Keresés

Részletes keresés

Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20737
Ha állami, többpárti megeggyezéssel, állami ellenőrzés mellett működne egy ilyen gárda - azt csak üdvözölni tudnám - szintén,- és legjobb tudásom szerint támogatnám a munkáját.

Párthadseregből pedig szintén - kösz, de nem kérek.
Előzmény: Biga Cubensis (20735)
Farkas Roland Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20736

Koszonom Eheslo a valaszodat.

 

Szandekosan kihagytam a tabornoki reagalas egyik sorat, de mostmar akkor azt is bekopizom, az UAV vasarlas fenyeben erdekes lesz. Tessek:

 

"Ami az izraeli vásárlásokat illeti, az mese. Amit tőlük vehetnénk, arra nincs pénz!!!!"

 

udv,

Roland

Előzmény: Éhesló (20723)
Biga Cubensis Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20735

Szerintem eléggé két külön dolog egy professzionális, kongresszus/országgyűlés hozta törvények által szabályozott, támogatott, katonák által vezetett Nemzeti Gárda, mint az USÁ-ban, meg mindenféle pártok, társaságok által kezdeményezett, nem odavaló eszmék által vezérelt  csoport, mint amiket manapság hallani. Az első érdemes kezdeményezés lenne, az utóbbiból én inkább nem kérnék.

Előzmény: dr_kotasz0831 (20733)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20734
Tiszteletem.

Ki volt az az agyament, aki ezeket a baromságokat mondta???!!!
Lehet kérni egy nevet a stúdióba, hogy tudjuk ki az a parlamentben akinek az optimizmusa a Himalája csúcsait, az IQ-ja meg a béka seggét verdesi?
,,A Hazának ismernie kell hősei nevét."
Előzmény: dr_kotasz0831 (20733)
dr_kotasz0831 Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20733

Sziasztok!

 

Politika mentesen megjegyezném a következőket:

(Reggel a klubrádióban volt egy riport, melyben megkérdezték az Emeszpé és az Eszdéesz mittudoménkijét a Honi Gárdával kapcsolatban)

Ugyanis:

A honi gárda kezdeményezését támogatja:

- a KDNP (mint ötletgazda Simicskó képvis.)

- A Fityesz

- Az EmeszPé

és mielőtt örlülnétek elmondom, hogy miről szólt a beszélgetés, azaz mi adta a konfliktushelyzetet, ami miatt meginterjúvolták a delikvenseket:

Aszongya az SZDSZ-es csóka: Nincs szükség honi gárdára mert: (nevetni tilos)

- Nem akarnak munkásőrséget (?)

- Nincs szükség egy ilyen gárdára, mert a Honvédség minden feladatot meg tud oldani. Példaként a sorozatos árvízeket említette, melyet a Honvédség megoldott a civil szervezetek segítségével. (!)

- Egyébként is, az egészet a Fityesz találta ki, hogy elterelje a figyelmet a Magyar Gárdáról (háháháhá, 2002 óta próbálkoznak, akkor még Nemzetőrség néven)

 

Ki hallotta a riportot?

 

Aki nem annak elmondanám, hogy volt egy kérdés a riportertől (igyekszem pontosan):

- Magyarország egy erős állam vagy sem?

Na mi volt a válasz?

Hogy erős. Na most lehet nevetni. :D

Erre azt mondja a riporter csákó, hogy ez meglepi, mert Demeter E. képv. azt mondta nemrég, hogy gyenge. Akkor most mi van? Ezután jött a bullshit, de olyan hogy még nekem is megremegett a kezem a kormányon, pedig én aztán tudok mellébeszélni.

 

Ami marhára feldühített, hogy miért kell valamit elrontani, ha azt lehetne jól is csinálni? Miért nyilatkozik valaki (itt elsősorban az SZDSZ mókusra gondolok) ha fogalma sincs a reális honvédelmi helyzetről?

 

Röhej. Ki hallotta?

 

Én

 

Hamburger2 Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20731

Szerintem semmi fantasztikus nincs abban, amit mi csinálunk itt, vagy bármely más misszióban. Tesszük a dolgunkat, amire készültünk. Elnézést, de a különböző biztonsági műveletekről ezek után se nagyon fogok írni, mert nem igazán publikus. Azt azért elárulom, hogy - szerencsére - egyelőre semmi akciófilmekhez hasonlatos jeleneteket nem kell elképzelni.

