Keresés

Részletes keresés

csotri Creative Commons License 2005.09.26 0 0 331

Üdv!

 

A víz/gáz/fűtésszerelős topicban mondtak, hogy ide is tegyem be, hátha itt belekötnek :)  Íme:

 

Most fogunk gázt bevezetni/közponi fűtést kialakítani. A ház 60-as években épült, km.tégla falazat, vb. gerendás téglabetétes födém, a tetőszerkezet acél rácsostartó "szarufák", rajta pala. Pince nincs, kazánháznak használható melléképület sincs. Fűtés jelenleg cserépkályhával (a szobák közti válaszfalba építve, megtartjuk), melegvíz villanybojlerből.

 

A tervezővel a héten vesszük fel a kapcsolatot. Mielőtt beszélek vele, szeretném itt bepróbálni az ötletemet a kazán elhelyeztésével kapcsolatban:

 

Az az ötletem támadt, hogy a padláson kialakítok egy kb. 1x1x2m-es, hőszigetelt fülkét, pontosan a fürdőszoba fölött, és ebben helyezek el egy fali zárt égésterű kazánt - füstgáz függőlegesen elvezetve, cső a csőben -, alatta a hozzá kapcsolt melegvíztárolóval. Ezzel az elhelyezéssel a következőket nyerném:

 

-nem foglalok teret a lakóterületen belül. Itt az egyetlen épeszű hely a jelenlegi villanybojler helye lenne, de az alatt van a mosógép, tehát tároló el se férne, csak átfolyós vízmelegítésben lehetne gondolkodni.

 

-a füstgázelvezetéshez nem kell barom nagy lukat törni a födémen keresztül, elég a fűtés elmenő/visszatérő csöveinek, a vízcsöveknek és az elektromos vezetékeknek önálló lyukakat fúrni.

 

-nem kell a gázcsövet össze-vissza vezetgetni a lakáson keresztül: külső falon felmegy a padlástérbe, a kazánházba, csak a konyhán kell még egy helyen átvezetni a födémen, ahol a gáztűzhelyhez vezetjük el.

 

-a szerelés alatt folyamatosan van melegvízellátás, a villanybojlert csak a gázbekötés megtörténtével kapcsoljuk le, és kötjük be a helyére a padlástérbe menő két csövet.

 

Mi a véleményetek? Jó az ötlet, vagy totál marhaság? Megvalósítható, vagy van vmilyen jogi vagy műszaki akadálya?

Ariel Creative Commons License 2005.09.21 0 0 330
sziasztok!

(majdnem) vegig olvastam a forumot, de nem talaltam meg amit kerestem..
szeretnek venni kemenysepro "szuszat"..par eve kaptunk vhonnan, de azota tonkrement.. a hivatalos nevet sem tudom es beszerzesi forrast sem talaltam a neten. megkoszonnem ha tudna valaki segiteni hol lehet ilyesmit vasarolni.
adsonnet Creative Commons License 2005.09.16 0 0 329

Sziasztok. Szerelt kéményt építtettem az új gáztüzelésű hőközponthoz a helyi kéményseprőkkel. A lényeg, hogy pincében a kazán, egy 45 fokos elhúzás után a lakás szintjén falban áthalad a koracél cső (egy cső, nem dupla), a tetőtérben pedig hőszigetelt duplafalú.

 

A gondom (aggályom), hogy a lakásszinten a 3db koracél cső kónuszos illesztésénél szerintem egyszerű szürke szigetelőszalaggal rögzítettek illetve tömítettek, vajon ez mennyire okoz veszélyt a jövőre nézve.

 

A kivitelezők szerint 10 éve ilyen módszerrel dolgoznak és nem volt sehol probléma belőle.

 

Túlságosan aggódom és tényleg elég az a 6-8 cm cső a csőben szakasz szinte tömítetlenül avagy jogosan idegesít a dolog?

 

A csövek egyébként vízirányban vannak szerelve, az alsó öleli át a felsőt.

 

 

Örömmel várom a hozzáértők válaszát.

 

 

 

 

 

 

kentaura Creative Commons License 2005.09.15 0 0 328

Ha az építési engedélyben az szerepelt, hogy:

A tetőtér beépítés fűtése a meglévő X helyiségben elhelyezett Y kW teljesítményű kazánról, a meglévő fűtési rendszer bővítésével, radiátoros fűtéssel oldandó meg.

