Nagyon finoman húzta neki, az tény. Ugyanakkor az átkapcsolásokkor elég furcsa rángatás volt.
Más:
Most hogy is van ez? Eddig az volt a trend, hogy startos vonatot csak startos mv viheti. Ebből volt pár éve a botrány is a 17-el. Utolsó infóm szerint a vezér úr már nem startos.
Bár nem magyarázat, de az egésznek a Nohab volt az oka, ami kb azzal a +13-mal érkezett Füredre.
Persze ettől még előbb kellett volna elengedni, mert így legjobb esetben almádiban tudták előztetni, tehát ki tudja mennyi lett pluszban a késése.
A sztori ma lesz érdekesebb, mert végig viszi a Nohab a 19701-et, de ha a tegnapi teljesítményét nyújtja, akkor lehet, tényleg gyorsabb lesz a mindenhol megállló Flirt...
Az alábbi történetnek van vajon értelmes magyarázata?
Balatonfüreden Budapest felé 20:18-kor (7 perc késéssel) elindították a 19741-es személyvonatot úgy, hogy az előtte esedékes három helyen megálló 19701-es IC - élén a V63 004 géppel - fékpróbája már megvolt, és készen állt a rajtra. Így az 3 perccel a Katica után (13 perc késéssel) startolt Budapest felé...
Ennél nagyobb bajnak tűnik, hogy a 020 menetdinamikája is olyan volt az estin, hogy a laza menetrend és a kevés utas mellett is bőven 10+ felett szedett össze Füredig az összesen 7 kocsival.
Igazán vihetett volna Füredig vissza vonatot is,nem értem miért nem engedték úgy. Mióta van retró 7 vége a 424-es messze a legnépszerűbb esemény. Amúgy már több kocsit is hozhatott volna mivel pupig volt a 6-7 kocsi. Az ilyen járaton nem értem miért spórolnak.
meg még ott van a 2112 Fehérváron...vagy ő nem játszik?
más:
kíváncsi vagyok, hány kocsis lesz a gőzösös vonat, mert tuti fullon lesz, ráadásként ott lesz Tapolcán a csatlakozó keszthelyi személy az ABb-vel, szólóban kiadva, izgi lesz
Megjegyzem, a 90-es évek elején elég rendszeresen utaztam úgy, hogy a Budapest-Zalaegerszeg (és vissza) gyorsokat Ukk és Székesfehérvár között M62+M41 sőt M61+M41 vitte, szóval tulajdonképpen valamilyen szinten ez is retró.
Érvényes-e még az a feszültség alá helyezéskor kiadott rendelkezés, amely - Flirt motorvonatban megadott egységben - szabályozta, hány villamos vontatójármű lehet üzemben Szabadbattyán-Balatonfüred között? (Arra gondolok, ami a 43x szériát 2 Flirttel, a többi villanymozdonyt 4 Flirttel tette egyenértékűvé)
Vagy nem fér bele (időben/üzemanyagban/szolgálati órában/pénzben) a kitérő és ezért nem vihet páratlan vonatot, vagy más okból nem vihet páratlan vonatot és ezért nem kell megtennie a kitérőt. Gondolom én...
A MÁV szerint Németországban pályamunkálatok miatt jelentősen kerülnie kellett volna, ami nem érte meg időben a szervezőnek. A DB oldalán ilyen mértékű lezárást azonban én nem találtam....
Minden csak akarat kérdése. A szakértelem meg olcsó bolsevista trükk.
Esetleg a 70-esen nincs is lehetőség fordításra és a menetrend kiszerkesztésekor ezt így is veszik figyelembe. Amikor meg egy közszolgáltatásban részt vevő, menetrend szerint(?) közlekedő vonatot továbbít, akkor nem árt, ha tud menni.
Egyébként lehet, hogy pont emiatt nem visz visszafele is vonatot. Talán úgy számoltak, hogy nem fér bele a celldömölki kitérő.
Ott van Tapolcán a fordítókorong,két éve még használták,mi olyan nagy baja lehet amit évek óta nem tudnak megcsinálni,hogy legalább egy évben 2-3 alkalommal lehessen használni. Ennyire jól megy a máv-nak hogy inkább elküldi a mozdonyt Celldömölkre megfordulni mintsem hogy megcsinálják azt a fordítókorongot???
idén nyáron vasárnap este 18:30 körül van/volt szinkron csörgő/hörgő? + rengeteg haberstadti kocsi utas nélkül Révfülöpön.. Tapolca irányába indult tovább
Egyébként az az egész Nohabos Kék hullámos táblázat elégé ellett rontva.Félre vezető és értelmezhetetlen lealább is a második táblázat.(rossz menetred és rossz vonat számok).
Egy nagy táblázat kellet volna.Így meg ketté lett osztva.Mert a Déli-Füred is és a Füred-Tapolca is külön van megadva.Csak hogy egy vonatról van szó.🤔
Bizom benne hogy a többi megadott dologba nincsen semmi buktató.
Egyébként szerintem a kínálatra nem lehet panasz.😀😀😀
Valóban. A Budapest-Balatonfüred szakaszban ezt írják: "Szombaton Budapest felé, és vasárnap Balatonfüred felé az eredeti színére visszafestett V63 004 fogja vontatni a vonatot a villamosított szakaszon." Erre alatta a táblázatban a 19701-es élére szombaton Budapest felé az M61 020 van beírva...
Vissza felé Szombathelyre megy(19608).De arra már a zöld Nohab van írva.
Csak hogy ez a szerelvény van beforgatva Füred felé ahová szintén a zöld Nohab van írva (19775-19784).Csak azt nem értem hogy ha vissza ér Tapolcára akkor ott ráakad a két púpos Keszthelyig(19613)?
Budapest – Balatonfüred pontnál a második táblázat (Balatonfüred-Budapest) első oszlopában a vonatszám IC 19700, de a menetrend kb. az 1973 Tekergő (ami nem megy a Délibe).
Keszthely – Tapolca – Szombathely pontnál szerepel, hogy "A vonalon szintén forgalomba áll az öttengelyes magyar motorkocsi, az ABbmot, mely mindkét nap Keszthely és Tapolca közt teljesít egy vonatpárt önállóan.", de a táblázatokban nem szerepel.
· Frissítés: A 19702-es számú tapolcai Kék Hullám InterCity 32 perces késéssel elindult Balatonrendes megállóhelyről, a rendőri intézkedés után. A vonatközlekedés ismét lehetséges Révfülöp és Badacsonytomaj állomások között. A Déli pályaudvarra tartó 19705-ös számú Kék Hullám InterCity a várakozás miatt 33 perc késéssel folytatta útját.---------------------
- Előzmény: Az észak-balatoni vonalon átmenetileg nem közlekedhetnek a vonatok Révfülöp és Badacsonytomaj között. A Déli pályaudvarról Tapolcára 9:05-kor elindult 19702-es számú Kék Hullám InterCity várakozik Balatonrendesnél, rendőrségi intézkedés miatt. Várakozik a Tapolcáról a Délibe tartó 19705-ös számú Kék Hullám IC is, késve közelekenek.
❗ Az észak-balatoni vonalon átmenetileg nem közlekedhetnek a vonatok Révfülöp és Badacsonytomaj között. A Déli pályaudvarról Tapolcára 9:05-kor elindult 19702-es számú Kék Hullám InterCity várakozik Balatonrendesnél, rendőrségi intézkedés miatt. Várakozik a Tapolcáról a Délibe tartó 19705-ös számú Kék Hullám IC is, késve közelekenek.
Kis segítséget kérnék a Katica IR-kel kapcsolatban. Létezik az, hogy egy egységgel közlekednek? (Vonatösszeállítás máv oldala szerint igen)
Ha igen akkor inkább másik járatot nézek, mert el tudom képzelni mi lehet rajta. Nem használom napi szinten a vonalat egyébként, csak közeljövőben terveznék utazni.
Milyen formában gondolnád, mert ugye Sopronnak csak IC kocsijai vannak, illetve nagyon plusz mozdonya sincs, sajnos kihaló félben vannak a mozdonyok is!
