Keresés

Részletes keresés

isroka Creative Commons License 2004.09.17 0 0 814
Pronizsuzsa nem tudok Neked levelet írni! Mindig ezt kapom vissza:

Hi. This is the qmail-send program at be02.mail.axelero.hu.
I'm afraid I wasn't able to deliver your message to the following addresses.
This is a permanent error; I've given up. Sorry it didn't work out.

<pronizsuzsa@axelero.hu>:
The users mailfolder is over the allowed quota (size).

Szóval azt írtam volna Neked:

Szia!

Köszi az infókat. Én meg most hétvégén kapok egy Bioptron lámpát kölcsön
olyanvalakitől, akinek szintén ponrckorongsérve van, és nagyon dícséri. Majd
beszámolok az eredményről.

Én most egy sima díszpárnával a derekamnál ülök a gép elött. :)



Fidoli!
Pronizsuzsa kérdései engem is érdekelnek!
Előzmény: pronizsuzsa (812)
gr.ngo Creative Commons License 2004.09.16 0 0 813
Sziasztok!
Nekem (egyelőre) nincsenek ilyen problémáim, viszont lenne egy kérdésem: ha ropogtatom a nyakamat (illetve a gerincemet is néha, igyekszem mindenről leszokni...) az okozhat ilyen torzulást? Ez a porckorong tud regenerálódni? Egyáltalán mennyire okozhat súlyos dolgokat amit csinálok(tam)?
Üdv: gr.ngo
pronizsuzsa Creative Commons License 2004.09.16 0 0 812

Fidoli!

Én is érdeklödtem a gyógytornászomnál erröl a McKenzie módszerröl, de ö nem tud semmit róla, ill. nem tudott ajánlani senkit. Te hol találtál erre gyógytornászt? Szeretném elkezdeni én is, most már elég jól vagyok, a sima gyógytorna nagyon sokat segített, de addig nem akarok visszamenni dolgozni, mig teljesen ok nem vagyok. Már ha ebben a betegségben van ilyen állapot. Én is kb. 10 órát ülök egyhuzamban. Az uszást is említetted, ilyen uszást csinálsz? Csak ugy mezeien hátuszás,melluszás, vagy valami spéci vizitorna?

Köszi a segitséget elöre is.

Fidoli Creative Commons License 2004.09.15 0 0 811

Szia isroka!

 

A gyógytornászom szerencsére jó fej, és őszintén megtudtam vele beszélni, hogy hallottam, hogy nem mindenkinek válik be a MCKenzie torna. Ez nyilván atól is függ, hogy milyen állapotban vagy. A Tesóm sikerrel alkalmazza: ülő munkát végez, de napont 3-5-ször hárahajlik. (3 éve műtötték, és nagyon vigyáz rá, hogy ki ne jöjjön újra. Nálunk ez családi örökség vszínű: Nagyi, nagynéni ugyanígy átesett ezen..)Sőt én is a 3 óránként kimentem a WC-be és csináltam szorgalmasan 4 hétig a gyakorlatokat. Visszatérve a gyógytornászhoz azt mondta, hogy ne felejtsem el, hogy 2 hét alatt olyan rohamosan fejlődtem, hogy csak na. Aztán elkezdtem dolgozni, (túlórázni is) egész nap ültem-bár csináltam a gyakorlatokat-munka után mozi,vacsi, barátnőknél ücsörgés, stb... Szóval míg 2 hétig szinte egyáltaln nem ültem csak feküdtem no meg úsztam, ezért az első 7 után úgy tűnik sok volt a gerincemnek a napi 12-15 óra ülés. Én azt mondom, hogy mindenképp vágj bele, ha a dokid is tanácsolja. Most abban egyeztünk meg, hogy akkor folytatom én is, ha nem sugárzik ki a lábamba. Szóval nem erőltetik a dolgot. Figyelem a testem, hogy mi az ami jó, és mi az ami nem. Ezért is mertem abbahagyni, és ezért merem majd újra elkezdni,ha nem fáj annyira. Amúgy tegnap és ma sokkal jobban vagyok, szóval bízom nagyon. Ráaadásul mázlim van, mert baromira szeretek mozogni, nem kényszer a gyakorlatok betartása. Mielőbbi javulást, és persze gyógyulást Neked !!! Ja, és jó Babázgatást!!!!! (Amit tudok javasolni, hogy őszi, hűvösebb időszakban nagyon vigyázz a derekadra lehet kapni a Margit körúton derékvédőt --Gerontex boltban. Én is lassan beszerzem mert érzem, hgy ha erősen légkondis helyre megyek rázendít a derekam... Ja és nekem estére megnyugtatja egy kicsit (inkább az izmokat) a Flector EP tapasz, vagy krém a derekamat.)