 

A mindennapi valóság sokkal inkább ahhoz áll közel, amit Némedi Laci említett. Folyamatos - fárasztó - éberség, mert a helyzet barátságosnak és nyugodtnak közel sem mondható. A veszély itt kézzelfoghatóan van jelen. A mi tevékenységünk jellegénél fogva nem csak őrségről van szó, hanem rengeteg különböző célzatú "járőr"-ről is. Ez itt nem harcoló alakulat, hanem egy PRT, amely küldetése a "segítségnyújtás". (Nagyon egyszerűen fogalmazva!)

 

Sokkal fantasztikusabbnak tartom a családjaink teljesítményét. A feleségeinkét, akik egyedül állnak helyt értünk is a "hazai fronton", meg a gyermekeinkét, akik hónapokig apa segítsége és "szigora" nélkül kell hogy legyenek. Persze erre is lehet azt mondani, hogy "önkéntes" meg plusz pénz, de aki benne van, az másként érzi. A feleségek zöme 1-2 misszió után már közli a férjével, hogy nincs az a pénz, amiért még egyszer áldását adná egy újabb kiküldetéshez. :)

 

Hamburger

Előzmény: Törölt nick (20725)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20730

Éhesló!

  Valószínűleg a 2003-as civilkápráztató púdergyakorlaton történt, hogy egy szerény technikai bemutatót is szerveztek Medgyesinek  Juhásznak, hátha ráharapnak valamire. Az aktuális VKF megállt a bemutató hely U alakjának közepén, és anélkül hogy bármit is megnézett volna, intézkedett, hogy az asztalokat takaró pokrócok a miniszterelnöki látogatás idején azonos magasságban lógjanak. A Pátriánál kitűnő unikummal kínáltak. Ezen a bemutatón volt kiállítva a SZOJKA is. A felelőst megkérdeztem, hogy látta-e a tőle 10 méterre lévő Raytheon Electronic Systems által kiállított, egy kilónál könnyebb UAV kamera tartó rendszert, benne a pár dekás, nagyfelbontású nappal és éjszaka egyaránt alkalmazható kameráját. Rám csodálkozott: -Van ilyen?- Ő ott volt már két napja, én aznap délelőtt érkeztem oda. A miniszterelnök és Juhász 120-as menetütemmel, megállás nélkül körbeszáguldották a technikai bemutatót.

   A SZOJKA szerintem tipikus esete a villamosított gőzmozdonynak.

         gyula 

Előzmény: Éhesló (20723)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20729
mivel azért Afganisztánban zajlak események, ezért a "semmittevés"-t is folyamatos készültségben kell tölteni, és végig benne van a kalapban, hogy pont az adott őrnél történik valami nagyon komoly, ezért elég komolyan kell csinálni mindent. Már ez elég fárasztó, márcsak abból is gondolom, hogy amikor Lentiben nagy főnököt vártunk elég komolyan csináltuk az őrséget és az már fárasztó volt, itt még ráadásul idegen föld, ismeretlen időjárás, ismeretlen gondolatú és kultúrájú emberek, távol a családtól. Így együtt is megterhelő lehet ráadásul félévig kint, egy vagy fél évig itthon... ...szerintem ez elég arra, hogy megdícsérjük, aki kint végigcsinálja különösebb esemény nélkül...
Előzmény: Törölt nick (20725)
HG4I Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20728
Most látom, megelőztél..
Előzmény: Éhesló (20723)
HG4I Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20727
Nem az izraeli, hanem a cseh.
Ők már rendszeresítették a sajátjukat, holott később kezdték a fejlesztést.

A MHTI-vel páérhuzamosan a ZMNE K+F keretében is készült ilyen rep. eszköz, nagy csinnadratta mellett.....
Túró....

...
Előzmény: Farkas Roland (20716)
Gyöki II Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20726
Itt azért elég sok információ megjelenik a mindenapokról, projektekről, eseményekről.
Előzmény: Törölt nick (20725)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20724
a szavaitokból azt veszem ki, hogy a régen beigért UAV még mindig nincs használva kint afgánban? (vagy csak annyira jó, hogy számotokra is láthatatlan :)))
Éhesló Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20723

Kedves Roland,

a HTI által fejlesztett UAV kalandos történetét nem én vagyok hivatott megírni, mivel társosztályunk küzdött vele több mint 10 évig.

Nagy vonalakban talán az alábbi volt:

Közös meló a csehszlovákokkal (Sojka), magyar elektronika, csehszlovák sárkány.

