Szappi az állatkertes képeket milyen obival csináltad? Azért kérdezem mert lassacskán én is kinézek oda, és majdan szeretnék hasonló közeli képeket készíteni. 300-asnál nagyobb kell, v elég az is? Üdv!
Nem tudom mennyivel ad többet, mert a 6-6-os változatot még nem próbáltam. Egyébként amikor kezdetem gömböket csinálni nekem ezt ajánlották, illetve itt is http://www.vrwave.com/panoramic/photography/lens_database.html szerepel mint egy lehetőség. (Nikon D90-es gép) Én azért tartom jónak, mert a vizszintes képekkel nem 'vágok ketté' semmit, pl. embereket,(ez a panoráma fő része) a zenitet nem kell külön meglőni, mert felül összeérnek a képek( az NN3-nál nem is tudom a +90-t állítani, mert a gépváz megakad) , és ha olyan a nadir azt sem fontos mert ott sincs lyuk, csak az állványt kell kiszedni.
Nekem Sigma 10-20-m van és én 8+4+4+nadirt készítek. Tehát 8kép 45 fokonként, majd 45fokban döntve le és fel 4-4 kép (90 fokonként) és végül kézből a nadir. Ez mivel ad többet, mintha 6-6 képet készítenél körben -45/+45 fokonként?
Én néha szabadtéren a Nikon 10,5-el is hasonlóan készítettem el a képeket (-30/+30 fokonként 2x6-ot), mert az égboltot nem mindig sikerült összepontoznom, ha nagy üres tér volt felettem.
Azért kérdezem, mert most vettem egy Nikon 10-24-et, arra várok, hogy ne essen az eső, az udvaron megkeressem a nodális pontját és készítsek néhány próbaképet....
Igen, ezzel tisztában is vagyok. Látom azokat a panorámákat, amit itt lőttök, és csak nézek bután, hogy ezt hooogy? :) Biztos is voltam benne, hogy ez nem pár hét, sőt pár hónap tapasztalata, hanem inkább éveké.
Abban reménykedem, hogyha jól elkészítettem a helyszínen a képeket (tehát megvan a szükséges átfedés, élesek, jól exponáltak, stb), akkor az összerakásba már ráérek utólag beletanulni. Leginkább a helyszínen tudom ezt most elk*rni, azt hiszem. Raw-ban fogok lőni exposorozatot, manuál fókusz, szűk rekesz, stb stb, aztán a többi már remélhetőleg a gép előtt dől el.
Azért kezdtem csak el most a szoftveres részét próbálgatni, hogy mégis legyen valami rálátásom a működésére. Például tegnap baromira örültem, hogy az üres falamon itt-ott találtam egy-egy hibát, különben sokszor nem tudtam volna elegendő kontroll pontot találni. Gondolom így már csak 999 buktató van előttem :)
nem akarlak elkeseríteni de itt még gyakorlatilag senkiből nem lett 1 hét alatt panorámafotós.
Persze lehet csinálni képet piszok gyorsan, elméleti alapok és gyakorlat nélkül csak kérdés, hogy milyen lesz. És nem arra gondolok, hogy nem tudsz kiexponálni egy képet (megnéztem a képeidet, tudom, hogy tudsz fotózni) hanem arra hogy 1000 meg 1 buktató, trükk, megoldás van. Persze ne add fel, de azért ez nem ilyen egyszerű
Egyelőre azt sem tudom, hogy lesz ebből a vagon képből egyszer gömb, csak betöltöttem a képeket, és elkezdtem szorgosan kontroll pontokat definiálni. De hogy ő majd rájön-e magától, és ha nem, mit kell beállítanom, meg hogy kimenetnél mit kell majd megadnom, az majd a jövő zenéje :)
Van teljesen automata üzemmódja is, lehet, hogy nálad valami nincs rendesen beállítva. Kontrollpontozónak és a pan-o-matic-ot állítanám be a helyedben, egészen szépen dolgozik.