 

Üdv,

 

Fidoli

 


Előzmény: isroka (810)
isroka Creative Commons License 2004.09.15 0 0 810
Fidoli!

Szerinted miért nem működött a torna? Nem jó a módszer, nem jól csinálták, vagy egyéb? Érdekelne a véleményed, mielőtt belevágnék.

Pronizsuzsa!
Válaszoltam volna, de visszapattant a levelem (tele van a mailboxod). Beírom ide, végülis semmi titkos nincs benne:
Köszi a lelőhelyet. Én ezt találtam: http://www.tempur.hu/ Ha ezek ők, akkor igencsak
borsos ára van.
Kosmodisket kaptam kölcsön, én sem hiszem, hogy segít. Feküdni meg kifejezetten vacak vele. :)
A türelemmel meg csak egy baj van, hogy lassan elfogy a rokonság összes szabadsága, mivel valakinek most mindig itt kell Kennie emelgetni.
Előzmény: Fidoli (809)
Fidoli Creative Commons License 2004.09.14 0 0 809

Sziasztok!

 

Nagyon megörültem ennek a topicnak, no nem azért, mert vígasztal, hogy ennyien vagyunk akik ezzel a kellemetlen betegséggel küszködnek, (szó szerint) hanem azért, mert sok jó ötletet olvashattam.

Az én történetem, annyi, hogy októberben lesz 2 éve, hogy az első tünetek jelentkeztek: ki is írt a háziorvos lumbágóval, majd kezdeti javulás után novemberben újra egy hét pihi, végül decemberben kikötöttem egy reumatológus profnál, aki ránézésre ill vizsgálat alapján megállpította, hogy gerincsérvem van. (Se röntgen, se CT, se MR) Szigorú fekvés 15 napig, és tavaly január végi kontrollnál, már szinte gyógyult voltam. Elkezdtem újra sportolni, és idén júniusig semmi bajom nem volt, aztán egyszercsak megint arra ébredtem, hogy valami nincs rendben. Kiírt a doki 2 hétre aztán munka, aztán újabb 2 hét, végre csináltak egy rötgent. Aztán egyik nap szó szerint nem bírtam lábra állni. POnt aznap estére mentem volna egy ortopéd szakorvoshoz, aki látva az állapotomat másnapr akiírt MR-re . Végre készült egy megbízható kép a gerincemről.  A szokásos L5-S1 között porckorong kitüremkedés. Azóta elkezdtem a Mackenzie tornát, és eleinte javult, aztán folyamatosan gyorsan romlottam. Elkezdtem úszni járni, de volt, hogy annyira fájt, hogy hazamanni is alig bírtam a munkából nemhogy úszni.. (Pedig nagyon szeretek úszni) Hétfőtől megyek infúzió kúrára, meg Dotem Kiemhez.Azt érzem, hogy megpróbálok mindent megtenni azért, hogy javuljak,  mégis ahogy a doki hozzá álla az egészhez... Magándoki (Egészségpénztár fizeti) és mégis mikor vissza mentem 3 hét után, hogy romlok, akkorazt mondta, hogy itt az ideje a csavarozásnak. (+ héttel korábban azt mondta, hogy ezt helyre lehet hozni, nem kell megijednem, stb..) A Bátyámat is műtötték, neki ki is szakadt, a sérv, hát szegény pokoli kínokat állt ki, de a műtét óta (3 év) teljesen rendben van. Mondtam ennek a dokinak, hogy jövőre szeretnénk összeházasodni a vőlegényemmel, meg babát is és nem mindegy hogy milyen állapotban lesz a gerincem a terhesség, szülés alatt. Nem nagyon hatottam meg....Szóval kicsit félve, de azért reménykedve várom a 7főt, hátha Dotem módszere bevállik...

isroka Creative Commons License 2004.09.14 0 0 808
Pronizsuzsa!
Szó sincs arról, hogy ne szoptatnék, csak az ember rágja a kefét, hogy mit kap most ebből a gyerek, és lesz-e következménye. Ezért szedem a lehető legminimálisabb mennyiséget. Lekopogom, de javulok.
A gerincpárna persze hogy érdekel! Üllő nincs messze Bp-től.

