Én meg elsejétől hatodikáig teljes lelki nyugalommal mutogattam a 30-án lejárt bérletemet, akkor szúrta ki egy ellenőr metróbejáratnál, hogy jó reggelt, már október van. Semmi baj, van nálam jegy, elővettem a gyűjtőtömböt a tárcámból. Láttam az arcán, hogy valami nem stimmel. Aztán leesett, hogy ez szegedi vonaljegy. Kérdeztem tőle, hogy Szegedig megy ez a metró? Akkor már elkezdett röhögni. :) Végül találtam egy BKV jegyet is.
Ma reggel megint ott volt a Kálvin téren, vigyorgott messziről. :D Én meg időközben felvettem a cégnél az októberi bérletemet és büszkén felmutattam. :)
Válsághelyzet van. Nem tudom eldönteni, hogy vacsorához Remete Vöröset, vagy 2006-os Remete kékfrankost, vagy 2006-os Bodri kékfrankost, vagy 2007-es Tüske kékfrankost, vagy 2006-os Tüske házasítást nyissak ki. Vagy esetleg 2007-es Tringa kékfrankost.
Most olyan könyvet olvasok, ahol már ráállt az agyam, hogy időnként megpróbáljon visszafordítani angolra, és aztán rendesen magyarra. Mondjuk a könyv van annyira élvezetes, hogy megéri, még úgy is, hogy volt olyan bekezdés, amit Dinnyével összeadva minden tudásunkat sem tudtunk megfejteni. (Sajnos, mivel a fantasy szókincsem elég gyatra, ezt a fantasy paródiát eredetiben nem tudnám élvezni, főleg a szóvicceket - így marad a félig fordított kompromisszum.)
Minőségi éhező vagyok. Megtudtam a rádióból. (Nem jutok húshoz legalább kétnaponta. Mondjuk nem is nagyon keresem... Lehet, hogy nem teljesen így értették.)
Most volt az Andokban lezuhant rögbicsapat tragédiájának évfordulója (okt.13.), olvasom a Hír24 cikkét: Akkor egy 12 napos kemény séta után két túlélő, Nando Parrado és Roberto Canessa átkelt az Andokon, és összetalálkozott egy chilei lakossal. Ő értesítette a hatóságokat.
Ajánlom a cikkírónak, ugyan sétáljon már át az Andokon.....
Fél liter bablé, 4 szem bab, 1 karika répa és 1 kocka krumpli kíséretében. De majd még eszem harcsát tzatzikivel. Meg szilvásgombócot, amit tisztelettel jelentek, elég jól sikerült. Csak a szilva nem volt jó bele, mert nem főtt széjjele.
A csalántea hozta a szokásos ébresztő formáját. A rossmannos citromos zöldtea olyan, mintha citromolajat csepegtettek volna bele. Kicsit durva az illata.
Ja, félreértések elkerülése végett: nem vagyok oda a teákért. Csak mindig megtetszik a csomagolásuk.
Tölts el ott 67 napot, tekerd fel a fűtést 30 (36?) fokra, szaladgálj minden nap 10 km-t és akkor a 68. napon kimentünk. :) Kapsz annyi kedvezményt, hogy nem kell az első 2 hétben 2 naponta egy kanálnyi tonhalon élned, jó? :)
Sziasztok, már megint itt vagyok. Most az érdekelne, hogy általában a teljesítménytúrák mennyire vannak kóborkutyákkal és egyéb vadállatokkal ellátva? Konkrétan a Szomor 23-mal szemezgetnék, csak az a baj, hogy nem vagyok nagyon bátor. :)
Szilvás-fahéjas tea. Az újfajta. Szemezgettem vele már egy ideje, és rászántam magam. Sajnos nem olyan jó, mint amilyen szép a csomagolása, és amilyen drága (a kategóriájában). Olyan, mint a többi fahéjas tea, fura, halvány ízű.
Előtte kacsamájas parasztkenyéren, paprika. Az olyan volt, mint kell. :)
Reggeli: 5 kifli, sótlan, vajas + paprika, zöld, erős része eltávolítva + 1 bögre tea, zöld, méztelen (de nem fogyott el a méz). És ma sem olvasok vissza. :)
Ubul egy régebbi publikációjában írta meg a tutit :)
"A sajtóban pedig az jelenik meg, aminek hírértéke van. A hírérték fő elemei az újdonság és az érintettség. Kellenek a jó kis botrányok. Így aztán eget verő képtelenségek tömege zúdul a közönségre: minél vadabbat állít valaki, annál több helyen, annál nagyobb példányszámban jelenhet meg. A végén a tények már senkit sem érdekelnek."
Tegnap az ezerarc klub bónusz vendége volt Fügedi Ubul a földtani intézet szakembere, és nagyon sok tévhitet eloszlatott ami a tévéből folyó szokásos félrebeszéd tartalmazott. Hát érdekes volt ma reggel, ennek tudatában megnézni a riportokat :)
No, most kresselt le harmadszor az ACAD a mai munkanapon. Kezdem unni. Érdekes, tesztelő koromban kimondottan szerettem a crash-eket, mindig tapsikoltam. A fejlesztők meg utáltak érte.
Holnap remélhetőleg kapok valamennyire hiteles beszámolót az iszapról. Mivel későn szólt a főnököm, hogy megy, sajnos nem tudtam rátukmálni magam (meg a rakás összegyűlt segélycuccot). Vajh miért szólt későn...?
A pangasiusnak számomra határozottan édesvízi (pocsolya)íze van. Korábban próbáltam tengeriként értelmezni, de ha nem az, hát nem az... Párszor megszívtam, aztán eldöntöttem, hogy ott marad. :)
Ami nem hekk, az tonhal és kész. Régebben legalább tényleg tőkehal volt, de múltkor álltam a mélyhűtőpult előtt és választhattam a pangasius és a "tengeri sütőhal" hegyek között. Előbbi íze sem teljesen "tonhal", utóbbival viszont a családnak volt már néhányszor rossz tapasztalata, inkább szétmállott, mint megsült.
Ennyi info kb. elég. A tonhal főzve/sütve leginkább halványbarna, konzervben és nyersen inkább rózsaszínes, de nem fehér, úgyhogy tőkehal lehetett, plusz még marha drága is, főleg a teljes szelet. A családunkban még anyukám is tonhalazta a tőkehalat, szerintem valami ötvenesévekbeli életminőségjavító intézkedés volt, hogy minden tengeri halat, ami nem azonosítható hekként, tonhalnak kell hívni, aztán menzásnéni is megőrizte ezt a szokást.
Nekem egy esetben a BIOSBAN kellett bekapcsolni a kompatibilis módot. Az alaplapon valami ICH kicsúszott a 2-9 tartományból asszem, és olyan driver nem volt benne.
Hajjajj, valamit már a múltkor is kérdeztél a tonhalról, de annyira nem figyeltem meg. Szerintem fehér. Legközelebb, ha tonhalat ebédelek, minden részletet meg fogok figyelni. :)
Az sp3 utáni összes hotfix fel lett rakva? Mintha lett volna valami ilyen probléma, amire sp3 után jött ki fix. XP home vagy pro? Mert a diszkkezelés rész miatt nem azonos a kettő, ha jól tévedek...
megkérdezhetem, milyen színe volt a halnak? Körvonalazódik bennem egy általános feltételezés a magyar halmegjelölési szokásokkal kapcsolatban, és ehhez gyűjtenék még adatot.
Egy kis technikai segítség kellene: XP SP3-as gépbe tettem egy SATA-s hdd-t, a meglévő ide-s mellé. Az IDE-sről boot-olok. Mi kellene ahhoz, hogy kezelje is az XP? Arról találtam infót, hogyha SATA-ról akarok boot-olni, illetve arra akarom a telepítést, akkor az egész XP telepítés előtt kell a driver lemezt megetetnem a telepítővel, de nem tudom, hogy már telepített XP SP3 esetén mi a teendő. Mint eszköz, látom a vinyót, csak éppen particionálni nem tudom. Valakinek ezirányú tapasztala?
