Dunaújváros - A helyközi, azaz a városkörnyéki járatokon utazóktól kérdezik meg hat héten át a buszvezetők, hogy hová mennek? A jegyvásárlók ebből természetszerűleg kimaradnak.
Rendszám: DUD-765 Gyártmány: IKARUS Típus: 280 Szin: KÖZÉPZÖLD A jármű körözés alatt áll? NEM A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás adatai: A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalása alapján adat nem adható ki. Forgalmi adatok: - Egyéb: A lekérdezett jármű forgalomban van
DUD megmaradt DUD-nak és szó szerint újult erővel szállítja a tisztelt dunaújvárosi utazóközönséget :))
Egyiket úgy tudom, hogy halott, másik ezek szerint szintén kehés... Viszont aki bújt - aki nem, JMF bizony visszabújt a megszokott helyére; este 32-n már JPB van.
"Más: nem tudom, rendszeres-e, illetve változott-e a forda a tavalyi oktatási időszak óta, de pl. pénteken a 14.15-ös érdi járatot az egyik KNR vitte. Sajnos este már nem láttam, hogy felment-e az autópályán Pestre."
Nem változott. De akkor reggel is KNR-768 volt a 6:20-as, így valószínűleg az estin is ő volt.
(De hogy ha már péntek és gyorsjáratba kerül a három tengelyes, miért nem a 6:30-as fordába kerül, így a péntek délutáni csúcsot Veszprémből és Budapestről is csont nélkül tudná teljesíteni álló utasok hada nélkül.)
A következő hetekben gyakran várható csere-bere, mivel HZT-858 és 962 nem nagyon lesz kint az utcán.
A sukorói fél lassú/gyors - nézőpont kérdése, hogy félig üres vagy teli a pohár - járatoknál azért egy kis marketing bejátszhatna.
Lehet, hogy betér K.nyék felé, de ha tudatva van az utassal, hogy ez csak 10 perc plusz(néha azért megvan 15 is :P), és biztosan le tud ülni, mert ajtóig kitömve lefele nem szokott menni, akkor néhány utast tudnának szerezni. De így van, ahogy írod, ha nem echte gyors, akkor már a 16 éves bige és a 70 éves papi-mami is rohan át a másikhoz, mert neki csak a gyorsjárat jöhet szóba.
Reggelente is:
Beér a két Somlós kocsi 6:05 után. Mindegyikre tódul fel külön-külön 25-30 utas. Van köztük idős, dolgozó, diák. Idősek is tolják magukat, mintha utolsó busz lenne, ha már állnak, akkor is felszállnak, pedig ha visszanézne és láthatja hogy már áll lent 20-25 ember, aki várja a 10!! perccel következőt - kérdezni meg szabad -. De nem, ő elmegy, ha végig is kell picsognia és állnia az utat, pedig előtte mindegyik megnézni a kitett menetrendi lapot.
Ma én is láttam, még befelé jövet (15 óra körül). :) Halálára számítottam, tartós 5 km/h sebességgel araszolt a Budain, brutális füsttel és szenvedő gkv-val. Tudom, utólag könnyű okosnak lenni, de 90 perc alatt lehetett volna még Martonból is cseregépet küldeni, ismerve a tényt, hogy alig jutott be a MEC a városba. Vajon hogy ment át néhány hete a műszakin?
Más: nem tudom, rendszeres-e, illetve változott-e a forda a tavalyi oktatási időszak óta, de pl. pénteken a 14.15-ös érdi járatot az egyik KNR vitte. Sajnos este már nem láttam, hogy felment-e az autópályán Pestre.
