Keresés

Részletes keresés

Classic Girl Creative Commons License 2005.02.28 0 0 10245
Kedves Gabor

babaprobalkozas...spermatesztrol van szo. ferjem ma korhazba kerult vesekovel, teletomtek morfiumtol kezdve mindenfele eros venas fajdalomcsillapito inekciokkal. most varjuk hogy kijojjon a veseko.

szerinted varjunk amig a most benne levo sperma kiurul, es majd frissen vigyunk tesztelni vagy probalkozni?

koszi
Classic Girl
Mikolt Creative Commons License 2005.02.28 0 0 10244
ugy lehetseges, hogy a termeszet neha magasbol tesz az osszes orvosra es ultrahangra:)
Előzmény: KannaMama (10243)
KannaMama Creative Commons License 2005.02.28 0 0 10243

Kedves Gábor!

 

Köszönöm a választ! Igyekszem ésszel bíztatni a sógornőmet. Most hívott, hogy ma megjött neki, csak azt nem érti, hogy a pénteki 4 mm-es nyálkahártya után ez hogy lehetséges, mert akkor azt mondták az uh. után, hogy semmi nem utal erre.

 

Tényleg, ez hogy lehetséges?

 

Köszi, KannaMama

 

Ui: Mikolt, gratulálok a kisfiadhoz!:)

Moira1975 Creative Commons License 2005.02.27 0 0 10242

Kedves Gábor és Thor!

 

Köszönöm szépen a válaszokat, most már egy picit nyugodtabb vagyok!

 

M.

Előzmény: Thor (10236)
Zoe21 Creative Commons License 2005.02.27 0 0 10241

Kedves Gábor!

 

Azt elfelejtettem említeni, hogy eddig maximum 5 napig tartott a vérzés, (amikor gyógyszert szedtem ennél rövidebb volt, de gyógyszer nélkül 5 nap volt) ezért furcsálom a dolgot. (amikor elkezdtem szedni most a gyógyszert időre jött (26 napra, erre állt be gyógyszer abbahagyása után)meg, csak utána abbahagyta, és végül 30. napra, vasárnap jött meg rendesen. Közben (szerdától) szedtem a gyógyszert.

 

Zoé

Előzmény: Zoe21 (10240)
Zoe21 Creative Commons License 2005.02.27 0 0 10240

Kedves Gábor!

 

Fél év kihagyás után újra elkezdtem szedni fogamzásgátló tablettát, 27 éves vagyok, nincs gyermekem, abortuszom sem volt sosem.

Amikor vizsgálaton voltam, meg is kaptam a gyógyszert, és a szabályoknak megfelelően el is kezdtem szedni (ez egy szerdai napon volt, kicsit megjött, így logikus volt számomra, hogy elkezdjem), aztán vasárnapig csak kicsit barnás valami jött, alig észrevehetően. Beszéltem az orvossal, azt mondta, szedjem tovább a gyógyszert. Vasárnap jött meg rendesen, és most újra vasárnap van, már egy hete megvan, és nem akar elmúlni. Menjek ezzel újra orvoshoz, vagy majd beáll  a ciklusom úgy ahogy régen volt?

 

 

Válaszod előre is köszönöm,

 

Zoé

molloy Creative Commons License 2005.02.26 0 0 10239
Kedves Gábor!

Talán buta kérdéssel fordulok hozzád, de nem tudok mást megkérdezni ebben az ügyben (tartósabban külföldön vagyok). Gombás fertőzés miatt két kezelésen túl vagyok. A második alkalommal megkérdeztem az orvosomat, mi a véleménye az irrigálásról, heti egy alkalmat javasolt, az ehhez használatos szerről nem beszéltünk, nekem a tejsav vagy tejsavas készítmény magától értetődő volt. Itt (Izraelben) akartam megvenni, de kiderült, hogy nem kapható, gyógyszertárban teafaolajat illetve egy ecet alapú folyadékot ajánlottak. Mivel korábban olvastam, hogy te ecetes irrigálást szoktál javasolni, egyszerű étkezési ecetet vettem. A kérdésem: az 5%-os ecetet milyen hígításban használjam?

molloy
maestus Creative Commons License 2005.02.26 0 0 10238
Kedves Gábor és jad, köszönöm a választ!
Nem volt célom az orvos vizsgáztatása, csak nagyon sietett, és így is sokáig kellett sorolnom a meglévő bajaimat, a kétszarvú méhet elfelejtettem, utána jutott eszembe, hogy az valyon befolyásolhatja-e a műtétet. De ha ez jött le, elnézést.
Amúgy pánikbeteg is vagyok, ezért aggódom ennyit sajnos, bár próbálom minimalizálni.
Azért fordultam orvoshoz, mert az anyósom szerint nem normális a jelenség, és ez megijesztett.
A magas progeszteronnal kell valamit csinálni?
Még egyszer köszönöm, hogy válaszoltatok, és bocsánat!
Előzmény: maestus (10225)
Dr. Laufer Gabor Creative Commons License 2005.02.26 0 0 10237

Kedves KannaMama,

 

A sógornőmről lenne szó, aki 26 éves, 0 terhesség, 0 gyerek.