Hát mondjuk én inkább elsőnek mennék fel, mint utolsónak, bár mindkettőnek megvan a veszélye. Az első a próbaút, ha valami galiba van, akkor derül ki, az utolsónál meg mi van, ha már elkopott/elnyíródott valami alkatrész..
No, megvilágosodtam. A chilei bányánál azért kell ez elsőnek jól bírni a bezártságot, mert az nem egy bányász lesz felfele, hanem egy orvos lefele. Legalábbis most az a tervük, hogy még két embert leküldenek.
Részemről húsos káposzta volt ebédre, amit én gyártottam magamnak, közben kiderült, hogy a kedvenc kollégám már volt t.túrán a Bükkben:). Emellett kifejtette, hogy szörnyűek a magyarok, mert mindenhez képesek tejfölt enni :D.
Most egy kis kenyér, kis vaj, sok paprika, sok párizsi.
Bajor aprópecsenye, sertésflekken lyoni hagymával, maradék csalamádé és répás káposztasaláta, mézes zserbó, tkv, meg még két nagyobbacska süti, amiknek nem tudom a nevét, de az egyik rizses-gyümölcsös-tojáshabos volt, a másik meg csokis-meggyes.
A bableves finom volt. Jó volt nálatok. Kérek még :)
Nem mondom, hogy nem kell aggódnod, de biztatlak: az erősség a legtöbb esetben a fellépésen múlik. Volt már úgy, hogy hozzám képest benga fickó visszavett, mégsem vert meg, hanem megkérdezett, hogy esetleg rendőr vagyok, civilben... :) Amikor nem volt elég jó a fellépésem, akkor meg kaptam. Kaland az élet. :)
Nagyon durva sztori, sajnálom, hogy ilyenben volt részetek :( A férjem is vezet buszt időnként, mostanság főleg éjjeli járatokat és műszakonként több hajléktalant és részeg tinit szerel le. (kicsit félek is, hogy egyszer nem ő lesz az erősebb és nem segít majd neki senki....)
Talán közületek tud valaki segíteni! A Börzsöny dunakanyari sarkában, a Szent-Mihály-hegy alatt kanyarog a Sárga barlang jelzésű turistaút. Pár éve végigmentünk rajta oda-vissza, de most azt gondoltam, mi lenne, ha a visszaút helyett leereszkednénk a Dömösi révhez, és átkelés után a Pilisben folytatódna a túra. Kérdésem, hogy le lehet-e biztonságosan jutni a révhajóhoz, és ha igen, hol. A Remete-vögynél látok egy szaggatott feketét, ő lenne a megoldás? Köszönöm a segítséget!
No a tegnapi túráról sikerült nagyjából kibogozni az Ipolytölgyesre vezető piros négyzet jelzést. Nem egyszerű, és sajnos nem is volt mindenhol jelzés, ahova kellett volna tenni.
Következő Ezerarc klub holnap, 2010. október 12. 17:00. Fűrész György, MOHOSZ osztályvezető: Halászat, halgazdálkodás, és horgászat. 18:40. Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. Szóvivője, Kommunikációs vezető: Erdő-, és vadgazdálkodás. Helyszín: : Vakok Állami Intézete, XIV. Hermina út 21.
Igazából akkor ijedt meg először, amikor a lezárt busz mellett állva az egyik csöves azt az ablakot próbálta kiverni, amelyik mellett álltunk. Gyorsan arrébb tereltem, hogy ha sikerülne a művelet, ne érje az üvegszilánk. Aztán amikor az egyik ellenőrcsaj felugrott az ülésre és kirántott előttünk egy ablakot - kiszólt, hogy mindenki álljon távolabb az ablakoktól -, akkor sikítozott egy kicsit, mert azt hitte hirtelen, hogy az egyik csöves csinálja. Az ijedtségtől akkor megfájdult a gyomra, de mikor megjöttek a rendőrök nagyjából megnyugodott.
Mondjuk a vezető és az utasok reakciója nem lep meg, hasonlóban volt részem, mikor a velem lévő malájziai srác orrát törték be a vállam felett átütögetve. (Sajnos, akkorára nőttem, csak ennyire tudtam "védeni". Engem meg nem akartak bántani a bőrfejek, elég fehér voltam a szemükben.) Sem a vezető nem tett semmit - mikor végre leszálltunk, simán továbbment a tettesekkel együtt -, sem az utasok.
Mi kissé megkésve értünk haza, mert a buszon - és után az egyik megállóban - nekünk külön szolgáltatás járt. Az útközben felszálló 2 ellenőrcsajt 3 csöves elkezdte verni, 1! utas a segítségükre sietett. Némi megállást sürgető üvöltözés után a bátor buszvezető végre leállt egy megállóban, majd gyorsan leszállt a buszról, és kissé arrébb már hajlandó volt hívni a rendőröket. Miután minden utas leszállt - és a bátor buszvezető többszöri kérés után hajlandó volt visszamenni becsukni az ajtókat - a zárt ajtók mögött folytatódott a buli. A rendőrökre szerintem 15 percet is vártunk, akkor viszont sikerült megérkezni vagy 5 autónak. Addig a sok bátor férfi utas - akik a buszon egyébként mélyen hallgattak - lentről nagyon keményen beszólt, hogy miként is verné meg azokat, akik a nőket bántják. x idő elteltével elvitték a 3 csövest és a segítő utast. Ez utóbbit legalább nem bilincsben. Mindenesetre én bediktáltam magam tanunak, mert gáz lenne, ha olyannak lenne baja, aki végre beleszól és segít ilyen helyzetben. (A sors iróniája, hogy a csajok a bunyó előtt büntették meg szegény srácot. Remélhetőleg még ott helyben eltépték az ő papírját.)
Tebe-pusztán volt egyedül, hogy kérdezték, mit kérek: kólát, vizet? Visszakérdeztem, hogy a kóla nem csak a futóknak van? Mondták, hogy nem. Így ittam egy pohár kólát meg egy pohár vizet:).
A Második Ódorváron viszont mondták (hallottam más beszélgetésből), hogy a frissítés a futóké és sajnálják, hogy nem tudnak adni vmit. Engem ott már az is boldoggá tett, hogy ott vagyok ;).
Melyik ponton volt a gyalogosoknak is? Mert Gabika egy helyen szeretett volna kólázni is az asztalnál, de felvilágosították, hogy az a futóké (és akkor sem kapott, amikor kicsit visszamenve, újra megjelent immár futó modulatokat imitálva :P :D ).
Tegnap a Less Nándor 48 abszolválva=). Jó volt. Bár voltak szakaszok, amikor nem teljesen ezt gondoltam, de a végeredmény a lényeg, nem?
Fantasztikus ellátás volt, alig fogyott ez-az a táskámból. Zsíros kenyér volt hagymával, rumos csokiszelet, alma (nagyon finom volt), másikcsoki, tea, kóla (direkt megkérdeztem, a gyalogosoknak is járt=)), a célban finom volt a leves és a tea.
Volt még persze mézes süti, lekváros kenyér, meg ilyenek, amiket nem is kóstoltam, mert nem tudtam volna utána megmozdulni.
Rengeteg ismerőssel "futottam össze", káprázatosan szép idő volt, és a 48-as távban bőven volt újdonság. Remek nap volt a tegnapi!:)
Ez vajon aktuális még? && lehet valamit tudni a napon belüli várható eloszlásáról?
Azt a furát vettem észre, hogy alig van itthon olyan bor, ami a standard kajáimhoz való. Ugyanakkor van Szászi Endre-féle Szentgyörgy-hegyi bioolaszrizling és Bazalt-féle Rizling2, melyek elég jók lehetnek libacombos bableveshez, meg esetleg még Pannonhalmi Tricollis.
