Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Köszönöm a választ. Az újabban védett gombákról nem készült ismertető cikk valamelyik Clusianaban? A 2006-os évi (45.szám) még nem tartalmazza pl. az A. bohusiit.
1989-ig ezekről a helyekről készítettek herbáriumi anyagot a Természettudományi Múzeum gyűjteményébe. Ezt ki tudom egészíteni, csúcs-hegyi (Budai-hg.), Esztergom, búbánat-völgyi helyszínekkel, amik nem esnek messze tőled, de Szabolcs és Békés megyében is előfordul bőségesesn.
Ez a találat a Felvidéki Bogdány feletti, avagy a hazai három ...bogdány nevű település valamelyikén? Úgy szeretnék egyszer találkozni ezzel a védatt fajjal!
Nálam nincs aszály. A kapu előtt nőtt ki ez 26-cm kalapátmérőjű óriás csiperke. Kb. 4-5 nap alatt lett ilyen szép nagy. És a hőség ellenére nem aszalódott össze, nőtt mintha locsoltuk volna. Igazuk van a nagy tudású gombászoknak, hogy a gomba ott és akkor jelenik meg, amikor és ahol a kedve tartja. Helyszín: VH, meredek, déli-délnyugati karsztbokorerdő, beépítésekkel.
Sziasztok, tegnap a Börzsönyben túrázva bukkantunk pár pisztricre, egy-két kukacos boletusra és jó néhány rókagombára, persze kosarat sem vittünk, ebben a szárazságban nem számítottunk rájuk. A rókagombák különböző rókagomba fajoknak tűnnek (színűk intenzitása és a félig, ill. teljesen lefutó erek alapján), mellékeltem négy képet róluk, szerintetek mik lehetnek?
Ilyenkor eszembe jutnak a cikkek, amik azt taglalják, hogy Románia már előbbre van mint mi. Bal vagy jobb oldali értékrendtől függetlenül, ez azért nagy csoda lenne. Példa rá ez a cikk is.
Bár sajnos azt nem zárom azért ki, hogy nálunk is kialakulhatnak ilyen viszonyok. Idehaza is megvan a táptalaja az ilyen bizniszeknek.
Igen, annak látszik. Nem kéne várni vele. Ha itt a topicon beírod a Keresés rovatba, hogy májgomba, kapsz egy jó pár elkészítési ötletet. Tetszik a fényképed. :-)
Sziasztok! A csontszáraz erdőben az alábbi képeken lévő két vöröslő foltot véltem fölfedezni. Vajon májgomba kezdemények lenének? Azt olvastam, hogy a májgomba csak fiatalon fogyasztható, de mennyire fiatalon? Talán ennél azért - már, ha a képen valóban májgomba van - tovább kéne várni, nem? Bónusz kérdés: hogy ajánljátok a májgombát elkészíteni? Még sosem találtam/fogyasztottam.