Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Nem tudom, hol laksz, így nehéz tippet adni, legkönnyebben a helyi TIT tanfolyamokra lehet jelentkezni.
Az ELTE Biológiai Tanszékcsoportja és a Magyar Mikológiai Társaság közös szervezésében 2000-ben indul egy 120 órás önköltséges gombaszakértői tanfolyam, amelynek végén gombaszakellenőri vizsga tehető. A tanfolyam díja 35 ezerFt, amely a vizsgadíjat nem tartalmazza. Jelentkezni február 20-ig lehet az ELTE Növényélettani Tanszékén dr. Jakucs Erzsébetnél (1088 Budapest, Puskin u. 11-13., Tel/FAx: 266-0021 vagy emilben jakucse@ludens.elte.hu) Elmélet sok lesz, viszont terepgyakorlat alig-alig.
Ha gyakorlatot akarsz tanulni, és sok-sok kiváló gombászt megismerni, legjobb ha elmész a szombathelyi gomábászok szervezte országos gomásztalálkozókra. Tavaly az Őrségben volt egy ilyen tábor, előtte meg Ormándpusztán. Az egész egy hosszú hétvége szokott lenni, aki tud, hoz valami érdekes gombát magával és helyben persze is lehet gyűjteni. Este a zsákmányt kiteszik valahova, mondjuk egy hosszú asztalra és megy a duma... Az idén ősszel - asszem szeptember második 7végén- a Bakonyban, Zircben lesz a találkozó. Ezt ha szereted a gombákat semmiképpen ne hagyd ki, fantasztikus sokat fogsz látni-tanulni, egészen rendkívüli emberekkel fogsz megismerkedni. Ha csak egy kicsit ismered a gombákat -ilyen vagyok én is- az sem gáz, nem érezteti senki veled, itt a gombaszeretet a lényeg. Az meg végképp nem, hogy mi vagy a civil életben. De majd meglátod! Én a barátaimmal ott leszek.
Jelentkezni a szombathelyi gombászok és a szombathelyi gombapiac vezetőjénél lehet, nála még érdeklődhetsz tanfolyamokról is. Mindenképpen irj neki!
Neve: Kalauz József
9700 Szombathely, Rohonci 19.
Mostanában egyébként -felénk legalábbis- a késői laskagombát és a téli fülőkét lehet gyűjteni. Bár már egyre öregebbek. Késő laskagombát a füzeken (elsősorban a csavart-ágú füzeken) lehet találni, bár nekem most a hétvégén gömbakácon is sikerült megcsípni. Fülőkét pedig nyárfákon láthatsz, ha van vízpart a közelben az ártéri nyárfákon keresgélhetsz. A naposabb, melegebb partszakaszokon nagyobb sikerrel.
Látom, nem őrültök meg a mikológiáért, de azért egyszer-egyszer még meg próbálom pendíteni a húrokat.
Szóval, akit érdekelnek a gombák, a gombászat, netán ilyen tanulmányokat folytat, nosza, adjon hangot magáról!
Tudtátok például, hogy a világ legszaporább élőlénye az óriáspöfeteg (Langermannia gigantea), a maga 8 billiárd spórájával?
Ha valaki rendszeresen szokott gombát gyűjteni, írjon nyugodtan a tapasztalatairól!
Akit érdekel a téma, látogasson el a www.mykoweb.com -ra!
Hahó, otouto!
Szokott tanfolyamokat rendezni a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat /TIT/ és a Kertészeti Egyetem is, amely utóbbi most már Szt. István Egyetem néven van összevonva a GATE-val, de attól még a telefonkönyvben biztosan megtalálod mindkettőt.
Sok szerencsét a gombatan-uláshoz, Még valami: van köze a biztonságtechnikának hozzá, tekintve, hogy mérges gombát enni nem biztonságos... :-)), pardon!
üdv,
Ghanima
Bár biztonságtechnikai mérnöknek tanulok, tehát a gombáktól messze áll majd a szakmám, mégis a mikológia, a gombászat az egyik kedvenc hobbim.
Már régóta szeretnék valamiféle tanfolyamra elmenni ezügyben, de nem tudom, hol és mikor szerveznek ilyet. Konkrétan valamiféle gombaszakértői tanfolyamra gondolok.
Ha valaki már megjárt egy ilyen képzést, vagy tud ilyesmiről valami infót, please, dobja fel a
topicra, vagy emilezzen nekem!
Meg aztán, lehet, hogy más is jár ebben a cipőben.
Előre is köszi!
Ja, egyébként a gombákról, gombászatról sem tilos ám eszmét cserélni!