MESSERSCHMITT, OYSTER: Utánanéztem kicsit az orosz kronówerkek ügyeinek, és úgy tűnik, hogy a hír igaz, de... Szóval a Tutima C59 valóban nem azonos a Poljot 3017-el, viszont tényleg gyártásban volt az oroszoknál 1949-től pár évig Kirowa 59 típusszámmal. Utána jött a 3017, amely az egyszerűség kedvéért a Hanhart C41-ből ered (szintén Glashüttei, katonai német fejlesztés), jelentős modifikációkkal. Meglepő, de mindkét esetben az oroszok finomítottak az eredetin, nőtt a kövek száma és állítólag javult a minőség is. Ami lehet, hogy igaz is, hiszen az orosz órákról már számos esetben megállapítottuk, hogy szerkezetileg igen jók, sokszor kifejezetten igényesek. A katonai holmik meg végképpen, hisz a szovjet hadsereg nem operetthadsereg volt (és van...), mint a miénk, hanem valós követelményeknek kellett megfelelni.
Nem csak az órák tekintetében igaz a megállapítás a szovjet-orosz iparra.
Van egy BWC órám. Keresem a női párját. Volt ilyen, láttam is, de azóta eltűnt. Hasonlót már találtak, de gondoltam, megkérdem, hátha tudtok mondani valamit. 00720 a száma. Mármint az enyémnek.
Tehát az eredeti szíj 20/16 volt? Ritka megoldás, bár nekem is van ilyen méretü szíjam. Szerintem keress a legközelebbi órásnál egy Neked tetsző 20/18-ast aminek a csatja is elfogadható. Vagy vegyél hozzá egy sportcsatot, (békazárat) az a legjobb megoldás. Vagy küldd el nekem, ha fekete 20/18 átveszem :-)
Megjott a Carbon Sport szij, amit ezust szinu csattal rendeltem. Arany szinu csat van rajta, es melle teve egy ezust szinu, ami _kisebb_, nem lehet ratenni. :-)) Gratulalok, Centro!
OYSTER: Szinte napra a legjobbkor kérdezed, szívok vele rendesen azért nem dicsekedtem :-) Épp tegnap volt két hónapja, hogy kifizettem és sehol semmi, ezért épp tegnap írtam néhány kedves emilt, hogy végképp döntésre vigyem a dolgot. Az órából már nem lesz semmi az biztos sajnos, pedig rendkívül előnyösnek igérkezett a dolog most már a pénzemet várom vissza egyre türelmetlenebbül. Bízom benne, hogy napokon belül megoldódik, ha nem, okulásként publikálom az esetet.
Festék-ügyben: a KRONO-nál kapható olcsó világító festékektől azért ne várjatok sokat, én próbáltam, max. 2 órán át világít de negyed óra múltán már nagyon gyengén! Kell keresni egy helyet ahol superluminovával vállalnak festést, tritiumost tudtommal nem csinál talán senki, egy tippem van: POEN.
Számomra mindenképpen érdekes a téma.
Sőt, némileg igazolva is érzem magam, annak tudatában, hogy ezt az orosz órakoppintósdit már korábban is feszegettem.
Sajnos még szemmel látható eltérések ellenére is el tudom képzelni, hogy jelentős hányada a részegységeknek azonos legyen, sőt akár az is lehet, hogy egyazon gyártósorról - csak már az átköltöztetett helyszínűről - kerülhetett le.
Valahol meg kell lennie az okoknak arra a korábban megállapított tényre, hogy egy szinte a mostaninál is jobb kronówerket lecseréltek egy legális származékra...
természetesen 56,56mm csak rosszul írtam a mértékegységet. Egyébként most adták ki az 1950-es panerai retroját ami a tisztességes 47x47 mm-es mérettel rendelkezik.
Ha érdekel valakit van egy eladó Mühle Glashüttém M2 chronometer kék számlap, és néhány Original is de azok drágák a Mühle egy százas.
