Keresés

Részletes keresés

CBNora Creative Commons License 2008.09.05 0 0 182
Szerintem nem érdemes. Biztos szanaszét ment már a gyökere, nagyon sérülne, és különben is egynyári. Meg télen nehéz lenne megfelelő körülményeket biztosítani, nem biztos, hogy a hideg helyet szeretné, melegben meg nincs elég fény. Hacsak nincs fűtött üvegházad. De akkor is érdemesebb kicsit korábban palántát nevelni.
Előzmény: szalmaszál (181)
szalmaszál Creative Commons License 2008.09.04 0 0 181
Nagyon jól néz ki! :-)

Azon gondolkodom, hogy a luffa tövemet becserepezem, és behozom.
Szerinted van értelme? Ha sikerülne, jövőre már májusban kikerülhetne, virágozhatna.
CBNora Creative Commons License 2008.09.04 0 0 180
A leszedett termésből sikerült kirázni az összes magot, 65 szem. Közben elkezdett érni még 5, kettőnek már leesett a kupakja, az egyikből már kihullott 10 szem mag. Úgy tűnik, jövőre lesz miből vetni.
Kiváncsi lennék, Fárosznál, Katbonál hogy állnak.
CBNora Creative Commons License 2008.08.31 0 0 179
Leszedtem az első érett Luffa operculata termést!
Kellett rá a háló. Pár napja megkocogtattam, leesett a kupak, és kihullott egy mag. Egy darabig még a szárán hagytam, 42 szem mag hullott ki kis kocogtatás után a zsákba. Már teljesen száraz, zörög, úgyhogy leszedtem. Valamennyi mag még csörög benne. Nem fogom meghámozni, karácsonyfadísznek szánom. Majd a megfagyott éretlenekből mosom ki a kis szivacsot.

CBNora Creative Commons License 2008.08.25 0 0 178

Kezd érni a Luffa operculata!

Biztonság kedvéért tettem alá egy hálót, nehogy elvesszenek a magjai, ha érés után leesne alulról a kupak.

Ilyen szép vastag lett a szára. Sokkal nagyobb, erőteljesebb növény lett, mint a cylindricák, és annyi termés van ezen az egy növényen, mint a 15 cylindricán összesen. Persze csak darabszámra, súlyra nem.

Teszek föl két szép szivacstökről képet. Ezekből a 15 tövön, a két kerítésen összesen 27 termés van, amiből szerintem lesz szivacs. Ami most fog kötni, az már nem hiszem, hogy megnő, kb. 1 hónap van még nálunk a fagyokig. Bár valószínűleg már nem is köt, ma 5,7 fok volt 1/2 6-kor, ilyenkor 10 óra előtt ki se nyílnak a virágok.

Már jól benőtték a falat.

 

 

 

 

 

 

CBNora Creative Commons License 2008.08.11 0 0 177

Darázspók, Argiope bruennichi. Sajnos az enyém eltűnt, ott árválkodik az üres háló. Lehet, hogy valaki bekapta. Nagyon sajnálom, már a szívemhez nőtt. Van máshol is, majdnem olyan kövér, de hát az nem ugyanaz.

Örülök, hogy lett szivacsod, nem veszett kárba a tök.

Én se szedtem ki az elfonnyadt Luffákat, a szálhúzást se próbáltam ki. Az egyiknek a fonnyadt része nálam is teljesen száraz, a zöldebb részen meg van egy nyamvadt kis tök, nem akarom még bántani. A másik növény meg úgy-ahogy él, azon is van tökkezdemény, hagyom. A másik kerítésen is kicsit fonnyad egy másik növény, de még van benne élet.  Állítólag csak a bogár terjeszti ezt a baktériumot, növénymaradványokon se valószínű, hogy áttelel, az elpusztult növényben se marad meg sokáig. A bogarat kéne irtani, de azt nem fogom. Több helyen írják, hogy csak méhekre is veszélyes szerrel lehet irtani, azt meg ilyenkor nem szabad használni. Meg különben sem szívesen használok rovarölőt.

Persze lehet, hogy más betegségről van szó, de ez elképzelhetőnek látszik.

