Pár éve csináltam én is egy tömegkályha szerű dolgot. Lelkes amatőrként úgy voltam vele, hogy ha bevilágítja a nappalit, már megérte. Eddig kiegészítő fűtésnek használtuk, rásegített a vizes falfűtésre, de idén csak ezzel fűtjük mindkét szintet. (persze nem is nevezném télnek, ami most van). Akkor samotból csináltam az egész kályhát, a nagyobb tömegnek jobb a hőtárolása, és az ára. Tapasztalat alapján osztom a véleményed, a kültéri pizzakemencénét már csak sima mezei tömör táglából készülöm rakni. Csak benéztem a fórumra, hogy mivel ragasszam, mert a Rath-tal nekem is meggyűlt a bajom, de inkább fognám a tapasztalatlanságomra, semmint a márkára.
Kísérletezek az agyag soványítással és lehet keverek bele egy kis vízüveget is (csak tudnám, mennyit) :-)
Elrontani nem tudom, rosszabb nem történhet, mint, hogy újra kell raknom. - úgyhogy belevágok. Egy ilyet tervezek összedobni:
Ugye nem xps az alja!!!! :-) Ezen őrlődöm... :-) a hő elvileg felfele száll, de a tégla mégis csak átforrósodik valamennyire, viszont, ha egy-két tégla forró is a parázs környékén, mégis csak elvezeti, eloszlatja a hőt, meg gondolom az XPS is kibír kb 165 fokot. Bármiből is csinálta, én nyuszi vagyok és 5 centis ytonggal szigeteltem az alját - és kb most itt tartok.
Igen ez így van de én már írtam néked hogy a Rath habarcs tűzálló és nem vizálló. Amire gyártották ara igen is jó kemencék kandalók tüzel érintkező részeinek a készítésére. Még egyszer leírom amit először is írtam kapard ki a fugákat 1-2cm mélyen és kend be ahungarocelles hőszigetelőkhöz használatos ragasztóval az vízálló. Én a kerti grilezőm belsejét Rath habarcsal készítettem a külső borításhoz meg az említett ragasztóval. A grillező tetejét egy fedővel letakarom évek óta tökéletesen működik. https://www.praktiker.hu/epitkezes-lakasfelujitas/zsakos-aru-epitoanyag-szereloanyag/nemesvakolat/218423-weber-weber-d462p-polisztirol-lap-ragaszto-25-kg
Jó a francokat. Rákentem egy litert, most is felpuhul esőre. Ez a Rath egy alkalmatlan fos anyag. Szét nem szedem egyelőre, mert össze nem fog dőlni azért, de elég gáz, hogy le kell takarnom egy kerti grillt nehogy essen rá eső. Télen nem tudom mi lesz vele, ha szétfagy újracsinálom valami normális anyaggal.
hahh - ennyi erővel agyag is lehetne! egyébként az a vízüveget a külső felületre is rákenheted ám! Több rétegben rámázolod, mindig a teljes megszáradás után kened a következőt. Egész tatás kis páncélt lehet rá felkenni. Vízálló lesz, de a meszelést le fogja dobni.
Megvetted arany áron, ahelyett hogy a bontott vályogházak törmelékéből kiguberáltál volna egy db. vályog téglát. Ok. ezt nagyvárosban nem lehet megtenni, de minden más vidéki sitt lerakóban találhatsz ilyent.
Most akkor tüzet raktam 2 órát égett 1 méteres lánggal, csoda, hogy házat nem gyújtotta be. A habarcs sziklaszilárd lett, megkaparni sem tudtam. Ahogy rálocsoltam pár deci vizet, újra taknyos. Rohadjon meg az ilyen simlis építőanyag gyártó...
Ha a hő hatására megköt az időjárás előbb utóbb kikezdi. Csinálj rá egy fedelet amivel letakarod használat után. Ahol nem tudod kiégetni ott szerintem kapard ki a fugákat és kend ki hőszigetelőhöz használható ragasztóval, amivel a hungarocelt ragasztják a házfalra.
Rendben, köszi! Utána várhatóan már nem lesz gond ha vizet kap?
mit csináljak olyan résszel, ami nem a tűztér közelében van (kis fatároló van hozzáépítve)? Ott is megköt majd idővel? Addig gondolom takarjam, hogy eső ne bántsa.
Nagyjából azt hogy a Rath termékét vetted.- Elég lett volna magyar cementet alkalmazni !!
A beton a betonhabarcs azaz a cementes habarcs - 6 -8 óra altt megköt, aztán az idők végezetéig szilárdul. Az első héten ajánlatos nedvesen tartani, aztán már semmit sem kell vele tenni.
kerti grillezőt építek, vagy úgy tűnik csak építenék...
rath carathin c25 habarcs+vízüveg kombóval falaztam, jónak tűnt, bár nehezen dolgoztam el és elég taknyos volt pár napig. 4 nap alatt úgy tűnt megkötött, téglák stabilan álltak. Most volt egy eső és az egész újra taknyos lett, olyan, mint amikor a vödörbe bekevertem. A téglát is simán lecuppantom.
mit rontottam el? sehol nem látom mennyi lenne a száradási idő. Most mit csináljak, szedjem szét egészet?