És nem kért az önkormányzat külön kéményseprő szakvéleményt, akkor tudomásom szerint nem kérhetik, mert egyszer már elfogadták a megoldást a jogerős épengben.

Előzmény: uci (327)
uci Creative Commons License 2005.09.13 0 0 327
Köszi a választ!
Tehát, ameddig a kazán elbírja, annyi radiátor akaszthatok rá, amennyit csak akarok, és a kéményseprőknek nem kell hozzá az engedélye. Vagyis, ha jól értem, akkor a mérnök csaj a kéményseprőknél szemrebbenés nélkül belehazudott az arcunkba, amikor ezt állította.
Azért valami épület gépészeti szakvélemyény kell a lakhatásihoz a tetőtérre? A födém lett átfúrva, ott megy föl majd a fűtéscső és be lesz kötve a jelenlegi rendszerbe. Amúgy a tetőtérben elég jó a hőszigetelés, még fűtés nélkül sem ment 10 fok alá a hőmérséklet tavaly télen, még a legkeményebb hidegben sem. Ehhez az a hő elég volt, ami az alatta levő szintről feljutott.
Üdv: Uci
Előzmény: kentaura (326)
kentaura Creative Commons License 2005.09.12 0 0 326
Mivel a kéményseprők nem véleményezik a fűtési rendszer terveit, ezért azt sem tudják, hogy hány radiátorod van, Elvileg egy kémény a rákötött kazán maximális terhelése melletii égéstermék elvezetésére van méretezve (ha jól tudom). (elvileg az újabb kazánokon van is egy ilyen kéményellenőrzős gomb, amit ha megnyomsz a készülék maximumra kapcsol) Nomármost, ha több radiátort kötsz a rendszerre, mint amit az el tud látni, nem fog a kazánod a maximális teljesítmény fölött működni, csak kevesebb lesz az üzemszünet és hamarabb tönkremegy a kazánod.
Előzmény: uci (325)
uci Creative Commons License 2005.09.12 0 0 325
Sziasztok!
Baphomet kérdéséhez lenne egy kis hozzáfűznivalóm, mivel engem is érint a dolog. Köszi a választ, de nekem is lenne kérdésem.
Az igazán hihetetlen dolog az, hogy a mérnökcsaj a kéményseprőknél azt mondta nekik, hogy akkor is kell az ő engedélyük, ha a meglévő fűtési rendszerünket bővítjük. Tehát, ha a gázkészülék (egy cirkó) ugyanaz, ami eddig, és a kémény is ugyanaz (amit egyébként évente ellenőriznek, és mindig rendben találják, a kéményajtón ott a pecsétjük), semmi változás nem történik, a cirkó-kémény kombó nincs megbontva, csak a fűtéskörre még ráakasztunk pár radiátort. Én nem hiszem el, hogy ez esetben a kéményseprőknek bármi köze lenne a dologhoz. De légyszíves javíts ki, ha tévedek. Előre is köszi, üdvözlettel: Uci
Előzmény: kentaura (323)
kentaura Creative Commons License 2005.09.11 0 0 323
Ha új kéményt építesz, vagy a meglévőt magasítod, a törvény betűit szó szerint értelmezve építési engedélyt kell beadnod hozzá, de ezt nem minden önkormányzat kéri, mert így is elég ügyük van és nem akarnak egy-egy kéménnyel is foglalkozni. Nyitott égésterű készüléknél kell a méretezés (erre egy egyszerűsített táblázatos módszert korábbi hozzászólásomban felraktam) Ha a meglévő kéményt akarod használni, azt bélelni kell és méretezni is. El lehetne gondolkodni zárt égésterű készüléken is, mert annak van saját füstcső rendszere, ami nem kell, hogy a tető fölé 60-80 cm-nél magasabbra menjen és sokkal kisebb az esélye az égéstermék lakásba jutásának is. Zárt égésterű készülék függőleges füstelvezetését is a kéményseprő veszi át. Ez szintén épeng köteles, de ezzel sem minden önkormányzat foglalkozik.
Előzmény: baphomet (318)
kentaura Creative Commons License 2005.09.11 0 0 322
A túlszabályozás tényleg nem jó dolog. Egyébként ahány kéményseprőipari vállalat annyi féleképpen értelmezik a szabvány előírásait. Konkrétan most volt egy esetem, amikor bementem a kész tervekkel egyeztetni egyik kéményseprő vállalathoz, ahol megbeszéltem a "szakértővel" hogy nem lesz tetőkibúvó, mert rövid a kémény és alulról, a bontható kondenzvíz gyűjtőn keresztül tisztítható, csak tisztítóajtó kell a padlástérben (és ezt nem is én mondtam neki, hanem ő ajánlotta!). Ezután beadtuk a tervet, a kéményseprőkhöz és leírták a "szakvéleményükbe" hogy tetőkibúvót kell beépíteni a kémény mellé. Egyébként nálunk 30 éve nem volt fenn a tetőn a kéményseprő, mert nem fér fel a létrán... Ha tisztítani kellett a kéményt (még olaj és szén tüzelés idején) saját kezűleg kotortuk ki, volt olyan, hogy elkértük a kéményseprő keféjét és mi söpörtük ki vele, meg csináltunk egy láncos kotró alkalmatosságot is. Most már gáztüzelés van, szerelt kéménnyel, azt már nem kell kotorni, a huzatát meg alulról is lehet ellenőrizni, a kazánban meg eleve van egy visszaáramlás ellenőrző. Ami a régi ablakokat illeti, mivel nem voltak benne tömítő profilok, még nagyon pontos illeszkedés mellett is volt rajtuk keresztül némi levegőmozgás. Amit meg leírtál a Miskolc környéki házaspárról, sajnos mással is előfordulhat. Ezért írtam korábban azt, hogy nem érdemes pár tízezer forinton spórolni. Ha már nincs arra pénze valakinek, hogy a teljes kéményt felújítsa egy ablakcserénél (vagy legalább megvizsgáltassa, hogy szükséges-e a felújítása), legalább egy jó szénmonoxid mérőt vegyen, mert az csak 10-20 ezerbe kerül.
Előzmény: Törölt nick (316)
oncika Creative Commons License 2005.09.10 0 0 321