Előzmény: gakomisz (176)
gakomisz Creative Commons License 2008.08.11 0 0 176

Igen, azt hiszem láttam ilyen bogárkákat a kertben (vagy legalábbis hasonlókat), de nagyon nem figyeltem meg őket. (Talán azért is mert, ez az első kertészkedős évünk, és nem igazán értek hozzá. A közismertebb rovarokon kívül nemigazán ismerem meg, hogy melyik a hasznos vagy káros. Az hogy ilyen szépek a luffák az sem igazából az én érdemem, csak szerencsém volt velük, nem tettem értük semmit, legfeljebb amikor elültettem raktam alájuk komposztált marhatrágyát.) Sajnos, már nem tudom megnézni a fertőzött szálak húznak-e ragacsos szálat, mert teljesen csörögére van már száradva. Nem terjedt tovább, csak az a tő száradt el. Nem távolítottam el, mert nem tudtam volna a másik tő sérülése nélkül. Azonkívül,  ott vannak a kolbásztökök is, de rajtuk semmilyen betegség nem ütötte fel a fejét, pedig azok nagyobb területen vannak mint a luffák. (ezért nem tudok egy távolabbi képet csinálni, mert mindent elborított a kolbásztök)

 

Végülis nem bántam meg (bár írásod után kicsit elkenődtem), hogy kicsit türelmetlen voltam. Egy görbe és csúnyácska luffi lett az áldozat, lefagyasztottam és kimostam.

A végeredmény elég jól sikerült, minden húst kitudtam mosni, csak a magokkal volt némi bajom a görbeség miatt. Estefelé felteszek egy képet róla. Szerintem elég szép lett, megérte a próbát.

 

Nemrég tettél fel képeket egy sárga fekete csíkos pókról. Egy pár napja én is találtam egy ilyen pókot a paradicsom között. Eléggé ledöbbentem a nagyságán, mert a Te képeiden nem igazán lehetett látni a méretét. Milyen pók lehet? Nem rajongok értük, de a maga nemében szép.

 

Előzmény: CBNora (175)
CBNora Creative Commons License 2008.08.08 0 0 175

Azt hiszem, találtam valamit.

Neked nincsenek ilyen bogárkáid?

http://bugguide.net/node/view/456

Nekem vannak, méghozzá éppen a Luffáknál láttam. Egy baktériumot (Erwinia tracheiphila) terjesztenek, ami hervadást okoz tökféléken.

Az elvágott fertőzött szár ilyen ragacsos szálakat húz (még nem vágtam el):

http://www.apsnet.org/online/Archive/1999/cucurb032.htm

Még nyomozok tovább, de a bogárra emlékszem. Gyomlálásnál még odébb is raktam néhány párt (éppen párosodtak), nehogy megsérüljenek. Kisebb, mint egy katica.

Előzmény: gakomisz (162)
CBNora Creative Commons License 2008.08.07 0 0 174
A klematiszt nem tudom, mire észrevettem, szerintem egy ideje már száraz lehetett.
A Luffánál az egész szakasz egyszerre kezdett fonnyadni, terjedést nem tapasztaltam, ugyanazok a levelek lettek egyre fonnyadtabbak.
A klematiszom tavaly még kicsi volt, tavaszra nyomtalanul eltűnt (na nem, a táblája megvolt), aztán mégis kihajtott, és megnőtt 2 méter magasra.
Előzmény: szalmaszál (172)
CBNora Creative Commons License 2008.08.07 0 0 173
Én lebeszélnélek erről a kísérletről, de valószínűleg már késő. Napközben nem volt netem, előbb nem tudtam benézni. Érlelésen azt értettem, hogy hagyd a szárán, amíg csak lehet. Minél érettebb, valószínűleg annál erősebbek a rostok. De leszedve már mindegy, csak ha majd jön egy fagy, az ilyeneket sem szabad eldobni, mert már már lehet bennük szivacs. Túl sokáig tárolni, és reménykedni, hogy majd kiszárad, nem érdemes. Ha nem érett, száraz nem lesz, csak elrohad, foltos lesz, szétmálik a szivacs.
Amúgy az eljárás, amit leírtál, szerintem jó. Ha megcsinálod, mielőtt megbarnul a tök, hypózni sem kell, szép sárgásfehér lesz.
Ezekből tartós csúfság nem lesz, ha megfagy, megpuhul, ki tudod húzni, csak olyan jó érzés egyszerre leszüretelni, és felsorakoztatni a tököket.
A felét ugyanoda vetettem, a felét máshova. Sok lehetőség nincs, kell a kerítés a sütőtöknek is, vetésforgó szempontjából az se jó, de ez van, máshova nem fér.
Az újabb kerítésszakaszunk teljesen betonhálóból van, direkt azért, hogy jól elbírja a tököket.
Előzmény: gakomisz (171)
szalmaszál Creative Commons License 2008.08.07 0 0 172
Szerinted mennyi idő alatt száradt le? Ha kb. legalább 3 nap (és tegnap óta nem terjedt tovább) akkor nem gomba.
Most figyeltem az enyémeken is, hogy újabb fölső hajásokba keztek, és az alsóbb régiók száradnak, de szerintem ez élettani száradás.
Őszintén szólva én nem vagyok egy nagy szagértő,megérzés alapján döntök a növényeknél, és nem vágnám le, az enyémeknél sem vágom le. Viszont biztos hogy a héten permetezek gomba ellen, az új hajtások miatt.
Az elszáradt leveleket viszont érdemes kézzel "lehúzni" szerintem, a biztonság kedvéért.

