Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Igazán nem akarok fa vargánya méregetésbe belemenni. Régen írtam már, hogy a legnagyobb hitelesített vargánya, amit szedtem 62 dkg volt és a párja 30 dkg. Közel egy kiló tehát a két gomba. Nem volt öreg egyik se, csak sűrű! Az értékét az adta, hogy teljesen károsító mentes, fehér termőrétegű nyári vargányák voltak. Július elején, több napos esők után. Mi lett volna, ha ott tovább fejlődnek? Azóta is be-benézek abba a kis bükkös szurdokba, mikor arra járok, soha semmit nem találtam. De soha. Ennek közel 30 éve.
Akkor még nem volt hová feltölteni, képet se nagyon volt mivel csinálni.... Csak pocakba betölteni. :)
Vannak itt ennél nagyobb, hasonlóan 1. osztályú találattal büszkélkedő gombászok is, ha jól tudom.
Hegyaljai tölgyes, gyors másfél óra alatt: vargánya lefutóban, de meglett a 3 gyakoribb faj. Újabb őzláb hullám, jönnek a lila pereszkék, galambok, meg minden más. Fajgazdagság van. Rizikéket is láttunk, keresni nem volt idő rájuk. Rengeteg a citromgalóca, párduc, piruló, és gyilkos is van.
Az Őrségből jelentettek császárokat. Tojásokat is. Fagytól függően jövő hétvégére válhatnak fotogénné a kicsik, figyelembe véve, hogy milyen hidegek vannak már.
kiszáradni? a minap ránéztem egy nyugati kőtörmelékes tölgyesre (vh déli oldal), az tényleg szárazka (de még jó) volt, egyéb helyeken nem volt gond, még a talajfelszín is nedves.
Börzsöny kezd kiszáradni. Róka szépen jön, trombita kevésbé, öreg vargányák, viszont a galócák frissek ropogósak. Fenyvesekben rizike és galamb tenger.
Igen, az még eszembe jutott, hogy arra van muflon. De szerintem nem az. Bár ezt te jobban tudod valószínűség szempontjából. Amúgy én is találkoztam már ilyennel. Meg olyannal is, amire fiatalabb korában léptek rá, de nem állt meg a fejlődésben, csak kicsit félre sikerült a végére.
Jellemzően a vaddisznónál 4 köröm nyom látszódik, de ott a hátsók (általában) kijjebb vannak, mint az elsők. Emiatt szerintem ezt nem vaddisznó okozta. Továbbá a nyomás szerintem ott nagyobb, emiatt szétvágta volna a bőrt. Őz ill. szarvas esetében meg ritkán látszódik a két hátsó nyom, viszont akkor (általában) az elsők oldalvonalait nem haladják meg jobbra ill. balra. Én ez utóbbiak valamelyikére tippelnék, de túl sokat nem tennék fel rá. :)
Volna kedves valaki egy határozó(tt) véleményt mondani az alábbi gombáról? Spóratartókat megnyomva kékül, a szárat elvágva érdemben nem színeződő fehér marad
Kelet-Mecsek, bükkös/tölgyes vegyes erdő, déli oldal...
rigorózusan végigolvastam a munkásságát, két évembe telt, de fel is vagyok készülve belőle, meg a biztonság kedvéért még egy meteorológus feleséget is beszereztem :D
a késő őszi inverzió fontos része, hogy beragad a ködfelhő az alsóbb régiókban (ezért is lesz ott sokkal hidegebb), és mivel felülről süti a nap, még párás levegőt is szállít az ideális helyekre. idén erre eddig nem volt szükség (meg nem is ilyen volt az időjárás), majd mostantól. persze a jelenség sokkal erősebb, ha van kéznél 7-900 méteres hegy. errefelé nagyon szerette dobogókőt, érthető módon, de annak a nagyját azóta szétvágták.
Nebularis volt ennek mestere, Ilyenkor a magasabban fekvő helyek a melegebbek (hőmérsékleti inverzió), gyönyörű zsákmányra tett szert olyankor, amikor a többség csak az orrát lógatta, mert elfagytak a gombák az alacsonyabban fekvő területeken.
ezek egy korábban kifilézett bükkösből valók, mostanra embermagasságú újulat szélei mellől. öreg fa csak egy pár van mutatóban, viszont van még valamennyi lebontandó faanyag a földben és a földön. <10 éve lehetett a "szálalás".
Én 3 évig szedtem egy gyönyörű tölgyesből kosárszámra a trombitát úgy, hogy amikor a végén visszanéztem az erdőtagra (2 ha), mindig azt mondtam magamban, talán utoljára látom. Ugyanis a vele egykorú szomszédos részeket az utóbbi 10 évben tarolták. Idén nyár elején a kerítés és a tuskók látványa fogadott. Tapasztalatom szerint a trombita sokkal inkább kedveli az öreg erdőket, csak egy kis foltot tudok, ami viszonylag fiatal fák alatt található (szürke rókák társaságában). Vargányát, rókát, császárt, galambot gyakran látok 20 évnél fiatalabb, éppen, hogy már járható erdőben.
feladat alatt gombás feladatra gondoltam, a háztáji hegységben ideális őszi szezon volt (van, bár lefutott a lényeg). és az ideálisnál is ideálisabb tavasz végi. üröm az örömben, hogy amíg én a gombákat szedtem, a gyönyörűszép erdészet a fákat. remek, egyedi helyeket vágtak szét, hogy szakadnának meg. :((
tavaly ilyenkor még volt egy köröm, ugyanígy egy fagyos hajnal után mentem. találgattam még nem túlkoros ív-ket a lucosokban, de minden termőtest megrogyott a fagytól. biztos most is lett volna az elmúlt két hétben, de sok volt a feladat idehaza is :)
A Mohos-töbörben -14 volt egyik éjjel. Jó, az nem egy tipikus hely, nyáron is volt ott mínusz. De tegnapelőtt néztem, már nem emlékszem, hogy mikor, sok mérőponton mutatott negatív értéket az időkép.
Ha egy szimpla gombával már úgy menne, hogy mindig ízlik, akkor mondjuk kipróbálnám vegyes gombából. És akkor már csak a gombák arányát kell kitalálni.
Nem a tökéleteset keressük, csak egy jót a sok közül. Az meg attól függ, hogy éppen mit találtunk. Én a főzve is roppanós gombákat szeretem benne a legjobban, pl. a céklatinórut.
Túl sok összetevő és azok megfelelő aránya - ezt nehéz csak úgy kikísérletezni leírások alapján. Ha egy szimpla gombával már úgy menne, hogy mindig ízlik, akkor mondjuk kipróbálnám vegyes gombából. És akkor már csak a gombák arányát kell kitalálni. Nyilván bizonyos keretek között rugalmas, gondolom.
Meglehet, hogy úgy ízlene. De ilyen bonyolult ételnek nem állnék neki gombával (nehogy kárba vesszen). Egyszerűen el(ő)készítve meg valami furcsa, szúrós, egy kicsit a karbolszagú csiperkére emlékeztető szagot érzek az érdeseken. Bárhol is szedtem, bármilyen életkorban (nyilván fogyasztásra alkalmas minőségűt). Zárt és éppen kinyílt csövekkel egyaránt. Minden gombát én sem szerethetek. :)
Szuper! Szerettem volna, ha ma nekem is jojózik a szemem, de jó pár bükköst, tölgyest, gyertyánost végigjárva sem leltem rájuk... A vargánya elfogyott, galamb nem is volt (egész ősszel). Igazából hajnalban, a zseblámpát tartva, szinte megfagyott a kezem. Találtam kis méretű, elszáradt őzlábakat, szerintem 2-3 nappal ezelőtt elfagyhattak. Amúgy jó lenne még nekik, jó is, mert jönnek újabb dobverők + húsos nagyok is akadnak bőven. Gytg volt (mindkettő), szürke tölcsér és nem meglepő módon 1db lila pereszke is.
Maradt. :) A metszeti képen az érintkező szélek + az alja volt letapadva a földhöz, valamennyire talán látszik is. Felül a "kalap" ill. a lemezek "íve" kivehető valamennyire. Vannak árulkodó minták a húsban. Azt gyanítom (tudván a dátumot és hogy réti), hogy lilatönkű. (Na, pont a lilás forgácsok, erek hiányoznak.) Bent volt a többi között az ívben, kb. 30 centire a legközelebbitől. Csak ez volt degenerált.
most végeztem, púposra tömtem a szárítót -- zenész volt :) ennyi harsonát összelapátolni, de idénre ennyi elég is. egyébként egyetlen egyben bújt meg egy csiga, fülbemászó nulla, szóval tisztábbak, mint az előző években. icipicit mehettem volna korábban, egyik-másik már sárgul. az emberfej nagyságú nyári varesz is a kukában landolt végül, állagra oké volt, de nagyon nem volt már jó szaga, bomló fehérjével meg nem szórakozunk...
szedtem mar ugy bebi, tojas alaku csaszart, hogy amikor kettevagtam, nem tudtam a rajzolat alapjan eldonteni, hogy zold vagy narancs. jobb a bekesseg alapon maradt az erdoben. tehat ne egyetek citromgalocat.
ahogy irtam, a bufotenin elbomlik, illetve nem halalos mereg. a nagyfoku hasonlosag (gyilkos galoca) miatt van mergezonek itelve. ettol fuggetlenul senkinek sem ajanlom fogyasztasra.
harsognak a trombiták, hasonló élmény élőben keresni őket, mint a képeken.
kimentettem még 5 vargányát (2 nyári, 2 ízletes, 1 bronzos). a kép csalóka, mert a kosár nem kicsi, a bal oldalon lévő nyári varesz meg majdnem akkora, mint a fejem.
igy van, ahogy mondod. a bufotenin hore elbomlik, ergo a citromgaloca elvileg eheto. de, mivel a termesi idoben olyan sok mas, finom gomba terem, ki a fax foglalkozik vele? amikor jonnek hozzam ilyen erdekes gombakkal, mint pl. aranytinoru, csengettyugombak, porhanyosok, akkor csak nezek ki a fejembol, hogy kinek jut az eszebe ezeket megenni? maaaaagit!
A másik galóca, amiböl ebben az évben sokat láttam a Citromgalóca.
Fözés után allítólag elbomlik a bufotenin halucigén mérge, de a fene se akar a gyilkos galócával könnyen öszetéveszthetö alapból is enyhén mérgezö gombát enni. Csak a gyüjteményem számára álltam meg alaposabbanmegnézni az egyik "telepet". Elég sok van most itt belöle.
Igen, valóban ótvar a kép. Utólag nem tudom megállapítani a pórusok méretét róla, és nem is emlékszem rá. Ismerem a leginkább feltételezett faj termőtest fejlődését e tekintetben is. Mint írtam, amint a tönköt megláttam, már nem érdekelt. Az a kunkori, disznófarok szerű volt, az átlagos (6-7 cm) átmérőjű kalapú példányokénál valamivel vastagabb, de a tipikus vargányáénál vékonyabb (hát még az ekkora kalapú vargányákénál). És az arany tinóruéra jellemző kinézettel (szín, mintázat).
Az arany tinóru tipikus kalapbőrét is ismerem. Általában kirepedezik. Sokszor megjelenik vöröses árnyalat, de sokszor nem. A kirepedezés mintázata jellegzetes. A képen leghátul lévő 2 (amiből 1 alig látszik) példányra volt csak jellemző és annak is csak a pereme környékén kirepedezés.* A közelebb lévő, egyébként kisebb (kb. 15-20 cm átmérőjű) termőtesteknél nyoma sem volt. Ha rákeresek az arany tinóru latin vagy angol nevére (red cracking/cracked bolete), nem kell túl sok leírást megnézni ahhoz, hogy találjak olyan példányt, amelyik már idős, ugyanakkor a kalapbőre teljesen ép és a nyári vargányáéra több szempontból is emlékeztet (szín, tapintás). Megjegyzem, a tegnap belinkelt reddites képen is pont olyan kiterült, nem éppen kicsi (kb. 15 cm átmérőjű), ép kalapbőrű termőtest látható, mint a képemen. (A pirosas / nem pirosas kalapra is rengeteg példa van.) Szóval ezek számomra nem zárják ki az arany tinórut. És ahogy írtam, a sötétedés nemcsak fizikai (nyomás), hanem kémiai reakció eredménye is.
