán a 4 kutyát és a békákat,  azt hiszem hamar az utóbbi mellett döntenék.

Előzmény: gomba2008 (74969)
gomba2008 Creative Commons License 2016.04.15 0 0 74970

A törpeharcsa nem eszik kishalat. Nem hiszem, hogy el tudná kapni, nem egy gyors mozgású hal. Viszont eléggé szapora, inkább ezért nem szokták kerti tavakba. Nekem is van, de csak EGY. Összeszedi a tó aljára lehullott kaját....remélem...

Előzmény: exage (74940)
gomba2008 Creative Commons License 2016.04.15 0 0 74969

Ha békén hagynád a vizet, hamarabb letisztulna. A vízcsere csak ront a dolgon. Nálam is vannak 3 éves aranyhalak is akik szürkék. Vagy megszinesednek, vagy nem. Nem annyira érdekel. :)

Az a szomszéd, aki elvisel négy kutyát, valszeg nem fog agyonlőni a békák miatt sem. :o)

Előzmény: exage (74937)
Jahno Creative Commons License 2016.04.15 0 0 74968

UV is van hozzá, nem?

Előzmény: Krampocska (74967)
Krampocska Creative Commons License 2016.04.15 0 0 74967

Ezt értem, nekem egy 200 literes hordószűrőm van, de szóljatok ha nem így van, de az zöldalgát nem igazán szűrni kellene, hanem inkább megakadályozni a kialakulását, mert a szűrőben a vatelint cserélgethetném óránként, az sem lenne elég.

Előzmény: ivaan (74966)
ivaan Creative Commons License 2016.04.14 0 0 74966

Szerintem a szivattyú a lényeg a szűrőközeg bármi lehet, tavaly kis patakban folyt vissza és nádason keresztül és 2 hét alatt letisztult, de csináltam már egyszerű ruhákon (konkrétan bébisapkán ) keresztül is, de lehet szivacsot is kapni a halasnál vagy sima bútorszivaccsal is szűrtem már a tavam . 

Előzmény: Krampocska (74962)
Gábor855 Creative Commons License 2016.04.14 0 0 74965

Sziasztok!

Egy kis segítség kellene, ha tudtok. 2 héten belül 2 nagyobb halam pusztult el, és sajnos nem tudom, hogy mi a baj. Új hal nem került be, tehát kintről nem lett behozva betegség. A tó színe sötét zöld, algás, de 1 hete tettem bel egy komolyabb szűrőt, és az látványosan dolgozik, bár szerintem a víz minőségét is ki lehet zárni, mert a többi hal jól érzi magát. Amire gyanakszom: 2 hete kezdtem el az etetést, és a halak úgy ettek (zabáltak), mint akik soha nem kaptak volna enni. A nagyobb halak meg persze egyszerre 5-6-8 szemet is bekaptak. Mindkét elpusztult hal a nagyobbak közül volt. Nem bírta volna a gyomruk a dézsmálást, a téli szünet után?

Várok ötleteket.

Melléklelek 2 fotót a mai, elpusztult halról, talán valaki egyből látja a problémát. A hal fleső testén vannak furcsa, világosabb pikkelyek, és ilyen volt az első elpusztult halon is. A kép csalóka, de a hálóban nem halpikkelyek vannak a hal körül, hanem a meggyfa virágai hullanak éppen.

vitorla123 Creative Commons License 2016.04.14 0 0 74964

Ez így van, mint írtam a tóépítés mellett a növény úgymond grátisz. Tehát az üzlet a tóépítésben van. Velük azért nem foglalkozom, mert ha tényleg növényhiányban szenvednek, akkor neten pár perc alatt megtalálnak a több tucat magamfajtával, illetve nem vagyok rászorulva, tehát nem ebből akarok megélni, így nem is adom oda harmadáron, hogy neki jó legyen. Ami ritka, hogy valaki épít tavat , és kell neki rengeteg növény bele. Ami még ritkább, hogy hajlandó is érte egy reális árat adni, mondjuk legalább a bolti ár 70%-át. Ezalatt értelmetlennek és felesleges időpazarlásnak tartom még a telefont is felvenni nekik.

Előzmény: tucsok13 (74961)
vénkecsi Creative Commons License 2016.04.14 0 0 74963

Így 3-4 nap után még nem mernék erről nyilatkozni. Nyilván szükség lesz minimum 1-2 hétre, amíg a szalma-bacik elszaporodnak és elkezdik csámcsogni a zöldalgákat.

Múlt évben enélkül is lassanként beállt, mire a növények meg a sok hínár kezdett növekedni - szalma meg tőzeg nélkül is. Csak gondolom így előbb lesz eredmény.

Előzmény: Krampocska (74962)
Krampocska Creative Commons License 2016.04.14 0 0 74962

Én is ezzel akarok most próbálkozni. neked bevált végül???

új tavas vagyok pici növényekkel, 5köbméterrel, zöld vízzel...:S

Előzmény: vénkecsi (74959)
tucsok13 Creative Commons License 2016.04.14 0 0 74961

Szia,

Én lennék a Jahno által említett kész tavat rendelős forumozó:)

Webáruházakkal dolgozunk, látom hogy nem egyszerű a piac. Ha legálisan csinálod (adó, könyvelő) költesz netes hirdetésekre és egy normális webáruházat működtetsz, sokat el kell adni ahhoz hogy rentábilis legyen.

Én a helyedben inkább felvenném a kapcsolatot a tóépítőkkel - olyannal aki komolyan, nagyban csinálja az hetente összerak 2-3 tavat, közületeknek és magánszemélyeknek. Szerintem nem tud sajátból annyi növényt kitermelni amennyit ez a piac felvesz, megveszi ahol tudja. A mi emberünk olyanokat hozott nagyrészt ami ránézésre kertészetből jött. Én ebben látok piacot, emellett hirdethetsz itt-ott de abból nem fogsz megélni.

RJancsi Creative Commons License 2016.04.14 0 1 74960

Azé' megpróbálnám, hogy egy üveg jobbfajta borért nem szóródik-e ki egy pár kiló abból a BigBag-ből...

Esetleg nem mehetnék-e összesöpörni a csomagológép környékét... :D:D:D

Előzmény: vénkecsi (74959)
vénkecsi Creative Commons License 2016.04.14 0 0 74959

Én is ezt a "márkát" tettem bele, elsőre csak a felét, marad jövőre is egy adag.

Azért vicc ám hogy közel 4ezerért lehet hozzájutni.

Megkérdeztem egy közeli téeszt, náluk pelletként forgalmazzák ugyanezt a granulátumot

(mint fűtőanyag) kilónként 33 Ft-ért :) Persze csak többszázkilós BigBag kiszerelésben.

Városi ember már csak így tavaz ...

Előzmény: RJancsi (74958)
RJancsi Creative Commons License 2016.04.14 0 0 74958

Évekig próbálkoztam méregdrága alga irtó szerekkel megszüntetni a víz "zöldülését" (AlgenWeg, Pond clear, Aqua clear stb.). A hatás látványos ugyan, mert 1-2 nap alatt letisztult a víz, de két hét elteltével ugyanúgy visszajöttek az algák. 

Múlt évben próbáltam ki az árpaszalma-tőzeg kombinációt ( Velda Toru-Stroh). A 4 literes csomag 10 m3 vízhez elegendő. Nem tudom, ennek köszönhető-e vagy az időközben elszaporodott növényeknek, de egész évben elfogadható minőségű volt a víz. Nem kristálytiszta, de kb. 1 m mélységig látni lehetett benne a halakat. Idén "babonából" ismét belelógattam egy friss zsákkal a tóba.

vénkecsi Creative Commons License 2016.04.14 0 0 74957

"És azt sem kéne elfelejteni, hogy mást vár el az ember egy tónak nevezett valamitől egy tanyán, prérin és mást vár el házak között, sürün lakott helyen."

Teljesen egyetértek Veled, kicsit nekem is rosszul esett mikor azt a választ kaptam, hogy hagyjam a francba, majd magától rendbejön.

Nálunk a kertben központi helyen van a kis tavacska, a páromnak és nekem is szívem csücske. Sőt azt kell mondjam, tavasztól őszig nálam elég nagy a forgalom, és aki visszatérő vendég hozzánk, mindig szóvá teszi hogy szívesen eltöltene a kertben pár órát nálunk beszélgetni, nézelődni. Olyan helyre került , ahol a kiülős teraszról rálátni az egész tóra, és a csobogó meg a halak látványa mindenkit vonz.

Tudom hogy minden tavasszal küzdelem van a tó kis mérete meg a gyenge árnyékolás miatt elburjánzó algák miatt, és ez azért a nyár megérkezéséig valamelyest rendeződni szokott.

De sosem magától.

Kíváncsi lettem volna, ha nem cserélgetem a vatelint a kis szűrőben naponta, és a zárt szűrőből 2-3 hetente nem takarítom a több kilós trutyit, mégis mi lett volna belőle.

Pedig már a nagyra nőtt tuja örökzöld levelei sem hullanak bele a tó széléről, mert egy hatalmas szunyogháló-ernyő került a fa alá, ami begyűjti a hulló koszokat.

A múlt évben több ezret elköltöttünk mindenféle vízi növényekre, ebből a vízben tanyázó hínárfélék mind elég jól megfogyatkoztak, ami maradt randán magára vonzotta az algákat.

Tudomásul kell venni, hogy van egy minimális méret, ami alatt szívás van a vizekkel. Nekem sajnos (?) akkora a kertem (kb. 20x10m), hogy csak egy 4x2,5 m-es felületű kis "zsebtónak" jutott hely. Ráadásul elég jól beindult a szaporulat, összesen 30-35 különféle méretű aranyhal és koi úszkál benne.

Tudom hogy ez már sok, és ez is okozhatja az algásodást. Majd kerül a serpenyőbe is lassan belőlük :)

Most sikerült szereznem árpaszalma granulátumot, meg tőzeget, és beindítottam a 60l-es szűrőhordómat.

Tudom hogy ezeknek is kell 2-3 hét mire valami látszata lesz a kezelésnek.

Sőt sokan bizonyára azt fogják mondani, ezek nélkül is rendbe jött volna.

De így legalább nyugodt a lelkiismeretem, hogy mindent megtettem a cél érdekében.

A sört meg így is úgy is megiszogatom, ha jön a meleg...  ;-)

Ja.... és nem azért csinálom, mert jobb dolgom nem volna ! :D

liptakrobi Creative Commons License 2016.04.14 0 0 74956

Köszi, küldtem emailbe a címem.

Előzmény: ivaan (74955)
ivaan Creative Commons License 2016.04.14 0 0 74955

Küld meg kérlek a címedet és postázom a nővényeidet És ha nagyobbítasz akkor is számíthatsz rám tökileg meg sásilag is. 

Előzmény: liptakrobi (74952)
Jahno Creative Commons License 2016.04.14 0 0 74954

Nem a webshopnak van adója, hanem a mögötte lévő vállalkozósdinak. Shopot egyszer össze kell rakni, az némi összeg és havi/éves díja van a szolgáltató felé. Mikor mi a koncepció.

Előzmény: vitorla123 (74953)
vitorla123 Creative Commons License 2016.04.14 0 0 74953

Csak egy helyen hirdettem korábban, a fogáson,  de idén már elment attól is a kedvem, mert tavalyi két vevőm is hirdet már idén ott, másrészt meg eleve tele van vele az oldal az ország minden részéről.. Viszont a suhanc kölkös megjegyzéseddel részben egyetértek, részben nem. Attól mert szépen van fotózva egy webshopos növény, meg puccos márkás vödörben a kertészetben, attól még nem hinném, hogy életképtelenebb egy privát hírdető növénye, úgyis élőben látja az ember mekkora, milyen egészséges stb.stb. Plusz lehet az is egy suhanctól vette meg bagóért..:D A webshopnak meg nem tudom mennyi az adója havonta, mert ahhoz elég sokat kell eladni, hogy megérje.

Előzmény: liptakrobi (74952)
liptakrobi Creative Commons License 2016.04.14 0 0 74952

Lehet nem jól hirdeted, vagy csinálnod kéne webshopot, mert pl én nem fogok holmi facebookos suhanc kölköktöl venni semmit az biztos, láttam pl  iylen tavirózsásat, de meg se néztem miket árul. Jobban bízok egy kertészetben webshopban, legutobb már 2x innen vettem növényt.
http://www.vizinoveny.hu/

Előzmény: vitorla123 (74951)
vitorla123 Creative Commons License 2016.04.14 0 0 74951

Ok, de ez még mindig csak a fanatikus tavas réteg, aki nagyobbít..plusz nekik is lesznek csere szaporulataik... Nekem meg tele a kert szaporulattal, és nem találok embert rá.. mondjuk 100-200 tő virágzó 1 méteres, többéves sárga iriszt nem is fogok odaadni egyben bagóért, emiatt ne is írjanak privátot a viszonteladók.. Lándzsám is van évről évre egyre több. De pont azért gondolkodom vállakozásba, mert egy lándzsát adok mondjuk x-ért, de 100 lándzsát nem fogok odaadni egyben 40-50x-ért... 

Előzmény: liptakrobi (74950)
liptakrobi Creative Commons License 2016.04.14 0 0 74950

Én most csak azért rendeltem növényt, mert amit tavaly rendeltem kidurták, letörték a koik, nem fakadt meg.

A másik hogy sokféle növényt szeretnék, ne csak a zöldek legyenek, hanem legyen ami szépen virágzik. Most rendeltem 1 tő gólyahírt is ha már szóba jött, de csak pár száz forint volt, de legalább elég hamar már virágzik.

Tavaly rendeltem nyílfüvet meg sellővirágot, mert még nemvolt és szép kék virága van. Valamint egész sötét bordó inkább fekete taviroszát is mert még nemvolt és szinte, mind piros vagy rozsaszin amim van.

Pedig már megvolt elég rég a tavam, na de nem akartam telerakni  az árokszéléből gyékénnyel, meg  mocsári nőszirommal és kész.

Lehet ingyen adtam a hínárt, mert azt hiszem itt a fórumban nem szokás pénzért adni egymásnak a növényeket. De üzletet se akarok belőle pár szálból, mert nem hiszem, hogy ha most kértem volna + ba 500Ft mindenkitől akkor aval most jól meg gazdagodtam volna.

A másik hogy erősen gondolkozom egy új nagyobb tavon, ha már olcsó a tófólia. Lehet mások is vannak így és oda majd kell több növény.
De egyébbként foggalmam sincs, hogy honnan lesz bele annyi növény ami elég, hisz ha láttad a képet a kertészetböl csak kicsi mini töveket lehet kapni, jó drágán,  iris 900Ft és kb 5cm rizoma 3cm hajtással.

Tehát biztos mindig lesznek új tavak, és fog kelleni új növény is, amugy meg egyes növényeket egyszerű szaporítani, szinte semmit se kell vele csinálni. Tőosztásal szaporítható, vagy tarackszerüen szaporodik, legyőkeredzik minden ága amit elültetsz stb... nem kell vettni vagy bármi.

vitorla123 Creative Commons License 2016.04.14 0 0 74949

Ha azt nézed 5ezer per tő , tízből 3-at elad, már jól járt... Csak azt nem értem engem miért mindig a "csak 500 forintom van rá" érdeklődő talált meg, amíg hirdettem.. És terepjáróval érkezett mind... ezt mindenki ossza be magának..

Előzmény: ivaan (74948)
ivaan Creative Commons License 2016.04.14 0 0 74948

Az árudák nem csak vízi nővényt árulnak, így nem zavarja őket ha nem adnak el túl sokat, s azért kerül annyiba mert 10 -ből 2-4 éli meg az eladást.

Persze sokan vannak akik minden évben új nővényt kénytelenek venni mert pl a koik kieszik az összeset, de azért biztos évről évre új tavakat is építenek vagy meglévőket nagyobbítanak. Szerintem ha belevágsz legyen mellette más terméked is ami kurrensebb. Én is gondolkodtam, hogy nyítok egy alga boltot! Diszkrimináció, hogy csak a tengeri algát tartják oly nagyra ... , szerintem az édesvízi is legalább annyira egészséges ha nem egészségesebb ! :) 

Előzmény: vitorla123 (74947)
vitorla123 Creative Commons License 2016.04.14 0 0 74947

Valahogy én is így látom, hogy ebben is inkább a tóépítés a kifizetődő, a növény bele már úgymond "grátisz".  Na de sokan meg csak tavirózsát hírdetnek és ez a rejtély. Vagy a gyerek a fotón, aki több tízméteres átmérőjű szaporítókat és talicskát fotóz, ami a 40 féle tavirózsájának készül éppen...Tényleg sok sikert az ilyeneknek, de nem tudom mennyire jövőképes. 

Előzmény: Jahno (74946)
Jahno Creative Commons License 2016.04.14 0 0 74946

Nem biztos, hogy mennek a cuccok 5ezresért. Lehet csak árulja. Aztán egyszeri júzer rendel netről,  beesik a kertészetbe és kész, lehet ide sem talál. Bár ritka, de nem túl régen volt valaki, aki kulcsrakész tvat akart. Összerakták, működik, vastagon kifizette.

Mindenki ossza be magának, mert általános képlet nem lesz rá.

vitorla123 Creative Commons License 2016.04.14 0 0 74945

Üdv tavasok! 

Szeretnék egy észrevételt és kérdést belengetni, mert nem tudom belevágjak e vagy se. Évek óta tervezem, hogy alapítok egy tavi növény árudát, de megmondom őszintén eddig inkább elrettentem a megvalósításától. A net tele van már tavirózsa 500ft-ért  jellegű hírdetésekkel, kvázi telítődött a piac, mindenki tele van szaporulattal. Szerintem már nincs annyi kerti tó , ami felvenné ezt a mennyiséget. És akkor még nem is beszéltünk azokról, akik ingyen adják a felesleget, mert nincs szívük a komposztra dobni. Van aki ebben hihetetlen bizniszt lát, és már látja magát, amint gólyahírből meg tócsagazból luxus sportautót vesz pár éven belül, és már februárba töri fel a jeget, hogy kicibálja a még alvó töveket 1500-ért, hogy ő legyen az első és kaszáljon...ez inkább no comment.. Tehát röviden: szerintem ez már egy lefutott ügy. Aki vesz idén, jövőre már árulja a felesleget, hiszen nem tud mást csinálni vele. És itt jön a képbe amit nem értek: miközbe van ez a dömping, sorra nőnek ki  az újabbnál újabb tavi növény árudák, netes boltok. Namost, vagy én vagyok tévedésben, és mindenki tavat épít az országban, és jobban fogy ,mint a kenyér, vagy a tej, vagy ezek az emberkék valamit nagyon benéztek. Vagy igen jó adózást sikerült kialkudniuk, mert nem hinném, hogy havi 50-60(nem tudom pontosan mennyi most) ezer adó+ egyebek.. Azért nem egy de nem is két 500 forintos gólyahírt kell eladni havonta, hogy legyen rajta profit.. Szóval nem tudom, de én így látom a helyzetet. Biztos vagyok benne, hogy az itt lévők közül is többen kacérkodtak már a gondolattal, olyan is van itt, aki már belevágott és kb. olyan gyorsan bele is bukott. És olyan is van aki hírdetgeti a feleslegét, itt-ott a neten, és tudja jó miről van szó, amikor arról beszélek, hogy megjön a vevő, és egy brutál tő tavirózsát vinne, de 1500-ért neki sok...Szóval ezt nem értem, hogy akkor másnál miért mennek a 4-5000 per tő rózsák stb.. Az meg végképp rejtély, hogy hova kerül az a rengeteg növény...Egy tippem van, gondolom sokan évente vesznek újra növényt, mert úgy vannak vele, hogy ha "kidöglik", majd veszünk megint..ergo csak behajítják a tóba és kész. Mást nem tudok elképzeli. 

exage Creative Commons License 2016.04.14 0 0 74944

Mint kezdők, vannak tévedések:) kb 50 köbméter. Növények, nehezen akarnak megmaradni, lehet a halak nagyon besegítenek ebbe. 

A nejemnek rengeteg az ismerőse és 1-2 embernek mondta, kéne a tóba hal. Volt aki 5 darabot, de volt olyan aki 70-80 darab apróságot hozott. Na és kimondottan, kishalaztunk. Küsztől kezdve minden került bele:) Szerintem, úgy 200 hal lehet benne.  Növény kevés még, árnyék semmi. Mult évben, kicsit segített, hogy felét borítottam hálóval. Szóval, bele kell még rázódni:))))

Előzmény: RJancsi (74943)
RJancsi Creative Commons License 2016.04.14 0 0 74943

Valahol olvastam, hogy a kerti tóban négyzetméterenként 60-80 cm "hosszú" halat lehet tartani. Ez lehet 10 db 6-8 centis, vagy 3-4 db 15-20 centis. Ha ennél több van akkor már nem képesek a növények megtisztítani a vizet, garantált az algásodás. Ezért szoktuk 3 évente kiszákolni a nagyját (ez alkalmanként 100-120 db) és csak a nagyobbakat (15 centinél hosszabbakat) engedjük vissza. Most csak kb. 30-40 db van a kb. 25 m2-en.

Előzmény: exage (74942)
exage Creative Commons License 2016.04.14 0 0 74942

Szépen néznek ki:) Leengedni nem tudom, még kérdés kifogni hogy tudom őket.  Olyan 50 köbméteres körüli a tó.  Multkorában, 3-4 óra alatt sikerült 2 darab halat megfogni. Kéne még vagy 10 darabot az 1 köbméteresbe tenni, a növények trágyázására. Egyenlőre csak azt látom, hogy az 1 évesek, egy csapatban, szürkén úszkálnak. Mára, jött a szél és a víz teteje is rettenetes. A környező gyümölcsfákról itt landolnak a virágszirmok. 

Előzmény: RJancsi (74941)
RJancsi Creative Commons License 2016.04.14 0 0 74941

Keresgéltem a fotóim között, de sajnos 1 évnél fiatalabb aranyhalról nem találtam jó képet. Ezek a fotók egy hónapja a tavaszi iszapkotráskor készültek. Ilyenkor ki szoktam szivattyúzni a tóból az összes vizet, és kivödrözöm az iszap nagy részét. A tó legmélyebb pontján mindig marad 5-10 cm, de valami kell a piócáknak meg a mini  rákoknak is. Ezután ugyanazt a vizet töltöm vissza és várom az esőt, hogy visszapótolja az iszap térfogatát. Kb. 10-15 centivel szokott lejjebb kerülni a vízszint.

Ez a hal kb. 1,5 éves. A farka, a háta és az uszonyainak a vége még szinte fekete, de máshol már sárga.

Ő már "felnőtt", kb. 2-3 éves lehet.

És egy elég életlen kép. Ezek azok a halak, amiket a már leszivattyúzott tóból az iszap tetejéről szákoltam ki. A víz is azért ilyen koszos, mert a halakkal együtt elég sok iszap is kijött a hálóban. Azért szúrom mégis be, mert itt látható néhány fiatalabb példány.

Előzmény: exage (74940)
exage Creative Commons License 2016.04.14 0 0 74940

Köszi, akkor figyelem őket:) Ahogy látom, ebben az évben is lesz jó pár. Már most, szabályosan forr a víz a növényeknél:) Nagyon beindulnak, hozok 2-3 süllőt is bele. Mert a törpeharcsák, szerintem egyetlen kishalat sem kaptak el. Inkább, a teknősök elől eszik el a kaját:) Arra nem kell vadászni:)

Előzmény: RJancsi (74939)
RJancsi Creative Commons License 2016.04.14 0 0 74939

A mi halaink egy éves korukig gyakorlatilag feketék vagy legalábbis sötét barnák. Ősz környékén kezd a hasuk sárgulni/foltosodni és a következő nyárra 1,5-2 éves korukra lesznek teljesen korallszínűek.

Előzmény: exage (74937)
Jahno Creative Commons License 2016.04.14 0 0 74938

"Nem mindenkinek van ideje több ezer hsz-t visszaolvasni."

Akkor nincs más hátra, valakinek le kellene írni újra, meg újra ugyanazt.