Mivel a VK nem akarta rendszeresíteni, pénzt sem adott rá, a csehek külön váltak.

A HTI "svarcban" folytatta és keresett hozzá támogatókat, amiket néha talált, néha nem, közben teltek az évek. Részsikerek is voltak: létrehoztak (papíron) egy UAV szakaszt, feltöltésre nem került.

A fejlesztés során folyamatos gondot jelentett a VK és a HM "idegenkedése" és az ügyeletes "kijáróemberek" színrelépése, akik természetesen mindig nagyságrendekkel "olcsóbb" és "jobb" megoldásokat kínáltak.

A végén ők nyertek fontos csatát, mi meg elvesztettünk egy háborút és sok erőfeszítést, tudást dobunk a szemétbe (szokásunk szerint). 

Azt, hogy a háborút ők nyerik-e meg még nem tudni, hiszen rendszeresítése, használata, a sérült eszközök, anyagok pótlása, az üzemeltetők kiképzése még előttük van.

Az a cikk alapján máris megállapítható, hogy több mint 10 év alatt a HM összesen nem költött annyit a magyar UAV-ra, mint ennek az egy készletnek a megvásárlására, és a technikai adataik összevethetőségéről már nem is akarok értekezni, mert még megszólnak a szakterület hozzáértői....

 

Üdv, Éhesló

Előzmény: Farkas Roland (20716)
Éhesló Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20722

Kedves Roland,

a lényeget Bujazliz már leírta.

Nem érintette a nonproduktív állományt, ott az átszervezést követően is alacsonyabb volt a létszámcsökkentés aránya mint a hadmérnökök között. kétségtelenül nem az FLÜ-be olvasztott igazgatóság állományában, de az FLÜ állományán belül maradtak.

Csak szemléltetésül: A fejlesztési irodavezetők és helyetteseik és az idősebb kollégák az elmúlt 3 évben eltávoztak. A 25 év szolg. időn túliak száma kb. 6 fő, beleértve a szabványosokat, minőségbiztosításosokat is.

A feladatrendszere kb. ugyanúgy megmaradt, mind a légvédelem és szárazföldi haderő nélkül maradt MH-nak, csak sem költségvetése, sem kapacitása, sem számottevő hadiiparipari háttere nem maradt....

Ráth nyá. mk.ezds. személye viták tárgya a régi HTI-s kollégák között. Sokan az ő megjelenésétől datálják a véget, az én véleményem az, hogy utóvédharcokat vívott, és vív, egyre csökkenő költségvetési részesedéssel, támogatással és hatáskörrel. Ez nem feltétlenül az ő hibája, még ha vezetőként része is van benne. Az alapító okiratot nem ismerem, de a július végéig tevékenykedő csapat a HTI végelszámolását és felszámolását kapta feladatul, ettől még éppen lehet a helyőrségzenekar is a jogutódja...

 

Minden esetre az ÖLTP és a HTI megmaradtjai a totális csődről és munkaképteélenségről számolnak be személyes beszélgetések során. Horváth tébolynok úr olyan magas állást épített magának néhány zongoraszékből és hokedliből, hogy a hírek szerint onnan lép majd fel, a romhalmazt maga megett sameszoknak hagyva...

 

Éhesló

Előzmény: Farkas Roland (20704)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20721

Survivor!

  Te sosem alszol? Ezt nem fogod túlélni!

                                                                    Gyullla

Előzmény: -Survivor (20719)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20720

Szervusz 1805!

 

Noha érzésem szerint közel azonos dolgokról beszélünk, még is úgy érezzük, hogy nem a másikat támasztjuk alá, hanem inkább a másikat kritizáljuk. Pedig - legalábbis nekem - nem ez volt a szándékom. A félreértések elkerülése és a jobb megértés céljából igyekszek akkor idézett részenként válaszolni és hozzászólni a véleményedhez, mert a jelek szerint nem voltam elég érthető az előző hozzászólásomban.  

 

"Ne keress sértést ott, ahol nincs! A baj az, hogy nem arra reagáltál amit írtam! Más az őrkatona és más a misszót vezető szerepe és vele a gondjaik sem azonosak."