 

Októberben hagyta abba a fogamzásgátló szedését 6 év után, mert babát szeretnének. Azt mondja, neki előtte nem volt rendszeres a ciklusa. Miután abbahagyta, nem jött meg a vérzése, de a dokija azt mondta, várjanak, hátha beindul. Januárig nem történt semmi, akkor kapott Provera nevű gyógyszert (medroxyprogesteron), ezt szedte 10 napig, és utána megjött. Akkor volt vérvételen, a dokija szerint a hormonjai rendben vannak (mondjuk nekem ez érdekes, mert gyakorlatilag nincs peteérése), volt uh. is, akkor a méhnyálkahártya 5 mm-es volt.

 

Azóta eltelt 6 hét, megint nem jött meg neki, így ma volt megint uh-n. A méhnyálkaháryta 4 mm, a doki szerint nem lehet uh alapján megállapítani, hogy a ciklus melyik részén tarthat, mert nem érik petesejt. Szerencsére ciszta, gyulladás és hasonló dolgok nincsenek. Majd jövő héten megy a dokijához, hogy megbeszéljék, mit lehet tenni.

 

A kérdés az, hogy mire számíthat? Szegényt szeretném kicsit bíztatni, mert eléggé el van kenődve, hogy esetleg nem lehet gyereke. Mondjuk azt egyből mondtam, hogy ilyesmire ne is gondoljon.:)

 

Ne igerj valamit amit esetleg nem tudsz betartani. Meddoseg gyakran nehezen kezelheto, neha egyaltalan nem. Eddig az orvos azt csinalta amit en is csinaltam volna. A kovetkezo lepes peteeres letrehozasa clomiphen-nel. Aztan minden attol fugg hogy az hogy zajlik le.

 

Pszichologiailag az a jobb strategia hogy az ellenkezojere "biztatod" (esetleg nem lehet gyerek) es akkor annal boldogabb lesz ha megis osszejon a dolog. Ha nagyon biztatni akarod, meseld el neki ezt a tortenetet:

 

Elso eves rezidens voltam, es mint olyan, nekem kellet felvenni az osszes aznapi uj nogyogyaszati beteget a korhazban. Csomo papirmunka, vizsgalat, minden. Mivel ez akkor volt amikor heti 90-110 orakat kellett dolgoznom, teljes odafigyeles nem volt.

Szoval.....aznap mar a hatodik beteget veszem fel, mechanikusan kerdezek, szemem lecsukodik az almossagtol. Kerdezem "utolso menstruacioja?" Mondja. Mire en mondom "na jo, akkor rendelek egy terhessegtesztet, mert egy hetet kesett". Mire a no elkezd hangosan hahotazni. Kerdezem hogy mi ilyen mulatsagos. Mondja, "doktor, megnezte hogy miert vagyok itt?". Oszinten bevallom hogy nem neztem meg. Mondja:"19 eve probalok teherbe esni sikertelenul. Holnap mutetem van, Dr. Smith [nem az igazi neve] megprobal valamit csinalni. " Ugyan az informacio megtantorit egy picit, de elso eves rezidens kizarolag a "szabalyok" szerint mukodik, marpedig egy no akinek egy hete kesik a menstruacioja, terhessegtesztet kell hogy kapjon. Mondom is a nonek, az megvonja a vallat, es mondja hogy "okay, ha a szabal az szabal, megertem en azt" (persze mindez angolul).

 

Es a no terhes volt!!! A mutetet persze lemondtak, a no hazament, es ezutan soha nem hallottam rola (mint rezidens, nem az en paciensem volt persze).

 

Gabor

---------------------------

Kedves Moira1975,

 

Születésemet követő héten, a jobb mellemben két pici gyulladásos csomó volt. Az egyik magától kifakadt, a másikat a kórházban felnyitották... Akkor azt mondták, hogy nem fog gondot okozni a továbbiakban, a mamától kapott női hormonok miatt alakult ki nálam. Eddig nem is volt semmi gond, de most...

 

három csomót fedeztem fel a bal mellemben... amolyan mobilis csomók, melyeket ha két ujj közé fogok, ide-oda mozognak. Sajnos elég nagyok kb. 1, 1,5 és  2 cm. 

Gyorsan elrohantam az onkológushoz, mert nagyon beijedtem. A doki gyorsan megvizsgált (masztopátiát említett) de semmit nem mondott az állapotomról. Persze ez így rendjén is van, hiszen nem tudhatja látatlanban, miről is van szó ezért elküldött UH-ra.

 

1 hét múlva kell mennem ultrahangra, de úgy érzem, hogy addigra kikészülök idegileg. Nagyon-nagyon félek, hogy rosszindulatú és már áttétet adott.:-(

Bár a mellrák a 40 év feletti nőknél fordul elő gyakrabban, de 30 évesen is lehet...:-((((

 

Nem diagnózis feállítását várom, csak pár megnyugtató mondatot!

 

Rák, majdnem soha nem kezdodik (vagy akar folytatodik) harom kulonbozo helyen.