Tavaly, amikor tomboltak a rókák, de a vargánya nem akart beindulni, holott nagyon jók voltak a körülmények, soha nem látott mennyiségű tinórut láttam én is. Leginkább a barna érdesekből voltak 10+ cm-es, félgömb kalapú példányok (és mellettük rengeteg, tipikus, 10 alatti). Rajzolni nem lehetett volna olyan szépeket. Aranyból kevesebb volt akkor, de emlékszem, nem egyért hajoltam le, gondolván, hogy itt egy guszta, kerek vargánya. (Sajnos egyik faj sem ízlik nekem, pedig akkor évekre megszedhettem volna magamat.)
*Szerintem a magyarázat az lehet, hogy rengeteg víz volt a talajban + nem volt forróság, szárazság (szeptember közepe). Emiatt egyfelől rugalmas tudott maradni a bőr, amely így nem repedezett ki, másfelől a rengeteg víztől és a táguló csövektől szépen kinyíltak a kalapok, ezért kiterült. Az a baj, a tönk meglehetősen behatárolja, hogy mi lehet. Ami hasonló tönkű fajt találtam, annál mind vagy a tráma vagy a kalapbőr színe csípőből kizárta a lehetséges fajt. Szoktam találni ritkaságokat, ill. évtizedek óta nem dokumentáltat, de ez a 4 példány szerintem kutyaközönséges fajhoz tartozik. Mást nem tudok tenni, ha arra járok, benézek, hátha lesznek unokák.
Hát nagyon nem. Légyölőt ma annyit láttam, mint még soha. Pedig ezt minden évben így gondolom, de ez most nagyon durva volt. A lucost amúgy nagyjából leszüretelték, pár darabot találtam csak. Viszont egyik népszerű bükkösben megtelt a kosár. A csütörtöki nap többször bejött már nekem. Kellően távol az előző hétvégi rohamtól, de még az új előtt. Van idő növekedni kicsit.
sajnos a kep eleg homalyos, de nekem meg most is nyari varganya. az altalad emlitett tinoruk egyreszt tagabb porusokkal szoktak mar ilyen allapotban leledzeni, masreszt a kalap habitusa egyertelmuen nyari varganya. az altalad emlitett tinoruk nem neznek igy ki, illetve en sem talaltam meg saccperkabe 10cm koruli meretnel nagyobbat (na, nem mintha ez valamit jelentene is). mint mondtam, ezt a rossz kep alapjan mondom. talan tavaly, vagy tavalyelott a matraban talaltam akkora barna tinorukat, amiket sohasem.
Tudom, hogy miről beszélsz, hidd el, nagyon sokféle tönkű vargányát láttam már. Ez az életkorukra is igaz. Maga a kalap eszményi volt az első kettőnél a képen, nem az öregségtől színeződött. Pont azért is lepett meg, hogy annyira billeg. Itt az első képen, legfelül látható egy tönk, így néztek ki. (A korábban küldött linken sokkal tömzsibb.). Ennél kicsit több kanyarulat volt bennük, de ugyanilyen nyurgák voltak. A szín és a mintázat viszont stimmel. A kalaphús ugyanígy kékült. Nem fizikai reakció (öregvargánya, amikor megnyomod és eláztatja saját magát), hanem tinórus, kémiai reakció következtében. Előbbi esetben sötétedés inkább (sötét zöldből még sötétebbe), utóbbiban színváltozás tapasztalható. Én senkit nem akarok meggyőzni arról, hogy arany tinórut találtam, pusztán keresem a lehetséges fajok nevét. Egészen biztos, hogy nem vargánya, a teljes vagyonomat fel merném rá tenni 1.00001 / semmi szorzóval. A molyhos és a csapottspórás esetleg játszhat még (és az egyéb mindvégig), ha találok róluk olyan képet, amin a lilás szín megfigyelhető a tönknél. De a csapottspórásra kisebb kalapátmérőket írnak a határozók, ezért is gondolom az aranyat és a molyhost jobbnak. A kettő közül a tönk színén kívül azért is inkább az aranyat, mert abból szerintem 10x annyit láttam, mint molyhosból. De majd mindig benézek oda szezonban, szerencsére pont egy útkereszteződés sarka ez, könnyen odatalálok. Szerencsére a tinóruk stabilan elő szoktak jönni, viszonylag kis szórással, évről évre.
Magadra vetted, de egyáltalán nem ide szántam ("szoktam", meglehetősen általános, ugye). Tipikus, hogy valami social media f.sról küldenek nekem egy screenshotot, mert valamiféle extremitás van rajta, nem feltétlenül gomba téma. Aztán vannak a hitetlenkedő bohócok, akik szerint lehetetlen, azért mert ők még nem találkoztak olyan objektummal, esettel stb. (Például talált valaki egy 1974-es, bontatlan Leo jégkrémet nagymama hátsó polcán a spájzban. A hitetlenkedőt meg pl. még nem jártak lomtalanítandó házban.) És akkor már nem is lehet valós a poszt. A másik, az amikor rosszindulat (is) jelen van, akkor meg a posztoló szavahihetőségét és/vagy jó megfigyelőképességét kérdőjelezik meg. (Pl. hogy a jégkrém valóban bontatlan és valóban lötyög a tégelyben valami.)
Tisztázzuk, semmiféle rekordot nem akarok tartani, nincs is itt semmiféle lista erre vonatkozóan, úgy látom. Nem vagyok likewhore, nem gyűjtöm az internet-pointokat. Nagyon nem érdekel, ki mit szól ahhoz, amiket tapasztalok, pusztán azért osztom meg itt, hátha másnak is tetszik.
nem is kell. eleg a kalapot megnezni. 99% hogy nyari varganya. az aranytinorunak amugy zoldes a tonkje pirosas hosszanti mintaval, illetve a kalap repedeseiben pirosas elszinezodes van. ha ugyanezt latjuk, de a repedesek nem pirosasak, akkor csapottsporas tinoru lesz.
ez biztos, hogy nem aranytinoru. eros a sejtesem, hogy varesz lesz. a rodoxantus kizarva, mar csak a leirtak miatt, hogy vekony volt a tonk. annak mindig erosen vaskos. a varganyak, foleg a nyariak tudnak neha igy visselkedni, hogy nagy kalap mellett vekony marad a tonkjuk.
Nem akartam hitetlenkedni, azt meg szoktam hagyni a rosszindulatú, magukból kiinduló embereknek. :) Szóval nem volt kitárázva. Vagyis nem úgy. Ez egy kisebb (alapterületű) mérleg lehet. Az enyémen így állna egy egykilós. Azért így sem rossz...
Te jó ég, 1+ kg és még ki sem nyílt. Amikor megkérdezik: - Mit csináltál vacsorára a családnak? - Töltöttem egy csiperkét. - Nem volt az kevés? - Nem. :D
Kiköpött ez, amit találtam. Azzal a kis különbséggel, hogy a tönk alakja az a tipikus nyurga, girbe-gurba volt. X. truncatus ill. X. zelleri, amiket még találtam hasonló fajokat.
Csak megtaláltam a képet. Kronológia: kifelé mentem az erdőből, megláttam ezeket. A felhajló tráma színe nagyon átvert, mondom, ez vargánya lesz. Ahogy közelebb léptem, hogy megbillegtessem, majd érezvén, hogy billeg, alányúltam jobb kézzel, így a hüvelyujjamtól enyhén be is nyomódott, ahol el is színeződött, ez látszik a fotón is. Megjegyezném, ez nem az öregvargányás elszíneződés. Illetve ahogy félrebillentettem, akkor már láttam a tönk püspöklilás színét. Ezért hátra is léptem, mondom, ezt lefényképezem. (Abban ekkor már biztos voltam, hogy ezek nem vargányák. Ha azok lettek volna, akkor simán felszedtem volna, fénykép nélkül, mert már kifelé igyekeztem és csak a teríték fotón szerepeltek volna.). A maradék háromnak is alánéztem hasonlóan. Most is megjelenik bennem az az ambivalens érzés, amit akkor is átéltem: csalódtam, mert jó lett volna ekkora és egészséges vargányákat találni, ugyanakkor örültem, hogy ilyen nem mindennapi méretű nem-vargányákat találtam. A bal szélen valamennyire látható kettő példány közül az egyiket elmetszettem, úgy már sokkal élénkebb színű volt a tráma. Mindez 2022.09.10-én történt. Arra nem emlékszem, hogy milyen időjárás volt megelőzőleg, meg hogy mennyire volt beázva az erdő, arra viszont igen, hogy az aznap, ugyanitt gyűjtött trombiták szintén hatalmasak voltak. A leírások mérettartományaiba beleférnek, de azóta sem találtam akkorákat. Az erdő csertölgy, némi eleggyel.
Visszatérve a fényképen szereplő gombákra: a közeli kettő kifejlett, de nem elöregedett volt. A hátsó kettő már megvolt rogyva. Ez utóbbiak közül a jobban láthatóra feszegettem rá a nagy araszomat. Annyira nem kellett, mert ekkor már ki volt terülve, medúza alakú volt, ez valamennyire látszik is talán. Szóval azt nem állítom, hogy arany tinóru, de abban biztos vagyok, hogy vargánya nem szerepel a képen. Egyébként ha nem arany tinóru, akkor mi lehet még a fentiek alapján, van valakinek ötlete?
A 25+ cm nem vetített átmérőként értendő. Hanem úgy, hogy rágörbítettem a nagy araszt a domború kalap tetejére. És mindkét oldalon kilógott kb. 1-1 cm kalap az ujjaimon túlra.
Könnyen lehet. A csiperke szerintem hihető, annyira talán az akkori tudomány sem tudta benézni. Van forrás is mellette, ki tudja, lehet, hogy valami ADT szerű külföldi archívumban elérhető. Ott lehet, hogy van pontosabb leírása is a találatnak. De ennyire engem nem érdekel.
Azt nem tudom. Az arany tinórut akkor módosítom nem-vargányára. A tinóruk közül csak 3-4-et szoktam felszedni, a látottak alapján az akkor talált példányok nem tartoztak közéjük. Így annyira nem foglalkoztam a témával. A lilás tönk színre, megvágva élénk neon színű trámára teljesen emlékszem. Meg hogy kékült. Biztos, hogy nem vargányák voltak. Nem fehéres / szürkés / barnás / pirosas trámájúak. Illetve arra is emlékszem, hogy a nagy, de nem elöregedett kinézetű kalapok meglehetősen billegtek. Itt már gyanakodtam, hogy ez valami más lesz. A tönkjeik nem voltak vastagabbak 3 centinél. A kalap átmérő több volt mint nagy arasz, tehát 25+ cm. A vékony tönk és az említett színek alapján én arany tinóruként azonosítottam magamnak. Aminek annyi jelentősége volt, hogy nem került bele a kosárba.
Egyébként a MIGE leírásában szerepelő 3-10 cm-es kalap átmérő lehet, hogy tipikus, de minden éven találkozok ettől nagyobbakkal egy lapályos hely "partján". Barna érdesre is 10 cm-es felső határt írnak, abból is néha találok nagyobbat, de kevesebbszer. Cskg-ból is találtam (mérve) 7x7es süvegűt. Simasüvegűből kb. 5x5-öst. Szóval a határozókból szerintem az extrém méretek ki vannak szűrve. Bár a kucsmás példák nem egyediek.
Valami Agaricus ... volt. Rekordok felsorolva. A latin névre rákeresve a mezei csiperke magyar név jött velem szembe. Különösebben nem érdekelt, hogy melyik is, csak arra voltam kíváncsi, hogy csiperkéből mi volt a legnagyobb. Nyilván hitelesség ellenőrzést nem végeztem, mert nem érdekel annyira.
A gigantikus tinóruk, amiket találtam, felülről tipikusan repedezett kalapbőrűek voltak. Tönkjük lilás, a tráma pedig neonzöld. Elvileg van róluk kép, de sem a galériákban, sem az ömlesztett részen nem találtam még meg. Itt szintén nem végeztem különösebb beazonosítást, mivel amint észrevettem, hogy nem vargánya, hagytam. Egészen addig, amíg fel nem fordítottam, azt hittem, hogy hatalmas vargányákra leltem.