Szia!

Köszönöm, hogy válaszoltál. Nekem csak az az egy problémám az ügyben utólag végiggondolva, hogy az új hőközpont felétele előtt ő már azt mondta, hogy pufajkás a kémény. Erre azért valamit lépnie kelett volna a Főkétüsz-ös szakinak szerintem, mivel ha jól gondolom az már valaminek a következménye.

Mindegy, a béleléssel pontot tettem az egészre és sokkal nyugodtabban használom a hőközpontot.

Előzmény: Törölt nick (319)
baphomet Creative Commons License 2005.09.10 0 0 318
Sziasztok, a helyzet az, hogy családi házunk tetőterét építjük be, illetve már majdnem kész. a fűtéssel lenne problémánk. az alaphelyzet az lett volna, hogy külön cirkó a tetőtérbe, de akkor meg kellene emelni nagyon sokkal a meglévő, de nem használt kéményt, ami az új cirkónál lenne. viszont van lehetőség az eddigi fűtésre csatlakozásra is. elmentünk a kéményseprőkhöz, a mérnök csaj azt mondta ott, hogy mindkét esetben kell a hő- és áramlástechikai méretezés és a kémény rajza. az önkormányzatnál meg azt mondták, hogy ha a meglévő fűtésre csatlakozunk rá, akkor nem kell hozzá semmi. most kinek van igaza? nem akarok úgy járni, hogy kicsúszunk az időből, lassan fűtési szezon és decemberre lakhatási engedély kell.
oncika Creative Commons License 2005.09.09 0 0 317

Sziasztok!

A Főkétüszhöz kapcsolódóan elmondanék egy rémtörténetet röviden. Most már lehiggadtam, így már nyugodtabban tudok írni a történetről.

Történt, hogy tavaj előtt költöztünk és kihívtuk a Főkétüsz szakemberét, mert házi hőközpontot akartunk felrakni a meglévő kazán helyett és gondoltuk meg kellene nézetni velük is a kéményt, illetve jóváhagyás kellene tőlük hozzá. Kijött a szakember közölte, hogy tisztító nyílás kell a kéményre. Megcsinálta.

