Keresés

Részletes keresés

Antisystem Creative Commons License 2011.12.08 0 0 13539

Titokban volt rá egy huszasom, hogy jössz és majd jól rámpirítassz egy csomó magyar készítménnyel.

:))) Mondjuk "pirításról" persze szó sincs, ezek egytől egyig humán, felnőtteknek való készítmények, szimplán a Pharmindexet pótoltam:)... A Quamatelből viszont van a vény nélkül is kapható "Quamatel mini" gondolom azt favorizálod a kisállat-praxisban a relatív alacsonyabb hatóanyag-tartalma okán.

Érdekes dolog ez a ketoprofen-téma. Mondjuk én saját magamról ismerem (nyakamra néha azt szoktam szedni, lévén a diclofenacra allergiás vagyok), no meg macskámnak is adtam már... nyilván itt az utóbbi a relevánsabb:) és az volt a tapasztalatom hogy ha max 4-5 napig adtam folyamatosan, akkor soha nem volt baj. Ha hosszabban, akkor kezdődött a hányás, étvágytalanság, gyomorfájás... aztán ha pár hónap múlva megint kellett, akkor megint mehetett de csak 4-5 napig (gerincfájós volt idősebb korában őkandúrsága, tán még emléxel rá itt a topic elejéről)... érdekes viszont, hogy a fele akkora dózisban kellő aktív optikai izomer, a D(ex)-ketoprofen tudtommal állatgyógyászatban nincs forgalomban - legalábbis nálunk - pedig annak ugye ekvianalgetikus dózisban valszeg kevesebb a mellékhatása.... humánban igen (Ketodex 12,5 ill 25 mg) mint vény nélkül kapható szer. Ez utóbbira egyébként már rá is van írva, hogy kúraszerű alkalmazásra nem való, szerintem ugyanez a helyzet valójában magával a ketoprofennel is, inkább arra jó, ha alkalomra vagy pár napra kell egy hatásos fájdalom és lázcsökkentő, mint hosszas kezelésre.

csak azt nem tudjuk, hogy a probiotikum fogalom itt csak a magyar-angol-cseh nyelvpárbaj torzításaként jött-e elő

Szerintem sanszosabb a nyelvi bábel... és a ketoprofen meg az antibiotikum gyomortoszogató hatása ellen adták nyilván.

ÜdV

Előzmény: Wet RinR (13536)
kingA Creative Commons License 2011.12.07 0 0 13538

:-))

Előzmény: Wet RinR (13536)
Wet RinR Creative Commons License 2011.12.07 0 0 13537

A ketoprofen+ Ranisan ezek szerint mehet, bár én már párszor megjártam a Ketofennel, de leginkább csak olyankor, amikor a fekély elleni szert nem adták vele együtt valamiért. 

A diazepamot kipróbálhatod egyszer, hogy van-e hatása. A tapasztalat az, hogy a macska már azelőtt elalszik tőle, hogy az étvágyfokozó hatás kialakulna, de néhány macska felpörög tőle, és ilyenkor akár "zabálni" is kezdhet. Szóval egy próbát megér, de ha az első alkalommal nem jön be, akkor én nem erőltetném.

zs

Előzmény: skiin (13534)
Wet RinR Creative Commons License 2011.12.07 0 0 13536

Titokban volt rá egy huszasom, hogy jössz és majd jól rámpirítassz egy csomó magyar készítménnyel. De itthonról írtam, nincs nálam a Pharmindex, a netesről le vagyunk tiltva testületileg, és csak azt ellenőriztem, hogy a gyógyszernév ismert-e nálunk.Én Quamatel párti vagyok, így jártam. 

A Ketofen+H-2 antagonista nyilván logikus kombináció, csak azt nem tudjuk, hogy a probiotikum fogalom itt csak a magyar-angol-cseh nyelvpárbaj torzításaként jött-e elő, vagy tényleg annak adták-e.

zs

Előzmény: Antisystem (13535)
Antisystem Creative Commons License 2011.12.07 0 0 13535

ranisan- ez a legérdekesebb. Nálunk nincs forgalomban,  de a net szerint H2 receptor antagonista, vagyis gyomorfekély-ellenes szer.