(Szilvásgombóchoz szinte semmim nincs, leginkább csak étvágyam :)
A Crosslite volt rajtam, de nem hiszem, hogy a cipő miatt estem el... Ha végre tudok majd újra futni, biztosan ezt fogom először felvenni, mert szerintem nagyon jó cipő.
Nem, én ilyet nem érzékeltem. Nekem csak két gondom volt a Wildcat-tel. Az egyik, hogy fél számmal nagyobb kényelmesebb lett volna, a másik, hogy a talpon lévő tüskékről elég hamar elkezdett lekopni a sárga bevonat. Mondjuk ez utóbbi az élvezeti értéken nem rontott, inkább csak esztétikailag zavart (persze, minek nézegetem a cipőm talpát...).
A Wildcat (~= Raptor) sarokrésze ugye elég merev, hátul az a külső műanyag héj eléggé fixen tartja egymáshoz képest a cipőt és a bokát. Ugyanakkor meg viszonylag keskeny cipő.
Neked nem voltak olyan problémáid, hogy egyenetelen, durván köves pályán (pl. a Nagy- és Kis-Hárs-hegy közti S lankásabb, alsó részén) erősebben forgatja, rángatja a bokádat, mint más cipők?
és imádok piacra járni, de sajna a Fény utca se az már, ami régen volt (maffiózó parasztnéni, aki a kerülethez igazítja az árakat, de én ma szociálisan érzékeny voltam, és megvettem nála maffiaáron. :)
nem akarom nagyon dicsérgetni magam, de zseniálisan finom sütőtöklevest csináltam :borsikafű, gyömber, cayenne-bors és bazsalikom lett a kísérete. Csak a cayenne-borsot nem érezni benne, de jobb is, mert volt már olyan, amiben érezni lehetett.
ez így van, én is átpréseltem már magam brutál szűkületeken pár barlangban, pedig nem vagyok cérnahuszár. Sőt, aki levitt a Naszályi-víznyelőbarlangba, nálam alacsonyabb volt, és így volt 10 kilóval nehezebb.
Nohát, most nézem csak a holnapi Gödöllő túrák szintidejét : 6km -> 3óra, 12km->4óra Erősen úgy tűnik, a srácokkal maradunk az ultrarövid távnál. Megnyúznának ha nem kapnának kitűzőt a végén :)
Dehogyis... Nálam gombaleves, sóska-krumpli-főtt tojás, túrós palacsinta tejföllel megsütve, majd picinykét később görög gyümölcsleves, valami húspogácsás tál (salátaágyon, nagyon guszta volt), meg somlói. Ja, és kv.
Mert az is. "...kétszerese a vörösiszapra jellemzőnek". Mert Ajkán még a vörösiszap is pénzéhesebb és felelőtlenebb, mint máshol. "Mi, magyarok", még a vörösiszapot is jobban tudjuk. Sőt, ha a Greenpeace méri, akor akár háromszoros is lehet még. A nagybányai arany-ciánosok sehol sincsenek. Akkor a Tisza halt ki örökre, azóta is csak sivatag és halál minden arrafelé, aki azóta vízitúrázott, az csak álmodta.
Leszögezem: igen, a tározó magassága, telítettsége karbantartottsága gondatlanságra utal. "Nem gondoltuk, hogy átszakadhat...". Pedig gondolni kellett volna.
Én ezt is szenzációhajhász cikknek éreztem. Az egyik labor alig pár paramétert mért, és az "egybevágó eredmények" között 2-3-szoros eltérés volt. Szakmailag meg inkább nem minősítek egyetlen labort sem, mert az részemről nem lenne etikus.
No igen, ezt csendben elhallgatták eddig mindenhol. Nekem alap lenne, hogy azonnal vízminőség-ellenőrzés, naponta legalább 2x, és az alapján szónokolni.
No igen, a Greenpeace önmagában nem garancia a magas szakmai minőségre...de azért itt két labor vizsgálatairól van szó elvileg és ha igaz amit állítanak, hogy a hivatalos infó egy '87-es mérésen alapult akkor....
Remélem, a greenpeace már beszerzett pár szakértőt, mert amit egy pár évvel ezelőtti "leleplező" kampányban elő bírtak adni tudományos szövegként, az kb. a Blikk színvonalát ütötte meg szakmaiságban. Azt mindenképp méltányolom, hogy igyekeznek, és felhívják a figyelmet az elnagyolt részletekre.
Hát igen. Az ilyen jellegű információkat hiányolom, mert a zújságírók csak azt mondják el egymás szavait túl licitálva, hogy mérik, meg sok, meg kevés.
pl. én az 1000000 m3-t is nagyon furcsának veszem, hogy annyi kifolyt volna. Talán a tározó teljes térfogata lehet annyi, ami azért több mint félig van, ha a fényképeket nézem.
Igen, én is láttam már nagyon nagy embert nagyon kicsi lukból előjönni (mármint felnőttet). De akkor sem hiszem el, ha láttam. :) Amikor annál sokkal egyszerűbb résre mutattak rá, hogy azon túl ott a csoda, akkor abban maradtunk, hogy majd elmesélik.
Egyszer egy építkezésen kellett volna egy sodronyt bevinnem egy tartóba, ahol viszonylag nagy (úgy 60x60-as) négyzetkeretek egymás után sorolva, résekkel, nyíltan. Sírva fakadtam, hogy én azt nem. (És nem az zavart, hogy egy 6 m magasan lévő párkányon volt a keret.) Szerencse, hogy a társam barlangász volt, látta már ezt az arckifejezést korábban, értette, hogy mi a bajom, és megoldotta, elvette a sodronyt...
Egy barlangász ismerős mondta, mikor mondtam neki, hogy a méreteim miatt, én inkább nem barlangásznék, hogy el sem írom képzelni, hogy milyen kis helyeken képes átgyömöszölni magát egy ember, és ez nem testalkat függő...
Ez egy _nagyon_ szűk kapszula lesz. Talán fi500-as. És mindjárt próbaút élesben. Lehet, hogy ez még egy bányásznak is kihívás. Én már a bányába sem mennék le. Sőt, tegnap rajzoltam egy 45x69 cm-es padlásbebújót, és majdnem rosszul lettem, mikor elképzeltem, hogy azon be kellene bújnom. :)
Csak még annyi: igen, nekem is szimpatikus, csak épp rendkívül ütközik mindenféle szabállyal és nem igazán szeretném, hogy hatóságilag hantolják ki a családtagomat erőszakkal meg ilyesmi.....
Most olvastam az indexen a mélyben rekedt bányászokról, néztétek? Az egyikük naponta 10kilit fut a tárnában :) Azt meg nem nagyon fogom, hogy Az elsőnek olyan bányásznak kell lennie, aki képes kezelni azt a félelmet, amivel az ember a szűk aknában való haladáskor szembesül. Azért fura volna, ha épp egy bányász esen pánikba a szűk járatban....
Még egyszer elnézést hogy ezzel a nem túl vidám témával megzavartalak titeket kicsit,nem lesz ez túl gyakori megígérem.Főleg ez a téma,csak hát most történt és Varacskos Disznó gondolatai eszembe juttatták Sziszi kutyust.(227001)
Bacon szalonna megpirítva,8db tojás ráüt rántottának,és már meg is ettem.Diétás kaja...:-)
az én apai nagyszüleim a kertben a fenyőfa tövében pihennek. egy fa tövében nekem is jó lenne :) mondjuk egy bükk, tölgy vagy hársfa legyen :)
A hörcsögöt is családilag ástuk el. A macsekra nem emlékszem.