 

Sértést nem keresek sehol sem, legfeljebb nem egyezik a véleményünk. Pedig hidd el, hogy arra próbáltam reagálni, amit írtál, legfeljebb nem úgy értettem, ahogy Te szeretted volna. Az utolsó mondatoddal nagyon egyet tudok érteni, csak azt nem étem, hogy ez most miként jött ide. Úgy gondolod, hogy más szintről nézzük ugyanazt a jelenséget? A magam részéről maximálisan igyekszek figyelembe venni még az őrkatona gondjait is, bár el kell, hogy ismerjem, nincs meg mindig hozzá a jogköröm és eszközrendszerem, hogy azon érdemben vátoztatni tudjak. Ilyenkor marad a felfelé történő jelentés, ahogy Te is említetted.

 

"A saját állításaimat természetesen tartom, bizony előfordul ( hu de enyhe voltam) hogy nem mindenki viselkedik az elvárható módon. És ezt ne szűkítsük erkölcsi kérdésekre, fegyelmi és "fajsúlyosabb" esetekre is céloztam."

 

A tartalmi résszel egyetértek - vannak fegyelemsértésnél súlyosabb esetek is! - , de valószínűleg nagyon szerencsés vagyok, mert az én missziós tapasztalataim alapján megmaradnék az "ritkán előfordul" (túlzás nélkül) kifejezésnél. Lehet, hogy Neked nagyobb a rálátásod a missziók összességére és ezért használsz keményebb kifejezéseket?

 

"Mellesleg misszióban nem célszerű oly módon szétválasztani a folyamatokat, hogy ez magánügy ez meg nem, a parancsnoknak mindennel foglalkozni kell, ami a feladatának végrehajtását zavarja és a csapata egységét és megítélést bármi módon ronthatja."

 

Ezt is maximálisan támogatni tudom. Amit én hangsúlyozok, hogy minden eset és minden misszió egyedi és ezért nem célszerű általánosítani a felmerülő problémáknál még akkor sem, ha az esetleg több missziónál is felmerül. Arról nem is szólva, hogy ez esetleg negatív visszhangra találhat olyan misszióknál, amelyeknél ezek a problémák nem érvényesek. Természetesen trendek felmerülhetnek, de minden esetben pontosan meg kell határozni, hogy hol, mikor...! Éppen azért, hogy senki se érezze magát sértve.

 

"Ha megnyugtat nekem a te normáid szerint is lehetnek erkölcsi alapjaim a kritika gyakorlásra."

 

Ez nem hogy megnyugtat, de kimondottan örömmel tölt el! :)

 

"Én úgy gondolom egy felkészült, tapasztalt és határozott embert aki elég időt fordít a saját célirányos felkészülésére is nagy meglepetések nem érhetnek."

 

Ezt nagyjából én is így gondolom. De talán abban is egyetértünk, hogy tökéletesen és a legapróbb részletekig a hazai körülmények között nem lehet felkészülni mondjuk egy (volt) iraki, vagy egy jelenlegi afganisztáni (PRT) misszióra.  Ezeken a helyeken ugynanis olyan feltételek között kell megoldani a feladatot, amelyeket otthon még a legjobb szándék mellett is csak gyengén lehet szimulálni. A komolyabb "meglepetések" akkor történhetnek, amikor a korábban "biztosra" ígért, feladatvégrehajtás szempontjából fontos feltételek megtermtésére nem kerül sor a megígért időpontig, de még sokáig utána sem. A magyar "malmok" nagyon lassan őrölnek! No ilyenkor hajlamos a katona arra, hogy elvessze bizalmát az elöljárójában. Főleg akkor, ha közben azok a negatív tényezők, amelyek kiküszöbölésére az adott eszköz szolgálna, tovább erősödnek!

 

"A követelmények és feltételek ütközésénél tudni kell megkülönböztetni mi az amit nem tudok megoldani és azt jelentem, és mi az ami bizony az én kötelezettségem. Szerintem az ilyen irányú tehetetlenség ma a honvédség egyik legnagyobb problémája."

 

Ezt is magvas gondolatnak tartom. Én viszont úgy látom, hogy a kint lévő parancsnokok - értem alatta a csoportparancsnoktól a kontingensparancsnokig - erejüket meghaladva próbálják megoldani a helyszínen felmerülő problémákat saját hatáskörükben és amikor már teljesen megbizonyosodtak róla, hogy ez nem megy, csak akkor jelentenek felfelé. És ilyenkor jön az a problematika, hogy milyen gyorsan "őrölnek is a hazai malmok"!? Mert aki kint van, az bizony úgy érzi, hogy nem elég gyorsan! :) Vagy Te is erre gondoltál? :) Akkor nagyon egyetértünk!