Megint más: a Bp-fehérvári utasok értetlenségét lehet, hogy kezelni kéne valahogy. Akármilyen iránytábla van kint, örökké megkérdezik, hogy autópályán megy-e a járat, de eddig még nem is nagy a baj. (Az egyik bicskei kocsin már régóta kint van egy "Fehérvárt NEM érintjük" tábla. :) ) De azt képtelen vagyok megérteni, ami pl. délután a 15.00-s, de főleg este a 20.00-s járatnál zajlik. Kérdeznek, majd amikor megtudják, hogy Kápolnásnyékig megy a busz a pályán, inkább leszállnak, és várnak (állva) 15 percet a következő buszra. A menetidő-különbség papíron is csak 10 perc, a várakozás 15, ráadásul este nem is szokott 10 perccel tovább tartani a letérés. Ehhez hozzájön, hogy egy szinte üres buszon, kényelmesen ülve utazhatnának, és még úgy is előbb érnének Fehérvárra.
Ugyanennek a járatnak a margójára, egy érdekes matrica HIY-427-ből: "Leszállás a hátsó ajtónál." Mire gondolt, aki nyomtatta, amikor hozzárakta a -nál/-nél toldalékot? :)
Utoljára más: ugyan nem végeznek forgalomszámlálást az albások a társvolánok azonos viszonylatú járatain, de pl. a reggeli 5.15-ös Szfvár - Bp járat szinte csak olyan utasokkal indul a pályaudvarról, akik végig (Népligetig) utaznak. Ugye ilyenkor már 5 órától kint áll az M7-expressz másodrész, mégis 7-10 ember a lassabbal utazik, és alszik. A gyorsabb sem telik meg teljesen (néhány szabad hely marad), és úgy indul 5.17 és 5.21 között valamikor. (Egy "Veszprém - Szfvár - Bp" táblával, pedig valójában innen indul, és az esti járata miatt van is benne egy "Bp - Szfvár expressz járat" tábla, ami esetünkben jobban tájékoztatást adna az utasoknak. Bár ilyenkor szinte csak a fix bérletes utazóközönség jár fel, szóval képben vannak.) Másodrész Veszprémből 5.30-kor, szintén teltház közelében.
Rendszám: FAL-253 Gyártmány: IKARUS Típus: 253 ALFA Szin: FEHÉR A jármű körözés alatt áll? NEM A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás adatai: A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalása alapján adat nem adható ki. Forgalmi adatok: - Egyéb: A lekérdezett jármű forgalomban van
MEC-948 a Setra, a Gyúró-Szfvár járaton láttam egyik nap, de pénteken már ismét LAY-891 volt.
A KXH-nak nem tudtam leolvasni a rendszámát, Volvo 7700-asnak sejtem. Különjárat táblával a reggeli rásegítőst csinálta. (6.40 körül ki Szhbattára, visszaér 8 óra körül).
MEC-es Setra csütörtökön már tiszteletét tette Fehérváron 16:30 magasságában, én éppen már nem voltam az állomáson, amikor rámcsörögtek, hogy van itt egy újabb szerzemény. :)
Idén, a nyári szünet előtti menetrendben létezett még 13, 15 és 19es járat, ami ugye 4 kocsit tett ki. Ebből lett a 40-es, a maga két kocsijával. Mivel a sofőrök létszáma sem, valamint az eszközök létszáma sem csökkent azóta, így meg is van a 2 csuklós a VTT helyére...
- DUD és GTU nagy valószínűséggel már nem lesz újból Alba Volános autó... nemhogy csuklós helyett helyeznék őket újból forgalomba...
- a tartalékoknak az a feladatuk hogy a lerohadt kocsik helyett azokat vigyék ki, az osztottak pedig osztott volanalkon járnak
- a menetrendet köztudottan az önkormányzat rendeli meg, tehát alba arra csak javaslatot tud tenni
- és sem új, sem a VTT vacak MANjainak bezsebelését nem tervezi senki
Apropó Viszló: hallgatnak a környékbeli topiktársak, pedig több új vas is áll a viszlós telephelyen. A legérdekesebb KXH-251. Viszlós festést is kapott, táblája szerint különjáratozik. Van egy MEC-es Setra is, 300-as sorozat, majdnem biztosan NF példány. De hogy 315 vagy 319 azt nem láttam, és sajnos a rendszám három számjegyét sem. Ezen kívül is sejtek még bent újdonságokat, de mára ennyi. :)
A volt Albás helyközis 260-asok közül melyeknek volt olyan fényezésük, hogy oldalt ferde volt a csíkozás? Ugyanis kedden délután láttam egyet Nyíregyházán Szabolcs Volán Zrt. felirattal az oldalán.