Már megévődött! Kb. két arasz volt az átmérője, ami cca. 45-50 cm, a közepén bő 10 cm vastag, a súlyát ugyan megmértem, de a nagy izgalomban nem dokumentáltam fényképpel, csak emlékezetből írtam, hogy 1,6 kg volt, ezzel a számmal biztos nem csapok be senkit..
Nekem azért tetszenek, s mertem a vargányákhoz hasonlítani, mert -bár lemezes- mégis majd olyan tömör anyag, mintha csöves spóratartói lennének.
A nagy is sötét barna volt csak, de jó állagú, az alig nyíltak pedig mérettől függetlenül hús színű lemezekkel virítottak és ami a fő egyik sem volt fiú.
A nagynak hámoztam a kalapbőrét, az kicsit szívósabb volt, a húsa, lemezei viszont teljesen rendben voltak. Az éppen nyíló példányokat csak lemosni kellett...
Gratulálok! Ha egyben van még a legnagyobb, megmérnéd az átmérőjét ill. a kerületét? Esetleg ha van grammos mérleg, a pontosabb tömegét? Még sosem láttam ekkorát csiperkéből. Mezeire találtam 2.5 kilós ill. 135 centi kerületű adatot. Tavaly arany tinóruból találtam hatalmasokat egy foltban. Még vargányából sem sűrűn bukkanok akkorákra.
Csak azért, hogy lássátok, innen az Alföldről is lehet nagyot mondani :O))). Egy kis "Hazai termés". A "király" vargányákat meghazudtoló súllyal és tömörséggel néhány igazán szép példány csiperke (a legnagyobb ~1,6 kg, de néhány, kiló körüli is akadt)...
pedig száraz időszakban gyakran alatta maradnak a kistányér méreten. ráadásul a kerti őzláb is egészen nagyra meg tud nőni, szóval az egyéb bélyegeket célszerű megjegyezni (kigyóbőr mintázat, csuszkáló gallér stb.)
Az egyensúlyból kibillenést is figyelembe kell venni.
Ha csak a statikus eröket nézzük, akkor valóban rendben van 3 láb. A negyedik láb a security marge. A negyedik láb feladata a biztonság ha figyelembe nem vett hatás történik. OKé, lehet a 4 labút is 2 labra billenteni, de ehhez nagyobb aktiválási energia kell, mint a 3 láb esetén. A rensszer biztonági "foka" növekszik.
Nagyon irigyellek :-)) Egy darab 25 cm-es nagyságút talaltam csak az idényben. Nagyon sok volt 10 cm alattde nem szedek 10 cm alatt le özlábat. Özláb volt, de a tartom magam ehhez az elvhez.
Képet nem tudok beszúrni, mert megmakacsolta valami miatt a telefon és nem tudm lekicsinyíteni a képeket akkorára, hogy a fórum elfogadja.
Szóval:
Szedtem kb negyed kiló tölcséres rókagombát mohás fenyvesben. Otthon nem igazán talalkoztam még vele, de itt meglehetösen gyakori ebben az idöszakban. Frissen kell szedni, mert viszonylag gyorsan megtalálják a kukacok.
Hozzá sikerült még találnom kicsit máshol 4 db vargányát. Így együtt elég volt egy tejszines gombás feltétnek tejes kiörlésü penne tésztára.
sajnos nem publikus az email címed, de ha a próbálkozásokat elküldenéd nekem a kovászos pizza tészta esetében, azt örömmel fogadnám.
hogy ontopic legyek, a hétvégén a Mecsekben kirándulás alatt, tehát nem direkt gombászás alkalmával 9 vargányát találtunk (bronzos-nyári vegyesen) az össz tömeg 1,8 kg, a legnagyobb bronzos 52 dkg volt, minden nyű nélkül az összes.
mivel nem tudtunk volna mit kezdeni vele, ezért a kaszálható gyapjas tinták, óriás tölcsérgombák a helyükön maradtak, ez utóbbikért azért sír a lelkem. és persze őzlábgomba volt rengeteg, szerintem főként a karcsú és a piruló.
Sima sütővel szerintem teljesen vállalható. Ami a feltéteket illeti, az is rendben van. Konkrétan megéheztem a látványtól, és ha nem sülne a lasagne, annak ellenére, hogy megfogadtam, soha többé nem csinálok vargányás pizzát egy hónapig, már gyúrnám a tésztát holnaputánra. :D
"finomnak viszont eszméletlen finom volt és jól áll a vargánya a pizzán, na!" Nem véletlenül teszem be az általam jónak vélt konfigurációkat. A közelmúltbeli kucsmásokat ajánlom a legjobban. Szem nem marad szárazon...
hát legyen. disclaimer: tényleg nincs kimaxolva semmilyen szinten a pizza-téma nálunk, azaz ez sem valami pályamű, hanem anyafej múlt héten kb. ennyit szánt a kérdésre, nem többet. ő a kenyér- (néha kalács, újabban croissant), én a gomba- és kávéfelelős, oda megy a tűzerő. finomnak viszont eszméletlen finom volt és jól áll a vargánya a pizzán, na! :D
Betehetnéd, nem lóverseny ez. Amúgy kovásszal minden bizonnyal ízletesebb a tészta (pontosabban más ízű), csak, ugye, nehéz eltalálni jól (idő, érettség stb.) a kovászt és a tésztát is. Ezért annyira nem favorizálják pizzához. Az sokkal kevésbé tolerálja az ingadozást, mint a kenyér. De majd rá fogok erre is állni. Voltak már kísérleteim, de a végére valahogy sosem úgy nézett ki és nem is úgy viselkedett, ahogyan kellett volna, így az ételmérgezést elkerülendő sosem sütöttem kovászosan még semmit sem. Hitelesnek vélt források is sokszor ellentmondóak: az egyik hibának hívja az ecetes illatot (erjedést), míg a másik egyenesen kívánatosnak (a tejsavas mellé).
A téglalap is pontosan 3 lábbal támasztható alá stabilan,
Nem. Ha a sarkára tesznek valami nehezet, akkor felborul. Ezért van négy lába."
Egész egyszerűen nem tudom, hogy viccnek szántad-e ezt. Másnak nem tudtam értelmezni. Csak mivel van egy +-1 rajongód, nem hagyom annyiban.
Van néhány evidens tétel, amire akár felhőkarcolót lehet építeni Dubajban.
Egy téglalapnak van egy súlypontja. Alá teszünk 3 pontot, amik egy háromszöget alkotnak. Ennek a háromszögnek is van egy súlypontja. Ha ez a kettő egybeesik, és mindegy hol vannak a "lábak" akkor ez stabil lesz. Nem dől ki a húsleves.
2 pont kevés, 4 már több eggyel. Ez messzire vezet, a fizikában, hogy miért három a dimenzió.
Ezt látszólag a gravitáció adja, de tisztán anélkül is működik, matematikailag.
Tényleg van/volt egylábú fejőszék. Egy "kör" alakú ülés, egy szál hegyes bottal az alján, leszúrva az istálló aljába, és valóban két lábbal keményen egyensúlyozva.
Kívánom, hogy holnap fájdalommentes lábakkal ébredj, majd az erdőből hazatalicskázva 40 kiló vargányát másfél napon keresztül dolgozzad fel őket. De csakis egy ilyen asztalnál: rémálmod
Most tényleg elkapott a röhöghetnék, próbáld ki legóval. :) Amit bármelyik óvodás. Bocs. Ne haragudj. Én tényleg tisztelem a gombával kapcsolatos tárgyi tudásod, de .... :)))) Ne hagyd, hogy érzelmeid vezéreljenek. Ellenszenv, meg ilyesmi.
A téglalap is pontosan 3 lábbal támasztható alá stabilan,
Nem. Ha a sarkára tesznek valami nehezet, akkor felborul. Ezért van négy lába. Nem az a probléma, ha 1-2 mm-t ki kell egyenlíteni, hogy ne billegjen, hanem, ha felborul, ha rátesznek valamit. De tényleg, mindenki hülye, csak te ...
Amilyen puskázásokat hallok én innen-onnan, a házam udvarán! Nappal, délelőtt. Is.
Most tényleg délután 3-kor megálltam egy melegszenyára Mátrafüreden. Miközben falatozom, a szomszéd hegyoldalból puskaropogás, alig pár száz méter, akár gombászhattam volna ott.
Nem tudom, hol és hogyan tájékoztatják a nagyérdeműt, hol lesz hajtóvadászat??????????????
Most már tényleg én kérek bocsánatot mindenkitől. Töröljetek, bármi, nem bánom. Ígérem, holnaptól csak gombázom.
A téglalap is pontosan 3 lábbal támasztható alá stabilan, mint bármi, ami sík. Ha a négy sarkába akarjuk erőszakolni a lábakat, akkor 4 kell, mert 4-et akarunk. Mi emberek akarjuk ezt. Igaz: igazítani kell a negyedik lábat a síkon. Bevállaljuk. :) Igazítjuk. A hűtőszekrényt is például, mikor beüzemeljük.
Ez a matek. És ez a pszichológiája.
A fizika sajnos a földi gravitációs mezőt nem hagyhatja figyelmen kívül itt a konyhában. A gravitációs mező, egy asztalnyi méretben megint csak síknak vehető ekvipotenciális felületeket reprezentál. Newton összes törvénye szerint nem fog asztalként működni egy téglalap, 3 lábon a sarkainál. De mindenképpen van 3 olyan pont alatta, amitől működik. (sőt egy pont is) Konzervatív gravitációs mezőben. A fiatal géniusz, Newton ezt tökéletes matematikával leírta, meg egyébként a Holdat is így értük el. Ha hiszünk ebben.
A GPS navigációhoz már Einstein is kellett... csak mondom, Einstein matematikája nélkül kóvályognátok a mobilotokkal a térben, azt se tudnátok merre vagytok, de persze kutyát nem érdekli ezen a blogon, de ugyanaz a matek. Meg a fizika törvényei, ami ott tartja a műhódokat, ahol vannak.
Azért négyzet/téglalap alakú az asztal és azért van négy lába, mert az a praktikus. Nem véletlen, hogy nagyon ritka az ettől eltérő. (Tudom, mindenki hülye, csak ...)
ha bizonytalan vagyok, akkor próbálok több forrásból tájékozódni. van pár könyvem, itt a net, ismerősök, plusz a topik. sokszor szoktam galambicát szedni, de mindig tölgyben, és azoknak valahogy mindig más volt az "állaga" és lemezek és a kalap találkozása. plusz 3/5 kukacos szokott lenni, itt 1/25 kb. ha ez jelent valamit. a kalapok színeződése volt nekem galambicás, amúgy "valamilyen pereszkének" szedtem őket. :)) ja, és a bordósból egy szatyornyi ki volt szórva egy tuskó tövébe. más is elbizonytalanodott, úgy látszik.
vadász kollégák három q nagyot lőttek ma, fényes nappal, turistaút közelében, miközben a jóravaló tharkusék épp gombát kergettek. nem kaptunk golyót, nyilván (remélhetőleg) tudják, hogy mit csinálnak, de azért kicsusszant a sport szelet, na.
lucfenyőben. több hektár volt, most vettem észre, hogy az egészet tarra vágták, csak egy 100 m2-es csoportot hagytak meg, pont azt a részt, ahol több szokott lenni a gomba. ott szedtem őket.
Lehet tagadni a nyilvánvalót, de minek? :o Az asztalnak legalább 99,99 százalékban négy lába van, mert az a praktikus. A maradékon osztoznak az egy, kettő, három és négynél több lábú asztalok.
De az ugye lejön, hogy aki rajzolta azt a képet, pontosan tudta, hogy 3, mert Atlasz ugye egymagában elbírja a gömböt, hiszen a gömbnek egy pont kell, alátámasztani, de a síkhoz 3 pont.
Illlyen ez a tudomány. WC szag ide-vagy oda. Nem tudhatunk mindent.
