Talán(!!!) hétfőre lehet már jelzővel közlekedni az alberti és hárosi végén, addig csak egyéni lezárások és Hívó, feloldója nélkül. Nagyon sok minden csúnyán megégett... :(
A 29-én Kelenföldön leszakadt felsővezeték miatt kb. az egyik fél állványsor leégett, mert hol talált a vezeték visszatérőt, hát a biztberben... Tudomásom szerint még tegnap is csinálták.
Szia aruzsi! Amit csak meg tudsz mutatni róla, az minden érdekel. (pult mindenképpen, és ha a jelfogóteremről is tudsz képet küldeni, azt megköszönném.) Nem lehetne egy látogatást tenni ott a vezetéseddel? :S
Kiégés oka gyakran a fokozatkapcsoló "robbanás".Olyankor a fokozatkapcsolóból kiszabadul a trafóolaj/ nem a főtrafóé/,Ezt a fokozatkapcsolóban bekövetkező hiba idézi elő.Megnő az olaj nyomása.valamerre mennie kell.Van terelőlemez,hogy ne a kontaktorokra menjen,csak hát...A fokozatkapcsolóban kb 70 liter anyag van.Attól függetlenül még ezer dolog miatt ki tud égni/főáramú kábeleknél megnövekedett átmeneti ellenállás miatt/.
Azt hallottam, hogy a V43-as gépben sok olaj található. Milyen olaj? Az aksi összesen hány voltot adnak le főmegszakító (áramtalaítás) után? Azokat hol kell áramtalaítani?
A BKV az más! A villamosemelési gyakorlat szinte minden héten van. (persze mindig más gyakorol) Szoktunk a METRÓ-ba minden évben nagygyakorlatot tartani, valamikór kettőt is. A HÉV emelésről nem tudok. Bár az igaz, hogy a HÉVgázolás esetén ritkán szorúl alá ember. Már volt rá példa. A szétkapcsolás elgurítás sűrűbb. A Mertróban is az a szokás, az árok miatt. A METRÓ járműtelepein soha nem voltam, és nem tudok ottani gyakorlatról sem. Félve mennék oda sőtétben tűzhöz. Rengeteg az ismeretlen.
"Voltam már állomásbejáráson, de ezen kívül nem volt gyakorlat és vagy oktatás. (Fővárosi tűzoltók nem voltak)" Gázolt jármű emelését (tudod: életmentő deszka etc.) szokták gyakorolni a Bkv-nál, de kifejezetten a vasútüzemhez köthető gyakorlat (gépész vagy infrastruktúrás vonalon)... - nem tudom.
A tudomásom szerint a Tűzoltóság (OKF a szakmai főnökség) és a MÁV között létrejött egy megállapodás a kölcsönös tapasztalatcserére, de gyakorlati alkalmazást még soha nem láttam a 11-évem alatt. Voltam már állomásbejáráson, de ezen kívül nem volt gyakorlat és vagy oktatás. (Fővárosi tűzoltók nem voltak) A fórumon olvastam, hogy vidéken ez működik. Olyanról tudok, hogy tölünk ment okos ember a MÁV iskolába. (hogy mit oktatott az nem tudom)
A sínkoronán grafitos zsír segítségével, létrejöhet a 0,1 Ohm-nál kisebb értékű ellenállás? (most kivételesen ne nézzük, hogy szabályos vagy nem a sínkorona)
Infós :"A mozdony megközelítésére van egy tippem: óvatosan. Tudtommal járművet nem kapcsolhat..."
SnailSims : "Mit tegyen a tűzoltó, ha a balesetet szenvedett szerelvény mozdonyvezetője nincs a helyszínen?"
Minekután veszélyhelyzetről (emberélet és anyagi javak mentése) van szó, ezért szerintem KIkapcsolásra bárki(!) jugosult.
Szilit (már amelyiken van ilyen) a legegyszerűbb talán a 811. sz. kapcsolóval rábírni a főmegszakító kikapcsolására. (kívülröl)
BDV-t az akku főkapcsolóval.
Vannak még "ötleteim", de a "sulinetesek" miatt inkább nem írok itt konkrétabb dolgokat.
Mailcímem publikus, s ha van szabadidőd, pár dolgot akár élőben...
(A tűzoltók nem "járnak" vasutas oktatásra? Amikor még volt határőrség, a határőrök jöttek nemzetközi személykocsit okulni, hogy mit lehet kinyitni, mihez nemérdemes nyúlni mer ráz stb...)
Ha a sín aljára kötöm félő, hogy a rozsda miatt nem testel.
Azt magyarázzák már többen, hogy kötheted bárhová, ha nem sikerül a két sín között 0,1 Ohm-nál kisebb értékű ellenállást produkálnod - hidd el, nem egyszerű - sütheted.
A mozdony megközelítésére van egy tippem: óvatosan. Tudtommal járművet nem kapcsolhat, neki az egész egy egység, hiába ég csak a fele. Hévek feszültségmentesítése: a nagyfeszültségű szekrények ajtaja, a tetőlétra és az utasvészfék mikrokapcsolóval ellátott, kimozdításuk az áramszedő levezérlését okozza. (Régebben az ajtókat is lelégtelenítette a vészfékhúzás, manapság már nem, mert balesetveszélyesebb, mint a jelenlegi nem-légtelenítés.)
Bkv-nál azonban a cégen belüli segítség (kék fénnyel) hamar szokott érkezni, és a szemből, hátulról érkező hasonszőrű járművek vezetői is segíteni szoktak, ha kell, akár az áramtalanítás, akár a megfelelő és szakszerű rögzítés, akár az elsősegélynyújtás során, ha arra szükség van.