A ranitidin? Zantac, Ranitic, Histac vagy Ulceran néven is fut ... gondolom a ketoprofen mellé írták standard gyomorvédelemnek... amióta a jó öreg Histodil/Tagametet kivonták a forgalomból, ez megy helyette "általános gyomorvédőnek" ... ugye a Histodillal (cimetidine) az volt a komoly baj, hogy mellékhatásként gátolja a citokróm P450 aktivitását, és ezzel képes volt egy rakat vele egyidejüleg szedett gyógyszer vérszintjét toxikusba vinni, olyanokét mint a diphedan vagy a teofillin, a ranitidin meg állítólag mentes ettől.

ÜdV

Előzmény: Wet RinR (13533)
skiin Creative Commons License 2011.12.07 0 0 13534

Zsolt ,

szerinted ne adjam akkor neki? nem szeretnek semmi olyat adni neki amitol meg rosszabb allapotba kerul.

Előzmény: Wet RinR (13533)
Wet RinR Creative Commons License 2011.12.07 0 0 13533

Uhh, ez nem lesz kellemes:

ketoprofen-régóta használt hatóanyag, macskáknál beválik, de léteznek hatékonyabb és kevésbé kockázatos hatóanyagok

diazepam- az embereknél Seduxenként ismert. étvágyfokozó hatását csak intravénás adagolásnál igazolták.

ranisan- ez a legérdekesebb. Nálunk nincs forgalomban, de a net szerint H2 receptor antagonista, vagyis gyomorfekély-ellenes szer.

zsolt

Előzmény: skiin (13532)
skiin Creative Commons License 2011.12.07 0 0 13532

na megjottem a dokitol. 

szoval kaptunk ketofent fajdalomcsillapitasra, diazepam-ot etvagytalansagra, es ranisant mint probiotikumot. 

ismeritek ezeket a keszitmenyeket?

skiin Creative Commons License 2011.12.07 0 0 13531

ma megprobalok valamit kitalalni.. mert eddig ugye nem volt gond a dokikkal, a ferjem cseh igy mindig megvolt oldva ha beszelni kellett valakivel. csak az is bant hogy elkoltoztem, es a regi dokinkhoz nem tudok menni mar. majd egy orara van kocsival  a mostani lakhelyemtol, es ezt nem tudom a beteg macskaval bevallalni, es raadasul ok cska akkor vannak ugyeleten ha mobilon felhivod oket, es megkered jojjon be, na igen de ez a doki meg abszolut nem beszel angolul :( de nagyon szerettem es megbiztam benne mert igen korultekinto volt, es mindig segitoszkesz, ejjel nappal.

igy most egy masik helyre jarunk praga kozpontjaban.. ez is jo nevu hely, de azert en furcsanak tartom hogy a macskat kitettek 2x 12oran belul altatasnak, es kateterezesnek....

:(

Előzmény: Antisystem (13527)
skiin Creative Commons License 2011.12.07 0 0 13530

Boris erzekeny macska, es ugyan en vagyok a mindene, a ferjemhez nem kototdott, en azt hiszem a hazunk elhagyasa jelenti a problemat. lekileg megzavarta hogy elkoltoztunk..  :(

Előzmény: Antisystem (13526)
skiin Creative Commons License 2011.12.07 0 0 13529

SD-t evett  2-3 honapig az utolso katerezes utan, majd a doki tanacsara attertunk a Hills neutered cat kajara.

http://www.hills.hu/hi_termek_lap.php?te_id=372

es ezt ette egeszen eddig.. nem volt nasi, nem volt mas, csak ez es a regebb ota hasznalt gourmet gold konzerv,  de az is csak kis adagban mert eyy pici konzerv ment 2 cicanak.

tejet nem kaptak, es csak tiszta viz napjaban tobbszor cserelve.

a vizelet PHjat fejbol nem tudom, mert otthon van az eredmeny , vagyis a papir amit adtak, de mondtak hogy lugos volt ezert egyen SD tapot, es konzervet is.. hat a konzerv az nem a legkedvencebb a tap meg egyaltalan nem jon be neki.. pedig regen szerette ugy emlekszem, es o nem is egy valogatos macska.

Előzmény: Wet RinR (13528)
Wet RinR Creative Commons License 2011.12.07 0 0 13528

A Hills s/d-t kapta az elmúlt években is, vagy csak valamelyik sima Hills tápot?