Nem tudom, milyen asztalt készítettek a görögök, de nekem a négy lábú asztal devianciának tűnik. Ami azóta is tart. A 3 láb akkor is sík, ha a kőműves nem képes tartani a vízszintet. :) Csak mondom, hogy erős kultúrája volt a 20. század elején a 3 lábú kávéházi asztaloknak Bécstől Budapestig, netán tovább. Ne lötyögjön ki a kávé...
ez még mindig olyan jól néz ki, hogy kis híján királytinóruval is finom lenne :D
(mi is nyomtunk egy vargányás kovászos pizzát a minap, zseni is volt, de nem teszem be a képet, mert ennyire nem vesszük komolyan a pizza-kérdést, a tiéddel nem versenyképes. kovászos kenyérre megy a tűzerő, oldalborda abban eléggé nyakig benne van már)
ó, drága jó istenem nézzük már meg a képet, amit kaptunk, vágjunk már ketté egy érdestinórut csak például, és látjuk a termőréteg ívét, aminek hasa van, hát mi köze lenne annak egy vargánya alkatú gombához!
biztos én vagyok a hülye, de ennyi nagy tapasztalatú gombász csak szándékosan szívathat engem :)
még te sem látod? ki kell menjek gyűjteni bizonyítékot? meg fényképezni? ennyit nem értek nekem... :)
most tényleg matematikán-fizikán ne problémázzunk: 3 lábú asztal, szék, soha nem billeg, szemben a 4 lábúval
és ezt sok ezer éve a görögök is tudták, ha már az ezer évekre kattansz...
Euklidész, vagy hogy a pcsába hívták azt a gombázó görögöt
3 pont egy síkot meghatároz
nem érdekes, hogy a gravitációs potenciális mezőhöz képest az esetleg ferde, de akkor is egy matematikai sík, ami nem tud billegni, és a gyakorlatban sem fog
itt kapcsolódik erősen az elmélet a gyakorlattal...
a dolgok valtoznak. foleg emitten. tegnap meg maskepp hivtak egy fajt, aztan nemzetseget valtott, meg nevet is. ezt el kell fogadni. en okolszabalynak elfogadom, hogy a varganya makro szinten a fiatalon feher termoreteggel biro tonoru. Kivetelt kepez a kiralytinoru, amit el tudok fogadni kiralyvarganya neven.
Köszönöm az értékes hozzászólásokat. Az illata nem kellemetlen. Igazából nincs különösebb illata. Viszont azon meglepődtem, hogy a sárgahúsú és az okker külön fajta, mert a határozókönyv azonosnak állítja be. Viszont mi a helyzet a kéküléssel? A sárgahúsú sohasem kékül? Tehát ez alapján is meg lehet különböztetni?
Igaz. Nagyon jó. Szegény anyámat én vittem a sírba, alig 10 éves voltam és délelőttől délutánig hordtam haza a rántani való galambgombákat, amit mind kirántott nekem. Meg a fél utcának, annyi volt.
Hacsak nem:
Egy vékonyan kizsírozott tepsibe galambgomba kalapokat fektetünk, kirakjuk vele az egész tepsit, nem kell hézag. Rá szalonna szeleteket terítünk. Jó, legyen húsos szalonna, de régen itt a palócoknak ilyen nem volt. Volt, ami volt.
A tetejét vékonyan áthúzzuk, elkenjük tejföllel.
Ezt sütőben pirulásig sütjük.
Na. Jó étvágyat. Régen találtam annyi kukacmentes galambgombát, hogy egy nagy tepsi meglegyen. Értsd: régen találtam. :) Mostanában valahogy kevesebb a szép, a jó.
erdekes, mert a varganyaknal korfuggo, hogy le-, vagy felkanyarodik a termoreteg a tonkre. ez kb 2 hetes kep. a 3 egyertelmubol 2 felkanyarodik, mig egy tonkhoz kapcsolodo.
azert ilyen bemondasokra ne fozz gombat. sosem lehet tudni, hogy mi minden lehetett abban a 3 kiloban. lasd meg a topik impresszumat. ha tenyleg nem ertesz hozza, ezeket a keprol valo hatarozasokat felejtsd el. nyilvan van nehany faj, ami egyertelmu tud lenni, de egy galambot sokan be tudnak nezni, osszekeverni. ez nem jatek.
Nem ilyen felkanyarodó a termőréteg az okkertinórunál, a metszeti képen, hanem sokkal inkább "vargányásan" lefelé simul. Tehát nem az. /Okkervargánya már le sem merem írni a régi nevezéktant :))), mert egyeseket sért, pedig ti is azon a csecsen csecsen nőttetek fel/
Ez felkanyarodó, tehát sárgahúsú tinóru. Tönk alakilag is erre utal.
Ha nincs karbamid szaga a legaljának, ahol el van vágva, akkor tutti. Nincs, orrom nélkül is megmondom.
A Sárgahúsú tinóru (Butyriboletus appendiculatus) és az okkertinóru (Hemileccinum impolitum) nem azonos. Az előző ritka, az utóbbi gyakori nálunk. Az okkert csukott szemmel is felismerheted a tönkbázis vegyszerszagáról.
Tegnap kimentem a gyerekekkel egy hosszabb körre szétnézni mi a felhozatal. Bimbós pöfetegek mindenfelé, néhány őzlábgomba és friss petrezselyemgomba ami érdemlegeset sikerült hazavinni. A Bükk errefelé most nagyon nem adja a nagyvadakat. Viszont ami érdekes, és amiben szeretném a segítségeteket kérni az a pontos meghatározása az alábbi gombának: vegyes bükkös tölgyesből került elő. A gombát megnyomva vagy megvágva nem volt egyeltálán semmi elszíneződés. A határozókönyvek alapján igen nehéz különbséget tenni a sárgahúsú (okker) vagy gyökeres (kesernyés) tinórú típusok között, hiszen Locsmándiék szerint a sárgahúsú is kékülhet - ami nem túl egyértelmű definíció. A tönk erezettségére vonatkozólag is azonos megállípításokat tesznek - ami kissé eltér attól amit a miskolcigombász ír. Hálózatos vagy finoman szemcsés. A honlapjukon fentlévő képek pedig igen csak különböző kalapszíneket és trámákat mutatnak. Nektek mi a véleményetek? Alapvetően mi az a jellemző ami biztosan megkülönbözteti őket? Csatolom a fotóimat
Szép felhozatal! Azt hiszem, egyik éven nem is "furcsa" gerebent találtam, hanem akkor zsemlegombát. Mivel, emlékszem, büdös volt. Már nem tudom felidézni, de visszataszítóan. Pedig annyira nem volt eldőlve.
A trombiták kb. hány méteren jöttek elő, ha nem titok?
Pompás az a kőemelő hajigáló páros ! Vszeg egy óra múlva már ledobták volna..ezér van olyan sok kő odalenn..ezek hajigálják lefelé :D
Benéztem én is jobbféle helyekre, előkerítettem idei második bronzoskámat , ugye obligát bükk mikorrhizás létemből adodoan én elég ritkán nézelődök a termőfoltjain. Aminek mégjobban örültem, sikerült nyakon csípni a zöldhátú zsemlegombát. Eléggé ritka vendég :)
A részemet tisztáznám: én csak az állapotra mondtam, hogy az egyik jónak tűnik. A másik meg (számomra) nem. A gomba fajára, mérgezőségére vonatkozóan nem állt szándékomban semmit sem állítani, noha szerepel két fajnév is az előző hozzászólásomban.
Én szerintem még jók lehetnek azok a gévák, én így szoktam megenni ilyen méretben, a kicsik nekem túl puhák, nem ízlik az az állag, azokat ott szoktam hagyni. Meg kell egyet sütni, rántsd ki, ha nem érzel belőle semmilyen ízt, akkor jó. Utána a többit valami fűszeres ételnek felcsíkozva készítsd el. Egyben elég tömör. Amerikában felcsíkozva nagy hőfokon grillezve sütik kérgesre. Szósszal. Én is úgy szoktam.
Nyilván senki nem fogja kép alapján azt mondani, hogy ehető. A (nyári) laska jónak tűnik. A gévát ilyen idősen nem enném meg. Bár eléggé a tövét látjuk, ahol is fehér a belseje, valószínűleg már nagyon szálas, szívós, száradt kijjebb is.
No, kipróbáltam a besózott, fagyasztott vargánya szelet sütését. Gyakorlatilag tökéletes lett. Egyetlen dologban különbözött a frissen kisütötthöz képest: valamennyire érezhető a fagyasztott vargánya jellegzetes íze. A frissen sütötté egyébként inkább a szárítottéra hasonlít.
Szóval a metodika a következő volt: másfél centi széles szeletek, a tráma mindhárom irányból sózva + a hús is kapott valamennyit. Finomliszt (pizza liszt volt csak, lehet, hogy számít a glutén miatt) + sózott tojás + német diszkontláncos fehér morzsa (sima, nem panko, de nincs benne héj). 1 rétegben. Ezután fagyasztás. Napraforgó olaj 180 fokra hevítve (infrával figyeltem végig, közben kevertem is, hogy homogén legyen). A belehelyezett szelettől közepesen csicsergett az olaj az első pár másodpercben, majd valamelyest enyhült. Az első 2 percben párszor fordítottam, kb. fél percenként, majd miután láttam, hogy rendesen megkérgesedett a panír, ahogy amúgy is, lejjebb vettem kicsit a hőmérsékletet (nem mértem). Pár perc alatt aranybarnára sütöttem, néha megfordítva a szeleteket. Az ízét leszámítva tényleg nem volt semmilyen különbség sem.
Illetve tegnapról megmaradt 2 szelet, a normál hűtőből mentek az olajba, kb. 1-2 percre. Várható volt, hogy a panírozás szárazabb lesz, de még így is sokkal jobb volt, mintha megmikróztam volna. Egyáltalán nem ajánlott módszer, annyit kell sütni, amennyi elfogy frissen.
"De ha meg nem sózom meg, ahogy írod, akkor számomra egyszerűen élvezhetetlen lesz a tráma krém."
Igaz, hogy én a rántott gombát sótlanul is meg tudom enni, sőt szeretem. Ugyanakkor a frissen kisült darabokat még melegen, mikor van némi nedvesség, sózhatod készre. Vagy csinálj egy sós mártogatót hozzá. Feleségem simán sós, kicsit fellazított tejföllel tolja, és jó. Vagy tartár. Csak ötlet, nem akarok "mindenkit rábeszélni". :)
Még valami a panírozásról:
A konyhai levegőn megszáradt gomba szeletekre nehezen tapad a liszt, ezáltal leválhat a panír. Pedig pont a lisztnek kellene tapadnia először az alapanyaghoz.
Ezen a gomba sózása szokott segíteni, mert így nedvesen kerül rá majd a liszt, akkor már dolgozik a glutén.
Mit lehet sózás nélkül tenni. Egy ötlet: nekem a konyhai használatban van egy víz permetező, spriccolóm. Egyébként kenyérsütéshez használom, de erre a feladatra is jó. Egy fújás egy tálcányira max. Kevés víz tapaszt, sok víz lemos.
/Pofázok én, pedig mindig az asszony paníroz, én pedig sütöm. :) /
Gyönyörű! Az izmozó vargányák se semmik. A trombitás kép reményt ad nekem, bár egyre kisebb az esélye egy idei hullámnak. Csillaggombát ugyan nem, de (talán) barna pöfeteget láttam még.
Nincs az az isten. :) A múltkor közöltem egy egyszerű receptet, érdemes nekiállni. Megvan mind a 10 kézujjam, de ugyanolyan botkezem van, mint amilyen botlábam a focilabdához.
A kb. 1 hónapja indult esős időszak szinte végig kitartott. Vagy hideg volt, vagy esett az eső és áztatta a termőtesteket. Ez leginkább nagy őzlábakat érintett, azon kívül nem nagyon jött elő más (a mai helyeken). Viszont 3 napja elállt az eső is + a hőmérséklet is megnőtt -> kinéztem. Róka, trombita, császár ugyan nem mutatkozott, de akadt némi vargánya (nyári, bronzos). Hatalmas adag petrezselymet is láttam. Nálam is voltak harkály tinta seregek, jellemzően már elöregedettek. Barna galóca, mutatóba piruló. Gyönyörű, közepesen nagy nagy őzlábak. Karcsúk is. 0 galamb. Szürke tölcsér, zöld harmat, egyebek. Világító tölcsér, sárga kénvirág rengeteg. Én is azt tudom mondani: újra fajgazdagság van. És tényleg most indult be a napokban, mert sehol sem volt öreg gomba, faragvány sem, még a frekventált részeken sem. Sok gombászt, makkozót láttam ismét. Nem sok jött össze, másfél kiló, de gyakorlatilag egyetlen termőtestet leszámítva - ami ment is a kukába - az összes kukacmentes.
