Adj nekik egy kis széntablettát, aztán meg vidd őket az állatorvoshoz. A széntabletta nem segít, csak lelassítja a folyamatot. Segíteni csak az orvos tud.
Saját tapasztalatból mondom, hogy a verés nem segít a macskánál... Vagy el kell takarítani a környékről, vagy el kell takarítani a más világra, másképp sose haggya abba.
A patkány témáról hálla istenek nekem nem volt még dolgon vele pedig van belőle bőven ha a kutya megsejti ha megtudja fogni akkor biztos hogy megőli egér az böven tettem már ki ragacsot is de egeret nem sokat fogott de az öreg macskát azt sikerült megfognia most egy idegen fekete kanmacska garázdálkodik a nyulak között délután mikor haza jöttem a melóból mondom megnézem a nyulakat akkor látom hogy szalad kifele egy 3hetes kis lepke tarka nyullal na mondom neked is löttek pedig a kutyát is behivtam én is nagyon megapritottam és még is elszaladt majd mihelyst megláttom a gazdáját szolók neki hogy vmit b....n a macskájával mert biztos ha megegyszer mefogom biztos hogy kiegyenesedik.
Még azon agyalok, hogy miért mindig éjszaka történik a dolog? Nappal békésen elvan a picikkel. Néha odamegy a fészekhez, bekukkant, hogy minden rendben van-e, aztán folytatja a semmittevést.
A jószág a lényeg, hogy ne legyen beteg meg hogy nem ölje le mindet, az már mindegy, hogy hogy likvidáljuk az ellenséget.Én magyar íjjal lövöldözök rájuk, meg fogót is ki sziktam tenni.Olyan szemtelenek, hogy fényes nappal mászkálnak a tyúkokhoz, na ott adok én nekik.
Én kézzel sose fognám meg a patkányt, mert undorodok tőlük, annyi bajt terjesztenek, meg össze-vissza hugyoznak, szarnak mindent.
Aki megsértődik itt valamin, az eléglelkinyomorék ember lehet. Nincs itt min megsértődni, mindent könnyen kell venni, nem kell rajta rágódni hetekig. Meg hát akkor mindenki megsértődne, mert mindenki máshogy neveli a jószágot, osztán ha én nem úgy csinálom, de valaki próbál átterelni arra, ahogy ő csinálja, akkor már rég nem lenne itt senki.
Egy sportlövész szemszögéből természetes adott esetben a megszokott fegyverének a használata.
A haszonálattartó a számára megszokott módszereket tartja természetesnek.
Egyik módszert sem minősíteném, hisz a cél a lényeg.
Egy álattartó ismerősöm puszta kézzel és légpuskával vadászik a patkányokra. Mindenféle hobbyálatokat tart otthon és a kertsorunkon lévő zártkertjükben is. Egy alkalommal egy szép nagy példányt húzott elő a tarisznyájából s büszkén mutatta, hogy ezt a kígyó kapja. Megnéztem, tudomásul vettem, hogy mire szolgál majd.
Ettől függetlenül szeretem a fórumbeli jó szövegeket s jó ha nincs se bántás, sem pedig sértődés.
Én személy szerint hurokkal, méreggel, és halva fogó csapdával. A huroknál sajnos nem volt siker, mert mint mondam, ha csak nyugodtan megy bele, kivergődi magát belőle. A méreg és a halva fogó csapda beváltak. Én nem élvezetből ölöm őket, hanem mert kártékonyak itt a ház körül. Ha íjjal lövöldözném, akkor a vadászati élvezetből tenném.
Tudom, hogy hogy kell a patkánymérget kitenni. Én nem használok már, mert a macsak megeszi a döglött patkányt.De ha ismered a patkány viselkedését, akkor láthatod, hogy mindenbe csak belekóstól.
Nem tudom mi morbid van abban, hogy íjjallövöldözök patkányra. Nem könnyű, de jó sport.Hogy hülye vagyok, az nem izgat, de akkor is jó. Te hogy vadásztál már rájuk?
1. egyszerre maximum 1-2 tasak mérget kell kitenni.
2. a mérget oda kell tenni ahol a patkány naponta jár.
3. Ezt addig kell csinálni, amig elhordja a mérget.
Ezek a cuccok olyan anyagot tartalmaznak, aminek a patkány nem tud ellenállni... Persze megrág mindent, de ha rákap a jóra, ezt fogja várni. Olyan finom illata van, hogy egy nem méreg kajánál nagyon kívánatos lenne. (így hogy méreg, így nem az xd) A másik dolog, hogy ahol patkány van azt írtani kell. Van hurok, élvefogó csapda, halva fogó csapda, méreg. Mindegyiknek megvan a rendeltetése. Mondjuk egy olyan helyen nem biztos hogy működik az élvefogó, ahol annyira kicsi a hely, hogy be se tudod tenni.. Aztán a halvafogónál is kell egy olyan légtér, ahol akadály nélkül lecsapódhat a csapda. A méreg mindenhol jó, ott viszont az állatok védelmét kell megoldani takarással, stb-vel. A hurok is jó, de az csak akkor fog, ha megzavarják a patkányt. Szóval ott résen kell lenni.
Íjjal patkányt fogni meg annyira morbid, hogy azt hittem tőlem nincs hülyébb, de belátom tévedtem...
A patkány előszőr csak kóstólgat mindent, ha baja lesz tőle többet nem eszik belőle. Azért kap rá a patkány, mert új, minden újat megkóstól, aztán meg megeszik, ha jó neki. De attól hogy rákap még ehet mást is. Eszik tengerit, de a krumplit is ugyanúgy megrághatja.
Szerintem is valami hiánya lehet. Nem kell egyből szelektálni, mert egyszer ezt csinálta. Fialtasd majd meg mégegyszer és akkor majd kiderül, hogy csak valami hiánya volt vagy rosszul csinálja a nevelést.
Nyalósót adsz neki? És állandóan legyen neki víz! Lehet, ebben a melegben + szoptatás felborult az elektrolit egyensúlya és csak azt próbálja helyreállítani!
Köszönöm a tanácsokat! Igen, már agyalok az utánpótláson... ez így nem maradhat.
Mindenesetre nem találok magyarázatot a történtekre. Másodszorra fialt, 10-en voltak, szép gömbölyű mind. Ma 10 naposak. (Elsőre 8-at nevelt fel, minden gond nélkül.)
Gazdagon kapott enni, mindenfélét: friss és szárított lucerna, széna, minden nap kertben termett fehér- és sárgarépa zöldestül, alma... alkalmanként almaecetes víz.
Nagyon sajnálom, mert ő az a kaliforniai nyuszi (Böbi), akit olyan sokáig keresgéltem, mire be tudtam szerezni.
Én mondtam, hogy inkább az anya volt... - Ha tettél le patkánymérget (van granulátum, tasakos pép stb) akkor azok olyan illat és íz anyagot tartalmaznak, amire rákap a patkány, vagyis nem fog máshoz menni. - Az anya nem tűri meg az idegen állatot.
- Lehet stresszes tartás, pl nem tud nyugodtan lenni az anya.
- A túl gyakori fijaltatás is kiváltja.
- Túl hamar tenyésztésbe vett egyednél is van ilyen.
- De szimplán lehet a nyúl is olyan jellemű.... Az ilyet nem érdemes tenyésztésben tartani. Nekem is volt olyan anyám. Az ilyennek sem az utódait, sem az anyát nem érdemes tovább vinni. Lehet nagyon pici % esélye van, hogy ezt a tulajdonságot örökíti, de nem szenvedünk hiányt nyulak terén, nem muszály a rossz egyedeket tartogatni!
A fialtató láda kivétele nem jó dolog. Nagyüzemben az anyát zárják ki a fialtató ládától és csak napi 1x engedik oda. Sztem ez kicsit könnyebb, ha elbarikádozod a bejáratot, mint kivenni a ládát, aztán más szagot vesz át a láda, és ebből is csak a bajok lesznek. Naponta 1x engedd be a ládába és vedd rá az anyát hogy etessen. De én a helyedben máris gondoskodnék az utánpótlásról!
Ma reggelre megint találtam egy dölgött kisnyulat (pontosabban a fejét, mert nagyjából csak ez maradt belőle). Miután tegnap "patkánybiztossá" tettem a ketrecet... csak az anya tehette. Második fialása volt, eddig nem fordult elő ilyen.
Mi válthatja ki ezt a viselkedést? Esetleg valamilyen hiányállapot?
Ha kiveszem a fiaztató ládát és csak napi egyszer teszem be piciket úgy, hogy lesem az anyát szoptatás alatt, meg tudom menteni őket?
A borogatás nem új dolog. Amikor bejön a hőség minden évben alkalmazni szoktuk egyik másik nyuszinál. Frissen húzott kútvízbe mártjuk a ruhát és jól kicsavarjuk. A nyuszi néhány percig hagyja magán és amikor kicsit megkönnyebbül, akkor kibújik belőle, lelöki magáról. A bundája nem ázik át, még csak csapzott sem lesz.
Az 120 mm-es 2200 ford. számú ventillátor abból a magasságból enyhe szellő. Ha akar aláfekszik, ha már elég, akkor helyet változtat.
A hőség ellen a nyulak lyukak fúrásával védekeznek. A nedvesebb helyeket áskálják előszeretettel és a kiásott földet szétterítik, majd arra fekszenek, úgy hűtik magukat. A jól kicsavart vizesruha egy kicsit ezt pótolja.
Nagy melegben olyan réseknél szeretnek heverészni, ahol jó a légáramlás és hűsíti őket.
Semmit nem erőltetünk rájuk. Ha látjuk, hogy nem kéri vagy netán elszalad, elbújik előle az első akalommal, akkor nem kíséreljük meg újra.
Szia . A kacsák hhogyan sagitenek a szunyogok ritkitásában? Én tyukokat tartok a nyúl ketrecek alatt. Állítólag a szúnyog nem szereti a tyúkok illatát.
Aktívan kezd el fogni a szúnyogokat, a lehető legtöbb megoldást bevetve, mert ahol egyszer bekerült, ott nehezen kerül ki... Én személy szerint már 2 éve tiszta vagyok, hogy lekopogjam, de ehhez a kacsák is nagyban segítenek, a légyfogó mostanság csak muslicát fog, egyebet nem nagyon...
Azon kívül sokmindentnem lehet tenni. Max annyit, hogy minden kényelmet megadsz neki. De gondolom az most is megvan. Legyen előtte kaja meg víz mindíg, ezenkívül adj neki zöldet meg gyümölcsöt(alma, körte) főlwg.
Nem értem, hogy csak néha olvassák az emberek a fórumot, vagy szimplán nem képesek megérteni az állatok viselkedését... Ebben a melegben az állatok libidója sokkal rosszabb! Vegyük az embereket. (A libidóról inkább itt nem beszélek, mert hát az ember bemegy a hűs szobába és ott lehet teljesíteni...) A 40 fokos hőségben, öltözzetek fel téli ruhába, aztán csináljatok valamit is nagy kedvel... Mondjuk ássatok ki egy naagy gödröt, az elég intenzív terhelést jelent...Majd ugyanezt ismételjétek meg hűvösebb időben az időjárának megfelelően öltözve... Közel 2x akkora gödröt lehet ásni közel fele annyi megerőltetéssel...
Most kezd lehülni picit a levegő, nem kell fogyókúrára fogni az állatokat. Adj nekik több A vitamint és C vitamint. Ezen kívül meg ha nem sikerül 1-re, majd sikerül a 10. alkalomra. A nyúl nem tud öltözködni az időjáráshoz megfelelően. El kell viselnie azt ami van. Az ember tehet érte annyit, hogy hűti a környezetét, - és nem magát a nyulat, mert azt a fagyasztóban kell - és kivárja a megfelelő időt. Én lasan 1 hete kezdtem el pároztatni. Eddig 2 sikeres párzás volt a közel 10 próbálkozásból, de még itt sem biztos, hogy fogantatás is lez. Nem aggódom, bőven ráérnek befogni szeptemberbe is. Persze a bak még fiatal versenyző, kitudja hogyan termékenyít..
Ok,köszi,akkor mindenképpen megpróbáljuk megmenteni.Immunerősítőn kívül mit tehetünk?A többi ami még nem volt leoltava azok ma megkapják az oltást.Remélem ők még egészségesek és kibírják ezt a 10 napot még.Ezt meg megpróbáljuk megmenteni,mert nagyon szép kis nyuszi szerintünk.
Érdeklődnék, hogy tud-e valaki eladó friss nyúlhúst, nyúlgerincet, stb. vagy akár egész nyulat Újpest környékén? Mindenféle húsféle érdekelne...Ha van, milyen áron, milyen mennyiségben?
Tudom,hogy van egy kis esélye a felgyógyuláshoz.Nem azért vágnám le mert elborzaszt,hanem,mert nem akarom feleslegesen szenvedni hagyni.Követtem a mostani mixos eseményeket,ha jól emlékszem szinte mindegyik elpusztult vagy kényszervágás lett a vége.
Ha lehet szívünk szerint meggyógyítanánk,de értelmetlenül nem akarom,hogy kínlódjon.
De ha sajnáljátok levágni, akkor immunerősítőt kell neki adni, hogy ne gyengüljön le az immunrendszere. Szövődmények is lehetnek, azokat is főleg baktérium okoz. A legtöbbszőr tüdőgyulladást kapnak, már ha van szövődmény, de az csak nagy létszámnál jelent gondot.
Úgyhogy választhatsz, hogy vagy le vágod, és akkor nincs gond, vagy meghagyod és vitaminozod, és akkr majd megvárjátok azt a 3 hetet, mert akkorra már leküzdi a szervezete a vírust, és nem is fertőz.
A patkány megrágja a kisnyulat, már nekem is ment be a ketrecbe egyszer, pont akkor mentem ki. 2 napos nyuszik voltak, az anyjuk meg le se szarta a patkányt. Aztán úgy be drótiztam, hogy többet nem is ment oda. Aztán a süldőket akarta megtámadni, de azok neki támadtak. Abból pont azt a kant hagytam meg, amelyiknek az orrát megharapta, aztán azokhoz se ment többet, mert megfogta a fogó, én meg agyonlőttem íjjal.
Már az oltás nem segít. Ha visszaolvasod a hozzászólásokat, akkor látod, hogy pont most írtunk sokmindet a myxomatózisról. Ha elborzaszt a dolog, akkor vágd le, mert ettől csak csúnyább lesz még sokkal, meg légszomjat is kaphat, ezért inkább azt mondom vágjátok le.Amúgy meg is gyógyulhat, ha 3 hetet túl él.
Nálunk is úgy tűnik baj van...nagyon mérges vagyok,mert a szerencse nem kedvezett nekünk.Nemrég kaptunk 2 megunt húsvéti nyulat.Nem voltak oltva mixo ellen. Az állatorvos szomszéd most hétvégén adta oda a receptet,a patika kedden,azaz ma nyitott,mert hétfőn zárva....erre tegnap du.-ra az egyik megunt húsvéti nyúl szeme körül duzzanatok lettek,most így néz ki...:(
egyenlőre jól van,de tudom,hogy nincs sok remény....ma levágjuk?ha most ráoltok gondolom,mint halottnak a csók...
Van akkora lyuk, hogy a patkány beférjen? Láttál valahol patkány túrást a ketrec közelében? Esetleg patkány szart? A nyúl ha idegen szagot érez, sok esetben támad. Emberekre még nem annyira, de nyúlra, vagy egyéb állatra igen, ezért merem kizárni a patkányt.
simán lehet patkány, nekem múlt hónapban a fürjeimet mészárolta le így egy. kirágott egy lyukat, bement, elhurcolt párat, benn meg megrágott párat, csak 2 lábatlan vérző félholtat hagyott meg.
Megnéztem (ez volt az első dolgom)... teljesen tiszta volt a pofája. Értetlenül állok a dolog előtt, mert ilyen még nem történt nálam. Mellesleg néhány nappal előtte egy gyenge kisnyulat ketrecen kívül találtam meg a földön... akkor azt sem értettem, hogy kerülhetett ki; ezek után úgy gondolom csak a patkány lehetett. Bár az is furcsa, hogy az anyanyúl a ketrecben végignézi, hogy tőle 15 centire egy patkány marcangolja a kisnyulát... vagy, hogy van ez?
Most jövök a nyulaktól... kisebbféle sokkból lassan magamhoz térve. Az egyik anyanyúl ketrecének közepén találtam egy félig lerágott, végtagjaitól megfosztott kisnyulat. A nyuszika tegnap volt egy hetes. A ketrecen van egy 2-3 cm-es rés... mivel az anyanyúl még nem csinált soha ilyet, első gondolatom az volt, hogy patkány tehette (bár tél óta folyamatosan van az istálóban méreg kirakva). Szörnyű látvány volt... gyorsan körbe is zártam a ketrecet. Remélem soha többé nem fordul elő ilyen!