Ha tőböl elvágod valószínűleg újrahajt, de csak valószínűleg. Kérdés mennyi alvó rügy lehet a föld alatt.
Nálam eddig kettő újrahajtott, egy nem, egynél még várom.
Előzmény: CBNora (169)
gakomisz Creative Commons License 2008.08.07 0 0 171

A válaszodtól felbuzdulva, ma kísérletezésre adom a fejem. Leveszek, modjuk egy nem túl szép, de érettebb luffit. Azért leírom, hogy mit is fogok tenni ezzel a szegény tökkel, és ha szépen megkérhetlek, javíts ki ha rosszul gondolom, mit is kell tenni vele. Tehát: leveszem és egy pár napig szárítom (ezt érted érlelésen?), majd berakom a mélyhűtőbe, utána felengedem. Azután meghámozom és kiütögetem a magját. Bő vízzel addig mosom amíg szép tiszta nem lesz és utoljára még egy kis hypós vízzel is kimosom. Napon szárítom. Kicsit bizonytalan vagyok. 

Szeretném még azt megkérdezni, (mert ha jól láttam Te is tavaly vetettél először luffit,) az idén ugyanoda vetetted, vagy másová kell minden évben?  

Kicsit irigykedek a futtatódra, mert az sokkal stabilabb a kerítéshálónál. Majd jövőre talán beszerzünk eggyet.

 

Igen emlékszek arra képre, amin a rácsba van belenőve a tök. Hazamegyek és kiszabadítom őket, márcsak azért is mert nem szertném ha valami tartós csúfság ékesítené a kerítést, mert most csináltuk meg. A szomszéd bácsi mindig érdeklődik mi lesz ezekből a tökökből, majd széles vigyorral elfordul és az orra alatt motyogja: " Majd meglátjuk, majd meglátjuk!"  Persze akkor is így mosolyog, amikor átviszek nekik valami kis éppen aktuális növényt kóstolóba, és pár nap múlva megjelenik az ő termésével ami legalább 3x nagyobb méret, majd nyugtázza a csodálatom és széles mosollyal hazaballag. Így aztán kineveztem a kertünket kísérleti kertnek, mert ha nem sikerül valami, csak annyit mondok: egy kísérletet megért!

Előzmény: CBNora (170)
CBNora Creative Commons License 2008.08.06 0 0 170
Hát ezek egyszerűen mesések. Talán Neked még a száron ki is fog száradni, kíváncsi vagyok, összejön-e. Szivacsod biztos lesz, amiatt ne aggódj. Szerintem a nagyobbakból már most is ki lehetne mosni, de érleld meg.
Az óvodást próbáld kiszabadítani a kerítésből, nehéz lesz leszedni. Tavaly mi szedtünk úgy sütőtököt, hogy ki kellett vágni a kerítésből. Egy tavalyi lapított lopótök meg még mindig benne van a Luffák futtató rácsában, talán valamelyik képen rajta is van. Odakeményedett.
Szivacsot ugyan összenyomorított tökből is lehet csinálni, de elegánsabb, ha épségben le lehet szedni.
Előzmény: gakomisz (167)
CBNora Creative Commons License 2008.08.06 0 0 169
Tényleg olyasminek tűnik.
Elküldtem a képeket annak is, akitől az operculata magokat vettem. Ha jól emlékszem, valami svájci töktársaság vezetőségi tagja, hátha tud valamit mondani.
Bár ha jól tudom, a klematiszhervadásnál a visszavágás a gyógyszer. Itt valószínűleg marad a reménykedés, hogy nem terjed át gyorsan a többire. Lefelé terjedést egyébként nem tapasztaltam, a tövük még mindig él, ami elfonnyadt, az egyszerre kezdett fonnyadni, aztán a végén az egyik már el is száradt. Mintha egy ponton egyszer csak eldugult volna a szára.
(Amúgy az egyik klematiszomnak leszáradt egy ága, csak úgy tudom levágni, ha az egész növényt levágom, alulról jön. Levágjam szerinted? Jövőre még ki fog hajtani?)
Előzmény: szalmaszál (164)
CBNora Creative Commons License 2008.08.06 0 0 168
Ha palántát nevelsz, lehet fűteni nekik. Nekem egy másolópapíros doboz fedelébe van belógatva egy 15 W-os villanykörte, kb. 30 fokra fűti a dobozt. A paprikamagokat ebben szoktam csíráztatni, van még rajtuk néhány újság, hogy egyeletesebb legyen a hőmérséklet. A lakás februárban zömmel 20 fok alatt van, alig kelnének. A Luffákat a fűtött doboz tetején csíráztattam. Bár nekem áprilisban kicsíráztak fűtés nélkül is, amiket utólag vetettem.
Előzmény: szalmaszál (165)
gakomisz Creative Commons License 2008.08.06 0 0 167
Az első képen a legnagyobb luffa belső ívének a mérete. A második képen látszik, hogy milyen jól elvan a luffa a kolbásztök között is. A harmadikon a tökovi látható.
gakomisz Creative Commons License 2008.08.06 0 0 166
Itt vannak a képek. (A büszkeségeim!)
Nagyon kíváncsi vagyok mi lesz belőlük, mert nagyon ígéretesek, és kicsit aggódom is a kikészítésük miatt. Remélem nem fogom elrontani.
szalmaszál Creative Commons License 2008.08.06 0 0 165
Kb. 10-ből kelt ki a három. A kelésről azt az infót kaptam, hogy csak akkor indul meg ha a nagy melegigénye teljesül, hiába veti el az ember korábban.