Köszi! Egyáltalán nem késő. Volt 3 db eléggé zöld, azokat most elkészítettem -> 14 db, emberes karéj. (Epekő teszt.) Kettő szeletet még ugyanígy bepanírozok (ahogy írod, csak só a trámára), mennek a fagyasztóba, aztán holnap letesztelem, hogy mennyire lehet kisütni jól őket. A többi meg a fiatalokkal egyetemben megy az 1-2 fokra beállított hűtőbe. Mivel nincs kukac, annyira nem tudja mi szétforgácsolni őket. Bár az a tapasztalatom, hogy a kukacok eléggé belassulnak ilyen hőmérsékleten, nem nagyon van kedvük lakmározni.
Az elősütés jó ötlet, gondoltam rá. Szerintem a csiperkés fiaskó főként amiatt következett be, mert előbb lenyomta a panírt a fejlődő gőz, minthogy meg tudott volna szilárdulni a gombán. A gőz vízből lesz. A víz meg a gombából, só hatására. De ha meg nem sózom meg, ahogy írod, akkor számomra egyszerűen élvezhetetlen lesz a tráma krém. Ezt még megálmodom.
Bocs, remélem, még nem késő a válasz. Én is feldolgozásban voltam. :)
Igen. Csináld bátran. Ne sózd meg se a gombát, se a panírt. Panírozd be. Én egy tálcára pakolom, úgy, hogy ne érjenek össze. Így bemegy a fagyasztóba. egy, másfél óra múlva kiveszem, amikor már fagyos legalábbis a panírja kívül. Ekkor nagyon gyorsan papírtörlőbe csomagolom, aztán már mehet jópár darab egy zacskóba. Nem fog már összeragadni. Kiveszed, amikor kell, fagyosan lejön róla a csomagoló anyag, de már menjen is a közepesen forró olajba. Nyilván nem szabad nagyon forróba, mert akkor csak kívül ég meg. De elég forró legyen, hogy egyből összekapja a panírt. Én így.
Van, aki kicsit elősüti, kiveszi, kihűti, fagyasztja. Aztán fogyasztáskor rásüt még. Ez is jó lehet, már rásül a panír, nem fogja ledobni, nem fogja olajjal megszívni magát.
ezek milyen galambgombák vagy pereszkék, ha egyáltalán? a galambicához képest tömörebb a húsuk, sűrűbbek a lemezek. ebben a két színben találtam rengeteget egy fenyőerdőben.
S.O.S. kérdés: vargányát ha lefagyasztom panírozva, azt ki lehet sütni (olajban) úgy, hogy viszonylag jó legyen később? Ugyanúgy sózzam panírozás előtt? Ha jól sejtem, fagyos állapotban kell kisütni. Valakinek van gyakorlati tapasztalata? Nekem sajnos csak negatív: csiperkénél egyszerűen leszakadozott teljesen a bunda (ami a frissen kisütötteknél tökéletes lett). Fagyosan sütöttem ki. (Kellett nekem tegnap dupla adag vargányát pirítanom. Kellett nekem ma elindulni csaszilesre. Győzöm feldolgozni most meg. A vargányát.)
Gyönyörű képek, mi is kilátogattunk kedvenc helyünkre a Mátrába, sajnos az elmúlt hetekben szépen le lett termelve ez a környék mert vargányát alig találtunk, nagy a fajgazdagság, rengeteg a bimbós pöffeteg amiből szedtünk is jó sokat csak a hajnali esőtől minden vizes és sáros. Mivel vagy kétórányi keresgélés után sem jártunk túl nagy sikerrel, pár darab vargánya, fenyő tinorú és őzláb volt az eredmény, őszintén szólva az ide felrakott képek alapján többre számítottam.
Még a júniusi hullám végén keresgettünk más esetleges gombalelő helyeket, amiket most már minden mindegy alapon meg is néztünk, mivel kisütött a nap olyan 10h körül már lehett látni is az erdőben :) ez sem ígérkezett valami fényesnek, mígnem egy meredek elhagyatott úton lefelé a vízfolyásokat füves részeket kerülgetve bele botlottunk ebbe a csoportba.
Nos innen kezdve sasszem elővesz és bizony egymás után tűntek elő a gyönyörú vargányák, kétóra alatt bejártuk a helyet és megtelt mindkét kosarunk, az őzlábak ott maradtak a pöfiket bezacskóztuk úgy tudtuk elhozni, helyiek a parkolóban faggattak, hogy hol szedtünk ennyit, mert nem nagyon találtak, az az igazság, hogy ott ahol még nem járt senki, a könnyen elérhető részek ki vannak fosztva, most indulgat ugyan valami mert sok a kicsi is, szerintem még azért lehet majd szedegetni ha az időjárás kegyes lesz. Egy kosárral hazahoztunk, a másikat szétosztottuk, így kevesebb a meló vele :)
Most már komolyan érdekel, mire készülnek ezek a vargányák az erdőben? Egyik képen ketten emelnek valami faágat, másikon ketten cipelik a követ... mi készül itt? :)
Végre fajgazdagság van, bükkösben, tölgyesben, fenyvesben. Tömeg jelenetek. Az összes errefelé honos galóca kint van. Pókhálósok, csigagombák. Pereszkék. Fenyőtinóruk. Néhány tiltott gomba, és galambgomba is. Zöld harmatgomba is seregesedik. Harkány tintagomba néhol szintén tömeges. Szokott helyén látom a petrezselyem gombát.
Meg, de az a hely amúgy is kiesik neked a szórásból. az esőt én is észleltem, nálunk jobban esett, aggódtam is hogy nem fogok tudni kimenni de csak elállt. Viszont a gép azt adta ki, hogy a megszokott helyemre menjek, nem pedig a Mátrába, hiba volt. nem volt vargánya most se, bár most legalább egyéb gombák voltak. Ám elnéztem a Mátra lábai fele is, hát igen, jobb lett volna oda menni, ahova én mentem nagyitóval kellett a gombát keresni, a Mátra fele viszont már az út mellett is voltak gombák. De meg már nem álltam, mert egy autó felcsavarodott a fára és pont a leállóban szenvedett a trailer, üghogy hagytam a fenébe, jöttem haza aludni. Viszont mivel ilyen sok volt most az eső, bízok benne, hogy jövőhét elején a mátrai hely még jó lehet. Kívülállókon nem aggódok, hogy odamennének, falusiak talán, voltak most itt ott kocsik, meglátjuk. fentebbi részeken anno se volt senki mikor az út mellett tele volt gombásszal, most is ebben bízok. Holnap rétre akarok menni, de a jövőhéten mostmár odacsapok a Mátrának.
Kissé kaotikus, kissé canotto (pedig 30-ra nyújtottam, csak túl jó a liszt :D), de kihűlni nem volt ideje. :) Ahogy nézem, a zöldek jórészt a ma estire jutottak.
idén a zöldeket mind leszárítottam, aromásabb lesz a szárítmány. sütni vagy fagyasztani viszont a fiatalabbakat szeretem (sárga trámáig bezárólag), valahogy így alakult.
Ide ahova mennék nem sokan mennek mert egy kieső terület, főleg mióta az erdészet bekerítette az út melletti részt, kevesen mennek körbe. Nem teljesen arra van amerre te laksz, de a Mátrában van. Viszont nem mentem mert reggel elaludtam, tegnap meg láttam képeket onnan is ahova én szoktam járni, most gondolkodok holnap mi legyen. Valahova fogok menni, de még nem döntöttem el hova. Szerintem megyek a helyemre, jövőhéten majd megnézem ezt a Mátrai részt, hátha nem bukkan rá senki addig.
Szerintem tökéletes lett így elsőre, sózás is a végén volt. Már csak így fogom enni, meg rántani még a zöldeket. Azok tényleg finomabbak, mint a fiatalok.
"Viszont ez fagyasztva gondolom már nem az igazi?"
Úgy általában megváltozik az íze a vargányának a fagyasztástól. Van, aki nem is szereti az ilyet már. Én épp most kaptam elő 2 csomagot. Volt bennük vegyesen fiatal és zöld is. Ahogy az előbb írtam, pont úgy volt: a fiatalabbakat könnyebben, az idősebbeket nehezebben tudtam kezelni. Mondjuk a 16 éves serpenyő tapadásmentes bevonata sem a legjobb már, noha sértetlen, lerakódásmentes. Az ilyenben előszeretettel tapadnak le főleg az öregek, ha túl sokáig nem mozgatja meg őket az ember. És pont a lényeg foszlik le róluk. Személyes vélemény: kalapból a zöldhasú ízletesebb. Ha kukacos a hús, de ép a tráma, simán lefejtem és megy az ép szeletek mellé, fagyasztásra.
A sózás... teljesen egyetértek azzal, hogy pirítás esetén utólag kell sózni. A legfontosabb, hogy ezt a záró műveletet el ne felejtsd. Kevés annyira tökéletlen alapanyag van, mint a megfelelően lepirított vargánya - sótlanul. :)
Vagy rántott volt mindig, vagy pirítva a fiatalok, vagy pörkölt vagy krém vagy zöldségleves. De most megcsináltam, ahogy nagypapi. Vajon pirítottam az öregebbeket, végén kis só, és isteni lett. Pedig sokszor nem szerettem azt szedni, ami már nagyon zöld volt. Viszont ez fagyasztva gondolom már nem az igazi?
Rántani inkább az érett trámájú a jó, legalábbis az ízletesebb (nekem). Vajon pirítani is jók, nyilván, de mivel könnyebb bánni a fiatalokkal (kevésbé hajlamosak szétdőlni), no meg az jut ilyen célra inkább, így azokat szoktam. A rántottnál valahogy nem jön ki annyira a fiatalok íze, ha vastagra szelem sem. Pirítás esetében nincs ilyen gond.
Hatot láttam, és valóban sorban vonultak. Később pedig egy erdészeti úton keresztezte egy az utamat. Még később pedig majdnem átestem egy pisilő hölgyön. :-) Bár miért pont a turistaút közepén kellett dolgát végeznie, nem tudom. Hátulról érkeztem a férje elölről fedezte. :-) Szóltam neki elnézést, jövök, úgy megijedt, hirtelen felkapta a bugyiját, de még csorgott neki befelé. Aztán jót nevettünk.
A sütnivaló gombát a legöregebbekből ajánlom! A kalapjából, ahogy papi szeletelte. Tönkje jó lesz másra.
A muflon.
Itt a Mátrában megmelegítik néha a féktárcsát is, nem csak a köves meredeken tűnnek fel. A 24-es főúton van 3 hely Mátrafüredtől Parádig, ahol átjárnak a napi pihenő helyükről az alacsony itató helyekig. Alkonyat előtt és közvetlen napkelte után kell rájuk számítani. Ha egyet látsz, van kettő is, sorban vonulnak át, figyelni kell.
Van is még egy gerinc a fagyasztóban.... meg kellene már sütni, amúgy finom. :)
Köszönöm a tanácsokat. És akkor jöjjenek a képek. Ma elég jól belegyalogoltam a tutiba, bár sokat kellett menni. De a legnagyobb élmény az volt, hogy muflonokat láttam. Sajnos annyira rájuk csodálkoztam, hogy kép, videó nem készült. Nem is gondoltam, hogy errefelé muflon is van, aztán utána olvastam, és tényleg. Főleg osztrák nemesurak vadaskertjeiből szökött példányok sarjai.
Ne sózd meg előtte, se közben. Erős meleg, de azért nem égető serpenyőbe tedd, szerintem tapadás mentesbe, nekem talán pont olyan van, mint a képen nagypapinak, vastag aljú. Alá kicsi zsiradék.
Akkor a vizet fogja kidobni.
Mire a víz helyett zsírt szívna magába, addigra készre is sül. Gyorsan kell forgatni, készülj mondjuk 2 villával. Persze kicsi zsír, vaj, csak az ízét javítja. Kitapasztalod.
Ez értelemszerűen a frissen szedett gombából a legjobb. Imádom, igazi erdő osztrigája.
Csak a piritósra halmozva sózom picit.
Tegnapelőtti sütésből megmaradt, hűtőben simán kibírt két napot.