Tudomásom szerint, nem digitalizálták, nincs utánnyomást és nem volt 2. kiadás sem. Talán keresd antikváriumban. Dr. Holdasnak van "nyulas" könyve, talán beszerezhető néhány kiadás, a MEK-ben nem találtam.
Kolbásznak már nekünk is van a fagyóban egy egyed, :) egyszer csak össze jön majd egy adagra való alapanyag! :)
Kifutón én is gondolkoztam, de egyenlőre magamra maradtam az ötletemmel, tehát ha megcsinálom lesz, ha nem, akkor nem... Pedig tök jó lenne, elrohangálnának, nem tunyulnának. Ez pl. elég nagy baj a bakunkkal. Kis kezdő még, nem igen találja meg a célt :( aztán gondoltam már, hogy pórázt veszek neki, csak hogy mozogjon :-D
Konkrétan nekem sincs bajom a k betüsökkel, de azt a kacsáknak tartogatom... A nyulak most mag mentes forgó bugát kaptank... Megnéztem a forgót, de siralmas.... Mostmár keresgélem azokat a bugákat, amelyekben még van mag, és vágom lefele, azt a nyulak szívesen eszik. De az a 4 kicsi semmitől se akar nőni... Pedig ott már a friss gaztól a csöves tengerin, és a zabos tritikálén át a szénán és a lucernán a jolomaxos vizen is túl, ahol még almaecet is van, mindent kapnak, de semmi előrehaladás. Már úgy vagyok velük, hogy ha a szar takarmányozásom végett megdöglenek se nagyon zavar, de ezekkel tényleg nem stimmel valami...
Így jó. Én is helyhiánnyal küszködök, egyelőre csak esetenként vágok, kolbász a cél. Minden nagyobb helységet már teleraktam lucerna szénával, ott jól éreznék magukat, csak nem tudnám elkapni őket, amikor éppen én akarnám. :-) Időm sincs, jó lenne lekeríteni egy területet, leteríteni kerítés fonatot, akkor nem ásnának maguknak vermet. Egy elegendő fedél megfelel, se víz, se hó nem számítana. Na, majd egyszer.
Eleinte egyben vannak az tuti, aztán figyelni szoktuk a kora éretteket... Mondjuk most per pillanat hely hiányunk van az "újak" miatt, de előbb-utóbb szelektálunk, illetve a hétvgén a süldők mennek a fagyasztóba, így ez letudva. A héten lesznek bepároztatva az erre alkalmas anyák, úgyhogy most bő egy hónapig nincsenek kicsik...
Igen, célszerű, mert elég korán kezdik a papás-mamás társasjátékot. Ezek között is van esetenként koraérett, vágtam már sűldőtt, tele élettel. Nem vagyok érzelgős, de nagyon rosz volt.
Na, akkor közeledünk! :-))))) A mezei nyúl viszont nagyon is bejáratos a zöldség mezőkre! Ha, lesz egy kis időd, látogasd meg a vecsési határt, szemed eláll! Jó sok fület láthatsz a káposzta földeken, Alsónémedi földeken (burgonya, és mindenfajta zöldség), de Alag és Fót is tele van, Gödöllő környéke, ismerek más jó vadnyulas területeket is. A budapesti vadászok fő vadászmezői. A vadnyulak nem nagyon ismerik betűket, igencsak zabálják a k betűs zöldségeket is. Az enyémek ismerik a k betűseket, alig várják, hogy bezúdítsam nekik. Nem termelek, de a piacon naponta én vagyok az egyik selejtes zöldség"kunyeráló" fószer. Abban van minden A-tól Z-ig, így szerintem már tudnak olvasni, igaz, a népi hiedelmeket nem nagyon olvassák. :-))))))) Tudod, ha rendszeresen kapják és megszokják, jól hasznosítják persze a gabona magvakkal együtt. Igaz, a k betűsök az embernek is felfújást okoz általában, nekem pl. nem. Az "epéseknek" igen, de az más téma.
Egyenlőre nincsenek, amint látjuk hogy "baj" van, akkor lesznek vagy elkülönítve, vagy nyakon vágva.... 2 fiút tegnap vágtunk le, mert kezdték a boxot, illetve zaklatták a lányokat, most még 1 fiú van a lányokkal, de ő még nyugiban van.
Eddig nem volt így gond, nem kellett elkülöníteni.
Amúgy ezzel így "gond" van? Leválasztáskor már kétfele kellene őket pakolni?
Nem azt mondtam, hogy mosni kell a sárgarépát, ilyen nincs a szakkönyvekben. Nem az a kevéske homok fogja a nyulat elvinni! Lehet adni konyhai hulladékot, de nem annak kellene lenni a főprofilnak. A mezei nyulaknak kb 1%-a ha ismeri a kúltúr zöldségféléket, mivel kertekben keveset jönnek fel, határban pedig védik a vadaktól az ilyeneket. A k betűs zöldségek (karalábé, karfiol, káposzta stb) pedig nagy mértékben nem jók a nyúlnak! Persze nasiként mehet, de hát ha nem muszály nem kell erőltetni...
Igen, így már értem, tehát "gaz"nak nevezték a lekaszált, szemmel teli kalászos "életet", kifejezték a technológai állomást. Érdekes. Soha sem hallottam, pedig apám vásárhelyi születésű, én már aszfaltbetyárnak (budapesti) születtem, de gyökereim nem felejtem. Köszönöm, örülök, hogy tanulhattam.
Mifelén így hívják Szabolcs nyugati részén, nem vacakolunk vel. A tyúk az már elve nőstény, úgyhogy azt már nem hívjuk kocának, meg amúgy mást se, csak a disznót meg nyulat. Nem tusom miért, lehet mert nincs szabályos elnevezése, min a kanca, jerke meg ilyenek.
Itt a lényeg:Ahol vontatóba gyűjtik a gazt, ott előbb fölcsirkézik a fordítóvillával, azután gyűjtővillával összerakják a boglyákat, léhögyölik. Csépléskor három bolondkocsi mindig hordta a gépbe a kötetlen gazt. Egy bolondkocsiról mindig folyamatosan etették a gépet, ehhez két asztagos kellett.
:-)))))))))) Ismét találtam egy számomra idegen elnevezést Nálad! "koca nyúl" Soha nem halottam, ismeretem szerint a koca az anyadisznó. Az anynyúl az nőstény. Hol használják? Akkor a tojó lehet "koca tyúk", "koca ló", "koca hal" stb. :-))))))
Iszok gyorsan egy házmestert, mert ez már nem birom ki, józanul! :-))))))))))) (3 dl bor, 2 dl szóda)
Hát én már azt meg nem mondom. Szerintem a Délvidék fele valamerre, ha jól emlékszek, de lehet, hogy az Őrségben. Nem tudom, majd utána nézek.A tv-ben hallottam egyszer, amikor aratással foglalkoztak.
Szerintem majd kiderül, hogy mi lesz velük, de nem hiszem, hogy megdöglenek majd.Azt se hiszem, hogy sokan tudnának ebben segíteni, mert ritkán van pont így, hogy myxomatózisos nyúl fialna. De azért kíváncsi leszek a végére. Ahogy Japipapa írta 3 hétig védettek, a nyúl meg már most nem fertőz, mert már 3 hete vírusos. A kicsik már megszerezték a védelmet, ha meg hónapos korukig nem jelentkeznek a tünetek, akkor megmenekültek a baj elől.Majd mesélj róla azért.
A nevemet mindég elírják, úgyhogy nem gond, már megszoktam. De a javításod is egy kicsit hibás, mert röviddel i-vel írom a nevem.
Köszönöm a választ Neked is, Tímár Kristófnak is, és Japipapának is. Nem azt állítottam, hogy nyolc napig él és megmarad, hanem, hogy már tizennyolc napja él, eddig nem pusztult el. A szeme nem könnyezik, és az orra sem váladékozik, ez gondolom jó jel. A tünetek megjelenése óta majd három hét telt el, nekem a helyi állatorvos mondta, hogy tíz nap afféle vízválasztó, hogy a szervezete leküzdi-e. De a lényeg, mert amit nem tudtam visszakeresni, nem az anyára vonatkozik, hanem az ifjakra, hogy ők túlélhetik-e (persze ehhez nyilván kell az anyjuk is), hiszen a hasában gondolom mint az embernél is egy a keringési rendszer, így bennük is jelen kell lennie a vírusnak? Tehát a kisnyulak, és nem a felnőtt állat tekintetében érdeklődöm, hogy esetleg valakinek felnőttek így a kisnyulai, mixós anyától? Vagy hallott már erről? Vagy a szoptatás után úgyis elhullanak?
Teljesen igazad van! És mondom, de főképpenjuhosttt szakinak: nem abban van az ember elsőbbrendüsége, hogy nem ad állatainak, embernek nem alkalmas hulladékot! Ezt most nem szeretném itt ragozni. Igen is oda lehet adni a konyhai hulladékot. Tudom, a szakkönyvekben le van írva, hogy mosni kell a sárgarépát, meg a bánat tudja mit, de könyörgöm, a nyúl a mezőn kiássa a répát és elviszi a patakba megmosni, hogy ne legyen földes? Elfogadom nagyüzemi tenyésztésben megteszik, mert nagy a bukta esetenként, na de a háztájiba már komolytalan, már-már tudálékosság!
A szar az büdös, bárkiből jön, ki!:-)))))) A búza az egyik legértékesebb takarmány, embernek, állatnak egyaránt, nem véletlenül ÉLET a neve. Büdös a végeredmény, persze, mert a fehérje bomlásakor van bőven gáz. Javaslom, nézd meg az alanti táblázatom, jók az értékek.
Nicsenek együtt, mindenkinek külön helye van. Nem hiszem hogy probléma lenne ebből, épp hogy csak 24 órája vannak nálunk, ha haza érek, és a helyzet változatlan, majd akkor elkezdek aggódni. Gondolom új a hely, más a ketrec, aztán még szokniuk kell
Idegen helyen azért kell pár nap mire megszokják a helyüket. Át kell vennie a ketrecnek a nyúl szagát, meg kell szokni a környezetet, az új gazdát, stb. Türelem! Amit én vettem 2 db anyanyúl, azok le voltak soványodva, azoknak nem kellettek ilyen tiszteletkörök... Szó szerint zabáltak, nem is ettek!
Én is mindent megadok nekik, ami csak kell. Télen sajnálnám hidobni a karalábé hajat, karfiolt meg ilyesmit. A nyuszik meg bezabálják egy-kettőre. Most akkor minek pazaroljak, ha örülnek neki meg újdonág télne a sok széna meg tengeri között. Az alma haját is odaadom nekik, abba meg még egy kis vitamin is van.
:-) Mindegy, egyenlőre.... Lesz még idén "befőzés" majd akkor megnézem mit szólnak hozzá! :-)
A hétvégén kint voltunk Monoron a kisállatbörzén, újítottunk 3 nyuszkót is, de egyenlőre nem esznek, se tápot, se zöldet, semmit... Nem tudom mit kaphattak eddig, még a sárgarépát is ott hagyták. De az éhség nagy úr, előbb-utóbb majd csak "ráfanyalodnak" arra, ami eléjük van téve! :-D
Nem sterilen nem kell tartani, hanem a boltiakat felfújják pétisóval és egyéb műtrágyával. Én személy szerint nem tudom megenni a túlpétisózott paradicsomot és paprikát. Na most akkor mért adjak a nyúlnak olyasmit, ha tudok adni olyat is ami nem kapott tudatosan hozamfokozót, vagy egyéb vegyszert? Azért mert mi megeszünk minden szart, nem szükséges rákényszeríteni, hogy az állatok is megegyenek minden szart. Itt jön ki, hogy az ember felsőbb rendű, joga van eldönteni, hogy mivel etet. Ha tényleg annyira szar a helyzet, hogy éhezik a nyúl, akkor megértem hogyha bolti zöldséggel kell eteni. De szerintem mindenütt lehet találni egy kis nyúlnak való kaját is. De ez csak az én elvem, mindenki úgy és azzal etet, amivel akar! De ha óvjuk az állatokat a myxomattól, meg kokcitó, meg mindentől, akkor mért pont a takarmányozásnál kellene a lehető legrosszabban cselekedni?
Én pedig nagyon sajnálom, hogy kidobtad. Írtam én Neked, de véletlenül töröttem-szövegem, el kellett mennem, nem tudtam ismételni, utána pedig elfelejtettem. (öregek már felejtősek, én meg már az vagyok erősen) Juhos Gergő jó gyerek, csak jót akar, elismerem. Meg van, úgy tudom a korszerű ismeretei is, így nem is mer kockáztatni. Én simán odaadtam volna a nyulaknak, mert több mint 40 éves tapasztalatom is van, tudok szűrni. Téged is megcsókoltak volna érte a nyulak, és a szárnyasok is, érzésem szerint csak jót tettél volna. Legalább a komposztba tetted volna! Mi is föletetjük a csumát, majd az egész növényt, sőt a paradicsomot is. Mi is permetezzük a növényeket, mert különben nem lenne semmi, megzabálnák a rovarok, férgek. A télire való lecsót piacon veszem, a javát én eszem, a hulladékot pedig a nyúlon keresztül hasznosítom, végül azt is én eszem meg. Miattam a szemetesek nem élnének meg! :-))))
Miért nem adod a bolti zöldséget a nyúlnak? Nem kell őket olyan sterilen tartani, meg mi baja lehetne. Én mindig odaadtam a zöldséget semmi baja nem lett, nem kell mindent túl komolyan venni. Ha neked nem lesz bajod, akkor a nyúlnak mi baja lehetne? Pláne, hogy mindenféle szart megeszünk.
Búzát azért nem adok a nyuszinak, mert egyszer adtam ésolyan büdöset bogyóztka, hogy ki mostam a ketrecet, lehet nem attól volt, de nem akarok még egyszer ilyet,pláne, hogy még kicsi nyuszik vannak, de majd vezsek holnap nagyot is. Teszek fel képeket is, mert nem tudom milyen fajta a kan.
Én nem tudtam, hogy a kicsik csak addig védettek, mindenki azt mondta, hogy azok is leszenk még élnek. A mezei nyúlban is kialakult az immunitás, mondjuk ott 50 év alatt.
A myxomatózis nálam nem gyilkolta le az állományt. A süldőket levágtam mikor láttam, hogy puklisodnak kifele. A nagyok meg megmaradtak. A tüdőgyulladás csak egy szövődmény lehet, de nem kapja el minden nyúl, ha myxomtózisos. Ahogy leírtam már azóót csak a legyengült immunrendszer miatt kapja le, de antibiotikummal lehet kezlni meg immunerősítőt kell adni a nyúlnak. Ugyanúgy elkaphatják a borreliosist, pasteurellát is, csak a 95%-ban a tüdőgyulladást kapják el, mert az nem ritka kórokozó, mindenütt jelen van.
Nem off ez szerintem. Legalább ki tudjuk dumálni érzéseinket, tapasztalatinkat. Igen, ez egy ördögi kőr! Ahhoz, hogy legyen termés, kell a gané, viszont csak akkor lesz, ha lesz termés. Hazavágták az amúgy is labilis mezőgazdaságot, újra kell kezdeni, na, de ki? A gazdálkodó várja az állam segítségét, mert megszokta, hogy van mankó. Régen, "magad uram, ha szolgád nincs" alapon kicsiben reckirozott és bővült, ha sikerült, ha nem meghúzta a gatya szárát és nem koldult alamizsnáért. Na, akkor "működött" a feudálkapitalizmus. Akkor a parasztember szikár és szorgalmas volt, ma már szinte nincs is paraszt, a jó értelemben. Mi biztos nem oldjuk meg, örülünk, ha legalább úszhatunk az árral. :-(
Ha piac, akkor az nem nyúlnak való... Én ha vittem piacra nyulat, nem engedtem, hogy az ilyen "állatbarát" kisgyerekes szülők zöldséggel etessék a nyulakat... Kicsit olyan ellenszemvesnek tűntem, dehát nem állatsimogatót tartottam, hanem eladni vittem a nyualakt, és attól hogy az embernek nem lesz baja, egy nyúlnál ezt nem lehetne elmondani...
Piacon vettük, így sajna lövésem sincs, hogy hogyan trágyázták - permetezték...
De mivel tegnap úgy hirtelenjében nem jött válasz, a lecsóval kész lettünk, gondoltam nem tartogatom. Így kivágtam mindet a kukába, nem akartam hülyeséget csinálni azzal, hogy oda adom nekik.
Rosszul tudod, a kicsik 2-3 hétig védettek az anyatej miatt, de utána mindenképpen kell oltani Myxovac szérummal, mert csak is így lesznek védve 1 évig! Ez egy nagyon tökéletesen megalkotott, radikális "nyúlirtó fegyver"! A pusztítás szinte 100 %-os.