Sfakutya!
Hol lehet bővebben olvasni a Diclofenac-ról? Mert a tájékoztatóban csak az van, hogy terhes, szoptatós ne használja. Bár úgy vettem észre, hogy minden gyógyszer tájékoztatójába ezt írják.

Ezt találtam a McKenzie módszerről:
http://drwimmeragnes39986.hazipatika.net
Mindjárt írok neki mailt.
Előzmény: pronizsuzsa (806)
Sfakutya Creative Commons License 2004.09.14 0 0 807
A Diclofenacról írják: hatóanyaga az anyatejbe csak kis mennyiségben választódik ki - amennyiben a szoptató anya kezelésére feltétlenül szükség van - az lehetséges.
Előzmény: isroka (805)
pronizsuzsa Creative Commons License 2004.09.14 0 0 806

Sziasztok!

isroka!

Én is a Diclofenacot szedem + izomlazítót és ha lassan is, de használ. Én 4 hete nyögök hasonló cipöben, két kitüremkedést állapitott meg a CT egy nagyobbat és egy kisebbet. Egy hete kezdtem el a gyógytornát, elöször csak lassan és kevés gyakorlatot, de most már egyre többet tudok csinálni. Ez a betegség nem egy 7 napos nátha, és sajnos a gyógyszerszedést nem tudod kikerülni, mert az ideggyulladást csak gyógyszerrel lehet rendbehozni. Nekem is vannak gyerekeim összesen 3, tehát tudom, hogy fontos a szoptatás. De! A csemetéd már 5 hónapos, tehát szerencsére nem pár hetes ujszülött, viszont Neked meg kell gyógyulni. Egészen, nem csak ugy félig-meddig. Mert különben kiujul nagyon hamar. Tehát ha ennek gyógyszerszedés az ára, akkor szerintem most a Te egészséged a fontosabb. Ezt gondold végig, meg azt is, hogy a gyereknek egy egészséges anyura van szüksége. Gondolj csak bele, nagyon sok kismama egyáltalán nem vagy alig tud szoptatni mert nincs elég teje. A védönövel biztos nálatok is meg lehet beszélni, hogy szükséged lenne a babának anyatejre. Ha a gyógyszerek miatt Te nem szoptathatod.

A McKenzie gyógytornáról eddig annyit tudtam meg, hogy speciálisan porckorongsérv gyógyítására találták ki, tehát mütét elkerülésére, ez kimondottan gyógytorna nem csontkovácsolás, csak még azt nem tudom, hogy hol és ki csinál ilyet. És mennyiért.

További gyógyulást és fel a fejjel. Én 50 évesen bizom benne hogy rendbe jövök, hát akkor egy fiatal nö biztosan meggyógyul.

Ja még egy dolog.

A gerincpárnáról már kaptam egy e-mailt, nem tudom bp-i vagy-e, én itt tudok egy cimet, ha érdekel jelezd.

isroka Creative Commons License 2004.09.13 0 0 805
No, a neurológus nem lopta be magát a szívembe. Szerinte két lehetőség van: erős gyógyszer vagy műtét. Aha - mondom - pont ezt a kettőt nem szeretném a szoptatás miatt. Említettem neki az alternatív lehetőségeket, úgymint: torna, úszás, masszázs, stb. Hát ő ezekben nem hisz. Ebben maradtunk. Most szedtem egy pár napig diclofenac-ot, a gyerekorvossal egyeztetett mennyiséget. Nem tudom, hogy ez segít-e, vagy csak az idő (már 4 hete), de úgy tűnik szép lassan javulok. Még gondolkodom, visszamenjek-e a masszőrhöz. Annyi mindent olvastam itt, kinek ártott, kinek használt.
Szerintetek egy derékmerevítő öv segít a megelőzésben? Mert akkor megpróbálok felíratni egy ilyet. Sokat kell még a kiskrapekot emelgetni.

Ez a gyógytorna engem is érdekelne. Milyen az a gerincpárna? Derékpárnáról már hallottam.
Előzmény: pronizsuzsa (804)
pronizsuzsa Creative Commons License 2004.09.13 0 0 804

Sziasztok!

Érdeklödöm, hogy mit tudtok a McKenzie féle gyógytornáról. Csak a nevet olvastam több helyen, de semmilyen elérhetöséget nem tudok. És még egy dolog, hol lehet gerincpárnát kapni.