Én eddig mindig rantottam a vargányát, de ezt most kipróbálom. Szerencsére épp lett egy kosár alapanyag, buszon ülök épp hazafelé. Van valami titka, hogy a tráma ne szívja fel a zsiradékot? Eddig ezért nem mertem így sütni. Képek lesznek később.
Na, ez is az én lelkemen fog száradni, ha nem találsz. Eleget. :D Pont éjszaka volt itt egy kis csapadék, hátha rásegített, mert már kezdett eltünedezni. A múlt hétvége +hétfő volt a szép, több tíz kilókról számoltak be többen, ismerős helyiek. Ha a beszámolókat osztom kettővel, az is szép. :D Mindenesetre nagyon sok gombázó van/volt. Idegenek is. Nehéz olyan helyet találni, ahol még nem voltak. A termőtest képződés ugyanakkor lelassult.
A magukba roskadtakat el szoktam vinni valamelyik közeli erdőbe, ahol úgy gondolom, hogy ideális a hely nekik. Akkor már inkább ott folyjanak szét, miután bedolgozom őket a nedves talajba / avar alá. Vagy lesz belőle valami, vagy nem. Egyszer annyira jól eltaláltam a helyet, hogy 3 lépéssel később bele is botlottam egy folyásba. :)
Na Popenka, eldöntöttem erőt veszek magamon aztán felmászom oda a környékedre holnap. Rég nem voltam már ott, de legutoljára láttam egy jó helyet, most jött el az idő hogy megnézzem. A műhold szerint még megvan. Hajnalban kiderül :D
A mai Hajnal-tájban szó volt többek között a kerti őzlábgombáról és a homoki szarvasgombáról (az utóbbihoz annyit fűznék hozzá, hogy csak a fiatal példányokat érdemes fogyasztani). A mediaklikk.hu-n belül Kossuth rádió, Hajnal-táj, 05:50-től.
Egy bükkös, meredek hegyoldalban 3 órás bolyongás után, végig szakadó esőben sikerült egy háromnegyed kosár ízletest, és 2 vörösbarnát gyűjteni. Jobb helyekre nem tudtam eljutni, csak még jobban áztam volna. Nem rossz végülis, ha a legfrekventáltabb helyen is ennyit lehet szedni. A szalamandrák tobzódtak ebben az időben, kis túlzással többet láttam, mint vargányát. Fotó nincs, tiszta víz, meg föld volt a kezem.
Még tavaly ősszel írta vki hogy ilyesféle gombák sose kerülnek a fórumra. Namost csakazért is rakok fel . Ha minden igaz kákagomba Typhula filiformis
Megjelent a világító tölcsér is, vki össze is szedett egy szép adagot aztán otthagyta az erdő szélén Gondolom menetközben megpitymallott, aszt akkor már nem volt rá szüksége.. :D
"A háti már tele volt, így nagyon érdekes vele lehajolni a következő gombáért, hogy ne zúduljon a nyakába az egész."
Ne is mond! A hétvégén hajolgattam, hajolgattam és jó pár kilométer után vettem észre, hogy a hátizsák zsebebe tett 70 eurós termoszom meg valahol kicsúszott. Mindezért pár nagy fej özlábat gyüjtéttem csak be. Jó drága özlábak voltak:-)) Pedig azok még magasra is nönek. De én idióta közben meg mindenféle gombákat fényképeztem, amelyek nem voltak olyan magasak. Na ezek okozták a káromat!!!
alapvetoen en is igy vagyok vele. mint ahogy a szurke tolcserrel is. ha van 5 kilonyi gomba, abba siman elfer nehany darab. ezen kivul nem fogyasztom oket. pl. az ozlab nalam csak bartergomba.
a varganya feher termoreteggel indul, de utana bezoldul. a kiralytinoru, amit amugy kiralyvarganyanak is hivunk, az sarga tramaju. lehet itt vitatkozni, de ez az elfogadott elnevezese.
A legjobb, amikor a piruló galócára használják egyéb jelző nélkül, hogy: őzláb. A nagy őzlábra meg bagoly. (Többek között) Vasban a csirke a mezei szegfűgomba. A nyulica meg a rókagomba (másutt meg ez a csirke vagy sárgagomba). De hallottam már gyapjas tintára, hogy kucsmagomba. 5 perce beszéltünk róla, mire leesett, hogy tök másra gondol... :D
Jó, de vannak olyanok (nem itt, általában mondom), akik nem eszik a tinórut, mert az sz.r, és vargányát tolnának orrba-szájba, mert azt olvasták, hogy az az "igazi".
Te sem érted. Vagy én nem. Akkor elnézést. Máshogy írom: hót nem érdekel, hogy a tudomány kirá... akarom mondani - az én esetemben -, fenyővargányának vagy (szemcsésnyelű) fenyőtinórunak hívja ugyanazt a termőtestet a konyhapultomon (nálunk az első nevén ismerik általában). Vagy pl. heverhet a földön előttem egy-egy eszményi állapotú nyári vargánya ill. barna tinóru is, ha csak az egyiket vehetném fel, az utóbbi lenne az.
Az orvosi nevezéktan az pont nem ilyen, és eléggé nemzetközi ahhoz, hogy Brazíliában is érvényes legyen. A gombákra és magyar nevükre ez messze nem igaz.
Pedig a dolgoknak azért van neve, hogy azt használjuk. Tájegységenként mást érthetnek ugyanazon a néven.."
de nem lehet emögé bújva érvelni, nem érted???
ez messze több
én fiatal koromban eldöntöttem és megtanultam minden növény nevét, ami utamba került, mert zavart, hogy nem tudom, növényhatározóval jártam a természeti környezetet... és????
Ha mondjuk nem értenél hozzá és eltávolodnál a gombáktól, de el szeretnél készíteni egy brazil kaját az ott egzotikus egyik növényből, aminek 1024 tájnyelvi megnevezése és ezek esetleg keverednek is, hogy lehetsz biztos benne, hogy jó alapanyagot választasz, ha már konyha...
És oké, hogy itt inkább konyhaasztal van, mint mikológiai konferencia, de konszenzusra kell jutni valami elnevezésében.
Egyébként meg pont fura egy orvostól hallani, hogy őt aztán nem érdekli a tudomány és az ott hivatalos elnevezés.
Orvoslásban is volt már olyan, hogy egy gyógymódról kiderült, hogy inkább árt, mint használ.
Nem érted. Hót nem érdekel a konyhában, hogy mi a neve. Nem azért eszek vagy nem eszek egy gombát, mert vargánya vagy tinóru felirat van az illusztrációs ábrája alatt a határozóban.
Berágok a hülyeségre rendszeresen. Ez az én hibám.
Még egyszer érthetően.
Lőtéri sánta kutyát nem érdekli, hogy egy gombafajt hogyan nevez a "tudomány". A tudomány, amit emberek kreálnak maguk köré, aminek a nevezéktana gyorsabban változik, mint az evolúció. Nekem pont megfelel a népi megnevezés is.
Elfogadom a genetikai bizonyítékot, sok dolgot tisztáztak az elmúlt pár évtizedben, szerencsére, de hogy is van ez? 1-nek nevezzük vagy 2-nek? Ezen vekengjenek mások feleslegesen a laborban, vagy íróasztal mellett, ez, ami pont nem érdekel.
Előre a tudást nem viszi, mármint a fejetekben.
Ezzel szemben az érdekel, melyik gomba, legyen bármi a neve, bármelyik tájegységen, konkrétan hogyan viselkedik a serpenyőben. Mire tudom használni? Hol találom és mikor? Ez, ami nekem fontos. Meg nektek is ez a fontos, csak játszátok az eszeteket fajelmélettel! Mintha besorolható lenne a gén. Nem az. És felesleges vitákat gerjeszt.
Ezt lehet minuszolgatni a tudós urak részéről, de a valóságtól elszakadt tudomány már nem szolgálja az embert. Például letojom, hogy melyik űrtávcsővel mit fedeztek fel. Sőt azt is, hogy lapos vagy nem. (fizikus az egyik végzettségem, némileg tudom, miről beszélek)
A leszedett gomba egy gyorsan elavuló gyakorlati haszon. Tessék tudós urak így tekinteni rá. Ne elmélettel támasszuk meg a haszontalanságot.
Na, ezután lesz egy év csend... :) Szeretlek azért benneteket. :)
A királyvargánya sütve nem kemény. Csak ennyit akartam mondani. :)))
Engem sem érdekel, hogy hova és miért sorolódik egy gomba, de legfőképpen az nem, hogy mi a neve. Pont ezért az összes vargánya-, tinóruféle közül a barna tinórut választanám, ha egyet kellene, nálam az az ász. Az érdeseket, egyéb tinórukat is próbáltam, de vagy jellegtelenek voltak, vagy kellemetlen, szúrós (már-már karbolszagú) buké jött belőlük. Függetlenül attól, hogy zárt vagy már kinyílt csövecskéik voltak. Többféle módon elkészítve. (Valószínűleg van a barnán kívül is másik tinóru, ami ízlene, csak még nem próbáltam ki.) A fenyőt szoktam még néha, ill. a sárga gyűrűs is nagy kedvenc. Előbbiben a hámozást nem szeretem, mert mindig fekete lesz az ujjam. Meg a konyhapult is. A tömény hipó sem szedi le. Cserébe nálam is okoz némi konzisztencia változást.
az embör ízérzékelése olyan szinten nem azonos, hogy:
1. a feleségem nem tudja megenni a bronzos vargányát, mert szerinte keserű íz van benne, és itt nem a trámapenészről van szó, ezért azt külön fagyasztom a családnak
2. ugyanez a drága jó asszony nem tudja meginni a csopaki termőterületű borok egy részét, Figulától Jásdi boráig, mert érez bennük valami keserűt, én nem
3. ugyanakkor ennek a kedves nőnek a királyvargánya íze nagyon bejön, az a kedvence
4. az okkert meg senki se bírja, éhezéskor megesszük majd.... legalább ehető ;)
dehogy is, a vargánya sütve puha, a cékla, király stb. meg ilyen kemény roppanós (nem jut eszembe jobb szó). és az ízében is van valami az okkertinóruéból, ami taszít.
én is találtam már kukacmenteset párszor, kukacosat meg még többször. most jobbak a körülmények a menteshez valóban, a gombalegyek is mozdulatlanul esnek le az őzlábról fújásra.
Írtam egy hosszabbat, hogy miért vargánya, alakilag, tulajdonságait nézve: terepen és a konyhában. Egyetlen jellemzőt kivéve. Mindent összefoglaltam, de véletlen kitöröltem, le van sajnálva. A mikroszkópos labor gombászat érvei nem érdekelnek.
Ti meg úgy is tudjátok, mit írtam volna, ami kitörlődött... :)
Valóban nagyon gyorsan kell megtalálni, de ez most összejött. 5 darab volt fél négyzetméteren és ebből 3 tökéletes, ezeket hoztam el. Sajnálom a rossz tapasztalatot, de nem értem. Talán próbálj rá még egyszer. Céklánál, változékonynál mérföldekkel jobb, nem is tudom, ezt szeretem jobban, vagy az ízletes vareszt.
Nagyon szép gomba, de kukac nélkülit még nem találtam belőle. Érdekel módon általában nincs szitává rágva mint a vargánya, de pár rágás (szinte) mindig van benne.
(nem lényeges, de nem királyvargánya, hanem királytinóru. amihez gratula, gyönyörű gomba, és bár én végül a "nem eszem" kategóriába tettem, de így is öröm mindig rálelni)
bocs, a 11-es képen egész pontosan. egyébként fel kéne dobni a net nagy mikológusainak, hogy érdemes lenne picit kikutatgatni ezt a trámapenész dolgot. milyen penész? termel toxint? minden korú gombánál probléma? elég jól felismerem már mindenféle termőtesten, és ha szigorúan csak 100% mentes vareszt ennék meg, hát, nem laknék jól.
Reggel indulok, és az összes bronzos tönkjét még a földön elvágom. A nagy őzlábakat skalpolva begyűjtöm. Gereblyét is viszek a 2 centis rókáknak. Na és persze vödröt (lila és almazöld rászáradt homlokzati festékkel), benne fonott, színes csíkos szatyorral.
Errefelé gyakran még a régi hátikosárba, azaz "hátiba". Szombaton láttam egy barna fickót, jó nagy hátival. A háti már tele volt, így nagyon érdekes vele lehajolni a következő gombáért, hogy ne zúduljon a nyakába az egész.