Csak két gond volt a kéménnyel:

1: Idén kihívtunk egy másik szakit ellenőrizni, mert sejtettük, hogy komoly gondok vannak a kéménnyel, aki közölte, hogy a kémény teljesen tönkrement, az alja tele van törmelékkel és az eternit béléscső málik szét. Kérdem én: Ezt tavaj előtt a szakinak nem kellett volna észrevenni?  Akkor csak annyit mondott, hogy szerinte pufajkás a kémény. Nem kellett volna akkor alaposabban megnéznie, ha valami gyanúsat lát? Azt nehezen tudom elképzelni, hogy ez két év alatt alakult volna ki.

2.  Az általa beépített tisztítónyílás nem megfelelő magasságban volt. Mivel ennyire tele volt a kémény alja a nyílás nem a kéménycső alján, hanem onnak kb 60 cm-rel magasabban került kialakításra. Szerencsére már múlt időben beszélhetek a problémákról, mivel kibéleltettük a kémyént furánflex-szel és új tisztítónyílás került kialakításra kondenzvíz gyüjtővel együtt (persze ez sem volt, de ezt mi honnan tudtuk volna, ha nem mondja a szaki).

Sokkal jobb lett a kémény huzata, nem zörög a hőközpont.

No comment.

Bocs, hogy hosszú lettem.

kentaura Creative Commons License 2005.09.08 0 0 315
Nem én csak egy építész vagyok. A kéményekkel az a baj, hogy régen csukott ablak mellett is vígan járt a levegő a lakásban, manapság viszont a fokozott légzárású ablakok idejében sokkal nagyobb kockázata van a belső térben a szénmonoxid felgyülemlésének (amiről te is írtad, hogy alattomos dolog), és ha csökkenteni lehet ennek a kockázatát, nem érdemes pár tízezer forinton spórolni. Nem azt mondom, hogy ha megvésed a kéményt biztos meghalsz, de azt gondolom te is elismered, hogy megnöveli az esélyét a szénmonoxid bejutásának, bár önmagában még nem okoz közvetlen életveszélyt, de több kedvezőtlen dolog egyidejű egybeesése mellett okozhat gondot. Ez csak akkor probléma, ha a 100-200 000-kéményből előforduló 1 ilyen kedvezőtlen dolgok egybeesése pont a te kéményednél van. Egyébként meg nem minden esetre derül fény, mert lehet, hogy csak egy kis fejfájást okoz  a kis mennyiségű széndioxid ami a lakásba jut és csak évek, vagy évtizedek múlva okoz nagyobb problémát, ha addig nem újítják fel a kéményt.
Előzmény: Törölt nick (314)
kentaura Creative Commons License 2005.09.08 0 0 313

Ugye tudjuk, hogy piros lámpán nem szabad átmenni. Ha mégis átmész és szerencséd van, nem lesz semmi bajod. Előfordulhat, hogy nincs szerencséd és meghalsz. A kémény megvésésénél is ez a helyzet. Nem szabad megvésni a kéményt. Ha mégis megvésik, lehet hogy nem lesz semmi bajod, de az is előfordulhat, hogy mondjuk beledöglik egy madár a kéményedbe és csak annyira zárja el, hogy nem tud megfelelő huzattal eltávozni az égéstermék, az megkeresi a kémény leggyengébb pontját (jelen esetben a vésett részt) kikezdi a habarcsot, repedéseket csinál benne és a szénmonoxid bejut a lakásba, amit észre sem veszel, csak amikor már meghaltál. Ennek az esélye lehet hogy csak 1% sőt még ennél is kevesebb, de előfordulhat!

Most lehet azt mondani, hogy ha a zöldön mész át akkor is meghalahatsz, csak az a különbség, hogy akkor nem a te hibádból.

Előzmény: Törölt nick (312)
kentaura Creative Commons License 2005.09.06 0 0 311

ITT

Írjatok bele sok rémtörténetet!

Előzmény: Wattocsak (309)
vaclav Creative Commons License 2005.09.06 0 0 310
Sziasztok!

Egy gyors segítség kellene!
Családi ház, földszint, régi építésű, de alucsővel bélelt kémény, gázbojler megy bele. A padló fölött kb. 30 centivel van rajta egy tisztítónyílás, de a béléscső csak kb. 1.50 magasságban kezdődik egy szabályos kondenzvíz leeresztővel és egy ajtóval. Ebben az esetben be lehet csempézni az alul lévő teljesen használatnal nyílást? Nem fogja a kéményseprő kivésetni velem az ellenőrzéskor?