Lehet, hogy nagyot tévedek, de az a véleményem, hogy a KékHullámok mai közlekedési, menetrendi rendjének változtatásával nem kevés Füred - Tapolca közötti célpontra és viszont, onnan felfelé utazó utasától szabadulna meg sikeresen. Ha ez lenne a végső cél, csak rajta. Nyilván ezzel csak csökkenne
a zsúfoltság és jelentősen növekedne a megmaradó utasok komfort-érzése ezeken a szerelvényeken.
Ha már a javaslatokról volt itt szó, egy régi gondolatom az, hogy a MÁV igazán lehozhatna egy adag InterPicit a Füred-Tapolca személyekre, ez hatalmas minőségi ugrás lenne.
A páratlan Vízipók gépe a csonkában várja az érkező párost, nem kell miatta átjárót zárni. Ugyanígy van a Kék Hullámnál is, nagyrészt csak az aszófői oldalon van tolatási mozgás.
Mivel a Vizipok gepenek is at kell menni a vonat masik oldalara, meg a tapolcai szemelyenek is, ha nem dupla Bz motoros, szoval ez kb.p megfelel egy gepcserenek. Nyugodtan mehetne tovabb a Vizipok. Nem ez a baj, Csorgo nincs.
Nem is azt írtam, hogy 30 percenként egy. Ez akkor probléma, ha az átszállás biztosítva van, mert egyébként azért szét lehet húzni. És annak is van előnye, mert az sem feltétlen jó, ha pár perc különbséggel elmegy két vonat, aztán közel két óráig semmi.
Ez azért nem csak egy osztás művelet, hogy aszongya 120-ban a 4 az 30. És fél óránként nem akarnak ennyit megtenni ezek a vasutasék. Itt ugyanabban a 20(?) percben kéne megcsinálni mind a négyet, nem?
Hát nem tudom. Két óránként négy gépcsere vállalhatatlan?
Akkor itt egy másik nagy mi lenne ha: ha már Alsóörsön úgyis 10 percet áll a vízipók, akkor az állás helyett AKÁR lehetne ott is a gépcsere.
Persze ahhoz jó lett volna ha megmaradt volna legalább még egy-két vágány... meg gondolom plusz személyzet kellene oda is, talán mostanában ez a nehezebb.
A Vízipók tapolcai meghosszabbítása tovább növelné a gépcserék számát, ami vállalhatatlan. Amíg ketté van vágva a vonal a vontatási nemek tekintetében, addig adottak maradnak bizonyos megkötések.
Éppenséggel olyan még nem volt, hanem egy vagy két megállóhelyet hagyott volna ki.
Többször is felvetettük már ezt a témát.
A jó megoldás talán az lenne, ha a kék hullám valóban csak a nagyobb helyeken állna meg, de a Vízipók meg lenne hosszabbítva Tapolcáig. A kettőt pedig úgy hangolni, hogy át is lehessen szállni pl. Füreden, aki bevállalja az átszállást a gyorsabb eljutásért. Természetesen így a Füred-Tapolca személyekre ezen felül nem lenne már szükség.
Mennyire lenne megoldható az, hogy a Kék Hullám rendes IC-ként csak a nagyobb állomásokon állna meg, és a Tapolcai személyek pedig, akár sűrűbben, mindenhol megállnak?
Bár nem vagyok szakértő a témában, de én magam is azt tapasztaltam, hogy jelenleg elég furcsa a kínálat Tapolca felé. Mennyire lenne megoldható az, hogy a Kék Hullám rendes IC-ként csak a nagyobb állomásokon állna meg, és a Tapolcai személyek pedig, akár sűrűbben, mindenhol megállnak?
Továbbra is értelmetlen a felvetés, semmi szükség egymás után néhány percre közlekedő vonatokra, még úgy sem, hogy az egyik kihagyja a kisebb megállókat (azt már nem is említem, ki lenne a célközönség, mivel Fehérvár és Füred között mindenhol megállós, Füredtől szaladós vonatra, de még sorolhatnám a problémákat...) Ez egy átgondolatlan ötlet.
Plusz amire még nem gondolsz, az, hogy Balatonfüreden egy ilyen egyszerre négy vonatot érintő gépcsere sem megoldható.
A Tapolca-Balatonfüred személyvonatokat Zánka-Köveskálnál vagy Révfölöpön, a Kék hullámokat pedig Badacsonytomajon vagy Badacsonytördemic-Szigligetnél.
Gép a 101-esről jöhetne a villamositas után. -Lesz, ami tud majd jönni onnan? A 108-ason tartósan vágányzár van, ha vége lesz, akkor a visszaálló Debrecen-Balmazújváros szakasz járműigényén felül elvileg új struktúra lesz, Egerig menő vonatokkal, meg némi hortobágyi sűrítéssel - ezek nem viszik el teljesen az ott felszabaduló járműveket?
A Kék hullám nem a Katica előtt, hanem mögött halad, ezért a Katicának nem kell átugrania. A Katica hamarabb érkezik Budapestről Balatonfüredre, és hamarabb is indulna tovább. Balatonfüredről a Katica pár percel korábban indulna tovább a Kék hullámnál, Tapolcára pedig kb. 20 perccel korábban érkezne a Katica, mint a Kék hullám.
Visszafelé Tapolcáról a Katica kb. 20 perccel később indulna a Kék hullámnál, Balatonfüredről néhány perccel a Kék hullám után indulna tovább, Székesfehérvárról pedig kb. 15 perccel később indulna később a Katica a Kék hullámnál, tehát szintén nem kell átugrania a Katicának a Kék hullámot.
Nem gondolkodott semmin. A gyorsvonati megállású "Katicának" is valahol at kellene ugornia az előtte haladó Kék hullámot, illetve az is ki volt már ezerszer tárgyalva, hogy miért maradt pont az a két megálló ki a menetrendjéből (amiknek hétköznap délelőtt tulajdonképpen van közvetlen, igaz nem meghirdetett, kapcsolata a nevezett helyekkel).
Sziasztok! A 29-es mostani menetrendjével soka hiba van, ezért véleményem szerint a következő dolgokat kéne rajta változtatni:
- A Katica interrégiókat meg kéne hosszabbítani Tapolcáig. Balatonfüred és Tapolca között csak Balatonakali-Dörgicsén, Zánka-Erzsébettábornál, Zánka-Köveskálnál, Révfülöpön, Badacsonytomajon és Badacsonyban állnának meg. Emellett nem Flirtökkel, hanem rendes távolsági kocsikkal kéne járniuk. Vállalhatatlan ugyanis, hogy Balatonfüred és Tapolca között szinte nincs is gyorsvonati megállási rendű vonat.
- A Kék hullámoknak meg kéne állniuk Szepezdfürdőn és Badacsonyörsön is. Abszurd, hogy ennek a két megállónak lényegében nincs követlen kapcsolata Balatonalmádival, Székesfehérvárral és Budapesttel. Emellett meg kéne állniuk Szabadbattyánban is, hogy a 30-as vonalra/vonalról történő átszálláshoz ne kelljen Székesfehérvárig elutazni - persze ez esetben a 30-as vonal vonatainak is meg kéne állniuk Szabadbattyánban.
- A Vizipókoknak és a 19710-es Bagolyvonatnak szintén meg kéne állniuk Szabadbattyánban, ugyancsak a 30-as vonalra/vonalról történő átszállás miatt.
- A Bagolyvonatoknak Székesfehérvás és Balatonakarattya között is meg kéne állniuk mindenhol, hiszen más lehetőség nincsen a vasúti közlekedésre ebben az időszakban az érintett állomásokon.
- A Balatonfüred és Tapolca közötti személyvonatoknak meg kéne állniuk minden állomáson és megállóhelyen, nem kéne kihagyniuk Zánka-Erzsébettábort, Badacsonylábdihegyet, illetve a 19782-esnek Nemesgulács-Kisapátit sem. Abszurd, hogy ezeken a megállóhelyeken csak a Kék hullámok állnak meg. Akár össze is vonhatnák a Balatonfüred-Tapolca személyvonatokat a Vizipókokkal.