Ezért letette valahol az erdőben, és egy kis vödörrel szaladgált körbe, és töltötte a hátit. Közben 100 méterre is eltávolodott a hátitól.
Volt egy sanda gondolatom, hogy felkapom a hátit. Csak felmértem az öreg lábaim állapotát, hogy nem tudok már olyan gyorsan szaladni, mint fiatalon. (országos bajnok futóatléta voltam)
Kétségtelen, hogy a hátikosár hazafelé menet sokkal kényelmesebb, kilométereken keresztül cipelni, mint a kézi kosár.
A régiek ebben vittek mindent a hegyen, két kezük szabad volt. Gombát, forrásvizet, bármit.
A gomba fermentálása kapcsán néhány dolog keveredik a hozzászólásokban. Egyértelműsítve, a fermentáció azonos, az erjedéssel. Ez egy kémiai folyamat, melynek révén valamilyen szerves anyagot lebontunk. Ehhez enzimeket (baktériumok, gombák révén) használunk. A legismertebb erjesztési formák az alkoholos, a tejsavas, és az ecetsavas erjesztés.
Az alkoholos erjesztés során cukorból alkohol és széndioxid képződik. Lásd borkészítés.
Ha az alkohol levegővel. oxigénnel érintkezik, a folyamat tovább megy és esetsavas erjedés révén ecetsav és víz képződik. Pl. borecet gyártás.
A tejsavas erjedés során cukor baktériumok révén tejsavvá alakul. Pl. a tej savanyodása során a tejcukorból tejsav képződik. Ennél az erjedési formánál vagy mi visszük be a tejsavbaktériumot (pl. kovászosítás kenyérrel, kovásszal, burgonyával, stb.), vagy magának az alapanyag baktériumainak szaporítását segítjük elő sóval (pl. káposzta savanyítás).
Ez a tejsavas fermentálás elősegítés történhet sóval (száraz eljárás), vagy sólével (nedves eljárás). Mindkét esetben három feltételt kell biztosítani:
Sóoldat száraz eljárásnál 2-3 dkg só/ kg alapanyag; nedve eljárásnál 2 dkg só/1 liter vízben.
Hőmérséklet általában szobahőmérséklet 20-22°C
Oxigéntől elzárt (anaerob) környezet az alapanyag leszorítása a sólé szintje alá.
A gombák esetében a feltett recept nagyon jó. Ott galambgombák és rizike szerepel, de más fajták is fermentálhatók. Ízlés és felhasználástól függően. Magam rizikét, pereszkét és szentmihály gombát fermentálok, nagy ritkán vareszt, vagy rókát, de azokat azért ide sajnálom. A galambgombákat meghagyom az oroszoknak.
Néhány javaslat: a kesernyések előáztatása; előfőzés (blansírozás); a só mennyisége (fentebb leírtam); pár nap után (hőfok függvényében) a folyamat megszakítása, öblítés, sólé csere, hűtés, mert túl ecetesethet; Ha salátának használom, akkor szeletelt vöröshagyma is mehet bele, ez is fertőtlenít és ízesít.
Bocs, hogy kicsit hosszú lett, de csak pár szóval az alapfogalmakat szerettem volna tisztázni.
nem is örülök a piacon árult erdei gomba műfajnak. ilyen helyzetben én keresnék egy messzebbi, munkásabban elérhető terepet. onnan csak nem hordják ki a rekeszeket ölben.
Ismeros irta: "Beszéltem is a somogyi kontaktommal, azt mondta, indulnak a vargányák, de akik üzleti alapon szedik, tarolnak: kimennek fejlámpákkal éjszaka, reggel már csak a levágott tönköket találja."
A választ nem tudom, de vélhetően a krumpliban lévő keményítő jót tesz a folyamatnak. Gondolom, nem a krumpli íz miatt kell (ha kell). Lásd vodka is, csak más folyamattal.
Bocsánat, még annyit hozzátennék, kicsit összemostuk - vagy legalábbis én - a tejsavas és az ecetsavas erjedést. De a lényeg, hogy a gombákban is van input mindkét folyamathoz. Sőt, Uvafermmel talán még pályinka előmatériát is lehetne csinálni belőlük. :)
Bennem is ez a kérdés motoszkált a napokban. Akkor annyira nem jártam a végére, de mivel találtam gomba fermentálós leírásokat, úgy véltem, hogy valóban lehet. Most egy kicsit belegondoltam és igazából az jutott eszembe, hogy nemcsak a cukrokból, hanem egyéb szénhidrátokból is tud(hat)nak a tejsavbaktériumok "főzni". Márpedig egyéb szénhidrát az van a gombákban is. De hát 2024-et írunk, a lustaság nagy úr, így megkérdeztem az egyik inast, ezt felelte (sokszor bekamuznak szemrebbenés nélkül oltárai nagy hülyeségeket, felelősséget nem vállalok ez ügyben (sem)):
"A tejsavbaktériumok fermentálás során a gombákban található szénhidrátokat tejsavvá és más bioaktív vegyületekké alakítanak át, még akkor is, ha a gombákban nem található jelentős mennyiségű cukor. Fermentálás folyamata
Szénhidrátok lebontása: A gombákban lévő poliszacharidok (például glikogén) és más szénhidrátok a tejsavbaktériumok által fermentálódnak. Ezek a baktériumok képesek a szénhidrátokat tejsavvá alakítani, amely a fermentáció fő terméke24.
Tejsav termelés: A tejsavbaktériumok főként homofermentatív vagy heterofermentatív módon működnek. A homofermentatív baktériumok jellemzően 85-95% tejsavat termelnek, míg a heterofermentatív baktériumok mellett széndioxidot és egyéb savakat is előállítanak24.
Aromás vegyületek képzése: A fermentáció során különféle aromás vegyületek is keletkeznek, amelyek hozzájárulnak az étel ízéhez és illatához4. Ezáltal a gomba íze gazdagabbá válik.
Probiotikus hatások: Az erjedés során keletkező probiotikumok jótékony hatással vannak az emésztésre és a bélflórára, így az erjesztett gombák nemcsak ízletesek, hanem egészségesek is34.
Összegzés Bár a gombák nem tartalmaznak jelentős mennyiségű cukrot, a bennük lévő szénhidrátok fermentálása révén a tejsavbaktériumok képesek tejsavat és más hasznos vegyületeket előállítani. Ezáltal a fermentált gombák gazdagabb ízvilággal és tápanyag-tartalommal rendelkeznek."
Azt is válaszolta egyébként, hogy például a kitin is poliszacharid. Ettől függetlenül lehet, hogy kell hozzáadott ecet is a felöntő lé - gomba arány függvényében. (Ha túl híg lesz az ecet, nem áll el, gondolom.)
Nem kell a fermentalashoz se krumpli, se kenyér, csak só és víz. Legalábbis zöldségekhez. A savanyú káposztát sem kenyérrel erjesztik. Hogy gombánal működik e nem tudom, de valószínű.
Emberek! A multkor próbáltam nagypapi gombasavanyúságát meg más ilyen recepteket is, de nekem valahogy nem jött be. Eleve az ecettel engem a világból ki lehet űzni, és az egyetlen ecetes savanyúság amit megeszek az a Bonduelle ecetes uborka. Nem tudom hogy csinálják, de az jó, a többi egyéb nekem elviselhetetlen. Így arra gondoltam mivel a Bonduelle úgyse fogja nekem elmondani a receptet, lehet fermentálva raknék el rizikét. Az egyik kérdésem, hogy ez okos dolog-e, a másik meg, hogy vajon azt hogy kellene kivitelezni? Mert olvasok neten recepteket, ami feltűnik, hogy se ahhoz, se uborkához nem használnak angol receptekben se krumplit se kenyeret, sőt fura mód egyes receptekben a fermentáláshoz is ecetet használnak, amit nem is igazán értek. Lehet ők sincsenek tisztában vele hogy is kéne. Minden esetre itt egy recept, szerintetek ezt megcsinálom krumplival, akkor el tudom a végén kerülni a kórházat?
mi tegnap találtunk egy helyet, ahol össze volt hajigálva 8-10 őzláb... tönk. mondom, na, itt jártak az orvvadászok... :) (amikor a mátrában láttam ugyanezt valódi őzlábbal, akkor kibírtam röhögés nélkül)
mi közben már itthon. ma nagyon kevés időnk volt már, amit el is betliztünk vargányailag, pedig déli oldal 5-600 méter körül, és ugyan nem kimondottan bükkös, de volt az is a tölgy mellett, meg némi gesztenye, a földön seprőmoha. jött szembe helyi erő, volt nála bőven, kb. meg is beszéltük, hogy hol szedte, de odáig már nem mentünk el idő híján. jövő hétvégén már motoros kaszával kell menni arrafelé szerintem, de ez már minket sajnos nem érint. azért jutott ajándéknak, tányérra, szárítóba így is. :)
Köszönöm a választ! Sajnos kaposvári piac vasárnap nincs! Bevágtam nèhányat a tönkjènèl, és rögtön kicsit sárgulni kezdtek, illetve bedoptam egyet forró vízbe, és az is sárgult. Teszek fel nèhány fotót, hátha ezek alapján valaki tud információt adni, köszönöm!
Nem hiszem hogy a szint a probléma. Én a hőmérsékletre gyanakszok. Ahol én lakok melegebb van, itt találtam is párat, más gombákból meg sokat. Ahol tegnap voltam ott semmilyen gomba nem volt. Kizárólag laskát találtam. Vélhetően a hidegebb mikroklíma az oka hogy nyáron ott sok vargánya szokott lenni, kivéve az elmult néhány évet.
Nem tudom hol van azokban a beállítása, de mindenképp a kamera beállítások között keress valami olyat hogy legyen e vízjel vagy ilyesmi a képeken. Sima csúszkaval lehet ki -be kapcsolni. Most megnéztem és xiaomin az első a menüsorban. Tehát indítsd el a kamera appot és ott turkalj a beállítások között.
Kedves Popenka, bennem is van egy tuske a "vadallat" megjegyzes miatt. Tudod Popenka, en rokonok nelkul nottem fel, mert a ketlabon jaro sapiensnek nevezett leny gondoskodott rola, hogy ne legyenek. (Igaz, ez a torvenyek szerint tortent, szoval semmi gond.) Utana ugyanezen ketlabon jaro leny megprobalta kiirtani azt a nepcsoportot, amivel foglalkozom. Nagyon elmebetegnek kell lenni ezekutan, hogy valaki pont a kutyakat tartsa vadallatnak es veszelyesnek (az en, ostobasagaban ember-imado, kutyamrol nem is beszelve.)
Tok jo Neked, hogy ilyen gazdag barataid vannak, akiknek sajat erdejuk van. Sajnos en egyetemi oktatok kozott nottem fel es elek, a mi tudasunk, munkank nem eleg maganerdore, nekem marad az allami. (Bar hogy mitol lesz egy erdo magantulajdon... na ebbe inkabb bele se menjunk.) Amugy kepzeld, tobbszor latta mar erdesz poraz nelkul a kutyamat az erdoben, oszt megsem szolt. Igaz, ez nem Nograd.
Tudom, hogy kép nélkül nem hisztek nekem, de én lusta voltam feltöltéssel vacakolni. :)
Ma: kb. 18 db ízletes, különféle fejlettségben, 3 db nyári, 8 db szép bronzos még mindig, 12 db ízletes rizike, 5 db gyönyörű kukacmentes királyvargánya, ami említést érdemel. Az ízletes varesz egyformán jött bükkből és erdei fenyőből. Nem, nem lucból. A helyszínen amúgy se készült kép, végig esett vastagon az eső.
Vörösbarna továbbra se jut nekem. Közben eszembe jutott, hogy azt novemberben szoktam találni.
Bencuc! Egy kicsit feljebb kell jönni most. Hátha holnap van még olyan hely, ahol nem jártak, bár olyan helyen is láttam konkurenciát, ahol sose szoktam.
edula2!
Bennem még mindig van egy tüske a 2 kilós megjegyzéseddel kapcsolatban, amihez mások is csatlakoztak. Inkább kiírom magamból, aztán hagyjuk.