 

isroka! Mi van veled mit mondott a neurologus?

isroka Creative Commons License 2004.09.06 0 0 803
Nem imádkoztam jól. Az MR egy nagy sérvet és két kisebb "kitüremkedést" mutatott ki. :(
Megyek vissza a neurológiára, hátha ott megmondják a frankót.
Előzmény: isroka (802)
isroka Creative Commons License 2004.09.03 0 0 802
A próféta szóljon belőled! Köszi, kicsit megnyugtattál.

A derekam sajnos gyerekkorom óta rendszeresen kikészül, de ennyire még soha nem fájt és nem is tartott ennyi ideig. A háziorvos először masszőrhöz küldött, az meghajtogatott, ropogtam is rendesen, de gyógyulni csak nem akart. Mondogatta, hogy gyulladáscsökkentővel gyorsabban menne. A harmadik kezelés után mondta, hogy szerinte ez sérv. Hát, holnap már okosabb leszek.
Amúgy most nálunk is a nagymamák emelgetik az apróságot, én "csak" megetetem. Manócskám éppen ma 5 hónapos, és kb 1 hete úgy mászkál körbe a szobában, mint a csík. Nagyik futnak utána. :))
Előzmény: Sfakutya (801)
Sfakutya Creative Commons License 2004.09.03 0 0 801
Isroka!

Ne ijedj meg, nem valószínű, hogy sérved lesz. A derekad azért készült ki, mert nagyon sokat hajolgatsz a kisbabádhoz. Amikor nekem volt pici a gyerekem(sőt, másfél év különbséggel két gyerekem!), akkor készült ki a derekam. Annyira kikészült, hogy nem tudtam lábra állni, nem tartott meg a lábam. Még a WC-re is alig tudtak kitámogatni. A derekam kezdett előszőr fájni, majd egy váratlan pillanatban nem tudtam tovább mozogni. Én is nagyon megijedtem. A gyerekeket a nagyszülők vették át, én pedig egy hétig csak feküdni tudtam és fájdalomcsillapítókat szedtem. De gondolj bele, hogy mennyit hajlongasz Te is. A kiságyba be, onnan egy kb 8-10 kg-os apróságot kiemelni, szoptatni, pelenkázni, és ezt mind görnyedt testhelyzetben. Tehát fel a fejjel, ne gondolj a legrosszabbra, nem valószínű a sérv. De menjél el kivizsgálásra, és ha kiderül, hogy nincs sérved, akkor egy kicsit pihenj, aztán ha elmúlik a fájdalom, akkor szánj magadra egy kis időt és erősítsd meg a hátizmodat. Nem kell otthon hagyni a picúrt, hiszen otthon is lehet tornázni.
Előzmény: isroka (800)
isroka Creative Commons License 2004.09.02 0 0 800
Sziasztok,

még egy jelentkező. :) Két hete kivettem a Babócámat a járókából, azóta úgy állok, mint egy kérdőjel. Neurológus szerint porckorongsérv. Szombaton megyek MRI vizsgálatra, drukkoljatok, hogy ne az legyen! Szurit, gyógyszereket nem kaphatok, kórházról, műtétről meg végképp szó sem lehet, mivel Babóca csak anyatejet kap.
Miért pont ilyenkor jön az embernek ilyen nyavalyája?

isro
Laurer Creative Commons License 2004.09.01 0 0 799

Hi wakeboarder2 és minden műtött,

 

5 héttel a műtét után viszonylag jól vagyok. Ma első napomat töltöttem első munkahelyemen, ez biza' ülőmunka volt, de óránként sőt gyakrabban is fel-fel álltam sétálgatni. A derekam néha visszabeszélt, főleg feszítő érzés formájában, de azért ki lehetett bírni. Az izmaim már hiányolják az úszást, de azt majd csak az első kontroll után. És bizony vannak olyan testhelyzetek, amikor a derekam azonnal jelez, pl. TV előtti kicsavart pozitúrában való tespedés, illetve annak galád megkísérlése. Ha egyenes tartással ülök vagy állok, nincs probléma. És ilyet, hogy pl. fekvőtámasz meg sem kísérelek, nem akarom hazavágni a gerincemet. Emelni pedig SEMMIT. A lábam szerencsére jól van, néha mintha görcsölne, de hamar elmúlik.

 

Gyógyuljatok, szörfös sorstársam várom beszámolódat a hónapfordulódnál.

Üdv

pronizsuzsa Creative Commons License 2004.08.31 0 0 798

Jó reggelt és szép napot mindenkinek!