Amúgy miért lennék irigy a tótechnikára? Ezt nem értem.

exage Creative Commons License 2016.04.14 0 0 74937

Azt nem mondanám, hogy normális a szomszéd:) Ő is vasutas, mint én voltam. Ez már eleve gyanús:))) Bár, a méheimet is egész jól viseli. Na meg a 4 kutyám is igen hangosan üdvözli a macskákat:)

Neked van a tóban kagyló? Azt olvastam, jót tesz a víznek. Pótoltam vagy 5 köbméternyi vizet és már is igazi zöld festék lett belőle. Arra gondoltam, kéne kötni szerződést, valami festékforgalmazóval:)

Mennyire jellemző, hogy az aranyhalak 2-3-4 évesen színesednek? Meg voltam győződve, tavaly valami keszegnép szaporodott, de lehet aranyhalak? Most olyan egyen szürkék. 

Előzmény: gomba2008 (74935)
anlu2 Creative Commons License 2016.04.14 0 0 74936

Többen is vagytok itt akik nem akarják megérteni, hogy miért kell egy tavat tisztítani.

Az egész azzal kezdödik, hogy mindenkinek más az izlése és más az, hogy mit is ért tiszta víz alatt. Ami neked pl tisztának tünik az más szemében esetleg koszos. Sokszor a feltett képek sem adják úgy vissza a valóságot, mint amit a tógazda helyben lát.

Sokszor mondjátok, hogy sörrel minden megoldható (én pl utálom a sört). A türelem és sör sem hozza mindig meg a várt eredményt. Nekünk is rohadt algás a tavunk. Ennek az lehet az oka, hogy nincs árnyék. Ez ellen nem tudunk mit tenni, mivel azon az oldalon ahova fa kéne árnyéknak, nics hely fának és bokroknak. Tehát nem megoldható az árnyékolás.

Növény bele szöveg is folyton olvasható itt. Ez sem jön be nálunk, hogy miért az sajnos nem tudom. Több vödörnyi hínár került már a tavunkba az évek folyamán és ki tudja miért, de el is tünt. Feladtuk. A partra ültetett növények is csak vegetálnak, nem burjánzanak, kivéve a fonalas alga. Ö tényleg jól érzi magát nálunk. A tavirózsa az egyetlen vizinövény az alga mellet ami nálunk burjánzik.

Ebböl kiindulva én nagyon meg tudom érteni azokat a hozzászólókat, akik különbözö szűrési technikák után érdeklödnek. Valószínüleg nálunk is erösebb szűrő kellene ahhoz, hogy elérjük azt a vízminőséget ami az én izlésemnek megfelel. Szűrő nélkül mi már rég betemethettük volna a tavat.

Nem mindenkinek tetszik az ahogy a fon.alga a nagyobb köveket belepi és onnét leszedni lehetetlen úgy, hogy láthatók maradjanak a kövek. Én szeretem a köveket is ezért csak az algaírtó szerek bevetése után érünk el egy bizonyos eredményszintet.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy nem kéne mindenkit a "sörtechnikára" biztatni, mert nem hoz mindig eredményt. Más segítségre, tapasztalatcserére is szükség lenne egy topikon és az, hogy minden új kérdezőnek sokszor az a válasz, hogy olvass vissza..... Nem mindenkinek van ideje több ezer hsz-t visszaolvasni.

Többször is volt már az az érzésem, hogy az irigység beszél itt sokakból, ha tótechnika jön szóba. Bocs, de ez így van.

És azt sem kéne elfelejteni, hogy mást vár el az ember egy tónak nevezett valamitől egy tanyán, prérin és mást vár el házak között, sürün lakott helyen.

Előzmény: gomba2008 (74928)
gomba2008 Creative Commons License 2016.04.14 0 0 74935

Nálam rengeteg. A szomszédom meg normális, még sosem akarta lehalkítani a reggeli pacsirtát sem. 

Előzmény: exage (74934)
exage Creative Commons License 2016.04.13 0 0 74934

Nálatok mennyi béka szokott lenni? Múlt év, hatodik hóban készült a tó és minden nap, kb 50 darabot mentettem ki. Azok földi békák voltak. Számítsak rá, hogy a szomszédok lelőnek a hangzavar végett? Most még csak 1 tavi béka van, de délután már koncertezett. 

exage Creative Commons License 2016.04.13 0 0 74933

Na ja, lehet kortyolgatni:) A látásomban kicsi zavart azért okoz:)  A pici tóban találtam egy kis aranyhalat:) A törkölytől nem tudtam eldönteni, 16 deka, vagy 16 kiló:) Így, egy puszi után vissza tettem:)

Előzmény: gomba2008 (74919)
liptakrobi Creative Commons License 2016.04.13 0 0 74932

Az enyémek csöndesek. És szerintem őket is a gólya hozza :D

Előzmény: RJancsi (74931)
RJancsi Creative Commons License 2016.04.13 0 0 74931

A mi tavunk minden tavasszal bezöldül. Az is előfordul, hogy egy-két döglött aranyhal is feljön a felszínre. De ahogy a tavirózsák levelei lefedik a vízfelület kb 1/3-át és a lófarok hínárok kb. 10 centire kinőnek a vízből, az algásodás magától eltűnik. 

A tavunk kb. 15 m3 és 25 m2 felületű. A legmélyebb pontja kb. 2 m. Most "csak" kb. 50 db aranyhal van benne, olyan 10-15 cm hosszúak. Pár hete adtunk el 100 db egy-két éves halat belőle (ezt 3 évenként szoktuk megtenni, mert túlszaporodnak). Ha hiszitek ha nem, soha nem etetjük a halakat, találnak maguknak ennivalót az iszapban meg ami a tóba hullik rovar. Biztos elég nekik mert évente alig 4-5 döglött halat kell kivenni a vízből és szaporodnak rendesen. A szokásos postakürt és mocsári csigákból is rengeteg van. Szóval nagyon jó ökoszisztéma alakult ki, önfenntartó lett a tó. Van ugyan egy nyomásos szűrő beletéve, de gyakorlatilag egész évben nem kell tisztítani és csak a csobogó/levegőztető miatt működtetem a szivattyút.

Előzmény: Lion Kenkra (74929)
RJancsi Creative Commons License 2016.04.13 0 0 74930

Köszi a választ! Remélem van köztük fiú és lány is! Akkor talán kevesebb lesz a szúnyog nyáron. :) Ha jól tudom, a tavi békák soha nem hagyják el a vizet (legfeljebb a parton sütkéreznek). Akkor ezek hogyan kerültek a tavunkba? Jó 3 km-re vagyunk a Dunától egy domb tetején. Az elmúlt pár évben csak varangyok másztak elő tavasszal, de ronda és önző módon (mert nem tetszenek) összefogdostam őket és levittem a Duna-partra. Mostanra elfogytak, erre ez az 5-6 db termetes tavi(?)béka jelent meg. Hol voltak eddig? Félreértés ne essék, ezek tetszenek (remélem a hangjukkal nem haragítják meg a szomszédainkat), őszintén örülök, hogy ide költöztek. :)

Előzmény: liptakrobi (74927)
Lion Kenkra Creative Commons License 2016.04.13 0 0 74929

Sziasztok! Van egy tavam ami a napsütéstől zöld lett ez még nem is zavart , de ma amikor engedtem bele vizet a víz aljjárol feljött egy szivárványos ökle hullája. Szerintetek mit tegyek evakuáljam a tavat?

gomba2008 Creative Commons License 2016.04.13 0 0 74928

Ok, értem én, de mit kell egy tavon gondozni? Csak két oldalt olvass vissza légyszi! 5 perc. Persze ha el akarod adni a pár százezres kütyüt, hát hajrá! Én is ezt tenném, semmi gond! De akkor meg mi a kérdés?

Előzmény: yello72 (74921)
liptakrobi Creative Commons License 2016.04.13 0 0 74927

Az én békáim sem egyformák, de szerintem mind nagy tavi béka, csak a himek kisebbek.

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=139190756&t=9014189

Előzmény: RJancsi (74926)
RJancsi Creative Commons License 2016.04.13 0 0 74926

Sziasztok! Nem találtam más "szak" topicot ezért próbálkozom itt. Kerti tavunkba (kb. 15 m3) nagy örömünkre beköltözött néhány termetesebb béka. Egyenlőre nem hallani a hangjukat, vagy még nincs párzási kedvük, vagy lányok. :)

Ám hiába próbáltam képek alapján kitalálni a fajtájukat nem vagyok biztos a dolgomban. Szerintetek mik lehetnek? Nem akarlak befolyásolni Benneteket, de én a nagy tavi- és/vagy a kecskebékára gondolok. Kb. 8-10 cm hosszúak. Ránézésre két fajta van, ezeket külön szúrom be. 

Az egyik fajta:

Ezek mintha mások lennének, nem olyan hegyes az orruk és "ragyásabb" a hátuk. A foltjaik sem olyan feltűnőek:

liptakrobi Creative Commons License 2016.04.13 0 0 74925

Én ezt a ragasztót használtam ami a cikkben van, de hogy találod meg ha levan betonozva, nem tudom, mert én is szinte csak felhajtáskor vetem észre a lyukat :S
http://kerti-to.net/lyukas-a-tofolia

Előzmény: Herqles (74924)
Herqles Creative Commons License 2016.04.13 0 0 74924

Sziasztok!

Nagy bajban vagyok. Múlt héten egyik napról a másikra elkezdett apadni a tavam (semmi nem csináltunk a tóval és a nagy kutya sem tud belemenni). Feltöltöttem, de 4 nap alatt lement megint ugyanarra a szintre, ami a max szint alatt kb. 15 cm-re van.

Lyukadásra gondolok, ezért kiszedtem a legtöbb parti növényt és végig tapogattam a szintet, sőt körömkefével is végigdolgoztam, ami egy 8 m3-es tavacskánál nem éppen kellemes meló. A fólia széle le lett betonozva, így felhajtani vágás nélkül nem tudom. Van valami jó módszeretek a lyuk megtalálására, illetve van tuti ragasztó, amivel be tudom foltozni? Előre is köszi.

Lisznyai Imréné Creative Commons License 2016.04.13 0 0 74923

Én itt a fórumon többször leírtam,hogy nekem van olyan aranyhalam ami harmadik évesen színesedett be és gyönyörű lett már tenyérnyi volt. Színe miatt nehogy kiselejtezd!

Előzmény: em_laci (74868)
liptakrobi Creative Commons License 2016.04.13 0 0 74922

Bocs nem figyeltem, nyugodtan tedd be a tóba, ne hagy a vödörbe hetekig még nem válaszol senkire :D

Lehet piros aranyhal lesz belőle jövőre.

yello72 Creative Commons License 2016.04.13 0 0 74921

Nekem sincs tavam,hölgy ügyfelem kért meg rá,hogy a kert mellett a tavát is gondozzam. Köszönöm  a válaszokat és külön köszönet a rendkívüli poénokért👍👍👍

gomba2008 Creative Commons License 2016.04.13 0 0 74920

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Előzmény: Jahno (74918)
gomba2008 Creative Commons License 2016.04.13 0 0 74919

:DDD Azon rendesen folyik ám a nedű!

Előzmény: exage (74917)
Jahno Creative Commons License 2016.04.12 0 0 74918

Attól függ milyen az alakja. Lehet a két végébe is kellene. Ha már sörre nincs pénzed.

Előzmény: yello72 (74912)
exage Creative Commons License 2016.04.12 0 0 74917

Nem kell ám a kisebbet kinevetni:) Különben is az én szívószálam egyedi, colos slagból vágtam:)

Előzmény: gomba2008 (74913)
exage Creative Commons License 2016.04.12 0 0 74916

Kert-tó webáruház. 

Felhívod Kuvik Györgyöt. Órákig magyaráz neked minden kérdésedre. 

Nem igazán akar semmire rábeszélni, de kielemzi, mihez mi jó. Nagyon odafigyelsz, szerinte sem nagyon kell. 

liptakrobi Creative Commons License 2016.04.12 0 0 74915

Az a baj, hogy ezeket a szűröket nem ismerem, mert nincs 18 köbös tavam és nincs is 250 ezrem gyári szűrőt venni :)

Viszont ha nincsenek benne halak akkor nem is kellhet szűrő.

A másik, hogy volt aki vett egy olcsó szivattyút, 20-30 ezer és vett 2db 200literes esővízgyűjtő tartályt 6-7ezer ft/db és készített magának tószűrőt kois tóba.

Ha lesz felesleges 6-7 ezrem veszek egy esővízgyűjtőt és abból én is csinálok egy tószűrőt, mert itt már valahol olvastam, hogy gusztustalan hordók vannak a tó mellett :)

gomba2008 Creative Commons License 2016.04.12 0 0 74914

Ez csak attól van, hogy a halak ritkán olvassák el, mitől kellene kipusztulniuk. :)

Előzmény: Törölt nick (74909)
gomba2008 Creative Commons License 2016.04.12 0 0 74913

:o))))))))))))))))))))))))))))))

Előzmény: exage (74906)
yello72 Creative Commons License 2016.04.12 0 0 74912

Üdv

Adott egy hozzávetőleg  18000 literes tó, halak nélkül.

Kinéztem hozzá az alábbi szettet

http://www.argep.hu/main.aspx?suche=Oase+biosmart+36000+set

A kérdés ,hogy a szett jó  vagy ha van más alternatíva szívesen fogadom

köszönöm a válaszokat

krisztianm Creative Commons License 2016.04.11 0 0 74910

Jó a megoldás és szoktam is szedegetni de a kövekre is rá van tapadva.

Előzmény: Ladybee (74908)
Törölt nick Creative Commons License 2016.04.11 0 0 74909

Nekem a fiam kikente mészhydrát "gittel" a repedt csobogót és a szivattyú túl korán be lett kapcsolva. Egy csomó oltott mész bele mosódott a tóba és a halaknak nincs semmi bajuk, mára pedig letisztult a víz is.

Előzmény: gomba2008 (74898)
Ladybee Creative Commons License 2016.04.11 0 0 74908

Egy bot, amire rácsavarva kihúzható !

Előzmény: krisztianm (74907)
krisztianm Creative Commons License 2016.04.11 0 0 74907

Sziasztok régóta olvasgatom a fórumot, fonalalga ellen van valami hatásos megoldás mert eléggé elszaporodott.

Előre is köszönöm.

exage Creative Commons License 2016.04.11 0 0 74906

A pudingot kihagynám:)  Inkább, kis meleg törköly szívószállal:) Utána tuti szépnek, jónak látok mindent:)

Előzmény: gomba2008 (74905)
gomba2008 Creative Commons License 2016.04.11 0 0 74905

A puding próbája az evés. :)

Előzmény: exage (74900)
gomba2008 Creative Commons License 2016.04.11 0 0 74904

"Valami ötlet?"

Menj el szépen a tescoba, vedd meg a sört, és dobd ki az összes marhaságot amit eddig használtál szűrőnek. :DDD Aki 10 éve tavazik, ennyi idő alatt már rájöhetett volna. Nekem elég volt kb. 3 év. 

Április van, és most is tiszta a vizem. Ha spenót lesz belőle, majd letisztul. Mert MINDIG letisztul. Akkor meg minek bonyolítani az életünket. Nincs más gondod? :) 

Előzmény: vénkecsi (74902)
vénkecsi Creative Commons License 2016.04.11 0 0 74903

A képek lemaradtak.

Előzmény: vénkecsi (74902)
vénkecsi Creative Commons License 2016.04.11 0 0 74902

Jahhh, nagynehezen leesett a sörös kezelés lényege!   :D :D :D

De még ha "kezdő" lennék... kb. 10. éve van kis tavam.

Attól tartok inkább nekem kéne egy kis Cavintonos kezelés. Mert így hogy belegondolok, ez minden tavasszal így van tényleg. Bezöldül, aztán kitisztul...  Csak hát az örökös aggályoskodás :)

Ettől függetlenül idén már megérett a dolog, és egy ejtős rendszerű nyitott hordós szűrőt fabrikáltam.

A praktikeres csatos zárt elment 3-4 évig, de elég nyűgös volt tisztogatni, és szerintem nem is volt olyan hatásfokú, mint amit előtte egy kézi hűtőládából csináltam. 

Most meg azon töröm a fejem, hogyan tudom ekkora helyen gusztusosan álcázni azt a randa hordót.

Ráadásul most lent van egy gödörben, de azt hiszem ki lesz emelve onnan mint gyökkettő.

Ebből a magasságból egyrészt nem csobizik eléggé, másrészt a kis tócsa túlsó végére is el szeretném vinni hogy ott is frissítsen kicsit. Ahhoz viszont innen nincs elég esése.

Valami ötlet?  Kifaragjak nikecellből valami sziklaformát és bevonjam homokkal? Mert ennyi követ nem szeretnék köré építeni. Sziklakert van a másik végén.

Előzmény: gomba2008 (74843)
exage Creative Commons License 2016.04.11 0 0 74901

Köszi, nem is tudom, pillanatok alatt ki nőll belőle a töve. Nem akarom állandóan foltozgatni. Teszek bele minden mást, amit találok.

Előzmény: Jahno (74899)
exage Creative Commons License 2016.04.11 0 0 74900

:) Már, rájöttem én is. 120-as hordók, ilyen-olyan szűrők benne. Csapok, csövek, szivattyúk és 3 naponta tisztíthatom:( Mivel, múlt év 6 hótól van, növény, vagy 10 szerese kell bele, mint ami van. Amiket a múlt évben ültettem, azok is még most tavasszal indultak be rendesen. 

Vizet mértem. Minden érték olyan volt, ami leírás szerint, azonnali halál minden halnak. Ennek ellenére, a snecik vidáman, csapatosan lavíroznak, szedik a bogarakat, pedig igen érzékeny halacskák. Így, én sem mérek semmit:) A koik, aranyhalak is hatalmas ramazurit csapnak. Nem úgy néznek ki, mint amik kókadtan szenvednének a vízben. Na és pusztulás sem volt még. Remélem, nem is lesz.

Azt hiszem, kész lesz a szűrőtó, csak a szkimmer marad. 

Szóval, növény, növény, növény. 

A nádtól félek. Mikor még volt stégem és építettem, tereprendezés, hát volt ujjnyi nádtő, ami 5-10 méteres volt. Úgy láttam, nincs előtte akadály. Inkább mindenféle bolyhos tövű növényt hozok bele. 

A betonról olvastam, hogy nem jó és azt is, hogy egy betontárolóban, iható lesz az esővíz. A kövekről is írnak mindent.

Előzmény: gomba2008 (74898)
Jahno Creative Commons License 2016.04.11 0 0 74899

Sás, satöbbi az jóság, puha gyökere van, nem sok vizet zavar. Nádat tedd fémvödörbe.

Előzmény: exage (74892)
gomba2008 Creative Commons License 2016.04.11 0 0 74898

Mint minden növény, a nád is felfelé törekszik a fény felé. Tehát ha a fólián rajta van, és nem alatta, elméletben semmi kárt nem okoz. Vannak ritka szerencsétlen esetek, amikor a kúszó gyökere pl. beleakad a fóliába a ragasztásnál, vagy  a gyűrődésnél. De a sás, a buzogány, a káka, mind jó! 

A mészkő rossz hatása a vizekre nálam nem bizonyított. Azzal van körberakva, a patak is abból van, a tóban is van, Betontörmelék is van súlynak a tavirózsás edényeken, még nem vettem észre semmiféle káros hatását. Igaz, nem szoktam túltudományoskodni a tavazást sem. Nem méricskélek semmit, se keménységet, se hőmérsékletet, semmit. Feltöltöttem a kútból, és kész. A párolgást, esetleges elfolyást utánatöltöm, iszapoláskor amit lehet visszatöltök az eredeti "koszos" vízből. Nem szűrök, nem trükközök már rég árpaszalmákkal, meg különböző csodaszerekkel sem. Vegyszert pedig soha nem használtam. A vizem tiszta, a halak boldogan élnek, én meg nem azzal töltöm az időmet, hogy mindenféle gusztustalan kinézetű műanyag hordókat szerkesszek át szűrőnek. Tavikagylót szoktam néha hozni bele a szivárványos öklék kedvéért. Kb. ennyi a ráfordított idő. Meg a nagyjából két évenkénti iszapolás, amit tavaly nagyon megkönnyített egy zagyszivattyú. 

Előzmény: exage (74892)
Grodak Creative Commons License 2016.04.10 0 0 74897

Szia!

Én is mehetek tónézőbe?:-) Nagyon szép a tiéd és irigykedve nézzük a családdal:-)

Előzmény: durbinka (74875)
durbinka Creative Commons License 2016.04.10 0 0 74896

Csak a nagy X látom :(

Előzmény: liptakrobi (74895)
liptakrobi Creative Commons License 2016.04.10 0 0 74895

itt van pár képed ami nálam már nem elérhető:

http://kerti-to.net/a-to-meder-kiasasa-merese

Előzmény: durbinka (74884)
amstergom Creative Commons License 2016.04.10 0 0 74894

Harmadik tavamat építem, íme néhány fotó a fázisokról:

amstergom Creative Commons License 2016.04.10 0 0 74893

Sziasztok

Facebook csoprt tagokat vár!

https://www.facebook.com/groups/1558221674399344/

exage Creative Commons License 2016.04.10 0 0 74892

Nádfélék? Én, minden hol az hallottam, a nádak gyökere agresszív és a fóliát is átszúrja. Így, csak különböző sásféléket mertem ültetni, amiknek vékony, bolyhos inkább a gyökérzete.

Ősszel, emeltem a vízszintet, így mélyebbre kerültek a növények. Mondjuk, kora tavasszal, ez szívás volt, mert 4-5 szép, szilvaorrú keszeg kiugrott és sajna reggelre el is pusztultak a homokba:((

Nem tudom, a nem fagytűrők, 5-10 fokon vödörben el vannak télen? Pincében akarok egy részt kialakítani, úgy 15-20 vödörnek. Aránylag olcsók a 20 literes vödrök.

Na igen, volt betéve a vízbe két nagyobb balkonláda pár növénnyel és úgy mindenestől felborították, kitúrtak belőle mindent:(

Beton, tégla, stb, nincs rossz hatással a víz minőségére? Valami rémlik, hogy vegyi folyamatot indítanak el. Bár, két betonkefni tartja a teknősök napozófáját.

További szép napot. Ki ballagok méregetni, ásni a szűrőtavat:)

Előzmény: gomba2008 (74891)
gomba2008 Creative Commons License 2016.04.10 0 0 74891

A szűrőtavakba állandó lakosnak nádféléket érdemes rakni, az nem fagy ki. Durbinkánál pl. hatalmas vizijácintok is szűrik a vizet, de nyilván az nem télálló, minden tavasszal újat kell bele tenni. Mellesleg..ősszel trehány voltam, semmit nem csináltam a vizekkel. Néhány cserép pici tavirózsa, sellővirág, stb. olyan magas padkán maradt, hogy fenékig befagyott. Mind túlélte. Már hajtanak. A vizitök pedig őshonos nálunk, tehát az sem fagyérzékeny. A békalencse szintén. 

A nagyobb koiknak egy ökölnyi kavics semmi. Tégla kell, meg szikladarabok, esetleg betontörmelék. Néha elfelejtem én is mire képesek. Olyankor meg is van az "eredménye". Egy cserepemet egy hete borítottak fel, a benne lévő kis rózsát vettem észre a víz felszínén szabadon úszni. Átraktam egy halmentes tócsába egyenlőre, majd ha megnő, visszamegy a tóba. 

Előzmény: exage (74890)
exage Creative Commons License 2016.04.10 0 0 74890

Gyönyörűek azok a compók. Annó, estefelé mindig megjelentek a stég mellett. Lefeküdtünk a stégre, úgy gyönyörködtünk bennük. Sajna, évek óta nem hallottam, hogy bárki egyet is fogott volna:((

Van, 4 darab 5/4-es, 6 méteres csövem és hajópadló is van.  Valószínű, kis ívet hajtatok a csövekbe és abból hozom össze a hidat.

A szűrőtóban, télen nem nem fagynak ki a növények? Egy harminc centis víz, mondjuk nem igazán fagy át teljesen. Jó lenne benne szaporítani, mert tavirózsát, tököt, stb, a halak, gyorsan lerendezik:( Olyan, öklömnyi kavicsokba vannak, de nem akadály nekik, ha ki akarják túrni:(

Előzmény: gomba2008 (74889)
gomba2008 Creative Commons License 2016.04.10 0 0 74889

Hogy a compóval mit szenvedtem! Senki sehol nem árult, a pecások évek óta nem láttak, mindenütt csak aranycompó, én meg mániákusan akartam sima zöld compót. Aztán rátaláltam az ónodi vásárban! Ráraboltam azonnal! Párszáz fornit volt csupán. Lennie kell most benne négynek, de nem látom őket, csak az aranycompót. 