Az, hogy két év után kiújult a betegség, arra utal, hogy nem megfelelő a vizelet savanyítása, illetve a táp magnézium-szintje (túl sok). Ezt egyrészt szigorú diétával lehet korrigálni, vagy plusz vizelet-savanyító adásával. Most az elzáródáskor mennyi volt a vizelet pH-ja?

zs

Előzmény: skiin (13524)
Antisystem Creative Commons License 2011.12.07 0 0 13527

Nézd, akkor lehet, hogy megoldás lenne, ha elkérnéd a doki email-címét (biztosan van neki) és a viziteken kívül így kommunikálnátok. Ugye egy írott szöveget könnyebben értelmez az ember gyengébb nyelvtudással is, mint egy élőszót. Másfelől végszükségben a gugli fordító is játszhat, ugyan nem jól fordít, de a fordításaiból már általában kihámozható a lényeg.

ÜdV

Előzmény: skiin (13525)
Antisystem Creative Commons License 2011.12.07 0 0 13526

viszont most koltoztem el a ferjemtol, es talan emiatt jott elo ez a baj megint?

Nézd, saját tapasztalatom szerint a háziállatok pont olyan érzékenyek a válásra, mint a kisgyerekek. Amikor mi voltunk tizenéve 2-3 hónapig fasirtban életem párjával, aki azidőre el is költözött a szüleihez, a macska, no az megjegyezte hogy őt "elhagyták". (pedig azért azidő alatt is többször megfordult itthon, nem az volt, hogy 2-3 hónapig nem is látta). Utána még hónapokig duzzogott neki, és évbe is beletelt, mire ugyanolyan lett a viszonyuk, mint előzőleg...

ÜdV

Előzmény: skiin (13524)
skiin Creative Commons License 2011.12.07 0 0 13525

hehe, a "two beers" nalam is ertik , de sajnos az allatdokinal kicsit specifikusabbnak kell lennem, ami reszemrol nem god, csak reszukrol gazos :(

Előzmény: Antisystem (13523)
skiin Creative Commons License 2011.12.07 0 0 13524

Koszonom szepen a segitsegetek!

felhivtak az orvost, es mondtam hogy bemennek a macska nelkul. mondtam hogy nem eszik, nem iszik, csak van, es bar nem egykedvu, de akkor is aggodom hogy megszagolja az etelt, es mar megy is tovabb.. masik cica mozgasra osztonzi, jatszanak, kergetoznek. es orult is most mikor ebedszunetben otthon voltam, de enni akkor sem akart.

mondta a doki tort angollal, hogy akkor menjek be, es ad valami tabit, majd megirom mit kaptam. talan ez majd segit, es azthiszem kerek majd egy receptet is nospara. jo az ha van itthon...

egyenlore szajszag nem valtozott, es eber is a zajokra, csak megis olyan rossz latni hogy a reggeli kajahoz meg hozza sem nyult, es a vizbol sem fogyott semmi. es ugye ahogy Zsolt te is irtad ha nem eszi az SD kajat akkor megint koves lesz, ami meg nagyon nem hianyzik.

egyebkent ez a kristaly dolog elojohet stressztol? vagy mi lehet az oka hogy megint elojott majd 2 ev tunet mentesseg utan? hi8lls nutrition cat kaat evett, a doki ajanlotta.. emelett reggelire kaptam a masik maccsal egyutt egy  gourmet konzervet felesbe.

viszont most koltoztem el a ferjemtol, es talan emiatt jott elo ez a baj megint?

Antisystem Creative Commons License 2011.12.07 0 0 13523

Hát nézd, ha mondjuk egy hét alatt nem javul érdemben a maccs, akkor szerintem úgyis mindenképp indokolt megnézni a Zsolt által említett vizeletfehérjét meg megismételni a vér kreatinin és karbamid vizsgálatát, mert heveny urémia simán felléphet egy hét alatt... mondjuk amire ebben a tekintetben figyelni érdemes, az a szájszag, lehellet szagának, szájnyálkahártya színének a megváltozása...