Én az erdőtulajdonos aktív hozzájárulásával gombászom abban az erdőben, ugyanis nem állami, de nem ám. Igaz, nem foglaltuk írásba, de például ma is utolért a terepjárójával, mert ő tényleg gondozza az erdejét, és járja. Megbeszéltük merre hány centi, elviccelődtünk dolgokon, és mentünk a dolgunkra. Miközben a kocsija mellől felvettem egy ízletes vareszt. Ő egy beteg vadat keresett, és átnézte a vadászlesek állapotát, én meg szedtem, amit tudtam. Három erdőtulaj van, akiknél gombázom gyakran és sokat. Az államin kívül. Ebből kettő pont leszarja, hogy ki és mennyit. Mindkettővel jó viszonyban vagyok. Én régebben szedem ott, mint, hogy ők tulajdonosok lettek volna. Ez a harmadik meg ilyen haver, egyedül a három közül aki gombázik is. Nem bánja, én mit szedek.
Nincs valakinek otlete, hogy ezt az idiota Huawei feliratot, hogyan lehet kiszedni? Evekig nem csinalt ilyet, tavasszal meg az egyik naprol a masikra elkezdte (en semmit sem allitottam at.)
Hagyjuk is a szalamandra témát, mert sajnos vannak gazemberek, akik üzletet csinálnak a befogásukból. Vegyük úgy, hogy nem láttam én sehol semmit. Az utamat keresztező izék csak a delírium tremens miatt voltak. :) Remélem, senki nem tudja, hol járok... de az unalomig emlegetett kertemben is sétálgatnak. Abban az egyben biztos vagyok, ha ide találna valami díler, a közösség gyertyán gallyakkal verné agyon patkányt.
hú, egyszer jártam ott gyerekkoromban, de az inkább a 80-as évek vége volt. viszont odáig nem mennénk, itt velemben is él csomó, csak hirtelen nincs meg, hogy hol a törzshelyük.
Kicsit arrébb van, lehet, hogy máskor célszerű felkeresni: Vadása-tó DK-i csücske. '96 nyarán először és azóta is utoljára ott láttam szalamandrát. Coco Jumbo, Űrgammák... mintha tegnap lett volna. :D
Nem voltunk a völgyben, a forrásnal kezdtünk, és hát még hideg, mégis ott szedtük a legszebb gombákat. A jövő héten meleg lesz, szeirntem ott kánaán lesz. Ott is.
Nos srácok, nekem ma a túra 99,9% negatív. 4 óra alatt egy szem vargánya. Amúgy semmi, nem csak vargánya de semmi. A vargányatermő helyeken. Beszéltem helyiekkel, ők sem jártak sikerrel. Mondjuk ez nem is Zala meg nem a Keszthelyi hegység. Az a helyzet ehhez képest a lakóhelyem környéke gombaparadicsom. Vissza is vonulok a következő hétre oda. Felraktátok a fotókat gondoltam körül nézek, de itt teljesen más állapotokkal fogadott az erdő.
Egy eléggé hasonló kollekcioval készültem :) szalamandert, légyölőt fel se rakom. Nosztalgiázos-ismerkedős napot tartottam. Indulasként felkerestem a legrégebbi k7esem, 23 éve találtam rá, számomra a börzsönyi repertoár egyik legszebb darabja ( vareszfotok majnem mind innen) Nem szoktam már ide járni túl sokan ismerjük, meg is lepődtem h még senki nem avatkozott bele..
Továbbiakban végigjártam három tavaly felfedezett, relative közeli hegyoldalt, mindháromra sikerült rábizonyitani az ív forgalmazó képességet, kettőn vbv gyártás is zajlik. Egyelőre közel sem mondanám h csúcson dolgoznak leginkább az alsó harmadot érdemes kutatni, de a szerda pénteki esőzés mostmar alighanem reggbe súgja az összes szunnyadó micéliumot . Egyébként szépen alakul a fajgazdagság, galambok , galocák, pokhálosok is egyre többen
mi egyet láttunk ma, ráadásul a gyerekek pont nem, pedig pörögnek rajta eléggé. gondolkodom is, hogy holnap délelőtt hova tudom még kivinni őket, ahol jó eséllyel találhatunk. az én gyerekkoromban még - emlékeim szerint - a szent-vid templom falán is tobzódtak. :)
á, mi elég későn értünk ki. érzésre jó egy hét múlva fog hengerelni igazán a kőszegi-hg, most még csak a melegebb részeken van mozgás és ott is csak foltokban. a kedvenc völgyemben nem is voltunk még egyébként, ha azt ma átfésültétek, akkor lehet, hogy ki is hagyom.
A szalamandrókra nehéz most rá nem lépni. Csodásak. Kicsit magasabbra mentem ma a bükkösbe. Ott folyamatosan 3 napja esik az eső. Megállás nélkül. Nem vicc. Ma is csak esőkabát, egész délelőtt. A fák hegyén lógnak a felhők. Kétszer több szalamandra volt, mint vargánya, pedig púpos kosárral jöttem haza.
Vagy mi a ti nyomotokban, mert mi is találtunk faragványokat. :-) Az én lucosom még aludt, meg nem is erőltettük nagyon, hideg van még ott szerintem, de legalább már indulgat egy-két faj. Azért faragvány ott is volt, még az út közepén is.
nem kizárt, hogy a nyomotokban jártunk ma, mert több helyszínen is találtunk faragványokat. azért mindenhol volt, amit nem vettek észre a szemfüles elődeink. :)
ma mi is klasszikusabb részekre mentünk "sajnos", mert a nagycsaládos kirándulási igények überelték a gombákat. ezzel együtt asszony rögtön behúzta az összes még hiányzó tételt a listánkról:
- vbv
- légyölő
- szalamandra
a tegnap látottak alapján igyekeztem a déli, naposabb oldalakra célozni, mert úgy sejtettem, hogy az északi részek még nagyjából aludni fognak. ez így is volt, déli 750 m körüli tisztásos/irtásos nyílt bükkösökben volt mit szedni, lejjebb a fiatal lucosok legnaposabb szélein is, de ez utóbbiaknál még nagyon csak indulnak. légyölő babákból egészen elképesztő mennyiséget láttunk ugyanitt, alig bírtunk nem rájuk lépni. az ikonikus templomhoz vezető kanyargós mentén mindenhol szondázott a nép, így ott meg sem álltunk végül.
Kaposvári piac? Amúgy tegyél be a gombából a mikróba fél percre, ha más nem, a szaga elárulja, hogy karbolszagú-e. Mondom én, aki ezt még sosem próbálta, de már annyiszor olvasta. Képet is rakhatsz ide, vannak csiperke tudorok. Természetesen fogyaszthatóságról nem döntünk, de hogy érdemes-e megnézetni, arra jó egy kép.
Szèp napot mindenkinek! Èrdeklődnèk, ha esetleg tudja valaki, hogy hètvègèn (vasárnap) Somogy megyèben, ( elsősorban Kaposvár környèke), hol lehet gombát ellenőriztetni?
Szedtem csiperkèt, ismerősöm is megnèzte (ő règebb óta gombászik), de nem tudjuk eldönteni, hogy sárguló csiperke vagy sem!
mi is megfutottuk a szokott helyszíneket, még nem érzem, hogy dömping lenne, de lehet jó foltokba botlani. Végülis minden bejárt erdőrészben találtunk azért. És rengeteg volt a fehér ízletes, ezek jobbára még aza avar alatt csücsültek. Fajgazdagság egyáltalán nincs, légyölők kezdenek mocorogni. Viszont rengeteg autót láttunk mindenfelé, látszik valami készülődik. Képek talán lesznek még később, ha a kolléga átküldi az övéit, én nem sokat csináltam.
Segítséget kérnék: Ezek kerti őzlábak lehetnek? Fiatalon sima, barna, enyhén nyálkás kalapbőrük van, gombaillatúak, lemezeik fehérek, kissé krémfehérek, gallérjuk harisnyaszerűen le-fel mozgatható. Tujalevelekből képződött komposzton nőnek, tuják alatt. Húsuk, lemezeik sérülésre nyomásra vöröses-barnás színűek lesznek. Most jelentek meg a kertünkben.
"Megnéztem most napvilágnál a kertet, megvan a harmadik vargánya is."
Basszus. A harmadik vargánya után a kertemben megvan a 4. és az 5. is. Ha egy folt beindul. Ezek után majd épp csak elsuhintom a fűkaszát, oda se merek majd lépni egész évben. Csak halkan, lábujjhegyen. :))
mi közben székhelyet váltottunk a kőszegi-hg-re. ma délután érkeztünk, nem volt sok időnk, meg a gyerekek sem voltak túl lelkesek, úgyhogy egyet tudtunk lőni. egy nyugati tájolású, kvarcfillites tölgyes-gesztenyés-bükkös elegyes részre céloztunk, amit nyáron kinéztem és az akkori szerény körülmények között elővizsgáztattam is már. látván, hogy mit hagytam otthon a vh-ban és mi van itt most, azt mondanám, hogy a sok víz megtette hatását és a kőszegi-hg picit le van maradva a vh-hoz képest.
azért nem jöttünk haza üres kézzel, ráadásul megtaláltam (?) életem első albínó vargányáját is. az első képen 3x3 ív található :)
Szerintem, ha csak az utóbbi fél napban érte víz, előtte meg nem, akkor simán jó (ha előtte még zsenge volt). Ha már "tegnapi" az ázás, akkor hagynám a fenébe, ahogy egy hete is tettem. Én is szeretem a laskát, kellemes illatú, nagyon jól tartja az állagát. Nem tudom hogy tönknek hívják-e, de azt a középső részét kivágom, a "javát" használom csak, az még a kéttenyérnyieknél sem szívós. Az 5 centi alattiakból szoktam rántani is.
Nem bírtam ki, kimentem az erdőbe, vissza is értem.
Ha már a vargányák tiszteletüket tették nálam a kertben, úgy illik, hogy én is meglátogassam őket!
Meg is volt a találkozás. :)
Pár helyet bejártam. Sajnos a beteg lábam nem visz messzire, de azt legalább lassan teszi.
Tölgyesben volt inkább nyári.
Fiatal, füves tisztásokkal tarkított cseresben bronzos tör fel.
Egy rövidke kör a bükkös szélében nem hozott eredményt, csak 1-2 cseplesz ízletest, meg 2 kis nyári gumót.
Viszont a szép kis fiatal ízletesek megint csak cseresből valók, bárkit is lep meg ez a tény. Csak nem a bronzosok mellől, hanem teljesen totál máshonnan. (nem először) Hagytam még ott pár ízletes kicsit, holnapig ne vigyétek már el, köszi! :)
Fura, hogy se rendes őzláb, se más. Apró tudományos gombák és kész a leltár. Még galóca féle se.
Bár tudjuk a választ, de igen. Mondjuk a méretét és a várható növekményt nem tudom. Lehet, hogy már nem nagyon akar tovább fejlődni vagy csak nagyon lassan, ha hideg van az eső miatt.
Hoppá. Megnéztem most napvilágnál a kertet, megvan a harmadik vargánya is. :) Már értékelhető méretű, tegnap a sötétben nem láttam még. Ez "megmarad magnak", bár lehet inkább szétázik, mint spórázzon.
Kb. 8 darab molyhos tinóru nő még szanaszét a fűben. Friss. Én azt nem szedem.
Sok nap távollét után végre hazajöttem a gombász vidékre. Sok mindenről lemaradtam, szerintem. Pár helyen meg is álltam útközben, de utcai ruhában nem távolodtam el a kocsitól, meg sötétedett is már a ködben. Persze nem találtam semmit.
na, keveredik két dolog, én a budai-hegység/pilis/vh/börzsöny könnye(bbe)n kilúgozódó homokköves tölgyeseiről beszéltem, miszerint azok picit hamarabb indulnak, mint az ugyanitt pár helyen megtalálható savanyú bükkösök, mert gyorsabban melegednek. ez minden bizonnyal a nyírségi savanyú homokos talajra is igaz: hamarabb melegednek be, mint a környékbéli bükkösök (ha van ilyen), és a legtovább tudják összehozni a szükséges hőösszeget, sőt, azt országosan.
azok a savanyú homokos tölgyesek a legmelegebbek, ezért azok kezdik a leghamarabb minden hullámban. legkésőbb is termelhetik ugyanezen okból, amikor már máshol esetleg nincs meg a hőösszeg.