Előzmény: exage (74887)
gomba2008 Creative Commons License 2016.04.10 0 0 74888

Sokkal jobb a hideg sör a tóparton! :DDDDD

Az alján nincs semmi. Eleinte persze volt, aztán rájöttem, hogy csak magamat szivatom, úgyis mindent belep az iszap. A padkákra szoktam dobni pár nagyméretű, világosabb színű kavicsot, de a koiknak semmi nem elég nagy, ilyenkor tavasszal mindig legörgetik. Sebaj, az is jó móka. Nézni, ahogy lökdösik. 

A híd jó ötlet, több okból is. Én is küzdök valami hasonló gondolattal, mert a stégről nem érem el a tó minden pontját. Nyáron a tavirózsákat szabályosan "kaszálni" kell, mert nem látni tőlük a vizet. Ez mindig vízben gázolással jár, de ha volna valami a tó közepén keresztben, akkor elérném szárazon. Csakhogy ez itt egy kicsi tó, ha még a közepére is teszek valamit, amin járni lehet, nem tudom elképzelni valahogy.......

Pedig faanyagom most van bőven, de nem tudtam még kitalálni, hogy ne nyomjam el a lényeget. Nem lehet stéggel, híddal összevissza pakolni ezt a kicsike vízfelületet. 

Előzmény: exage (74887)
exage Creative Commons License 2016.04.10 0 0 74887

Na igen:) OBI-s 1 köbméterest vettem 3 éve, az mellett is mindig ott ültünk a nejemmel:) Ezzel a naggyal az a baj, nem látni be úgy, mint egy kisebbet. Talán kellene csinálni egy hidat rá. Arra kiülni.

Én már nem dolgozok, így kb 30-40-szer is körbe járom naponta:) Nézem hogy, mint, mi fejlődik, hogy viháncolnak a halak. A szív-mixel a koik hatalmas cuppogást csinálnak:)

Compó, egy csodálatos hal. Azt majd vennem kell bele, mert a környékről eltűnt még az 1999-2000-es nagy esőzések után. Előtte, gyönyörű példányok voltak. A törpéket meg Markazon fogtam, direkt ide a tóba.

Az alján, neked mi van? Simán a fólia, vagy borítva kaviccsal. Nem merem kavicsozni, mert akkor hogy tisztítom? Van egy iszap porszívóm, de kavicsok közül nem lehet vele, mert szívja a köveket is. Pedig, biztos jól elturkálgatnának a kavicsok között.

Különben, még rengeteg munka lesz a tóval, környezetével. Na de úgy vagyok vele, inkább ez amit szeretek, mint hogy a kocsmapultot támasszam langyos sörrel:)

Előzmény: gomba2008 (74886)
gomba2008 Creative Commons License 2016.04.10 0 0 74886

Óóó az én kis tócsám, csak egy kis hobbipocsolya ehhez képest pár koival, aranyhallal, keszeggel, szivárványos öklékkel, egy kárásszal, és egy egészen pici törpeharcsával. A nagy tavaly meghalt. Ja, meg pár compó még. Annyiszor etetek, ahányszor csak elmegyek a tó mellett. Semmi szükség nem lenne rá, egyszerűen szórakoztat. Ahogy közelítek, már jönnek, mint a sáskák. Tülekednek, lökdösődnek, én meg jól szórakozok ezen. Mindig csak keveset, ami azonnal el is fogy. Rendeltem egy zsák tápot nekik, de ha macskakaja van csak itthon, azt is megeszik. Ha nem vagyok itthon 3 napig, akkor nem etetek 3 napig és kész. Mondjuk reggelente indulás előtt, vagy éjszakából hazaérve akkor is a tó parton állok meg. Ha csak pár percre is. :)

Előzmény: exage (74885)
exage Creative Commons License 2016.04.09 0 0 74885

Nem lett ilyen méretűre tervezve:) Viszont, még egy kicsit, még egy kicsit szedjünk, bővítsük, még van hely.  Ez lett a végeredmény. Próbáltam mozgatni a vizet benne, de két 4000-es szivattyúnál nem is látszott, nem volt érezhető semmi mozgás. Nyáron már volt benne pár keszegivadék és gondoltam, kéne mozgatni, hogy eloszoljon az oxigén. Van egy szökőkút is ami levegőzteti. Télen meg nem hagyta befagyni, úgy 2 méteres körben. 

Gondoltam, a szűrő tónál, keresztbe teszek kiluggatott csövet így teljes szélességben és lassan fog áramolni a víz.  Milyen intenzíven eteted a halakat?  A teknősöknek szánt szív-mixért, minden hal feljön. Szoktam még csontit, gilisztát, csemegekukoricát és sweet babycorn pelletet beszórni. Kb, 1 óra alatt feltakarítják. Sok ivadékot látok a nyáron, még akarok bele süllőt. Ilyen méretű tavak, gyerekkoromban eltartottak 4-5 szép csukát.

Előzmény: gomba2008 (74879)
durbinka Creative Commons License 2016.04.09 0 0 74884

Hol vannak?

Előzmény: liptakrobi (74854)
gomba2008 Creative Commons License 2016.04.09 0 0 74883

Én még nem láttam tenyérnyitől nagyobbat, de sok minden van a világon, amit még nem láttam. :)

Előzmény: Eavit (74876)
gomba2008 Creative Commons License 2016.04.09 0 0 74882

Nagyon szivesen. Sejtettem kb. a méretet. Nekem van olyan aranyhalam, hogy mér 3 éves, és még mindig szürke. Nem is egy. Ráadásul fátyolos. Szerintem az már szürke is marad. Viszont volt amelyik 2 éves korában gondolt egyet, és szép pirosba öltözött. :)

Előzmény: em_laci (74878)
gomba2008 Creative Commons License 2016.04.09 0 0 74881

Ez mondjuk nem kicsi. Irigylem is! :DDD

Előzmény: exage (74877)
gomba2008 Creative Commons License 2016.04.09 0 0 74880

Ok, majd beszélünk még addig. 

Előzmény: durbinka (74875)
gomba2008 Creative Commons License 2016.04.09 0 0 74879

Bármilyen szivattyú jó, hiszen 24 órában megy. Tök fölösleges eltúlozni. Az enyém talán ha 3000 l/h tud, elméletben! Nem kell, hogy gyorsan mozgassa át a vizet, épp ellenkezőleg. Minél lassabban folyik át a gyökereken, annál hatékonyabb a szűrés. Itt, nálam csak egy patak van, meg egy ülepítő tócsa. Mégis működik.  

Előzmény: exage (74874)
em_laci Creative Commons License 2016.04.09 0 0 74878

Köszi a gyors választ! 

A legnagyobb max. 15 cm-es, csak közelről fotóztam :)

Előzmény: gomba2008 (74870)
exage Creative Commons License 2016.04.09 0 0 74877

A tó mérete, 13x5x1,6 méteres. Körbe van egy patka, olyan 40-50 centi mély. A végében van még egy olyan 20 centi mély rész. A patkát tele raktam, M30-as ládákkal. /almás láda/ Benne kavics és abba vannak a növények.

Előzmény: gomba2008 (74872)
Eavit Creative Commons License 2016.04.09 0 0 74876

Ja csak nekem nagynak tunt. Azert kerdeztem, hogy mekkorara nonek. Nalunk is vannak nagyobbak es nem tudom nonek-e meg vagy ekkora a vegleges meret.

Előzmény: gomba2008 (74873)
durbinka Creative Commons License 2016.04.09 0 0 74875

A következő két hét későn hazajárós. Határidős téma van. De utána bármely délután mikor  Neked jó, szívesen várlak. 

Előzmény: gomba2008 (74861)
exage Creative Commons License 2016.04.09 0 0 74874

Köszönöm, akkor gyűjtök azt is. Van környéken patak, kis tó, stb. Láttam vízi bolhákat. Olyan, 2x4 méteres szűrőtó táplálásához jó a 10000l/ órás szivattyú? Kevés, vagy sok? Mert egyenlőre, 10000 és 4000 literes szivattyúim vannak. 

Előzmény: gomba2008 (74869)
gomba2008 Creative Commons License 2016.04.09 0 0 74873

Honnan látod, hogy "jókora"? Nincs mihez viszonyítani, én teljesen normálisnak látom. Tenyérnyi aranyhalaim vannak bőven. 

Előzmény: Eavit (74871)
gomba2008 Creative Commons License 2016.04.09 0 0 74872

Mekkora kb. ez a tó? Csak mert ez iszonyú sok hal, és könnyen lehet, hogy azért zöld a vized. A szőrőtó szerintem segít, de akkor sem egészséges ennyi hal. Arra illik figyelni, hogy az arányokat betartsuk. Ha nem, az mindig visszaüt. Nincs törvénybe iktatva semmi, de az irányelv mindig a sok növény, kevés hal legyen. Ebből még sosem volt baj. Ennyi hal mellett én szellőztetném a vizet a nyári hónapokban ezerrel. Akár szökőkúttal (bár ezt a giccset utálom legjobban), akár sima buborékoltatással, de valami kell, ami oxigént visz a vízbe. Pl. szűrő tavat magasba, és jó nagy csobbanással vissza a vizet a tóba. 

Előzmény: exage (74867)
Eavit Creative Commons License 2016.04.09 0 0 74871

Mekkorara nohet meg egy aranyhal? Azon a kepen az egyik eleg jokora. 

Előzmény: gomba2008 (74870)
gomba2008 Creative Commons License 2016.04.09 0 0 74870

Közönséges aranyhalak. Majd megszinesednek. Vagy nem. 

gomba2008 Creative Commons License 2016.04.09 0 0 74869

A békalencse a halak kedvenc csemegéje. Amint kész lesz a szűrőtó, ott próbáld azt is, meg a hínárt is. Sőt! Ha gyűjtögetni jársz, egy harisnyával remekül szedhető daphnia (vizibolha) a sekélyesből. A halak megeszik, de a halmentes szűrőtóban szép munkát végeznek. 

Előzmény: exage (74867)
em_laci Creative Commons License 2016.04.09 0 0 74868

Csináltam közelebbi képeket, talán picit sötétebbek lettek, mint pár napja...
Mik lehetnek ők?

Előzmény: liptakrobi (74814)
exage Creative Commons License 2016.04.09 0 0 74867

Köszi, akkor olyan 30-40 centi mély elég lesz a szűrőtónak. Halat nem akarok bele. Mint eddig, megyek a patakra és össze gyűjtök mindent bele.

Hoztam, bele patakról, kaptam is és vettem is hínárt. A békalencse sem marad meg. Akkor lehet, hogy a halak:( Van benne 4, olyan 40 centis tőponty, 6, 20 centis koi és különböző keszegek, törpe, sneci, stb. Kb, úgy 200 darab. Holnap, bele is kezdek a szűrőtó építésébe.

Előzmény: gomba2008 (74866)
gomba2008 Creative Commons License 2016.04.09 0 0 74866

A szűrőtónak nem szükséges mélynek lennie. Rakd tele nádfélékkel, és mindenféle vízen úszó növénnyel. Halat nem kell bele tenni, a növények gyökérzete az, ami szűri a vizet. Ennyi a  "tudomány".  Hínárt nem ültetünk, csak bedobáljuk. Nem tudom mifélével próbálkoztál, de ha nem maradt meg, akkor próbálj más fajtát. Ami nem megy, nem kell erőltetni. Az is lehet, hogy a halak csámcsogják be. Első évben nálam sem akart a hínár megélni, aztán egyszercsak mégis. Most ott tartok, hogy zsákszámra kell időnként kidobálni. 

Előzmény: exage (74865)
exage Creative Commons License 2016.04.09 0 0 74865

Üdv az oldalon lévőknek.

Most találtam ezt az oldalt és kellene pár jó tanács, ötlet.

Múlt évben csináltam egy tavacskát. Na persze, minden tudás, előtanulmány nélkül:( Sajnos, árnyék nem nagyon van.  Csináltam, ilyen-olyan szűrőket, de nem sokra megyek velük, hiába nyomja két 10000-ezres szivattyú. Annyi, hogy 3-4 naponta tisztíthatom:( Olvastam itt a szűrőtóról. Tudok, egy 4x2 métereset csinálni. Viszont nem tudom, milyen mélyre kéne és mit kéne tenni az aljára? Kavicsot? Na és ültessem tele mindenféle növénnyel?

Na és kéne tanács, hogy ültessek hínárt? Különböző sások, vízirózsa, stb megmarad, hínár mindig eltűnik, nem marad meg.  

Köszönöm, ha valaki segít kicsit.

gomba2008 Creative Commons License 2016.04.09 0 0 74864

Ilyen vizem, nekem minden szűrés nélkül van. :) 

Előzmény: szőrmók (74863)
szőrmók Creative Commons License 2016.04.09 0 0 74863

Nemrég irtam egy beteg halamról. Nos a végén a kukába került.Sajnálom szegényt:A helyi akvarista boltban kaptam egy neonzöld vegyszert amit a tóba öntöttem .Azonnal átátszatlan lett .Kb fél nap mulva már rendben volt.A többi hal köszöni jól van.Egyébbként igy néz ki ,most kb 1 éves.Az első tündérrózsa levél most ért fel a vizfelszinre. nálam átfolyós szürő van ezt napi 2x üritem .Enélkül valószinű nálam is zöld lenne a viz. A szürőben felfogott trutyi büdös. Ebben valószinű anagy koik a ludasak amelyek rendesen kavarják a lerakódott iszapot. Egyébbként van aviz kezelve alga ellen. Emiatt habzik egy kicsit a viz.

gomba2008 Creative Commons License 2016.04.09 0 0 74862

Nálam most zöldül. Semmit nem foglalkozok vele, majd ha itt lesz az ideje, letisztul és kész. A szivattyút kivettem a vödörből, simán belógattam a víz felszínétől kb. 20 centire. Ha nem kell majd tisztogatni, így marad. 

gomba2008 Creative Commons License 2016.04.09 0 0 74861

Szóval nem tömődik el? Akkor ma lesz a napja, hogy kiveszem a vödörből, mert már alig pisil a patak, ilyenkor már tiszta merő trutyi a rachelháló. Simán visszarakom a felső padkára. Szt' had szóljon! Ha működik, kidobom a vödröt. Egyébként sem szép látvány. Ilyenkor még látszik. 

Jut is eszembe! Lehet, a napokban meglátogatlak. Nem baj? Most van autóm egy hétig. :)

Előzmény: durbinka (74859)
gomba2008 Creative Commons License 2016.04.09 0 0 74860

Borsod.

Előzmény: xxrom (74858)
durbinka Creative Commons License 2016.04.09 0 0 74859

Nekem is csak sima nagylyukú rács van a szivattyún. Egy T vason van belógatva, ráakasztva kb. 30 cm-re a vízfelszíntől. Mert ugye nem a tóalját kell keverni.

Előzmény: gomba2008 (74856)
xxrom Creative Commons License 2016.04.09 0 0 74858

Köszönöm,-ez egyszerűnek tűnik ezt is megpróbálom.Más,-merre vagy?Szívesen megnézném tavas birodalmad.

Előzmény: gomba2008 (74841)
xxrom Creative Commons License 2016.04.09 0 0 74857

Köszönöm,kipróbálom.

Előzmény: liptakrobi (74839)
gomba2008 Creative Commons License 2016.04.09 0 0 74856

Az új tavasnak "kutya kötelessége" minden xart kipróbálni. Ez eddig ok. De az öregek is hajlamosak ezen rugózni. :))))

Nálam azért bezöldül ilyenkor. Kit érdekel? 2-3 hét, és ennyi. A szivattyúm egy krumpliszsákos vödörből indítja  a vizet, mert nem merem csak úgy csupaszon a tóba tenni. Eldugul ugyanis hamar, és két naponta semmi kedvem kimosni. Az is igaz, hogy eddig szivacsbetétes szivattyúm volt, de tavaly amit vettem, az már csak műanyag rácsos. Szerinted megpróbáljam csak úgy, mindenféle trükkök nélkül betenni a vízbe? Már a krumpliszsákok slagozását is unom. A szűrőtó nagyon jó ötlet. Sajna nálam nem nagyon van már hely neki, nem úgy alakítottam a vizes részt, de a patak is megteszi. 

Előzmény: durbinka (74853)
em_laci Creative Commons License 2016.04.08 0 0 74855

Van-e végleges döntés, mi legyen velük?

Előzmény: em_laci (74813)
liptakrobi Creative Commons License 2016.04.08 0 0 74854

Multkor tettél fel a kertitavas oldalamra kommentbe pár képet, errefel már nemelérhető, pedig azok szép képek voltak.

Előzmény: durbinka (74853)
durbinka Creative Commons License 2016.04.08 0 0 74853

Egyetértek! Tavasszal beindul a szűrőtó vagy szűrőpatak és elindul a nővény és gyökérszűrés. Apró mikroorganizmusok, baktériumok csodás vizet produkálnak. Krupliszsák, kabátbélés, szivacs, hordó? Mosogatni havonta? Ha kipucolod csak annyit értél el, hogy kivontad az éltető elemeket a tóvízből. Zöldül, borsózöld, algás? Ezt a fogalmat már hat éve nem ismerem, amióta a tavamat nagyobbítottam és hozzáépítettem a növényes szűrőtavat. Azóta ,vízcsere nem volt.

Előzmény: gomba2008 (74842)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.04.08 0 0 74852

Én már voltam idén a tavamban.

Előzmény: gepesz (74847)
Hali10 Creative Commons License 2016.04.08 0 0 74851

Nem pótlom a vizet és megvárom hogy hol fog rendesen beallni a vízszint és megkeresem a problémát ha sikerül.

Előzmény: liptakrobi (74832)
liptakrobi Creative Commons License 2016.04.08 0 0 74850

Ami van a környéken abból már az összes fajta növény a tóba :)
muharsás,mocsári zsurló, gyékény, mocsári nőszirom, csomós palka, stb...

Viszont amiket rendeltem nem igen lehet itt szedni, nyilfű, japán nöszirom, mocsári golyahir sincs :S, az a minigyékény meg tavaly kipusztult most vettem 3 csomót is a Vizikontyvirág vagy aranybunkó azt kitaposta valami :S

Tavaly rendeltem virágkákát, nyilfüvet és sellővirágot. Ez utobbit már rég szeretem volna.

Előzmény: gepesz (74849)
gepesz Creative Commons License 2016.04.08 0 0 74849

Robikám! Ezekért szerintem nem kellett volna pénzt adnod. Valami folyóvíz, patak, kanális csak van a környékeden. Akkoriban mi egy csatorna partra mentünk ásóval, szemeteszsákkal. Mai napig is azok élnek, szaporodnak benne. Bár most erősen vissza lettek vagdosva.

Biztos be is zöldül a tó, de nem abból főzünk, se nem isszuk. :-))

Nem akarok én akváriumot.

Előzmény: liptakrobi (74846)
gepesz Creative Commons License 2016.04.08 0 0 74848

Rég jártam, mert már csak kiülök a tópartra és élvezem a látványt. Nem görcsölök vele, hogy tiszta, nem tiszta, ilyen szűrő, olyan szűrő. Etessek, ne etessek?

Majd megoldja ezeket a tó.

Tóporszívót kértem kölcsön. Aki kínálta bemutatót tartott. Otthagytam. :-))

Ezen csak a fándli, vödör és taliga kombó segített. Talán egy vízügyes zagyszivattyú.

Most nem engedem ennyire elburjánzni a "tavirózsát" Egy téglára kötöttem a két tövet. A téglákat rákötöttem egy kötélre. Ha látom, hogy piszkoskodnak, akkor kihúzom és megverem ásóval.

Előzmény: gomba2008 (74844)
gepesz Creative Commons License 2016.04.08 0 0 74847

Az kellett volna. Valami vágófejes zagykotró.

Amikor a "tavirózsa" szörnyeteget görgettük ki, akkor akadt bele a segítségül hívott kapa.

nehéz kiszedni. Mázsás dögről van szó és akkor még nem lehet a tóba bemenni.

Nem érdekes úgy néz ki, hogy sikerült a foltozás. Szerencse is kellett hozzá. Teraszos részen volt.

Igazán... mindegy.

Csak arra lettem volna kíváncsi, hogy hány köbös a tó. Valami 11-re emlékszem.

Előzmény: öreg_néne_b (74836)
liptakrobi Creative Commons License 2016.04.08 0 0 74846

Megjött a vízinövény rendelésem.De szerintem ez 3-4 év mire elszaporodik, hogy tudjak belőle küldeni bárkinek is :)

gomba2008 Creative Commons License 2016.04.08 0 0 74845

Ja....most nincs kedvem kimenni fotózni, de itt egy március 14-én készül kép:

Ezt lehet elérni pár üveg sörrel. Nem olyan bonyolult! :)))

Előzmény: gomba2008 (74843)
gomba2008 Creative Commons License 2016.04.08 0 0 74844

Szia gépész! Rég jártál itt! Az iszapolást tavaly megreformáltam. Pacsepa ötlete alapján. Vettem egy gagyi zagyszivattyút a tescoban. Nem engedtem le nagyon a vizet, csak egy pár köbmétert, át a medencébe, tisztítás után visszatöltöttem. A zagyszivattyút kézbe, bekapcsolva, szépen elkezdetem végigtologatni az iszapban a tó alján. A cső vége a veteményesben. Egy nap alatt végeztünk a lányommal, meg a barátnőjével, szétröhögtük az agyunkat, mindenki olyan volt mint a disznó, de nem cipeltünk bűzlő iszapot, nem pusztultak a halak, és estére készen voltunk. A szivattyú bekrepált természetesen, a legolcsóbb xart vettem. Visszavittem, és kész. Kb. 10 m3 lehet a tavam, de lehet, hogy kevesebb, még sosem mértem. Nem küzdöttem a tavirózsákkal, maradt minden ahol volt, csak az iszap 90%-a távozott. 

Előzmény: gepesz (74829)
gomba2008 Creative Commons License 2016.04.08 0 0 74843

Nem értetted pacsepa válaszát. :DDDDD Nem jól értetted! Menj el szépen a tescoba, vegyél három rekesz sört. Ülj ki a tópartra minden nap EGY sörrel, de legfeljebb kettővel. Mire elfogy, a sörtündérek tiszta vizet csinálnak Neked. Ez tuti! Egy szabály van, közben hagyd békén a vizet! Ne tégy vele semmit, ne önts bele semmit, és az a sok szűrős izét is kiveheted nyugodtan. De ha téged  megnyugtat, hagyd benne, ártani nem fog. 

Előzmény: vénkecsi (74819)
gomba2008 Creative Commons License 2016.04.08 0 0 74842

:DDD És ezt újra, és újra, és újra minden évben el kell mondani. Nem csak az újaknak. Ameddig itt szerencsétlenkednek az ilyen-olyan szűrőkkel, hatzázszor megjárnák a tescot! :DDD . És mire minden szűrő pöpecül működve ott csúfoskodik a tóparton, addigra a víz szépen le is tisztulna. 

Előzmény: pacsepa (74811)
gomba2008 Creative Commons License 2016.04.08 0 0 74841

Nálam a sima pillanatragacs eddig bevált. Tudom, nem szabályos, meg saját ragasztó, stb. Ennek ellenére működik, és filléres dolog. 

Előzmény: xxrom (74838)
Jahno Creative Commons License 2016.04.08 0 0 74840

Előtte azért nézzen videót és pár méteren gyakorlatozzon.

Előzmény: liptakrobi (74839)
liptakrobi Creative Commons License 2016.04.08 0 0 74839

Hegeszd össze!

google "pvc tófólia hegesztés" keresés

azt irja hőfúvóval 600°C stb...

Előzmény: xxrom (74838)
xxrom Creative Commons License 2016.04.08 0 0 74838

Kedves fórumozók!

PVC tófólia ragasztásához kérek ragasztószer beszerzési tanácsot.3m-es csíkot kellene ragasztani,de speciális ragasztót drágállom.Ha tud valaki jót,olcsóbbat köszönöm.

Krampocska Creative Commons License 2016.04.08 0 0 74837

Remélem letisztul lassan, most hogy kicsit hűvösebb lesz..