Köszi,
Vaclav
Wattocsak Creative Commons License 2005.09.06 0 0 309
Szia

Hol találom ezt a topikot?
Előzmény: kentaura (306)
kentaura Creative Commons License 2005.09.06 0 0 308
Hát elég barbár a szerelő ha megvéste a kéményt! Ezekszerint az alapvető szakmai előírásokkal sincs tisztában a "szakember". Ha nincs bélelve a kéményed mindenképp szedesd ki a vízcsövet, vidd le padlóba, ha másképp nem tudod kikerülni a kéményt és rakasd át a kéményt, mert előfordulhat hogy átjön a füstgáz a falon és az nem egészséges dolog. Ha bélelt a kéményed akkor is ajánlott kijavítani a vésést és átrakatni a csövet, mert ha befűtesz felmelegszik a kéménytest és fel fogja melegíteni a vízvezetéket is. Ha a vésés a kazán bekötése alatt van legalább 1 m-el ennek kisebb az esélye, de akkor is illik átrakni az érintett kéményszakaszt.
Előzmény: Heaven (307)
Heaven Creative Commons License 2005.09.06 0 0 307

Szépen halad a házépítés nálunk, most épp a vízszerelő dolgozik, kissé megkérdőjelezhető szakértelemmel:

 

A kazánházban lévő mosdóhoz úgy vezette el a vízvezetéket, hogy a km. téglából épített kéményt is végigvéste nagy szorgalmasan, azt mondta nem lesz gáz a kémény átadással, mert addigra úgyis be lesz vakolva az egész.

 

Olvasgatom ezt a topicot, hogy kinél mi mindenbe kötnek bele a kiskirályok, szerintem nekem majd épp emiatt a malör miatt kell majd jattolnom....

 

Vagy inkább szedessem ki még most a vezetéket?

kentaura Creative Commons License 2005.08.29 0 0 306

A többit megtaláljátok a rémtörténetes topicban.

kentaura Creative Commons License 2005.08.22 0 0 305
Ja igen! Arra nem válaszoltam, hogy a táblázatban a kéménybe beköthető fűtőkészülékek teljesítményei vannak. Egyébként a harmadik sorban ott van 10 cm kéményhosszra eső kb. kazánteljesítmény is.
Előzmény: kentaura (304)
kentaura Creative Commons License 2005.08.22 0 0 304

Már csak egy kérdés : a táblázatban szereplő -- a felsőben -- milyen értékek, amik belül vannak. Tehát pl. nálam a 110 átmérőjü kéménynél fi- 11,2 cm --98,47 cm2

 

Igen az a sor a füstcső szabad keresztmetszeti területe.

Előzmény: Törölt nick (303)
kentaura Creative Commons License 2005.08.21 0 0 302

íme a táblázat. A hatásos kéménymagasság fali gázkazánnál a bekötéstől ill deflektortól a kémény csúcsáig értendő (ez kb födém alaltt 30 cm-re lehet felvenni). Kandalló esetén a levegő bevezetésétől (tűztér alja) a kémény csúcsáig. de alapvetően egy kandalló kürtője minimum 20/20. Álló gázkazánnál padló fölött 1,5m től (deflektortól) a kémény csúcsáig.

kentaura Creative Commons License 2005.08.21 0 0 301

Ha korrekt méretezésről van szó, azt számítógépes progival kéményipari szakértő végzi. Családi ház szinten ez műxik a buta építészeknek kiadott táblázatokból is, ami minden egyes kéménygyártó cég prospektusában szerepel a saját gyártmányukra. A bélelt kéményekre is van egy táblázat, amit mindjárt felrakok. (ez csak ökölszabályos táblázat, nem pontos méretezés! fegyelembe kell venni a környező épületeket is és csak ha azok nem zavarják a kémény áramlását akkor lehet ezt használni)

mindjárt felrakom

Előzmény: Törölt nick (300)
kentaura Creative Commons License 2005.08.05 0 0 294
sylvanus67 Creative Commons License 2005.08.04 0 0 293

Kösz a kimerítő választ.

Bízok a tervezőben csak nincsenk kiviteli tervek. (Spórolás)

 

Az átmérő 20 cm stb dolgokat a kiiteli teven van így.

Előzmény: Törölt nick (292)
sylvanus67 Creative Commons License 2005.08.04 0 0 291

SOS segítség kellene!

 

A tervező kétkürtős kéményt írt elő az építési tervben.