Ne haragudj, én már többet nem tudok tanácsolni, szíveskedj olvass vissza, a topikban minden benne van. Tudod Robi, meg kell előzni a bajt, nem kapkodni akkor, amikor már késő, úgyis. Ritka, hogy a nyúl kiheveri a fertőzést, a tüdőgyulladás elviszi, jól mondja juhosttt szaki. A doki jól jár, leveszi a pénzed, a nyúl szemved, Te pedig nemsokára áshatod a gödröt. Mégegyszer; olvass vissza, vagy használd "guklit".
Természetesen, jó sok így a rosttartalom, a táblázatomban látszik. Az javallat igaz, de a beltartalom megfelelő gabonák adagolásával tökéletesen be lehet lőni, hisz a tápokat is így állítják elő, csak éppen nem tudom ellenőrizni a gyártást, illetve minőséget egyenként. Ha én keverem, tudom, véletlenül sem kerül be avas, dohos, gombás gabona, és széna. Állandón előttük van a szelénes nyalósó. A vitamint megkapják hullott gyümölcs, zöld, zöldség formájában. Nekem ez vált be.
Ha megmarad inkább 3 hétig, akkor már biztos, hogy meg is fog maradni. A göbök, pulik csak 3 hónap múlva tűnnek el. A kicsik is immunisak lesznek a myxomatózis ellen,én úgy tudom. Tüdőgyulladást csak akkor kap le, ha nagyon le van gyengülve az immunrendszere, adj neki vitamint,akkor nem kapja el a tüdőgyulladást, vagy ha el is kapja, leküzdi a szervezete. A legtöbbször még megfulladnak a nyulak, mert a nyálkahártyák is meg a léhcső is bedagad kicsit,de csak ritkán fulladnak meg.
Te egy olyan oldalt néztél, ahol a cél a nyúl hosszú élete, full egészséges tartása. Ez nem tenyészállatoknak, hanem kiskedvenceknek van! Azért egy tenyésztébe vett állatnak kell az anyag, egy kiskedvenchez képest!
Nem a göbök határozzák meg, hogy hogy van, hanem a légúti rendszer. Taknyos? Knnyezik erősen? Elméletileg a kicsik nem kapják el, de ezt mindenki másképp mondja... Ezt ki kellene vizsgálni, azután állítani tényeket. Az hogy ha 8 napig él utána megmarad hülyeség. Van, hogy 2 hétig is szenved a nyúl, mire megdöglik a tüdőgyulladásban. Nem a himlőbe hal bele, ez is egy hülye tévhit, ezt is kezelgetik, aztán meg jön a szájhúzás, hogy megdöglött a nyúl...
Máv-os ismerős mondta, hogy több ezer tonna van elraktározva, csak nem verik nagy dobra... Lehet abból csipegetnek azok, akik közel ülnek a tűzhöz. A másik kategória, akik elföldelik a tengerit. Így nagyon sokat lehet eltárolni kis helyen, egyetlen hátránya, ha megbontjuk és levegőt kap, nem sokáig áll el. Szarvasmarhának jó, de csirkének már kevésbé... A harmadik, amelyből mégkevesebb van, akinek sikerül szárazan aratni, és betárolni. Ezek általában kis mennyiségek, de megfigyelésem szerint, a legtöbb tápos rászánja azt a pár 1000 ft-ot, hogy kamra félét felhúzzon, ahol pár mázsát betud tárolni egész télen, majd amikor fogyóban van mindenütt a tengeri, jó drágán eladják. Nem kell messzire menni tengeriért, megtermelik azt a magyarok is, itt is van műtrágya és vegyszer is. Viszont másik megfigyelésem, a debrecen-kecskemét útvonalon, hogy a tengerik 0-k... Amit láttam, annak 70%-a fel van sülve, de a még fel nem sült is nagyon kicsi, nem lesz belőle bő termés... Ahol van állat, ott van trágya, ott lehet jól termelni... Ahol nincs állat és trágya sem, és nincs pénz elég műtrágyára, ott termés se lesz... Nem vagyok híve a műtrágyának, de láttam helyeket, ahol rászánták a pénzt a NPK-ra, ott a 40 fokban is zöldellett a tengeri... Abból lesz termés. Szóval a mezőgazdaság szép lassan csak lefele megy... Azt akarjuk, hogy bio, meg vegyszermentes, meg műtrágya mentes takarmányt vegyünk olcsón. De viszont a termelőnek nem éri meg állatot tartani, mert csak minuszba visz. Így kevés műtrágyával keveset termel. Ráfogjuk az aszályra, jön a meleg, fel sül a szar termés... Hopp máris 20 ft-ot emelkedik a tengeri kilónkénti ára... Régen is volt meleg, bár a tsz idejében rászánták a pénzt a temérdek műtrágyára, de azért a szerves trágyát is felhasználták. Most kevés a támogatás is. Persze aki nincs benne, csak azt hiszi, hogy felveszik a pénzt és kész... Csak hogy nagyon sok papírmunkával jár, amit a sok földműves nem tud elvégezni, vagyis kell egy pályázatíró, vagy könyvelő. Ezen kívül minden tevékenységet napra pontosan kell naplózni. Ezen kívül még meg van határozva, hogy milyen vetésforgót kell alkalmazni. Szóval ha van 1 db földed, és neked csak tengeri kell és minden évben mert csak az kell, de a támogatás is kell, akkor nem vethetsz minden évben tengerit. De ez csak egy példa... Ezen kívül ha jég, vagy aszály elveri a földedet, akkor is pályázni kell... Vagy megfelelsz, vagy nem... Általában úgy csinálják, hogy ne feleljen meg a kicsi termelő, csak a nagy...
Kicsit off lett, de a nyúltartáshoz is kell takarmány, és jó ha mind a termelő, mind a vásárló, mind a végfogyasztó tisztában van, hogy miért ilyen drága, vagy éppen olcsó az árucikk.
Ebben is részben igazad van, de sajnos sok nyúltartó csak akkor oltat, amikor megjelenik a myxó, így sajnos potenciálisan tovább terjesztő! Én tavasszal azonnal oltok, és (amivel nem vagyunk azonos hullámon) a szaporulatot is oltom a 3. héten. A vágó is hulla jelölt, ha nem oltot, mert növekedési idelye legalább 3 hónap, addig bőven "beszerezhetik" a myxót. Azért a kutya ne zabáljon állandóan nyúlhúst! :-)))))
Teljesen egyetértek, bármelyik takarmány lehet fertőzött, pl. én egy kicsit tartok a kukoricától, mióta itthon nagyon drága lett, gondolom sok felelőtlen takarmánykereskedő behozza az olcsó, sugárfertőzőtt kukoricát, nem nagyon tudjuk ellenőrizni. Az ukrán attomerőmű robbanás még sokáig hat!
Ha oltás után úgy csípi meg, hogy még nem alakult ki az immunitás, és a szúnyog hordozó, akkor elkaphatja. Egyed függő is, de főként az oltástól számított idő a lényeg. Eleve akkor kéne oltani, mikor még nincs szúnyog, hogy kitudjon alakulni az immunitás. Aki nem oltott időben, annak már kár későn vakarózni, hogy oltani kéne... Vagy időben érdemes,vagy nem érdemes... A vágó nyulat azt eleve nem érdemes... Tenyész állatnak való nyulat meg akkor érdemes nevelni, amikor jó az idő, nem a nyár közepén... Persze ahol van klíma a nyúlketreceknél ott más a helyzet.
Picit nem értem! A myxoval feltőzött szúnyog szúrásától nem kell súlyosabb fertőzés. Ha vakcinázod az immunitás kialakul 6 nap után. Ha 6 nap előtt fertőződött, lehet, hogy az oltás már elkésett, csak az ima segít. :-(
Mért pont darát? Mért darálod le? A nyúlnak nem való dara, a fog koptatás végett... A búzát amúgy is kis mennyiségben érdemes adni. Szóval ha adol is, ne darát adj!
Saját termelés, vagy mástól vettétek? A paprika igényes növény, megkívánja a sok tápanyagot. Sok helyen ezt megoldják a sok műtrágyával... Ezen kívül a gombás betegedésekre is fogékony, ezért permetelni is szokták. Ha bizonytalan eredetű a paprika, (hiába vetted a szomszédtól, ha nem láttad hogyan termelte), én inkább mellőzném. Ha tuti vegyszermentes, akkor nincs gond. Saját tapasztalat, hogy a paprikában a műtrágyák nem szívódnak fel teljesen... Ez az ízén és az állagán is érzik. Persze főve már másabb...
Ahogy a búza, úgy a tritikale is fertőződhet gombával... Az ilyen toxikus gombák kis számban szinte mindenütt megvannak, a kérdés az, hogy milyen mennyiségben... Ez a termerő reszortja, hogy úgy termlejen, hogy jó legyen. Vagyis jó minőségű, fémzárolt magot vessen, amiből garantáltan fogyasztásra alkalmas termény lesz... Na meg a tárolást is helyesen kell végezni...
Rozsot adnék nekik bőven, - árpa helyett, ha lenne rozs, az árpát ki is iktatatnám-, de sajnos nem jutok hozzá, itt a kőrnyéken takarmányosok nem tartanak, nem tudom az okát. A búza energia tartalma jóval magasabb, mint szinte akármi más, (a hagyományos takarmányokkal szemben, és viszonylag olcsó), a zab növeli a rosttartalomat, javítja a búza etetésekor, továbbá alacsonyabb a keményítő tartalma; pl. kukoricától, söt még pláne a napraforgótól, mégis istenítjük. Most akkor hogy is van ez? :-)))) Én dr. Holdasnak hiszek, de tapasztaltam is.
Búzát miért száműzöd? Nagyon szeretik és jó a bel tartalma, inkább a kukoricát-kevesebbet adj, az zsírosodást segíti, mig a búza a testépítést segíti. Az én szenes keverékem, Búza, árpa, zab, kukorica, napraforgó. Arányok: 30, 25, 25, 15, 5, nyáron. Télen: 20, 20, 25, 25, 10. Természetesen nem kőbe vésett arányok, ha valamejik láthatóan éppen több marad, azt csökkentem és mást növelek. Nem keverem össze az egészet, hanem csak az egy alkalomra elegendő mennyiséget keverem össze, így tudom könnyedén variálni.
Sziasztok. Lenne egy fontos kérdésem ha egy myxó ellen beoltott nyulat megcsipí a szunyóg annak lehet vmi sulyosabb mellékhatása vagy beledögölhet aki tud segiteni annak előre is nagyon szépen köszönöm.
Egyébként a "piros" lemez alsó két szélét egy-egy "L" alakú lemezdarabbal a külsű palást oldalához szegecseltem, így megvan a hátsó fallal való távtartás és merevíti is az egész dobozt is. Ez a 24262-eshsz-em első és utolsó képén látszik, de ott nem írtam róla ;).
Köszönöm a választ, sajnos nincs most ilyen szerem, és nem is tudtam szerezni. A nyuszó helyzete változatlan, nem látok rajta romlást, annyi hogy a fülén a csípés helye bevarasodott.
Nagyon frankónak tűnik ez az önetető! Viszont a fejemben nem egyértelműen akar összeállni az alkatrészekből! Tudnál esetleg oldalnézetből egy metszetet skiccelni róla?Megköszönném!
Sziasztok, holnapi börzére mennyire éri meg kimenni? Még egyszer sem voltam és Facebook-os oldal alapján főleg madárkák lesznek ami engem nem igazán érdekel, kb 2 óra lenne az odaút vonattal vagy busszal, még nem tudom. Ja és mikor nyit? mert azt sehol nem írják
Én nem tudom, nincs semmi gond velük, lehet azért, mert már kiskorruk óta azt kapnak.A törpenyúl nekem felfordult, a zöldtől, pedig nem kapott vizet.Volt 3 egy se maradt meg.
A kani nyúl az enm keverék. Ahogy észrevettem a néet ezüstöt, ha kersztezzük más fajtával, akkor az utódok közt színtiszta ezüst nem lesz, ami olyan , mint az apja/anyja. Én argentín nyullal kereszteztem 3 évig, de egyszer se lett ezüst színű kicsi.Majd megnézek valami fajtajellemzőt, mert most így nem tudom őket megkülönböztetni.
A zöld és a víz itatás pedig nem egy leányálom együtt. Egyed függő, de főként a fiatal szervezet nagyon megsinyli. Idősebb edzett állatnál nincs gond. Nekem is a választáskori elhullás volt a sok. Aztán egy évben a myxomat söpört végig, egy évben a pastereullózis. Az utóbbi 2-t csak végignéztem, sokat nem tudtam tenni... A vész közepében hiába oltogatok, sokat nem ért volna... Az utóbbinál meg a hozzá nem értéssel volt a gond, amit szerencsére mára sikerült orvosolni egy picit... A törpék nekem sokal ellenállóbbak voltak, és az a hülyeség, hogy takarmányozásnál megkülönböztetünk törpe és más méretű nyulat. Persze a törpe nem húsra megy az oké. De attól neki is ugyanaz a felépítése... Egyedenként lehetnek eltérő tulajdonságok, pl immunitásban.
Maga a szín még nem határozza meg a valódi fajtát, lehet sima keverékek is. Fajtatiszta nyulat csak olyan helyen találsz ahol kimondottan egy vagy esetleg több fajta tiszta tenyésztésével talál az ember. Az ilyen keverékeknél meg szinte minden szín előfordul.
Nekem se volt könyvem meg interneten se néztem semmit nyúltartásról. csak azt tudtam, hogy myxomatózist kaphat a szúnyogtól.Meg mindenki beszélte a hülyeséget, hogy ne adjak neki vizet, ha zöldet eszik, meg amúgy is csak egyszer-kétszer keveset adjak neki. Hát mondom ezek tök hülyék. Adtam neki a zöldre vizet-amúgy ez csak törpenyúlnál baj, ha iszik a zöldre-oszt még is megmaradtak. Nem kell túl komplikálni a dolgot, attól még csak rosszabb lesz.
Aztán ősszel fialt a koca nyúl 8 kicsit, nem tudtam, hogy hasas, mert akkor még nem tudtam, hogy kell megkülönböztetni a nemeket. Adtam nek mindenféle zöldséget, tengerit, akác meg fűzfa levelet, meg gallyakat,a mogyorót szeretik a legjobban.Egyzser se let bajuk, jobban mondva egyszer, de az a növényirtószertől.Aztán meg kiszöktek, az egyiket megfigta a héja, a másikat a róka.
Most vettem kicsiket, de veszek még nagyot is, mert fel számolja egy ember itt az állományát, oszt sajnálom őket, mert fedett helyen vannak és van vagy 45 fok odabent.Szegény kicsik ott fuldokoltak a melegben, amit előszőr hoztam 3-at, azok is szarul voltak, de már helyrejött kettő, a harmadik nem maradt meg.
Majd teszek fel képet a nagyokról, mert fingom nincsen milyen fajták. Amit vettem most az pannon, de a kanit nem tudom. Szerintem német ezüst vagy csincsilla.
Minek ez a sietség??? Kezdő vagy, vagyis nem az intenzív neveléssel kellne kezdeni, hanem türelmesnek lenni! Törpénél is érdemes* megvárni a 4-5 hónapot Középtestűeknél az 5-6 hónpot nagytestűeknél a 6-7 hónapot óriásoknál pedig akár 8-9 hónapot is várnak az első fialtatással. (*nem kötelező, csak jobb így a nyúlnak is)
Ha túl korán fialtatod, nem biztos hogy jól nevel, és egyből ezért sokan bográcsba teszik... Nagyon meleg van, az állatok libidója ekkor nincs a csúcson. Hamar fáradnak, az ivarzás se olyan jó, mint a hűvösebb időkben. Nem az a lényeg, hogy reggel mikor csak 20 fok van akkor pároztass, vag este, mert a napi átlag hő még akkor is több mint 20 fok lesz, ami nem kedvez az ivarzásnak. (Ne keverjük ide a klímatizált nyúltelepeket!)
Végül amit javasolnék: Várd meg az őszt a pároztatással, fialtatással, mert így kicsit nő, és az idő is javul, addig kicsit olvasgass még, a hogyanokról, mert így nem ér téged se csalódás, és a nyúl is hosszabb életű lehet.
Mikor én elkezdtem nyulazni nem fórumoztam, könyvem se volt... Végig jártam a lehető legrosszabb takarmányozási és tartási módokat. Sok nyúl életébe került. Most közel 4 éves folyamatos tartás mellett kezd letisztulni, hogy mit miért hogyan kellene csinálni. A mostani kezdők már eleve jól kezdhetik el, nem kell a sok hülyeséget (tengerivel etetni folyamatosan, télen krumplizni, meg almázni víz helyett, k betűs zöldségek ad libitum etetése, stb) csinálni... A nyúl nem konyhamalac, elsőként ezt kell megtanulni, ezután jöhet a szaporodás biológia.