Hú, hát ilyen képről egyelőre álmodni sem merek :)
Tegnap elkezdtem próbálgatni a Hugint, de miután nem találtam automata opciót, kézzel állítottam be egy csillió kontroll pontot egy vagon képen. Úgy éjjel 1/2 3 körül lebiccent a fejem, úgyhogy végeredményről még nem tudok beszámolni :)
Lehet, hogy a Ptguival több szerencsével járok, csak az még nincs meg.
szappi nekem könnyű volt mert jöttek az ikrek: itt :)
én azt mondom v_sanya technikájával lődd meg az üres helységet majd az állvány elmozdítása nélkül az embert lődd meg mind1 hogy hol van a kamerával foroghatsz billenthetsz lényeg hogy egész alakot lőjél.
A ptgui-ba összerakod a panot amit kirenderelsz aztán az emberes képeket kézzel odailleszted ahol lennie kell majd az eredeti képeket kikapcsolva kirendereled az embereseket "Individual layer only" módban és PS-ben kis kézimunkával össze painteled. De biztos kapsz még jobb ötleteket mástól én csak most próbálkozok ezekkel a dolgokkal.
Nekem Sigma 10-20-m van és én 8+4+4+nadirt készítek. Tehát 8kép 45 fokonként, majd 45fokban döntve le és fel 4-4 kép (90 fokonként) és végül kézből a nadir. Mindig expó sorozat, és ha extrémek a fényviszonyok pl. ablakok, akkor a 8 vízszinteset megismétlem úgy hogy az ablakokra mérem a fényt.
Köszönöm. Nekiállok tesztképeket lőni, és kipróbálom a PTGUI/HUGIN kettőst. Hogy szebb legyen a dolog, a 10-20-at csak kölcsönbe kapom majd a fotózás előtt 1-2 nappal :)
Tudom, hogy nagyon illetlen dolog ilyen primkó kérdésekkel belefofátlankodni egy fórumba, de egyszerűen nincs már időm végigböngészni a netet. Ezúton is köszönöm a türelmeteket!
Én a minap készítettem olyan felvételt, ahol körben ültek emberek. 6 kép vízszintesen, + alja és teteje és a PTGUI összerakta szépen. Kicsit kellett Photoshopban maszkolni (mert persze valamelyikük bemozdult), de 1 perces munka volt.
Neked még jobb a helyzeted, mert be tudjátok lőni, hogy hova kell állni a szereplőnek. Elvileg elegendő a 6 kép.
Magyarul 6+6+2 kép, ha jól értem. Gömbpano fejem van, sőt be tudom fogni vízszintesen is a gépet, nem csak portré állásban, bár nem tudom jobban járok-e úgy.
Az összerakás volt az egyik kérdésem :) Ajánljatok valamit, ami Nektek bevált légyszi. Ha mondjuk nem paracssorból kell programozni, hanem kicsit "adja magát" a kezelése, az nem lenne rossz :)
Az a baj, hogy a nappaliban (gondolom, az a legnagyobb) furán fog kinézni mosogatás közben. Hát még autómosás közben. :)
Szerintem 10 mm-en 6 képből megvan a 360 fok. aztán egyet le és egyet fel. Így egy lendülettel le tudod fotózni és maszkolgatni legfeljebb a széleken kell egy keveset.
gömbpanorámához is van fejed? vagy sima "panoráma" fejed van csak?
Hogy fogsz a nodál pont körül forogni? A buktatók nem az objektíve torzításából adódnak hanem ebből!
Szóval alapjába véve ez (gömbpanorámás) egy rettenetesen egyszerű dolog de itt 3 sorba senki sem fog tudni megtanítani rá. Elég sok mindenre kéne figyelni, elég sok apró trükkje van a fotózásnak és az utómunkának is.
Nagy átfedésből baj nem lehet. Mivel akarod összerakni?
Jogos. Olyan helyeket fogunk kitalálni, ahol a lány egy képbe belefér.
Úgy képzelem, hogy először meglövöm a teljes panorámát, hogy a fényviszonyok minnél kevésbé változzanak, aztán külön-külön az egyes jeleneteket lefotózom. Ha csak az embert kell átmaszkolni a kész panorámára, nem lehet akkora szívás, vagy igen? Persze itt jöhetnek a buktatók, hogy az obi torzít, a kész gömb meg már korrigálva van a program által (?), ezt nem tudom.
A 3 sor az egyébként fölfele 45 fokban, vízszintesen, és lefelé 45-ben, plusz az alsó és fölső képek, igaz? Ha túl nagy az átfedés abból baj nem lehet, ugye?