Egy átmérő 20-ast a cserépkályha részére és egy átmérő 15-öst a gázkazán részére.

 

Kérdéseim:

1. Kell-e a cserépkályha részére is kóracél cső?

2. Mik azok a minimális elemek amelyek kötelezőek egy kéménynél? (Az egyik kőműves csak 2 db tisztítóajtót és 1 db bekötőidomot írt elő, míg a másik 2 db tisztítóajtót, 2 db tisztítótoldót,  2 db bekötőidomot, 2 db tisztíóidomot, 2 db esővédő idomot, 2 db kondenzedényt írt elő. A cserépkályha egy év múlva lesz csak emgépítve.)

Axióma Creative Commons License 2005.07.26 0 0 290
Koszi, mail ment!
Előzmény: kentaura (289)
kentaura Creative Commons License 2005.07.25 0 0 289
jpeg-ben át tudod küldeni a metszetet, alaprajzot és a rákötött tüzelőberendezés típusát, teljesítményét? vagy ide rakd fel, ha publikus a dolog.
Előzmény: Axióma (288)
Axióma Creative Commons License 2005.07.25 0 0 288

Imadom, amikor a fejem felett mar megint szakemberek tok kulonbozot mondanak...

Termezsetesen mar megint mindenhol egy kis hiba van.

A tervezonk engedelyezeskor kitoltotte a kemenyes engedelyeket a kovetkezo modon: kemeny km teglabol, amiben ket kurto van:

1. kemeny gaznak, 28kW keszulek, 7m hatasos magassag, 20x20 belmeretben 133-as koracel cso

2. kemeny valami 20 alatti kW-u vegyestuzelesnek, 7m szinten, 20x20 belmeret

Aztan a terven csak 40 centis a kemeny merete.

Gepesz tervezo ezt nem latta, tole teljesen fgtl. megtervezte az egesz futest/vizcsatornat/gazt, es kiirta a 24kW-os gazkeszuleket, valamint a 133-as koracel belest (kemenylyuk meretre nem tudom, volt-e valami, es magassagra se vagyok benne biztos bar azt leolvashatta valahonnan).

Elkezdi a kemenyt falazni a kivitelezo, 14x14-es lyukak, plusz teszi bele a megvett belest. 40 centi felett egybol belebotlunk a problemaba, hogy melyik oldalra (kisakkozzuk, kb. egyertelmu) es mekkora tisztitonyilas kell. Mondom mintha rajta lenne a kemenysepros engedelyen. Ez a papir akkor kerult eloszor elo (ez a mi hibank is, bar azert nem lett volna baj ha keresi akit illet...).

Ezen a tisztitonyilas merete nem szerepel, de az kiemelve igen, hogy beleles az 150-es csovel kell minimum tortenjen.

Telefon az epitesznek: mar 21kW-tol annyit kernek (akkor minek tervezett kisebbet?). A kivitelezo nyafog, hogy akkor a kemeny merete se lesz jo (meg az is lehet, hogy a fodemeknel nem jon ki egyenesre), ha 20-ra emeljuk a belmeretet (5 centi szelteben, 10 hosszaban, de minek mindenkepp, ha 15-os cso megy bele).

A gepeszt nem tudtuk meg elerni. A tervezoben abszolut nem bizom, es neki egyetlen velemenye hogy fel kell epittetni a kemenyt es kihivni az engedelyezot beleltetni (sot ahogy en olvastam az itteni idezetekbol elso korben azt gondolnam hogy feleslegesen magas is a kemeny, ami nagyon csunyan is nez ki, de most ez tud a legkevesbe erdekelni).

Mit tud csinalni egy magamfajta egysegsugaru epitteto ahhoz, hogy nem hivatali szivattatasok aldozata legyen, hanem egy biztonsagos es meginkabb at is vett kemenye? Legszivesebben egy szakemberrel ujrairatnam a kemenyseproknek benyujtando engedelyeztetest (olyat ami "hiba" vagyis engedelyezo kommentje nelkul atmegy), es aztan beturol beture megkovetelnem. De lehet-e ezt egyaltalan, es ha igen kit kene keresnem? Gepeszt vagy epiteszt? Esetleg mast?

((Nagyon esetleg nem nezne meg valaki kizarolag felelosseg nelkuli velemenyezesre amit alkottak eddig a "szakembereim" a temaban?))

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!