Ez a jelenleg hatályos Polgári törvénykönyv szomszédjogi szabályozásának alapja:
A Ptk. 100.§-a értelmében a tulajdonos a dolog használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen szomszédait szükségtelenül zavarná, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné.
Ennek alapján egyszerűen NEM LEHET ilyen meg olyan tüzet, fütöt, zenét stb....."produkálni" senkinek sem. Ez van.
Én hívtam már ki rendőrt a szomszédra, amikor tejfehér füstbe burkolta a tüzével a környéket. Kijött a serif, a szomszéd eloltotta a tüzet és azóta sem gyújt. Ilyen egyszerű ez. Sokkal rosszabb nem lesza viszony már sztem a szomszédoddalettől sem.
Ma reggel megcsípte az egyik anyanyulam egy darázs. Nem hasas, kicsik leválasztás korába léptek, már nem szopnak. Lesz valami baja az anyának? Régi emlékeim szerint a darázscsípéses nyulat mindig levágták, de azon kívül hogy kicsit be van dagadva, más baja nincs, érintésre nem visít, eszik-iszik, ugyan azt csinálja, mint eddig, csak be van dagadva a füle, meg a fél feje.
sziasztok, kezdő nyúltartó vagyok,abszolut kezdő és szeretnék segitséget kapni. az egyik nőstény nyulam nem ivarzik pedig minden nap probálom,de hiába.érdekes nyafogó hangot ad a bak közelében. egyébként a nyúl elég agressziv, a kezem közelitésére támadni akar, karmolni, vagy harapni.Fiatal állat, 4 hónapos, nemtudom mi baja, lehet hogy még nem érett a szaporodásra?Tud valaki segiteni, hogy érdemes vele próbálkozni, vagy nem?
Egy-két darabot azért beszerzek. Ma egy helyen néztem itt nem messze, de olyan árat mondtak, hogy máshol azért majdnem kettőt kapnék. Kaposváron láttam aránylag jó áron, de most az is messze van. Majd a pécsi boltokba benézek, hátha lenne, ha nem, akkor marad a postázás az ország másik feléről...
Igazad van, meg nem is. Kicsit lasabban kellen rohanni a végzet felé. Nekem értékesebb az emberi munka, mint a monoton gépiesség, a szükségtelen automatizmus, végkifejlett embertelenség, no meg, hát drága, egyenlőre.
Hidd el, az elején én is minden itthon fellelhető dologgal kísérleteztem, mint kb. 40 éve nagyapám, akkor segítettem neki.
Éves szinten sem iszok sok sört, de egy párat kihagyva inkább a nyuszókra költöm.
És főleg egy dolog, ami miatt vettem és csináltam önetetőt/önitatót: AZ EMBER IDEJE, az manapság megfizethetetlen. Amióta használom őket rengetege időt spóroltam, és ugy az idő ---> pénz...
Ha nem haladnánk egy kicsit is a korral, akkor még még mindig az őskori dolgokkal lennénk körbevéve... de nem akarok példálózni ;).
De, jó Neked! Nekem sajnos nincs unokám, hidd el, inkább mérgelődnék, megérné!
Én is így szoktam belépni, mert volt egy kis afférom a modival, most már van több nevem (az IP azonos) megfogadtam, nincs értelme okoskodni, mert elveszítem barátaimat, inkább halgatok. Az erősebb kutya .......ik.
Nem változtatom ,csak a facebookon keresztül szoktam belépni és az unokák -itt nyaralnak- és állandóan átállítják a gépet én meg nem vagyok hozzászokva,hogy ellenőrizgessem!
Én így nem szeretem. Az ideiglenes megoldás könnyedén tartóssá válik, tapasztaltam. Ma már, ha valamit csinálok, akkor az végleges minőségű, legfeljebb a praktikum miatt kell változtatni. Szerintem, ha nincs időt, ne csináld, lassan készülj fel és utánna mehet ezerrel. Biztosabb a siker.
Soha nem értettem meg, hogy mi a fenének kell kidobni pénzt, - házi viszonyoknál-, ilyesmit alkalmazni. Az önitató, önetető rendszer pofon egyszerű, szinte ingyen van (sok fajta boros flaskát nem veszik vissza, van 5 l-es is). Nem kell más, csk egy kis kreativitás és az általános iskolai fizika alkalmazása. Persze, aki épen azon az órán hiányzott, úgy kell neki, kőlti pénzét. :-)))))
Igazad van, de mivel a nyulak mostanság kerülnek hozzám,kell valami hely ideiglenesen (max.1 évre), közben fejleszteném az állományt és szabadidőmben készülget a végleges ketrecsor!Mivel sok egyéb dolgom is van,egy telet biztos ott kell kihúzniuk!
Nem akarlak megbántani, de az általános iskolában már tanították, - legalább is nekem, durván 60 éve. Nyomás különbségen alapszik. Tiszta, egyszerű fizika. Egy flaskát állítsd fejre, (tele víz) ujjad zárja. Tedd bele gyorsan egy tányérba, látod, nem folyik ki a víz. Most tegyél az üveg szája alá egy gyufaszálat, látod, a magasabb pontig megtelik vízzel a tányér. Tegyél bele egy szivacsot, szívd ki a vizet, azonnal újra töltődik az eredeti szintig. Ha ott van a nyúl, issza a vizet a "magasabb" szint csökken, a nyílás szabaddá válik, ott betódul a levegő és kinyomja újra a vizet. Ez addig ismétlődig, ameddig van benne víz. Próbáld ki, egyszerű, mint a pofon, nem kell drága kütyüket venned, kell egy pl. literes boros üveg és egy halkonzerves doboz, tegyél alá félig takarva egy üdítős kupakot, az üveget kösd le és ihatnak a nyulak, automatikusan.
Oké, akkor mondom egyszerűbben, használhatod, a nyuszkó nem igazán fázik, de ne legyen huzat.Én azért inkább maradnék a fenyő, vagy akác deszkánál, tartósabb, és bió.
Ahogy néztem a 1,5-es és 2 literes flakon is belemegy.
Az ebay-es szelepest pár hónapja használom, a 10-ből eddig kettőt kellett cserélnem, mert a nyuszók addig rágcsálják, hogy elkezdett lassan csepegni. Az is jó megoldás, csak legyen otthon tartalék.
Milyen fajta vagy űrmértékű palack jó ebbe?Ezzel szemezek én is ilyet akarok venni,viszont sok embernél láttam szelepes megoldást is.Melyik a jobb és tartósabb?
Bocsi, de nem egyértelmű számomra(az én hibám),hogy akkor most felhasználhatónak tartod az ajtókat hátlap ,oldallap céljára! A keltető ötlet nem rossz de én nem keltetek! A nyúl is inkább hobbi,és néha kevés husika!
Ismerős a probléma,nekem is vagy egy szellemileg gyenge szomszédom ,az is szeret tüzeskedni ,a csúcs mikor a csomóba hordott félig száraz gazt égeti! Ilyenkor füstbe borítja egész napra a fél települést!
Tűzgyújtási tilalom van, de mindig akadnak szabályszegők.
Nekem is van egy a szó legszorosabb értelmében piromániás kertszomszédom. Valahányszor kijön a kertjébe - amit lényegében a felesége művel - mindig tüzet gyújt. A múltkoriban felhívtam a figyelmét, hogy épp aznaptól lépett életbe a tűzgyújtási tilalom. Nem zavartatta magát. Tovább tüzelt és még ezután is többször tüzet gyújtott.
A következő napon egy másik szomszéd gyújtott égig érő tábortüzet :(
Nem akarok a szomszédokkal haragot, de én sem szeretném, hogy a nyulas fészerünket eszetlen, felelőtlen emberek felgyújtsák.
Most épitek ketrecet,fedett de nem zárt,fütött helyen lesznek a nyulak.
Van néhány hütőgép ajtóm amit szivesen felhasználnék hátlapnak Mi a véleményed, véleményetek , télen ez okozna gondot a nyulaknak?Arra gondolok ,hogy a hideg fémlemez nem sugározna -e tul hideget.
Láttam ,(régebben) a neten önetetőről alkatrész és összeállítási rajzot ,horganyzott lemezből készült.Most,amikor kellene, nem találom! Valaki nem tud feltenni ilyet? Lemezem ,van igy legyártanám.
Mását, a kormos szájút (nyáron nem kormos) fedeztettük a kaliforniai bakkal. Majd meglátjuk milyen lesz az eredmény. A kis kaliforniai bakot hely hiánya miatt a napokban levágtuk. Hm. semmi különbséget nem láttunk, tapasztaltunk a házi nyusziainkhoz viszonyítva. A kaliforniai és a vegyes nyuszik húskihozatalában, formájában. - Az anyák maradnak.
Mása aug. végén fog fialni. Majd meglátjuk milyen lesz az alom.
3-4 anyához elég lesz egy bak. Jancsi nagyon jó baknyúl minden tekintetben. Imádja a helyét, a lányokat és nagyon kezes a gazdikhoz. Nagy mester a meglepi nyuszikban is.
Nála most vannak nagy újítások folyamatban. A ketrece alatt már kész a betonozás. Ma lesz a ketrec felett ablak nyitva és a kifutójának a kert felőli zárt falának az alját is megnyitjuk. Dróthálós lesz árnyékoló hálóval. Végül pedig neki is beteszünk egy ventilátort. Ezzel tulajdonképpen be is fejeztük a nyúllak módosításokat. - Nagyobb állomány nem lesz, mert ezzel így is sok a munka. Eladással nem foglalkozunk.
Persze!Ha fél évnél régebben voltak akkor oltva ott a helyszínen adnak oltóanyagot és saját magad beolthadod.Nem kell érte külön fizetni.Eddig 6 nyulat hoztam onnan főleg nyári időszakban és semmi gond nem volt a nyulakkal.
A ketrecek alá betont tettünk, hogy az anyák ne tudjanak lyukakat vájni. Így a takarítás is könnyebb.
Nataska 8 picinyével. A picik 2 hetesek múltak. Néhány nap múlva oda tesszük nekik a létrát az ajtóba. Most csak reggel este futhatnak, amíg el nem fáradnak.
Igazad van, ez így normális. Mint mondtam, én is 2 bakot fogok tartani, jövőre, már nevelem Sanyit. Tudok dajkásítani így is, - ha szükséges -, mert naponta adott esetben 1 bak 2 anyát lazán tud fedezni, még csak meg sem erőlteti magát! :-) 2-3 napos fialási eltérés nem okoz gondot egyáltalán dajkásítás tekintetében, - tapasztalatom szerint.
Szerintem a nyulad vizeldének nevezte ki az etetőjét. Legfeljebb annyit tehetsz, hogy a jelenlegit benn hagyva egy másik etetőt tölts meg neki a szokásos esleséggel. A húgyosat nem kell nagyon kimosni. Elég ha kiöblíted.
A jeges vizes palackot én is mellőzném. Viszont ha megszokták a hideg palackot, akkor kútvizeset betehetsz nekik. Az nem vészes. - Nálam a palack nem vált be korábban, amikor még ketrecben is voltak nyulaink. Viszont a hidegvizes takarót szinte minden anyanyúl szerette. A növendék nyuszik is, amikor egyiket másikat kényeztettünk vagy láttuk, hogy nagyon megviselte a meleg.
A nagy hőség elgondolkodtatott s változtattunk a kifutós tartásunkon némiképpen.
Minden kifutóban ablakot nyitottunk a fészer falában (drótháló+dekornád) és a kifutókban 1-1 számítógépventillátort helyeztünk el.
Már korábban szó volt róla, hogy tüdőgyulladást kaphatnak a hírtelen hidegtől. A nagy melegben sem szabad túl hideg vizet adni se nekik, mert az ugyanúgy elviszi őket, mint a meleg. Attól hogy lihegnek nem fognak megdögleni. Legyen előttük víz és isznak ha szomjasak. A jeges palackot meg hagy meg a mezőn sört hűteni!
Nem erőlködik még, néha a hátsó lábaival kapar egyet-egyet, de görcsei nincsenek (nem látszik).
Hasas, tuti, teli van nyúllal :)
Fészket annyit rakott, hogy szénából. Szőrt nem tépett egyáltalán, de az anyja sem volt nagy szőrtépő, plusz a meleg miatt nem gondolnám hogy ez káros.
Hát köszi, akkor így nyugodtabban várunk még pár napot :)
Ő egy nagyon szelíd nyúl egyébként, jó otthoni nyuszi lett volna, mert jön mint a kutya, bújik, igényli a símogatást, nagyon aranyos. És még bájos is :)
Helló! Róbet vagyok B.A.Z. megyéből. Lenne pár kérdésem, nem régóta nyulazok, nem vagyok nagy fórumozó, olvasni olvasom, de most kérdezek is, hátha. Van egy szép bak nyulam, aki minden este, ha megette az etetőjéből a kaját, az éjjelfolyamán valamikor telehugyozza azt. Minden reggel tele van. Mellette a vizes tál, abba semmi, sőt egész nap az etetőbe sem, reggel kimosom, szárítom, visszateszem, kap bele enni, el van vele, de amint kieszi (ált. este) utána az etetőt telehugyozza. Ez valami birtoklás-jelölés, hogy övé az etető? Betonból öntött etetője van.
A másik, a frissen született (hétfőn) kisnyulak este a fészekben vannak, de aztán kimásznak belőle, és egész nap kint vannak, majd este visszakerülnek. Ez a nagy melegtől lehet? Pár naposan már tudatosan így viselkednek?
A napokban a nagy hőség miatt a felnőtt nyulaknak fagyasztott vizes palackot és vizes törülközőt teszek be minden nap dél körül, amit nagyon díjjaznak, mellé-rá fekszenek, hűsölnek, szinte hálás a tekintetük. Előtte nagyon lihegtek, nyitott szájjal lélegeztek, szerintem ha nem hűtöm őket hőgutát kaptak volna. Lehet valami káros hatása rájuk nézve, hogy így hűtöm őket?
Újzélandi vörös nyulat vennék tenyésztés céljából( anyának).Most Balatonlellén vagyunk vasárnap utazunk haza Sz-Sz-B megyébe az M7-sen. Ha esetleg valakinek van eladó és útba is esik érdekelne.
Mit gondoltok,szállítóketrecben,amire húzva van karton vászon zsák,lehet nyuszit szállítani személyvonaton?Mondjuk a peronon .Mit szól hozzá a kalauz ?
30 nap a normál, de előhasú 1-2 nappal simán túlviheti! Biztos hogy hasas? Fészek van? Nézted, hogy van-e benne kisnyúl? Ha van és látszik, hogy erőlködik a 33-34. napnál érdemes tolóinyekciót adni, de ez nagyon ritka eset, szóval nem kell egyből a legrosszabbra gondolni!
Szeretném megkérdezni, hogy anyanyuszink tegnap kellett volna hogy fialjon, de még ma sem indult meg. Mennyit szabad-érdemes várni, mielőtt dokihoz viszem? Első alom lesz neki.
Értem én, de itt az a lényeg, hogy egy napon, egyszerre inszeminálnak, hogy egyszerre fijaljanak, így a dajkásítás is könnyebb. Viszont 10 anyára 1 bakot hagyni veszélyes. Ha vmi történne a bakkal, nem lenne váltás! Én 10 anya felett mindig 2 bakot tartottam.
Nekem éppen 10 anyám van, és 1 bakom, inszeminálás nélkül is tökéletes. Jó a csávó és ügyesek a csajok, szaporulatban nincs hiány. Igaz, most ezeket forró napokat kihagytam, így egy generáció kimaradt, nem akartam kínozni nyulaim. Most nevelek egy német óriás-lepke keverék bakot, kiváncsi vagyok hogy jövőre mit fog produkálni. Jövőre szeretnék szerezni egy Debreceni fehéret, megtetszett. Vajon a jelzett keverék bakom és a Debreceni fehér, mit alakít?
Igen írtam a 2m-t akarom úgy megosztani hogy 80cm-nél választó, tehát marad 120 cm( leválasztott nyuszik részére. A 80 cm széles részt anyának szánom 0.52 négyzetméter a másik rész 0.78 négyzet méter.mekkora része legyen perforált lemez?
a bak nyul mindemt meg... ami el es mozog. szal az uj fajta kialakitasa miatt nem fontos. inkabb a tomegtermeles miatt jo. 1 bak 10 anyara eleg ha inszeminalunk.
Persze, bármikor, de leg jobb leválasztáskor, úgy is ki kell fertőtleníteni. Fialás előtt viszont be kell tenni legalább 3 nappal előtt, és be kell rakni friss szálas szénát, hogy az anya időben el tudja készíteni a fészket.