- A Záhonyból érkező Tekergő expresszt meg kéne hosszabbítani Tapolcáig. Emellett a Záhonyból és a Szolnokról ékező Tekergőnek meg kéne állniuk mind a 4 Velencei-tó parti állomáson, illetve Balatonakartattya és Tapolca között minden állomáson és megállóhelyen annak érdekében, hogy ne kelljen átszállniuk a távolról érkező nyaralóknak, valamint szintén a 30-as vonal/vonalról történő átszállás miatt Szabadbattyánban is meg kéne állniuk.
- Minden vonatnak (nem csak a 29-es vonaliaknak) meg kéne állnia Érden. Abszurd, hogy egy 70 ezres megyei jogú városban nem áll meg a vonatok jelentős része.
Az inkább csak munkakör módosítás volt. Ugyanis azok a srácok, akik anno vele egy képzésben vették részt, már évek óta mozdonyvezetőként dolgoznak, ami csak a típusismereteken és a munkaköri besorolás módosításán múlt.
Róluk írtam, 2014-ben vizsgázott az első motorvonat-vezető hölgy, akiknek dízel-villany kategóriája és ebből adódóan Desiro típusismerete is volt és jártak nyaranta a 29-sen a Katicákkal.
Ritkán esik szó olyan esetről, amikor a vonat azért késik, mert a mozdonyvezető nem mer menni, emellett esetleg elképesztő fékutakat is produkál. Ennek lehet az oka hibás példamutatás is.
Szép napot mindenkinek! Nincs esetleg infója valakinek arról, hogy mi lett a sorsa a tavaszi, peron és állomásfelújítós tendernek? Nekem úgy jött le, hogy Füredre egy extra aluljárót terveznek. A meghirdetése óta azonban egy árva hír sincs róla.
Ne kérj bocsánatot, teljesen igazad van. Lángok valószínűleg nem voltak, csak velem még nem fordult elő hogy megáll a vonat és az ablakon kinézve füstöt látok :D
A Kék Hullamok megint eltűnnek a térkpröl Tapolca felé Akali, Bp. felé kb. Kenese környékén, majusban mar volt ilyen hiba a sebesekkel. Jó lenne ha valaki olvasná illetékes és szólna...
A Helikon meg Sümeg környéken Kaposvar irányába...
Komolyan, ez már nevetséges, el kell kezdeni kiszámlázni az átjárós balesetek után a teljes üzemi kárt az idiótáknak... talán ha vinnék a házat a feje felől, jobban átgondolná, megéri-e sietni...
A Flirt3-nak nem csak deszkapados verziója van, hanem távolsági forgalomba való is. Ez csak megrendelés kérdése. Ettől függetlenül kellene új villanygép, legfeljebb nem annyi.
Még 100 darab elővárosi Flirt, 50-60 darab távolsági, plusz 50-60 Vectron sokmindent megoldana. Leginkább azt, hogy a fecske förmedvényeket el lehessen felejteni örökre.
Nem teljesen értem én sem, de Szolnokon halomra állnak a kívűlről jó allapotban, sok esetben friss festesű szilik, akár Fecske is... egyre több a vonat egyre kevesebb géppel...
Lehet, hogy ugy gondoljak, hogy 40 Kiss beáll, akkor 40 Szili mínusz?
a flirtek meg a metró kényelmű KISS-ek a nyomukba se érnek
A magyar Flirtek meg KISS-ek elővárosi használatra van kialakítva. Ha dedikáltan távolságira vagy IC-re veszik, akkor nyilván nem ezekkel a deszkaülésekkel jön. Lásd még: Westbahn KISS-ek.
Csomó IC kocsi van még, amiket valamivel el kéne húzni, és a flirtek meg a metró kényelmű KISS-ek a nyomukba se érnek. Ez lett volna végre egy értelmes, és valamire való jármű beszerzés.
Elméletileg nem javíthatatlan.. a kanizsai bakra tolás súlyosabb volt, mint ez.. kérdés az, hogy meg akarják-e csinálni.. de szerintem aki akar mehet a Szent misére..úgy gondolom.
Na faxa, ezt a vonatot amikor kitalálták már akkor mondtam hogy ez így eléggé elbaxott 17 kilométer miatt gépcsere, majd szerelvénymenetben Zánkára ahová ez miatt 2 embernek Tapolcáról le kell menni oda hogy ellenőrizzék a vissza induló Tekergő vonatot!
Ezt írta valaki a facen, szó szerint idezem, nem én mondom.
egyszerűen túltolatott a biztonsági határjelzőn a 081-es, majdnem felvágta a váltót, ami a behaladó 232-esnek és vonatának állt, megállt, majd feloldotta a féket és a behaladó 232-es visszalökte az állomásra a 081-est. A képek alapján viszonylag biztos vagyok, hogy a vonatok mozgását illetően ez történt. Hogy a tényleges mulasztást ki követte el, azt nem tudom.
Úgy néz ki a képekről hogy nem pont szemben érték egymást, hanem az ütközők egymás mellett elcsusztak, és egymás testét találták el. Ez magyarazna a fokeret sérülést.
Viszont a két mozdony két külön vágányon áll, se váltó felvagas, se siklas... Addig még oké lenne hogy a tolató jött a harmasrol, a pók még jött a negyesre, és pont a váltón, némi szögben csattantak, de hogy maradhatott mindegyike a saját sínen, hogy állt a váltó.?
Sziasztok, kék hullám kocsi összeállítást tud írni valaki, Furedrol Tapolca irányába. Nekem az lenne a lényeg, hogy melyik irányba van a modony mögött a lehúzhatós ablakos kocsi....
sziasztok. arról van esetleg info, hogy hogyan lehet ilyen közvetlen kocsira venni jegyet végig, ami a Kék Hullámmal jön le Füredig, onnan a Tekergővel Tapolcáig szombaton? A máv appban csak vagy a Kék hullámra tudok venni végig (vagy Füredig). A Tekergőre meg nincs is jegy Pesttől és Füredtől is csak olyat tudok venni, ami nem hejjegyes. Voltam pénztárnál is, ott sem tudtak többet mondani (B.Máriafürdő), illetve a MÁV-direkten is próbálkoztam, de ők sem rendelkeztek eddig több infóval. Köszi, ha valaki tud segíteni.
Épp olyan világban, korban, (a 60 - as években) voltam "teenager", amikor Magyarországra megérkezett,
de szó-szerint a "Liverpool" -i zene. Na nem éppen a Beatles, vagy a Rolling Stones, de például (talántán
onnan elsőként) a Spencer Davis Group fizikai valóságban, teljes életnagyságban. A Kisstadionban került
sor a koncertre. A belépőjegyek természetesen, már jóval a koncert előtt elfogytak, mert persze őrületes érdeklődés előzte meg. Szerencsés voltam, mert idősebb testvérem és barátai nekem is szereztek jegyet
és együtt mentünk ki a Népstadion mellé megnézni és meghallgatni a bandát. Máid jól emlékszem, hogy
amikor a Thököly úton leszálltunk a 7 - es buszról és sétáltunk a stadion felé vezető szűk, kis utcán, még-csak nem is volt közel a stadion de már szembe jött, vagy ha úgy tetszik poroszkált két lovasrendőr, akik
maguk között vezetőszárra (szíjra) kötve tereltek, egy hozzám nagyon hasonló korú srácot, aki már akkor
jóval a koncert előtt szó szerint véresre vert fejjel - felsőtesttel volt kénytelen, a két rendőrló között futva haladni. De még az inge is egy totál vérfürdő volt. Ott, akkor szembesültem először azzal, amiről itt írtál.