Azaltal hogy harom kulon csomod van, rendkivul kicsi a valoszinusege raknak.

 

Gabor

Thor Creative Commons License 2005.02.25 0 0 10236

Kedves Moira!

 

Nem kell egyelőre aggódnod, a masztopátia nem valódi daganat, hanem egy kis fibrocisztás megbetegedés. Gyakran a szervezet ösztrogén-túltermelése okozza, főleg krónikus cikluszavarnál fordul elő. Természetesen figyelemmel kell kísérni, mert az elhanyagolt fibrociszták mintegy 3%-ából rák is kialakulhat, úgyhogy az orvosod nagyon jól teszi, hogy alaposan kivizsgálja őket, és az is helyénvaló lesz, ha te is vizygálod magad, hogy ha bármikor megismétlődne a dolog, idejében észrevedd, így ahogy most is. De az elmondottak alapján a világon semmi okod nincs arra, hogy összeroppanj az idegeskedéstől, a rákos daganat nem így néz ki.

Előzmény: Moira1975 (10233)
mia11 Creative Commons License 2005.02.25 0 0 10235
Nem lenne baj, ha a kérdésedet Gábornak címeznéd. Különben nem biztos,h észre fogja venni. Milyen gyógyszert szedsz (vagy fogsz szedni)? Most fogod elkezdeni? Az én gyógyszerem (Yadine) tájékoztatójában az áll, hogy ha eddig nem szedtél fogamzásgátlót, akkor a menstruáció első napján kell bevenni a legelső tablettát. De a ciklus 2-5. napján is elkezdheted a tablettaszedést, de ekkor már gondoskodnod kell más fogamzásgátló módszerről is.(szerintem ez vonatkozik mindenféle fogamzásgátlóra) 7. napról viszont már egyáltalán nem ír semmit....
Előzmény: Kisbeka88 (10234)
Kisbeka88 Creative Commons License 2005.02.25 0 0 10234

 

Az en kerdesem az lenne ha a fogamzasgatlo tabblettat nem az 5ik hanem a 7ik napban kezdem szedni akkor csokkene a fogamzasgatlo hatasa, vagy egyaltalan nem ved?

Moira1975 Creative Commons License 2005.02.25 0 0 10233

Kedves Gábor!

 

 

Születésemet követő héten, a jobb mellemben két pici gyulladásos csomó volt. Az egyik magától kifakadt, a másikat a kórházban felnyitották... Akkor azt mondták, hogy nem fog gondot okozni a továbbiakban, a mamától kapott női hormonok miatt alakult ki nálam. Eddig nem is volt semmi gond, de most...

 

három csomót fedeztem fel a bal mellemben... amolyan mobilis csomók, melyeket ha két ujj közé fogok, ide-oda mozognak. Sajnos elég nagyok kb. 1, 1,5 és  2 cm. 

Gyorsan elrohantam az onkológushoz, mert nagyon beijedtem. A doki gyorsan megvizsgált (masztopátiát említett) de semmit nem mondott az állapotomról. Persze ez így rendjén is van, hiszen nem tudhatja látatlanban, miről is van szó ezért elküldött UH-ra.

 

1 hét múlva kell mennem ultrahangra, de úgy érzem, hogy addigra kikészülök idegileg. Nagyon-nagyon félek, hogy rosszindulatú és már áttétet adott.:-(

Bár a mellrák a 40 év feletti nőknél fordul elő gyakrabban, de 30 évesen is lehet...:-((((

 

Nem diagnózis feállítását várom, csak pár megnyugtató mondatot!

 

Köszönettel:

Moira

 

 

 

Mona14 Creative Commons License 2005.02.25 0 0 10232
Köszi, nagyon jól esett amit mondtál.
Előzmény: Mackaj (10223)
zali Creative Commons License 2005.02.25 0 0 10231
Kedves Gábor!

válaszodat köszönöm!
az első vagy a harmadik pont lehet a megoldás, mert a súlyommal nincs probléma. (172/63)

Előzmény: Dr. Laufer Gabor (10227)
Mikolt Creative Commons License 2005.02.25 0 0 10230
nekem sincs ciklusom, van viszont egy 6 honapos fiam, aki 8 honap utan jott ossze. van ott peteeres, csak ritkabban. hogy mit lehet vele tenni, azt nem tudom, mert en sosem surgettem a babat, de hogy lehet valamit, az tuti.
Előzmény: KannaMama (10229)
KannaMama Creative Commons License 2005.02.25 0 0 10229

Kedves Gábor!

 

A segítségedet szeretném kérni.  A sógornőmről lenne szó, aki 26 éves, 0 terhesség, 0 gyerek.

 

Októberben hagyta abba a fogamzásgátló szedését 6 év után, mert babát szeretnének. Azt mondja, neki előtte nem volt rendszeres a ciklusa. Miután abbahagyta, nem jött meg a vérzése, de a dokija azt mondta, várjanak, hátha beindul. Januárig nem történt semmi, akkor kapott Provera nevű gyógyszert (medroxyprogesteron), ezt szedte 10 napig, és utána megjött. Akkor volt vérvételen, a dokija szerint a hormonjai rendben vannak (mondjuk nekem ez érdekes, mert gyakorlatilag nincs peteérése), volt uh. is, akkor a méhnyálkahártya 5 mm-es volt.