Főleg a tavirózsákat féltem, amik elég kicsinek lettek elültetve, és ugye az alsóbb szinteken vannak. Meg a hínár is jó lenne ha minél előbb befoganna, de így hogy ilyen zöld, szerintem még fényt se nagyon kaphatnak ott lent...

Előzmény: liptakrobi (74834)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.04.08 0 0 74836

Sikeresen lett egy 10 centis vágás és egy lyuk is a fólián.

Mivel takarítottál? Kotrógéppel?

Elfelejtettem megnézni a vízórát. (fúrott kút

Akkor nem mindegy?

Előzmény: gepesz (74829)
Jahno Creative Commons License 2016.04.07 0 0 74835

Növények nem fognak kipurcanni. Nekem hónapokig metálzöld volt, előfordul. Sok sörrel sikeresen kikezeltem, bár most megint zöldül. Még hideg van, nap megsüti ugyan, de nehezen indul el minden.

Előzmény: Krampocska (74833)
liptakrobi Creative Commons License 2016.04.07 0 0 74834

Várj még vele 2 hetet, nyugi új tónál ez van.

Milyen növényed van amit féltesz? Mert ha kilóg a levele kap elég fényt, ha vízben van akkor idővel felnő a víz felszínig és megint kap fényt.

Előzmény: Krampocska (74833)
Krampocska Creative Commons License 2016.04.07 0 0 74833

Sziasztok!

Nekem is iszonyatosan algás a vizem, új a tavam, két hete lett feltöltve és beültetve, azóta megy is a 200 literes szűrőhordóm,+ indító baktérium.

Mindenhol azt olvasom,hogy ez egyenlőre még így új tónál normális, de egyre rondább a víz, és kezdek már félni,hogy a vízben lévő növények ki ne purcannyanak...

szerintetek?

Előzmény: vénkecsi (74810)
liptakrobi Creative Commons License 2016.04.07 0 0 74832

A válaszok már előre megvannak írva csak a megfelelő helyen kell keresni.
http://kerti-to.net/lyukas-a-tofolia

Ajánlom a weboldalamat átolvasni, ha még kezdő vagy.

Előzmény: Hali10 (74825)
tucsok13 Creative Commons License 2016.04.07 0 0 74831

Köszi, pont ugyan ezt mondta az építő is aki csinálta... mindenesetre napi 1-2 cm-t ha apad akkor az vidám lesz úgy hogy nincs kutunk és nem is lesz mert olyan helyen vagyunk ahol esélytelen :( (sajnos ősszel próbáltuk és nem jött össze..)

Előzmény: szőrmók (74827)
tucsok13 Creative Commons License 2016.04.07 0 0 74830

Ugyanezen problémával küzdök én is... :(

Előzmény: Hali10 (74826)
gepesz Creative Commons License 2016.04.07 0 0 74829

Jó napot tavasok!

Ha be tudna állni teherautó a kertünkbe, akkor tegnaptól nem lennék tavas. Biztos betemettetem.

1 m3 trutyit, sarat, lutyát, mit tudom én, hogyhíjákot kellett kikanalazni.

Úgy emlékszem, hogy 5 éve volt kitakarítva. Ami halat ki tudtunk szedni az megmenekült.

Amelyik befúrta magát az iszapba az nem. Amit onnan szedtünk ki és élt az sem birta ki az iszappakolást. Rengeteg elhullott. Egy koim sem maradt. Megjegyzem, ne is kínáljatok, nem kérek. Ne túrjanak. Két napos nehéz, büdös fizikai munka. Most megy a feltöltés. Elfelejtettem megnézni a vízórát. (fúrott kút, de van rajta átfolyásmérő a szivattyúnál.)

Néhány kép kedvcsinálónak a takarításhoz.:

Ha valakinek kell "tündérrózsa" gyökér az jöjjön, sok van a szemétre dobva. (Tiszapüspöki)

Sikeresen lett egy 10 centis vágás és egy lyuk is a fólián. Bontás nélkül befóttam.

Az eredmény majd...

Hali10 Creative Commons License 2016.04.07 0 0 74828

Köszönöm a válaszokat

Előzmény: szőrmók (74827)
szőrmók Creative Commons License 2016.04.07 0 0 74827

Sajnos csak úgy, hogy hagyod addig süllyedni a vízszintet amíg tovább nem süllyed .Ezen a beállt vízszintnél a víz szélén körbe nézed és ott lesz a luk .Ha peches vagy az alján ,ha szerencsés az oldalán. Mindenesetre ha nagyon csökken a vízszint a halakat vedd ki. Egyébként nekem nem nyomásszűrőm van,hanem átfolyós,ez ha megtelik,oldalt ereszti a vizet ami elfolyik. Ha van vízesésed azt is érdemes átnézni,hogy ott nincs-e elfolyás. ha csak napi 1-2 centi az esetleg lehet párolgás és- vagy a szél.

Előzmény: Hali10 (74825)
Hali10 Creative Commons License 2016.04.07 0 0 74826

A legfelső padka a kövekig volt es második napja a padka felénél van a víz ugy hogy tegnap is potolni kellett meg tegnapelott is lehet ennyit párolgott mert meleg van?

Előzmény: Jahno (74824)
Hali10 Creative Commons License 2016.04.07 0 0 74825

Ha lyukas veletlen valahol azt hogy talalom meg?

Előzmény: Hali10 (74823)
Jahno Creative Commons License 2016.04.07 0 0 74824

Elő szokott fordulni, fizika az ilyen. Meg hirtelen a növények is többet szívnak fel. Persze ha nponta kétszer kiszárad, akkor az nagyon lukas lesz.

Előzmény: Hali10 (74823)
Hali10 Creative Commons License 2016.04.07 0 0 74823

Akkor lehetseges hogy a meleg miatt?

Előzmény: Jahno (74822)
Jahno Creative Commons License 2016.04.07 0 0 74822

Az a 2 liter amit most hozzátöltöttél még napi párolgásnak is kicsi mennyiség.

Előzmény: Hali10 (74821)
Hali10 Creative Commons License 2016.04.07 0 0 74821

Valaki segitsen már egymas utan masodjara kellett tölteni vizet a tavamhoz miota ilyen jo idő van lehetseges hogy azert vagy talan lyukas a folia?

liptakrobi Creative Commons License 2016.04.07 0 0 74820

Hát igen, mert feljön az alga a víz felsőbb rétegeire, kivéve ha nagyon összekeverted előtte a vizet. És azért érdemesebb ilyenkor onnan szűrni a vizet. Ez csak saját tapasztalat.
De ha nem lesz alga akkor lerakom újra a mélybe a szivattyút.

Előzmény: vénkecsi (74818)
vénkecsi Creative Commons License 2016.04.07 0 0 74819

Ne tégy tönkre! Inkább megiszom  :D

Tényleg valahol mintha olvastam volna ilyesmit régebben....  no és mennyit szánjak ebbe a 4 köbméterbe?

Egy rekesznyit azért sajnálnék - meg aztán jól be is rugnának.

Vagy árpaszalmát is találok ott a sörök közt?

Előzmény: pacsepa (74811)
vénkecsi Creative Commons License 2016.04.07 0 0 74818

Látod ezen már én is agyaltam - most akkor megerősítettél ! Felemelem a szivattyút, az lesz!

Meg most készült egy hordó-szűrőm, az azért jóval nagyobb keresztmetszetű, nagyon bízom benne.

Köszi!

Előzmény: liptakrobi (74812)
anlu2 Creative Commons License 2016.04.07 0 0 74817

Ez meg a másik amit nem értek. Még egyszer nem láttunk ebihalat, nálunk csak béka van. ;)

Olyan szivesen megnézném az ebiket, de soha nem látni. Biztos egy éjszaka alatt teremtödnek ;))

Előzmény: pacsepa (74809)
anlu2 Creative Commons License 2016.04.07 0 0 74816

200 km-re. Szerintem közelebb is találsz :))

Előzmény: pacsepa (74808)
Lion Kenkra Creative Commons License 2016.04.07 0 0 74815

Sziasztok! Nincs valakinek olcsó tófóliája kb 50 négyzetméter.

liptakrobi Creative Commons License 2016.04.07 0 0 74814

Eböl még akár piros aranyhal is lehet.
nekem is volt olyan ami csak később lett színes.

Előzmény: em_laci (74813)
em_laci Creative Commons License 2016.04.07 0 0 74813

Sziasztok!
Őket (vagy valamelyiküket) érdemes a "nagy" tóba áttenni?

Nem tudni, hogy kerültek a kacsaúsztatóba(!), de átteleltek az iszapban és most takarításnál kerültek elő...

liptakrobi Creative Commons License 2016.04.07 0 0 74812

Probáld a vattát nagyobb felületten tenni a szürőbe, hogy ne kelljen 3-4 óránként kicserélni, leszokta szűrni az algát, és a szivattyú fentebbről szívja a vizet, ne a tó aljáról ilyenkor.

pacsepa Creative Commons License 2016.04.07 0 0 74811
vénkecsi Creative Commons License 2016.04.07 0 0 74810

Sziasztok!

Nem tudom nálatok is beindult-e a "tóvirágzás" , de nálam a lebegő zöldalga mióta a hirtelen melegedés és napsütés bejött, kegyetlenül bezöldítette a vizet.

Pedig folyamatosan megy a szűrő, a visszafolyásnál naponta 3x cserélem a vatelnit, olyan mint a spenót 3-4 óránként.

Most két szivattyúval forgatok dupla szűréssel 3 napja, de nem sokat javult a helyzet.

Hozzáteszem nem egy nagy tó, kb. 4 köbméter az egész.

Tőzeggranulátumot nem kaptam sehol, és nem is nagyon dícsérik hogy nagyon hatásos lenne.

Árpaszalmát hol találok? Vegyek 4ezerért "gyárit"?  :)

Vegyszert nem szívesen használnék, van kb. 30 kisebb-nagyobb aranyhal/koi a tóban.

Uv nem műxik, legalábbis ami volt a zárt szűrőben az nem sokat ért.

A kerti földbe keverhető tőzeget nem használta valaki ilyesmire? Ha megoldható lenne hogy nem mossa a vízbe, annak is van humin tartalma , vagy ???

pacsepa Creative Commons License 2016.04.07 0 0 74809

JA és a túl tiszta víz nem kedvez a békák szaporodásának. Az ebihalak borsólevesben érzik magukat jól, abban találnak elég táplálékot. Nálam talán ez is baj lehet, túl tiszta a víz.

Előzmény: anlu2 (74806)
pacsepa Creative Commons License 2016.04.07 0 0 74808

A naphalak szaporodásához sekély átlátszó víz kell, aminek az alja kavicsos, homokos. Nálam a tocsogósban látszik, ahogy egymástól úgy méternyire építik a fészkeket és vadul őrzik is őket. Még a lábamat is lefejelik, ha bemerészkedek. Kifejezetten sikeresen szaporodnak és túlszaporodnak, minden évben le kell horgásznom belőlük több tucattal. Szerencsére viszonylag könnyű őket kiszelektálni.

Hol vagy helyileg?

Ha Budapest elérhető távolságában vagy, akkor a kitelepítésnél otthont adnék a békáidnak.

öreg_néne_b Creative Commons License 2016.04.07 0 0 74807

Nálam a tóban csak aranyhal és aranycompó van, de az ebihalakat az utolsó darabig levadászták.

anlu2 Creative Commons License 2016.04.07 0 0 74806

Nálunk ez nem igy van. Kb 15 békát számoltam, és még csak szezon eleje van !!!! Mi lesz ebböl? Naphal 2 van a tóban, ök eddig nem szaporodtak :(

Amúgy az aranyhalak továbbszaporodásának csökkentése miatt vannak, de valahogy lusták lehetnek, mert nem váltják be az igéretet. De legalább szépek, szebbek mint a békák :)

Békát tavaly is telepitettem ki vissza a természetbe, mert ennyi nem kell. Erre már megint itt vannak. A viz ronda algás, nálunk csak az alga és a tavirózsa érzi jól magát. A hinárfélék nem akarnak megmaradni, már több vödörnyi került a tóba az évek folyamán. Már feladtuk, semmi értelme nálunk.

A viz minösége viszont jó a mérések alapján, erre utal a békaszaporulat is. A békák meg biztos vakok, mert én ugyan ilyen ronda vizbe bele nem mennék.

Előzmény: pacsepa (74794)
Grodak Creative Commons License 2016.04.06 0 0 74805

bosszant a dolog!!! A fólián lévő izé,az fonalalga? Kibírják a növények? A tavirózsáknak nem lesz baja tőle?

Előzmény: liptakrobi (74804)
liptakrobi Creative Commons License 2016.04.06 0 0 74804

Pff... jó trutyis lett a hínár tényleg. De majd ha többet megy a szűrés akkor eltűnik a kosz.

Előzmény: Grodak (74801)
tucsok13 Creative Commons License 2016.04.06 0 0 74803

Futárszolgálatnál dolgozom, garantált a 24 órás szállítás. Növényt bármikor. Halat kockázatos, semmiképp nem javasolnám!

Élő állatot egyébként szerintem amúgy is tilos szállítani postaforgalomban, legalábbis mi biztosan kizárjuk..

Előzmény: liptakrobi (74800)
tucsok13 Creative Commons License 2016.04.06 0 0 74802

Sziasztok,

Nálunk is éledezik a természet, ez az első tavaszunk, most figyelgetjük mi bújik elő :)

Sajnos volt egy vízvesztésünk, reméljük a csobogótól csak, ma voltak kinn orvosolni. Bízom benne hogy megáll és tényleg ennyi volt.

A babérmeggyeim elkezdtek sárgulni, de van rajtuk friss hajtás - tapasztalt már ilyet valaki?

Grodak Creative Commons License 2016.04.06 0 0 74801

Végre kezdenek a növények éledezni:-) A fólián meg  a tegnap elültetett hínáron meg az alga:-(((

Nem örülök az algás résznek,olyan szépek voltak a hínárok amit Robinak köszönhetek,remélem túlélik

liptakrobi Creative Commons License 2016.04.06 0 0 74800

Valamelyik webáruház vállal még élő koit is postázni, és ha jól tudom valaki (itt a fórumon) rendelt is már egy fátyolosat.
Addig oké, hogy most 6 felé postáztam növényt, de azokkal ha lett is volna gond nem sajnáltam volna annyira mintha egy hal elpusztul a szállítás közben.
Amúgy a posta 24 órásan is vállal a szállítást az ország egész területén, szóval nem biztos, hogy gond lehet.
Viszont tavaly is sokan ajánlottak fel növényeket, de postázni senki se akart :S így most gondoltam mutattam, hogy lehet postázni és nincs belőle semmi gond.

taylortibor2 Creative Commons License 2016.04.06 0 0 74799

Leveli békák ingyen elvihetők :) Lehet válogatni: van nagyon zöld és kevésbé zöld. Egyik hangosabb, mint a másik XD. Néhány naponta egy-egy új kolléga csatlakozik a meglévő bandához. Már hatan vannak. Helyileg Fehérvár mellett. Még mielőtt jönne a kérdés, nem postázom őket :).

Rozsacska21 Creative Commons License 2016.04.06 0 0 74798

köszönöm szépen. énis arra gondoltam de ezeknek egy hanguk sincsen 

Előzmény: liptakrobi (74797)
liptakrobi Creative Commons License 2016.04.06 0 0 74797

kuruttyolós fajta kecskebéka :D

Előzmény: Rozsacska21 (74796)
Rozsacska21 Creative Commons License 2016.04.06 0 0 74796

sziasztok. tudnátok nekem segiteni hogy ők milyen békák? most jöttek a tavamba, és nem igazán értek hozzájuk 

liptakrobi Creative Commons License 2016.04.06 0 0 74795

A mai termés :D

pacsepa Creative Commons License 2016.04.06 0 0 74794

Hol laksz? Naphalat adok békákért. Jelige: mennyiségi korlátozás nélkül... :-)

Most akarom a tavaszi naphal rtkítást megtartani, mert rengetegen vannak.

Békám viszont alig van és ha lehet a hangosabb fajtákból kellene. Egyébként a naphal-béka összefüggés valószínűleg igaz lehet, mert évek óta nincs semmilyen béka szaporulatom, ez összevág a naphalak elszaporodásával, bár eddig inkább a domolykók rovására írtam.

Előzmény: Tibicsoki19 (74788)
Jahno Creative Commons License 2016.04.06 0 0 74793

Pfff, ha egyszer szereti a bogarakat a ház körül.

Előzmény: Tibicsoki19 (74791)
Ladybee Creative Commons License 2016.04.06 0 0 74792

A béka előbb volt ott, mint a szomszéd. :-)

Előzmény: Tibicsoki19 (74791)
Tibicsoki19 Creative Commons License 2016.04.05 0 0 74791

Engem nem zavarnának a békák, de a szomszéd panaszkodik, hogy túl hangosak...

Ladybee Creative Commons License 2016.04.05 0 0 74790

Szerintem a Rana-manducans csukaharcsa megoldaná a problémát !

Ladybee Creative Commons License 2016.04.05 0 0 74789

Miért kell küzdeni a békák ellen ?

Tibicsoki19 Creative Commons License 2016.04.05 0 0 74788

Nincs még sok tapasztalatom kerti tavak terén. Mit tudnátok tanácsolni, milyen halat érdemes beszereznem ami kevésbé kényes. Sajnos a tavalyi naphalak mind elpusztultak. Békák ellen tanácsolták őket, de most valami más kéne. Szeretnék színesebbet, ami szintén jó békák ellen, és nem kényes.Köszi előre is a megosztott tapasztalatokért

Grodak Creative Commons License 2016.04.05 0 0 74787

Vevő vagyok a csombormenta dologra,találtam tökre hasonló képet:-),Már ez is meg van:-)

köszi!

mindenkinek aki törte rajta a fejét:-)

Előzmény: Grodak (74786)
Grodak Creative Commons License 2016.04.05 0 0 74786

A tömötten növő növény jelen helyzetben mx. 5 cm magas,tehát pici,bár lehet hogy megnő majd,de kimegyek a lelőhelyre és megnézem ott mi a helyzet:-)

gomba2008 Creative Commons License 2016.04.05 0 0 74785

A vizimenta akkor bordó, ha napon van, és vízben a lába. Árnyékosabb helyen zöld. Ettől függetlenül szerintem sem az, bár a szemem se az gazi. 

Előzmény: liptakrobi (74784)
liptakrobi Creative Commons License 2016.04.05 0 0 74784

Nekem egész más a vizimenta. Sokkal bordóbb.

Az említett képen, ha az menta, akkor már inkább: Csombormenta (Mentha pulegium)

vélemény???

Előzmény: fishfan33 (74780)
Bea90bb Creative Commons License 2016.04.05 0 0 74783

Átgondolva maradtam a biztosabb 1mm-esnél. Kutya, macska van nálam is, bár eddig sosem mentek nagyon a tó közelébe (sziklakert is van körben).

Előzmény: Jahno (74772)
Jahno Creative Commons License 2016.04.04 0 0 74782

Én nem bánnám, ha nőlne, de anyós olyan aktív volt, hogy alig maradt belőle és a lizinka is kipurcant, mert vitte egyben. Az kifutott a kertbe, ott azért el bírtam volna viselni.

Előzmény: pacsepa (74781)
pacsepa Creative Commons License 2016.04.04 0 0 74781

Igen az és kiirthatalan! Mindent elnyom a parton regulázhatatlanul. :-( Én megbántam, hogy telepítettem.

Előzmény: fishfan33 (74780)
fishfan33 Creative Commons License 2016.04.04 0 0 74780

az a tömötten növő növény Mentha aquatica(vízimenta)

Előzmény: Grodak (74775)
Grodak Creative Commons License 2016.04.04 0 0 74779

köszi:-)

Előzmény: liptakrobi (74778)
liptakrobi Creative Commons License 2016.04.04 0 0 74778

A sárga Mocsári gólyahír (Caltha palustris)
A hegyeslevelű szerintem Vizi hidőr (Alisma plantago-aquatica)

Előzmény: Grodak (74775)
Grodak Creative Commons License 2016.04.04 0 0 74777

Szia!

A postai sms azt írta,hogy holnap itt van,ha megjött szólok és holnap küldöm a pénzt:-)

köszi

Előzmény: liptakrobi (74768)
Grodak Creative Commons License 2016.04.04 0 0 74776

Szia!

Meg lehet nézni valamikor ezt a csodás tavat?:-)

Előzmény: durbinka (74750)
Grodak Creative Commons License 2016.04.04 0 0 74775

Sziasztok!

Növény ügyben kérem tapasztalt tavasok segitségét:-) Valaki felismeri a növényeket a képeken?

Köszi:-)

tucsok13 Creative Commons License 2016.04.04 0 0 74774

Hát, szép elképzelés:)

Ismerősömnek Szabolcsban volt egy rettenetesen belvizes telke. Szerzett gépeket, kiásták a tavat. (nem tudok méreteket de elképesztően nagy volt) Oda járt a család apraja-nagyja bográcsozni meg bulizni. Kb 150-200 ponty lehetett benne (szerzett valahonnak aztán szaporodtak gondolom), kacsák, madarak, minden ami kell. Full természetesen, semmi fólia és egyéb.  Eltelt 5 év, kiszáradt a terület, valamiért elment a belvíz, ki kellett fogni a halakat, kiszáradt a tó... fogalmam sincs mi volt pontosan a történet, de talán a szárazabb időjárás, talán a vízrajz változása okozhatta.

Szóval szerintem elég kockázatos, hacsak nem olyan helyen ahol egyébként tartósan, rég óta nagy a belvíz. Ott nem folyik el mert nincs hova.. de ennek semmi köze a kacsákhoz.

Előzmény: araucana (74757)
szőrmók Creative Commons License 2016.04.04 0 0 74773

Mea Culpa ! Bocsánat. Volt ott egy vigyorgó figura. Szerintem az azt jelenti,hogy nem kell komolyan venni amit beirtam.Ha megnézed a hozzám tartozó hozzászólások tömkelegét láthatod ,hogy leginkább a politika áll tőlem a legtávolabb és abban a piszokban nem szeretek hemperegni. szőrmók 

Előzmény: öreg_néne_b (74771)
Jahno Creative Commons License 2016.04.04 0 0 74772

Amúgy lepel biztos nem jó? Nekem patakfélének volt 0.5-ös, ami nem egészen életbiztosítás. A vastagabba bátrabban belemegyek. És nem féltem a kutyától.

Előzmény: Bea90bb (74766)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.04.04 0 0 74771

Nyugodtan kihagyhattad volna, menj a polidilibe fröcsögni, ha már értelmesen nem tudsz hozzászólni a témához. Egyébként szinte minden szabadáras, semminek sem emelik stikában az árát, úgy harminc évvel vagy lemaradva.

A kacsás tó ötlete meg több, mint érdekes. Mindenesetre a kacsát szeretem, már csak azzal a büdös posvánnyal kellene valamit kezdeni, ami a tó helyén lesz. A kacsák ugyanis nem csak a vizet keverik, de tele is sz...ják...

Előzmény: szőrmók (74770)
szőrmók Creative Commons License 2016.04.04 0 0 74770

Magyarország jobban teljesit! Megmondták ! A rezsicsökkentéssel nyert pénzt meg költsd el ! Valamire aminek stikában felment az ára. (:-)) Bocs de ezt nem tudtam kihagyni.

Bea90bb Creative Commons License 2016.04.04 0 0 74769

Szia!

Örülök, ha minden rendben vele.

Nálunk is elég nyugis volt, nem egy hiperaktív példány! :)

Előzmény: Jahno (74767)
liptakrobi Creative Commons License 2016.04.04 0 0 74768

Grodak neked is elküldve postán a vízinövény.

Ugyan úgy 1690Ft kedd-szerda ott van.

Előzmény: liptakrobi (74700)
Jahno Creative Commons License 2016.04.04 0 0 74767

Csókolom! Emlegettelek már, hogy megírom, most tavasszal előkerült a dög. Elég nyugisan adja elő és még nem  napozik, de a víz is hideg. Minden szép, minden jó.

Bea90bb Creative Commons License 2016.04.04 0 0 74766

Menet közben megtaláltam a méreteket, csak átsiklottam felette.... :)

Fóliáztatni szeretnék helyben hegesztéssel, csak ahogy megkaptam az árajánlatot, meglepődtem kicsit, hogy tavalyhoz képest mennyit emeltek az árakon.