Ma, 70 - egynéhány évesen sem kívánom magamnak, hogy ehhez foghatóval kelljen szembesülnöm. De
azért még annyit, hogy nem is olyan régen, a Móricz Zs. körtér mellett volt szerencsém belesutni valami
ilyen rendőri brutalitássba, amikor a járdán sétálva, egy ott - szabálytalanul kerékpározó leányt (aki nem lehetett több, mint 18-20 éves) két megtermett rendőr kiterített egy, a járda mellett, az úttastan parkoló rendőrségi Skoea motorházán és szemmel láthatóan (legalábbis ők ketten) egész jólé szórakoztak a saját
önnön cselekedetükön. Mi (járókelők), meg csak álltunk és bámultunk, némileg lebénulva a látványtól. És hirtelen "deja vu" érzésem támadt, úgy jó 60 év távéatából.
Rendőrök a helyszínen behugyozásig ne verhessenek el senkit. Akkor sem, ha az adott esetben az elkövető megérdemelné. Mert ha ezt büntetlenül megtehetnék, akkor semmi garancia nincs arra, hogy nem tennék meg akkor is, ha nem jogos, csak épp olyanjuk van. És nem szeretnék olyan világban élni.
Én abban nőttem föl hogy egy fiatal alapból gyanus volt és igzoltatni kellett...főleg éjszaka pláne autóval,hátha még tele is ültük.
De meg sem fordult volna a fejemben hogy igyak,ne kössek biztövet stb. ... most+ alapjog hogy úgy közlekednek a piroson az autók mintha kötelező lenne. Arról pedig hogy a közösségi utazáskor--főleg az agyon védett kisebbség--mit művel...hát kritikán aluli.
Nem vagyok nagy utazó de 90%-ban találkozok olyannal hogy ordítanak,kötözködnek,rágyújt egyszerűen mert az neki jár..
Akik nyomkodják a plusszokat gondolom az alap elgondolással érthetnek egyet,amivel egyet is lehet,de ha 1-1 cirkusz utáni eljárást amikor még a rendőröket is betámadják és erről írsz ilyen véleményt annak kívánom hogy akadjon+ egy nagycsaláddal és tapasztalja+ hogy kik miatt mit írt... csak hogy ne egy burokból legyen véleménye...
Ezeknek a modern kocsiknak karcsú az akkumulátor kapacitása ehhez (nem csak nálunk). Külső energiaellátás hiányában csak minimális funkciók működnek, mint ajtóvezérlés, szükségvilágítás..
Kihullik egy déli parti traxx, lemondjuk az északi partot akkor.
"❌A Déli pályaudvarról Balatonfüredre 17:30-kor és a Balatonfüredről a Délibe 20:23-kor induló Vízipók InterRégió vonatok (19726, 19721) nem közlekednek járműhiba miatt.
ℹ A Déli pályaudvarról Balatonfüredre 20:30-kor induló Katica InterRégió vonattal (19738) utazhatnak az utasok."
Ott lett volna a 19056 mint lehetőség, de ugye ez logikusabb...
Gondolom van oka hogy így találták ki, de ha a kocsinak is van saját akksija, akkor legalább a ventiláció mehetne arról, ha a hűtés nem is. Már ha nincs nyitható ablak.
Semmi gond. Helyette olyan világban élsz, ahol bárki behugyozásig verheti a jegyvizsgálót, akárkit. És felfüggesztett, vagy néhány év esetleges wellness a vége. Jó így , tényleg.
Rendőrök a helyszínen behugyozásig ne verhessenek el senkit. Akkor sem, ha az adott esetben az elkövető megérdemelné. Mert ha ezt büntetlenül megtehetnék, akkor semmi garancia nincs arra, hogy nem tennék meg akkor is, ha nem jogos, csak épp olyanjuk van. És nem szeretnék olyan világban élni.
Ezt értem, de ez még nem indokolja azt, hogy álló helyzetben, műszaki hiba esetén se legyen lehetőség levegőhöz jutni (azzal pedig már nem is akarom elviccelni a dolgot, hogy milyen messze van a 29-es vonal a 200 km/h-tól).
Ausztriában pl ha a szerelvényben nem minden kocsinak teljesen zárt az ablaka, akkor az alagútban kétvágányú pálya esetén nem lehet szembe vonat, és talán még a végsebessége is csökkentve van.
Biztonsági okokból szoknak le a lehúzható ablakról. Ausztriában pl ha a szerelvényben nem minden kocsinak teljesen zárt az ablaka, akkor az alagútban kétvágányú pálya esetén nem lehet szembe vonat, és talán még a végsebessége is csökkentve van. Most az más kérdés, hogy a karbantartás hiánya miatt nálunk mi hogyan alakul.
Én úgy tudom nagy sebességhez (160+) kell a strukturális tömörség amit nyitható ablakkal nem lehet.
Amúgy ebben az esetben miért nem ment a klíma? A fekve maradt cirmoson a segédüzem is megadta magát? EMIG-en látszott még, MFB megy annélkül is? Én úgy halottam hogy egy motoros gép volt és a motor adta meg magát.
Igen, biztos nyithatóak voltak. Csak állandóan ez a mánia van, hogy senki, sehova. Annak idején én is bemondtam a flirten, hogy leszállni saját felelősségre, vésznyitóval lehet.
Elkezdték a V43-asokra felrakni az ajtózárást, de a 3000-eseken még csak néhányon van (a 19703 is cirmos gép volt), 1000-es gépeken akad már egyre több (papagájokon alapból volt mindig). Ugyanakkor nem jellemző a használatuk (én szeretem ha össze van rakva).
A vezető jegyvizsgálók által használt távzárás esetén pedig ugye a parancs csak a zárás, a zárva tartás nincs olyankor..
Ritka pocsék módon volt ez a helyzet kezelve, ahogyan nem szabadna.
Biztos? Ezeket a hiper szuper IC kocsikat nem lehet központilag nyitni-zárni?
Ilyen esetben nyilván kb 15 perc után levegőt "intéztem" volna én, minden létező gomb megnyomásával, vagy ha kell, kitörésével, ahogy a keletiben is tették.
100+ éven át jól elvolt mindenki olyan kocsikkal, amiknek az ajtajait és ablakait az utasok nyitották ki.
Biztos voltakesetek, hogy valaki mozgó vonatról leszállt, leugrott, vagy ki tudja mit csinált, de ezek egyáltalán nem voltak tömegesek.
A hőhullámokra és a műszaki hibákra meg nyugodtan mérget vehetünk, lesz belőlük bőven.
Mondjuk az, hogy a videón egy feljáróajtó sincs kinyitva, az is triviális.... én, ha az ájulás és a hányás határán vagyok, tuti vésznyitóztam volna, hogy legalább annyi levegőm legyen addig is...
Én még mindig azt mondom, hogy a nyitható ablak nélküli járműket kellene elfelejteni. Műszaki hiba bármikor történhet, a levegő pedig életfeltétel. Arra nem megoldás az, hogy majd utólag elnézést kérünk, illetve megmagyarázzuk.
Csúnya ügy lett belőle... De ha tudjuk, hogy nem fog tovább menni a szerelvény, egy vágány van, mi az hogy nem engedjük az embereket leszállni levegő utánpótlás hiányában?
Szinte ugyanott durrant el nekem a vízvső jó 10 éve, még katica rendszer se volt. Azonnan telefon, és lendületből vissza Csajág, ameddig van levegő.
Ezt a hülye Ondó Gerit meg hagyjuk a baromságaival, össze lehetne őket hazasítani ezzel a vadbarom dornerrel.
A téma ugye úgy jött elő, hogy a Navracsics nyilatkozta minap, hogy ez az egyik álma...
Ami azért több szimpla álomnál, mert EU-s forrásokért felelős miniszter, meg megyei illetőségű, tehát ha valaki tud forrást intézni arra az 5 km-re, akkor az ő.
Az azért igaz, hogy több értelme lenne a szántóföldön kihúzni az 5 km-t, mint a 27-est feltámasztani Csajág-Lepsény között.
Azért alakul már a gép helyzet ma már a "Nagymacska" is beszállt a balatoni közlekedésbe, így már azért jobbnak tűnik a helyzet 301-317, remélem hamarosan a 308-as is újra csatasorba áll!