 

"Ha nem haragszol konkrét példákat most nem írok neked, de nem hiszem, hogy ne  tudnál esetekről, amikor a feladathoz nem szükséges felszerelés  azonnali beszerzését kívánták."

 

Igen, tudok ilyenekről, de olyanról is (egy "kicsit" többről), ami viszont szükséges lett volna, de még sem érkezett meg, vagy csak hatalmas késéssel. Nekem például nagyon visszás az a hazai magatartás, hogy több csatornán is leellenőrzik a kintiek javaslatainak a jogosságát, majd amikor kiderül (nem kis idő után) hogy az jogos, akkor egyszerűen megválaszolják, miszerint nincs rá költségvetés! Ezért célszerű konkrétumokat említeni, mert itt is érvényes a szabály, miszerint minden misszió más, így az igények megítélése is!

 

"Ma a Magyar Honvédség az egyetlen, ahol nem lehet semmilyen felszerelést rendszeresíteni (jót sem) anélkül, hogy valaki (szakértő) azonnal jobbat és mást ne akarna."

 

Nem hiszem, hogy a MH az egyetlen ilyen cég. Ez inkább egy magyar sajátosságnak tűnik.  Legalábbis, azon példák alapján, amelyeket én látok magam körül. (Egészségügy, közlekedés, rendőrszég, stb.) Nincs teljes rálátásom a kérdésre, de azért nagyon érdekelne, hogy ez a "jobbító" szakértői vélemény mennyire megalapozott a felhasználók részéről. 

 

Remélem, hogy én is mindent megválaszoltam! :)

 

Üdv: Hamburger

 

 

 

 

 

Előzmény: 1805 (20714)
-Survivor Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20719
"...Tudom, én egy multinacionalista hazaáruló kollaboráns vagyok,.."

egy frászt!
amiket itt most ide véstél, mindre büszke lehetsz...úgy is mint-sőt elsősorban úgy mint magyar és mint katona.
itt és most ...teljesen egyetértek.
(csak az előző beírás személyeskedésére horkantam fel. úgy is, mint büszke magyar (és néhai magyar katona)
:-)))

.

ps: a levél porszívózás támogatandó...de ha meglátod, hogy a másik végével fújja a leveleket (ez a blower)...csapj a kezére, mert rászokik és utána már a port, piszkot is inkább szétfújja, "eltünteti"..... mintsem feltakarítaná.
:-))
.
Előzmény: kovacsgyula44 (20718)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20718

Survivor!

  Matattam,matattam, de a bölcsek kövét még sohasem találtam sem a zsebemben, sem máshol.

   Nemzeti érzés. 1969-ben Kapusztyin Jarban, az addigra már a "Varsói Szerződés Szégyene" megtisztelő címet egykarácsonyi éjféli mise látogatásért kiérdemelt hadnagyként 15 perc alatt képeztem geodéziai, giro és csillagászati irányt egy úgynevezett menetből történő rakétaindítás során. A munkámat ellenőrző szovjet, masztyor minősítésű őrnagy egyszerűen valami csalásra gyanakodott, nem akart hinni a szemének. Az 50-edik percben nekem kellett elmagyaráznom a "masztyor"- nak a Nap irányszámítása képletében az előjel szabályokat, hogy orosz részről legyen legalább egy ellenőrző irány.

  Tudom én akkor egy internacionalista hazaáruló kollaboráns voltam, és csak illúzió volt részemről és katonáim oldaláról is az a mellünket dagasztó érzés, hogy mi magyarok vagyunk.

   Ugorjunk időben egy nagyot.2000, Várpalota, tüzérségi éleslövészet a tüzérdandárral parancsnokhelyettesként néhány nappal a felmentési idő kezdete előtt. 81 VIP vendég, harmada külföldi katona vagy civil. A többiek HM, IM, magyar hadiipari cégek képviselői. A tüzérdandár tart egy bemutatót teljes egészében a NATO előírásai szerint. A NATO-énál sokkal szarabb lövegekkel és sorozatvetőkkel a NATO pontossági és időnormáin belül.

   Tudom, én ekkor egy multinacionalista hazaáruló kollaboráns voltam, és csak illúzió volt részemről és katonáim oldaláról is az a mellünket dagasztó érzés, hogy mi magyarok vagyunk.