Így elgondolkoztam azon, hogy nem lenne-e elég 0,5 mm-es fólia is...mostani tavam is 1 mm-es, nem tudom megéri-e a néhány ezer forintos megtakarítás, vagy a 0,5 mm-es is elég erős. (a tó környezetében van egy nagyobb bokor onnan vannak kisebb gyökerek, illetve a talaj is kicsit kavicsos, bár geot mindenképp tetetek most is.)

Előzmény: liptakrobi (74764)
durbinka Creative Commons License 2016.04.04 0 0 74765

1.5 köbös növényes szűrőtó, alakítja a vizet ilyenné. :)  

Előzmény: gardenlover (74756)
liptakrobi Creative Commons License 2016.04.04 0 0 74764

A tó mérete 4.2m x 2.5 m és 1 méter mély az egyik fele
kb 5m3

Folia
6x4.5m (igaz 6x5 métert vettem, de fél métert lekellett vágni bőven, inkább ástam volna még egy kicsit a szélét)

0.5mm pontec + geotextil
http://www.koi-farm.hu/webaruhaz/tofolia-es-toepito-anyagok/pvc-es-epdm-tofoliak/pontec-tofolia-05-mm-geotextil-egyutt-m2-ismerteto

Valajol irták hány köbméterig jó ez a 0.5mm folia, de nem találom, de valami nagy szám volt  pl 30-50m3.
Szóval neked is jó lesz egy kisebb tóhoz.

Itt irtam http://kerti-to.net/a-to-meder-kiasasa-merese hogy lehet megmérni mekkora folia kell, vagyis a foliához képest mekkora gödör.

Előzmény: Bea90bb (74761)
gomba2008 Creative Commons License 2016.04.04 0 0 74763

Amennyiben nem gond a villanyszámla, jó az is. Legfeljebb felszippant mindent. :D

A tószivattyúk arra valók, hogy viszonylag kis fogyasztással mozgassák a vizet, és csak a vizet. Napi 24 órában ugye.  A többi népek majd mondják a tutit, nekem nincs szűrőm. A szivattyúm egy egyszerű, olcsó, talán ha 3 m3-t mozgat óránként, de ezt is csak papíron. A patakra felnyomja a vizet és kész. Nekem erre kellett. Nem takarítgatok szűrőket, ha nem muszáj. És nem muszáj. 

Előzmény: Eavit (74751)
gomba2008 Creative Commons License 2016.04.04 0 0 74762

:DDD Szépek nagyon! 

Bea90bb Creative Commons License 2016.04.04 0 0 74761

Liptakrobi!

Nemrég megadtad az 5m3-ös tavadnak a fólia méretét, visszakeresve nem találtam meg.

Meg tudnád megint írni, hogy hány m2 fólia kellett a tavadhoz?

Ajánlatos az 1mm-es fólia akkora tóhoz is ugye?

Köszönöm szépen!

somi1955 Creative Commons License 2016.04.04 0 0 74760
liptakrobi Creative Commons License 2016.04.03 0 0 74759

Szerintem itt mindenkinek fóliás tava van, mert már nem egy nagyon drága dolog megvenni a rendes tófóliát sem.

A te módszered lehet egy kicsit időigényes vagy csak sok kacsa kell hozzá :D Bár én nem értem ezt az agyagos dolgot. Az addig oké, hogy a vastag agyag réteg vizzáró, de nem tudom egy ilyen kis házi tónál is az lesz.
Valaki egyszer írta, hogy a talajvíz náluk magas és akkor csinál egy talajvizes tavat, na de mi van ha nyáron szárazság van nem marad meg benne teli a víz csak az alján, vagy lemegy 1 métert a vízszint és a halak megtanulhatnak a két lábon járni. :)

Jahno Creative Commons License 2016.04.03 0 0 74758

Röviden? Nem fog működni, az a kacsaúsztató valszínű a magas talajvíz miatt lehetett. Nem tömődnek el a lukak, ha csak nem egy szép vaskos agyagréteget csinálsz. Az legalább utána is koszos lesz és nem győzöd benne rendszabályozni a növényeket.

araucana Creative Commons License 2016.04.03 0 0 74757

Sziasztok, Tavasok!

Bősz olvasója vagyok írásaitoknak, bár töredelmesen bevallom, még csak a 2004-es évig sikerült átrágnom magam. Nekem még nincs tavam, most tervezem, hogy majd egyszer, ha a ház felújításán, a fűtés korszerűsítésén, meg minden hasonlón túl leszek, csatasorba állok én is.

Egy kérdésem lenne:

Mi történik akkor, ha kiásom a tó helyét, töltök bele egy arasznyi vizet, aztán rászabadítok egy hadseregnyi kacsát? Az én logikám alapján az lesz, hogy a kacsák egyfolytában iszapot kavarnak a vízből, ez az iszap fog befolyni a tavat határoló földbe, és egy idő után kutya kötelessége eltömítenie a lyukakat. Utána kicsivel több vízzel, aztán még több és  még több vízzel, míg meg nem telik a meder... Esetleg, ha minden kötél szakad, agyagot teszek a vízbe, és ezt kevertetem a kacsákkal. Hidegebb időben talán zagyszivattyút is bevethetek, hogy kavarja a vizet.

Mindezt Kalocsa környékén, tehát meglehetősen laza talajban kívánom véghezvinni. Hogy mennyire laza, azt őszintén szólva nem tudom, mert eleddig Baranya megye nyújtott nekem otthont. Viszont nagyszüleim Tengelicen laktak, ami erősen homokos talajnak számít, és ott biz'a 50 éve szinte minden udvar végében volt kacsaúsztató, ami egy tenyérnyi tócsából nőtte ki magát az évek (vagy évtizedek?) alatt. Ha egy mód van rá, nem szeretnék fóliát, mert én mindenben a természetest részesítem előnyben, akkor is, ha ez több nyűggel jár.

Szerintetek van ennek a tervnek valami buktatója, ami elkerülte a figyelmemet? Esetleg csinált már valaki ilyet, vagy hasonlót?

gardenlover Creative Commons License 2016.04.03 0 0 74756

Nagyon gyönyörű! Hogy lehet ennyire tiszta a víz?? Milyen szűrési módszert hasznàlsz?  

liptakrobi Creative Commons License 2016.04.03 0 0 74755

Szép !

Törölt nick Creative Commons License 2016.04.03 0 0 74754

Gyönyörű!

szabio Creative Commons License 2016.04.03 0 0 74753

Irigykedve néztem végig....fantasztikus!  :-)

Eavit Creative Commons License 2016.04.03 0 0 74752

Nagyon szep! 

Nalunk a novenyekkel kell valamit kezdeni. Marmint a hianyukkal...

Eavit Creative Commons License 2016.04.03 0 0 74751

Ok.:) azt hiszem felhagyok a probalkozassal. Halak, nekem ennyi eleg. Valoszinuleg aranyhalak. Bajszot nem latok.:)

Ferjem kerdezi, hogy a kb 10m3-es tavunkba a hordos szurohoz milyen szivattyut vegyen?

(En itt zarojelben kerdeznem meg, hogy a to takaritasahoz vett tescos szennyvizszivattyu nem lenne jo ilyesmire?)

Előzmény: gomba2008 (74749)
durbinka Creative Commons License 2016.04.03 0 0 74750

Éled már a vízivilág! Mai videós körkép. :)

gomba2008 Creative Commons License 2016.04.03 0 0 74749

Testformára? Az egyik ponty, a másik kárász. Aki ezt jobban körül tudja írni, tegye meg.

A pontynak nem kinő a bajusza, hanem azzal születik.

A koi is ponty.

Az aranyhal meg kárász. 

Előzmény: Eavit (74748)
Eavit Creative Commons License 2016.04.03 0 0 74748

Testformara nem lehet megmondani melyik melyik?vagy valami masbol? Mert a kisebbeknek nincs bajsza, de ugyanilyen foltosak. Szerintem egy az egyben ilyenek. De en nem ertek a halakhoz.Felolem lehet koi is vagy aranyhal. Vagy most mar meg kell varnom, hogy megnonek es bajszot novesztenek?

Amugy a koi a sima ponttyal szaporodik? Mert van ket nagy ponty is. 

Előzmény: liptakrobi (74732)
liptakrobi Creative Commons License 2016.04.03 0 0 74747

Neked pedig nagyobb tavad van mint nekem.
Jól tudom?
Mert szegedre vitt öcsém tavaly növényt, hajtanak?

Előzmény: Mantidea (74746)
Mantidea Creative Commons License 2016.04.03 0 0 74746

Az 5-ös féle nekem sem annyira tetszik, de a 4-es viszont határozottan jól mutat. De nagyok már a tavamba.

Előzmény: liptakrobi (74743)
liptakrobi Creative Commons License 2016.04.03 0 0 74745

Egyszer elmegy a csunya beszéd, még viccesen fogom fel, de ez utóbbi mi akarna lenni?

Előzmény: Jahno (74744)
Jahno Creative Commons License 2016.04.02 0 0 74744

De, meg megnéztem, attól még nagy részének a kurva anyját.

Előzmény: liptakrobi (74739)
liptakrobi Creative Commons License 2016.04.02 0 0 74743

ötös, négyes, jah a selejtje, egyik csúnya a másik fakó :D bár én azért szeretem mindet.

Előzmény: Mantidea (74742)
Mantidea Creative Commons License 2016.04.02 0 0 74742

Sziasztok srácok!

Viccet félretéve...

Nekem van 2 db. olyan 1-2 kg körüli pontyom, amit próbálok lebegő csalival, horoggal kifogni. Ha sikerül, akkor kell valakinek? Azért a tréfamester Robi hozzászólására válaszolok, mert a nagyobbik olyan, mint az 5-ös, a "kisebbik" (szerintem az is nehezebb másfél kilónál) meg olyan, mint a 4-es.

Én nem szeretném postázni őket! (...ja Robi se akarta...:) Ha kifogom szólok, és értük kellene jönni Szegedre.

Előzmény: liptakrobi (74725)
liptakrobi Creative Commons License 2016.04.01 0 0 74741

Bocsi a halak miatt.

De azért volt ma több tréfa is az indexen.

Ezeket a híreket semmiképp se higgye el

Nem lesz Star Wars-sorozat, nem lesz külön Snoop Dogg-funkció a Youtube-on, és Jean Reno sem szerződik Békéscsabára. Tovább »

forrás: Index.hu

Előzmény: Lisznyai Imréné (74740)
Lisznyai Imréné Creative Commons License 2016.04.01 0 0 74740

Nem gondoltam,hogy a vicc fórumon vagyunk (elnézést kérek)!

Előzmény: liptakrobi (74734)
liptakrobi Creative Commons License 2016.04.01 0 0 74739

:D Hát igazán ne haragudj, de te nem nézted meg a naptárat?

Előzmény: Jahno (74738)
Jahno Creative Commons License 2016.04.01 0 0 74738

Akkor csak simán rohadj meg.

Előzmény: liptakrobi (74737)
liptakrobi Creative Commons License 2016.04.01 0 1 74737

Csak, hogy nyugodtan tudjon mindenki aludni.

Nem számolom fel a tavat, és nem osztogatom el a koikat sem.

Ez csak egy Ápr 1. tréfa :D :D

zsótti32 Creative Commons License 2016.04.01 0 0 74736

Szia Robi! Ha esetleg van még koid, akkor én is bejelentkeznék! Az 5 és 4 tetszenek. Én Szeghalmi vagyok.

Előzmény: liptakrobi (74729)
Lisznyai Imréné Creative Commons License 2016.04.01 0 0 74735

Rendben köszönöm!

Előzmény: liptakrobi (74734)
liptakrobi Creative Commons License 2016.04.01 0 0 74734

Igen félretéve, már jó nagyok, a többit majd holnap ...

Előzmény: Lisznyai Imréné (74733)
Lisznyai Imréné Creative Commons License 2016.04.01 0 0 74733

Kérdezném,hogy akkor nekem félretéve? Mekkorák ezek a koik szállítás végett kérdezném.

Előzmény: liptakrobi (74729)
liptakrobi Creative Commons License 2016.04.01 0 0 74732

Igen a melyikek van bajsza az koi ponty, és nagyobbra is nő mint az aranyhal, aminek nincs bajsza.
Amit én beszámoztam mind koi csak lehet nem látszik a bajsza mindegyiknek.

Előzmény: Eavit (74731)
Eavit Creative Commons License 2016.04.01 0 0 74731

Ha ezek koik, akkor lehet nekunk is tobb koink van,mert olyan mint 7,9 van ugyanilyen. Van valami jellegzetesseg ami alapjan meg lehet mondani, hogy koi vagy aranyhal? A nagyobbaknak van bajsza, oke, de a kicsiknel? Nem mintha nem lenne mindegy amugy mik laknak a toban, csak ne legyek mar ilyen tudatlan.

em_laci Creative Commons License 2016.04.01 0 0 74730

Van publikus oka, hogy miért számolod fel?

(2-3-6)

liptakrobi Creative Commons License 2016.04.01 0 0 74729

Van még több koi is, de előbb akkor ezeknek legyen gazdájuk az 1 és 10 akkor félretéve.

Lisznyai Imréné Creative Commons License 2016.04.01 0 0 74728

Ha Jahnonak nem kell esetleg az 1es és 10 es akkor én szeretném őket ha megvannak még. 

Jahno Creative Commons License 2016.04.01 0 0 74727

Jahh, Békéscsaba. Oda azért nem éri meg elkerülnöm :-/

Jahno Creative Commons License 2016.04.01 0 0 74726

Koi érdekelne, csak kérdés a világ melyik részén vagy? Évekig nem voltak koik, most megint kedvet kaptam hozzá. Nyilván az 1 és 10 a legjobb, de akármi is jól jöhet. Amúgy meg ne számold fel :-)

liptakrobi Creative Commons License 2016.04.01 0 1 74725

Felszámolom a kerti tavamat, a növények nagy részét már elküldözgettem itt, volt aki meg is kapta, most a koik jönnek.

Természetesen a koikat is ingyen adom.

Mivel a halakat nem tudom kettéosztani mint a hínárt. Ezért kérem itt a fórumba jelezze mindenki, melyiket szeretné, max 2-3 koit adok ingyen, hogy mindenkinek jusson.

A halakat beszámoztam aki hamarabb beírja a számát az övé lesz a hal.

em_laci Creative Commons License 2016.04.01 0 0 74724

Köszönöm a pakkot, tegnap megérkezett. Perpill. életmentőnek mondható, mert

egyre algásabb a tó növények nélkül. De ez javulni fog hamarosan, hála neked! :)

Köszi még egyszer!

jackolantern Creative Commons License 2016.04.01 0 0 74723

Sziasztok!

Tóporszívózással kapcsolatban a tapasztalataitokat meg tudnátok osztani? Kb. 3 köbös tavam alján felgyülemlett pár évnyi iszap....

Tudtok esetleg olyan boltot észak Budapesten ill. az agglomerációban, ahol lehet egy napra gépet bérelni?

Érdemes beruházni egyre? Ha igen, milyenre?

Köszi előre is!

Lisznyai Imréné Creative Commons License 2016.04.01 0 0 74722

Ez a magnólia Genie.

Előzmény: Eavit (74713)
gomba2008 Creative Commons License 2016.04.01 0 0 74721

:)))) Volt ez már így nálunk is. Azért, mert általában nem szeretik a vizet, még nem kell pszihiáterhez hordani egy ilyen véletlen csobbanás után. Szép macska. Még vizesen is szép. 

Előzmény: Eavit (74715)
szőrmók Creative Commons License 2016.03.31 0 0 74720

Nemigen mozgott .Hát majd kiderül. Kicsit melegszik a viz belemászom és és benyulok a kövek alá.

Előzmény: Eavit (74718)
Grodak Creative Commons License 2016.03.31 0 0 74719

Előre is köszi a csomagot,ha megjött akkor írok:-)

Eavit Creative Commons License 2016.03.31 0 0 74718

Igen, de ha ki is tud ugrani a vizbol mint egy capa, az is mukodik.:)

Előzmény: Jahno (74716)
szőrmók Creative Commons License 2016.03.31 0 0 74717

Énnekem meg a beteg halam nem mutatkozik sehol .Létezik ,hogy elbujt a kövek alá kimulni?Vagy lehet ,hogy egy macska kipecázta? Mondjuk volt egész  közel a széléhez is.

Jahno Creative Commons License 2016.03.31 0 0 74716

Amúgy a macska simán tud úszni.

Előzmény: Eavit (74715)
Eavit Creative Commons License 2016.03.31 0 0 74715

Nalunk ma megtortent, aminek meg kellett tortennie. A macska beesett a toba. Ketszer elmerult, de masodik probalkozasra elerte a medence szelet, pedig melyen van a viz es a vizbol nyomta fel magat, nem tudott megtamaszkodni. Nem izgatta magat kulonosebben en azt hittem ki fog akadni, de megrazta magat es annyi. Meg csak kulonosebben vizes se lett. Jo a szore. Mondjuk az anyja egy maine coon volt.

Elotte-utana. 

Eavit Creative Commons License 2016.03.31 0 0 74714

Szepek a novenyek! Mivel mi tavaly koltoztunk nalunk meg kialakuloban van a kert, mert bar nem uj a haz, de nem tetszett az elozo tulaj koncepcioja. Mar hetek ota ultetek. :)6

Előzmény: Lisznyai Imréné (74710)
Eavit Creative Commons License 2016.03.31 0 0 74713

Gyonyoru ez a magnolia! 

Milyen fajta?

En eppen tegnap ultettem egy soulangeanat a to melle. 

Előzmény: Lisznyai Imréné (74711)
liptakrobi Creative Commons License 2016.03.31 0 0 74712

Négyzetméterre sajnos nem tudom mekkora, de köbméterre igen :) kb 5 köbméteres a tavam, ez viszonylag kicsi, de hely szűkében voltam max még 1 köbmétert esetleg tudtam volna rajta bővíteni. 4.5x6 méter tófólia kellett hozzá és 1 méteres a legmélyebb pontja. Legközelebb legalább egy 20-25 köbméterest fogok, a koik végett, de idővel az is kicsi lehet.

Előzmény: takacsgeri.com (74709)
Lisznyai Imréné Creative Commons License 2016.03.31 0 0 74711

ezt is meg kellett mutatnom mert imádom gyönyörű pedig még kevés virág van ki nyílva rajta,és nem is teljesen tómentes a kép. Úgy,hogy talán elnézitek nekem!

Lisznyai Imréné Creative Commons License 2016.03.31 0 0 74710

Beindult a tavakban is az élet a tündérrózsa levelei nagyon iparkodnak a felszínre.                                                                   

takacsgeri.com Creative Commons License 2016.03.31 0 0 74709

Sziasztok!új vagyok a fórumon Takács Gergelynek hívnak és Nyíregyházán lakom és tervbe van nekünk is egy 8-10m2-es tó amit jövő tavasszal fogok megvalósítani mert most októberbe költözünk egy kertes házba.Egy kb. 9m2-es és a legmélyebb pontja 1m (pontos terv nincs még tehát köbméter adat sincs). A tóba keszeget és koit szeretnék telepíteni és kb fele fele arányba és így hány hal férne el benne kb?Liptakrobi neked hány négyzetméteres a tavad?Csak ,hogy tudjak viszonyítani  hogy a miénk mekkorának fog látszani.....

Jahno Creative Commons License 2016.03.30 0 0 74708

Rákereshettél volna. Mielőtt a többi is elkapja. Én kiszedném és elásnám.

Előzmény: szőrmók (74706)
liptakrobi Creative Commons License 2016.03.30 0 0 74707

jah, tudom milyen lehet, nekem 1x egy aranyhal volt ilyen. Szerintem sérülése volt és ott megtámadta valami nyavaja penész szerű. Én különtettem sós vízbe és néha adtam neki egy kis tavi parakilt is (ez volt itthon)

1 hónap múlva gyógyult meg a hal.

Előzmény: szőrmók (74705)
szőrmók Creative Commons License 2016.03.30 0 0 74706

Magától nem hiszem ,hogy eszik .Fogjam ki és tömjem meg? Megpróbálom a képet.

Előzmény: liptakrobi (74703)
szőrmók Creative Commons License 2016.03.30 0 0 74705

Olyan mintha egy vattapamacs lenne kb 2mm-es szőrrel. és csak 1 helyen.

Előzmény: Jahno (74704)
Jahno Creative Commons License 2016.03.30 0 0 74704

Darakór?

Előzmény: szőrmók (74702)
liptakrobi Creative Commons License 2016.03.30 0 0 74703

Nagyon le lehet gyengülve, etesd meg, esetleg van képed a koiról?

Előzmény: szőrmók (74702)
szőrmók Creative Commons License 2016.03.30 0 0 74702

Hozzáértők! Kaptunk ajándékba 3 nagy koit. az egyik nagyon bágyatag sokszor elfekszik,keveset mozog. ha piszkálom persze uszik. Amit észrevettem rajta :a felső farokuszója hiányos ,és mintha egy fehér fodor(penész?) lenne rajta 1ccm-es területen. Ez valami betegség? Gondoltam kiveszem és Betadinnel lefertőtlenitem.Esetleg van-e halaknak ilyen fertőtlenitő? Kell-e féltenem a többit? Mit tudok csinálni?  Kösz:szőrmók

taylortibor2 Creative Commons License 2016.03.30 0 0 74701

Köszönjük szépen a csomagokat és a részletes, képekkel ellátott leírást!

liptakrobi Creative Commons License 2016.03.30 0 2 74700

Ment a postára 4 növénycsomag.

Az 5. be Grodaknak már nem jutott hínár, de hétfőn szedek ki pluszba, bocsi.

Akinek küldtem vizitmentát, boglárkát, ne lepődjön meg ezek még csak ilyen kicsi hajtások,  sarjak, most kezdtek el hajtani. De szinte mindenütt megmaradnak, mert amit kidobtam tavaly a komposztra, ott kezdett el hajtani :)

A képen a nádi boglárka van, szereti a 10-15cm vizet is, de azt javaslom még ilyen kicsi akkor csak 5 cm mélyen legyen, hogy a levelei hamar kiérjenek. Jó neki a gyöngykavics, vagy kulékavics, nem szükséges földbe tenni. Cserépbe nem ajánlott, mert ez mindig terjeszkedik, és szinte csak az marad meg ami előző évben terjeszkedett. Virágzás után nem igen marad meg a tő, viszont sok hajtást hajt.

Mire mindent elosztogattam 4-5 felé sajnos a szibériai nősziromból is csak egy kisebb adag jutott, ez nehezen szaporodik legalábbis nálam.

A képen a szibériai nőszirom látható 10cm nél mélyebb vizbe nem jól nővekszik, inkább 5-8cm víz legyen felette, mert a levele se túl magas kb 20cm a virága meg ettől jóval feljebb nő 40cm re is. Egy ilyen kis bokor ami a képen van nálam jó ha 1 virágot hoz, viszont szép lesz. Ez nekem földbe volt a kertbe, de a tóba simán megél a gyöngykavicsban is.

em_laci irtad, hogy nincs semmi növényed, küldtem 2 tő mocsári nőszirmot, azok már nekem tavaly virágoztak is. És küldtem (remélem) vizímentát is.

A képen a mocsári nőszirom van, nekem ez a kertben nőtt, de a tóban sokkal szebben fejlődik, akár 15-20 vízben is jól érzi magát, nem szükséges tavifőld, elég neki a gyöngy vagy kulékavics.

Ez pedig a vizimenta, igen ez is a kertben van (vizben sötétebb bordó levelei lesznek.), most kezdett el hajtani, azért iylen kis szárakat küldtem csak. Gyökerük is alig van, de szépen megtud nőni, ezt is nehéz kiirtani, leginkább a part mentén érzi jól magát 5-10cm vizben és kinő a tavon kívülre is :D Jó neki a sima kavics is neki sem kell főld, sőt ha csak kavicsba tesszük eléggé benövi sűrű gyökerével így mondhatni a vizet hasonlóként tisztítja mint a nád csak ez nem szúrja át a fóliát :) .

Hinárból mindenkinek raktam, viszont így sem lett teljesen teli a doboz.