Ezt ertem, csak mint az abra mutatta, ma a szhelyi csorgo birta, a celli meg nem. Szoval ezekjel a gepekkel okos nem tusz lenni. Es ugye ma meg egy szent villany is lerohadt, ami pedig ugye nem is lehetseges 😉
Vasárnap délután a Tapolcáról 15:38-kor a Déli pályaudvarra elindult Kék Hullám IC (IC 19703) mozdonya Balatonfőkajár felsőnél meghibásodott, egy másik mozdonnyal Polgárdi-Ipartelepek állomásra fogják elvontatni. A Kék Hullám IC utasai Polgárdi-Ipartelepektől a következő Katica InterRégióval (19743) utazhatnak Budapest felé.
A műszaki hibás szerelvény elvontatásáig Polgárdi és Csajág között áll a forgalom, a vonatok várakozásra kényszerülnek, az észak-balatoni vonalon 60-90 perccel megnőhet a menetidő vasárnap este.
Az itteni forgalmisták (tisztelet a kivételnek) nem csak az ésszerűség, de sokszor önmaguk ellenségei is.
A tegnapelőtti alsóörsi 4-es kereszt is ezt bizonyítja. Leírt, szabályozott eset, némi plusz odafigyeléssel, de neeeem, álljon minden plusz negyed órát, az a biztos.
Ha jol tudom a tortenetet, a 310 doglott eloszor, a 324 lett helyette, majd Cellben ele tettek a 308-at, ami aztan meghalt Rendesnel. (Ennyit a legyen Cellben gepcseres javaslatrol 😉) . Revfulopon megcsereltek a ket gepet, a szerelveny egy oraja meg ott allt az 1-esen (veletlenul se a 3-ason, mert akkor lehetne a sok keses miatt kereszt itt is, de nyilvan egyszerubb Zankan/Tomajon varakoztatni plusz negyed orat egy amugy is keso vonatot.) Az utasokat atszallitottak a furedi szemelyre, majd azutan gm lement a 316 Fured fele, gondolom, ez all majd be a fordaba.
Teljesen igazad van, erre van egy jó példa pár éve történt már és pont a 324-es ha jól emlékszem, Balatonfüred előtt megmakacsolja magát, akkor mondta a vezér ha Classic gép lenne olyan nincs hogy nem vinné be Fűtésre, ezzel meg itt rohad mert a számítógép letiltott és várhatja a segítséget!
Én azt mondom ezek után is hogy ennyire nem szarok ezek a Hörgők, igazából Tapolca-Balatonfüred között járnak ami 50 kilométer nagyon hajtani sem kell, és mind a 2 végállomáson van 1 óra pihenő általában nekik! Illetve mindennap van egy gép amely Szombathelyig jön, illetve péntek-szombaton 2 gép!
Nem jól értelmezted a hozzászólást, arról szólt hogy Balatonrendesröl 20 perc alatt be ballagott Révfülöpre és ott "lefeküdt aludni", igazából a probléma az hogy a 310-es Vépig jutott, a 324-es öt segélyezte ezért volt 70 perc késés, de sajnos neki sem sikerült eljutni Balatonfüredig!
valami facebook csoportban láttam valami programfélét, de most nem találok.
Annyit tudok hogy a második hétvégére érkezni fog egy NDK-s Saxonia jellegű szerelvény Berlin-Prágából, zöld DR-kocsikkal, Mitropa étkezővel, ez szombaton beáll Tapolca-Füred között is. Az azért nagyot fog szólni.
Igen, nézem többször a MÁV-honlapját, hogy van két dátum kint egyelőre részletes program nélkül, csupán meglepő volt, hogy két hétre vagyunk a tervezett hétvégétől és még mindig semmi info, de akkor ezek szerint valóban nincs és nem arról van csak szó, hogy elfelejtették frissíteni honlapot. Várok akkor türelmesen, köszi.
Én azt figyeltem meg, hogy a Déliből egyre gyakrabban képtelen elindítani a vonatokat időben. Ezt főleg a reggeli vonatoknál tapasztaltam, amik helyből indulnak. Van hogy be sem tolják indulási időig.
Márpedig más jármű nincs. Ez a dorner féle "csak flirt mehet" agyhalál szerencsére nem is kivitelezhető - de akkor inkább zárják be a vonalat is, mint az legyen.
lehet arról tudni már esetleg bármit, hogy a retró hétvégén melyik vonat lesz gőzössel? idén nem szeretnék lemaradni róla, de egyelőre nem találtam infót még róla.
"Amennyiben a családi kapcsolatok ezt lehetővé teszik," (akadnak azért itt, egyéb kapcsolatok is bőven)
De azt el kell ismerni, hogy nagyon keményen dolgozik a projekten. Ez nyilván nem lehet véletlen műve.
És végül is, ahogy folynak a dolgok, az idő neki dolgozik. És ezzel ő nagyon is tisztában van. Meg azután gondoskodik arról is, hogy megfelelő hátszele legyen. Még itt, ezen a fórumon is - időnklént. És - ahogy
éppen ennél, az észak - Balatoni projektnél is meglátszott - meglátszik, nagyon is tudja, hogy merről fúj
"Azt hiszed lajoska, hogy téged bárki is komolynak ható pozícióba fog tenni ??"
Szerintem pedig pontosan erről van meggyőződve, és nem is alaptalanul. Ez itt ugyanis a korlátlan lehetőségek országa, akárcsak a Vadnyugat volt úgy jó 150 éve. Csak éppen az kb. 150 év előtt volt.
Ilyenkor persze "beszari féreg" dorner lajcsi csak lapítani tud (azért tettem idézőjelbe, mert ő maga írja ezt a szemétdombján a Vitézyről, gyakorlatilag majd belefullad a saját ürülékébe az a marha amiatt, hogy a Vitézy allamtitkár lett - most abba ne menjünk bele, hogy olykor bohókás és hiteltelen ő is). Na de mégis, őszintén. Azt hiszed lajoska, hogy téged bárki is komolynak ható pozícióba fog tenni?? A közlekedési szakma szégyenét??... 🤣
Szia! Köszi az infókat. Ezeknek a javítására látsz valami esélyt még a nyári szezonban? a Polgárdi-ipar Pogárdi közötti egybefüggő 40-es azért elég durva szerintem.
Adta volna magát a helyzet egy négyes keresztre Alsóörsön, de az éppen dolgozó irányítás keresztbe feküdt ennek (noha nem tilos, előnyös, és volt is rá példa).
Jah, csak ezek a hibák hűvösebb időben sem fognak eltűnni. Az egyik már tavaly is megvolt, de mostanra érett meg a lassújelre. Olyan jól mutatnak azok nyomtáv tartó rudak..
19743-on klíma kampó (egyik szekcióban, de épp elég). Tegnap a 003-ason az egész jármű meghibásodás miatt egyáltalán nem volt klíma (célállomáson szolgálatképtelen).
Kéne egy vonat a 19703 elé nyáron, kifejezetten "7", azaz a hét első munkanapját megelőző napokon olyan 16:50 körüli Füredi indulással, feltéve hogy odaérjen a 19716 elé Almádiba.
Erre még lehetne KISS is mutogatásképp, persze ha ennyi rohad le naponta áramirányító túlmelegedés miatt, akkor csak többen lennénk velük is, mint a desirokkal annak idején.
Sziasztok! A Traxx-ok a vonalon történő feltűnése kapcsán kérdezném, hogy innentől a nagyobb tengelyterhelésű villanymozdonyok is feltűnhetnek majd a vonalon hébe-hóba, vagy rájuk továbbra is vonatkozik a korlátozás?
Hozzászólva a FLIRT vitához, az én véleményem mint vasútrajongó utas hogy a FLIRT a kemény ülések ellenére komfortos utazást biztosít.