   Ugorjunk még egyet.Ide baranyába a 45 után kitelepített svábok az utóbbi évtizedben kezdenek visszaszivárogni. Hozzák magukkal holland barátaikat is, hozzák pedantériájukat, igényességüket. Példát mutatnak, és az eddig mozdulatlan falvak kezdenek megélénkülni. A magyar portatulajdonosok is rendbehozzák a házaikat stb. Ősszel megyünk át egy ilyen falun és látom, hogy valaki motoros porszívóval szedi a faleveleket. Kiderült, hogy közmunkás, és az önkormányzat tulajdonában lévő porszívóval takarít.1998-ban Ulmban láttam először ezt a módszert. 

   Tudom, én egy multinacionalista hazaáruló kollaboráns vagyok,és csak illúzió részemről, meg a falu polgármestere oldaláról is az a mellünket dagasztó érzés, hogy mi magyarok vagyunk.

 gyula

Előzmény: -Survivor (20717)
-Survivor Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20717
OFF
"...A politikában a plakátragasztóénál magasabb pozicióra nem kellene törekedned ezzel a naivitással.
A "pancser" kifejezést azért nem használtam, mert sértő,..."

jól van.
úgy tűnik(ill. azt hiszed) , a bölcsek köve a te zsebedben van. csak nehogy meglepetés érjen, amikor belenyúlsz és megnézed. :-)))

az értelmesebb megjegyzésedre viszont; az, hogy a gátlástalan politikai elit különböző alakzatai a per pillanatnyi politikai/hatalmi érdekeiket követve a törésvonal melyik oldalán csoportosulnak, és mit használnak napi lózungnak....egy teljesen más tészta. attól még a törésvonal ott van.
csak a győzike show-tól nem látszik.

ON

.
Előzmény: kovacsgyula44 (20705)
Farkas Roland Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20716

Eheslo,

ez a kerdes is Neked szolna ha nem haragszol:

 

itt egy cikk, a mno-rol. Ugy emlekszem a HTI is fejlesztgetett pilota nelkuli gepeket. Azokkal mi a helyzet, miert nem azokat rendszeresitettek??? Az izraeli ennyivel jobb?

 

http://www.mno.hu/index.mno?cikk=425144&rvt=2

 

 

Bujazliz Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20715
Üdv

A hivatkozott tábornok hozzáértését dícséri az, hogy fogalma sincs mit mondott. (Nem az első eset az MH-ban).

1990-ben a kutató-fejlesztő mérnöki állomány a létszám 80%-át (több mint 220 főt) 2001-ben közel 60%-át (100 fő), 2005-ben legfeljebb 40%-át (kb. 50 főt) tette ki.

Miről beszél a kérdéses tábornok?

Jogutód?
Röhej.
A HTI egyetlen osztálya (a 9-ből) több kutatás-fejlesztési feladatot hajtott végre 15 évvel ezelőtt, mint ma az FLÜ együttvéve.

Ma már az egésznek nincs jelentősége. A topik címe itt is érvényesült.

Előzmény: Farkas Roland (20704)
1805 Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20714

Szia Hamburger!

 

Ne keress sértést ott, ahol nincs! A baj az, hogy nem arra reagáltál amit írtam! Más az őrkatona és más a misszót vezető szerepe és vele a gondjaik sem azonosak.

No, kezdjük ott, hogy ezt az idézetet ne forgassuk tovább, mert az nem az enyém, tehát nem fogom ebben a formájában védeni.

A saját állításaimat természetesen tartom, bizony előfordul ( hu de enyhe voltam) hogy nem mindenki viselkedik az elvárható módon. És ezt ne szűkítsük erkölcsi kérdésekre, fegyelmi és "fajsúlyosabb" esetekre is céloztam. Mellesleg misszióban nem célszerű oly módon szétválasztani a folyamatokat, hogy ez magánügy ez meg nem, a parancsnoknak mindennel foglalkozni kell, ami a feladatának végrehajtását zavarja és a csapata egységét és megítélést bármi módon ronthatja.

Ha megnyugtat nekem a te normáid szerint is lehetnek erkölcsi alapjaim a kritika gyakorlásra.

Én úgy gondolom egy felkészült, tapasztalt és határozott embert aki elég időt fordít a saját célirányos felkészülésére is nagy meglepetések nem érhetnek.