ÜdV

ps: érdekes, amit írsz, az én tapasztalatom szerint az angolt Prágában mindenhol megértették, legalábbis a "two beers"-t mindenképp:)))

Előzmény: skiin (13521)
Wet RinR Creative Commons License 2011.12.07 0 0 13522

Sajnos hatékony görcs-, és fájdalomcsillapítót csak receptre kaphatsz, így fel kell keresned az orvosodat. Mivel ez a korábban már ellátott állat kezeléséhez kapcsolódik, igazából semmilyen plusz költség sem merülhet fel (legfeljebb receptírási díj, ha van ilyen). Hasonló esetben én újboóli vizsgálathoz sem ragaszkodnék, csak felírnék gyógyszereket. A Bilagithoz hasonló humán gyógyszerekkel való próbálkozásról lebeszélnélek, mert egyrészt a görcsoldó hatása sem olyan kifejezett, mint pl. a Nospa-é, és a benne lévő homatropin sem macskagyógyszer. Szerintem No-Spa + fájdalomcsillapító (javasolt hatóanyagok: carprofen, vagy meloxicam) kellene. Az, hogy ezek közül melyik kapható a macska számára megfelelő kiszerelésben, azt a helyi kolléga tudhatja.

Probiotikum kérdésében egyszerűbb a dolog, ugyanis ezek nem receptkötelesek. Viszont az emberi probiotikumok kevésbé hatásosak, ezért inkább egy helyi állatpatikában kellene érdeklődni. Tabletta és paszta formájában is léteznek ilyenek, Te döntheted el, hogy melyik használata a könnyebb számodra.

zsolt

Előzmény: skiin (13511)
skiin Creative Commons License 2011.12.07 0 0 13521

az a baj, hogy nem nagyon beszlenek angolul.. en meg tenyleg nem tudok csehul, vagyis csak nagyon alap szinten.

azt kernek hogy vigyem be, de most nem szivesen tennem ki meg egy traumanak a cicadoboz, es a kocsi meg a rendelo... nagyon meg van ijedve ilyenkor.. mikor pentek utan otthon volt szombaton , remalmai voltak, es szinte nem is lehetett leszedni rolam, egesz nap az olembe akart lenni,vagy csak rajtam aludni, annyira kikeszult az egy ejszakai bentartastol.

Előzmény: Antisystem (13520)
Antisystem Creative Commons License 2011.12.07 0 0 13520

És nem tudod felhívni a rendelőt, ahol ellátták a maccsot? Ők biztos tudnak valamit ajánlani az ott kapható választékból...

ÜdV

Előzmény: skiin (13519)
skiin Creative Commons License 2011.12.07 0 0 13519

Neem, ez az uj Bilagit.. a tesom volt nalam szeptemberben latogatoba es o hagyott egy levelle nalam.

nem is neztem , de tuti az neo bilagit, mert o is az ut elott vette a patikaban.

na igen ezert is gondoltam a buscopanra, mert azt mar kapott, es azzal nem volt baja.

csak felek adni neki barmit is mert nehogy bajt csinaljak. azt tudom hogy minden alkalommal mikor most voltunk a dokinal , akkor No-spa injekciot kapott a gorcsok miatt... de azt sajnos itt nem lehet venni a gyogyszertarban... en is buscopant szedek azokaon a napokon, mert pl algoflex M sincs itt...  :(

Előzmény: Antisystem (13518)
Antisystem Creative Commons License 2011.12.07 0 0 13518

Mármint ilyen "régi jó" - és valszeg lejárt szavatosságú, vagy ez a most kapható "neo-bilagit" nevű formáció? Ezzel várjuk meg Zsoltot, nekem lövésem sincs a macska és a metylhomatropin kölcsönhatásáról:)

Másfelől meg, ha már 2 éve kapott valamit, és az be is vált...

ÜdV

Előzmény: skiin (13517)
skiin Creative Commons License 2011.12.07 0 0 13517

most nezem hogy a Papaverin a bilagitban van.. az lehet adni neki? azom talan van, mert a noverem hagyott nalam par szemet.

Előzmény: skiin (13516)
skiin Creative Commons License 2011.12.07 0 0 13516

azert gondoltam a buscopant mert egyszer mar kapott a dokitol 2 eve fajdalomcsillapitasra.

Papaverint megnezem, hatha lehet kapni.

koszi!

Előzmény: Antisystem (13515)
Antisystem Creative Commons License 2011.12.07 0 0 13515

Papaverint sem lehet kapni?