A 65cm mélység az oké, de milyen a szélesség? Írtad, hogy 2 m széles. Akkor az 1 m lesz egy fakknál? Ne egy oldal hosszát vegyél figyelembe, hanem területet (m2, cm2)
leírom a paramétereket háthaígy jobban tudsz segíteni.2m széles 55cm magas 65cm mély.( 3 szintes)ezt hosszában 2 részre akarom választani 80cm anyának fialó ládával,120cm süldőknek.a 65 cm mélységből mennyit érdemes borítani taposó ráccsal?
A lyuk átmérő szerintem simán lehet 1.5 cm, hogy biztosan kiessen a nagyobb bogyó is. A lyuk távolság meg ennek fényében függ attól, hogy mekkora területet fog fel a lemezrész és milyen vastag a lemez, mert ha túl sok a lyuk attól elgyengül a vékony lemez. Szóval előbb nézd meg hanyas lemezt fogsz használni és milyen területen, aztán lehet tervezni tovább. (szerintem.)
Én vettem ilyen rácsot, -mondjuk, kicsit olcsóbban, 700 Ft-ért az 1,4 métereset, én ajtónak a rácsozására használtam, eszembe se jutott padozatot készíteni belőle.
Ajtónak jó, nem teherhordó felület és nem is túl nagy. Oldalnak biztos én sem használnám.
Jó akkor a perforált lemez mellett maradok, ezért jó ez a fórum meg se fordult volna a fejemben ez a lehetőség.Segítettek még a méretben és a lyukasztásfajtában, milyet válasszak?
Én egyenesen nem javaslom ezt semmire... Én anno vettem ilyet, nyúlketrec oldalának... Hamar rozsdásodik, a pontheggesztés könnyen elenged, a nyulak szétszedik egy pillanat alatt. ez madaraknak való, abból is a kisebbeknek. Padlózatnak egyenesen nem ajánlatos!!!!! Hálót amúgy se jó betenni, mindenképpen perforált lemezen gondolkozz. A lemez m2-re olcsóbb, a pár lyuk fúrása meg már csak apróság.
Igen önitatót szeretnék vásárolni csak azt nem tudom hol a legolcsóbb,legjobb és melyik fajtája?
ehhez a rácshoz mit szóltok? A nyúlól padozatának felét és az elejét szeretnénk ebből elkészíteni.Jó annak?19x19mm rácsméret 1300 ft/ fm egyéb ötleteket tapasztalatokat szívesen fogadok
Saját véleményem szerint a szénazsebet a helytől, és a takarítástól függően helyezd el. Nekem mind2 féle van. A külsőnél az a jó, ahol a légtérbe néző oldal zárt, és csak az a része rácsos ahol a nyulak esznek. Ahol minden helyről rácsos, ott nagyobb a kisebbek szökési esélye és a takarmánypocsékolás a földre. A belsőleg elhelyezett pedig azért nem túl jó, mert elfogja a belső teret, aztán ha egy oldalról nyitott, akkor belemásznak a nyulak...
Az itatónál én személy szerint az önitatót javaslom. Lehet kapni már egész korrekt litereseket is korrekt áron, de vannak a kisebbek jó drágán, direkt hobbitartóknak. A belsőleg elhelyezett itatót könnyen felborítják, belepiszkítanak, stb.
a segítségeteket szeretném abban kérni, hogy milyen fajta önitatót érdemes venni nyulak részére( anya, süldők)
Valaki mert linkelt egyszer 1 oldalt ahol online lehet vásárolni de nem találom.Segítenétek? Illetve a szénazsebet az ajtóra vagy az ólba érdemes tenni?Köszi
Én is ezt tapasztaltam az előző almoknál.De a jelenlegi alomnál,hogy pannon az anya ők is ugyanolyan jól gyarapodnak mint a más színü alomtestvéreik(4 hetesen átlag 1 kg-osak lettek).
Nagyon sajnálom, de nyugodj meg, van esély. Már harmadik hetesek, már eszegetik, kóstolgatják az almot, könnyen rágható zöldféléket, nem pusztulnak éhen, inkább a folyadékpótlással van gond. Próbáld meg pépes állapotú sárgarépába bekeverni gyógyszeres nevelő tápot, főtt csicsókát, főtt krumlit. Friss víz legyen előttük! Ha van, tegyél hozzájuk 1-2 db 4-5 hetes idegent, a kicsik alomból kivett szőrt, szénát stb. azzal jól bedörzsölgetni a nagyobbakat, hogy átvegyék a szagokat. Ebben a korban már nagyon kíváncsiak, utánozzák a nagyobbikat. Az anyatej azért kicsit hiányozni fog nekik, de az életképesebb meg fog maradni. Ne felejtsd el beoldani őket Myxovac szérummal, mert nincs védelmük, az oltás után 6 napra kialakul az immunitásuk és egy évre hat. Nem állítom, hogy mind meg fog maradni, de meg fog maradni egy része. Kezdetben nagyon lassan fognak növekedni, de azután behozzák. Sajnos most nem tudom szó szerint bemásolni Dr. Holdas könyvéből a teendőket, mert kölcsön adtam, de tudom, van remény.
Ma högutában elpusztult 1 anyanyulam és vannak neki 16 napos kisnyulai hogy tudnám felneveli öket mit lehet nekik adni hogy megmaradjanak vagy nincs rá semmi garancia hogy megmaradnak!
Még mindig eladó/ elcserélhető a baknyulam. Fiatal, március első hetében született, 7 fős alomlétszámmal. Apja német lepke, anyja pannon fehér. Szemrevételezés alapján egészségesnek érzem, korához képest jól fejlettnek gondolom. Most 5kg körüli, szobamérlegen mértem.
Lucernát, szénát, árpát, zabot, nyúltápot kap enni. Oltva nincs, az állományomban myxomatózis jelei nincsenek, a tenyész állomány oltott, mélyalmos rendszerűek a ketrecek.
Kezdő nyulas vagyok, ezért nem vagyok egy profi, vannak hiányosságok az ismereteimben. Akit érdekel a csere, vagy megvásárolná a nyulat, az írhat az e-mail címemre (nyílvános) vagy fel is hívhat napközben a 0620/394-ötkettőnégy0 számon, ha nem veszem fel visszahívom az illetőt.
Képeket csatolok.
Továbbá lenne még két eladó baknyulam, ők április huszonhatodikán születtek, apja ugyan az a bak, anyja egy másik pannon fehér nyulam. Most 4kg körül járnak, szintén egészségesnek néznek ki az én szememben.ű
T/egnap vettem észre a másfél éves anyanyulamon, hogy az egyik csecsbimbójánál egy kis bog van. Szerintetek mitő lehet és mit adhatnék/ mivel kezelhetném?
Érdekelnek egyaránt a házi illetve gyógyszeres kezelések.
1 éves német óriás baknyulam helyhiány miatt eladó.Myxomatózis,RHD és rühesség ellen oltva van.A nyúl tömege 6 kg.Nagyon jól fedez.Továbbtenyésztésre kiválóan alkalmas.Érdeklődni e-mail-ben vagy telefonon bármikor.
Pedig van ilyen!2000-ben lett elismerve a Juráskó kft.(Józsa) tenyésztette ki újzélandi fehér,kaliforniai fajtákból.Sokan azt mondják ,hogy használtak fel hozzá óriást meg buszkátit is.Gyakorlatilag ugyanaz mint a pannon fehér és ugyanolyan termelési eredményekekel is rendelkezik.Csak az az egy a külömbsége a két fajtának ,hogy a debrecenibe vannak szürke fülü és orrú egyedek is.Józsán 10000 anyás törzstelep van .Nem sokan ismerik a fajtát csak Hajdú Bihar megyéből.Nekem azért jó mert közel van a tenyésztelep és könnyen tudok jó tenyészállathoz jutni.
igen az ottani szemügyrevétel a legfontosabb egy kép nem adja vissza a valóságos képet a nyúlról.Ja és azért írtam azt hogy a többség nem törekszik a jó minőségű nyúlra mert van akinek mindegy hogy milyen nyulat tart ,hogy tartja.Igazán kevés ember van aki tényleg ért a nyulakhoz.Én kezdő vagyok és volt és van is mit tanulnom még.
Pannon fehér,debreceni fehér tenyész és vágónyulak(igény szerint konyhakészen) szinte egész évben kaphatóak fajtatiszta állományból! email: g.nagy.imre1973@gmail.com
Igen ezt csak akkor lehet eldönteni ha élőben megnézed a nyulat és átvizsgálod minden fontos részét pl.:fülek,herék ,hogy megfelelő nagyságuak e,lábak stb).Azért vannak olyanok akik a minőségre törekszenek.
Nem igazán értem miért kell a hisztizés egyesek részéről! Elolvastam a hozzászólásait az úriembernek ahol azt írta 2 nyula tüsszög! Ezért úgy döntöttem és udvariasan közöltem,hogy elállok a vásárlási szándékomtól! Ennyi!
A többi már csak belemagyarázás!
+ ! 2500Ft-ot biztos nem adnék egy bizonytalan eredetű és egészségi állapotú 2,2 kg-os nyúlért!
Ha csak ennek a kettőnek "poros" a zab, a többinek meg nem, akkor ez számomra azt jelenti, hogy ez a kettő érzékenyebb, gyengébb az immunrendszere. Az elhúzódó tüsszögés előbb utóbb "megágyaz" valami másnak is.
Akármilyen szépek is 99%, hogy nem hagynám meg őket. Ha bak vonalon is bejön egy ilyen érzékenység, akkor rövid idő alatt elterjedhet az állományban genetikailag. Persze, ha gyakran vásárolsz idegen helyről tényészegyedet, akkor ez nem annyira számít, de érdemes rá figyelni.
A zabot meg át kell rostálni, esetleg meg is lehet mosni, ha nagyon poros. Az "ez van" néha sokba kerül! (szerintem)
Csak kérdés hogy mi az átvágás benne mert lehet öreg ,lehet foghibás,stb.Persze lehet minden jó is de a mai világban nem arra törekedik a többség hogy jó minőségű nyula legyen.
Nagyon általános kérdést tettél fel. Hogy nálad milyen lesz a JÓ ketrec az sok tényezőtől függ, innen nem lehet megmondani a tutit.
Csak egy példa: a nyúl nem szereti a huzatot, ha huzatmentes helyen lesznek, akkor lehet teljesen hálós ketrecet is csinálni. Huzatos helyen zártabb a célszerű, különben állandóan küzdesz majd a náthával.
Olvass vissza, használd a keresőt, tölts le pár nyulas könyvet stb. Tervezgess!
2x2 centinél nagyobb hálót azért ne használj és a padlóra nem igazán jó a fonott drótháló, oda rács való.
Igaz nem nekem szólt a kérdés,de engedd meg hogy nyilatkozzam! :) Nagyon szép a feje; testalkata is szép hengeres;fülei rövidek jó húsosak;és tiszták! Szerintem nem rossz,bár személyesen az igazi megvizsgálni és csak utánna dönteni. :) (Herék lent vannak e; talpak állapota;nincsennek e véletlen elváltozások a testén;fogak stb...)
Átszenvedett meleg napok után ma végre megszülettek a kisnyulak 2 anyától is (8 és 12 db; utóbbit talán szelektálnom kellene a meleg miatt)... szerencsére egyelőre mindenki rendben van. Viszont, a hőség meglátszik a kicsiken: méretbeli eltérések, gyengeség stb.
Tanácsot szeretnék kérni! A pajta, ahol a nyulak laknak már teljesen át van forrósodva... kora reggel 24 fok, késő délután 34-35 fok is van kint. Vajon a kisnyulak a fészekben ezt mennyire tolerálják? A nagy állatokat nyilván tudom hűteni (fülvizezés, vizes rongy, jeges palack)... de, nekik nem árthat meg a nagy meleg? Arra gondoltam, hogy esetleg nappal behoznám őket a hűvös lakásba és éjjelre visszavinném az anyához... Ez járható út, vagy felesleges bajlódnom?
Előre is köszönöm a tanácsokat! (És tudom, nyáron kár fialtatni... tanultam belőle!)
Tulajdonképpen azért,hogy minél szinesebb legyen a keverék állományom.De inkább keverékből vadast és fehéret akarok többségben mert azoknak jobb szokott lenni a súlygyarapodásuk(én ezt tapasztaltam).A sárgák és kékek viszont elég látványosak.
Köszi!Azok a képen debreceni és pannon fehérek.Jelenleg azt a célt tűztem ki ,hogy kabátrajzosból minél több színváltozat legyen(jelenleg van: vasderes,sárga,vadas,fekete és még a kéket szeretném).a súlygyarapodásuk már megvan:3 hónapos korra elérik a 3 -3,5kg-ot és a húskihozataluk is 55% körül van ekkor.
Nekem 5+ éves törpenyulam van. Kb 5 évig volt tenyésztésben, és mindaddig jól nevelt! Mivel már nem törpézek így nem tudok véleményt mondani, mert nem fialtatom. De egy nyúl 10-12 évig is elél, így még 3-4 évig tenyésztésben lehet tartani.
Most van 10 anyám és abban van már 2 öregebb és azok helyett kellene 2 nőstény de csak ha hül az idő kb. szeptember vége felé.De majd bak is kellene csak később.
Így van!Azért magyar óriás tenyésztők éppen akadtak az országban 2004-ben pl.:Völgyi Tamás,Szélpál Zsolt stb. és volt hova nyúlni tenyészállatokért.Te volt/van aki még most is a német óriással kevert magyar nyulakat nevezi magyar óriásnak(most nem akarok neveket irni ,de lenne ilyen több is)
Értem!Akkor a jövőben számíthatok rád férfrissítésben?Nekem is pannon,debreceni fehér magyar és német óriás keverékek és vannak kabátrajzosok is(ezek is német keverékek) most próbálok minél több színü nyulat összehozni.
Vagy legalábbis próbálom...... ha valaki tud a közelbe( Pest m. keletre) az szólhat, megveszem! Estleg Román-Magyar határ közelében(Erdély) ill Ukrajna de csak Kijevig !!!
Én itt 2-4 hetes kicsikről beszélek, nem a nagyokról! Mint írtam ezek még vergődnek, ficánkolnak. A nagyokkal nekem sincs gondom, igaz van akihez kellett 1 év mire az egyik bolond anyából olyan kezes lett, hogy egyszerűen etetéskor meg kell simogatni... Szóval a lényeg, hogy a kicsikről volt a szó, ezek még fürgék és hiperaktívak. Ahogy nőnek úgy lesznek kicsit kezelhetőbbek.
Nem tudom, Te hogyan oltasz, de nálam nem "vergődnek" a nyuszkók oltáskor. Engem az nyúl ismer, nem fél, bal kezemmel megsimogatom, jobb kezemben a tű és zutty, kész, meg sem rezdül. Nem mondom, amikor kezdtem én is bénáztam - a sajnálat, fájdalomokozástól kialakuló félelem-, rosszul szúrtam. Lényeg a határozottság, ma már izomba kerül az oltás. 3 hetes nyuszkót pedig a leg egyszerűbb, úgy lefogom, hogy meg sem tud mozdulni. Persze a Te törpéid jóval kisebbek, mint az én husikaim. :-))) A mai tűk már nem tőrnek el, nem ridegek, alkoholban kimosom és felhasználom nyomtatópatron töltéséhez, nem fúrok, átnyomom, és még akkor sem törik.
Említettem tesómnak, hogy hogyan lehetne ilyen pelletállót készíteni. Erre meg elmagyarázta a dugattyús pelletálló elvét, pedig ezekelőtt nem csinált ilyesmi gépet.
Ez a legegyszerűbb, házilag is elkészíthető. Mindössze egy erős motor kell hozzá. mert szerintem kézzel nem biztos hogy lebírja tömöríteni az ember.
Az első variációt javasolnám. Akkor még az anyatej véd, és mire kialakul (6 nap) a saját védettség éppen "lejár" az anyától származó védettség.juhostttszakinak igaza van, olyan állatorvosra hallgass, aki nem csak kutya, macska, hörcsög szakember, sajnos ezekből van a többség, igaz nem tehetnek róla, kevés az állat, nem tudnak gyakorlatot szerezni. Olyan dokitól nem is fogadom a tanácsot, akinek nincs meg a háttere. (pl. röntgen) Szakkönyvek (képek) alapján mi is meg tudjuk állapítani a bajt, terápia is van, na és a gyakorlati tapasztalat. Mi is "boncolunk" gyakran, látjuk az egészséges szerveket, a beteg azonnal feltűnik. Szóval a 3. hét az ideális Myxovac szérum beadására.
Kisvárda,Cigánd,Sárospatak utvonalon vagy vonzáskörzetében keresek 2 anyának és egy baknak való süldő , fajta tiszta nyulakat!
Pannon fehér, debreceni fehér,új zélandi,lepke tarka fajták közül szeretnék választani.
A fajta választásban is szívesen fogadok tanácsokat.
Érdekelne az is,hogy ha ketrecet készítek, az alját és az oldalakat milyen rácsméretű dróthálóból célszerű készíteni.( Most készülők vásárolni dróthálót)Esetleg ha tudtok olcsó beszerzési forrást,megköszönném!