A követelmények és feltételek ütközésénél tudni kell megkülönböztetni mi az amit nem tudok megoldani és azt jelentem, és mi az ami bizony az én kötelezettségem. Szerintem az ilyen irányú tehetetlenség ma a honvédség egyik legnagyobb problémája.

Ha nem haragszol konkrét példákat most nem írok neked, de nem hiszem, hogy ne  tudnál esetekről, amikor a feladathoz nem szükséges felszerelés  azonnali beszerzését kívánták. Ma a Magyar Honvédség az egyetlen, ahol nem lehet semmilyen felszerelést rendszeresíteni (jót sem) anélkül, hogy valaki (szakértő) azonnal jobbat és mást ne akarna.

Remélem mindenre válaszoltam!

Előzmény: Hamburger2 (20709)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20713

Szervusz Roland!

 

A jelképekkel és szimbólumokkal nagyon vigyázni kell. Tény, hogy az Árpád-sávos zászló történelmi zászlónk. Nem szabad keverni a nyilasok zászlójával. Ugyanakkor ne feledjük el, hogy Mo jelenleg használt trikolórja szintén történelmi hagyományok miatt vált állami zászlónkká. Felesleges ez a fajta "zászló-háború", amely akár a 48-as hagyományok megtagadását is jelentheti, ha már ennyire nem tiszteljük a zászlóinkat. A jelenlegi trikolór egyben azt a fejlődést is szimbolizálja, amelyet Mo az elmúlt jó másfél évszázad alatt átélt. Nem értem, hogy miért kéne visszatérnünk az 1300 előtti értékrendünkhöz?

 

Az sem véletlen, hogy Téged kértelek a kép belinkelésére. Én sem találtam ilyen képet, de az eddigi elmondások alapján tartok tőle, hogy a MG egyenruhája büszkeségre nem sok alapot adó időket idéz.

 

Mi is a trikolór alatt szolgáljuk Mo-t a Hindukus lábánál és nekünk ez sokat jelent.

 

Hamburger

arpapa Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20712

Gyulla bátyám!

meg kell mondjam, úgy véltem, hogy rádszámolnak és leléptetnek, mert itten kímélet nem nagyon van,

aztán olvasva soraid, a többi "csak nekem van igazam" íróknak elmondom újfent, egykoron a tanárom voltál, és ettől megint jó érzés tölt el.

 

rákérdeztek, miért tartom fantasztikusnak a külhonban szolgáló katonákat: mert voltam én is, igaz csak hat hétig, de megkönnyeztem mikor hazaértem, és tudjátok akkor is kitűztük a magyar zászlót / nem sávosat /, és ha lehet ezt ne vitassa el tőlem senki.

aki azt várja, hogy mindennap tűzharcba keverednek katonáink, és hősiesen kűzdenek, az továbbra is járjon csak moziba, nekem továbbra is az a fantasztikus, ha ilyen híreket nem hallok felőlük, a kotánánál a fegyver a végső érv, és visszavonhatatlan, hálaistennek, ezt ők is tudják.

ha valaki tudni akarja mi az katonának lenni, az most menjen le a háza elé, álljon bele egy körbe és maradjon ott 24 óráig, vagy ne aludjon 36 órán keresztül.

ilyen a katona, és még csak nem is lő!!

árpapa    

 

   a kép Kapusztin-Jar-ban készült, Volgográdtól keletre,    

 

Előzmény: kovacsgyula44 (20705)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20711

Üdv M.I.!

 

"Erre Hamburger azt mondta, hogy ne általánosítsak.
De, igenis általánosítok!"

 

Tedd azt, ha jól esik! Ezt a luxust egy katona nem engedheti meg magának. Én az egyik legveszélyesebb hibának tartom, amely komoly morális gondokat okozhat!

 

 

"Ha Hamburger aki szerintem jó katona és a jobb tisztek közül való, ilyen elvtelenül védi a hibázó (alkalmatlan) kollegáit, akkor mit várjak a többi kevésbé odavaló hivatásos katonától?"

 

Egyrészt túlértékelsz, másrészt ritkán teszek, vagy mondok valamit elvtelenül - vannak elveim, méghozzá sokak számára elég elfogadhatalanok - és jelen esetben sem a hibát elkövetőket védem, hanem azokat akik becsülettel teszik a kötelességüket. Éppen az általánosításotoktól! :) Ha nem akarsz az általánosítás hibájába esni, akkor bizony nagyon pontosnak és precíznek kell lenned akkor is, amikor kritikát fogalmazol meg!  