A temetést, gyászmisét meg sose szerettem. Mondjuk gyerekként én nem éltem át ezt, túl kicsi voltam, hogy felfogjam. Felnőttként az idős, beteg nagyszülőket természetes volt elveszteni. Ami megmarad az meg az amennyi közös élmény jutott. Szerencsére a nagyszüleimről a Tátra, a Mátra, a Balaton és hasolnlók jutnak eszembe :)
Egyik rokonom férje meghalt 40 évesen,és ő eltemette a kertjében,semmi temetkezési vállalat meg egyéb hiénák.Nekem ez nagyon szimpatikus... Nem lehet mindig vidám témákat feszegetni,de most már ebből is elég lesz,mert túl kell lépni ezeken,és az élet megy tovább,mert mennie is kell. Egyébként én is annak örülnék legjobban ha szétszórnának a Zemplénben,kedvenc hegységemben. Lükepék,én is megnéztem a nagyapámat már holtában még az ágyon,de nem éreztem semmit...Mert előtte mindent megtettem,és nem kellett kompenzálnom.Nem fogadom el azt hogy nekik rossz,sokkal inkább azt hogy nekik már jó! Mondok egy sztorit:Mikor meghalt Zavadszky Gabi,akkor megkérdezték valamelyik focista barátját hogy akkor most mit gondol... Aszongya a hüllye focista:Neki már jó,mi meg itt maradunk és szenvedünk tovább... Ennél nagyobb bölcsességet még focistától nem hallottam.:-O Ki ahogyann gondolja!Ez afféle dalai lámás bölcsesség volt eme labdarúgótól...De tényleg!
A temetés szerintem is fontos, mint egyénileg, mind közösségileg. Volt már haláleset (tanképpen mind), amit akkor fogtam fel igazán, mikor eltemették a meghaltat. És lezárni is könnyebb volt.
tök jó, h benéztél, ez úgyis a ttúra/kéktúra nemszakmai csevegőtopikja.. :)
nekem eddig 4 nagyszülő és egy dédszülő halálát kellett megélnem, és egy nagyon közeli barátomét. Az első 8éves koromban volt, talán pont nyáron, és anyám nem akart elcipelni ezért 2x230km-re. Fura volt akkor belegondolni, és szerintem azt az esetet volt a legnehezebben felfognom, h nincs és nem is búcsuztam el tőle a temetéskor. Persze megsirattam.
búcsuzni jó dolog. igaz, 2 generáció óta a halottat konkrétan csak a közvetlen alatta levő generáció nézi meg, bár lehet, h édesanyám megnézte a nagymamáját, bár ő otthon halt meg, nem kh-ban. Otthon talán könnyebb.
Egyetértek veled, sajnos a család nem mindig. Masszív sértődés lett volna, ha nem jelenek meg a temetéseken, pedig kevés dolgot utálok jobban :( Majd az utódaim eldöntik, hogy nekik hogy jó, de egyelőre afelé terelgetem őket, hogy ajánljanak fel a tudománynak vagy szórjanak bele egy lukba a kertben. No, csupa vidám téma....:)
Köszönöm a válaszokat,egyébként az aggteleki képen lányom jobbra,feleségem balra látható -de csak derékig.:-) Nálunk emellett két macska,tengerimalac,halak és teknősök is vannak,ezek kapcsán már többször beszélgettünk a két gyerekkel ilyen dolgokról.És ez jobb is így,igazatok van,mintha hirtelen a semmiből szembesülnének ilyesmivel. Én például nem is látom értelmét a temetéseknek,sőt vannak akik csak ez után kezdenek el foglalkozni az illetővel,szerintem meg még az életében kell.Nagyapámat szerettem nagyon,de a temetésén nem voltam ott,mert éppen Horvátországban nyaraltunk,és nem is tartottam fontosnak annyira,mert amire én emlékeztem belőle,az ott volt és van belül.Kész ennyi a többi csak képmutatás,szerintem.
A fáradtolajtól rosszabb anyag meg nem kell szerintem a karsztvidékekre,mert mindenféle cseppkőképződést meggátol sok időre,nem beszélve a benne lévő rengeteg féle fémes szennyeződéstől,melyek a motorból kerülnek oda.
Ezeket a vörösiszaptól szennyezett falvakat megmenteni nem lehet,újakat kell építeni,a régiek meg mementónak esetleg még jók lehetnek. Na mindem témát érintettem már,elnézést hogy zavartalak titeket!:-)
Család diszkréten mosolygott, csak néhány hülye rokon vágott pofákat. Csendesen megtárgyaltuk a kölökkel a dolgot és kész, nem volt semmi gond. Ugyanő, sok évvel később, a másik dédpapa temetésén felolvasott a templomban....
Kutyából sajnos többet is eltemettünk az elmúlt évek során, legutóbb egy kis talált jószágot (asszem írtam itt is róla), minden alkalommal tudtak róla a gyerekek, többször látták is. Talán annyibl kisebb sokk volt nekik, hogy nem egy darab nagyonkedvenc állatkánk volt, így kisebb űr maradt az eltávozott után. Ahogy Disznyó is mondja, így vidéken ez könnyebb, hullanak a kismadarak, egerek, csigák, gyíkok, bogarak, van alkalom a halálról (és az életről) beszélgetni.
Na ez legalább egy korrekt leírás, nem a médiában olvasható szenzációhajhászás. Örülök, hogy a vörösiszap belső súrlódási szögét is megtudtuk, hasznos információ. ;) Az egyetlen furcsaság nekem az volt, hogy "Vizes oldata töménységtől függően eléri a maximálisan elérhető 14 pH értéket is." Miért ne lehetne a pH nagyobb 14-nél??
Pont a temetésre: Neves, sokgyermekes zenészünk büszkén emlegette egy interjúban, hogy ő maximálisan távol tartja a gyerekeit az ilyen kellemetlen, szomorú és felzaklató dolgoktól, szerinte annál jobb, minél később kell szembesülniük ezekkel. A mi családunkban viszont teljesen természetes volt, hogy az idős rokonok temetésére vittük a srácokat is és egyik se álmodott rémeket miatta eddig. Mondjuk voltak érdekes pillanatok, például mikor unokaöcsém a maga kb 3-4 évével megkérdezte a dédi temetésének kellős közepén - épp jól hallhatóan - hogy a mama meztelenül, ruhában vagy pizsiben van-e a koporsóban......
ilyen béna előtagokkal, hogy deciliter meg centiliter csak orvosok, gyógyszerészek meg gasztrobloggerek szórakoznak.. :) inkább köbméterben kellett volna írnom, az SI is, meg jó értelmes mértékegység is.
igen, az olaj szemét dolog, mindenre rátapad. Egy pár mikrométeres réteg.. Gondolj bele, egy liter hány négyzetmétert tud beteríteni. Plusz a kátrányok, fémrészecskék (ha gépekben használt kenőolaj), mindenféle alattomos aromás vegyületek. És mégis, az az aszpirin, meg az a jó kis falszigetelés stb.
Azt hiszem, édes napom van ma... Narancsos-kakaós sütis krémtúró. Nem rossz, de volt már jobb újításuk.
A Match aljas merényletet követett el ellenem. Pontgyűjtéssel lego játékokat lehet kedvezménnyel megvenni. Az mennyire gáz, hogy az edénykészletek nem hoztak lázba, ez meg igen? :D
Én egyszer az egy liter fáradt olaj karsztvízbe jutásától döbbentem meg, hogy mennyit tud tönkretenni. És az még nem is a legmérgezőbb anyag... Sajnos az adatot már elfelejtettem.
