Osztom Recsej bácsi véleményét: én is Youtube-ról tanultam sok ukulele számot (de még gitár számokat is), pl. az említett Somewhere Over The Rainbow-t, vagy ott van Jodi Kamisato videója IZ másik számáról, a White Sandy Beach-ről, kifejezetten kezdőknek (google: "jodi kamisato youtube" és első találat). Persze szerintem olyan számokat (is) érdemes játszani, amiker szeretsz, ismersz és tudsz énekelni az uke mellé, mert úgy máris jobban szól az akkordozgatás. :) Másik jó oldal az ukuleleunderground.com. Sok sikert!
Youtube. Ott sok oktató videó van, és talán úgy a legkönnyebb elkezdeni, ha látod, mit csinálnak. Én pl a Somewhere over the rainbow-val kezdtem, nem is nehéz, és azzal mindjárt elég sok akkordot megtanulsz.
Most csütörtökön vásároltam egy Stagg us40-s ukulelét. Nagyon tetszik, de még nemigazán játszottam semmin idáig. Nézegettem egy-két külföldi oldalt de onnan elég nehéz megtanulni játszani. Nincsen esetleg valami magyar oldal ahonnan lehet tanulni. Vagy esetleg lenne e esetleg valami javaslat, hogy hogyan kezdjek hozzá.
Nah, ha minden jól megy, akkor lehet, h Pünkösd környékén gyarapodom egy újabb ukulelével. írtam egy levelet a Fotogen-eseknek, amire kb. 2 hét után kaptam is választ (már anno is kb. ilyen sebességgel válaszoltak, mikor gitárokról érdeklődtem :)), hogy Pünkösd felé tudnák küldeni az ukulelét, cserébe úgy néz ki, h valaki jön Magyira és el tudja hozni ingyé', így csak 5800 HUF körül lesz a Hora tenor ukulele.
Mi a helyzet a többi fórumtárssal, mert nagy a hallgatás? :)
Amikor én ráraktam az aquilát a samickemre és behangoltam, azt hittem ennyi, beállt, de kábé azóta mégegyszer annyit feltekertem a kulcsokra a sok utánhúzás miatt. Úgyhogy ha épp elér a kulcsig, mindenképp érdemes megpróbálni feltekerni. Ha annyira rövid, hogy nagyon, akkor nagyon sajnálom. Nekem nagyon bevált az új húr.
Akkor asszem úgyanúgy jártál, mint a srác Eldoradoban a Samickemmel, miközben hangolta be: kipattogtak neki a húrok a húrlábból. Végül kötött rá vagy 3-4 csomót egymásra, és úgy már nem jött ki a vájatból. :)
Lehet, mégiscsak egy oktávval feljebb hangolom GCEA-ra Csak ki kell találnom valami új rögzítési módszert az aljára, mert a csomók elengednek, ahogy tekerem -> az ilyenkor bekövetkező "simogatás" az arcomon pedig nem kellemes. Főleg nem három 5 perc alatt :D
Az a baj, hogy ADF#G húrok. Először megpróbáltam GCEA-ra húzni, de nem ment, mert a második húr (legmélyebb) nagyon laza volt, aztán D-ben is laza volt. Viszont egy oktávval feljebb meg a többieket nem merem igazán húzni ...
Kösz a linket, de láttam már ezt a hangszerboltot is és ugyan Hora hangszereik vannak, ukulelét nem látok náluk. Persze gondolom, hogy tudnának szerezni, de akkor már postaköltséggel, stb. sztem ugyanott vagyok, mintha magától a gyártótól rendelném meg. :)
Sztem nincs, de nem is ott van a baj, hanem a fogaskerekektől kicsit távolabb a hangolókulcs nyaka körül, mivel sztem az két darabból van összetoldva és ott lötyög. Lehet, h valamikor visszaviszem és megkérdem, h ilyenkor mi van, mert pl. egy erősebb C-nél nagyon zavaróan bezörög.
Azt nem is mondtam, hogy amikor megkaptam és el kezdtem behangolni, órákon át (nem túlzás) minden percben újra kellett hangolnom. Később már "csak" minden szám után s csak hetek múlva tartunk ma ott, hogy órákig tartja magát nagyjából.
Mindezt csak azért meséltem el, hogy légy türelmes az új húrokkal, lassan érnek.
Mint egy Samick UK 70-es hangszer tulajdonosa szólok a kérdéshez. :)
Próbálj itt utánanézni a Hora hangszereknek. Régebben tutira forgalmazták őket, most nem tudom, és nem volt időm átnézni az oldalt. De szerintem érdemes megpróbálni, hátha tudnak valamit segíteni. Üdv!
Tegnap asszem rájöttem, h mitől van a zörgés a Samickemben, ha erősebben megpengetem az E húrt: a hangolókulcsok végei kicsit lötyögnek (mármint tartják a húrokat, csak a tekerő fejek végei mozognak, ahol bemennek a fogaskerékházba) és azok rezegnek be, ugyanis ha lefogom az összes hangolókulcsot, akkor elmúlik a zörgés. Ez másnak is előjött/előjön, vagy csak én kaptam ilyen selejtes darabot?
Tény, nem vagyok nagy májer húrcserélés terén, és valószínűleg én baszkuráltam el a dolgokat, de valahogy nem áll össze ... elvileg nem GCEA húrok, hanem egy hanggal feljebb, ADF#G, de valahogy nem oké. A húrok is sokkal" egyformábbak" méretre, mint az előzök voltak ... nem tudom, mikor lesz jó, mert mára elment már tőle a kedvem.
Sajna ukulelém már nincs...visszavittem mert hamis volt...2 hónap alatt sem érkezett új, így visszakértem a pénzt. Most egy UK50-est akarok helyette, de az csak nyár közepén jön...remélem jön.
Ukulelés weblapot van kedve/ideje valakinek csinálni?
Egy sima html oldal, nincs admin felület vagy ilyesmi. De ezt át lehet designolni ukulelésre. A designt és az alapoldalt megcsinálom, de a tartalom szerkesztést és feltöltést azt már nem nagyon, mert így is sok mindennel foglalkozom. Az is frankó volna, ha összeállnánk és mindenki bedob valamit a közösbe, amihez ért vagy amihez kedve/ideje van.
Rég voltam erre! Úgy nézem, azért megyeget a fórum! :) Mostanában kicsit sűrű lett a program, új munkahely, stb, úgyhogy nem nagyon ukuleléztem már egy ideje. Bár rendeltem az UK50-esemre Aquila húrokat és ég és föld a különbség. Mindenképpen ajánlom. A dobozból hangszer lett :)
Látom egyre többen vagyunk! :D Borzas! A Te oldaladat én nézegettem régen és tetszettek a zenék! Milyen kicsi a világ! Urmilla eltűnt? Az ukulele hu-val kapcsolatban már inkább nem ígérek semmit, de meghosszabbítottam, úgyhogy még az enyém a domain! :D Szóval csak így tovább! Majd még jövök! :)
Engem lehet érdekelne egy. Főleg a mérete miatt, mert az ilyesmit csakis élesben tudom "magamhoz próbálni". Viszont a közelemben egy ukulelést ismerek csak, és neki is szopránja van. Az ára meg nem olyan vészes, hogy olyan hű de nagyot bukjak vele...