 

Magam úgy gondolom, hogy egy önkéntes tartalékos rendszernek csak a MH-n belül van létjogosultsága.

 

Ezzel kapcsolatban egy tényezőt még senki sem említett, pedig már volt róla szó, miszerint a MH még a jelenlegi létszámára sem tölthető fel a jelenlegi kondíciók mellett. Szeretnélek Benneteket emlékeztetni, hogy a tartalékosokat az ilyennel rendelkező hadseregek álalában a missziókban is alkalmazzák! Tévhit azt hinni, hogy akár még csak egy hivatásos katona is bármikor és bárhová szívesen megy! Az emberi tényezőt nem szabad figyelmen kívül hagyni! A tartalékosok feladatkörébe nem szabadna már most sem csak a valós honvédelmi feladatokat besorolni. Szükség van rájuk és később még nagyobb szükség lesz a missziókban is. Főleg, ha megvalósul az a hír, miszerint Mo emelni akarja a missziós létszámát.

 

Hamburger 

Előzmény: M.I. (20648)
1805 Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20710

Hello!

 

Így már tulajdonképpen egyettértünk, sohasem baj ha valaki a jól végzett munkájára büszke, de  mindenkinek tudnia kell helyére tenni a történteket.

 

Előzmény: Renshaw (20708)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20709

Szervusz 1805!

 

Én még mindig önként jelentkeztem misszióra. A feladattal soha sem volt gondom, mert azt lehetett előre ismerni és illik egy kicsit rosszabbra számolni, mint amit itthon hall az ember. 

 

A valós feltételeket viszont az ember csak a helyszínen ismerheti meg. Az is gyakran előfordul, hogy a feladat, vagy annak feltételei lényegesen megváltoznak menet közben. Esetenként a kint lévők jobban is megismerik a feltételeket és a feladatot, mint azok, akik a feltételeket kell, hogy biztosítsák itthonról.

 

A követelmények és a feltételek ütközésekor illik szolgálati úton javaslatot tenni az döntéshozók felé a szükséges változtatásokra. A szélsőséges követelésekre jó lenne néhány példát hallani. Biztosan vannak ilyenek, bár én még ilyet nem nagyon hallottam. Legfeljebb olyat, amire nincs meg a költségvetési keret, még akkor sem, ha már régen tervezik a javaslatban szereplő rendszer, vagy eszköz rendszerbe állítását. A létszámokban alulméretezett kontingensek problematikáját megint arra tudom visszavezetni, hogy valakik túlvállalták magukat, vagy pedig nem vették figyelembe az időközben beállt változásokat, amelyekről kizárt dolog, hogy a kint lévők ne tettek volna jelentést!

 

Abban igazad van, hogy a missziók nem azonos nehézségi fokúak és nem vagyunk hősök, de az esetek túlnyomó többségében a Mif@szt csinálnak azok kint, döglenek, isznak k×rváznak, oszt kapják a nagy lóvét." egyáltalán nem állja meg a helyét. Ajánlom, hogy aki így gondolja, az próbálja meg a missziókat és utána mondjon véleményt. Addig nem látok rá erkölcsi alapot, hogy erkölcsi kritikát gyakoroljon!

 

Üdvözlettel: Hamburger

Előzmény: 1805 (20702)
Renshaw Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20708

Üdv!

 

 Pontosítanék: az idézet az alkoholista szomszédomtól van, nem tőlem.

 

"Alapvetően egyetlen misszóban  sem kérnek lehetetlent és ha olyan hátrányos lenne, nem lenne akkora túljelentkezés."

 

"Amikor valaki elvállalja a külszolgálatot a többletjövedelemért cserébe kalkulálnia kellene, hogy nem az itthoni viszonyok szerint fogja élni az életét."

 

 Ez igaz. De miért nem lehet rá büszke az ember, mindenféle hősi póz nélkül?

 

"elég sok katona viselkedése tényleg hagy kívánnivalót maga után."

 

 Ez sajnos szintén igaz.

Előzmény: 1805 (20702)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20707
Ezt találónak ítélem!
Előzmény: kovacsgyula44 (20705)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20706

És a költséghatékonyság egy "szép bizonyítéka", hogy az igazgató egy nyá. ezds! Ezt a fajta ésszerűséget még mindig nem igazán értem. Biztosan egyedül vagyok vele!?

Előzmény: Farkas Roland (20704)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!