 

Kedves wakeboarder2! Elolvastam az általad ajánlottakat, de én nem zsibbadok és nincs érzéskiesés a lábamban. Tehát reménykedek. Nekem csak a bal lábam fáj, föleg a térdem és egy húzó érzés van a bal lábamban. Valamint két napja délutánra megfájdul a keresztcsontom és a két medencecsontom és a háti csigolyák valamelyike. Ez nem tudom, hogy jó-e vagy rossz. Söt! Azt sem tudom, hogy feküdjek-e mint a krumpliszsák, vagy felkelhetek, üldögélhetek. Az ideggyógyi azt mondta, minél többet feküdni. De itt olvastam, hogy csak egy-két napig kell feküdni. Holnapután megyek reumatológushoz vissza, kiváncsi vagyok, hogy mit mond ezekre a panaszokra. Egyébként szerinte (mármint a reumatológus szerint) a porckori sérvek 80-85 %-át ma már nem operálják. Gondolom, csak a kiszakadt sérvet mütik.

További gyors gyógyulást minden érintettnek.

 

wakeboarder2 Creative Commons License 2004.08.27 0 0 797

egy ember meg a többiek!!!

 

Nos, 7 héttel az operáció után egészen jól vagyok. Tornázgatok, már annyit sétálok amennyit csak akarok, úszom.

De azt hiszem ez a legveszélyesebb időszak. Ugyanis ha egy kissé próbálom terhelni magam (fekvőtámasz, húzodzkodás) akkor bizony fura érzések vannak a lábamban. Nem fájdalom, hanem olyan érzés mintha egy cérnát fűztek volna a lábujjamtól a fenekemig a bőröm alá és azt huzogatná valaki fel-le.

Olvastam egy stretching könyvben, hogy az idegszál képes lerövidülni traumák esetén. Igaz lehet ez?

 

Már alig várom, hogy elmehessek eg újabb MR vizsgálatra, amelyik megmutatja a műtét utáni állapotot. Jelenleg ezt nem lehet elvégezni, mert valamilyen "letapadást gátló anyag" - melyet a műtét folyamán tettek a területre - még nem szívódott fel és fals eredményt mutatna az MR.

 

Szóval az izmaim már munkára várnak, de nem merem egy picit sem terhelni a derekam, nehogy az elmúlt 7 hét kárbavesszen...

 

Ti hogy vagytok?

wakeboarder2 Creative Commons License 2004.08.27 0 0 796

Kedves pronizsuzsa!

 

Nem akarlak terhelni történetemmel, de talán sokat tanulsz belőle.

Olvad el a 725, 726, 727-eseket és talán be tudod helyezni magad - ebben a szisztémában vagy-e?

Remélem nem!

 

Üdv

wakeboarder2, aki egy jó darabig tuti nem wakeboardozik :-))

Előzmény: pronizsuzsa (795)
pronizsuzsa Creative Commons License 2004.08.27 0 0 795

Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat.Szerdán voltunk reumatológusnál. Kaptam egy szurit a derekamba, és más gyógyszereket. Azóta kb. egész nap fekszem. Lényegesen jobban érzem magam, és remélem elkerülöm a műtétet. Csak azt nem tudom, hogy utána hogyan. Ez a probléma milyen gyakorisággal újul ki, vagy hogyan lehet ellene védekezni. Kezdjek el valamit tornázni? Vagy úszni? Esetleg vitamin vagy más erősítő gyógyszer hatásos? Ha ebben a  témában van tapasztalatotok kérlek osszátok meg velem.

Mégegyszer köszi mindenkinek a biztatást.

Laurer Creative Commons License 2004.08.26 0 0 794

Üdv Mindenkinek!

 

Batti: köszi a biztatást, tényleg a türelem a legfontosabb; és most már úgy érzem beindult valami!!! 4 hét után vééééégre javulást érzek! És mit csinálok? Délelőtt vizitorna, aztán szokásos napi teendők, de mindent csak vigyázva. Szeptember 1-én megyek melózni, ülőmunka, de muszáj lesz kitalálni valamit, hogy kevésbé terheljem... És mellette még egy csomó természetes "gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményt" szedek, mint macskaköröm, homoktövisolaj, ezüst-kolloid, propolisz, inidai csodagomba, svédcsepp, B-vitamin komplexum, C-vitamin. Ha ezektől nem leszek makkegészséges, akkor semmitől. Majd még megírom, hogyan alakulok.