Azt javaslom az átokhinárt (aminek kerekebb végü levelei vannak), csokrokba kötve valamivel súlyozzuk le a tó alján, nekem a kavicsba begyökeredzik és aztán onnan nő felfelé. Amik csak ugy sodrodnak a tó vizén nem nagyon maradnak meg, kivéve ha maguktól lesüllyednek és a kavicsos aljzatban megtudnak kapaszkodni. Őszre megkopaszodhat esetleg kicsit megbarnul tavaszig, de utána újra szépen hajt.

A másik hinár az érdes tocsagaz (szurós hegyes levelű), szintúgy szeret legyökeredzeni, de hamar felnő a víz szintre és ott burjánzik el, majd összel letörnek a kis hajtások 10-20cm és lesülyednek a tóaljára, tavaszal el kezdenek hajtani és feljönnek.
Ha esetleg lehullajtja a tüleveleit akkor a szárakat se dobjuk ki mert kihajtanak idővel. :)

Mindenkinek a posta 1690Ft volt. Péntekre ott lesz.

Ne küldjetek több pénzt, a növények ingyen voltak!

Aki pedig ígért nekem cserébe növényt neki akkor a postaköltséget se kell fizetni, hisz majd ö fizeti ki aztán az enyémet.
Számlaszámot e-mailbe elküldöm.

Előzmény: liptakrobi (74699)
liptakrobi Creative Commons License 2016.03.29 0 0 74699

Növény (hínár) ügyben már ne írjatok, mert amim van azokat elosztom és küldöm holnap postán.

Ladybee Creative Commons License 2016.03.29 0 0 74698

Nem ér semmit. Nálam a télen a karvaly bevágott a farakásba, de összetörte magát. Fellógattam jól kiterjesztett szárnyakkal, de másnap a verebek ugyanúgy nyüzsögtek, mint máskor.

Előzmény: ivaan (74692)
anlu2 Creative Commons License 2016.03.29 0 0 74697

Nekünk meg pont azért ajánlották, hogy ahol már egy gém van oda nem szivesen száll le mégegy. Konkurencia érv alapján.

Igaz, a nagy tavakon is több van belölük. Ugyhogy aki ezt ajánlotta nekünk akkoriban, az sem tudhatta jól. 

Előzmény: Jahno (74694)
gardenlover Creative Commons License 2016.03.29 0 0 74696

Kurdilaci!  Ha olvasod...

Te még szoktad hasznàlni az OASE baktériumtenyészetes termékét?

taylortibor2 Creative Commons License 2016.03.29 0 0 74695

Szia!

Megtennéd , hogy küldesz nekem a hínárból. Sajnos nálam nem fogta meg és eltűnt teljesen.

Írtam mailt. Előre is köszönöm!

Előzmény: liptakrobi (74690)
Jahno Creative Commons License 2016.03.29 0 0 74694

Mert nem ragadozó és a saját fajtársa inkább vonzza, mint elüldözi.

Előzmény: anlu2 (74693)
anlu2 Creative Commons License 2016.03.29 0 0 74693

Van egy fém gémünk a tó parton, kicsivel kisebb mint az élő. Annak ellenére volt már többször is gémünk, nem hiszem, hogy egy kartonmadár különösen zavarná. De próba szerencse :)

Szép madár, de én sem szeretem ha itt van.

Előzmény: ivaan (74692)
ivaan Creative Commons License 2016.03.28 0 0 74692

Megpróbálkozhatsz nagy ragadozó madár sziluettel is az is elriaszthatja ! Fekete kartonból vágd ki és lógasd fel  fára, botra !

Előzmény: holinorbi (74677)
Grodak Creative Commons License 2016.03.28 0 0 74691

Leginkább hínárt ha lehet, valamiért nem maradnak meg nálam:-(

Előzmény: liptakrobi (74690)
liptakrobi Creative Commons License 2016.03.28 0 0 74690

Igen én vagyok én :)
Hínárból van egy kazallal, de más növényből nem biztos, hogy jut mindenkinek. Milyen növényt szeretnél?

Előzmény: Grodak (74689)
Grodak Creative Commons License 2016.03.28 0 0 74689

De jó! Nem is tudtam,hogy te vagy az:-) Nagyon jól működik a hordó szűrő:-) Küldesz nekem is növényt postán?:-)

Előzmény: liptakrobi (74682)
liptakrobi Creative Commons License 2016.03.27 0 0 74688

Hínár, vagy valamilyen növény kell neked is postán? irj mailt akkor

Előzmény: em_laci (74687)
em_laci Creative Commons License 2016.03.27 0 0 74687

Szia!
Ha áll még a felajánlás élnénk vele, mert egy igen üres tavunk van, amit jó lenne élővé változtatni :)

Előzmény: liptakrobi (74682)
liptakrobi Creative Commons License 2016.03.27 0 0 74686

Sokan sokféleképp ültetik, mindegyik módszertannak megvan a maga előnye és biztos a hátránya is, neked kell eldönteni melyik szempontot tartod fontosnak.

Tudom evel nem mondtam szinte semmitse, de a neten találsz mindenféle ülteti leírásokat.

Előzmény: Jahno (74685)
Jahno Creative Commons License 2016.03.27 0 0 74685

Csak követ tettem a tövére és bedobtam. Semmi sallang. Műanyagot csak kinövi és nem fjlődik rendesen.

Előzmény: Grodak (74684)
Grodak Creative Commons License 2016.03.27 0 0 74684

Sziasztok! 

Kellemes húsvétot mindenkinek!

A tavirózsát hogyan ültettétek a tóba? Kosárba vagy csak geotextilbe kövekkel körberakva.

És egy kép,szerintetek ez miféle növény? Nád,sás....vagy mi? Mehet a tóba kosár nélkül? 

cindoretto1 Creative Commons License 2016.03.27 0 0 74683

Köszi

Előzmény: liptakrobi (74680)
liptakrobi Creative Commons License 2016.03.26 0 0 74682

De amugy ha komolyan gondoltad, hogy postázzak neked hínárt, mert nincs 1 szál gazod se akkor szívesen tudok küldeni még átokhínárt is, mocsári nőszirmot, vizimentát, nádi boglárkát, szibériai nőszirmot is.

Irj a kerti tavas emailomra ha kell valami.

Nekem viszont nincs vizilofarkam, békaszölő, és még egy csomó mindenem nincs, csak ezek valahogy kidöglöttek, pedig tök szépek voltak.

Előzmény: 323d (74681)
323d Creative Commons License 2016.03.26 0 0 74681

Helló!

Nem baj, azért nagyon szépen köszönöm. Korábban már szedtünk ilyen növényt mi is, sajnos elég sok kárász ikra bejött vele a tóba.  Képet holnap töltök fel.

Üdv.: 323d

Előzmény: liptakrobi (74676)
liptakrobi Creative Commons License 2016.03.26 0 0 74680

Milyen növény, milyen tavad van?
http://vizinovenyek.com/magunk-keverjuk-vagy-vasaroljuk-a-novenyek-taptalajat

A fenti cikk táptalajt említ, de nekem pl a nőszirom félék a gyékények is csak sima mosott gyöngykavicsba vannak, semmi tápanyaggal, de víz állandóan mozog, így a vízből veszik fel ami szükséges, de nyilván van olyan növény aminek ez kevés.

Előzmény: cindoretto1 (74679)
cindoretto1 Creative Commons License 2016.03.26 0 0 74679

Sziasztok,

Mibe érdemes ültetni a növényeket. Vízparti föld geo textíliába csomagolva rácsos ültetőkosár.

Jó ez így?

Köszi

liptakrobi Creative Commons License 2016.03.26 0 0 74678

Villany pásztorral, legalább 75 cm magasan 2 sorban a tó  közvetlen közelében.

http://www.gartenteich-schwimmteich.de/html/fischreiher_graureiher_abwehr.html
Azt írja nagyjából, hogy eleinte nem volt jó neki a villanypásztor, mert a gémet nem zavarta, pedig kipróbálta működik a kerítés, mert mikor megfogta megrázta. De a kőműves jó munkát végzett és a kavicsos részen nem volt eléggé földelve, úgy értve jó volt a szigetelése.
De utána 75cm re tette a kerítést és 2 vezetéket húzott, utána már mikor a gém hozzáért elrepült.
A videon még a rossz kerítés látható.

Előzmény: holinorbi (74677)
holinorbi Creative Commons License 2016.03.26 0 0 74677

Sziasztok!

Szeretném a segítségeteket kérni, mostanában többször is láttam egy szürke gémet ólálkodni a tavam körül.

Mivel tudnám elriasztani, mielőtt teljesen kipucolná a tavat?

liptakrobi Creative Commons License 2016.03.25 0 0 74676

Arrafelé pont nem megyek pedig vihettem volna hínárt. Van képed a tavadról, illetve biztos van, mutatnál is?

Előzmény: 323d (74675)
323d Creative Commons License 2016.03.25 0 0 74675

Helló?

Miskolc környékén.

Előzmény: liptakrobi (74667)
liptakrobi Creative Commons License 2016.03.25 0 0 74674

Köszi, így már érthető.

Előzmény: Eavit (74673)
Eavit Creative Commons License 2016.03.25 0 0 74673

Nalunk azert kellett mert ismeretlen volt a to eloelete, (tavaly vettuk a hazat) de tobb eves volt mar es joforman semmilyen szuro nincs. Az a kezdetleges vizatemelo ami volt, az meg tonkre is ment. Amennyi iszap volt benne szerintem rafert. Most van folyamatban a hordos szuro keszitese. Remelem nem kell meg egyszer egy ilyen drasztikus teljes vizcseres bulit levezenyelnunk. Csak kicsi keszegek pusztultak el, meg 2 kicsi aranyhal, osszesen 7en. Kb 60 hal maradt. 2 nagy sima ponty, egy koi, tobb nagyobb fatyolfarku(20-25), egy csomo kicsi aranyhal, meg keszegek.

Előzmény: liptakrobi (74672)
liptakrobi Creative Commons License 2016.03.25 0 0 74672

Igen az is egy jó érv lehet, viszont ha meg le vannak gyengülve akkor akár rosszul is viselhetik.
Ha már kell akkor mindenképp szerintem ősszel kéne tavat takarítani. Bár a kérdés az igazán hogy miért is szükséges takarítani?
Ez pont olyan hogy akváriumot is minden évbe kell takarítani (kiszedni mindent, lefoorrázni a kavicsot és egyéb baromságok). Ha normális az akvárium szűrésed, sok növényed van, időnként leszívod az alján összegyűlt mulmot, néha cserélsz egy kis vizet, nem kell az akváriumot évente takarítani, sőt szinte sosem kell. (nem a kis 50 literes akváriumokra gondolok)

Előzmény: Eavit (74670)
Jahno Creative Commons License 2016.03.25 0 0 74671

Most 13 éves a tavam, eddig egyszer volt nagytakarítás.

Előzmény: Eavit (74670)
Eavit Creative Commons License 2016.03.25 0 0 74670

Nem ugy van, hogy azert kell kora tavasszal takaritani, mert olyankor meg nincsenek maguknal, nemm indult be az anyagcserejuk, ezertjobban viselik? Valahol ezt olvastam, ezert takaritottuk mi marc 15-en. Ezek szerint makunk volt, mert jol viseltek.

Előzmény: liptakrobi (74669)
liptakrobi Creative Commons License 2016.03.25 0 0 74669

Ez egy tévhit, hogy húsvétra kikel takarítani a tavat is teljesen, általában ilyenkor szoktak megpusztulni a halak a takarítás után.

http://kerti-to.net/kora-tavaszi-munkalatok-a-to-korul

Egyébként ezt Orosházán az egyik díszhalas mondta (neki is van tava), hogy tavasszal aztán jönnek hozzá az emberek tótakarítás után,  jaj elpusztultak a halak most mit tegyek ... Mert mint egy jó háziasszony, mindent kitakarít az ember húsvétra.

gomba2008 Creative Commons License 2016.03.25 0 0 74668

A meglévő fólia ilyenkor már elég merev, nekem nem sikerült ragasztani. A vizet lecserélni fölösleges. Algás, mert tavasz van. A tiszta víz is algás lesz két hét múlva. Várj szépen, és megoldja a természet. 

Előzmény: 323d (74662)
liptakrobi Creative Commons License 2016.03.25 0 0 74667

Messzire vagy te is?

Előzmény: 323d (74665)
323d Creative Commons License 2016.03.24 0 0 74666

fuvar=fuvart

Előzmény: 323d (74665)
323d Creative Commons License 2016.03.24 0 0 74665

Helló!

Esetleg posta? Természetesen a fuvar én állom.

Előzmény: liptakrobi (74656)
323d Creative Commons License 2016.03.24 0 0 74664

Hát elég zöld.... Ragasztani úgy gondoltam, hogy lemosom nagynyomású mosóval kiterítve, majd nitrohígítós és utána jön a ragasztás.

Előzmény: Jahno (74663)
Jahno Creative Commons License 2016.03.24 0 0 74663

Ragasztani lehet, valamint kérdés mennyire algás, mert a friss víz is be fog algásodni így lehet nincs értelme cserélni. Minek?

Előzmény: 323d (74662)
323d Creative Commons License 2016.03.24 0 0 74662

Üdvözletem!

Segítségeteket szeretném kérni:

Tavam nagyon algás, szeretném lecserélni a vizét, de nem tudom, hogy ilyenkor nem korai-e. Feltölteni a kerti kútból szoktam. Ilyenkor leszívatom majd az összes vizet, csak a legmélyebb részbe marad, halaim itt vannak ilyenkor. Gondolom ha fokozatosan engednék hozzá vizet akkor remélhetőleg nem kapnának hőgutát.

Tervezem kibővíteni. A jelenlegi fólia 2-3 éves lehet. Hozzá lehet ehhez még ragasztani, vagy ilyenkor már felejtős?

Grodak Creative Commons License 2016.03.23 0 0 74661

Ecser,Pest megye

Előzmény: liptakrobi (74660)
liptakrobi Creative Commons License 2016.03.23 0 0 74660

Te merre vagy?

Előzmény: Grodak (74658)
pacsepa Creative Commons License 2016.03.23 0 1 74659

A szúnyoglárvát minden békés hal szívesen fogyassza, de a ragadozók ivadékai is. Szóval bármit teszel a tóba, megfelelő mennyiség esetén nem lesz szúnyoglárva inváziód. Az 50-100 m3 az elég szép méret már, mehet bele bőven hal.

Nekem inkább természetes vizekből származó halaim vannak, valószínűleg egy nem sok, annyi szúnyog sem fejlődik ki nálam. Külön éjszakai világítást kellett tennem a tóra, hogy odacsalogassam a rovarokat egy kis kiegészítő etetés címen.

Előzmény: mizozo (74650)
Grodak Creative Commons License 2016.03.23 0 0 74658

Sajnos messze vagy:-(

Előzmény: liptakrobi (74656)
mizozo Creative Commons License 2016.03.23 0 0 74657

Hali! Köszi szépen a tippet, hosszútávon mindenképpen koi pontyot szeretnék, most rövidtávon csak arról lenne szó, hogy amíg "készül" a tavacska ( nagyon lassan halad, pénz, idő, sok meló miatt ) addig valami igénytelen halacska ami el van pocsolyában is kiegye a szúnyogot a felgyülemlett pocsolyából , nehogy a szomszédok besokalljanak. Minden jót nektek! Üdv.: Z

Előzmény: Pitta1989 (74654)
liptakrobi Creative Commons License 2016.03.22 0 0 74656

Van egy vödör felesleges Érdes tócsagazom (Ceratophyllum demersum)
Akváriumba vagy kerti tóba, Békéscsaba közeliek előnyben :)

Grodak Creative Commons License 2016.03.22 0 0 74655

Szia!

Ha még áll az ajándék vízitök írd meg mikor és hol lesz aktuális a dolog:-)

Előre is köszi:-)

Előzmény: ivaan (74534)
Pitta1989 Creative Commons License 2016.03.22 0 1 74654

Akkora tóba koi pontyokat és aranyhalat tennék imádják és szépen is nőnének tőle nincs jobb táplálék egy halnak mint szúnyoglárva ,még látványos is lenne a tavad!Ha gondolod csörgess meg Tel:06303908894 és beszélünk

öreg_néne_b Creative Commons License 2016.03.22 0 0 74653

Fél éve felújítunk, eléggé benne vagyok, mit jelent az építőanyagoknál a fagyállóság. ;)

Előzmény: liptakrobi (74652)
liptakrobi Creative Commons License 2016.03.22 0 0 74652

Jah, jól van azt hittem félreértettük egymást, de te is ere gondoltál, hogy a víz fagy meg benne ...
bocs korábban lehet egy kicsit túlreagáltam a kommentedet

Előzmény: öreg_néne_b (74651)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.03.22 0 0 74651

Nem a fagyással van gond, hanem megszívja magát vízzel és aztán a víz fagy meg benne, és ha gyenge a tégla szétnyomja a jég.

És szaknyelven ezt a szép mondatot egyszerűen úgy mondják, hogy nem fagyálló.

(Szárazon minden fagyálló. És ez senkit sem érdekel.)

Előzmény: liptakrobi (74648)
mizozo Creative Commons License 2016.03.22 0 0 74650

Sziasztok! Köszönöm mindenkinek a "Téglából-vízbe építés" hozzászólást, egyenlőre még átgondolom, viszont azt szeretném tőletek kérdezni,hogy melyek azok a halfajták amelyek jól érzik magukat egy 50-100m3-es tóban és előszeretettel "zabálják" a szúnyoglárvát. Minden jót kívánok. Üdv.:Z 

liptakrobi Creative Commons License 2016.03.22 0 0 74649

Egyébként ez is jó lehet amit szabio használt, zsalu akármi, betonnal beöntve.

liptakrobi Creative Commons License 2016.03.22 0 1 74648

"Alapból a tégla nem fagyálló"
Jaj, csak ne legyen hideg mert szétfagy a házunk :D 

Nem a fagyással van gond, hanem megszívja magát vízzel és aztán a víz fagy meg benne, és ha gyenge a tégla szétnyomja a jég.

Nekünk az újfajta lukacsos kisméretű tégla ilyen, hogy szinte semmi kültéri használatra nem jó, pl járdának, mert szétmállik, de a régi kisméretű ami tömör az teljesen jó, leraktam vele a garázs előtt, tökéletes.

Előzmény: öreg_néne_b (74645)
caterina3 Creative Commons License 2016.03.22 0 1 74647

Itt nagy választékban kapható:

www.poth.hu

Előzmény: caterina3 (74646)
caterina3 Creative Commons License 2016.03.22 0 1 74646

A klinkertégla fagyálló, az jó lehet.

Előzmény: öreg_néne_b (74645)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.03.22 0 1 74645

Alapból a tégla nem fagyálló, így mindegy, mivel rakod össze. Kötőanyagnak egyébként jó lenne a fagyálló flexibilis csemperagasztó.

Előzmény: mizozo (74640)
liptakrobi Creative Commons License 2016.03.22 0 1 74644

Hajrá, keresd ki melyik a jó :D 

http://szakkereskedo.hu/

Előzmény: Jahno (74643)
Jahno Creative Commons License 2016.03.22 0 1 74643

Mapeinek mindenre van megoldása.

liptakrobi Creative Commons License 2016.03.21 0 1 74642

Nagyon ne reménykedj a válaszban, már 5 éve nem fórumozott.

Én mikor raktam köveket a vízbe hasonlókép, csak simán egymásra tettem kötésbe, mint a téglát is szokás, azon az oldalt ahol meg feltöltöttem kaviccsal oda viszont tettem geotextilt az is tartja, hogy ne nyomódjon kifelé 1-1- kő.

Grodak Creative Commons License 2016.03.21 0 0 74641

Szia!

Ha áll még a vízitök felajánlás akkor írd meg,hogy mikor jöhet szóba:-) Kköszi:-)) 

Előzmény: Grodak (74539)
mizozo Creative Commons License 2016.03.21 0 0 74640

Üdvözlöm! Nagyon színpatikusnak találom a tavacskát, azt szeretném kérdezni, hogy milyen "falazóhabarcsot" használt kötőanyagnak a téglákhoz, és azt hogy milyen tartós ez így, hogy folyamatosan vízben van, ázik, fagy... Látom kb 6éve töltötte fel a képeket, milyen állapotban van most a lépcső? Ha megtisztel a válaszával azt nagyon szépen köszönöm. Minden jót kívánok. Üdv.: Zoltán

Előzmény: dimice (42572)
gomba2008 Creative Commons License 2016.03.21 0 0 74639

Átrendezi azt a saját macska is. Területvédők, ezért is balhéznak. Ahol már lakik egy macska, pláne kandúr, aki féltve őrzi a területét, oda nem szívesen mennek a többiek.  

Előzmény: Eavit (74635)
gomba2008 Creative Commons License 2016.03.21 0 0 74638

:o))) Na ugye, csak egy kis lelemény kell. 

Előzmény: Eavit (74636)
pacsepa Creative Commons License 2016.03.21 0 0 74637

http://bolthely.hu/legszerx/id/M062_KEMO_M062_MINI_VILLANYPASZTOR_NAGYFESZULTSEGU_GENERATOR_MODUL_AJTOKILINCS_FESZULTSEG_GENERATOR_2ev_GARANCIA

Ezt gyorsan megtanulja...

Most rendeltem két darabot, mert a telkem két oldalán a kerítést benádaztam. A qrva szomszéd macskák rájöttek, hogyan másszanak fel rajta és közben lassan megsemmisítik a nádazást.

Nem a macskákkal van a bajom, szeretem az állatokat, még etettem is egy időben őket. Akkor is összeszorítom a szám (sőt leginkább akkor), amikor fűnyírás közben az arcomba porlasztja a gép a macskaszart. Mászhatnának a dögök kényelmesen az alacsonyabb első és hátsó kerítésen, de nem... A kihívásokat keresik. Hát most megkapják! :-)

Előzmény: Eavit (74636)
Eavit Creative Commons License 2016.03.21 0 0 74636

Pont ezt csinaltuk, nem toltottuk tele a tavat. A partjarol eleg melyen van a viz, de leul a lepcsore is. Kajat kap boven, remelem tenyleg csak erdeklodik. Mindenesetre mar betoltottem es a kezem ugyeben tartok egy vizipisztolyt, aminel hatekonyabb macskanevelo eszkozt nem ismerek. 

Előzmény: gomba2008 (74624)
Eavit Creative Commons License 2016.03.21 0 0 74635

probaltam, de nem birtam beforgatni sehogyse a fotot. Ez egy fiatal allat, egy ev koruli, jatekos meg. En is azt remelem lenyugszik. Foleg hogy kandur, azok kevesbe vadasznak, inkabb balheznak.( Rovidesen herelve lesz mondjuk.)

Rigok is vannak, azokat en is jobban feltem. Bar eddig az udvarunk 4-5 macska atjarohaza volt, megszokhattak mar a fenyegetest. Rovidesen lesz kutyank is, az majd atrendezi az eroviszonyokat. 

Előzmény: gomba2008 (74625)
gomba2008 Creative Commons License 2016.03.21 0 0 74634

Az ultrahangos izé csak parasztvakítás. A spriccelő vizet egy macsek sem szereti. 

Előzmény: anlu2 (74632)
liptakrobi Creative Commons License 2016.03.21 0 1 74633

Nekem volt hasonló élményem még 2012-ben, mikor a saját macskánk folyton levadászta a tóból az újonnan beszerzett osztottfarkú aranyhalakat (azóta sincs osztottfarkú).

Ultrahangos riasztó nemért semmit se, most a villanypásztor annyiból hasznos, hogy a kutya nem egy be a tóba a béka után, de a macska átugorja.

A macskára visszatérve, úgy jöttem rá, hogy melyik volt hogy vizes volt a mancsa, és mikor 1x elfelejtkeztem egy halról és ott maradt  a zacskóban a tó felszínén, azt is kiszedte és ott volt nála a megrágott zacskó, hal nélkül.
Már olyan ideges voltam, hogy ástam egy gödröt a kert végén, hogy agyoncsapom a macskát és megy a gödörbe. Mert már ez a macska miatt lett vagy 20-25 ezer Ft mínuszom. És mikor a halasnál van 30 koi, amiből 2 olyan amit szeretnék és megveszem a szebbiket, és megeszi a zacskóból a macska ... a hal pótolhatatlan.
Még azon a hétvégén utazott a macska 45Km re, azóta nagyon szereti az új gazdája és lettek kiscicák is.