Attilának nem keverék nyulai vannak?Szerintem magyar vadas már nem létezik csak magyar óriás nyúl.Ha idegen baknyulat keresel szólj nekem is hasonló nyulaim vannak mint neked.Délután én is teszek fel képet.
A szakirodalom szerint már 2 hetesen lehet oltani. De ezt pontosan nem egy mezei állatorvos fogja megmondani, mivel speciálisan olyan doki kellene, aki jártas a nyulas témában. 2 hetes nyúlnál inkább az oltási nehézségek jelenthetnek gondot. egy idősebb nyulat könnyebben mozgás nélkül lehet tartani. Ha egy kicsi hírtelen elkezd vergődni, a tű beletörhet. Szóval ezt vedd figyelembe inkább, hogy betudod-e őket oltani, vagy sem.
Köszi!2 választásom van vagy beoltom a nyaralás első indulási napján őket amikor 17 naposak vagy majd 23 án tudom mikor megérkezek akkor pont 4 hetesek lesznek.Szerinted/ek mi a jobb választás??
Sziasztok!most vettem egy 20 adagos vakcinát és tapasztalatokra lenne szülségem hogy valaki oltott már 3 hetes kisnyúlakat?,mert a doki azt mondta az 5 hetet meg kell várni mert ilyen fiatalon nem tud ellenanyagot termelni.Arra lennék kíváncsi hogy van e elhullás vagy valamilyen szövődmény .Segítségeket előre is köszönöm...
A jobbik eset, ha csak poros a takarmány. A rosszabbik, ha valami légúti betegséget kapott. Sajnos az én bakom az utóbbit kapta. Mire észbe kaptam már késő volt. Figyeld sürven, ha brummogó dörmögő hangot ad, akkor mielőbb el kell kezdeni a kezelését, mert ekkor még megmenthető. Ha pedig nem létfontosságú tenyész állat, akkor jobb levágni.
Az anyákkal nincs baj mert május elején beoltottam őket Szerencsére.Egyébként egy pár napja tettem fel képeket de ha majd lesz egy kis időm akkor még teszek fel képeket.
Helo.Igen én árultam a német óriást is de az csak cserebere útján került hozzám.Amugy én az attila 314 által tenyésztett magyar vadas nyulakat tartok most 3 anya van és a hozzájuk hozott 2 db kisbak kapta el a vírust.Az egyik előhasú anyám most 23 án fialt 12 db ot és mind megvan szóval ez egy szapora fajta.Igen jó ez az oldal mert egyedül elég nehéz nyulat tenyészteni főleg ha otthon csak egy kicsit is ellenzik.A nyúl elég kényes állat és még sok betegsége is van de nekem kellenek a kihívások..
Én úgy tudom lehet már 5 hetes kortól oltani(én beszoktam azokat is).Én meg már 2. jártam úgy hogy fialás előtt 1 héttel oltottam anyát és mind a két anyának a kisnyulai holtan születtek,sőt az egyik anyát le kellet vágni(kutyának) mert megdöglött volna pár óra mulva.Biztos az oltás miatt volt mert addig soha nem volt még ilyen,amikor pároztatás előtt oltottam az anyákat.
Szia!A két kis bak .Még kezdeti stádiumban de levágtam.A kisnyulakat féltem szerinted mikor lehet leghamarabb beoltani őket.Most ugy döntöttem bak növendéket majd csak jövőre hozok (mostanában ez a bak dolog nem akar összejönni) sajnos jövőhéten akartam beoltani őket de ugy látszik már késő,sajnálom mert már egy kicsit hozzámnőtt de az biztos hogy szenvedni nem hagyom az csak rosszabb nekik is a többi nyúltenyésztőnek is és a kicsiknek is.Egyébként a kicsiknek nincs valami védelme az anyatejtől??(Ez csaka egy gondolat).Na mindegy igy jártam.OLTANI KELL!!!De megtudnám folytani azt az embert aki behozta európába ezt a ki.....vírust.
Eladó 9 db 8 hetes nagytestű keverék növendéknyúl Hajdú-Bihar megyében átlag 2kg-sak,mixomatózis ellen oltva. g.nagy.imre1973&gmail.com (képeket emailban tudok küldeni vagy láthatóak a 28463. hozzászólásban).
Igaza van Gergőnek. Ez a táp adalékok. Magam részemről nem támogatom a tápozást, persze csak 10-15 anya, ill. szaporulata esetén, az "könnyedén" megoldható természetes takarmányozással, réti széna, lucerna széna, szemek, víz, nyalósó adagolásával. Ettől több, szerintem kereskedelmi mennyiség, gazdaságosabb tápozni, gyógyszerezni, de ez mind a hús minőség romlásához vezet. Saját felhasználásra nem szabad tápozni!
Sziasztok!!!Egy tanács:Akinek Hajdú-biharban oltatlan nyula van az oltsonmert nálam megjelent a myxomatózis.Tipikus fül és orr probléma.Ami nekem nem volt oltva az elkapta.
Ez csak egy tipikus nyúltáp összetétel. A nyúlnak érzékenyebb a gyomra, nem lehet úgy csinálni, mint pl kacsánál, vagy más baromfinál, hogy megemelem a fehérje tartalmat és gyorsabban nő. Ha a nyúlnál ezt eljátszod, nem nagyon fogja a szervezete bírni. A túl magas rost emelés sem jó, mert attól is zavarodik az emésztőrendszer... Szóval van egy optimális. Pár tizeddel lehet tologatni, de túl sok értelme nincs. Szóval mindegy, hogy milyen táp, azt kell nézni, hogy ne legyen dohos és túl porhanyósra tört. A másik pedig a gyógyszer... A clianox elterjedt a megelőzésben. Ez szép és jó. És ennyi is. Ha felhigítod a tápot, akkor már borul a szépen előállított forma. Gyengébb dózisban kapják a gyógyszert így ellenállóbb lesz a kokci a gyógyszerrel szemben. (nem konkrétan a kokci, de most nem tárgyalom túl részletesen.) Szóval vagy táp vagy nem táp. Az általad leírt kiegészítők nagyon jók, de a búzát csak picit adj nekik, inkább a széna felé tereld a témát, és akkor nem kell táp. A gyógyszeres megelőzésre meg ott van pl a coccifort amit nem folyamatosan kell adni. Már régebben is tárgyalva volt, hogy a táp higítása értelmetlen és nem mindig jól sül el, ha visszakeresel sok 1000 hsz-t megtalálod.
Nem jó!A kokcidózisos nyúlnak már antibiotikum kell ,ha azt akarod ,hogy megmaradjon!Nem ártana az összes vállaszt elolvasnod amit kaptál a kérdésedre leírtam mi a teendő ilyenkor,de leírom mégegyszer! Az ólakat hippóval fertőtleníted,veszel trisulmix port,colisultris stb.,adjál sok szénát a nyulaknak mert valószínüleg a kevés rost is okozhatta ezt.A citr-mixet nem ajánlom mert véletlen helyre hozná a nyulaidat meg drága is:) na mindegy nekem mikor beteg(kokcidózis) lett egy csapat(tél óta nem volt ilyen) ezt vettem nekik és 3 nap alatt helyrehozta őket utánna sem volt semmi gond csak kicsit le voltak maradva a többitől.
Túl sok szemes gabona, olajos és egyéb magvak, kukorica, borsó, bab,tejtermék, cukor és keményítőtartalmú termékek súlyos bélrendszeri problémákat okozhatnak. Ezek az élelmiszerek bizonyítottan hozzájárulhatnak a halálos kimenetelű enterotoxémiához, főleg a fiatal nyulaknál. A magvak, gabonák és a kukorica több keményítőt tartalmaznak, mint amennyit a nyúlbélflórája képes feldolgozni.Míg valamennyi keményítő probléma nélkülátjuthat a vékonybelen, a többsége eléri a vakbelet. Itt a keményítőtápanyagként szolgál az ártalmas baktériumok részére, melyek mérgekettermelnek és nagyon megbetegíthetik a nyulat. A rosttal ellentétben, melymegelőzi a fermentációt, a keményítő elősegíti az erjedési folyamatokat avakbélben. Ez az ártalmas baktériumok elszaporodását okozhatja, és bélcsatorna lelassulást és leállást mely halálos kimenetelű, ha nem kezelik időben. Legyen tehát óvatos, és ne etesse nyulát túl sok gabonával, gabonafélékkel,magvakkal, kenyérrel, stb.
Akkor most adhatok búzát, árpát és zabot a nyulaknak?
Kevés takarmány borsót és napraforgó magot se lehet adni nekik?
Nekem meg az almaecet nem vált be semmi hatását nem vettem észre a nyulakon se jót se rosszat-persze ez csak az én személyes tapasztalatom.Akkor inkább kapják a jó jonatán almát.:)Igaz én a szürt boltit itattam a házi almaecet biztos sokkal jobb lehet.Ebből azt akartam kihozni ,hogy ha valakinek nem áll rendelkezésére házi almaecet(elég sokmindenkinek nem) akkor nem sok értelme van a szürt bolti ecetet adni.
3hetesen kiszökött egy kisnyulam,vissza is tettem az olba.ezt el játszotta 5-6 szor,de meguntam....mondom ha kint akar lenne hát legyen!
4 hete kint van a kisnyúl én azt se tudom mit iszik mit eszik(szemes takarmányt tuti nem) füvet a kutyák kajájábol és semmi tulzás nélkül a 7hetes kisnyul testvéreinél látványosan nagyobb!!
most hogy van ez....pedig ő lót fut egész nap füvet eszik aztán mégis....
A baráti dologban meg olyan ,kissebb társaságra gondoltam aki érdekelt ebben a gyártásbanban.
Ehez sok minden kell: alapanyag, gépek legyártása, szállítás, szaktudás...stb. Ha mindenki kivenné a részét belőle hamarabb is összejöhetne a gyártás.
Egyszerüen leírja mindenki mit tudna válalni ezekből. Na ezt szeretném összehozni segítséggel.
Értékesítéshez sok minden kell: engedélyek, bevizsgálás,vállalkozás.....
De ha kicsit belegondolsz ha a társsaságból (barátokból) visz valaki abból nincsen gond, de ha értékesítem és megdöglik az állata itt fogja verni a kaput és szidja a ku... any....!!
Ez nem hiányzik. Nem csak nekem hanem másnak sem.
Önerőből ahogy számoltam télen tudom elkezdeni, tehát jó ha jövő nyáron beáll a dolog.
Bocsánat csak most olvastam tovább és sajnos nem vagyok a barátod,de amennyiben elfogadnál ( egyenlőre próbaidős barátnak)szívesen jelentkezem talán sikerül megfelelnem,mindenesetre törekedni fogok rá.Persze először ( őszinte leszek ) önös érdekből,de mivel sok ember jóbarátjának tekint remélhetőleg neked is lehetek a barátod,természetesen önzetlenül és öszintén.Üdv.Feri
Ha sikeresen legyártod,akkor én is szívesen vennék tőled eggyet,amennyiben megfizethető áron tudnád adni.Természetesen a téged megillető tisztességes haszonnal.
Hát ez most olyan dolog, ha sok pénzem van, akkor én mondom meg, mit hogyan tegyenek, hogyan gondozzák. Persze ez csak egy álom, nem fedi a valóságot, csak példázni akartam, hogy a sok citrex árán már egy segédmunkást lehet tartani. Természetesen amit tudok magam termelek mind növény mind állat téren. Húst nem szoktunk venni, a zöldségeknél meg általában amiből kevés van azt beosszuk hogy elég legyen.
Hát igen, a népet így lehet hülyíteni, de most magamat érzem nagyon hülyének. Most hogy így belinkelted beugrott nekem is, hogy jéé tényleg ez a só... (régen jártam általánosba :))
Hát sajnos ez ilyen.A legtöbb veszteség a nyúltartásban a pocséklás.Nem sok haszon van rajta mert ami a nyulak árából visszajön költöma takarmányra meg erre a vitaminra ,de nem is a haszonért csinálom.Ha egészsége hús kerül az asztalra amit te termeltél és nem kell hentesüzletbe járnod akkor már nyertél!Akkor felesleges nyulat tartani ha nem te gondozod őket :).
A citrexet én is próbáltam de tényleg nem vált be(egyáltalán).Idén vettem Citr-mixet és azt vettem észre ,hogy az anyanyulaknak kétszer annyi tejük lett mint volt és a meleget is sokkal jobban birják mint azelőtt.Én a csirkének nem adom mert anyit nem érnek mint az egész vitamin(csak egyszerű vegyes kettőshasznosítású paraszt tyúkok vannak) meg nem is igénylik olyan ellenállóak.
Még egy negatív hsz és végeztem. Ahhoz hogy folyamatosan add, ahhoz nagyon sok felesleges pénz kell... A magam példáját számolom. A melegben a vizet gyakran kell cserélni. Így vagy beruházok hogy hűtöm a vizet, vagy a drága anyagot kiöntöm. Így naponta többszörösen fogyik az anyag.
Ha már ősz van és nem cserélem csak naponta 1x mert jó hűvös van, akkor is az napi 10 ml (számolva, hogy kb 6-8 l az itatók összessége, mert 2 nagy kúpos itató van) A 100 ml napi 10 ml-es fogyasztással elég 10 napig. Egy hónap alatt 9000 ft csak citrex-re (az új nevét nehéz leírni bocsi) Egy szezon alatt megihatnak több 100 000 ft-ot is. Ennyi pénzből már külön fogadok fel egy embert a takarításra, vagy megúszom olcsóbban és takarítok magamnak.
A nevéből már gondoltam, hogy valami citrex-el kapcsolatos... Aztán rákerestem, és elsőként feltűnt: A citrex utódja... A citrexet is csodaszerként árulják csodaáron. Persze lehet segít a megelőzésben. Mi 1 dobozzal használtunk, mert iszonyú drága... De vegyük mi is volt benne: Tejsavó - ala probiotikum aszkorbinsav - ala c vitamin nártium-klorid - nem kerestem rá, de sztem fertőtlenítő citromsav, glicerin, propilénglikol, ammónium propionát - Ezeket személy szerint nem tudom miben hasznosak.
Az új készítménynél csak az van, hogy biológiai úton lebomló anyagok... Az mit takar pontosan? Drágábban eladjuk az előző terméket? 100g = 3000 ft. Kérdés, hogy mennyi vízhez való a 100g
Elnézést hogy ennyire pesszimista vagyok, de a citrex akármilyen csodakütyü nem vált világot... Hogy miért mondom ezt? Első évben minden nap takarítottam a csirkéket. Überjó állomány volt. Saját magam kevertem a takarmányukat. Csak rövid ideig kaptak gyenge tápot. Az ól gyakran volt fertőtlenítve Gondosan válogattam nekik a jó minőségű gyomnövényeket. Ez iszonyú sok munkát igényelt, de nem kellett gyógyszer, vitamint csak pár havonta kaptak, alma ecetet akkor még nem is kaptak.
A következő években már nem volt ilyen sok időm... Kevesebb és hanyagabb takarítás, olyan arányban kapják a takarmányt ahogy időm van rá... Ekkor vettük a citrexet is. Meg sok vitamin. Meg ezüst kolloid. Meg almaecet, meg aztán jött a kokci, így a kakaspor... Fizikailag könnyebb volt egy löttyintés, mint a sok precíz takarítás, de így is sok volt az elhullás. Szóval nem az a lényeg, hogy milyen dolgokkal vajákoskodunk mennyi pénzért, hanem hogy hogyan tartjuk rendben az állatot és milyen takarmányozást folytatunk. Nem kellenek hozzá csodaszerek hogy jó állomány legyen, csak sok sok idő és energia...
A Citr-Mix új, hatékony és gazdaságos megoldást kínál a kórokozók visszaszorítására
Az állatok közös szállítása esetén csökkenthető és megelőzhető az állatok keresztfertőződése.
Folyamatos használatával az állomány egészségügyi státusza jelentősen javítható, elkerülhetők többek között a Salmonella, az E. Colli és Clostridium fertőzések.
Magasabb dózisban már a meglévő bakteriális eredetű betegségek ellen is védelmet nyújt.
Antibiotikum rezisztens baktériumok által előidézett nem típusos hasmenések esetén is a Citr-Mix hatékonyan használható. Adagolás:
Megelőzés: 5-10 ml/10 liter ivóvíz folyamatosan.
Terápiás dózis: 30 ml/10 liter ivóvíz 3-5 napig folyamatosan itatva, majd további 5-8 napig 10-20 ml/10 liter ivóvíz. Ebben az esetben már nincs szükség bárminemű utókezelésre. Előfordulhat,hogy az első napon a Citr-Mixel kezelt ivóvizet az állat nem fogyasztja olyan intenzíven, de amint hozzászokik, a normál vízfelvétel helyre áll.
