Ügyes kis cucc, az biztos. Szerinted vette, vagy átalakították valamiből? Ha jól láttam (bár én sem kezelem a német szöveget) egyben a rézsű dőlésszöget is belevágja a parafába.
Viszont a vízmértékes sínleszorítás fájt. Kölyök korom óta ezt nevelték belém, hogy a mérőeszközöket nem ütjük, nem hegesztjük fel sehova, nem dobálunk vele kutyát stb. :)
Ő meg lapjára!!! terhelte.
Más. Láttátok miből van az asztal vázszerkezete? Szerkezeti acél zártszelvényből (legalább is szerintem). Az én olvasatomban ennek van egy nagy előnye, és egy nagy hátránya a fa rácsszerkezetű asztallal szemben:
Előnye, a stabilitás. Kisebb keresztmetszettel erősebb (és szerintem könnyebb) asztalt hozol ezzel össze.
Hátránya, hogy a fém jól vezeti a hangot, főleg, hogy cső keresztmetszetű.
Mivel még nekem nem volt szükségem ilyenre, így lövésem sincs. Lehet, hogy sehogy, próbáld beforgatni 3D-ben, hogy mit mutat a két egyvágányos egymás mellett.
Igen, mert onnantól már a tervben kell folytatni. Rá kattintasz az első vágánymezőre - az ugye pirosra vált - majd a végén lévő kis négyzetre, amiben alaphangon most egy 0 van. Egér görgővel tudod +, -, irányba emelni, illetve süllyeszteni a terepet.
Nem vagyok otthon, így csak okosból tudom Neked nyomni, nincs elöttem a cucc.
A híd és az alagút kapcsológombja felül az eszköztárban megtalálod. Emelkedőt/lejtőt pedig szintén ott éred el. Egy kis kockában lévő h betù, alatta, felette egy kis nyíl.
Szerintem nem mazochista, csak ráér:D A többi videóban mozdonyt digitalizál, ütközőbakot világít ki, stb. Érdemes végig nézi az összes videót (kb 15 részes sorozat), mert elleshet tőle az ember néhány fogást.
Előre lapozgatva még a váltók méretei is megtalálhatók. Ez alapján rajzoltam meg AutoCad-ben... Aztán letöltöttem a Scarmot, amiben A-Z-ig mindenféle geometria mindenféle méretarányban megtalálható.
Egyébként van egy német kolléga, aki a BTTB terepasztalának "Tilligesítését" ledokumentálta a Youtube-on. Én végig néztem már, egy mukkot nem értettem belőle, de a képek magukért beszélnek:D
Az ívsugarakban is van változás. Ha egy BTTB-geometriájú pályatervet átdolgozol Tilligre, kb. 1,2-1,5-szörös alapterület-növekedéssel kell számolni. Legcélszerűbb beszerezni valahonnan egy alkalmas modellpálya-tervező szoftvert, amely tartalmazza a kívánt vágánytípust, vagy könnyen letölthető hozzá.
A Pilznek semmi köze a BTTB geometriához, csak annyi, hogy mind a kettő 12mm-es nyomtávval rendelkezik, ugyanis anno a H0-sat kicsinyítették le, és ezt folytatta a Tillig. Amennyiben ugyanazt szeretnéd megépíteni Tilligből, akkor flexi vágány, és Váltógyártó-féle BTTB geometriájú váltók.
Eladó Tillig-Beckmann TT BR 103. 228-3-as DB IV-es korszakbeli villanymozdony. Teljesen új, karcolásmentes állapotban, csak próbálva volt. Eredeti dobozában, papírjaival, és bontatlan kiegészítőivel. Cikkszáma 02440.
Már régen kifutott modell, külföldi aukciós oldalakon is csak nagyon ritkán kapható.
Irányváltó világítással, előre fehér, hátra piros LED-del.
Ára: 36.000 Ft. HELYETT: 34.500 Ft.
Személyes átvétel Budapesten lehetséges, vagy előre utalás után postázom.
Két irányban tudsz elindulni TT kezdőkészletekkel.
Az egyik a korábban is említett, ún. modellsínes rendszer, ami a megszokott, talpfarácsos, I profilos sínanyaggal operál, kiviteltől függően ovál, vagy váltós-csonkás alapfelépítéssel. Ezeket csak és kizárólag asztalon, vagy szöszöktől mentes PVC padlón, vagy laminálton szabad használni. Ehhez a sínrendszerhez gyakorlatilag minden elképzelhető kiegészítőt kapsz, fel tudod mérni, hogy hogyan fejleszd, milyen ütemekben. A kész sínek nem olcsók, de gyors építést segítenek, de vannak sínszálból és talpfarácsból összerakható elemek is, sőt váltó-építőkészletek is, amivel kicsit gazdaságosabban lehet terepasztalt építeni. Ha egy későbbi cél valóban egy asztal, akkor ilyennel indulj neki.