"a panerai 40 mm-es mérete ma már átlagos" ????
elfelejted, hogy a 40mm úgy mint a 44 is a panerainál a negyszög tok miatt nem átmérő hanem oldal hosszúság tehát a 40mm es átmérője is alig éri el az 56,56cm-t (egyszerű Phithagorasz tétel) a 44mm-est számolja ki mindenki maga! a2+b2=c2
MESSERSCHMITT: Ez a két werk valóban nem hasonlít nagyon, bár a lényegben igen. Viszont az általam látott - összehasonlításként mellétett - Tutima c59 nem így nézett ki (pl: nem volt a másodperckeréknek felső hídja, egy darabból volt a kapcsolókerék hídja, stb... Feltehetően Tutimáéknál is változott idővel a werk, emellett az oroszok az esetek zömében nem egy az egyben vették át a dolgokat, hanem gyártásoptimalizálás címszó alatt sokszor alaposan átfésülték. A Poljot 3017-ben pl: a Pobedákban is használt, bevált billegő volt, ez is biztosan eltér a "donortól", és ha a lengészám sem egyezett, akkor még az áttételezéshez is hozzá kellett nyúlni. Vagyis a dolog belefér, de a teljes és pontos igazságot alighanem csak a KGB tudja.. (nyilván az sem kizárt, hogy az infóm nem korrekt).
Nem szorosan a Fórum témájához tartozik, de amúgy az orosz ipari kémkedések és licencvásárlások, akár az órák, akár a fegyverek, gépipar, gépjárművek területén tulajdonképpen teljesen érthető, ésszerű és egyetlen lehetőséget jelentettek a nagy és elmaradott oroszhon iparának a felzárkózáshoz. Hihetetlen hendikeppel indultak a nyugati országokhoz képest, azoktól nem hogy segítséget, de ellenséges magatartást és akadályoztatást kaptak, miközben - legalábbis ami a tudományos, technikai, katonai eredményeket illeti - versenyképes eredményeket kellett produkálniuk, ez némi sumákság nélkül senkinek sem sikerült volna, még a franciák, angolok, japánok és amerikaiak is a mai napig agyba-főbe ipari kémkednek egymás között, pont szegény elvtársak maradtak volna ki ebből? Amúgy az amerikai rakétatechnika is húsz évig élt a második világháborús német eredményekből (Mellesleg az amerikai rakétaprogram atyját, az amerikaiakat a holdra eljuttató Saturn V hordozórakéta tervezőjét Werner von Braunnak hívták, aki "korábbi életében" annak a német V2 rakétának volt vezető tervezője, amellyel a nácik Londont lőtték. A jelek szerint ilyen eredmények mellett az USA sem volt finnyás...)
Köszi az infót, a Kronó Kft-ben végül is vettem, persze hogy két felújítandó órám van és egyikhez zöld, másikhoz natúr kell... Úgyhogy mindkettőt megvettem.
A Revell Night Color festéke volt nekem is, de valahová elkeveredett. Tudsz biztos helyet, ahol mostanában lehet kapni/rendelni? Mert pingálgatni jóval olcsóbb lenne, mint a Bergeon.
A festéket különben nem én terveztem felkenni, csak az órások valamiért "nem tudják", hol lehet kapni ezt a festéket, hát én megvettem és úgy viszem az órát, hogy itt a festék hozzá.
p126fun:
A világító festéket, általában 2g-os (!) kiszerelésben árulják. Ára 2000-2500 Ft körül mozog, és kapható sárga és zöld színben is. Tapasztalatom szerint ezek rendkívül jó minőségű anyagok akár a Flume, akár a Bergeon gyártmányúról legyen is szó. Szép homogén és sima felületet lehet elérni velük, bár a használatuk igényel egy kis türelmet és némi gyakorlatot.
Alternatíva lehet, (főleg gyakorláshoz) a Revell cég NIGHT COLOR nevű festéke, (kódszám: 39802) ami minőségben jóval elmarad a fentiektől, viszont az ára csak kb. 1200 Ft, és ezért a pénzért nem 2 grammot kapsz, hanem 30 millilitert. Ez egy nagyobb szemcse méretű festék, aminek a fő hátránya, hogy a kötőanyaga kissé csillog, míg a kimondottan mutatókhoz készült festék teljesen matt. Fényerőben majdnem ugyanazt tudja, talán nem olyan sokáig tartja a fényt. Beszerezni játékboltokban, vagy modellező szaküzletben lehet.
Mindezek mellet azt tanácsolom, hogy ha nem sűrün akarsz mutatót szépíteni, akkor csak érdemesseb óráshoz vinni a darabot. Egy épkézláb órás szerintem gyorsan, és nem is vészes áron megcsinálja.
Ja és a Revellt csak zöldben láttam.
Sok sikert!