 

Azóta eltelt 6 hét, megint nem jött meg neki, így ma volt megint uh-n. A méhnyálkaháryta 4 mm, a doki szerint nem lehet uh alapján megállapítani, hogy a ciklus melyik részén tarthat, mert nem érik petesejt. Szerencsére ciszta, gyulladás és hasonló dolgok nincsenek. Majd jövő héten megy a dokijához, hogy megbeszéljék, mit lehet tenni.

 

A kérdés az, hogy mire számíthat? Szegényt szeretném kicsit bíztatni, mert eléggé el van kenődve, hogy esetleg nem lehet gyereke. Mondjuk azt egyből mondtam, hogy ilyesmire ne is gondoljon.:)

 

Előre is köszönöm szépen a választ!

 

KannaMama

jad Creative Commons License 2005.02.25 0 0 10228

Kedves maestus,

 

alapos beszámolód a mensidről nagyon "megihletett", főleg mert pontosan ilyen az utóbbi időben az én ciklusom is. Még sose jutott eszembe, hogy valami nincs rendben velem. (pl annak direkt örülök, hogy ami el akar hagyni, annak nagy része a WCn távozik és nem a betétet áztatja - bocs a képletességért)

 

A menstruáció nagyon érzékeny folyamata a testünknek és változhat, akárcsak mi magunk. Például ha megváltoztatjuk a táplálkozási szokásainkat. Nagyon jó, ha az emberlánya figyeli és ismeri magát, de van olyan lelkiállapot, amikor mindenben "jeleket" látunk (és a "túlfigyelés", szorongás viszont káros).

 

Pontosan miért is érezted szükségesnek egy nőgyógyász beavatkozását? Az ötödik napi görcsölés miatt? Mert a hormonértékeid nem nagyon térnek el a referencaértékektől (a sok progitől eltekintve), ami "nem rossz" gyógyszeresen karbantartott pajzsmirigyműködés mellett.

 

Judittka

Dr. Laufer Gabor Creative Commons License 2005.02.25 0 0 10227

Kedves maestus,

 

A következő problémával fordulok hozzád és segítőidhez:
(28 év, 0 szülés, 0 abortusz, 0 fogamzásgátló tabletta, állandó hüvelyi folyásos problémák, 1 endometrózis-gyanú miatti laparoscopia ami neg.; gyógyszeresen beállított pajzsmirigy-túlműködés 2003. óta)
Az utóbbi kb. fél évben a ciklusom ötödik napján, (amikor alapesetben már csak „színes” folyásom volt régen) újra megfájdult a hasam, enyhébb menstruációs görcshöz hasonlóan, amely kisugárzott még a combomba is, és a folyás mellett vizeletürítéskor friss menstruációs vér is ürült, de csak gyengén. Az orvosom ultrahangon nem talált rendellenességet, azt mondta, előfordul, hogy később érik be egy tüsző.
Az endokrinológusom nézetett nálam hormonokat a ciklus ötödik és huszonkettedik napján:
5. nap:
FSH, LH, Prolaktin, Ösztradiol, Tesztoszteron, 17-OH Progeszteron normális,
DHEA-S magas (ref:0,2-6,4, nekem 10,8), Androsteridon magas (ref:0,47-2,68, nekem 3,5), SHBG alacsony (ref: 50-100, nekem 39,4)
22. napon:
Progeszteron magas (ref: 0,9-8,3, nekem 28,7)

Közben a ciklusom újabb tünetei: Az első napon estefelé enyhe görcsök mellett barna pecsételés, másnap dél körül erős görccsel kísért rendes vérzés beindulása. A vérzés viszont az eddigiekkel ellentétben másmilyen lett: a betéten viszonylag gyenge foltot hagyott, vizeletürítéskor viszont sok vér jött nyálkahártya darabokkal. A negyedik –ötödik nap táján a vér teljesen híg lett, mintha csak orrvérzés lenne, de már kevesebb jött. A 6-7-ik napon, a vége felé pedig a kevéske híg vér mellett rózsaszínes-barnás folyásom volt, amelyben nyúlos kis szálak és hajszálszerű szálak is voltak, sötétbarna színűek. Kb. nyolcadik napra szokott elmúlni. Ez már 3-4 hónapja így zajlik.
Egy másik orvos manuális vizsgálat és a tüneteim alapján egészségügyi küretet javasol, mindenféle előzetes vizsgálatok nélkül.
• Valóban szükség van erre a műtétre?
• Ha igen, nem kell előtte alaposabb vizsgálat? (pl. a méhem hárahajló és kétszarvú, ez a műtét során nem okoz gondot így, hogy ez az új orvos meg sem nézett UH-al, tehát nem is tud róla?)
• Okozhatja-e a panaszaimat az, hogy tavaly május óta nem eszem húst (tejterméket és tojást eszem)?
• Lehet-e a pajzsmirigy túlműködésem következménye (2002 nyarán kezdődött, de több, mint egy éve már gyógyszeresen be van állítva)?
• Buta kérdés, de okozhatja-e az egészet az, hogy tavaly augusztusban új ágyat vettünk, amelyen nagyon vékony a matrac, és az alatta levő fabordák állandóan nyomják a hasam (legtöbbször hason alszom sajnos)?
Állandó hüvelyi folyásom is van, ami legtöbbször gomba eredetű, de hiába kezeltetem magam és a páromat, mindig visszatér.