A mészkőnek nincs víztartalma, ha tömör, kémiailag kötött sem, valami 900 valahány fokig hőálló, afölött égetett mész lesz belőle. Az összes kovasavas kötésű kőnek lehet víztartalma - ilyenek az állványszilikátok, kovakövek, opálok, dácit stb. A homokkövek között gyakori a kovasavas kötés. De lehet nyomás alatti hőhatásos szemcsekötés is, ami lehet vízmentes. De nem kell ennyit ezen agyalni, tűzbe kell tenni egy kisebb darabot belőlük és megnézni, hogy hevítéskor szétcsattog-e? Egy homokkő pl lehet eléggé porózus ahhoz, hogy a belsejéből távozzon a gőz, még ha van is benne víz, és akkor csak simán kiég, még szilárdabb is lesz, mint előtte volt. Olyan eset, mint a vízüvegben megáztatott köszörűkő kiégetése. A gond inkább akkor van, ha a víztartalom bezáródott a kőbe, vagy kémiailag kötött, vagypedig éppen a szilárdságot biztosító kémiai kötés vizes kötés. A cementes habarcsról annyit érdemes meggondolni, hogy a szokásos cement kristályvízzel köt, és a habarcsban meg mész is van... A másik dolog, amit az előzőek mellett érdemes végiggondolni, hogy az egész tűzrakóhelynek csak a belső felülethez közel van kritikus hőigénybevétele, emiatt elvileg bármilyen kőből, bármilyen habarccsal is rakjuk meg, az csak belül éghet ki egy bizonyos mélységben, ott meg utána ki lehet kenni agyaggal és kész.
Emellett még helyénvaló kérdés lenne az is, hogy milyen terméskőből építhetünk tűzhelyet? Én a bazaltot és gránitot javaslom, illetve vulkanikus köveket, aminek biztosan nincsen víztartalma.
ÉPíteni szeretnék egy bográcsozót terméskőből. Milyen habarcsot ajánlotok hozzá ami bírja a hőt és azt ha esetleg elázik amikor esik az eső? Normál mészhabarcs + vízüveg elég lehet, vagy kell inkább spéci előre kevert?
Minden működhet. Azt kell látni, hogy amikor fűtöd a kemencét, a tűzfészket körbe kell vándoroltatni az égéstérben. A bent lévő lángoszlop melege hajtja fölfelé az áramlást. Amikor a levegő beáramlik a kemence száján, egyenesen akar menni a tehetetlensége miatt. Ezért a legjobban akkor ég, mikor az ajtóval szemben, a kemence hátuljában van a tűzfészek. Amikor oldalsó helyzetben van, akkor aszimmetrikus lesz az áramlás, mert félreszívja oldalra a láng a levegőt, és fölfelé tolja, neki a boltozat oldalsó részének. Ezt a hátrányt ellensúlyozza, hogy ilyenkor a tűzfészek közelebb van a szájához, ezért mégis csak jól ég ott is. De ha szélesebb a kemence, akkor ezzel gondok lehetnek, biztosat nem tudok mondani, mert éppen a fentebbiek miatt ilyenre még nem építettem kemencét, de várható, hogy az oldalsó részen és a száj melletti részen kicsit rosszabbul fog égni. Annyit mondhatok, hogy ha növeled a belső magasságot, akkor növekszik a lángoszlop magassága, jobban fog égni, de rosszabbul fog sütni. Szerintem a magassággal nyugodtan elmehet 60-70cm ig is, így jobban fog égni. Ha akarsz építeni kéményjáratokat, akkor másként alakul a dolog, mert az plusz levegőt szív be. Ha ezeket a járatok jobban kétoldalra teszed, nem hátra, az ellensúlyozhatja a széles alak okozta problémát. Azért építed ilyenre, mert ilyen a rendelkezésre álló hely alakja, vagy ez csak ötleteskedés? Ha előbbi, az jó indok, ha utóbbi, akkor inkább maradj a szokásos megoldásoknál!
Ez a vizüveg menyiségétől is függ de nagyon gyorsan megköt 2-3 perc alatt ezért mindig csak egy kőmüves kanálnyi menyiséget kevertem be. Gyakorlatba kisérleteztem ki a vizüveg menyiségét és egy kicsi mérőedényel adagoltam a már vizel bekevert habarcshoz.
Elnézést elírtam"soványítani" helyesen. A Gyártó ajánlja egyes tüzálló habarcsoknál pl a C30-as habarcsnál samottgrizt vagy kvarchomok keverjünk hozzá.. Amit én használtam az a BR1100-as volt azt nem kelett soványítani.
Ha nem teszel bele vizüveget akkor csak hő hatására kezd megkötni a habarcs a vizüveg hatására pár perc alatt megköt. Ha vizüveget keversz bele akor csak nagyon kis adagokat lehet bekeverni mert megköt. Én úgy dolgoztam vele hogy a habarcsot bekevertem vizel és eből vettem ki egy kőműves kanállal abba tettem vizüveget és összekevertem azonal föl kel használni.
Rath BR 1100-as habarcsot használtam vizüvegel keverve, más savanyító anyagot nem használtam hozzá. Kb 10 éve építettem és javítani még nem kelett szerintem ez ideális anyag a kemencéhez.