Bocsi hogy beleszólok,csak ez nálunk éppen aktuális volt,a kedvenc kiskutyánk napokig betegeskedett,majd egyik este mikor már felállni sem tudott,letettem az ágyamra,beszélgettem vele,nézett hálásan,majd két perc múlva már nem élt. Lányom is látta(9éves),meg is siratta,majd miután eltemettük még aznap este anyja beszélgetett vele erről. Én egyedül voltam a másik szobában mikor a lányom rajtakapott hogy ráz a zokogás... És elkezdett vigasztalni hogy apa,ez az élet része,emlékezzünk a szépre és a jóra a Sziszikével kapcsolatban.Akkor gondolkoztam el ezen hogy sokkal jobb ha időben találkozik ilyesmivel,mert megtanulja feldolgozni,és később talán másként kezeli az ilyen és ehhez hasonló helyzeteket. Sziszike még tavasszal Aggteleken és Jósvafőn. Köszi hogy elmondhattam.
a 2000-es évekig általában nem volt téma a visszanyerés. Bárminek a termelési költségébe beleszámolják a hulladék semlegesítését, tárolását. Amíg nem lesz pénz az újrafelhasználásból (=semlegesítésből), addig tárolás lesz. Amikor megéri, akkor feldolgozzák. Megéri akkor, ha olyan anyaghiány lesz, hogy a hulladékból is vissza kell nyerni az anyagot (azaz van olyan ára a vasnak, molibdénnek stb, amiért már gazdaságos), megéri akkor, ha óriási szubvenciókkal támogatják, úgymond a nyersanyag alacsony árát kiegészítik annyival, hogy megérje. Jelenleg a környezettudatosság (=hagyjunk minél kevesebb veszélyforrást heverni bárhol) még eléggé a háttérbe szorul, mert nem kifizetődő. Ugyanakkor, ha szembeállítod azzal, hogy mennyi egyéb nyersanyag, áram, tiszta víz kell az anyagvisszanyeréshez: nos nem biztos, hogy a zagytárolás a legnagyobb rossz.
A kémia ilyen: ha van 10 deci szennyező anyagod, te hozzáöntesz 10 liter tiszta anyagot, akkor lesz 10,1 liter szennyező anyagod. Akkor is, ha abból mondjuk kinyersz 0,1 dl újrahasznosított anyagot (bocs, akkor 10,09 litered lesz :)
Magamból és a környezetemből kiindulva ezt tartom jobbnak (de ismét nem vagyok szakember. :) ). A szeretett valami/valaki halála így sem lesz kevésbé szomorú, de sokkal jobban kezelhető.
én erről azt gondolom (-most épp aktuális a kérdés az életkora miatt-), hogy jobb, ha most válik a világa részévé, beépül, szerintem még nem rázza meg annyira.
Ezért én teketória nélkül megmondtam, hogy a süni, akit a kertben ápoltunk, elpusztult, meg hogy a szomszéd cicát elütötte egy autó, meg hogy nehogy rálépjen a kisbékára, mert megdöglik.
Úgy látom, hogy nem csinál belőle problémát (pedig egyébként problémázós :). (Nyilván más lenne, ha saját, szeretett cicáról lenne szó pl.)
Előbb-utóbb úgyis találkozni fog vele, mert lesz minimum egy hörcsöge (remélem persze, hogy nem más, komolyabb ok miatt kell megtanulnia). Ne akkor érje derült égből. Valószínűleg jobb egy fokkal, ha már tudja hová tenni.
Azt hiszem, itt "vidéken" ez valamivel egyszerűbb, közelebb van az élővilág, olykor elpusztul ez-az, a természet részeként meg lehet figyelni.
Egyik ismerős anyuka az óvodás (már nem is kiscsoportos) lányának mesélt elalvás előtt a felmenőkről, dédpapáról-dédmamáról stb. A kislány persze megkérdezte, hogy hol vannak, mire az anyuka nem túl diplomatikusan azt felelte, hogy ők már meghaltak. Éjszaka persze nem volt sok alvás, meg még jó pár további éjszakán sem. Amikor mesélte, én azon tűnődtem el legjobban, hogy hogy van az, hogy a kislány ennyi idős koráig nem találkozott ezzel.
Persze a másik véglet a tévéhíradó, én egy ideje kifejezetten úgy érzem, hogy a fél ország meghal egy-egy nap végére. Legutóbb 18-ig számoltuk a hullákat, és még csak a belföldi híreknél tartottunk. Ez persze egyszerűen a hírszerkesztő baromsága, meg a miénk, amiért kereskedelmi adókat nézünk (a fél hét jobb időpont, mint a fél nyolc), épp megbeszéltük, hogy átállunk az MTV1-re, de aztán jött a vörösiszap, és most úgyis minden adón ez van.
(Szerencsére Dzsidzsi az utóbbi napokban a szomszédban lakó óvodás barátnőjével beszélget a kerítésnél a hírműsorok idején. :)
És talán Németország is. A műsor egész durva példákat mesélt. Mind fogyasztás mértékében, mind részegekkel elkövetett vicceskedésre. Iszonyat. Én nem vagyok büszke minden bulikimenetre az életemből, és megdöbbentő, hogy most már az az alap, amit én felejtenék...
Egyébként mostanság mi a vezető irányzat: kizárni a világot (már amennyiben a híradók és egyéb műsorok a valóságot mutatják), és ezzel együtt a rosszat, vagy beengedni, elfogadni, hogy az élet része, és megtanítani értelmezni. Másik módon kérdezve: elviszik a mai gyerekeket a nagyi temetésére vagy se?
(Még akkor is, ha számításba vesszük, hogy a 16-xx éves korosztályban gondolom, szerencsére alacsony a halálozás, azaz az alkoholmérgezésnek kb. a baleseti halált meg néhány fiatal korban is halálos betegséget kell csak lenyomni. De akkor is...)
Jól hallottam a rádióban: az angliai fiatalok (16-?? éves) között a vezető halálok az alkohol okozta halál? (Nem, nem az ittas vezetés közbeni elhunyás, hanem konkrétan a mérgezés és egyéb konkrétan alkohol okozta betegség.) Disznó, hallgattad?
"A falu első írásos említése Szent István király korából származik, 1019-ben Korunthal néven említik a települést. Ekkor a zalavári bencés apátság birtoka volt, és ide volt köteles dézsmát (tizedet) fizetni. A község nevét a későbbiekben, 1272-ben Korontál (Kuruntál) családnévként említik, ekkor Korontáli Péter nemes birtoka volt. Ezenkívül még egy 1274-es adománylevél határjárása is megemlíti Kolontár nemesi falut."
Ha nem Szvatopluk alapította az alugyárat, akkor a falu lehetett ott előbb.
Az a baj, hogy - ahogy Disznó is írta -, még ha nem is mennek vissza, a szennyezett talaj nem szeparálható. Persze mi innen nem tudjuk megmondani, hogy mekkora a szennyezés, de attól tartok, a környéken egy darabig pl. senki nem kapja meg a biotermék minősítést...
Én is pont ezen gondolkodtam reggel, hogy ha senki nem akar visszamenni, akkor ki fogja, ki miatt fogják megtisztítani? Vagy úgy hagyják és kész? Lesz nekünk is egy tiltott zónánk? Egy üres település, ahol minden úgy van, ahogy az utolsó percekben otthagyták a lakók? Indulhat a katasztrófaturizmus?
Ez teljesen igaz (mármint, hogy repülőgép, edények, kábelek), de állítólag ezt a vörösiszapot föl lehetett volna dolgozgatni, nem csak úgy tárolni egy falu nagyságú gödörben. Csak persze költséges meg macerás, így ezzel itt nem foglalkoztak.
Az elővigyázatosság meg mindig megdrágítja a gyártási folyamatot, nyilván az lesz versenyképes, aki egy kicsit hazardírozik. Legyen szó alumíniumgyártásról vagy tengeri olajkútról.
A veszélyesanyag-mentesítéssel kapcsolatban a legújabb fejlemény, amit hallottam, az, hogy az ott lakók többnyire nem akarnak visszaköltözni (mondjuk, teljesen érthetően), inkább máshová mennének.
Ennek fényében már pedzegetik, hogy akkora területet úgysem lehet megtisztítani, komplett földcsere az árokpartokon is, stb.