A Citr-Mix szerves, biológiai úton lebomló vegyületek keveréke, amely rezisztencia kialakulása nélkül pusztítja el a patogén baktériumokat és a hasznos mikroflórát nem károsítja.
A termék több, a természetben is előforduló alapanyag keveréke, amelyet egy speciális eljárás során kevernek össze. Így létrejön egy óriásmolekula, amely a felhasználás során nem bomlik le, az állati szervezetben nem szívódik fel, ezért minden olyan káros gombát és baktériumot elpusztít, amellyel közvetlen kapcsolatba kerülhet.
Elsősorban az ívóvíz fertőtlenítésére, a bélrendszerben előforduló káros baktériumok, gombák elleni védelemre, valamint felső légúti rendszer vagy felületi bőrfertőzések esetén is sikeresen alkalmazható. Használata könnyű és egyszerű:
Ivóvízbe könnyen és egyszerűen adagolható, ezáltal az emésztő traktuson keresztül szívódik fel
A Citr-Mix minden takarmány összetevővel kompatibilis és nem idéz elő nemkívánatos antagonista hatásokat. Ezzel szemben, számos takarmányösszetevő hatékony muködését segíti elő, mint például: antibiotikumok, probiotikumok, savanyítók, növényi takarmány kiegészítők, enzimek.
A Citr-Mix nem felszívódó, ott hat, ahol megfelelő mennyiségben érintkezik a kórokozókkal.
A környezetet nem károsítja, nem korrozív.
Rezisztencia kialakulása nélkül szinte bármikor bármivel keverhető (egyedül az élő itatható vakcinával nem használható)
Segíti a hasznos bélbaktériumok elszaporodását, a kedvező mikroflóra kialakulását.
Egészségügyi várakozási ideje nincs.
Szadadforgalmú készítmény, így állatorvosi rendelvény nélkül felhasználható.
Én bélkokcidózisra gyanakszom,de akkor tudom pontosan megmondani ha megirod hogy
a nyulaid mennyi idősek és mit kapnak enni?Fosnak a nyulak?Persze ez lehet a helytelen takarmányozás miatt vagy gyors takarmány váltás miatt is. Bélkokcidózis: Leginkább a 4-8 hetes korú növendéknyulak parazitás megbetegedése.Az coccidia tulajdonképpen minden növendék nyúl bélrendszerében megtalálhatóak kis számban ,de ha a nyúl immunrendszere legyengül több tényező hatására(pl.: vállasztás,takarmányváltás,szoktatás nélkül zöld etetése,külömböző stresszhatások stb.) akkor ezek felszaporodnak bennük.Tünetek: az állat étvágya lecsökken,bágyadt,guppaszt,lesoványodott,szőre borzolt fénytelen,csikorgatja a fogát.Teendő:Ólak,helységek fertőtlenítése(hippós vízzel),rendszeres takarítás,az állatok kezelése.Az állatok gyógyszeres kezelésekor szulfanamid készítményeket használunk.Vannak bevált vitaminok, gyógyszerek amik ezeket megelőzik/gyógyítják.Sokan a Trisulmixre esküsznek,de ottvan még a colisutrix,ultraseptyl stb.Én személy szerint nem vagyok a gyógyszerezés híve ,de az utóbbi időben nem is volt rá szükség.Én minden nyúltenyésztőnek és bármilyen állatfajt tartóknak a Citr-Mix-et(minőségi vitaminkészítmény) ajánlom.Ezt a vitamint elég kevesen ismerik még hazánkban mert nemrég került forgalomba.
sziasztok nem tudja valaki vélet lenül hogy mi lehet akkor a bajuk a nyusziknak ha felfújodnak és elpusztulnak már semmi ötletem nincs és nem tudom hogy segitsek rajtuk elöre is köszönöm
Helló Attila!Lenne feléd vagy bárki felé egy kérésem aki ezt meg tudná csinálni: Van pár képem és fel szeretném ide tenni őket ,de nagy méretüek így nem engedi a rendszer feltenni őket.Megköszönném ha te vagy valaki más fel tudná tenni mert nem értek a lekicsinyítésükhöz.
Igen, mind a kettő megvan és nagyon szeretjük őket.
Nataska, a picit nagyobb és nyugisabb 2x fialt. Az első fialása 6 gyönyörű nyuszika volt.
10 nappal ezelőtt fialt másodjára (nem terveztük). Most 8 gyönyörű nyuszikája van.
Sajnos az ő elhelyezése olyan, hogy a nap minden szakában nem igazán lehet fényképezni.
A kormos szájú, Mása 7 szép nyuszikát fialt elsőre.
Mása nagyon félénk és szeleburdi volt mindaddig amíg a fém etetőbe bele nem fejelt. Azt hittük eltört az álkapcsa. Nem tudott napokig rendesen enni és a fejét is félodalasan tartotta. A kicsinyei is éppencsak hogy szemezgetni kezdtek. Ezeknél is volt egy kis gond. A szeleburdi mama valószínű még pici korában ráugorhatott, mert már a fészekből a lábát húzva jött ki. Végül még kicsi korában levágtuk a séprüült nyuszit s láthattuk, hogy porclevállása volt a combnyakban.
Mását sokáig kellett pátyolgatni a fejes után. Nagyon kezes és végtelenül hálás nyuszika lett. Minden mozdulatával igyekszik kifejezni, hogy mennyire elfogad bennünket "főnyuszinak"
Mása és a 4 hetes picik jún. 14-én.
Mása kicsinyei júl. 19-én.
Azóta már a hűtőben vannak. A hőségben nem fejlődtek, csak tipródtak. Most a kifutók fölé kis ventillátorokat szerelünk.
Mása egy ifjú kaliforniai papával van pároztatva. Aug. végére várjuk a nyuszikákat.
Neki királyi helye van, mert a ketrece felett egy északra nyíló ablak van s gyakorlatilag az ablak előtt fekhet olykor, amikor ott kellemesebbnak tartja.
Minden, ami a nyúltartáshoz, -tenyésztéshez kapcsolható jó helyen van ebben a fórumban.
Bár én nem tervezem, hogy pelletálni fogok, de nincs kizárva, hogy szárazság idején ha ráfanyalodom, akkor pelletet, tápot is kénytelen leszek etetni a nyulakkal. Jó tudni miből s hogyan készül ez a termék.
Hozzászólásaidat nagy érdeklődéssel olvasom.
Egy fotó a legnépesebb csapatról. 10 nyuszika és a mama egy összenyitott kifutóban.
Az a baj, hogy így teljesen elkanyarodik a téma off irányba, aminek a többi "nyulas úr" nem feltétlenül örül. (Akiket nem érdekel a pelletálás, illetve a takarmány gyártás: ígérem egy darabig nem "szennyezek" többet.)
Kínával az a helyzet, hogy nagyüzemben gyártja azt, amire igény van. Az egyik gyártó csinálja ezeket a babakocsis pelletáló gépecskéket, és árulja őket néhányezer dollárért. Csinálja, mert van rá igény. Aztán a másik oldalon ott van például a Muyang. Takarmánypellet tekintetében a világ top3 gyártójának egyike, és a tűzipellet esetében is az élbolyban van. 100 millió alatt nem is nagyon lehet megúszni egy általa kínált sort (igaz, teljesen más kapacitástartományban dolgoznak az ő soraik). Jellemzően az amerikai és a német konkurencia árszintjén kínálja a rendszereket, talán 10-20% differencia ha van. (Érzékeltetve a különbséget: német gyártótól egy 7,5 kW-os, tehát a babakocsis kínai kapacitásának megfelelő gép kb nettó 5-7 mft. A babakocsis kínai 1 mft, és akkor abban már benne a van a behajóztatás is.)
Egyébként még egy mondat erejéig visszakanyarodva a pelletálás kapcsán fellépő problémákra (szárítás, aprítás stb.): Ebben a cikkben a brikettáló gépek vásárlása során felmerülő nehézségekről írok, de az analógia ugyanaz, mint a pelletáló berendezések esetében.
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de szerintem a takarmány pelletálásnak kellene készíteni egy külön témát, mert tényleg lehet, valakit zavar, hogy részben elkanyarodtunk a nyúltenyésztéstől (bár gondolom, mindenkinek megváltás lenne a költséghatékony, házi takarmányozás).
Egyébként nagyon szépek a nyuszik, öröm nézni a témában elő-előbukkanó képeket. :)
Üdvözlök minden fórumozót!Régebben már irtam ide,de akkor Hb-i Imi néven ,de meg kelett változtatnom a nick nevemet mert valami oknál fogva nem működött.Hajdúböszörményben élek és német óriás keverék,pannon fehér és keverék nagytestű nyulaim vannak jelenleg, mert ezek váltak be nekem a legjobban.Jelenleg 10 anya és 2 bak van.Nagyon jól nevelnek jó a húskihozataluk is és 1 hónap alatt 1kg-ot gyarapodnak.
Nem leszünk kint kiállítóként. Egyébiránt nálunk a tűzipellet és "tűzibrikett" a fő csapásirány, a takarmánypellet előállítására azért más gépek kellenek. Az elv és az ökölszabályok viszont azonosak. Muyang nevű gyártónknak vannak takarmánypelletáló rendszerei, de a minimum kapacitás 1 t/h. Valljuk be, nincs túl nagy piaca itthon...
Nagyon forró az output, így erősen ajánlott, ha az a cél, hogy az anyag egyben maradjon.
Hozzá kell tennem, hogy az üzemi pelletálással kapcsolatban van tapasztalatom, 300 kg/h alatt nincs is gépsorunk. Próbálkoztunk kisebb kapacitású, de "normálisan működő" gépet találni, végül letettünk róla... Ezekre fizetőképes kereslet sincs.
Ha nem forró a végtermék, akkor ott valami hiba van...
Ráadásul a szárítás kis kapacitásban nem gazdaságos, így a "mini pelletálóknak" csak akkor lenne létjogosultsága, ha az alapanyag száraz és megfelelő szemcseméretű.
A motorra meg: a kapacitás majdhogynem egyenes arányban van a motor teljesítményével. Pl van 1,5 t/h-s pelletprésünk is, azon 160 kW-os motor van :)
Ezekről a pici gépecskékről (mi babakocsis pelletálónak hívjuk) annyit tudunk, hogy nem nagyon akaródznak működni. A szervíz-mérnökök szétszedtek már 2-őt is, de lesújtó véleményük volt az anyagminőségről, a kialakításról és úgy en block az egészről.
A videót hang nélkül néztem, így lehet, hogy a pasas gépén más motor van (vagy mást mond), de az említett ügyfelek masináin 7,5 kW-os az egység. (kinézet dettó, még a szín is ez a csúnyácska zöld.) Azokra a gyártó 160-220 kg/h-t füllentet, valójában 50-80 kg-ot sem tudtak, ráadásul a forró pellet azonnal szétesett. Nézegettük több alapanyaggal, de sehogy sem akart működni.
Ha valaki biztosra akarna menni, akkor kellene egy normális aprítógép (pl. egy kalapácsos malom), egy szárító (hogy a nedvesebb alapanyag se okozzon gondot), maga a prés és a végére egy pellethűtő sem ártana, hogy ne essen szét a cucc.
Igazad van, kezdek én is beleszeretni a gondolatba. Tényleg, sok mindent lehetne pelletáni! Na, milyen szuper műszót kreáltam? :-)) Lehet csinálni szárított csülkös bablevest! 20-30 szem puffantott pelet, 4 doboz sőr, kész a vacsi. :-))))
Micsoda praktikus dolog, pl. nem kellene mosogadni, gondol el mekkora piaca lehetne?
Én vagyok az, aki az alább található Best Machinery Kft.-s, pelletálásról szóló cikket írta. A statisztikában láttam, hogy rengetegen érkeztek ma rá az Indexről, így találtam ide.
Első körben azt tanácsolom, hogy akinek nincs rengeteg ideje, energiája és egyből sikerre vágyik, az ne kezdjen bele a pelletálásba. Sokkal-sokkal összetettebb folyamat, mintsem azt az ember gondolná. Az alább becsatolt videón egy kínai "csoda" pelletáló gép látható. 7,5 kW-os(!) motor hajtja, amely gyakorlatilag semmire sem elég (!), mert túl kicsi (!). Már csak ebből az egy adatból látszik, hogy itt azért több dolog együttállása is szükséges a működéshez. A videón látható gép itthoni ára durván nettó 1-1,3 millió (!) forint. Rendkívül gyorsan kopnak benne a görgők, valamint a matrica. Ha szennyezett anyag (pl kő) kerül bele, akkor azonnal vége. Gyakorlatilag semmire sem jó.
Ami a legfontosabb: pelletálás során a kulcs a nedvességtartalom. A videós kisgép 12-15% közötti nedvességtartalom mellett működik - relatíve - jól. Egyébként több ügyfelünk befürdött már vele, beállították a sarokba, és vagy beruháztak egy normálisba (10x ennyiért), vagy letettek a dologról.
Házi körülmények között épített brikettáló még csak-csak előfordul, de a pelletálás egy árnyalatnyit bonyolultabb, költségesebb hadművelet.
Ha valakiben a pelletálással kapcsolatos kérdés merülne fel, akkor nyugodtan tegye itt fel, holnap, illetve holnapután benézek és válaszolok.
(Ha túl összetett a kérdés, akkor meg válaszol valamelyik mérnök kollégám).
Összefoglalva: nagyon jól hangzik az otthoni takarmánypellet előállítás, de sokkal nehezebb és költségesebb, mint azt első blikkre a laikus vagy félig laikus gondolná.
Sajnos a napokban elpusztult az idős bakom, és még nem sikerült a helyére egy igazi "tökös" legényt szerezni, a fiával pedig nem szeretném visszapároztatni az állományt.
Ezért a srácot cserére kínálom (március eleji születésű, apuka 6kg németlepke, anyuka 5kg pannon), szeretnék érte egy hasonló kaliberű baknyulat, 1 év körülit, ha kell értékegyeztetéssel. A nyuszi Vácdukán van.
Nincs nyulam,de szorgalmasan olvasgatok néhány topikot,többek közt ezt is!Van némi gépépítő múltam,így adódik néhány kérdésem! Sikk vagy kör matricás gépen gondolkozol? Mekkora motor teljesítményre ,fordulatra gondolsz ? Végül: ezt mekkora fordulatra áttételezed le?
Hát ez nézőpont kérdése. Haszna van, csak nem biztos hogy költséghatékony. Ez olyan mint a néma kacsa tartás. Hasznos, mert már nincs legyünk, meg megesszük, meg néha sikerül eladni párat, de 100 kacsát nevelni így se gazdaságos, mert több az anyagi ráfordítás mint amennyit ér. Persze hobbi is, így fektetek bele energiát (és pénzt) De a pellet gyártás az inkább luxus kategória, amit csak akkor éri meg igazán űzni, ha legalább 0-ra kijön a költésg. Persze ez csak a saját meglátásom! Mint mondottam én is szeretnék pelletálni, de ez a videó nem győzött meg. Pontosabb számadatokkal lehetne csak meggyőzni, hogy mennyire éri meg.
Lehet adni neki. Én mikroelemeset szoktam venni. Van szelénes és van sima. A legdrágább a legelső, a legolcsóbb az utolsó. Csak akkor fogják nyalni, ha sóhiányuk van. Ez takarmányozás függő, hogy mennyi sót tartalmaz az adott takarmány. Ez meg területfüggő, hogy hol milyen a talaj...
Sziasztok.Lenne egy kérdésem hozzátok.Két előhasú anyanyulam 23 án fialt majd 25 én mind a kettő fialt még 1-1 et.Szerintetek miért van?Hűvösön vannak és a vizüket is cserélem .Én már kutakodtam az interneten de ilyet nem találtam.A szomszéd néni meg azt mondta hogy ilyen van. Neki még a disznó is csinált már ilyet régebben.Ha valaki tud segíteni hogy mi lehet ez azt megköszönném...
Nálam, a két elpusztult anya pótlására megmaradt két anya, négy hónaposak, akkora ramazurit csinálnak, állandó jelleggel, mostanában, hogy rossz hallgatni őket. Ugrálnak, szaladgálnak éjszaka, gondolom, akkor már nincs melegük, borogatnak, ketrecet rendeznek, ha nem hagyják abba, hamarosan szét esik alattuk :D
Nem biztos, hogy rögtön érdemes nyakonvágni.
Nekem, a legelső anyám ilyen, hogy ahogy kiveszem a baktól, egészen, amíg a gyerekek három-négy hetesek nem lesznek, bolond.
Szó szerint.
Nekiugrik a kezemnek, jó, nem harap bele, (azt a törpe anya csinálta egyszer, kényszerszoptatáskor, majdnem elharapta az artériámat, millimétereken múlt), támad, karmol, makog rám. Azért a fészket tudom ellenőrizni, azt hagyja, csak őt ne piszkáljam, még takarítani is úgy takarítok nála, hogy nagy a ketrece, a gyerekeket kiveszem ládástól, őt meg arrébb tessékelem a spaklival, vagy átteszem egy üresbe addig.
