én pár éve kikölcsönöztem a világ mint akarat és képzetet, de csak az előszóig jutottam, ott ugyanis schopenhauer felsorolja, hogy miket kell előtanulmányként ismerni ahhoz, hogy a könyvét meg lehessen érteni :) most fejeztem be viszont will durant "a gondolat hősei" c. könyvét, és az általam még nem ismert filozófusok közül schopenhauer az egyik, akihez kedvet csinált.
Hideg, rideg - nálam pozitív értelmű kifejezések, akár kellemes olvasni, akár nem, attól még a tény tény marad. :-)
A Világ, mint Akarat és Végzet c. főmúvel épp a napokban végeztem. Majdnem 1 évig tartott, amíg MINDENT elolvastam belőle, az elejétől a végéig. Hát, eléggé megfeküdte az agyamat, a gondolatainak kb. 80-90%-át sikerült nem csak megértenem, de beépítenem az életembe, életszemléletembe is. Az igaz, hogyha nem a "Szerelem,Élet,Halál,Életbölcsességek" c. könyvét olvasom először, akkor még kevésbé értettem volna őt.
"téged melyik gyötör Vele szemben:"
Ezt nem igazán értem. Miért gondolod, hogy bármi is gyötörne Vele szemben? Nem értelek...
Az lehet hogy nem fejezte be a berlini tanuló éveit,mert többek között olyanok tanították őt, mint Hegel, akitől legszívesebben kirohant volna a világból. Élete végéig ostorozta őt a számára gyökeresen eltérő világnézete miatt... Ja,és megnyert egy pályamunkájával egy filozófiai-díjat, amit az Etikával kapcsolatban írt...
Tudod, számtalan papíron végzett filozófus Arthur kislábujjáig nem érhet, ha önálló gondolatokról van szó...
Volt ilyen topik, csak rengeteg idióta szétoffolta (Metakazata fórum), és merő személyeskedésben merült ki az egész. Volt ott minden, egymás lebuzizása, stb. Aztán persze a moderátorok törölték az egész topikot - jogosan. Ezt itt - ha lehet - nem szeretném. Jó lenne, ha csak a gondolatok, és nem az egymás elleni érzelmek uralnák a topikot. Legalábbis merem remélni..
Rüdiger Safranski könyvét tavaly nyáron olvastam. (Érdekes kontraszt volt a 40 fokos melegben a kertben lanyha szellőben súlyos dolgokról olvasni, de én szerettem! :-)))
Egyetértek, valóban nagyon jó könyv, olvasmányos, bár nem kerüli ki a sokszor Kant-i terminusokat, és másokat sem, így valamennyire az olvasó minimum-ismereteire alapoz. Mégis, annyira magával ragadóan meséli el Schopenhauer civil életét gyerekkorától kezdve haláláig, hogy mindenkinek bátran ajánlom, aki csak most ismerkedik a számomra legnagyobbnak tartott filozófussal. Szinte az embernek egyfajta pszichiológiai-képe is kialaluk Schopenhauerről, és kis képzelőerővel képes maga előtt látni őt...
A vak és céltalan életvágy megragadásának kétségkívül legszellemesebb alakja. És német létére mennyire nem írt homályosan,ellenkezőleg,mennyire - valóban - hűvös,angolos tényérzékkel gondolkodott!
Gratulálok a topicodhoz, figure-head, és sok sikert kívánok!
Engem érdekel és nagyon örülök, hogy elsődlegesen filozófiai témák is felvetődnek itt. Persze a vallás belekeveredését, majd itt sem úszhatjuk meg, de nem is nagy baj, csak ne az legyen a fő vonal.
Nekem például most semmi kedvem elolvasi a könyveit, de érdekelnének, ha a szerinted legjob, vagy legmegfogóbb gondolatait röviden idéznéd itt nekünk. Azokat esetleg megvitatnánk hozzászólnánk. Aztán majd lehet, hogy ettől függően vagy megjön a kedvem egy-két könyve elolvasásához, vagy azt mondom, hogy felesleges, mert ebben a topikban már megtudtam róla a lényeget.
Nekem ezzel a módszerrel például sikerült "Heidegger a nagy semmi" topikcímmel egy egész komoly és parázs vitát összehoznom, talán ötszáz közeli hozzászólásszámmal.
Tehát kérlek idézz tőle és tedd hozzás a sát véleményedet, álláspontodat. Majd én és gondolom a mások is hozzátesszük a sajátunkét.
Az én Arthuromról azt mondani...hideg, rideg...nem kellemes olvasni..
Ajánlat:
Die Welt als Wille und Vorstellung.
Mindez a "filozófia tomboló évei"-ben.
De tény alaposan végig gondolta az emberi nagyzási hóbort három nagy sérelmét, téged melyik gyötör Vele szemben:
-kozmológiai?
-biológiai?
-pszichológiai?
...és persze nem volt tanult filozófus egész életét, azzal kölcsönhatásban élte le.
Szavai hitele két tanítványa:
Marx
Nietzsche
A skála széles...tartalommal teli
Elnézést. :-) Nem tudtam, hogy ennyi tudásszomjjal megáldott lélekkel van dolgom! :-) Szép!
Csak aztán jöjjenek is ide, és rágjuk meg a dolgot.
/Rágcsálnivaló téma van ezerszám, de ezekhez télleg jó lenne a könyvek ismerete. Különben általánosításokból, közhelyekből állna az egész topik. Azt pedig nem szeretném. Úgyhogy még várok... :-)/
Hogy találtál ide? Ez véletlen volt, vagy nem? Pont 5 perce nyitottam... Nagyon örülök Neked, remélem kapsz itt infokat róla, ha máshonnan nem, hát tőlem.
Addig is egy könyvajánló, érdemes ezzel kezdeni:
- Szerelem, Élet, Halál, Életbölcsességek. Ezt a Gönczöl Kiadó adta ki korábban, és főleg antikváriumokban keresd. (Tipp: Tuza Antikvárium).
(Ha egy optimista, életvidám, de amúgy egy nyitott ember vagy az új (?) gondolatokra, akkor nem garantálom, hogy jó kedved lesz Schopenhauertől. Sőt! Minden túlzás nélkül megváltoztathatja az egész életszemléletedet, ahogyan is történt az én esetemben. Óvatosan olvasd, igaz, de egyben felkavaró könyv...)
Számomra Ő a legnagyobb, legéleslátóbb, legigazabb gondolkodó. A Filozófus... Bár sokat merített Kant-ból, az ő egész világmagyarázata és elméletei új alapokra helyezte a filozófiát és a gondolkodást világról, emberről, természetről. Biztosan elfogult vagyok, de kevés olyan embre van, akinek el tudom hinni minden szavát. Azt a kíméletlen és hideg logikát, amivel Arthur Schopenhauer rendelkezett, azt a szinte költő írásmódot, ahogyan írt, nem sokan mondhatták el magukról.
Mindenképpen megérne egy fejezetet itt az Indexen. Várom a véleményeket, ki mit gondol róla, miket olvasott, stb-stb.
(Őszintén remélem, hogy ez a topik nem fog kifulladni, és van még rajtam kívűl néhány ember, akit érdekel az a pesszimista irracionalista, szélsőségesen szubjektív filozófiai irányzat, aminek az alapjait számomra Schopenhauer tette le az asztalra).