A tortenetben van legalabb harom orvos (az orvosod, az endokrinologus es egy "masik orvos"). Ne haragudj, de az egyik alapelvem hogy nem akarok dontobiro lenni tobb mas orvos kozott, ugy hogy nem is vizsgalom meg a pacienst. Szinte zavart az, hogy irod hogy ketszarvu mehed van, de azt a "masik orvos" nem tudja. Miert nem tudja? Ha te igy "teszteled" az orvosokat (vajon eszreveszi?), az egy nagyon rossz strategia. Nagyon nem jo erzesem van errol az egeszrol, ugyhogy csak egyket szoban valaszolok.

 

1. Szukseg, ugy mint SZUKSEG nincs a mutetre. Egy egeszsegugyi kuret ritkan van elengedhetetlen szukseg miatt. Neha segit.

2. A masodik orvos annyit tud amennyit prezentaltal neki. Kezzel vizsgalat es a kortortenet tobbnyire elegendo bizonyos esetekben. Ha te egy olyant elhallgatsz, hogy ketszarvu mehed van, az nem valami olyan gyakori amit egy orvosnak automatikusan kellene keresnie.

3. Igen, lehet

4. Nem (az ágyad), nem lehet.

 

Tanacsolom hogy ne vizsgaztasd az orvoskat, hanem kozoljel veluk onkentesen minden informaciot ami kapcsolodik a problemadhoz.

 

Amugy, kozonseges fogamzasgatlo nagyon hatekony a rendetlen ciklus rendbe hozasara.

 

Gabor

----------------------------

Kedves zali,

 

26 éves vagyok, 0 terhesség, sosem szedtem gyógyszert.
a menstruáciommal mindig is voltak problémák, mióta először megjött azóta mindig gondok vannak. van hogy 25-26 napra jön meg és van, hogy hetek kimaradnak. néha beáll magától és pár hónapig rendszeres, aztán megint csúszik. 2 éve volt olyan is, hogy két hónapig nem jött meg. barátommal védekezünk, de így is rengeteg pénzt költöttem tesztekre a biztonság kedvéért. most febr. 7-én kellett volna megjönnie, tehát több mint két hete. még semmi. csináltam 2 tesztet, a másodikat most hétfőn, az elsőt meg pár nappal a késés után. nem vagyok terhes (szerencsére ez csak "para" teszt volt, mivel védekezünk nincs sok esély rá).

1., azt szeretném kérdezni, tudom hogy látatlanba nem tudsz túl sokat mondani, de mik a leggyakoribb okai az ilyen problémáknak?

 

A leggyakoribb oka az, ami soha ki nem derul, sok nonek van "rendetlen ciklusa".

Minden teszt negative, es megis igy van. A masodik leggyakoribb ok tulsulyossag (koverseg). Harmadik, amikor egy hormon, valamilyen okbol tul alacsony vagy tul magas. A reszletek tobb konyvet kitoltenek.


2., mostanában elég ideges voltam, gondolom ez is közrejátszhat.

 

Bizony.


3., a vérzésemet csak gyógyszer tudná beállítani, vagy használ esetleg valami más is?

Nem hiszek a varazsvesszoben, raolvasasban es hasonlokban, ha ilyesmire gondoltal. Fogamzasgatlo tabletta "csodakat" tesz ilyen esetekben. Ha nem akarsz teherbe esni, azt javaslom.

 

Gabor

zali Creative Commons License 2005.02.24 0 0 10226
Kedves Gábor!

26 éves vagyok, 0 terhesség, sosem szedtem gyógyszert.
a menstruáciommal mindig is voltak problémák, mióta először megjött azóta mindig gondok vannak. van hogy 25-26 napra jön meg és van, hogy hetek kimaradnak. néha beáll magától és pár hónapig rendszeres, aztán megint csúszik. 2 éve volt olyan is, hogy két hónapig nem jött meg. barátommal védekezünk, de így is rengeteg pénzt költöttem tesztekre a biztonság kedvéért. most febr. 7-én kellett volna megjönnie, tehát több mint két hete. még semmi. csináltam 2 tesztet, a másodikat most hétfőn, az elsőt meg pár nappal a késés után. nem vagyok terhes (szerencsére ez csak "para" teszt volt, mivel védekezünk nincs sok esély rá).

1., azt szeretném kérdezni, tudom hogy látatlanba nem tudsz túl sokat mondani, de mik a leggyakoribb okai az ilyen problémáknak?