Úgyhogy én most arra saccolok, hogy nem fogják teljesen végigvinni a mentesítést, egyszerűen elhagyják azt a területet, mondjuk azt nem tudom, hogy azután mi lesz vele. Nyilván nem lehet csak úgy otthagyni, mert tovább szennyez, gondolom, majd lassacskán tisztogatják.
Délelőtt azt hallottam a hírekben, hogy valamivel 9 fölött van a PH, ami állítólag "határeset" (azt mondták, hogy ha 9 alá megy, azt már kibírhatják a természetes vizek). Azt nem tudom, hogy ezt pontosan hol mérték.
(Déli krónikát nem hallottam, a Varjús játszótéren voltunk.)
Nyilván. Ámbár valahogy az rémlik, hogy az alumínium előállítása eléggé a sor elején van, ha az energiaigényt és a károsanyag-termelést nézzük. Valamikor az építőanyagok kiválasztásánál felhívták erre a figyelmünket. Jól rémlik? Vagy egálban van a műanyagokkal (szép nagy csoport...)?
a folpackon és az aszpirinen és a számítógépen és minden műanyagon is elgondolkozhatsz, az meg kőolaj. :)
Hát igen, a csomagolóanyagok óriási előrelépést jelentettek élelmiszerhigiénia szempontjából. Minden újítás az emberi lét kényelmesebbé, egyszerűbbé tételét szolgálja, de meg van az ára.
Léteznek olyan növények, amelyek akkumulálnak bizonyos nehézfémeket. A baj az, hogy ilyen mértékű túlterhelésnél évszázadokig tartana a módszer, akkor sem lenne teljesen hatékony (hiszen nem ültethetsz mindenhova ilyen növényt) és mindig meg kellene semmisíteni az azévi termést. Ráadásul némelyik növényfajban az egyik, a a másikban a másik nehézfém dúsul fel. Tipikus nehézfém-gyűjtő növények a levélzöldségek. A salátát, mint biológiai módszert pl. konkrétan használják a talaj kadmium-szennyezettségének a kimutatására. Elültet- két hónap múlva betakarít - a salátában kadmiumot mér. Feldúsul benne a kadmium a talajhoz képest, sokkal könyebb mérni.
a növényeket nem a lúg irtja ki, az viszonylag gyorsan bemosódik és semlegesítődik, hanem a fémek, amik kisebb-nagyobb mennyiségben dúsulHATnak az iszapban. Ezek mennyisége csak attól függ, hogy hol bányászták, ott milyen az összetétel.
Néha belefutok ilyen-olyan hőbörgő blogba, de azt ugyan megkérdezném, hogy mit csinálnának repülőgép, edények, kábelek stb. nélkül... Valamit valamiért...
Sok oka lehet, hogy én másképp tudom: 1. Álmodtam, hogy ilyen tanítottak 2. Hazudtak az oktatóim 3. Már egységesítették az egészet 4. Már az oktatóim is lemaradtak róla, hogy egységesítették.
Egyébként én úgy emlékszem, hogy akkoriban azt mondták, hogy van német és angol rendszer, amik között egy század az eltérés, így nem adják meg a századokat. Azt ugyan már akkor sem értettem, hogy egy logaritmikus skálán hogy lehet kétféle rendszer? Mérési módszer pedig számtalan van, nem csak kétféle.
Úgyhogy inkább visszavonom a bizonytalan információt...
Az általános laboratóriumi gyakorlatban nem is fogadják el a századra megadott pH-mérést, mert ebből is két módszer van, amelyek eltérnek egymástól a második tizedesjegyben...
Apropó cica... Tegnap este a nagy vörös kandúr megint a folyosón dekkolt=). Épp a szemetet vittem ki, és odajött, dörgölődzött, meg dorombolt=). Hát teljesen elolvadtam tőle, pedig nem is szeretem a macskákat:D. Volt sok simisimisimisimi
Én reménykedek abban, hogy a természet meggyógyítja önmagát (lehet túl naiv vagyok).
Lehet, hogy túl hülye a kérdés, de nincsenek olyan növények, melyeket átmenetileg lehetne odatelepíteni, hogy pusztán létezésükkel kicsit semlegesítsék a káros anyagokat a földben? Amelyeket nem "zavar" úgy a lúgos kémhatás?
Mostanában érhet a Dunához a 1794 folyamkm-nél és1650 Margitsziget. Tehát elvileg úgy 30 óra múlva ér ide az eleje. Bár szerintem szemmel nem fogjuk már látni annyira felhígul, de talán egy nagyon pontos PH mérővel kimutatható lesz.
A még nagyobb baj, hogy valszeg évekig, vagy ki tudja meddig, ott semmiféle növény nem terem meg :-( S ha igen, a következmény már az lehet, amit írtál: ki enne onnan szívesen, miközben eláraszt minket az import így is?
Csak T és Invitel hívhatja - mármint értelmesen. Biztos én is felhívhatnám, csak nem érne semmit. Persze lehet, hogy a másik két nagy nem akart leszerződni, de gyanús, hogy nem ez van, mert miért lenne így. Passz. Volt olyan időszak - nem olyan rég -, mikor csak vonalasról lehetett segélyvonalat hívni, én meg néztem bután, hogy akkor én hogyan?
kútból Mo-n sehol nem innék, de megértem, hogy mit jelent az, amiről írtál.
(zárójelben: azért egy gát alá építkezni folyásirányban elég nagy felelőtlenség, főleg a parcellázó hivatalok szempontjából. Igaz, az egész falu útban volt. :( )
Elsőző hetek vannak. Ma padlizsánkrémet készítettem, először. Nem lett rossz, de még várom, hogy jól összeérjen meg kihűljön. És akkor még jobb lesz. Készült fokhagymakrémleves is, annak is hűlnie kell, majd kiderül. :)
Alapvetően nem az lesz a baj, hogy nem nő ki néhány dísznövény, hanem ha a nénike kiviszi a salátáját a piacra, vajon megveszik-e? Egyáltalán lesz-e rendes termés. Vagy az olasz piac felveszi-e a húsvéti báránykákat, amelyek ott születtek és szoptak. (Egyik osztálytársamék tanyája nincs messze, de szerencsére nem folyásirányban. Ámbár a talaj alatti vizekről nem tudok. Nem tudom, most épp van-e nyájuk, de ha igen, az nem jó.)
Te innál-e az ottani kutakból az elkövetkező hónapokban (években)? Vennél-e onnan gyümölcsöt? Én nem szívesen. Erre értettem, hogy nem csak a pótolható ingó és ingatlan került veszélybe, hanem a háztájiban megtermő kaja vagy a kiegészítő kereset is egy időre.
Nekem eddig úgy tűnt, nem csak a kémhatása miatt aggódtak. Pl. a visszamaradó por esetében nem azt emelik ki, hogy majd belélegzed és megmarja a nedves légcsöved, hanem a rákkeltő hatását hangsúlyozzák. Valamiért úgy tűnt, a gipszet nem a pH-ra öntik, hanem a többire. :) De mi az a többi...? És a savat meg már tegnap óta locsolják a Marcalba.
arra tudok gondolni, hogy a "gipszzagy" magába szedi a finom lebegőrészecske méretű iszapzagyot, és utána könnyebb teherautóra lapátolni. Na, most lehetne hasznosítani a sok ihatatlan, enyhén megecetesedett házi lőréket.
Ha már média, tegnap attól a mondattól borult el az agyam, hogy "a lezárt területetre nem mehetnek be sem az újságírók, sem az ott lakók". Így ebben a sorrendben...
Amennyit én tudok róla, az alapján leginkább a lúgossága miatt veszélyes, de az ellen nem gipsz kéne, hanem valamilyen sav. Szerintem. És attól meg hülyét kapok, amikor ilyeneket lehet olvasni: "A vörösiszap 13,5 pH-értékű anyag, amely több fémet is tartalmazhat: alumíniumot, szilicíumot, nátriumot, magnéziumot, vas-oxidot, kalciumot, vanádium-oxidot. Ezeknek a fémeknek a vegyületei erősen maró hatásúak." Persze, a nátrium-hidroxid mar. De a konyhasó? Vagy a pezsgőtablettában levő magnézium- és kalciumvegyületek? Szóval az általánosítás erősen sántít.