Előzmény: öreg_néne_b (74627)
anlu2 Creative Commons License 2016.03.21 0 0 74632

van egy ultrahangos riasztó a tó mellett, ami mozgásra kapcsol be. Valahogy nem zavarja a macskát. 

Egy pár napraforgó ültetésével nem megyek semmire sem. Nálam kb 50 kg fogy el egy telen. Ha 100 kg- t kapnának, akkor annyi. Nem 2 db madár eszik itt, hanem rengeteg.

Előzmény: gomba2008 (74629)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.03.21 0 0 74631

Ismerek olyan macskát, ami tápból is a csak whiskast eszi meg, de szenvedélyes vadász. Nem éhség, ösztön.

Gyermekkoromban az egyik macskánk levadászta a szomszéd csirkéit. De csak az az egy volt ilyen, még a testvérei sem.

Előzmény: gomba2008 (74630)
gomba2008 Creative Commons License 2016.03.21 0 0 74630

Minden macska szenvedélyes vadász, ha éhes, ha nem. Mindenre rárabolnak ami mozog. A jóllakott macska meg fogja unni, és mindegyik jóllakik néha, hiszen különben éhen pusztulna. :)))

Néha nevetve nézem hosszú percekig tavasszal, ahogy a patakon a csobogó vizet próbálják elkapni. :) Vicces, ahogy nem értik a dolgot. Aztán megunják azt is, és keresnek valami mást...

Előzmény: öreg_néne_b (74627)
gomba2008 Creative Commons License 2016.03.21 0 0 74629

Elméletileg a Homo Sapiens azért tartja magát a világ urának, mert úgy tartja, több esze van, mint a többi fajnak. Hmmmm......

A macska nem "dög", nem gonosz, nem akar senkivel kitolni, egyszerűen teszi, amit az ösztönei diktálnak. Nincs neki kerítés, hiszen ezt a fogalmat nem kódolta belé a teremtő. Nem tudja, hogy ott a szomszéd birtoka van. Ennyi a  történet. Gyűlölködő fröcsögés helyett.....inkább megfigyelném, és kitalálnám mit tehetek a tavam/kertem/madaraim stb. védelmében. Nem tudom megmondani a tutit, mert sem egyenmacskák, sem egyforma helyzetek nincsenek. A megfigyelés, és gondolkodás segít. A madarak etetésére ennyi macska mellett pl. itt azt tudtam kitalálni, hogy ültetek pár napraforgót, amit otthagyok a szárán. A madarak simán kicsipegetik a tányérból a magot, a macskák pedig nem tudnak felmászni a szárán. Ez egy annyira egyszerű megoldás....és egy huncut fillérbe nem kerül. 

A halak védelmét pl. ahol nagyon súlyos a helyzet, egy 200 forintos vizipisztoly alkalmazásával meg lehet oldani némi idő ráfordítással. Ahol erre nincs idő, mert ugye az ember elmegy dolgozni, ott egy mozgásérzékelős spriccelős macskariasztó is megoldás lehet. Mielőtt még jönne az ellenérv, miszerint ez pénzbe kerül....a kerítés is pénzbe kerül, nem is kevésbe, mégis bekerítjük a portáinkat, mert nem akarunk idegen kettő és négylábúakat beengedni. A macskának sajna ez a kerítés nem létezik, őt másként kell megoldani. Ésszel, és nem indulattal. Szerintem.....

Tudod, egyszer hallottam a történetet. Macskás idős hölgy, felháborodottan szidta az arra sétáló fiatalember kutyáját, mert féltette a macskáit. NEKI a kutya volt az ősellenség. A fiatalember békésen csak annyit mondott: "Nézze hölgyem! Magának a macska, nekem a kutya. Férjünk meg egymással békességben. "

A történet azért maradt meg bennem, mert használt. Az idős hölgy mesélte kicsit pironkodva. :)

Előzmény: anlu2 (74626)
Bea90bb Creative Commons License 2016.03.21 0 0 74628

Szerintem kicsit még várj vele...hátha megindul a hajtás. Bár tény, hogy a koik ügyesek a növények "eltüntetésében" :)

Előzmény: liptakrobi (74603)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.03.21 0 0 74627

Amelyik macska kíváncsiságból próbálkozik, az majd kinövi. De sok szenvedélyes vadász van, az élete végéig ilyen marad.

Előzmény: anlu2 (74626)
anlu2 Creative Commons License 2016.03.21 0 0 74626

Lehet, hogy a te macskád nem fog halat, de vannak dögök akik sportot csinálnak belöle. Az egyik szomszédé pl most ide jár madarakat zabálni, amiket etetek télen, nyáron meg itt horgászik. Ha egyszer elkapom biztos a tó közepén landol, utána meg gulyást főzök a dögböl. Ha én átmászok a kerítésen az büntetendő, mert jogtalanul teszem. Ezeknek a dögöknek mindent szabad? Nem hívtam én ide!!!! Sőt akinek macskája van, az gondoskodjon arról is, hogy jóllakjon a dögje és ne máshol okozzon kárt! Vagy csináljon belőle szobacicát! Nagyon allergiás vagyok most ezekre  4lábú allattomosan sündörgő lényekre. Én nem azért veszem drága pénzért a napraforgómagot, hogy a dögnek legyen kajája, hogy itt fogdossa a madarakat. Nyáron meg a halakat! 

Az olyan macska ritka amiről te írsz, amelyik nem gyilkol éhségből vagy ösztönből.

Előzmény: gomba2008 (74624)
gomba2008 Creative Commons License 2016.03.21 0 0 74625

Ez egy gyönyörű cica, csak xar oldalra fordítania monitort! :)))

Nem azért vadászik, mert szereti a halat, vagy mert éhes. Azért vadászik, mert macska. Ami mozog, arra rácuppan. Fölösleges is lenne ezért bántani. Figyelni kell, és megoldani a dolgot. Elméletileg az embernek van több esze. A szomszédasszony macsekja első évben annyira extázisba esett a mozgó békák látványától, hogy beugrott a tóba! Ilyet se láttam még! Egyszer történt meg. :) Már rá se fütyül a békákra. 

Előzmény: Eavit (74617)
gomba2008 Creative Commons License 2016.03.21 0 0 74624

Majd megunja. Most még érdekli, mert minden érdekli, ami mozog. Három saját macskám van, meg kb. még három, ami idejár a szomszédoktól. Soha nem fogtak még halat. Az is igaz, amikor ívás van, szobacicát csinálok a sajátjaimból kb. délig, amíg a szerelmes aranyhalak nagyjából le nem csillapodnak, és a kutyákat hátraengedve a vendégcicákat is távol tartom a tó partjától. Ha ez sem lenne elég, lejjebb kell engedni a vízszintet úgy 40 centivel és kész. Erre nálam nem volt még szükség, egyébként is magas a part, de mint mondtam, megunják egy idő után. 

Előzmény: Eavit (74615)
Grodak Creative Commons License 2016.03.20 0 0 74623

Köszi,így már világos a dolog:-)A vízitök nekem is nagyon tetszik,de még nem sikerült beszerezni:-(.

Van 2 kosárnyi tavirózsám,lehet jobb lenne kiültetni a kosárból őket a kövek közé.

Előzmény: ivaan (74583)
Grodak Creative Commons License 2016.03.20 0 0 74622

Gyönyörű!:-)

Előzmény: szabio (74586)
szabio Creative Commons License 2016.03.20 0 0 74621

Nem mindíg....  

Jahno Creative Commons License 2016.03.20 0 0 74620

Macskáinkat a halak nem érdeklik, ellenben a rigókat csúnyán összeszedik. Sünök meg hülyék, mindig át kell menni a kutya területén.

Előzmény: szőrmók (74618)
taylortibor2 Creative Commons License 2016.03.20 0 0 74619

Felesleges szaporulat érdekelne Fejér-megyében saját tó benépesítése végett! 

szőrmók Creative Commons License 2016.03.20 0 0 74618

Sajna a macskák akkor is ölnek ha nem éhesek. Az én foxim meg kibelezi a süniket .Hang nélkül . Ösztön.

Előzmény: Eavit (74617)
Eavit Creative Commons License 2016.03.20 0 0 74617

Mult hetvegen a to pucolasakor par kicsi keszeg elpusztult, odaadtam neki, de nem ette meg. Meg egyik nap pisztrangot sutottem es annak a fejet se ette meg. Szorakozasbol valo horgaszatert nem fogom megdicserni.

Amugy nagy forma a macska, megszerettuk.

Előzmény: szőrmók (74616)
szőrmók Creative Commons License 2016.03.20 0 0 74616

Lesz abból még halvacsora.

Eavit Creative Commons License 2016.03.20 0 0 74615

A macska ki tudja szedni a tobol a halakat? Egy hete van macskank, felnott, befogadott, rendszeresen ul a to mellett es erdeklodik. Ugy gondoltam a halak ugyesebbek, ez meg nem fogja kockaztatni, hogy vizes legyen.

Előzmény: liptakrobi (74614)
liptakrobi Creative Commons License 2016.03.20 0 0 74614

A macska is jó erre a célra, csak az nem a kishalakat fogja megenni hanem mindig a legszebbeket, legnagyobbat. :S

Előzmény: tucsok13 (74611)
Jahno Creative Commons License 2016.03.20 0 0 74613

Lassan én is szólok a szembeszomszédnak, van 300-400 forintos zsebpeca és kész. Majd megtizedelik a cuccokat, macsakának is jó lesz.

Előzmény: tucsok13 (74610)
Jahno Creative Commons License 2016.03.20 0 0 74612

Pár hete még etetni akartad :-D Halat tuti rosszul értetted. Egy sima keszeg sem nem ragadozó, sem semmi. Csak van és nem is szép. Naphal, egyéb sügérfélék, törleharcsa, amiből egy egész darabot szoktak ajánlani. Olvashattad volna a fórumot, párszor emlegettük, mint rendőrhal.

Előzmény: tucsok13 (74611)
tucsok13 Creative Commons License 2016.03.20 0 0 74611

Hát.. ugye ez egy úgynevezett "bio tó". Ami azt jelenti hogy a halakat nem kell etetni, viszont emiatt korlátozott a darabszám, tehát a meglévők nem szaporodhatnak túl. Elvben ebben segít ez a hal ha jól értettem amit a srác mondott.

Előzmény: Jahno (74607)
tucsok13 Creative Commons License 2016.03.20 0 0 74610

Bocs, tényleg..:) Én biztosan nem fogok pecázni, de akkor majd ráveszek valakit..

Előzmény: Ladybee (74609)
Ladybee Creative Commons License 2016.03.19 0 0 74609

Vörösszárnyú lesz az! Fogsz egy pecabotot és az első állóvízben, a nádas, hínaras  mellett, élő csalival foghatod tucatszámra.

Előzmény: tucsok13 (74606)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.03.19 0 0 74608

Nekem meg egy aranytojást tojó tyúk kellene. :)

Jahno Creative Commons License 2016.03.19 0 0 74607

Hátőőőőőő, ez meg milyen tudományos egynlet alapján jött ki, hogy pont olyan kell és kereken egy darab? Én környékeden bekérdeznék a sarki kocsmánál, pillanat alatt adnak a horgászok 1 kisfröccsért.

tucsok13 Creative Commons License 2016.03.19 0 0 74606

Sziasztok.

Nincs valakinek felesleges aranyszárnyú keszegje amit eladna? Állítólag még egy db ilyet kellene rakni a tóba.

Köszönöm

szabio Creative Commons License 2016.03.19 0 0 74605

Kôszi goma ,kedves vagy. :-)

Előzmény: gomba2008 (74592)
szabio Creative Commons License 2016.03.18 0 0 74604

igen.

Előzmény: liptakrobi (74591)
liptakrobi Creative Commons License 2016.03.18 0 0 74603

Rendben köszi, csak azért kérdeztem, mert ha esetleg tavaly kipusztult (egy kicsit mindig kidurták a koik), akkor nincs más, rendelek újra :S

Előzmény: Bea90bb (74599)
Ladybee Creative Commons License 2016.03.18 0 0 74602

Nálam van egy csomó balatoni az egyik tóban.

Előzmény: Total1871 (74601)
Total1871 Creative Commons License 2016.03.18 0 0 74601

Ha már véletlen elküldtem ide is,az lenne a kérdésem,hogy tart-e valaki küszt? :D

Előzmény: Total1871 (74600)
Total1871 Creative Commons License 2016.03.18 0 0 74600

Nem egy gopros felvétel,de nem lett rossz,a Naplásnál jártam felfedezőben.

https://www.youtube.com/watch?v=Qyad2bcq4rc

Bea90bb Creative Commons License 2016.03.18 0 0 74599

Nem hajt még nálam se... kicsit később "indulnak be" mint a többi tesója. (legalábbis nálam)

Előzmény: liptakrobi (74555)
schleier Creative Commons License 2016.03.16 0 0 74598

Bocsánat, compó lenne.  Rossz ez az automata.... 

Előzmény: öreg_néne_b (74594)
liptakrobi Creative Commons License 2016.03.16 0 0 74597

Ez a hülye automata szótár mindent kijavít. :D Biztos iphone mobilról lett küldve a komment.

Előzmény: schleier (74593)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.03.16 0 0 74596

Rövid, könnyen kiejthető, közismert és magyarul van. Tényleg érdemes jópofizni...

Előzmény: Ladybee (74595)
Ladybee Creative Commons License 2016.03.16 0 0 74595

A compó névnek nincs értelme. :-)

Előzmény: öreg_néne_b (74594)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.03.16 0 0 74594

Computer

??? :o

Előzmény: schleier (74593)
schleier Creative Commons License 2016.03.16 0 0 74593

Sziasztok!

Van valaki itt Csongrád megyéből akinek van eladó hála?  Computer, vörösszárnyú keszeg,csapó sügér, érdekelne. 

gomba2008 Creative Commons License 2016.03.16 0 0 74592

Ez egyre szebb lesz. Mintha nem is fóliás tó lenne. 

liptakrobi Creative Commons License 2016.03.15 0 0 74591

Köszi, amugy a ládákban úgy megy át a víz mint az alsó polcos akváriumos szűrésnél? Hogy lent - fent, megint lent megy át a víz a válaszfalakon?

Előzmény: szabio (74590)
szabio Creative Commons License 2016.03.15 0 0 74590

Nem malteros ládák,csak a legkisebbik. 220 literesek egyenként. A válaszfalakat pedi 60 x 60 cm gres padló burkolókbol vágtam és Mamut ragasztóval ragasztottam. Szerelékeket ma már sok félét lehet kapni...fôleg tavas cégeknél.

Előzmény: liptakrobi (74588)
Krampocska Creative Commons License 2016.03.15 0 0 74589

Köszönöm a választ! 

Te/ti már kezdenétek a növényeket rendelni, és telepíteni az új tavatokba a növényeket, vagy még korán van ehhez?

Előzmény: fishfan33 (74584)
liptakrobi Creative Commons License 2016.03.15 0 0 74588

Akartam kérdezni már korábban hogy azokba a malteros ládákba keresztbe mit raktál és hogyan építetted bele? Valamit a könyököt, hogy tudtad megoldani a ládához?

Egyébként szépen eltünteted :)

elf11 Creative Commons License 2016.03.15 0 0 74587

Az én tavam tavasszal lesz két éves. Semmilyen szűrőm nincs, csak egy olcsó kis "szökőkút" szivattyú megy benne, viszont mindenféle növény van bőségesen. A víz tisztasága az első perctől kezdve tökéletes, a méter mélyen lévő kavicsokat is meg tudom számolni!

Viszont a fonalas alga engem is kikészít!

Az első szezon őszétől kezdve folyamatosan jelen van, lehetetlenség kiirtani! Az oké hogy a tó része, meg így természetes, de gusztustalan! Az a habzó zöld trutyi a víz tetején elég visszataszító látvány. Tavaly tavasszal napi szinten kellet kis halhálóval leszedni a vízfelszínről. Mikor hétvégére elutaztunk 2-3 nap alatt iszonyatos módon elburjánzott mindenhol.

A Dunáról szoktam hozni tócsagazt, de egy idő után azt is benövi az alga, amiről szinte lehetetlen leszedni és utána "kirohad" alatta a hínár is.

Próbálkoztam az árpa-szalmával is, nekem nem vált be. Én granulátum formájában vettem, egy itt a fórumon ajánlott elérhetőségen. Harisnyás csomagolásban árulják, 1 csomagot 10 m3-vízhez. Az enyém csak 4,5 m3-es, tehát dupla mennyiség került a tóba, de ez sem segített rajtam.

Idén vetten egy iszapporszívót, azzal szippantom fel az agák nagy részét, de amik le vannak már tapadva a kövekre és növényekre azt nem lehet azzal sem kiszedni! Már szegény csigák háza is csupa alga, a fiatal teknőcök pedig rendszeresen belegabalyodnak.

Lehet idén én is bepróbálkozok az alant ajánlott vegyszerrel, mert már tarthatatlan az állapot. Idén még nem is volt meleg, de már hetente hálózóm, porszívózom a vizet, hogy ne szaporodjanak el nagyon ezek a kis "férgek".

Előzmény: Grodak (74580)
szabio Creative Commons License 2016.03.15 0 0 74586

Udv tóbarátok.Lassacskán indul a szezon,lehet a tó kôrul matatni,szôszmôtôlni,pepecselni-kinek mi tetszik. A téli tervezgetés után én is változtattam kicsit.Megtoldottam a csobogót még egy kifolyóval.........így tudtam csak eltakarni a szurôt.   :-D

További szép napot nektek!

szabio Creative Commons License 2016.03.15 0 0 74585

Jó dôntés. Szép tiszta,nem kell ebbe semmi......moszatok és algák nélkul nincs tó........vagy csak nagyon ritkán.  ;)

Előzmény: Grodak (74582)
fishfan33 Creative Commons License 2016.03.15 0 0 74584

én eddig innen rendeltem növényeket: http://www.victoriaregia.hu/tavirozsak.php?oldalszam=2

eddig mindig teljesen meg voltam elégedve szép nagy tavirózsákat küldenek amik virágoznak is

Előzmény: Krampocska (74564)
ivaan Creative Commons License 2016.03.15 0 0 74583

Azért leírom Neked szívesen. Árpaszalma : Én próbáltam, krumplis zsákba raktam és kővel együtt bedobtam a tóba . viszont nehéz volt beszerezni és ugyan olyan kinézetre mint más szalma. Nekem bevált.

Hatás mechanizmusa: Egyesek szerint a vizet kémiailag befolyásolj,de szerintem kicsit megsárgítja a a vizet ezzel az Uv-t megszűri és így előzi meg az algát. Ha viszont előre félsz az algáktól a nővényesítés biztosabb módszer.

Én direktbe dobtam be pl a Vízitököt, nádat a vízbe nem használtam cserepet, így a gyökerek közvetlenül veszik majd fel a tápanyagot. Érdekesség képen jegyzem meg, hogy amikor új volt a tavunk a Vízitököt is agyagba ültettem és tökéletesen kihajtott.

Grodak Creative Commons License 2016.03.15 0 0 74582

Köszi,de arra gondoltam,hogy nem használok semmit,mindenki azt mondta,hogy tiszta és szép a tó:-)

Előzmény: liptakrobi (74581)
liptakrobi Creative Commons License 2016.03.15 0 0 74581

Viszont még a többiek nem olvassák, addig sutyiba gyors ebből öntsél bele :D
http://www.neptunakvarium.hu/index.php?modul=cikk&c=3533&f=1

És akkor majd lesz saját tapasztalatod a szerekkel szemben.

Arra vigyázz, hogy mikor használod ne kapcsold ki a szivattyút és jól szellőztesd a vizet, vagyis csobogtasd, és nyáron ne alkalmazd a szert, mert a halak a kevés oxigén miatt elpusztulhatnak.

Grodak Creative Commons License 2016.03.15 0 0 74580

oké,passzolom az alga kérdést:-),tényleg jó lesz így:-))

gomba2008 Creative Commons License 2016.03.15 0 0 74579

Ilyenkor még nem mozognak. Majd nyáron előkerül. Amikor már hangosan rajcsúroznak a békák. Valahol valami eldugott üregben, kövek között telel gondolom. Hüllő. Kellenek a langyos éjszakák, hogy aktív legyen. 

Előzmény: Törölt nick (74575)
gomba2008 Creative Commons License 2016.03.15 0 0 74578

Mit akarsz a szalmával? Mi bajod ezzel a vízzel? Rontani mondjuk még lehet rajta. :)

Előzmény: Grodak (74576)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.15 0 0 74577

Szerintem kristálytiszta a vized. Az a zöld moszat a köveken csak azt jelenti, hogy élő rendszer a tavad.  A tó nem laboratórium. Nagy baj is lenne , ha steril lenne. Jóvanazúgyahogyvan!

Előzmény: Grodak (74576)
Grodak Creative Commons License 2016.03.15 0 0 74576

Sziasztok! Nekem most ilyen a tó,látszik,hogy van még benne alga,sokan írtátok a szalmás dolgot,hogy működik az a dolog? Köszi

Törölt nick Creative Commons License 2016.03.15 0 0 74575

Még a tavasszal egyszer nálam vedlő siklóm nem került elő. Igaz még csak most kezd éledni a tavirózsa (köztük szokott elbújni).

Előzmény: gomba2008 (74574)
gomba2008 Creative Commons License 2016.03.15 0 0 74574

A gyerekszobában talán nekem is tetszene. A tópartra az igazi jobban illik. Ébredeznek is. Egy kis napsütés, és ahogy közeledek, hangos csobbanásokkal ugrálnak a vízbe. 

Előzmény: Törölt nick (74573)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.15 0 0 74573

Nekem a béka kifejezetten tetszik! :)

Előzmény: gomba2008 (74565)
cindoretto1 Creative Commons License 2016.03.15 0 0 74572

Köszi, terveztük a kirándulást ásóval és vödörrel.

Előzmény: gomba2008 (74565)
gomba2008 Creative Commons License 2016.03.14 0 0 74571

Nekem csak érdes tócsagaz van, amit bárhonnan be lehet gyűjteni. Látod, itt is mindent belep a fonalas, lerakódik a fóliára, a kövekre, a növények szárára. 

Múltkor már mozgolódás volt, ettek is kicsit, most csak gubbasztanak a fenéken. Biztos utálják a szelet, mint én .

Előzmény: Grodak (74553)
xxrom Creative Commons License 2016.03.14 0 0 74570

Köszönöm a segítséget,-így sikerült megtalálnom az okosságokat.

Előzmény: Törölt nick (74559)
gomba2008 Creative Commons License 2016.03.14 0 0 74569

A sekélyebb vizet kedvelő növényeket meg lehet oldani úgy is, hogy edényeket lógatsz be a medence széléről. Mint ahogy balkonládákat szokás felakasztani. Vagy pl. nagyobb köveket lehet az aljára tenni, és máris vannak különböző szintek.

Előzmény: Eavit (74566)
mizozo Creative Commons License 2016.03.13 0 0 74568

Sziasztok! Szeretnék tőletek egy kis segítséget kérni, szükségem lenne nagyobb mennyiségű bazalt, vagy andezit sziklákra. Az a kérdésem, hogy hol vannak a Mátrában olyan bányák ahol ezeket a leggazdaságosabban be lehetne szerezni. Bányacímeket szeretnék :) Köszönöm előre is.  Azért mátrai címeket kérnék, mert ez van hozzám a legközelebb. Minden jót nektek. Üdv.: Z

Eavit Creative Commons License 2016.03.13 0 0 74567

7 hal pusztult el. Kicsi keszegek, meg ket kisebb aranyhal. Ez elfogadhato szamomra. A szivattyunk kozel se kepes az orankent 9000 literre. Tegnap reggel frl 9tol este hatig ment es meg maradt benne terdig ero viz.

Kovetkezo kerdes, milyen novenyeket lehetne meg telepiteni? Mint latjatok ebben a medneceben max a lepcsok kepviselnek kulonbozo sekelyebb szinteket.

Aljzatnak vegul nemi kule kavicsot teszunk.

