Az „Excel” fórum célja, hogy keretet adjon az Excel felhasználók széles táborának tapasztalataik megosztására, és lehetőséget a segítséget kérőknek. Az alábbi összefoglaló azért készült, hogy segítse a helyes kérdésfeltevést.
– Írd le szabatosan a problémát. Úgy fogalmazz, hogy ne csak te magad, de a szakértő is megértse, mire szeretnél választ kapni.
– Írd le, hogy milyen verziójú Excellel dolgozol. (Vagy ha nem – ill. nem csak – Excel, akkor micsoda?)
– Írd le, hogy milyen úton indultál el, és hol akadtál el rajta.
– A kérdés megértése szempontjából sokat segíthet, ha feltölteszt egy képet, amin látszik, hogy mit szeretnél, vagy illusztrálja azt.
– Még jobb, ha feltöltesz egy minta munkafüzetet valahová (pl. data.hu). Feltöltés előtt távolítsd el belőle a nem publikus adatokat.
– Ha a feladat jellege olyan, célszerű az "előtte" és "utána" állapotokat bemutatni. (Miből kellene csinálni mit?)
– Ha VBA kódon kell javítani, másold be a releváns kódrészt. Rövid kód mehet hozzászólásba, hosszú kód inkább ide: http://pastebin.com/
– Ha valami nem úgy működik, ahogy kellene, add meg a rendellenes viselkedés jellemzőit, a hibaüzenetet, és a hibát okozó programsort.
A stringeknél ez már csak így van. Annak ellenére, hogy az "a<"b"=IGAZ és az"a">"b"=HAMIS, a MIN("a";"b")= 0. Valószinűleg azért, mert a MIN a stringeket 0-nak tekinti. Ahogy egyébként a SZUM is, az ÁTLAG is, meg a DARAB is. Bár ez utóbbinak van darab2 változata is.
Biztos van elegánsabb megoldás is, de én csak erre vagyok egyelőre képes. Kijelölöd a szöveges cellatartományt, amelyben vegyesen vannak dátumok és egyebek, majd elinditod a makrót, ami a dátumokat átírja 07-Oct.-2013 formáról, 2013.09.07-re, amivel a magyar excel már elboldogul. Két feltételnek kell ehhez teljesülni: 1. A dátumok mind amerikai formátumuak és a hónapok az angol rövidítésüek legyenek. 2. A felölelt időszak 2000-2099 közé essen.
A makró extrém esetben elbarmolhatja a cella tartalmát, ha jobbról a 3.-4. betű "20" és ez nem a 2000-res dátumból származik. A makro szerkezete viszont roppant egyszerű, ezért a feltételeket könnyű átírni.
Sub djmorphdatum()
Dim a$, b$, ev%, ho, nap%, honum, cell Dim honapok(12)
De nem értem, hogy működik. Nem a tömbképletet nem értem, hanem a +0-t. Mindenképpen hibás működés, hogy közönséges MIN függvénnyel nem ad jó eredményt.
Remekül működik, annyit még ha tudnál segíteni, hogyha ugyanabban a cellában akarom látni még az aktuális dátumot is az időpont előtt akkor hogyan kell modosítanom a makrót?!
Segítsetek! Olyan időfüggvény kellene nekem, ami az éppen aktuális időt rögzíti MÁSODPERCRE pontosan. A Ctrl+Shift+. kombináció az percre pontosan írja csak az időt.
Nekem is lenne egy kérdésem. Szeretnék egy egy excel file "Thisworkbook" lapján lévő makrókat beimportálni egy másik excel file "Thisworkbook" lapjára. A problémám az, hogyha kiexportálom a thisworkbook-ot, akkor az exportálás automatikusan egy class module file-t hoz létre (cls kiterjesztéssel), amit, ha visszaimportálok a másik munkafüzetbe, akkor ott is class module-ként jelenik meg, de én a "Thisworkbook" lapra szeretném azt bemásolni (nem kézzel, hanem makróval).
CSV-ből importálok file-okat. Az "AD" oszlopba importálja a dáumokat de a következő formátumban:
"07-Oct-2013"
Hogyan tudnám rávenni, hogy az excel tudja kezelni ezt a dátumot pl viszonyítani tudjak hozzá stb? Az a baj, hogy göngyölített adathalmaz tehát mindig csak nőni fog és egyesével átirogatni nem nagy élmény :D
Azon töprengtem, hogyan lehetséges úgy átállítani fix tizedesre az excelt, hogy a usernek erről fogalma sincs. Hát végülis nagyon könnyen. Mert ha több füzet van nyitva, akkor, ha akármelyiket is átállítjuk, azzal a többi füzetben is megtörténik az átállítás. Ha a későbbiek során ezek közül az átállított füzetek közül bármelyiket is behívjuk elsőként, az tovább "fertőzi" az utána megnyilókat, amelyek szintén hasonlóképpen fognak viselkedni. Egészen addig, amig ki nem kapcsoljuk a fix tizedes módot az egyik füzetben, mert ezzel a többi megnyitott füzetben is megszűnik.
Bekapcsolta valaki a "fixed decimal mode-ot". Alant le van írva, hogy hogy lehet kikapcsolni.
Ques 19. Your colleague created a dashboard and when you enter a value, it appears with two decimal places. For example, when you enter 265 it shows up as 2.65. What's wrong? Solution: By chance Excel's fixed-decimal mode was turned on. To return to normal, Excel 2003 --> Click Tools and then Options to display the Options dialog box. Then click the Edit tab and remove the check mark from the "Fixed decimal " option. Excel 2007 --> Click Office button on Top-Left corner and click 'Excel Options'. Go to Advanced and Uncheck 'Automatically insert a decimal point' option. Excel 2010 --> Click File button on Top-Left corner and click 'Excel Options'. Go to Advanced and Uncheck 'Automatically insert a decimal point' option.
Csinálhatod FKERES-sel is. A százalékokat kumulálod 0-tól 83-ig és melléjük irod a posztokat. Majd az 1-100-ig kitöltött cellák mellé beírod az FKERES képletet: =fkeres(szám-1;$posztkiosztó;2)
Írtad, hogy nézted a számformátumot is. Na és melyik formátum volt kijelölve, és azt hogyan illusztrálta, miközben az 5000000/0,5-ös cella volt kijelölve?
Igen, igazad van, engem egy kicsit átvert a saját programom, amikor ugyanazokat az értékeket adtam minden szóbanforgó cellának, persze, hogy nem láttam az "ármánykodást".
Akkor most egyenlőre nem látok mást, mint cellánként megváltoztatni az értéket:
Range("A7").value=left(range("A7").value & csere
Range("B17").value=left(range("B17").value & csere és így tovább, ezeket a
celja.Value = Left(celja.Value, 5) & csere
sor helyett írd be és elhagyhatod
celja As Range, beírást, valamint a
Set celja = Union(Range("A7"), Range("B17"), Range("C17"), Range("D17"), Range("E17"), Range("A24"), Range("D34"))
Bocs, nem, mégsem ez a probléma. Jelenleg az alábbit használom, és az első 5 karaktert mindenképpen az A7-ből veszi, ha pedig az A7-et kitörlöm, le se fut...
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
Dim celja As Range, csere As String
Dim x As Double, y As Double, regiveg As String, ujveg As String
If Not Intersect(Range("B2"), Target) Is Nothing Then