2., mostanában elég ideges voltam, gondolom ez is közrejátszhat.

3., a vérzésemet csak gyógyszer tudná beállítani, vagy használ esetleg valami más is?

bocs ha valami hülyeséget kérdeztem, válaszodat köszönöm!
maestus Creative Commons License 2005.02.24 0 0 10225
Kedves Gábor!

A következő problémával fordulok hozzád és segítőidhez:
(28 év, 0 szülés, 0 abortusz, 0 fogamzásgátló tabletta, állandó hüvelyi folyásos problémák, 1 endometrózis-gyanú miatti laparoscopia ami neg.; gyógyszeresen beállított pajzsmirigy-túlműködés 2003. óta)
Az utóbbi kb. fél évben a ciklusom ötödik napján, (amikor alapesetben már csak „színes” folyásom volt régen) újra megfájdult a hasam, enyhébb menstruációs görcshöz hasonlóan, amely kisugárzott még a combomba is, és a folyás mellett vizeletürítéskor friss menstruációs vér is ürült, de csak gyengén. Az orvosom ultrahangon nem talált rendellenességet, azt mondta, előfordul, hogy később érik be egy tüsző.
Az endokrinológusom nézetett nálam hormonokat a ciklus ötödik és huszonkettedik napján:
5. nap:
FSH, LH, Prolaktin, Ösztradiol, Tesztoszteron, 17-OH Progeszteron normális,
DHEA-S magas (ref:0,2-6,4, nekem 10,8), Androsteridon magas (ref:0,47-2,68, nekem 3,5), SHBG alacsony (ref: 50-100, nekem 39,4)
22. napon:
Progeszteron magas (ref: 0,9-8,3, nekem 28,7)

Közben a ciklusom újabb tünetei: Az első napon estefelé enyhe görcsök mellett barna pecsételés, másnap dél körül erős görccsel kísért rendes vérzés beindulása. A vérzés viszont az eddigiekkel ellentétben másmilyen lett: a betéten viszonylag gyenge foltot hagyott, vizeletürítéskor viszont sok vér jött nyálkahártya darabokkal. A negyedik –ötödik nap táján a vér teljesen híg lett, mintha csak orrvérzés lenne, de már kevesebb jött. A 6-7-ik napon, a vége felé pedig a kevéske híg vér mellett rózsaszínes-barnás folyásom volt, amelyben nyúlos kis szálak és hajszálszerű szálak is voltak, sötétbarna színűek. Kb. nyolcadik napra szokott elmúlni. Ez már 3-4 hónapja így zajlik.
Egy másik orvos manuális vizsgálat és a tüneteim alapján egészségügyi küretet javasol, mindenféle előzetes vizsgálatok nélkül.
• Valóban szükség van erre a műtétre?
• Ha igen, nem kell előtte alaposabb vizsgálat? (pl. a méhem hárahajló és kétszarvú, ez a műtét során nem okoz gondot így, hogy ez az új orvos meg sem nézett UH-al, tehát nem is tud róla?)
• Okozhatja-e a panaszaimat az, hogy tavaly május óta nem eszem húst (tejterméket és tojást eszem)?
• Lehet-e a pajzsmirigy túlműködésem következménye (2002 nyarán kezdődött, de több, mint egy éve már gyógyszeresen be van állítva)?
• Buta kérdés, de okozhatja-e az egészet az, hogy tavaly augusztusban új ágyat vettünk, amelyen nagyon vékony a matrac, és az alatta levő fabordák állandóan nyomják a hasam (legtöbbször hason alszom sajnos)?
Állandó hüvelyi folyásom is van, ami legtöbbször gomba eredetű, de hiába kezeltetem magam és a páromat, mindig visszatér.

Előre is köszönöm a választ, és bocs a hosszúságért...
Dr. Laufer Gabor Creative Commons License 2005.02.23 0 0 10224

Kedves jolvanna,

 

25 éves vagyok, gyermekem még nincs.

A nőgyőgyászati eredményem a következő lett:

(A mostani eredmény után zárójelben odaírom az előző két szűrésem eredményét is)

---

CYT: 2RE     (11)

P: P2           (P1)

TBS: C3B     (B1)

The: T6       (T1)

 

Citológiai lelet: REAKTIV ELVALTOZAS. ROSSZINDULATU ELVALTOZASRA UTALO JEL A KENETBEN NEM ESZLELHETO.

 

Terápiás javaslat: FÉL ÉS MÚLVA ISMÉTELT CITOLOGIAI VIZSGALAT JAVASOLT.

 

 

Kérem, segítsen megfejteni, mit jelentenek az egyes sorok, a változásuk az előző eredmnyekhez képest, ill. a mostani eredmény általában! Én eddig évente jártam szűrésre, és sosem volt problémám, úgyhogy aggódni kezdtem, hogy ha nem is rosszindulatú, de valami elváltozás mégis van...

 

Csak a masodik sort ismerem USA terminologia alapjan, P2-es a keneted, ami majdnem normalis. A tobbire nincs is szukseg.