Háát a mv. kollega sem ezt vitatja,ill. nem ez a lényeg az Ő szemszögéből. :))
Vezér Úr felpattan a szilijére és azt csinál amit akar,ha cigizik cigizik,úgy öltözik ahogy akar nincs szem előtt..VBO-st ugyis előre tudják,gondolom a változásokat sem szereti.. stb. szóval nincs kapcsolatban a fránya utassal,nem kell még azoknak is megfelelni,még véletlenül hozzászólnak. Ennek semmi köze a komfortosságnak. :)))
Azaz igazság hogy szerintem nem egyértelmű Mávon belül sem hogy ezeket a 20-44-es kocsikat hogy kell nevezni, elökerestem egy jó pár éves hivatalos állásfoglalást,
"Ezek a kocsik kétkörös hűtéssel rendelkeznek, van egy levegő hűtő egység és a mennyezeten 4 darab "Sanyo " kazettás beltéri légkondicionáló egység, amelyek műszaki szempontból légjavitó berendezéssel ellátott kocsinak minösül"!
Igazából szerintem ez nem klímás és nem is légjavitós kocsi, én összvér kocsinak nevezném, egy kicsit ilyen is meg olyan is!
Féloff. Ic 1854 ,3. kocsi, időpont : most. Telt ház, az ablakon a felirat: a légjavító berendezés....
Levegőtlenség, több mint 30 fok. A klímát állítólag csak indulás előtt kapcsolták be. Előhűtés ezek szerint semmi. Mindenki legyezi magát. Tényleg sokkal jobb, mint a 25 fokra lehűtött S 10, amiről átszálltunk. Meggyőztél!
Neked nem jön be Flirt, oké, de ez a te szubjektív véleményed. Ettől még az egy jól kitalált, mind felépítés, mind műszaki szempontból, könnyen kezelhető, ergonomikus. A véleményed miatt viszont felnagyítasz valóban előforduló problémákat, pedig azok nem általánosak. Ma pl. belefutottam rossz klímába, de ez nem sűrűn előforduló hiba és rövid úton javításba lett utalva (azt viszont nem értem, hogy két napig miért mentek el így vele a "tisztelt" kollégák...)
A Flirt regionális és elővárosi feladatra kitalált jármű. A Katica szerű vonatok az a szerep, amire való. IC-nek nyilván ezzel a kialakítással nem alkalmas.
Konkrétan ez a 29-es vonal, nem kéne összemosni a más vonalon közlekedő IC vonatokkal, itt olyan "Kék hullám" IC vonat nem volt még 5-6 nem IC kocsi közlekedik IC kocsiként!
Illetve előfordulhat abban a rendkívüli helyzetben ha mondjuk van egy baleset és az utasokat másik szerelvénnyel kell elszállitani, de ez majdnem olyan mint a fehér holló esete!😉
Az InterCity járat sok esetben annyit jelent, hogy 5-6 nem-InterCity kocsi mögé beraknak a végére egy IC kocsit és bumm, kész az InterCity járat.
A legfapadosabb Flirt is alacsonypadlós, légkondicionált és halk. Lehet akármilyen kemény az ülés, ezzel önmagában felülmúlja a MÁV kocsik túlnyomó többségét.
Hozzászólva a FLIRT vitához, az én véleményem mint vasútrajongó utas hogy a FLIRT a kemény ülések ellenére komfortos utazást biztosít. Tény hogy nem túl izgalmas, de valljuk be az itteni átlag nem az IC+, hanem a Halbi, aminél a FLIRT messze kellemesebb utazást biztosít. Igen, az ülések nagyon kemények, és igen, nem erre lett kitalálva, de abszolút megértem hogy sokan miért kedvelik ennyire, mert ha nekem kéne választani a FLIRT vagy egy Halbi, esetleg Fecske között, akkor nem lenne kérdés hogy a FLIRTet választom.
Ezt nem tudom honnan szeded, egyáltalán nem 60-as években gyártott kocsik, hanem nagyon színvonalas IC kocsik járnak pl. a kék hullámokban. Étkező résszel, kerékpárszállítóval (ami nem pakli). Azokhoz képest a FLIRT a fapados kategória.
Épp arra próbálja a figyelmet felhívni, hogy egy TÁVOLSÁGI vonalon nem egy ELŐVÁROSI motorvonatot célszerű járatni.
Ez a hozzászolás sajnos rengeteg elmond a magyar vasútról. Fordítva ülsz a lovon, MÁV dolgozóként neked az elsődleges feladatod az lenne, hogy kiszolgáld az utasközönséget minnél jobb szolgáltatást nyújtva. Sajnos Magyarországon olyan emberek dolgoznak a vasútnál, akiket egy normális országban a vasút közelébe sem engednének, maximum a peronról nézhetnék a mozdonyokat. Hobbisták, akiket abszolút nem érdekel a tényleges szolgáltatás minősége, ők elvannak a langyos vízben ahol kiélik a hobbijukat az 50 éves átlagéletkorú mozdonyfétisükkel a szocializmusban ragadt állami vasútnál. Üljön az ember a 60-as években gyártott, össze-vissza tákolt igénytelen, légkondi nélküli kocsiban 40 fokban, a lényeg hogy számodra nem olyan unalmas a munka. Szomorú.
Hogy lehetséges a 19706-os 85 perc késéssel indult a Déliböl, az oka " vonat műszaki hibája miatti késés"! Amikor ez a szerelvényt a "Bázisról" hozzák át karbantartás után! Ez a szép a dologban!
A műszaki hibák terén érdemes nézni a Mávinform FB felületet. Minden van vonatlemondás "műszaki okok miatt". Múltkor nekem is sikerült, az ajtóvezérlés kattant meg.
1-2 hete kérdeztem rá a Flirtek hibaarányára a topicban és senki nem írta azt, hogy mostanában magasabb lenne. Ami a büdösséget illeti, az szerintem a cserére (vagy legalábbis átkárpitozásra) érett ülésekből áradhat. Ha piszkos klímát akarsz látni, akkor az uzsgyikat javasolnám.
Nekem sokkal kellemesebb utazási élményt adnak a Flirtek akár Siófoktól is, mint az alig működő légjavítójú Balaton/Tópart csodák. A mezítlábas halbikról 35 fokban ne ejtsünk szót. De a Bp-Győr távot is többször végigültem, mindenféle "kínok" nélkül. Hogy egy Traxxot vagy Taut vezetni jobb, azt Ti jobban tudjátok és készséggel el is hiszem. De hogy egy "cilenciumost" jobb lenne, mint egy Flirtet, azt azért elég nehezen tudom elképzelni.
Ha neked ez jön le abból, hogy nem csak szerintem, de sokak szerint kenyelmetlenek (és olykor büdösek is), na meg ugyanúgy fekve tudnak maradni, akkor csak sajnálni tudlak.
Aki szerint ezek IC-nek meg minden távolsági valamire jók, hosszú távra is, az komolyan nem normális. Ha ezek miatt nyomkodják a minuszokat, akkor hajrá, egyáltalán nem tartom az illetőt ép elméjűnek.
Járjon már a helyközi, meg távolsági volán járatokon fővárosi BKK ilyen-olyan busz, csak mert egyesek elvakultan beléjük vannak buzulva :D
...ostobák ezek a svájciak, hogy még mindig ebből rendelnek és nem a mi V43-as és Talent készletünket vásárolják fel..De talán a gigantokkal is jól járnának.
Az utóbbi x. évben annyi előrelépés történt nála, hogy legalább a flirt topicot nem írja tele..Egyébként annak idején a "műanyag fosnak" 10 év élettartamot prognosztizált..
A 2437 munkanapokon szerintem sosem volt KISS. Hacsak nem valami operatív kavarás miatt. Ugyanez fordítva igaz a 2439-re. Azon nagyon rég nem ment mozdonyos. Kivéve ha annak valami renndkívüli oka volt.
Ha estig nem csinál semmit a szerelvény, akkor olyan nagy problémát szerintem nem okoz a körüljárás. Emlékeim szerint pedig ennél a vonatpárnál nincs meghirdetve sem a kerékpár, sem az emelő.