Azért valamiért azt gondolom, hogy nem viccből csinálják. Az egyik híradóban egy folyamatmérnökszerű ember mondta, hogy eleve gipsszel szokták megkötni a vörösiszapot, ha nem megfelelő helyre kerül. De hogy konkrétan melyik összetevőjét kötik így, azt nem mondta.
Azért a talajban is bőven van pufferkapacitás. Jó pár éve a tanszéken eltört egy sósav-gáz szelep, jó pár kiló sósavat locsolgattak bele a talajba a tűzoltók, és mégis van növényzet. Talán fű nem volt, hanem a fák alatt sínylődő pár szál gaz lehetett az áldozat. Az iszap, meg a szilárd részecskék kiszűrődnek a talaj különböző rétegein, a lúgot meg azért semlegesíti a sok giliszta.
Már tegnap délelőtt elkezdték gipszezni és sósavazni. Az eső egyrészről jó, mert hígít és nem hagyja gyorsan megszáradni (szálló porként nagyon veszélyes), másrészről meg nagyon rossz. Engem a Dunánál jobban aggaszt a földek és a felszín alatti vizek sorsa. A házakat rendbe rakják, az ingóságok majd csak jönnek így-úgy, de nem lehet ekkora területen földcserét végezni...
Szerintem nekem valamelyik Tűzróka frissítéssel jött. Passz.
On: Spenótos-fetás derelye újhagymás, tejfölös mártással. Így újramelegítve még jobb lett, mint este volt, mert a kellemes szalonnazsírban megpirult a tészta, és a pörcök is kicsit jobban átsültek. A derelyehajtogatóm jól vizsgázott, most sem nyílt ki egy darab sem. Bár lehet, hogy a tészta volt megfelelő.
Bocsánat, vaksi vagyok. De. És nem értem, miért hagytam benn. Pedig aláhúzta. És még javítottam is. Csak rossz sorrendben nyomtam a backspace-t és a betűt. Bocsika!
Nekem egy kicsit bizarr a dolog, mert egy bizonyos töménység (ölég kicsi) felett már rosszul vagyok a levendulától. Remélem, a csokiban majd a pirított mandula dominál, no meg a kakaó. Amúgy a bencések gyártják, teljesen logikus módon... :) Ki más.
:) Nálam még az asztalon is van. Meg a spájzban (az oroszok mellett). Van levendulás csokink is, de abból nem adunk - csak ha majd kiderül, hogy nem ízlik. :)
lefordítva : az esőt cipőbe rakott zacskókkal védtem (esőkabát, és esőnadrág mellett), viszont a forgalomban nagyon keservesen lehetett bringázni a tölölődő autók miatt, Rákosrendezőn meg még a tehersoromplóval is próbáltak blokkolni
Nekem a tavalyi "Tanúhegyek nyomában" elnevezésű túra Gulácsra felmenő szakasza különösen emlékezetes volt, az garantáltan K3 volt akkor, nem K. A Csobáncról a KL-en jöttünk le Bubu szalagjait követtük.
hm, a hivatalos kék felmegy a GUlácsra és Csobáncra? Szégyellem magamat, de mi csak és kizárólag a kéket követtük, és szerintem mindnek csak az oldalában ment az út. Na jó, a Badacsonyra fel kellett mászni.
belenéztem a kéktúrás füzetembe, mert hétvégére Badacsonytördemic-Szentbékkálla szakaszt tervezzük. Táv 20 km, ezzel nincs is baj, (régi) füzetemben 680 m szint. Az új füzetben 1030 m. "Csak" 4 hegy van benne: Badacsony, Gulács, Csobánc, Köves-hegy.
Ehhez képest a hétvégi mátrai P+ egy könnyű bemelegítés volt.
Az, amelyik csámcsogva zabál kiszolgálás közben, és nem érti, hogy miért nem jó nekem az, ha a nyers csirkedarabok után csupasz kézzel megmarkolja a füszölt kolbászt, amit utána további hőkezelés nélkül szeretnék megrágni. Hogy kedves-e, hát nem, de az nem is nagyon érdekel. Legyen kedves veled, nekem meg kezelje korrektül a kajámat.
Olyat tud-e esetleg valaki, hogy hol lehet Bp-en hozzájutni a simontornyai Husimix kolbászaihoz a Fehérvári úti piacon kívül? (A kolbász jó. A hentes kritikán aluli.)
(mivel a nyár már messze, és mindenféle túrák meg egyebek miatt tologatni kellett az időpontot)
Időpont: október 10, vasárnap
Helyszín: Lüke-palota
Mit eszünk: bogrács vagy tűzhelyen főtt akármi (ha most hétvégén sikerült elfogadható füstölt libacombos bablevest főznöm, akkor azt ismételhetjük, mintha lenne 2 libacomb otthon, megnézem), süti, szőlő-körte-szilva, esetleg önkéntes vállalkozók segítségével szilvásgombóc (nekem mindig kinyílik)
Mit iszunk: amit hoztok, illetve amit otthon találok addig
A Budagyöngyében megvan még. Más tészta, hogy én eddig egyszer voltam csak bent, akkor is késő volt, nem volt már semmi a lagsorban, csak durva halszag.
Ja, és már nagyon régen nem láttam patakban élő rákot, de ma egy tó kifolyásánál igen: (Az utolsó képen ahol a távoli híd van az autóval, ott fényképeztem a rákot) / vajon ki találja ki, mi vezet keresztül azon a hídon :) /
ó igen, és a Jánossal szemben a bicikliút mellett is van egy hentes a sarkon (át kell menni a H.völgyin), ott van főtt debreceni is (reggel tutira), amikor ott vettem sok-sok éve kutyának ezt-azt, a János akkori igazgatója is ott szokott reggelizni, mondá a hentes.
hm, nem is mondtam még, hogy hol van a környéken jó hentes.. :) a GÁbor Áron utcánál a Pasán van egy kisbolt, régen hentes volt csak, most kis vegyes, ott is vettem már finom kolbászt, meg hurkát is. Ezen kívül van még egy nagyon jó kolbászos, a Budagyöngye alagsorában, tök jó mangalica meg szürkemarha cuccuk is van, és nem volt vészesen drága (igaz, 2-3 éve voltam ott utoljára, lehet, h azóta meg is szűnt).
Bíbor kasvirág keserű grépfruitmag kivonattal, 1000mg/nap C-vitamin. Engem 2 nap alatt rendbe rakott. Tegnap már 3 órát teniszeztem. Péntek reggel lettem kakis.
Most találtam egy szimpatikus receptet: kolbásszal töltött tarja zsályás rizzsel.
Közben ettem valamit, aminek a nevét rég elfelejtettem, de főleg csirkemellből, körtéből, kéksajtból meg tejszínből készül, és rizs volt hozzá, meg Tűzkő Renana 2007-es rajnai.
Az segítséggel törli. Viccen kívül. Amikor nekem a törött ujjammal legóztak a kézsebészeten (immár 18 éve), az egyik szobatársamnak mind a két keze gipszben volt. Hát, ott még a pisilés sem volt egyszerű...
A múlt héten jártunk a nyíregyházi állatkertben, ahol az Ócenáriumban szintén volt valami muréna féle hal. Elég félelmetesen nézett ki. Sajnos kenguruból (tudomásom szerint) a hazai állatkertekben csak a kisebb fajták (Benett kenguruk) vannak.
Tojásrakó emlős? Nem lehet mai darab... Ausztrália kicsit olyan lehet, mint Svájc, ahol semmit nem dobnak ki, amíg mozog. Mondjuk van némi nagyságrendbeli különbség egy 50 éves tűzoltóautó és egy ősemlős között...