Előzmény: Eavit (74566)
Eavit Creative Commons License 2016.03.13 0 0 74566

gomba2008 Creative Commons License 2016.03.13 0 0 74565

Szia. Ha azokat a műanyag förmedvényeket összeszeded és eldugod, remek kis tavacska ez.Gratulálok! Vizinövényeket nem tudnál valahol a gyűjtögetni inkább? Pl. egy kirándulás alkalmával. A kövek alatt kikukucskáló fóliát célszerű némi vizimenta, vagy egyéb vízszintesen is terjedő növényzettel eltakarni. Részben nem szép, ha látszik, részben a napsütés sem használ neki. 

Előzmény: cindoretto1 (74561)
Krampocska Creative Commons License 2016.03.12 0 0 74564

Valaki nem tud megbízható webáruházat növények vásárlásához ahol szép növényeket már ilyenkor lehet rendelgetni?

vagy várjak még egy pár hetet?

Hali10 Creative Commons License 2016.03.11 0 0 74563

Nemdöglött meg láttam délutan 14:00 fele egy rablást a csobogó mellett :)

Előzmény: janos 77 (74546)
Eavit Creative Commons License 2016.03.11 0 0 74562

Ha minden jol alakul, holnap nekiallunk a to takaritasanak. Ennyi olvasgatas utan Meg mindig ugy erzem, hogy nem tudom mibe vagunk bele es hogy fog sikerulni. Feltem a halakat, mert eddig teljesen jol elvoltak, pedig soha senki nem piszkalta oket, se a tavat, amiben ezert rengeteg trutyi lehet. Mindenesetre a heten lett macskank, ugyhogy most mar lesz helye az elhullott,gyengebb peldanyoknak. Ahogy azt itt korabban is javasoltatok. 

cindoretto1 Creative Commons License 2016.03.11 0 0 74561

Sziasztok, olvasgattam benneteket és nekiálltam tavat csinálni, eddig vagyok.

Vásárolnék növényeket, partra és a vízbe egyaránt.

Ha esetleg nektek van eladó, vagy melyik áruházat ajánlanátok.

cindorettokukacfreemail.hu

köszi

janos 77 Creative Commons License 2016.03.11 0 0 74560

Nekem most(tavaly) van harcsám is nemtom mekkora lesz majd  pár hónap múlva..:D

Előzmény: Ladybee (74550)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.11 0 0 74559

Írd be a baloldali keresőbe, hogy: keresztmetszet :-)

Előzmény: xxrom (74487)
VBence81 Creative Commons License 2016.03.11 0 0 74558

1.2mm es és tavaly vettem.

Előzmény: szabio (74557)
szabio Creative Commons License 2016.03.11 0 0 74557

Milyen vastag a fóliád?    0.5mm-et pld nem lehet forrasztani ,csak ragasztani. (tudtommal)

Előzmény: VBence81 (74556)
VBence81 Creative Commons License 2016.03.11 0 0 74556

Idén szeretném kicsit kibővíteni a tavamat és ehhez hozzá kellene ragasztanom a már meglévő fóliához. Ezt itthon is meg tudom csinálni ragasztással vagy jobb lenne kihívni valakit aki tudja forrasztani? 

liptakrobi Creative Commons License 2016.03.11 0 0 74555

Valakinek van törpegyékénye?

Megnézné hogy hajt-e már, mert az enyém még szinte semmi lehet még ősszel kipusztult :S

Total1871 Creative Commons License 2016.03.10 0 0 74554

Helló,

Most,hogy eljött a tavasz és feketesáson,tócsagazon nincs nagyon más növényem a tóban,az lenne a kérdésem,hogy van-e valakinek felesleges kolokánja,tavirózsája?

Akár fizetnék érte,vagy van rengeteg tócsagazom :)

Tavalyi állapotok: http://prntscr.com/adnoul

Grodak Creative Commons License 2016.03.10 0 0 74553

Hiszek nektek,akkor nem teszek bele semmit,kolokán növényem nekem is van benne,csak még le van süllyedve a tó mélyére. Köszönöm a hasznos dolgokat. Nincs messze Budaörs,én Ecseren lakom. Szivattyút már beüzemeltem a múlt héten és meg is volt az első szűrőtakarítás,megy a levegőztető is. 

Hínárból ki milyen fajtát rakott a tóba? 

Lisznyai Imréné Creative Commons License 2016.03.10 0 0 74552

Köszönöm!

Előzmény: gomba2008 (74549)
gomba2008 Creative Commons License 2016.03.10 0 0 74551

A problémádat sem igazán értem. Az a fonalas alga, ami lerakódik a tóban mindenre, kövekre, fóliára, növényzetre, teljesen normális dolog. A tónak ez "tartozéka". Nem egy steril úszómedencéről van szó, hanem egy természetes vízről, ami tele van élőlényekkel. Egyebek között fonalas algával. Az a  bizonyos biológiai egyensúly így állt be, így kerek az egész. Belepiszkálsz valami "tuti" vegyszerrel, felborítod a kényes egyensúlyt esetleg, utána meg arra  valami vegyszert, mert a halak betegek, vagy valami másra. Steril medence a megoldás ha ez kell, műhalakkal, műnövényekkel, meg egy kis kékítővel. Tényleg az kell? Nem hiszem. :) Ez egy szép kis tó, tiszta vízzel, mi bajod vele? 

Előzmény: Grodak (74538)
Ladybee Creative Commons License 2016.03.10 0 0 74550

Kis sügér mehet a nagy pontyfélék mellé, a méreten (szájméret) múlik minden.

Előzmény: Hali10 (74547)
gomba2008 Creative Commons License 2016.03.10 0 0 74549

És milyen szép!!! 

Előzmény: Lisznyai Imréné (74545)
Jahno Creative Commons License 2016.03.10 0 0 74548

Olyan ragadozó nincs. Főleg mert a díszhal szép színes.

Előzmény: Hali10 (74547)
Hali10 Creative Commons License 2016.03.10 0 0 74547

Olyan ragadozo halat ami nem eszi meg az összes díszhalat milyet lehetne rakni egy kerti tóba pár darabrol lenne szó??

Előzmény: janos 77 (74546)
janos 77 Creative Commons License 2016.03.10 0 0 74546

Ha nem talált kaját megmurdelt... Télen is jó étvágya van

Nekünk is van egy pár a tóban olyan 30-40cm körüliek

Előzmény: Hali10 (74542)
Lisznyai Imréné Creative Commons License 2016.03.10 0 0 74545

Ez kell a tóba nem vegyszer én már lassan átesek a másik végletbe.

Előzmény: Grodak (74540)
liptakrobi Creative Commons License 2016.03.09 0 0 74544

Elég szép a tavad! Lehet csak sok a tápanyag még így tavasszal, próbáld meg egy kicsit mozgatni vagy szűrni a vizet. Kiszedni az ősszel vízbe esett rothadásnak induló növények leveleit, ezek mind segíthetnek.
Most láttam meg tavaly is tettél már fel képeket, bocs nem figyeltem.
Én ma szedegetem ki a hideg vízből egy kis fonálalgát, úgy egybe kijött egy-egy nagy adag. Lehet ez mindenkinél van így tavasszal.

Jahno Creative Commons License 2016.03.09 0 0 74543

Elment nyaralni.

Előzmény: Hali10 (74542)
Hali10 Creative Commons License 2016.03.09 0 0 74542

sziasztok! Van egy kis balin a kerti tavamban es november eleje ota nem lattam. Miert van ez??

ivaan Creative Commons License 2016.03.09 0 0 74541

Könyörgöm ne légy m.............a nem kell ezt a tavat vegyszerezni !! csak kevés a nővény halak mennyiségéhez képest,de kicsit induljon be az élet és adok szívesen Budaörsön át is tudod majd venni ha nincs neked messze. Az alga velejáróra a tavasznak csak kis odafigyelés kell, egy jó helyre elhelyezett árnyékoló ernyő vagy fa nővény dézsás bambuszt láttam nagyon ötletes pl.:mobilis két ember arrébb rakja lazán, nem lombhullató, de  álcaháló is jó vagy bármi ami csökkenti a beeső fény mennyiségét. Mindig kinevettek érte régebben amíg nem indult be az növényzet addig Lapulevelet raktam a víz tetejére és ezzel is csökkent  az alga mennyiség hiszen nem jutott hozzá az Őt éltető fényhez.Vegyszerre fordítandó összegből vegyél bele kora tavasszal néhány csokor hínárt amit rádrótozol kőre majd bedobod a vízbe, de őszre meglesz a talicskára való belőle és a vízed  is ivóvíz minőségű lehet akár.  

Grodak Creative Commons License 2016.03.09 0 0 74540

Hát ennyi növény volt benne eddig,sajnos a hínárok nem maradtak valamiért,de remélem idén már jobb lesz a helyzet. A tó kb 8-9 m3, a partján a sekély rész olyan 25-30 cm, a középső rész kb 60 cm,a többi meg 85-90cm mély,van benne 2 nagy aranyhal,3 kis koi és kb 40 db kicsi aranyhal amik már itt születtek,szines kis halkajákkal etetem őket napi 1x,holnap lefényképezem a kiszedett algát meg a már visszanövőket a növényen,remélem mindent sikerült leírnom és tudtok hatásos tippeket adni az algára:-),gondolkozom kagylón is,volt benne sok csiga,meg vízibolha, rengeteg kis ászkarák van benne,meg hát az alga.-(

Előzmény: liptakrobi (74531)
Grodak Creative Commons License 2016.03.09 0 0 74539

Nagyon örülnék a Víztöknek ha valóban van "felesleges". Elmegyek érte bárhova:-) Egyébként a tó tavaly készült,még elég fiatal.

Előzmény: ivaan (74534)
Grodak Creative Commons License 2016.03.09 0 0 74538

Ezek a képek mindig megsziv....

Grodak Creative Commons License 2016.03.09 0 0 74537

nagyjából 9m3 az egész,egyébként szupi tiszta a tó vize,de ezek az algák megőrjítenek.:-(Ilyen volt nyáron a víz,csak zavar a fólián,köveken és növényeken lévő alga lévő. Bosszant! A vegyszerezést meg valamilyen algamentesítővel gondoltam ami nyilván nem a wc-be való:-)  

Előzmény: liptakrobi (74526)
Jahno Creative Commons License 2016.03.09 0 0 74536

Ja, bár halak nem annyira mozgolódnak, egy jó bozótvágóval neki kell esnem a száraz gazoknak.

Előzmény: gomba2008 (74535)
gomba2008 Creative Commons License 2016.03.09 0 0 74535

Felébredtünk. 

ivaan Creative Commons License 2016.03.08 0 0 74534

Ezek a szerek paraszt vakítások ! nekem sosem kellet és még itt sokaknak, pedig volt, hogy egy egész muskátlis láda beleborult ! Lett benne olyan alga takaró, hogy egy darabban egy paplanként húztam ki a partra gereblyével. Én mindig ajánlom, hogy adok ajándékba szívesen Víztököt mert az gyorsan nő, ezért hamar árnyékol és a rizomája rengeteg tápanyagot fel vesz a vízből.

Előzmény: liptakrobi (74533)
liptakrobi Creative Commons License 2016.03.08 0 0 74533

Mikor úgy érzed már jó idő van és van kedven babrálni a hideg vízben a szűrővel.

Előzmény: Barkas_spiler (74532)
Barkas_spiler Creative Commons License 2016.03.08 0 0 74532

Sziasztok!

Elkezdett zöldülni a vizem,de még elég hideg van sajnos.

Mikortól kell elkezdenem szűrni a tavat?

Köszönöm.

Üdv.

liptakrobi Creative Commons License 2016.03.08 0 0 74531

Igen szép a tied, jól elburjánzott minden.

Egyébként az is segítene itt a fonálalga ügyben ha lenne legalább 1 kép, vagy hogy tudnánk menyi növénye van, hogy néz ki a tava mekkora, hány köbméteres. Mert érted hiába írjuk hogy a növényektől, majd rendbe jön, ha nincs neki csak 1 kis tő tavirózsája.

Nálam is van egy pár növény, de nem így elburjánzva, de volt és van is fonálalgám a nagy köveken megtapadva. Egyenlőre hagyom így, de szinte még csak a nőszirom kezd zöldellni.

Előzmény: gunsmoke (74530)
gunsmoke Creative Commons License 2016.03.08 0 0 74530

Múlt nyáron sokat szenvedtem a fonalastól, majdnem mindent kipróbáltam. Aztán egy hónapra elutaztunk külföldre, és sokat aggódtam a tó miatt - feleslegesen. Amikor hazajöttünk, az alábbi látvány fogadott. Elszaporodott növények, kristálytiszta, algamentes víz, és vidáman lubickoló halak. Szóval ha jót akarsz, hagyd békén és a "türelem (tavi) rózsát terem" - majd meglátod!

Előzmény: Grodak (74522)
liptakrobi Creative Commons License 2016.03.08 0 0 74529

Azért van ami nem olyan ártalmas mintha hipóval átmosnád a tó falát. :D
http://mypet.hu/11077-jbl-algopond-direct-250-g-fonalalga-elleni-szer.html

http://www.neptunakvarium.hu/index.php?modul=cikk&c=3533&f=1
http://www.neptunakvarium.hu/index.php?modul=cikk&c=3534&f=1

Hogy itt az útobbi 2 be mi van nem tudni mert a gyártó oldalán sincs rajta, esetleg a doboz hátulján lehet írják.

ivaan Creative Commons License 2016.03.07 0 0 74528

Fonal alga ellen ? Árnyékolj és rakd tele nővénnyel a tavat ,de úgy hogy ne maradjon az alga számára éltető fény sem tápanyag ! ilyen egyszerű ! Az iszapot vödörrel amit tudsz merj ki a többi meg leülepszik hamar és betelepülő nővénynek jó táptalaja lesz. Nem kell a vegyszer meg uv azt csak a lusta embereknek való. 

Előzmény: Grodak (74525)
ivaan Creative Commons License 2016.03.07 0 0 74527

Vegyszerezni a WC kell !!

Ez kertí tó itt hasznos bacik is vannak és a biólgia mindent meg old, de mielőtt nekiállsz legalább olvass után vagy hallgass azokra akik itt vannak a topikon ! 

liptakrobi Creative Commons License 2016.03.07 0 0 74526

Jó, de amiket írtam nem kell leereszteni a vizet, hány köbméterről beszélünk amugy?

Grodak Creative Commons License 2016.03.07 0 0 74525

Igen,azt már  láttam én is,iszapporszívóval kiszedtem a nagyját,de még sok van:-((((

Maradt a vegyszer,mert szeretném leereszteni az egészet,és mindent lecsutakolni:-(

Köszi

Előzmény: liptakrobi (74524)
liptakrobi Creative Commons License 2016.03.07 0 0 74524

A fonálalga az egyik legrosszabb fajta, megtapad a köveket mindenhol, talán ha megvonod a fényt akkor eltűnik, vagy ha vegyszert használsz, lehet kapni a pond line valami kékitő árnyékolo cuccot, elvileg jó lenne, de nagyon lassan bomlik le a kékség, pedig elég lenne szerintem 3-4 nap is. Én ezért is csak 1x használtam, mert nagyon sokáig kék maradt a viz. :S
Viszont van valami drágább cucc is amit beleszornak a vízbe és a fonálalga elpusztul, és simán kitudod szednni a vizből.

De a legegyszerűbb ha meg probálod megelőzni hogy elszaporodjon.

Csinálsz róla képet?

Előzmény: Grodak (74523)
Grodak Creative Commons License 2016.03.06 0 0 74523

Szia! Tavasszal megnézhetnénk a szép tavadat? Ha nem lenne gond?

Csomó kérdésem lenne.:-)

Jahh! Fonalalga ellen valami???

köszi

Előzmény: Dogfüggő (74144)
Grodak Creative Commons License 2016.03.06 0 0 74522

Sziasztok!

Fonalalga ellen valami?Nem akarom az egészet leereszteni és kitakarítani.

köszi

vénkecsi Creative Commons License 2016.03.06 0 0 74521

Kérdezném viszont, hogy ti már ilyenkor etettek ?

Ősszel 7-10 fok alá mikor lemegy a hőmérséklet, onnantól nem adok a halaknak.

Most hogy többször kisütött a nap és  már feljöttek napozni, mikor meglátnak jönnek tátogatva.

Csak félek hogy még kora lenne, jöhetnek még komoly fagyok.

Túl sok túrnivalójuk nincs még az alján, 3 éve újítottam meg a tavat, iszap nem sok van még.

vénkecsi Creative Commons License 2016.03.06 0 1 74520

Pedig amit a praktikus áruházban a zárt rendszerű szűrő/szivattyúhoz adtak tavi tömlő sem jobb, sőt hulladékabb mint a sima lépésálló gégecső.

Nekem utóbbi kibírta vagy 7-8 évig, ez a spirálos erősítésű meg már a harmadik helyen esik szét, repedezik...

Előzmény: Krampocska (74519)
Krampocska Creative Commons License 2016.03.04 0 0 74519

Ezen filóztam énis most kb. 10 napot, de még ha nagyon fáj is az ára én megrendeltem a rendes szivattyú gégetömlőt, mert nem igazán tetszett az állaga ennek az olcsóbb lépésállónak.

Pedig nekem pont 25 m-re van szükségem.

Előzmény: em_laci (74517)
liptakrobi Creative Commons License 2016.03.04 0 0 74518

Menj be egy víz szerelvényes vagy kertészeti boltba, tuti lesz nekik 10 féle spirál tömlőjük, vagy gégecső, ki hogy nevezi. (lehet ezt szokták rakni a a hagyományos szivattyúhoz a lábszelephez a szívó részre mert ezt nem szívja össze.)
Én láttam már olyan zöldet (5-6 bar), ami kurva kemény volt, tuti lépésálló azt jelzi, hogy ha rálépsz nem nyomódik össze.
És voltam már az Obiba fogdostam a tavi tömlőt az olyan puha volt.

Ha a tóba rakod nyilván nem lehet merev, kemény mert akkor kiáll eláll mindentől, nem idomul sehova, szerintem azért van speciális tavi tömlő,mert az puha jól odailleszkedik ahová kell.

Kérdés az hogy neked hány méter kell, mert 3-4 nél nem számít annyira, de ha 25 méter kell akkor meggondolandó.

Előzmény: em_laci (74517)
em_laci Creative Commons License 2016.03.04 0 0 74517

Lépésálló gégecsövet használ valaki szivattyúhoz? 0,5 bar-t szerintem simám el kellene bírnia.

200 Ft/m a "hivatalos tavi tömlő" 1100 Ft-jával szemben...

caterina3 Creative Commons License 2016.03.03 0 0 74516

Igen, tudom, hogy mérgező (kérdés, hogy a siklóra valójában hat-e a mérgük, vajon vizsgálta ezt valaha valaki?), de azt tapasztaltam, hogy ahányszor megjelent nálunk sikló, hirtelen drasztikusan megfogyatkozott az unkák száma, addig és azután pedig állandó volt. Ez nem lehet véletlen, szóval nem vagyok meggyőződve arról, hogy nem szerepel náluk mégiscsak az étlapon. :-))

Mások az arányok nyilván, mert Nálad rengeteg kecskebéka van, nálunk meg csak mutatóban egy-kettő, de nálunk nagy békességben élnek egymás mellett az unkák és a kecskebékák. Egymástól húsz centire ülve, illetve lebegve szoktak vadászgatni. A kecskebéka a főnök (kb. ötször akkora), az vitán felül áll, az unka meg enged (kénytelen).

Előzmény: gomba2008 (74514)
gomba2008 Creative Commons License 2016.03.03 0 0 74515

Szerintem jó választás. Részben épp a fogyasztása miatt. Értelmetlen a szükségestől nagyobb teljesítményűt venni. Szerintem legalábbis. 

Előzmény: em_laci (74513)
gomba2008 Creative Commons License 2016.03.03 0 0 74514

Az unka mérgező. A sikló ezt tudja is. Értem, ha nem örülsz, nem szereted őket és kész. Tiszta sor. A tévhiteket szeretném csupán eloszlatni. Igen, rákap akkora zsákmányra is, amit nem tud benyelni, ezt a saját szememmel is láttam többször is. De soha nem láttam még harapásnyomot az elengedett zsákmányon sem, sőt magamon sem, pedig sokszor fogtam már a kezemben. A gyerekeimnek is odaadtam amikor még kicsik voltak, és még mindnek megvan  a karja. :))))) Sokáig azt sem tudtam, hogy van foga! Nagyítóval nem nézegettem a száját egyszer sem, pedig az kellene hozzá. :)

Szerintem nálam az unkák azért rejtőzködnek, mert utálják a kecskebékákat. Nem tudom, az okát, ez is csak megfigyelés. Ahol a zajos kecskebékák belaknak egy vizet, az unkák sajnos elmennek. A patak nálam a menedékük, ott szoktam látni őket. 

Előzmény: caterina3 (74508)
em_laci Creative Commons License 2016.03.03 0 0 74513

Ez kb. 300 Ft-ot zabál hetente(!) és 2,2 méter az emelő magassága.

Ja és nem utolsó sorban van náluk 32-es KPE cső 190 Ft-ért :)

Előzmény: gomba2008 (74511)
gomba2008 Creative Commons License 2016.03.03 0 0 74512

Üdv az elmebeteg klubban. :))))))))))) Mintha magamat látnám a tóparton a telóval a kezemben. Hogy örülök, ha néha felbukkan egy-egy csíkos! 

Előzmény: gunsmoke (74505)
gomba2008 Creative Commons License 2016.03.03 0 0 74511

Kb. ilyesmi van nekem is. Tökéletesen megfelel a patak üzemeltetésére. Kb. 1,5 méter magasságig kell felnyomnia a vizet, nagyjából 15 méteres csövön. Semmi szükségem ennél erősebbre. A fogyasztást sem árt figyelembe venni. Merthogy napi 24 órában üzemel márciustól kb. október-novemberig. 

Előzmény: em_laci (74503)
em_laci Creative Commons License 2016.03.02 0 0 74510

Gondoltam veszek egyet (vagy kettőt), szűr is, jól is mutat és oxigént is ad pluszban...

Előzmény: Ladybee (74504)
caterina3 Creative Commons License 2016.03.02 0 0 74509

Pont azon a tájékon volt a halainkon sérülés, ahol ennek a siklónak a feje van a halon.

Előzmény: öreg_néne_b (74506)
caterina3 Creative Commons License 2016.03.02 0 0 74508

Biztos nagyobb  tavad van, mint a miénk, nálunk nyár végére gyakorlatilag alig volt hol úszni a halaknak. A mi tavacskánk vízfelülete alapból csak két és félszer másfél méteres, és körben van egy sekély ültetőpad, tehát a közepe a „mély” rész. Azt meg nyár végére olyan szinten telenőtte a tavirózsa meg a hínár (a ritkítás ellenére), hogy ott nemigen tudtak nekiiramodni a halak. A mieink is makkegészségesek voltak, egy-két nappal előtte még vígan fickándoztak, az egyikük  a kedvencem volt, őt különösen szemmel tartottam.

Ilyen sűrűn tele volt nőve tavaly őszre a tavacska:

A siklóknak egyébként semmiképp nem örülök, mert felzabálják az unkákat is, amit viszont nagyon sajnálok.

Előzmény: gunsmoke (74505)
kismonika... Creative Commons License 2016.03.02 0 0 74507

Az erdei békáknál megvolt  a románc...

öreg_néne_b Creative Commons License 2016.03.02 0 0 74506

Ha el tudja kapni, a sikló próbálkozik akkora halakkal is, amit esélytelen lenyelnie.

gunsmoke Creative Commons License 2016.03.02 0 0 74505

Nálunk négy sikló él a tóban, gyakran órákig figyeltem őket, hogy elkapjak egy-egy jobb fotót. Gyakran startoltak rá a halakra, de soha nem sikerült elkapni egyiküknek sem egyetlen aranyhalat sem. Amikor az első megjelent, én sem voltam "boldog" tőle, de hamarosan beigazolódott, hogy az aggodalmam teljesen fölösleges. Ha netán -tán mégis elkapnának egyet, azt teljes mértékben a természetes szelekciónak tudnám be (de ez még ezidáig soha nem fordult elő, mert a halaim - most lekopogtam - teljesen egészségesek.

Előzmény: caterina3 (74502)
Ladybee Creative Commons License 2016.03.02 0 0 74504

Gyerekjáték ! :-) Mire kellene ?

Előzmény: em_laci (74503)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!