 

Annyi még idetartozik, hogy a nőgyógyászom a kenetvételkot észrevett valamit, és sebet említett. Felírt egy hüvelytablettát (6 db-osat), aminek a nevét sajnos elfelejtettem (egy tejsavas készítmény volt, ami visszaállítja a hüvely természetes állapotát, köpenyét), de utána nem történt vizsgálat, hogy javult-e a helyzet.

 

Okozhatja-e az eredményt a fogamzásgátló tabletta?

 

Nem.

 

Most térek át a NUVARING nevű hüvelygyűrűre, ami szintén hormonális, de helyileg "hat". 

 

1. A Nuvaring nem helyileg hat, hanem felszivodik a szervezetbe es hajszalpontosan ugyanazon az alapon mukodik mint a tabletta.

 

2. Amikor helyi elvaltozas van, meg akkor is ha ilyen enyhe, jobb otlet ezt eloszor korrigalni es utana elkezdeni a Nuvaring-et.

 

Gabor

--------------------

Kedves monoka3,

 

32 éves vagyok, csaknem 2 éve próbálkozunk a babával. A hormonszintemet megnézték, a szabad tesztoszteron értékem magasnak mutatkozott, így az orvosom Medrolt (40 mg methylprednisolonum) írt fel, amit 2 hónapig kellett szednem, emellett még Clostylbegit tablettát is szedtem. A Medrolnak a téjékoztatón feltüntetett mellékhatásai nem jelentkeztek, viszont a 2 hónap alatt éjjelente kétszer is jártam pisilni és mivel nehezen alszom vissza, kb.4-5 órát aludtam csak, állandóan fáradt voltam. Szombaton vettem be az utolsó Medrolt, vasárnap még jól voltam, de hétfôn már iszonyú fejfájásra ébredtem és azóta is szinte lüktet a fejem, annyira fáj.

Lehet ez attól, hogy nem szedem a gyógyszert? (Nem vagyok fejfájós, a frontokat sem érzem.) Ha igen, ez egyszer csak elmúlik??

Az orvosom azt mondja, hogy még kb 2 hónapig tart a gyógyszer hatása, addig próbálkozzunk a gyerekkel, aztán menjek vissza és megbeszéljük a továbbiakat. Szerinted, Gábor, nem kellene addig mondjuk a páromat elküldeni egy spermavizsgálatra és nekem meg esetleg egy UH-t vagy valamit csinálni, mert annyira, de annyira elegem van ebbôl az állandó "majd meglátjuk mi lesz"-bôl, vagy csak én vagyok a türelmetlen?

 

A meddoseg egy nehezen kezelheto problema. Ezt el kell fogadnod.

En mindig eloszor a ferfit kuldom spermavizsgalatra.

Az UH ugyan jo otlet, de nem alapveto, ritkan van a meddosegnek lathato jele.

A Medrol abbahagyasa megmagyarazhatja a fejfajast, es el fog mulni (:-).

Megegyszer: a meddoseg egy nehezen kezelheto problema.

 

Gabor

-----------------------------

Kedves Mona14,

 

Azt szeretném kérdezni, hogy lehet-e 14 éves koromban mellrákom, mert találtam a mellemben egy kis csomót?

 

Lehet, de nagyon nem valoszinu. Valoszinuleg csak egy kis fibroma. Mindenesetre mutasd meg egy ottani orvosnak.

 

Gabor

 

Mackaj Creative Commons License 2005.02.23 0 0 10223
Ne aggódj, nagyon-nagyon-nagyon pici a valószínűsége, hogy rák lenne. Viszont nagyon jó, hogy észrevetted! Ez azt jelenti, hogy figyelsz Magadra, és emiatt később se valószínű, hogy észrevétlen maradna, ha Isten őrizz, bármi komolyabb gondod lenne. Szerintem, annak ellenére, hogy nem valószínű, hogy komoly a baj, keress egy olyan orvost (nőgyógyászt), akiben megbízol, nem tudom, hogy 14 évesen felnőtt- vagy gyerekrendelésre menj, azt hiszem, van tini is. És szerintem kérdezz arra is rá, pontosan hogyan kell mell-önvizsgálatot végezni, mire kell figyelni.

(Tényleg őszintén gratulálok, hogy észrevetted, nekem 21 évesen egy doki erősködött, hogy meg kéne nézni a mellemet, nekem eszembe se jutott - és rögtön az első vizsgálatkor kiderült, hogy van is benne csomó, de szerencsére nem volt vele semmi baj.)
Előzmény: Mona14 (10222)
Mona14 Creative Commons License 2005.02.23 0 0 10222
Azt szeretném kérdezni, hogy lehet-e 14 éves koromban mellrákom, mert találtam a mellemben egy kis csomót?
monoka3 Creative Commons License 2005.02.23 0 0 10221

Kedves Gábor,

 

32 éves vagyok, csaknem 2 éve próbálkozunk a babával. A hormonszintemet megnézték, a szabad tesztoszteron értékem magasnak mutatkozott, így az orvosom Medrolt (40 mg methylprednisolonum) írt fel, amit 2 hónapig kellett szednem, emellett még Clostylbegit tablettát is szedtem. A Medrolnak a téjékoztatón feltüntetett mellékhatásai nem jelentkeztek, viszont a 2 hónap alatt éjjelente kétszer is jártam pisilni és mivel nehezen alszom vissza, kb.4-5 órát aludtam csak, állandóan fáradt voltam. Szombaton vettem be az utolsó Medrolt, vasárnap még jól voltam, de hétfôn már iszonyú fejfájásra ébredtem és azóta is szinte lüktet a fejem, annyira fáj.