A másik startos megoldás az ún. ágyazatos sínrendszer. Ez pont a szőnyegen, karácsonyi dilikörben, meg alkalmankénti vonatozásra van kitalálva. A szettekben található alapovál mellé kb. 15 ezer ft-ért vehető két különböző kiegészítő készlet is, amiben további egyenesek, ívek és váltók is vannak. Az ilyen alapszetthez csomagolt kupon azt hiszem 10 euro kedvezményt jelent egy kiegészítő készlethez.
Az ágyazatos sínrendszer egy nagyon jól eltalált sínanyag, viszont nem lehet olyan mértékben bővíteni, mint a fent említett modellsínt. De ez nem azt jelenti, hogy korlátba ütköznél vele. Csak nincs annyi féle elem. A meglévőkkel viszont rengeteg változatos pálya építhető. És tényleg jó arra is, hogy ne koszoljuk össze a modelleket egy használat során...
Van olyan modellező, aki ágyazatosból épített terepasztalt, tehát még ez sem akadály.
Az viszont tény, hogy az ágyazatos jóval drágább, mint a sima modellsín. Úgyhogy ezek összegzésével érdemes belevágni a kezdőkészletbe.
Több gyártó is van:
Tillig
Ami a modelleket illeti, semmi baj velük. Az ágyazatos kezdőszettes mozdonyok kicsit egyszerűbbek, mint a külön kapható változatok, de a belső és az elektronika a nagyokéval megegyező.
A modellsínes kezdőkészletekben teljes értékű modellek vannak, de ezek a szettek jóval drágábbak is.
A Tillig PWM vezérlője analóg rendszerű, 0 állásban kapcsolóval, tehát nem zúgatják az álló mozdonyt. Digitálisban a korábbiak Lenz központot használnak, a mostaniak Uhlenbrock-ot. Mindkettő ipari sztenderd, gond nincs velük.
Roco
Minden esetben sín nélkül adják a készletet, amiben teljes értékű modellek vannak. A kisebbek még MultiMaus-szal, a nagyobbak már Z21 központtal vehetők meg.
Ebay-en, vagy használt kereskedelemben lehet még találni Piko-Tillig vegyeskészletet, illetve volt egy rövid ideig Arnold kezdőszett is sínekkel, vezérlővel.
Én két és fél hete vettem analóg startszettet (art.no. 01425)
- A vasúti járművek teljes értékű modellek, erről most nem beszélnék részletesebben, a lényeget már elmondták.
- A kézi vezérlője kicsit gagyi. Nem pattan össze rendesen a ház két fele, könnyen szétesik. Bár PWM szabályzó, mégsem lehet olyan finom lassú menetet produkálni vele, mint amilyennek egyes szakmabeliek állítják... egyszerűen álló helyzetből megugrik a mozdony. PIKO FZ-1-es trafónál szebb a lassú menet. Persze lehet, hogy csak azért, mert ez "start készletes", a nem startosnál, aminek tartozék kivezetése is van, talán finomabb a vezérlés. Ami még egy picit zavaró számomra az, hogy a tekerő 0 állása nem a vezérlő szimmetria tengelyében van, hanem jóval odébb.
- A lejjebb említett oválpálya csonkavágánnyal meglepő tulajdonsága, hogy a váltóhoz elektromos állítóművet adnak. Nagy előny, ez tetszik benne.
- A készlethez adott Warbi kasznija egyszerű anyagában színezett fröccsöntvény, semmi extra festéssel, de ügyeskedve egész szép modellautót lehet belőle kreálni.
- Kézi szétkapcsoló a közismert Zeuke/BTTB, csak ki lett marva belőle és Tillig lett belegravírozva.
- A sínre helyező hidat mindeddig hülyeségnek tartottam, de most hogy van tök jó dolog:D
- Ajándék Tillig múzeum belépő: Nincs mit róla mondani, csak ki kell jutni Sebnitz-be.
Én úgy tudom, hogy már (majdnem) az összes mozdony digisen előkészített, azaz bármikor digitalizálható, a start szettesek is. Pár éve én is vettem - nekem a szerelvényre fájt s fogam belőle. Teljes mértékben kompatibilis a többi termékkel.
Ha analóg modellezésre vágysz szerintem megéri, de ha digitálisat szeretnél még mindig ott a lehetőség, hogy utólag kap dekódert (meg vezérlőt, stb.), vagy már most digi szettet veszel. Ezt neked kell tudnod.
Én meg vagyok elégedve az analóg startszettel, teljes értékű modellek voltak benne, ovál pálya, egy csonkavágánnyal. Később ez is bővíthető tetszés szerint.