A baj abból szokott lenni, ha a modern motorvonat fordája nem hatékony. Hogy pl. össz 2 vonat helyett miért nem egész nap pörgős sorba került. Meg miért nem végre a 100a-ra, 120a-ra, stb. áll be, mikor ott napközben is megy a Bmx, Fecske, stb.
Véleményem szerint amíg nem jut mindenhova motorvonat, addig vannak olyan szerelvények, amelyeket vétek lenne lecserélni más kárára. Hogy ne legyek teljesen OFF, ilyen pl. a 40-esen a 4019, vagy télen a 4120 - 4117. Kb. ennyi az egész napos munkájuk. Ellenben péntek estétől vasárnapig lehet erősíteni velük a 29-es vonatait is. Egyébként ez a 2437-essel is megesik. Na ugyanezt motorvonattal körülményesebb megcsinálni.
Az ablak egy dolog. Vannak olyan futóműzajok már, hogy az ember csak néz. Az állandóan selejtezett ajtókról és egyéb hibákról nem is beszélve. Volt nap, hogy a Dunántúlon 10 db műanyag fos hiányzott a fordából, szólóban járt, aminek triplában kellett volna. Volt szerencsém hozzá, és az egy, ami maradt, 2 ajtóval kevesebbel kínlódott (mondjuk én pótlépcső nem működése miatt nem zárok le ajtót, de az más történet).
OFF
Nem a korszerű teknikával van bajom, de ezek a járművek hosszú távon minden tekintetben undorítóak. Mindezt azért merem csak elmondani, mert nagyon nem vagyok egyedül ezzel. Sokan mentek el miattuk, és kacsingatnak másfelé, csak ne ezeken kelljen rohadni örökké. Nem az ócskavas forever, de a flirt akkor is egy sz#r.
A derék dolog pedig genetika, egyénfüggő. Van aki pék volt egész életében, és attól ment tönkre mindene, van aki postás, és a térde, lábai. A fodrásznak a kezei, lábai, lehetne sorolni. Nem törvényszerű egyik sem, nem is mindenki megy úgy nyugdíjba, hogy mindene tönkre van. A régebbi idők pályái (van még...) és a korábbi lengéscsillapítás pedig nyilván tett mindenre egy lapáttal.
Az utastéri menetzaj valóban a legkisebb. De kit érdekel, ha büdös van, nincs levegő, az ülések pedig a legkényelmetlenebbek.
És néhányan ezekért vannak betegesen megzavarodva, na meg mostmár a KISS-ekért is, hogy miért nem azok járnak IC-nek, meg hasonlók. Miközben egy metró szerelvény szintje az egész. Járjanak oda, ahova kitalálták. Egy tökös vezérigazgató szerűség kéne csak, aki azt mondaná végre, hosszú távra ezek a szarok NEM.
Nyilván az egyik legkihasználtabb járat, hiszen kb. a legemberibb időben közlekedik.
Viszont a 2. kocsiban nem működött a klíma, horror időjárás volt bent. Azok az utasok pedig (a jegyvizsgáló javaslatára) az elsőben kerestek menedéket, ami viszont 1. osztályú volt.
Nem volt valami szabály, hogy ott még állni sem lehet 2. osztályú jeggyel? Persze ez volt az értelmes megoldás, nincs is ellene kifogásom.
Ami nem egy új keletű probléma, a valóban nem szerencsés konstrukciójú oldalsó ablakok és azok elhasználódása miatt van. De, láss csodát, van már pár jármű, ahol ezeket már újra cserélték és azok ugyanolyan csendesek lettek, mint a "kékek".
Az ontopik vonalon, még így is, járművezetői szempontból a legkényelmesebb járművek. :-)
Egy egész napos Szilizés után úgy száll le az ember, mint akit háromszor kicentrifugáztak, és örül, hogy nem áll be a dereka. Amit fiatalon még nem érzel problémának, az később kamatostul vissza fog ám köszönni.
Azért te sem vagy ám objektív! Csak te a ló másik oldalára esel. :P
Miért lenne gyengébb pont az áramszedő, mint más villamos járműnek? Ne irkáljunk már hülyeséget!
Az egyik legnagyobb darabszámú, legtöbbet futó járműsorozat, teljesen normális az ennek arányában a felmerülő hibák száma is.
Jah, én dolgozom velük a kezdetektől és a lefutott kilométerhez képest korrekt állapotban vannak (a külső esztétikai állapot nem korrelál a műszaki állapottal, az az annak idején elcseszett színválasztás miatt van). Ami nem csoda, hiszen folyamatosan karban vannak tartva, cserélődnek részegységek, forgóvázak stb.
De nem ártana érteni sem hozzá. Az nem a jármű hibája, ha a dolgozó pl. egy egyszerű ajtó hibát nem tud kezelni. Az nem a jármű hibája, ha valaki fakezű és nem megfelelő módon kezeli azt, emiatt pl. laposodás lesz (a csúszásvédelem jó, de nem mindenható, főleg, ha meg akarom b@szni..). De még sorolhatnám.
Van egy telephely, ahonnan ez a hulladékozás, műanyagozás elterjedt, de ez az a telephely, ahol, tisztelet a kivételnek, még kezelni sem tudják rendesen a járművet, olyan hülyeségeket oktatnak egyesek a gyakornokoknak is, hogy az ember haja égnek áll..
Pont a múltkor írta egy győri kolléga, hogy oké az új szín, de a zajtól az éberségi hangját nem hallják már.
De akik full fanok, ezeket úgyse hiszik el.
Nehezen,ja. Nem kell fannak lenni,aztán tényleg kophatnak azok is,de mégis "öltöny-nykkendős" a történet,meg aztán utasként sem zavaró a menetzaj(mondhatnám az egyik legkisebb). A nyavajgókat meg vissza 1-2 hónapra szergejre v. classic csörgőre... ha már nincs gőzös. :))
...amugy dunántúlon már a flirt számít a legaljának...beszarok. :))
"Talán ezt az egy vonatpárat befogott orral kibírják."
Nem az orr befogásáról van szó. Sem szó szerint, sem átvitt értelemben. A friss reggeleken még levegősebb, kellemesebb is lehet, mint a gyakran áporodott levegőjű korszerű elővárosi motorvonaton. ;-)
Off
Azt végképp nem értem, hogy miért lenne baj, ha KISS lenne. Eddig is az volt, kihasznált is volt, ahogy most is az a vonat. Nem késik többet így sem, sőt, amióta nem rángatják át a Keletiből az EC szerelvényeket, szinte pontos is. De a Nyugatiban járhat körbe. Mondjuk az ezres Szili miatt amúgy is járnia kellene. A vezérlőkocsi hiányában azonban nincs a meghirdetett kerékpár és rokkant szállítás. Tehát messze nem csak arról van szó, hogy kell a KISS a Balatonra, és pótolják egy posta ingával.
A flirteknek meglehetősen gyengepont az áramszedő.
De már vártam hogy néhányan a szívükhöz kapjanak, mert szidni merem a szarjaikat 🤣 A pirosak némelyike olyan állapotban van már, hogy némelyik ócskavasat alulmúlja simán. Ja de hát eeeez hihetetlen ám. Csak éppen nem te dolgozol velük.
Ez a hulladékozás nagyon beakadt nálad. Gondolom a szent kiskanál szili sosem szakított még sehol, és nyilván a műanyag áramszedője volt a szar, véletlenül sem a felsővezetékrendszer karban nem tartása.
- Idén miért dupla dízelek húzzák a Kék hullámokat Füred és Tapolca között? Csörgő-Csörgő, Szergej-Csörgő kombinációkat láttam a Kék hullámokon most hétvégén és még a tartalék vágányon is dupla Csörgő állt, csütörtökön.
- Melyik Vizipókokba van légjavítós Bpmee 20-70 sorozva? Mert mintha nem az összesbe lenne. - Hogyan lehet a Vizipók emelt szintű kocsijába helyjegyet venni?