Lehet ez attól, hogy nem szedem a gyógyszert? (Nem vagyok fejfájós, a frontokat sem érzem.) Ha igen, ez egyszer csak elmúlik??

Az orvosom azt mondja, hogy még kb 2 hónapig tart a gyógyszer hatása, addig próbálkozzunk a gyerekkel, aztán menjek vissza és megbeszéljük a továbbiakat. Szerinted, Gábor, nem kellene addig mondjuk a páromat elküldeni egy spermavizsgálatra és nekem meg esetleg egy UH-t vagy valamit csinálni, mert annyira, de annyira elegem van ebbôl az állandó "majd meglátjuk mi lesz"-bôl, vagy csak én vagyok a türelmetlen?

Várom nagyon a válaszod, amit elôre is köszönök.

Kriszti

jolvanna Creative Commons License 2005.02.23 0 0 10220

Kedves Gábor!

 

25 éves vagyok, gyermekem még nincs.

A nőgyőgyászati eredményem a következő lett:

(A mostani eredmény után zárójelben odaírom az előző két szűrésem eredményét is)

---

CYT: 2RE     (11)

P: P2           (P1)

TBS: C3B     (B1)

The: T6       (T1)

 

Citológiai lelet: REAKTIV ELVALTOZAS. ROSSZINDULATU ELVALTOZASRA UTALO JEL A KENETBEN NEM ESZLELHETO.

 

Terápiás javaslat: FÉL ÉS MÚLVA ISMÉTELT CITOLOGIAI VIZSGALAT JAVASOLT.

 

 

Kérem, segítsen megfejteni, mit jelentenek az egyes sorok, a változásuk az előző eredmnyekhez képest, ill. a mostani eredmény általában! Én eddig évente jártam szűrésre, és sosem volt problémám, úgyhogy aggódni kezdtem, hogy ha nem is rosszindulatú, de valami elváltozás mégis van...

 

Annyi még idetartozik, hogy a nőgyógyászom a kenetvételkot észrevett valamit, és sebet említett. Felírt egy hüvelytablettát (6 db-osat), aminek a nevét sajnos elfelejtettem (egy tejsavas készítmény volt, ami visszaállítja a hüvely természetes állapotát, köpenyét), de utána nem történt vizsgálat, hogy javult-e a helyzet.

 

Okozhatja-e az eredményt a fogamzásgátló tabletta? Most térek át a NUVARING nevű hüvelygyűrűre, ami szintén hormonális, de helyileg "hat".  Befolyásolhatja-e ez a váltás negatívan vagy pozitívan az eredményt, ront-e a helyzeten, hogy a sebnél ott lesz ez a gyűrű (a leírásában ez nem szerepel, mint kizáró ok)??

 

Előre is közönöm a válaszait!

 

 

Dr. Laufer Gabor Creative Commons License 2005.02.22 0 0 10219

Kedves aloa vera,

 

Én azt írtam, hogy már 1 hete nem szoptatok. Így sincs semmi baj?

 

Nincs.

 

Gabor

---------------------

Kedves gwen01,

 

Mennyi idő alatt fejti ki a hatását a Depo Provera injekció,tehát mennyi időnek kell eltelnie ahhoz hogy a fogamzásgátló hatása maximális legyen és ne kelljen egyéb kiegészítő fogamzásgátlási módszereket alkalmazni?

 

Elmeletileg rogton hat. Gyakorlatilag ha biztos akarsz lenni a dologban, kb egy honapig valami mast is hasznalsz.

 

Gabor

Mikolt Creative Commons License 2005.02.22 0 0 10218
mar 1 egesz hete? nem hinnem, hogy ez az idomennyiseg ezt befolyasolna:)
Előzmény: aloe vera (10216)
gwen01 Creative Commons License 2005.02.22 0 0 10217
Kedves Gábor!Mennyi idő alatt fejti ki a hatását a Depo Provera injekció,tehát mennyi időnek kell eltelnie ahhoz hogy a fogamzásgátló hatása maximális legyen és ne kelljen egyéb kiegészítő fogamzásgátlási módszereket alkalmazni?Válaszodat elöre is köszönöm!
aloe vera Creative Commons License 2005.02.22 0 0 10216

Kedves Gábor!

 

Ha szoptatsz akkor minden lehet, egy ket csepptol rendes menstruacioig, es valtozhat is a honapok folyaman.

 

Én azt írtam, hogy már 1 hete nem szoptatok. Így sincs semmi baj?

 

köszi,

Vera

Előzmény: Dr. Laufer Gabor (10215)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!