Fura ez az állapot. Van, ami megy, van, ami nem annyira, és vannak meglepő dolgok. Kenyeret vágni nehéz (nem tudom rendesen lefogni). Kenyeret kenni könnyű. A sörbontóval remekül boldogulok. Viszont hagymaszelés közben majdnem levágtam a kötésből kilógó ujjaimat, mer egyszerűen elfelejtettem, hogy el kell venni onnét, mintha nem is az én kezem lenne... a sót pedig nem tudom finoman szórni az ép és jobb kezemmel, fogalmam sincs, mitől.
Szerintetek akinek mindkét keze be van gipszelve vagy alaposan kötve, az hogy törli ki a fenekét?
Találtam itthon egy pár L-est, meglátjuk, elvileg rugalmas...
Ami viszont nagyon gáz, hogy nincs itthon egyszerűbb vörösbor, szalonnához meg csak nem nyitok ki egy 2006-os Tringát, pedig ki akartam próbálni, hogy mire megyek a dugóhúzóval...
Kéne egy XL-es gumikesztyű a fürdéshez, de a nonstopban csak S-es van, a normál boltok meg bezártak, amíg katasztrófaturistálkodtam. A doki nagyon szimpatikus, érdeklődő fazon volt, miközben ásott a sebben, kérdezgetett, hogy "eza fekete micsoda? falevél?", és valószínűleg. Elég hosszan varrta. Beépített egy szennyvízcsatornát. Megdícsért, hogy klasszul vérzik, ha esetleg valamit nem talált meg benne, azt majd kimossa. Megyek még hozzájuk máskor is :)
Na ezért szoktam mélyen hallgatni róla, hogy hol lakom, mert mi körzet szerint oda tartoznánk... Szerencsére a régi, kultúrált rendelőben benne vagyok a "gépben" nem nagyon szoktak lakcímkártyát kéregetni, ezért oda járok vissza. Vagy fizethetek a magánrendelésért, mert az évi több százezer forint TB járulékomért nem jár embernek való bánásmód :(
Jól sejtettem, sajnos az nem sok jót jelent neki. A János hírhedt az ilyesmiről. Kolléganőm sérült kézzel ment oda 11 óra tájban, este fél 9-kor megunta a nagy semmire való várakozást és hazament. Másik kollégám szerencsés volt, pár órán belül megműtötték az ujját.
Előtte futottam egyet a Hűvösvölgy-Hármashatárhegy-János útvonalon.
Köszi a segítséget!
Asszem, ha valakinek a magánrendelések munkaidején kívül van súlyosabb összeraknivaló sérülése, az inkább papot keressen... 2 órával műszakváltás előtt értem a kórházba. Hát, ami ott volt user interface (betegfelvevő adminisztrátor), az cseppet se volt felhasználóbarát, ellenben rendkívül irritáló és kétségbeejtő, marakodtak is rendesen egymással a betegek. Aztán szerencsére megjött a váltás, akik először megdöbbentek, hogy az előző kör mit (nem) csinált, aztán elkezdték igen tempósan ledolgozni a hátralékot. 2 óra alatt én voltam a 6. műtét. Amíg a műtősök előkészítették a következő pályát, addig az orvos elrohant ambuláns betegfelvenni. Mikor szóltak neki, hogy le vagyok szíjazva, jöhet, azzal tért vissza, hogy a felvételen elfogytak az emberek. Nem a betegek, hanem a dolgozók, úgyhogy az utolsó 3 betegnél már egyedül végezte az adminisztrátor, a nővérke és az orvos munkáját...
Amikor beszéltünk, épp szabót keresett a tenyeréhez. Vagyis varrót. A szabást elintézte magának futás közben. És a műszakváltás csapdájába esett a kórházban.
óó életemben először teljesen magamtól megismertem egy eddig csak képről látott gombát, a rizikét. Sajna csak 3 db volt, ebből 2 erősen kukacos, egyet meg azért csak nem viszek haza. Jól megnéztem, és itthon ellenőriztem, és tényleg az volt. Ezen kívül bő a soproni tájakon a galóca (gyilkos, citrom) termés is.
A4-s mappa, lefűzhető tasakokban, éves bontással. Első tasakban papírra tűzve a kitűzők/jelvények, utána havonta egy tasakban sorban a papíráru. A mappák meg év szerint sorakoznak a polcon.
A minap értesültem, hogy az Árkádban megszűnt a túrabolt. Most azt a hírt kaptam, hogy a Szugló utcai térképbolt is bezárófélben van. Hol vesz turista térképet az, aki nem akar a Bajcsy-Zs. útra menni? (b) kérdés: hol lehet Vácon Cserhát térképet kapni (holnap) vasárnap? (c) Tévét nem nézek, mert elromlott a dekóder. IE9-cel továbbra sem lehet hozzászólást írni, váltottam Chrome-ra. Itt meg nincs formázó eszköztár. Nyilvánvaló az összeesküvés: internetezzek és tévézzek mobilon, és töltsek le rá térképet is.
Nagyméretű fiókban, kaotikus raktározási rendszerben. Ha ritkán keresel vissza (nálam kb. évente egy alkalom), akkor ez a leggazdaságosabb. A kitűzők egy üvegtálban (amit már kinőttek), üvegtál mellett a polcon (lassan azt is). Keresi célra mások remek weblapokat csináltak :)
Szüreteltem: 10 kg sárga rókagomba 5 kg birsalma 5 kg csipkebogyó 0,5 kg galagonya 1 reklámszatyor petrezselyemzöld 10 kg karfiol 50 kg hullott alma
Összegyűjteni sokkal könnyebb volt, mint feldolgozni az idióta elrendezésű konyhában, ahol minden 25 cm-el lejjebb van, mint nekem kényelmes lenne. Már csak az alma és a csipkebogyó maradt holnapra, ha végre azzal is kész leszek, egy darabig be nem teszem oda a lábam...
Nem boszorkányság, technika. A fekete-fehér filmeket kifestik, hogy modernebb legyen. Például van egy DVD-m (Királylány a feleségem, Gérard Philipe, Gina Lollobrigida - ha e nevek mondanak valamit :), ennek a főmenüjében választani lehet, hogy az eredeti ff vagy a kifestett változatot kéred.
Este lesz a tévében a Van aki forrón szereti. Nekem úgy rémlik, fekete-fehér, a port is ezt írja, ugyanakkor a képek, amik a filmből vannak, színesek. Ez hogy van?
cipősdoboz, szigorúan időrendben. Mostanában kezdem az évszámokat is ráírni, ha nem lenne rajta, hátha egy földrengéstől leesik a doboz és összekeverednek a papírok. Dettó, a kitűzőket se évszámoztam.. :( és a fene emlékszik már rá, hogy a Kozma színei milyen sorrendben követték egymást. Valami beragadt a t betűm alá...
kicsi megkotoram, a Jimenez (Ximenez) kb. olyan név, mint a Soproni, mondjuk. Jimeno a falu/vidék neve, ahonnan a Jimenezek származnak. A Pedro meg Péter, gondolom a kőből/sziklából (petrus?) származik a neve, mint minden Péternek.
A5-ös bugyikban A5-ös mappában lefűzve. Dinnye hasonlóan, csak neki névre szóló mappák készültek, és tokjuk is van, hogy ne porosodjanak a papírok. És ő kitűzőket is abba fűzi le, míg én azokat egy üveghengerben tartom.
Túl korai indulásról szó sem lehet :) Én is általában a túl korai rajt miatt csúszok le a ttúrákról :) És én nem is futok, hogy behozzam a késésemet :)
okt23 előtt sajnos nincs szabad hétvégém, bár hétköznap este is lehetne festegetni, nem ez lenne az első :) Csak ugyebár itt 6 km-t kellene, az meg elég necces már egy délutánra. Vagy benevezünk a túrára, és saját idő terhére felfestjük :)