 

pronizsuzsa: az unokatestvérem példáját idézném, akinek komoly sérvei vannak, az elején olyan fájdalmai voltak, hogy 3 hétig CSAK feküdt. Aztán a pihenés jót tett neki, és műtét nélkül megúszta, mostmár tudatosan "karban tudja tartani" magát. Ja, és kosmodisket hord. Szerintem mindenképp pihenj, és ha pihenésre jól reagál, jó eséllyel megúszod a műtétet és odafigyeléssel, tornával nem lesz gond. Azonkívül Dr. Kiem-et tudnám ajánlani, 6ezer, az unokatesóm az első kezelés után megkönnyebbülten ment haza. (Velem mondjuk más volt a helyzet, nekem semmi nem használt, de ez ritka eset.)

 

Doorido: ha sérv, akkor ez a küldöldi út a futással nem túl jó ötlet! Ha külföldön elkezd nyilallni és csillagokat látsz az nem lesz túl felelmelő. Nekem is mindenféle jó dologról kellett lemondanom (télen síelés, nyáron evezés), de már nem bánom. TÜRELEM, várd meg az MR eredményét, addigis keresd a fájdalommentes pózt és pihenj.

 

Sziasztok

Doorido Creative Commons License 2004.08.26 0 0 793

Sziasztok! Először vagyok itt és SOS-ben kéne a segítségetek! Kéne nekem valami jó csontkovács vagy ilyen manuálizédoktor..SÜRGŐSEN..és ez kicsit megnehezíti a dolgom.. Szóval az a helyzet hogy pár héttel ezelőtt sok-sok hirtelen elkezdett mellúszástól történt valami a csípőmben(derekamban)-gondolom én ott és folyamatosan féloldalas érzésem van-mintha a jobb combcsontom ki lenne "fordulva" és állandóan nyilall a jobb lábam-elöl ágyéki részen, oldalt és hátul a farizomnál-meg persze az ágyéki gerincrésznél is.. Elmentem csontkovácshoz.. azt hittem nem használt de így utólag azt mondom igen, mert elmúlt a féloldalas érzés csak a fájdalom maradt.. Hát ezért mentem tovább és kerestem más dokit.. szóval tegnap voltam ilyen manuálterapeutánál (akiről utólag azt súgták hogy nem is olyan jó szakember).. "megmanulálozott" és AZÓTA MÉG ROSSZABB.. visszajött a féloldalas érzés és ugyanúgy fáj.. szóval a legrosszabb verzió. Na de nem is ez az érdekes, hanem vasárnap utaznék külföldre egy futóversenyre..terepen lenne..úgy még le is tudtam volna futni ha csak fáj ÉS NINCS FÉLOLDALAS érzés.. de így teljesen kész vagyok.. A külföldi út ingyé lenne-1 hét-tul.képpen nem is várnak el semmi komoly eredményt.. Csak hát lebénulni sem szeretnék. Szóval ha valamelyikőtöknek lenne valami ötlete így hirtelen-bármi..doki, gyógymód, gyakorlat, gyógyszer..megköszönöm. Ja, és MR vizsgálatra be vagyok írva-holnap..szóval ha porckorongsérv vagy ilyenek természetesen nem megyek..de attól félek hogy nem hoz ki semmit a röntgen és maradok a nagy bizonytalanságban.. Üdv. Dóra

zazie78 Creative Commons License 2004.08.25 0 0 792

Szia!

Nem örülök, hogy itt vagy... :) Nem szeretem, hogy egyre többen vagyunk. Legyen mindenki egészséges!!! De addig is, amíg ez az idilli állapot eljön(?...), jó, hogy van hol találkozni. Néhány dolog, amit én eddig már megtudtam a gerincbajokról: a protrusio disci a sérvet megelőző állapot (még nem sérv, a sérv a hernia disci), amikor a porckorong elkezd kitüremkedni a helyéről. Ebben a stádiumban a folyamat még megállítható ill. vissza is fordítható. Vagyis nem kell nagyon megijedni, a batti által is "elkerülésre javasolt" műtét itt még fel sem merül. A fájdalomcsillapítókról nem nagyon tudok nyilatkozni, nekem a crotalgin kenőcs szokott segíteni, ha már nagyon nem bírom. A földön alvás mindenképpen jó ötlet, és mivel nekem úgy tűnik, hogy neked is az L-S szakasz körül (a derekadnál) van bajod, javaslom a lábaid felpolcolását is. A gerinced pihentetése a szokásos terhelés elkerülése legyen, és ne mozgáshiány! Vannak jó gyógytorna-gyakorlatok, amik a fájdalmat is "azonnal" (8-10 ismétlés után) csökkentik, és mivel az újabb tapasztalatok azt mutatják, hogy a régen kötelezően előírt ágynyugalom csak ront a helyzeten, mindenképp tornázz! (Remélem, hogy az orvosod elküld majd gyógytornászhoz, aki megmutatja, hogy mit és hogyan kell csinálni!) Ami nagyon nem jó, hogy ülőmunkát végzel, de gondolom, ezen nem tudsz változtatni, úgyhogy jó lenne, ha legalább "jól ülnél". A legideálisabb egy speciális ergonómikus szék lenne, de félmegoldásként egy gerincpárna is sokat segítene (én 1300.- Ftért vettem és tök jó, most is itt van mögöttem a széken).