Székesfehérvárról Balatonfüredre 22:59-kor induló, a Balatonfüredről Székesfehérvárra 01:58-kor és 03:50-kor induló Bagolyvonatok (19758, 19729, 19789) nem közlekednek.
Ezt igy mégis hogy? 1 vonat kimarad, ok, de mind? Személyzet vagy szerelvény hiányzik?
Nem értem, miért jobb minden vonatot lemondani, ott hagyni valahol, shelyett hogy a következő állomáson körüljáratni (30a szakasz), és forduljon vissza onnan. A többit Fehérváron fordítani.
De a 19793 KÉk Hulla valami másért állhatott 46 percet Badacsinytomajon, mint ahogy előtte 19783 (Tp-Bf személy) sem villamosipari okok miatt tart +81-nél...
Jól szét lett verve ma a vonal, és csak most jön az első hőség hét...
Egyetértek! Azzal kiegészítve, hogy ne a 29-es vasútvonal fórum legyen helye mindenféle vasúti átkelős agymenésnek. Szerintem irtó bosszantó, amikor nem egy fórum témájához közvetlenül kapcsolódó dologról folyik parttalan vita. A vasúti átkelők biztosítása pont ilyen téma. Év elején boldog-boldogtalan beírta ide azt is, amikor az ország másik felében baleset volt. Az égvilágon semmi hozzáadott értéke nincs, a kereskedelmi híradók szintjén ideböfögött, “ismét vonat elé hajtott/lépett …” kategóriájú híreknek és kapcsolódó vitáknak itt.
O.k. Van rá példa, de adott esetben talán ne itt, ezen a fórumon döntsünk ilyen kérdés adott helyzetben szükséges megoldási módjáról. Talán bízzuk ezt a három érdekelt félre (az rérintett rendőrségi, a vasúti
és a közúti szakhatóságokra). Majd ők eldöntik ezt közösen.
Valóban. De láttál már napelemmel és vezeték (földkábel-kapcsolat) nélküli állomási, vagy vonali, vonat
által vezérelt és - illetve szolgálati helyre visszajelentett működés-ellenőrzésű sorompóberenemdezést ?
Mert én nem. És ha a vasút egyszer - már ilyen aggályos - ebben a tekintetben - úgy ezen az állapoton
csak ronthat, ha az átjáró foglaltságát (vonat által történt lezárásának állapotát), illetőleg az üzemképes
(azaz a vonatmentes működőképesi állapotát) kábelkapcsolattal kívánja ellenőrizni, ugyanezen útátjáró
közúti forgalom szempontjából vizsgálható foglaltságát, vagy szabad állapotát vezeték-nélküli kapcsolati
úton keresztül vizsgálná ? Ez - a mai műszaki feltételek közepette - nyilvánvalóan lehetséges ugyan, ám - egyelőre - még nincs kipróbálva. Ami a vasút net-kapcsolat-rendszerét illeti- tudomásom szerint és egy-
előre mono(egy)módusú fényvezető kábelúton (ahol felsővezetéki vontatási üzem van, a villamos felső-vezetéki vontatási üzem számára kiépített oszlopsorán függesztett légkábeles jelátviteli úton, illetve ahol
még nincs felsővezetékes vontatási üzem, ott pedig polietilén védőcsőbe húzott földkábel jelátviteli úton teremti ezt meg.
Megfigyelésre a rendőrség lehet jogosult, a forgalmista vagy bármilyen más nem hatósági vasúti dolgozó meg nem. Nem tudom mit akarsz ebből kihozni, azon kívül hogy a szokásos magyar kifogáskeresés megy egy triviális feladatra.
Most is vannak már kint térfigyelő kamerák. Nemrég volt egy Bz felborulás, amit az egyik rögzített is.
Most csak ezt az egyet ragadnám ki. Hát eccerűen azért nem, mert azok leg-többnyire tlepülések lakott területein üzemelnek.
Ezzel szemben a közút - vasúti pályaszinti átjárók viszont, döntő többségükben lakott területeken kívül
és ezek nagy többségében, ráadásul azoktól nem is jelentéktelen távolságban üzemelnek. Onnan kell gondoskodni a felvett kép,- és hanganyag visszajuttatásáról arra a szolgálati helyre (ráadásul, még ez egyáltalában nem tisztázott ügy, hogy kié - mié lesz az) ahol gondoskodnak az így beérkező informáco ellenőrzéséről, megőrzéséről, tárolásáról, kezeléséről. Merthogy köze lesz hozzá mind a vasútnak, mind
pedig a közútmak, ráadásul még magának, a rendőrségnek is. Szóval, mint általában véve minden, ez
is egy jóval összetettebb, bonyolultabb ügy, mint aminek első látásra tűnik. Végül is - ha belegondolsz,
idén már eleddig is rengeteg útátjárós találkozás - katasztrófa történt és - a leggyakoribb okot kivéve -
szinte mindegyik valami lényegesben különbözött a többitől. De ezt már nem részletezném tovább. Tán
nem lenne felesleges néhány évet - éveket eltölteni ilyen ügyek kezelésével. A személyes tapasztalat
sokat alakíthatna a jelenleg kissé túl - egyszerüsítő világképeden - felfogásodon.
Nem kell túlvasutazni a dolgot. Mi a különbség a sima forgalomirányító lámpákhoz képest, ahol százával vannak kamerák? Ott ki finanszírozza? (a piroson áthajtók). Ott hogyan őrzik meg? Ott miért nem lopják el?
"Nem a kocsiba kellene kamera, hanem az átjáróba." (pontosabban, az átjáró(k) közvetlen környezetébe)
Elvileg működik, gyakorlatilag gyenge lábakon áll. Hol kellene telepíteni ? Az útátjárók környezetében ? Adottak-e ott a feltételek (lehetőleg több pontról is készülő felvételhez, a látási-megfigyelési viszonyok biztosítása, a nap 24 órájában ? Mi történjél a készülő felvételek archiválásával ? Ki finanszírozza ezt az egészet (a telepítést, az üzemeltetést - üzemfenntartást és a készülő felvételek archiválását ?).
Megpróbálok példával szolgálni. Ameddig dolgoztam, a munkavégzés során épp elég alkalommal kellett szembesülnöm útátjárókban történt balesetes helyzet vizsgálatával az új tervezésének - telepítésének helyszíni feltételeinek minél kedvezőbb kialakításához. Nem kevés esetben kellett szembesülni olyan helyzettel, amikor az útátjárón áthaladó közúti jármű különböző mértékű kárt okozott magát az átjárót
fedező - biztosító sorompóberendezés leg - különfélébb helyszíni szerelvényeivel (jelfogó szekrény, telep-akna, sorpmpó fényjelzők,. félcsapórudak, stb.). Az ezekben esett kár általában a sorompóberendezés
üzemen kívül kerüléséhez vezetett.
Ám, mi történik akkor, ha például egy - szolgálati helytől viszonylag távol eső helyen telepített, üzemelő sorompóberendezéshez szolgáló helyszíni kamera/kamerák tartó-, működtető tartozékaival kapcsolatban történik, keletkezik káresemény, vagy a lehető legegyszerűbben éppen csak eltűnik. lába kél valamilyen tartozéknak, szerelvénynek ? Mindezzel együtt jogos az észrevételed, csak amikor egy ilyen történet
konkrét műszaki megoldását kell végig gpndolni, a vasútnak számos tényezővel ell szembesülnie.
Csakis akkor érdemes ezt így megvalósítani, ha az üzemeltető valóban képes a napi 24 órai, folyamatos működtetés - üzemeltetés feltételeit biztisítani.
Tavaly a Füred - Tapolca közötti retró járműveit többnyire a 20-as felől hozták, így még csak potyára sem láthattunk belőlük a keleti parton. Idén a Veszprém - Ajka közötti vágányzár miatt mégis nagyobb esély volna rá?
Olyanok vagytok... nyilván csak balesetet akart elhárítani (mert pl. nem tartotta a követési távolságot, és nem tudott volna megállni). Így a kikerülést választotta...