APT: Ha ehhez hozzávesszük, hogy a 2612 ébresztős werk az A.Schild 1475-ösnek felel meg, az orosz marine chronometerek egy az egyben a glashütteiek werkjére hajaznak, akkor elmondhatjuk, hogy a szovjet-orosz óragyártás a lopások és másolások története... :)
OYSTER: Némi infó, ami Téged biztos érdekelni fog! Kiderítettem, hogy a 49-től gyártott Poljot 3017-es kaliber "leánykorában" a Tutima cal. 59 névre hallgatott, és a Luftwaffe pilótáin fityegett (mint echte német, glashüttei konstrukció). Alighanem - mint oly sok más is - a konstrukció "hadizsákmányként" vándorolt Kirovba. Tulajdonképpen sajnálom, igazán nem lett volna baj egy eredeti orosz werk, bár tapasztalatlanul nem biztos, hogy tényleg érdemes lett volna nekiállni pont kronót fabrikálni, elvégre oroszhonban korábban soha nem készült kronográf, zsebóra sem. Ezek után már érthetőbb a 3133 licencvásárlása, egyfelől a Tutima bonyolult, és drágán gyártható konstrukció volt, másfelől az enyhülés jeleként alighanem szerettek volna az elvtársak valami kevésbé "lopott holmi szagú" exportportékát.
swatch: Tőlem megtudhatod a Duo méreteit: 26mm széles és 42mm hosszú, 10mm vastag. 15-25% discountot meg biztosan ki lehet alkudni számlával együtt Nyugaton.
A 40mm-es Panerai teljesen átlagméret ma már, a 44mm-eshez már ki kell gyúrnod magad! :) Dehát ez hozzá tartozik a Panerai-hoz (lásd Slytech kiadások :)
swatch
A Breitlingen nem gondolkodtál ?Az most nagyon népszerű? :)))
De komolyra fordítva, szerintem el kéne döntened milyet szeretnél ,inkább sport vagy elegáns ,aztán ha megvan akkor itt sokat tudnak neked segíteni ,hogy amit veszel az ne csak a neve miatt kerüljön kétszer annyiba ?
Szervusztok,
segítséget szeretnék kérni Tőletek. Én egy nem szakértő, de az órákat nagyon szerető kezdő vagyok, aki most próbál tudást és tapasztalatokat összeszedni. Szeretnék érdeklődni egy Omegával kapcsolatban, de ennek csak úgy lenne értelme, ha képeket is csatolhatnék. Hogyan tudom ezt megtenni?
Köszönöm segítségeteket!
PASSIONATA: A Calatravák nem vízállóak, legfeljebb a legutóbbi évek termésében, de ha azok lennének, akkor is félteném őket. De már láttam az adrián arany Patek Aquanautban úszó úriembert (kaucsuk szíj, arany Patek csattal, kicsit olyan, mit a frakkhoz a kertésznaci). Nyilván arányok kérdése a dolog, egy ilyen órának, vagy egy új O+A Speedmasternek, Breitlingnek, Rolexnek KI KELL BÍRNIA ezt az igénybevételt, és ki is bírja, és aki nem fél élete keresetét költötte egy jobb órára, csak egy heti jövedelmét, az nem ájul el a gondolattól, hogy ússzon egyet benne.
Amúgy láttam egy HEUER AUTAVIA-t (fekete számlap, 60-as évek, himbás Venus szerkezetes, felhúzós, mp-30p regiszteres, naptáras óra), acél tokban, elég jó állapotban 160 körüli áron. Reálisnak tűnt. Ha érdekel, utánaérdeklődöm.
Tudtommal a HM nem rendszeresítette hivatalosan a HEUEReket, csupán hozott belőlük egy tételt, de nem volt úgymond rendszeresített szolgálati óra. Viszont előbb jöttek be, mintsem a Poljot Aviatorok megjelentek volna (75 körül hozták be a 17 köves 7750-re épített darabokat), a Poljotok tudtommal 1980 körültől lettek rendszeresítve.
OYSTER: A Poljotokra visszatérve: nyilván az eredetileg vízálló modellek a tömítések renoválása után megfelelőek lehetnek. A ma futó új Poljotok zömükben pedig eredendően alkalmasak ilyen igénybevétel elviselésére. A Vosztok koronája pedig tényleg ilyen lötyögős, de mi ezzel a baj? A koronazáras órák már csak ilyenek, a Rolex is csak azért nem lötyög, mert van még egy tömítés a toknyakban, és azon szorosan fekszik fel a tengely. Ha ez nem lenne, ugyanolyan szépen "harangozna", mint a Vosztok. A számlapok egy részét illetően viszont nincs közöttünk vita, azok néha nagyon "szocreálok"...