És még valami: ne ess kétségbe, nem történt tragédia! Lesz néhány dolog amire jobban kell figyelned ezentúl, de ha most komolyan veszed, hogy ez van, akkor nem lesz nagy baj!

Mielőbbi gyógyulást neked (is)!

Előzmény: pronizsuzsa (790)
batti1196 Creative Commons License 2004.08.24 0 0 791

Szia pronizsuzsa!

Nem tudom, hogy ez már sérv-e, de azt tapasztalatból tudom, hogy erre most pihenni kell, ha süppedQs az ágyad, akkor feküdj inkább a padlón, vagy valamilyen kemény helyen. Tapasztalatom szerint erre semmilyen fájdalomcsillapító nem használ, szinte kár mérgeznie az embernek magát velük. Próbáld meg pihentetni a gerincedet egy-két hétig, hátha még csak kiboltosult a rugalmas tok, és még akkor esetleg vissza tud húzódni. Remélem, hogy sikerül elkerülnöd a mqtétet!

Jobbulást!

pronizsuzsa Creative Commons License 2004.08.24 0 0 790

Üdvözlöm az összes topicolvasót!

Sajnos ide kellett találnom, úgy tűnik valami hasonló problémával küzdök. A tanácsotokat kérem, illetve talán biztatást is. A helyzet a következő. Én egy abszolut egyszerű középkorú nő vagyok, gyerekekkel, férjjel, normál életmóddal. Semmi extra. Némi súlyfelesleg, cigi no, ital no, és sajna napi 8 óra ülőmunka. Több kevesebb sikerrel oldottam meg eddigi alig-alig jelentkező eü. pröblémáimat. No de egy héttel ezelőtt este némi derékfájással feküdtem le, reggelre ez már komolyabb lett. Két nap pihenés, kevés házimunka után harmadik nap reggel azt hittem, hogy a bal lábam tőből leszakad a fájdalomtól. Iszonyú szaggató kín a térdemig és a térdemben. Ha leültem javult, fekvésre jobb lett, utána kb. 15 percet birtam talpon maradni. Este háziorvos, (a férjem szó szerint bevonszolt hozzá a kocsitól, annyira fájt), a doki adott egy Voltaren injekciót, de a halottnak a csók többet érhet, mint ez nekem. Másnapra Neurológia, doki néni elküldött röntgenre, ahol nem tudtam hanyatt feküdni, és CT-re. Közben Movalis és Mydeton tablettát irt fel. A röntgen nem sokat mutatott. Nagyon-nagyon lassan kezdett napról napra javulni az állapotom, egy hete kezdődött az egész és tegnap voltunk CT-n. Most kaptam meg az eredményt és rettenetesen meg vagyok ijedve. A vélemény Protrusio disci, ami az orvosi szótár szerint porckorong elmozdulás. Ez már sérv? Mi a következő fázis szerintetek? Borzasztóan félek, soha nem voltam beteg különösebben és egy elég beteges férjem van (depressio) most sem dolgozik, betegállományban van. Én nem lehetek beteg! Kérlek segitsetek, ez mennyire lehet komoly. Mit csináljak, hogy javuljon. Nálunk (XVII.ker.) az orvosi ellátás itt-ott bizony hiányos. Anyagilag magánorvosokat nem engedhetek meg. Mi lenne jobb mozogni vagy pihenni. Várom a véleményeteket. És köszi előre is.

batti1196 Creative Commons License 2004.08.20 0 0 789

Hello Laurer!