De, minden bolondsága ellenére kiválóan nevel, árpilisban 12-t fialt, egy elpusztult három naposan, még a rácson is kituszkolta a ketrecből, a többi gurult, és csak a harmadik héten jöttek ki a fészekből. Igaz, választásra csont és bőr lett, pedig etettem rendesen.
Ezért én elnézem, hogy hasasan, meg aprónéppel bolond, tudom, hogy ilyen, aztán óvatos vagyok vele, ennyi.
Úgyhogy, amíg ki nem öregszik, nálam helye van, a jó anyaságáért elviselem a bolondériáját.
A lánya dettó ugyanilyen volt hasason, mondogattam is, bolond asszony gyereke :D
Hát attól függ hány w-os motort tesz bele. Ha ettől nem képes többre, akkor sztem nem gazdaságos. Na meg sima pellet előállítása nem is olyan célravezető. A többi alapanyaggal hogyan keveri össze az ember a szénát? A videón elég hosszúszálú volt a széna. Jó dolog a pelletállás én is csinálnám, csak előbb számolni kell, hogy mennyibe lesz 1 kg előállítási költsége. Alapanyag, munka, áram.
hú,azért örülök,hogy legalább 5-öt sikerült felnevelned.Már látom,hogy nekünk esélytelen lett volna azt a 4 újszülöttet megmenteni,jobb is,hogy hamar elpusztultak.
Az egy hete elhozott kicsik,akik pénteken voltak 40 naposkat és az anyjuk a szállítás alatt elpusztult,tök jól vannak, esznek, nyüzsögnek, és 1 hét alatt híztak 30 dkg-t!!
A legelső nyulunk, amit júinius elején vettünk és akkor volt választás után 2 hetes,teljesen kifordult önmagából.(nőstény),tépi a rácsot,ugrál,reggel amikor adtam neki a szemes takarmányt úgy megharapot,hogy az csak csuda...a meleg miatt vagy ivarérett kezd lenni és bolond?ha továbbra is ilyen marad,meglesz az első vágásra ítélt...
Épp pár hete nézegettem én is szét a neten ezzel a témával kapcsolatban! :) Várom a fejleményeket!!! Sok sikert! Ha,már csak az udvaron levágott fű elraktározható volna pellet formájában télire, már az is nagy dolog lehetne szerintem! A húsdarálós ötletet sem vetném el,igaz kis teljesítményű de itt felénk gyakori, hogy szerelnek rá villanymotort. Szóval valamennyit le lehetne gyártani azzal is (Ha,csak hobby szinten otthonra kellene pl... :)) Valaki tudna pár rajzot a működési mechanizmusáról?
Szia !(Mikor elkezdtem nyulazni akkor elég sokat foglalkoztam azzal hogy milyen tápot adjak a anyulaimnak),keresgélés közben rábullantam egy hírdetésre(Nem tudom hol talán jófoogás ,stb..) amiben csincsillatápot ajánlottak ,igaz méreg drágán.Ő házilag készítette.Talán ha őt felkeresnéd akkor biztosan segítene a részletkérdésekben,mert én is megkerestem hogy lehet- e a nyúlnak csincsillatápot adni?Elég segítőkésznak tűnt.Sok sikert nem hiszem hogy könny lesz ,de remélem sikerülni fog.
Egyébként a nyuszik jól vannak ....Nem is gondoltam hogy a kisnyúlak ilyen hírtelen nőnek.
Ha emlékeztek, június 8-án fialt nekem is két anyám, az egyik alatt egy hetesek voltak a kicsik, a másik alatt két hetesek, amikor az anyák feldobták a lábukat.
Akkor, ugyanilyen hőség volt, és néhány a süldők közül+ a bak is szomorkodott, nem ittak, nem ettek, majd egy hétig.
Az anyákon kívül a többiek túlélték, a törpe anyával kínlódtam egy hétig, kényszerszoptattam a piciket, aztán, amikor a második anya is feldobta a lábát, akkor hazaadtam, (azóta csinált már 7 kicsi tündéri gyereket), és összecsaptam a két fészekaljat, akkora már csak 15-en voltak a húszból...
Három hétig kínlódtam velük, baráti segítséggel napi háromszor cumiztattam a bandát, tej+tejszín+icipici cukor keverékével.
Lassan, de biztosan fogytak....
Végül öten maradtak, ők már harmadik hete önállóan élnek a kinti nyuszipalotában.
Nagyon kicsik, ahhoz képest, hogy koruk alapján hol tarthatnának, de most már nagy zabálda van.
Meleg van, iszonyúan, akkor is meleg volt, nagyon. Azt gondolom, hogyha nincs az anyák alatt annyi gyerek, vagy egy se, akkor túlélték volna.
Szóval, szerintem, szigorúan az én csekély tapasztalatom alapján, érdemes kihagyni a nyári fialtatást, mert soha nem tudjuk, milyen idő lesz, 30-40-50 nap távlatában.
Kösz. De ezért nem utaznék 1400 km-t. A megfelelő gépnek az ára is 470 E Huf.... látszik rajta komoly darab de Kijevnél messzebb egy ismerősöm sem megy abba az irányba.
Amiről te beszélsz az a galandférgesség de nem hinném hogy az a baj nálad a betegségnek nagyobb előjele nincs a bogyón látható fehér babcsíra alakú vmi a FENBENDAZOL nagyon jó a gyógykezelésre ha kell tudok adni belőle én rendszeresen szoktam őket lekezelni megelőzés céljából.
Én is igy jártam hogy az egyik német lepke tarka keverék anyanyulam pont akkor esett a fiálasa mikor a multkori nagyon melegek voltak csak pontosan nem tudtam hogy mikor jár le az ideje többszó mint száz nekem 12db kisnyulat fialt 4szeri neki ugrásnak azok hatalmas kisnyulat voltak mint amelyek kb.6-7naposak és szörősek voltak a kisnyulak és az anyanyúl is megdögltt biztosan a nagy melegtől lehetet.
Én is csináltam már a halaknak, de az nem pelet, hanem bojli. Az könnyű csinálni (golyóforma), de valóban megoldható könnyedén a pelet formájú is. Itt van olyan anyag, amely összragaszja a cuccot (tojás). A takarmány peletet azért nem gondolnám, tojással kellene ragasztani, gondolom ott a nyomás és hő "ragaszt". Átgondolva, házi gyártású pelet szerintem gazdaságtalan. Maga a gép marha drága, üzemeltetés sem semmi és akkor még hol van a különböző adalékot, amit lehetetlen megtermelni. Ha sikerül is, akkor gazdaságos, ha piacra is jut, ott viszont ismét probléma van, állategészségügyi kerce-hurca, előírások, szakhatóságok akadékoskodásai stb. Szóval én úgy döntöttem, a témát dobtam. Azért figyelem sikereid.
Hallom mindenhol akadnak gondok a melegtől. Nálam két 1,5 hónapos nyuszkó pusztult bele a melegbe. Az esti-éjszakai viharba szülő anyám, megint nem épített rendes fészket és szétszórta a kicsiket. Kb. 7-en lettek voltak. Ha visszajöttem a nyaralásból megy a bográcsba...
A gép méretéből ítélve nem ennyire kis mennyiséget gyártottak. De hülyeséget nem akarok mondnai. 5-10 kg-hoz egy kézi húsdaráló is elég. Én majd ezt akarom kipróbálni, csak úgy hobbi szinten..
Oroszlánfejű törpenyúl (született: 2013.06.03.) kék és kék-fehér bakjaimat hasonló korú bakra és egy nőstényre cserélném. Oltási könyvük van. Szeged, esetleg Budapest vonzáskörzetében oldható meg a csere. érdeklődni: húsz530002egy
Természetesen már erre is gondoltam. Tervbe is volt valami féreghajtó vétele, de aztán csak madársóskát etettem velük egy kicsit. (Egyes férgeket kiűz, de nem széles spektrumú a hatóanyaga) Keverék kiskutyáknál a fokhagyma segített. Megettek (nem maguktól ették...) fejenként 2-3 cikk normál méretű fokhagymát, 2 nap múlva még a "szemüket is kifosták". De azóta élnek és virulnak, egészségesek. Macskának inkább széles spektrumút vettem ami mindenre jó. Eddig úgy néz ki hogy segített.
Nyúlnál eleve nem tudom, milyen férget kell írtani. Első körben a disznónak/csirkének való por alapúra gondoltam.
Szerény véleményem szerint a bélférgeket csak úgy nem szarja ki az állat. Ha így lenne akkor feltakarítom a trágyát és nem kell féreghatjó. Szóval ha adol is neki féreghajtót, utána kell figyelni a trágyát, esetleg vizsgálgatni a bogyókat. Ezzel megtudhatod, hogy volt-e értelme a féregírtónak.
Ha már megvan a pelletálló gép, akkor csirke pelletet is elő lehet állítani, csak más takarmány arányokkal.
Mellesleg régen néztem a pvtv-n ilyen pelletálló gépet. Ott házilag csinálták bojli készítésre. (nem vagyok pecás, így ha hülyeséget írtam sorry). Költségre nem emlékszem, de ezirányban talán lehet keresni olcsó megoldásokat.
Ezt honnan veszed? Lehet van benne igazság, én személy szerint nem tudok ilyenről, ezért kérdezem.
A többi kérdésed pedig nem összetevőkre vonatkozik, hanem a gyártási folyamatra! De te összetevőket kérdeztél! A pellet méretet meg egyszerű megoldani. Nézel valakinél egy kis tápot és leméred az állagát. Kézzel fogható biztos eredmény.
Vagy a nedvességtartalom, vagy a szárazanyagtartalmat kötelező feltüntetni. Most meg nem mondom fejből, mert már rég láttam tápos papírt, de tudom. Ezen kívül az aminosavtartalmat és vitamintartalmat is feltüntetik, de ezeket háznál egységesen meghatározni, sztem nem lehet, vagy csak költségesen.
Ma érdekes dolgot láttam. Első fialású anyanyulam nem megette az elhullott fiókát (3 napos) hanem addig dobálta ameddig ki nem esett a rácson keresztül.
Valaki látott vagy hallott már ilyet???? érdekes nem??
Ja szalma is van benne rendesen mégsincs ráírva....
Amit még hiányolok: Szecskaméret, nedvességtartalom a pelletizáláshoz, elkészült pellet nedvességtartalma, milyen hőfokan kell hűteni, hogy ne essen szét a késztermék.... na ez nincsen a zsákon......
Ha magadnak rakod össze, sok-sok baráti segítséggel Pl. gépmunka és alkatrészek akkor is 100-150 E Huf...
Ha mással csináltatod 300-400 is lehet....
Viszont innentől nagyon olcsó a takarmánygranulátum.... Át kell gondolni én benne vagyok egy topik nyitásban ebben a témában, várom hátha érdekel másokat is.
Nemrég kaptam kettő nőstény növendéket. Tudjátok a tipikus húvét utáni kiábrándult nyulakról van szó, nagyok lettek meg büdösek. Na befogadtam őket. Elhelyeztem az enyéimtől külön épületbe. Mára már együtt vannak és sz egyiken azt tapasztalom hogy hiába eszik lassan nő és vékony is. Emésztőszervi betegségre gondoltam debogyózik rendesen. Most hogy olvasgattam a nyulad történetét beugrott az,hogy nem e bélféregről van szó a Te illetve az én esetemben is.
Hogyané tudnám ezt megállapítani vagy kizárni? Az ürülékben fellelhető-é a féreg? Szerinted? Szerintetek?
hidd el amikor ezt a telket megvettük, ez volt a férjem vágya,hisz egy hatalmas fa....évente max. 2 marék terméssel:((,így pálinka ebből nem készül,másból persze igen ;)
Eladóvá vált egy 2012.02 havi Pannon Fehér bak és egy ~2 éves Lepketarka anya. Oltva nem voltak , mivel szunyoghálós ketrecben vannak tarva.A baksi fültetovált.Sajnos csökkentenem kell az állományt, mivel a családban csak én szeretem a nyúlpörit ésstb, illetve a környék nem igazán jó felvevőpiac az esetleges feleslegre.Balaton délipart,tel: hetven 3212153.
Az első nyulam is olyan mint amit elmondtál. Bár nem egy hústermelő, de ő amolyan kedvenc is, mivel mindent túl élt... Ő végelgyengülésig marad. De ez a másik akiről a témát kezdtem, ő még kétséges...
Nem lett betervezve, hogy ilyen gyengék lesznek. De jelenleg 2 kokcis kezelésen vannak túl (választáskor és kb 2 napja kapták meg újra a 7 napi coccifortot) Lehet bennem van a hiba, de télen választás után 2 héttel voltak ekkorák a nyulaim.
Most ezen a héten ha javulás lesz akkor várok, hogy javuljanak, ha nem, akkor 1-2 hét múlva levágom őket mindenképpen, bármennyit is fejlődnek. A többiek akik kint voltak látványosan fejlődtek rövid idő alatt. De sajnos erre nem vagyok felkészülve, hogy kint tartsam őket.
Nekem is volt ilyen manöken nyulam, próbálkoztam erősíteni, tovább szaporítottam, de végül kivágtam az egészet, egyre rosszabb lett. Érdekes módon, immunitás szempontjából nagyon jó volt, oltás nélkül egészségesek voltak, a myxó sem ártott nekik, de sajnos nem gyarapodott az izomzatuk.
Szeretnék szerezni széna peletet, találtam forrást, de csak nagy tételben adtak el, nem tudom kipróbálni. azért gondoltam ilyet beszerezni, hogy talán kevesebb a veszteség, kisebb helyen fér el. (elhullás, nagyobb raktározási terjedelem) Valahol Dabason gyártják, de a 15 kg-os kiszerelést raklapon adják. :-(
Igen egyet értek! A pellet előállítás célja a takarmányozás könnyebsége legyen. A felsorolt cuccokat kell(ene) pelletálni.
Most lehet megköveztek érte, de van pár tavaly téli nyulam, aki nagyon gyér... Még most sincs bennük fél kg... Most az udvaron csináltam egy karámot, amely eredetileg kacsa nevelő volt.. volt egy vékonyabb talajcsere, aztán ilyen ketreces tartásban vannak. Itt aztán kapnak zöldet, meg ami éppen a kezembe akad és a nyúlnak adható... Ha netán megdöglenének is olcsóbb, mint már közel fél éve tartani értelmetlenül.... Még azon vacilálok, hogy az annyuk maradjon-e vagy sem, mivel ő is csak éppen üti a kívánt átlagot.
Igen, persze szeretik, ehetik, de azért még is csak a legjobb a terméséből csinált pálesz! :-)))) A selyemhernyók is azt eszik, kizárólag. (nem a levét ) :-))))
... és szelénes só, meg sok vegyszer, amitől ismét csinálunk egy műkaját és olyan sz@r lesz a hús, mint a tescóban. Én úgy gondolom, -és így is csinálom-, szemestakarmány, lucernaszéna, rétiszéna, nyalósó és víz. Gondolom ez a természetes takarmány. Egyetértessz?
Rajta van, hogy van benne lucerna, szója, extrahált napraforgó, búza, és/vagy búzakorpa, meg gyártótól függ, hogy mi. A legtöbben még gyógyszer is van. A lucerna, forgó, és szója együtt nagyon jó tápértéket ad. Persze valami por alapú ásványi anyag premix sem árt, és vitamin.
Meleg dolog lenne! Tudod, most kicsit bajba vagyok, sajnos macskám elpusztult és támadásba indultak az egerek .:-( Valami, vagy valaki a környéken mérgezi a macskákat, éppen ezért jó lenne keresztezni ezt macskával. Elkapná az egeret, a mérgezőt egyaránt. Na, abból csinálnék kolbászt!
Szerintetek a (fehér) eperfa levele ehető a nyulak számára?Nálunk egy hatalmas eperfa alatt vannak a nyári ketrecek,gondoltam így is meg kéne metszeni,ne a komposztra menjen,ha ehetik.Sajnos egy irodalomban se olvastam erről a növényről,mint táplálékuk.
Sziasztok! Nyuszi klíma nálunk úgy néz ki, hogy teszek nekik be egy vizes törölközőt és ha melegük van réfekszenek. Amilyen gyakran csak tudok fellocsolok és megszellőztetem a törölközőt hogy lehüljön. Persze szinte állandóan azon fekszenek. Ez tavaly is nagyon jól működött!
A jeges palackal csak óvatosan, mert könnyen tüdőgyulladást kap a nyúl! Inkább a levegőt kell(ene) hűteni. Pl ventilátorral a jeges palackról szívni a levegőt, de úgy hogy fejmagasságban ne legyen huzat a nyúlnak.