Azért jövőre korábban fogom vetni.

Asarina - kúszó oroszlánszáj vetéssel is úgy jártam, hogy március elején vetettem cserépbe.
Nem kelt ki, lemondtam róla, újra be akartam ültetni a cserepét májusban, mikor láttam hogy kel az asarina. Azóta már virágzik.:-)
Előzmény: gakomisz (163)
szalmaszál Creative Commons License 2008.08.06 0 0 164
Hasonlít a klematisz hervadáshoz.
Ott is az egyik indán keletkezik, föntről halad lefelé, majd átterjed a többi indára.
Azt gomba okozza. A növény föld feletti részeit két nap alatt kivégzi.
Előzmény: CBNora (159)
gakomisz Creative Commons License 2008.08.06 0 0 163

A magocskák jól meggondolták a kikelést: "Kelni, vagy nem kelni?" , és "röpke" időn belül döntöttek is!

 

Jövőre én is kipróbálom a palántanevelést, de azért remélem az én magocskáim fürgébbek lesznek.

 

 

Előzmény: szalmaszál (156)
gakomisz Creative Commons License 2008.08.06 0 0 162

Szia CBNora!

 

Azt ugyan nem tudom, hogy mi okozta a pusztulást, de nálam is pont így ment tönkre az egyik tő. Én sem találtam rajta semmi különösebb okot az elfonnyadásra.

 

Estefelé teszek fel újabb képeket a luffáimról, hatalmasat nőttek! Az egyik legalább 10 centivel hosszabb, annál a töknél amit nemrég töltöttem fel ide. Úgy örülök nekik!

 

Előzmény: CBNora (159)
CBNora Creative Commons License 2008.08.05 0 0 161
Lehetne hurkacsokor is.
Csak meghámozni ne kelljen.
Előzmény: hibiscusmaniacus (157)
CBNora Creative Commons License 2008.08.05 0 0 160
Hát ezek tényleg olyanok. Elég kevés idejük maradt megnőni és termést hozni.
Előzmény: szalmaszál (156)
CBNora Creative Commons License 2008.08.05 0 0 159
Két Luffa cylindrica (15-ből) kezd tönkremenni. Egyszerűen elfonnyad majdnem az egész növény, a tövén viszont marad néhány üdébb levél. Rágásnyom sehol nem látszik a száron. Mi lehet ez, tapasztalta már valamelyikőtök?
Az operculatán már kb. 20 db. fiatal termés van. Csak bírná ki a fagyokig!
Így néznek ki a fonnyadt tövek. A piros vonallal jelölt levelek azonos növényhez tartoznak.

hibiscusmaniacus Creative Commons License 2008.08.03 0 0 158
tehat,ez itt
hibiscusmaniacus Creative Commons License 2008.08.03 0 0 157
Nekem nagyon tetszik ez a to``k hibrid.
Olyan,mint egy jol sikerult hasmenes. :) (bocs)
szalmaszál Creative Commons License 2008.08.03 0 0 156
Az a gyanúm, hogy most kelnek a májusban ültetett luffik.
CBNora Creative Commons License 2008.07.31 0 0 155
Itt csak háttér a Luffa, de mégiscsak rajta van a képen, úgyhogy ide teszem. Ma esti kép.

szalmaszál Creative Commons License 2008.07.28 0 0 154
Egyszerűen csodásak!
Előzmény: gakomisz (148)
gakomisz Creative Commons License 2008.07.28 0 0 153
Helybe vetettem, viszonylag szélvédett napos, meleg helyre 1 méteres távolságra 2-2 magocskát, amiből csak 6 kelt ki, és ebből 1 elpusztult. Nem igazán foglalkoztam velük, csak locsoltam, azt sem rendszeresen. Arra emlékszem, hogy nagyon lassan kelt ki, már azt hittem ki sem fog. A magokat a gazdaboltban vettem, és a virágmagoknál találtam rá, úgy emlékszem 90Ft volt.
Előzmény: CBNora (152)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!