Kösz a beszámolót! Ne aggódj, a sérv biztos, mert a mostani eljárásokkal, képalkotással biztosan meg lehet állapítani. Légy türelmes, mert nekem is még hónapokig rosszabb volt, mint előtte. Nem szabad erőltetni, mert nem lesz gyorsabb a gyógyulás. Azt, hogy milyen lesz a végső eredmény csak kb fél év után fogod tudni megítélni, amikor már rendesen tudod terhelni is. Én is hallottam olyan emberről, aki két héttel az operáció után már dolgozott, de ezt nem hiszem el, vagy olyan munkája volt, amit el sem tudok képzelni, hogy milyen. Szerintem most legfontosabb a türelem, és a kitartás. A többit majd meglátod idővel.

Jobbulást kívánok!

Laurer Creative Commons License 2004.08.20 0 0 788

Sziasztok !
 
Batti: voltam orvosnál, a reumatológus dokinénim szerint a fájdalmaim 3 héttel a műtét után még nem adnak okot aggodalomra. Szeretnék hinni neki, de azért én aggódom. Merthogy ő azt mondja, az jó jel, hogy bizonyos tüneteim megszüntek. Na ez igaz, tüsszentés nem irritál és a lábam se akar már leszakadni, de a derekamban mintha kést forgatnának.

Vizitornát írt fel nekem, eddig 1 alkalommal voltam, rosszabb nem lett és ez is valami. Továbbá: műtét után 6 héttel megyek az OITI-be kontrollra a sebészhez, és ha akkor is ilyen brutális fájdalmaim lesznek, akkor kontroll MR következik. Azt, hogy azután mi lesz, nem tudom. Mindenesetre jár az agyam, meg olvasgatok mindenfélét, hogy mi a franc lehet ez, ha nem sérv. De elég tanácstalan vagyok. Az orvosokhoz meg sajnos futószalagon érkeznek a betegek. A sebészhez is és a reumatológushoz is. Én egy vagyok a sok közül. Ahhoz, hogy személyre szóló kezelést és követést kapjunk, ahhoz minimum Svájcban kéne élnünk és milliomosnak kéne lenni. Na de hagyjuk.
Szóval nekem most gyógytorna+fájdalomcsillapítók. És ha valami javulást hoz, higyjétek el, írni fogok.
 
DsR: pl. javasolnám a Gerincgyógyászati Nemzeti Központot, vagy másnéven Budai Honvédkórházat. Most neveket hiába írok, ha ismerősöd felkeresi őket úgyis útbaigazítják, egyébként meg úgyis sorbanállás van. De értik a dolgukat az biztos.
 
Gyógyulást, sziasztok

zazie78 Creative Commons License 2004.08.18 0 0 787

Szia! Én is remélem, hogy nem jó helyen jársz :) De azért biztos, ami biztos; a legcélirányosabban így derül ki a sérv: kérsz a háziorvostól beutalót neurológiai szakrendelésre. (és el is mégy :) ) Ha találnak valami neurológiai eltérést elküldenek MR-re, ha nem akkor lesz egy negatív neurológiai leleted, esetleg - ha olyanok a panaszaid - adnak beutalót érsebészetre, kivizsgálásra (a zsibbadás keringési eredetű is lehet). Szerintem megéri megnézetni, mert a vizsgálat egyszerű, gyors, nem fáj. És ha tényleg sérv, jó ha minél korábban kiderül, időben felismerve még jól kezelhető - gyógytornászod meg már van is. Remélem nincs sérved, de azért írd meg, ha elmentél orvoshoz!

 

Előzmény: molloy (786)
molloy Creative Commons License 2004.08.18 0 0 786
Sziasztok!
Remélem, én még nem "találtam ide", csak fölöslegesen aggódom. Zazie, jól megijesztettél, nekem is ilyesmi tüneteim vannak (kicsit azért több), én is a rossz üléssel magyarázom, meg nem mozgok, blabla.. Több, mint egy éve járok egyébként gyógytornászhoz, nem konkrét panasszal mentem, hanem nagymamám cipelt el, de tényleg jót tett a hátamnak. Most a nyakammal küzdünk hónapok óta. A lábzsibbadást, -fájást nem mondtam neki, holnapután mindenesetre megemlítem. Nyilván hülye kérdés, de egyébként milyen orvoshoz kell menni az ilyen dolgokkal?
M.
Előzmény: zazie78 (778)
DsR Creative Commons License 2004.08.17 0 0 785
Sziasztok!
Egyik ismerősöm kért meg, hogy segítsek neki keresni egy jó izület és gerincspecialistát (nem értek hozzá, gondolom mindkettő reumatológus). A következő területeken lenne jó: Budapest, Fejár megye, Tolna megye, Baranya megye. Előre is köszönöm az infókat!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!