Egyébként SZVSZ a fájdalomcsillapítás problémáját az állatorvosoddal kellene mindenképp megbeszélni, valszeg egy nemszteroid gyulladásgátló meg egy görcsoldó kombinációja lenne a leghatékonyabb... (mint nálunk a csajoknak az Algoflex M "azokon a napokon" - azt persze nehogy add a macskának, csak példa a dologra)

ÜdV

Előzmény: skiin (13514)
skiin Creative Commons License 2011.12.07 0 0 13514

mivel itt a nospa veny koteles, ezert mazimum buscopant tudnek venni... azt lehet adni gorcsoldonak, fajdalomcsillapitonak?

skiin Creative Commons License 2011.12.07 0 0 13513

ha esetleg rowatinexet adok neki az segitene?

Előzmény: Wet RinR (13510)
skiin Creative Commons License 2011.12.07 0 0 13512

Necica,

koszi a tippet, megprobalok valahol beszerezni ilyet. hjajj mar nem tudom mit csinaljak, elegge ketsegbe vagyok esve.. nem birom nezni hogy beteg, es a tudat hogy fajdalmai vannak meg teljesen kikeszit. :( annyira szeretnek neki segiteni...

Előzmény: nécica66 (13508)
skiin Creative Commons License 2011.12.07 0 0 13511

Zsolt, akkor mit javasolsz?

van esetleg valami probiotikum amit veny nelkul lehet venni cicaknak?

igazabol majd 2 evig ( talan kicsit tobb is) teljesen tunet mentes volt, semmi baja nem volt.

semmi mast nem kap az antibiotikumon kivul, es igazabol a taphoz nagyon nem fulik a foga... esetleg van avalami amit en is tudnek neki adni hogy elosegitsem a vizelete savanyitasat? elegge ketsegbe vagyok esve, mert sajnos nem tudom meg mivel tudnam segiteni hogy ne legyenek fajdalmai, vagy sikeresen gyogyuljon.

tartottuk a dieatat, fogyott eleg sokat, mozog, es ivott is eleget.. annyit pisilt nem viccelek mint egy gyerek, rengeteg volt a mennyiseg es az alkalom is amikor ment pisilni.

hetfon mikor visszamentunk az orvoshoz, hogy mar 24 oraja nem volt wc-n akkor probaltak a holyagjat nyomni, de sajnos az a baj, hogy kicsit duci es eleg nehez volt a dokinak kitapintani. de aztan masnap reggel semmi gond nelkul elment pisilni.., es ma reggel megint volt, szinten igen tetemes mennyiseget pisilt.

azt sem tudom hogy nem e baj hogy csak 24orankent 1szer megy pisilni, bar mondjuk nem iszik igy nem is lenne mit pisilnie..

Előzmény: Wet RinR (13510)
Wet RinR Creative Commons License 2011.12.07 0 0 13510

Egyrészt antibiotikum-kúra mellé általában ajánlott valamelyik macska probiotikumot is adni (humán nem a legjobb), az étvágy karbantartására, másrészt én elgondolkodnék a fájdalomcsillapításon is: többszöri katéterezés+hólyaggyulladás => biztos, hogy fájdalmai is vannak annak a cicának, ezért lehet rosszkedvű, étvágytalan és aluszékony.

A vérből nézett veseparaméterek sajnos csak súlyos vesekárosodás esetében jeleznek, ilyen többszöri gyulladásnál érdemes nézetni a vizeletből egy microalbuminuriát is, ez jelzi a legkorábban a vese kezdődő károsodását.

A Baytril adagolást sem értem: ekkora cicának szerintem több enrofloxacin kellene, de csak naponta 1x.  Az ultrahangozás meg a hab a tortán: a telt hólyagot a legkönnyebb kézzel kitapintani, ha ezt finoman megnyomom, akkor jönnie kell a vizeletnek. Ha nem jön, akkor elzáródott, amit vagy görcsoldóval, vagy katéterezéssel kezelek. Ehhez minek az UH (több pénzt lehet elkérni)?

Valamilyen vizeletsavanyítót kap az antibiotikum mellett? Mivel nem eszik elég tápot, az abban lévő metionin kevés a vizelet savanyításához, így újabb kristályok fognak képződni, ami tovább súlyosbítja a problémát.

zsolt

Előzmény: skiin (13507)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!