Üdv! Bár képet elfelejtettem hozni, de veszprémi telephelyen véltem észrevenni egy kis Mercedes Citot, Albás festéssel és logóval. Miután kettőt már kapott veszprém, most egy harmadikat is megvett a Balaton? Mennyi van még? :) Képet legközelebb hozok!!
"A dunaújvárosi szerződéssel kapcsolatban vezérigazgató úr elmondta, hogy az Alba Volán ZRT és az Önkormányzat közötti egyeztetések még nem vezettek eredményre. A felek folyamatosan tárgyalnak és reméli, hogy hamarosan megállapodás születik. Elmondta továbbá, hogy a dunaújvárosi helyi járatnál változás lesz. Közös megegyezéssel felbontják az alvállalkozói szerződést így az Alba Volán végzi tovább a dunaújvárosi helyi járatot. Vezérigazgató úr tájékoztatásának második részében. A jelenről és a jövőről beszélt. Hamarosan bejelentik, hogy az Alba Volánnál megszűnik a vezérigazgatói státusz. Tóth vezérigazgató úr szervezési és koordinációs igazgató lesz. A Vértes Volán és az Alba Volán közös vezérigazgatója Németh Tamás János (jelenlegi Vértes Volán vezérigazgató) lesz. Elmondta továbbá, hogy Németh úr felkérte, ha jövőre a holding létrejön, legyen a holding vezérigazgató helyettese. Továbbá, hogy a holding létrejötte után sok terület a központba kerülhet (forgalom és menetrendi részleg, műszaki terület stb.). Tájékoztatóját folytatva elmondta, hogy jelentős költségcsökkentést kell még az idén végrehajtani. Lesznek átszervezések, illetve várható létszámcsökkentés."
Mostanra az összes KXM új, narancs kijelzőt kapott. Azért jó kérdés lenne, miért kellett négy, tökéletesen működő és kellően informatív kijelzőt lecserélni, amikor sok buszon egyáltalán nincs, pontosabban viszonylatot kiírni nem képes kijelzők vannak.
Teljeset tutinem, max le lett mosva... De valamilyen mértékben rendbe tetette az új gazdija, lépcsők friss alapozó színűek, padlóburkolat itt-ott cserélve, az ajtók alja újból le lett kenve fehérrel, sőt, hosszú idő után végre egy belső takarítást is kapott a jobban látható helyeken.
Megfigyelésem alapján AOA-457 fordáját járja a nap másik felében...
Reggel KIC-427 megadta magát a Piac téren. Rába vontató+ egy szervízkocsi jött ki hozzá. DUD-497->Várpalota FKS helyett. GKZ reggel Isztimér, du. Pátka vonalon járt.
No, az ugye egyértelmű, hogy a volán létesítménye és a nép között az összekötőkapocs
a gépjárművezetők, a pályaudvari személyzet, illetve a gépjárművek, illetve mindezek milyensége.
Napi igénytelenség5000:
Az hihető, hogy egy ajtószárny javíthatatlanul el tud romlani,
illetve kirúgja belőle az üveget jövőnk valamelyik záloga;
CCP-797 tanúbizonysága szerint -ha csak az üveg törött ki- akkor egyszerűbb cserélni az ajtót, mint benne az üveget.
Idáig rendben is vagyunk.
De -mint a látottak alapján a példa- ne legyen a cserélt ajtóval megegyező mintázatú bontott ajtó; azt is örvendetesen nyugtáztam, hogy legalább nem sárga ajtót kapott.
Tudom, mindez 147-ed rendű dolog, de akkor is...
(Az olajmaszatolás alapértelmezett opcióként "priceless".)
A Te családi párhuzamod akkor volna helyes, ha az olvtársnak (ha ragaszkodsz ehhez a bugyuta fordulathoz) lenne egy másodállása, ahonnan tud annyi pénzt az asszonyának adni, hogy ne legyen semmi gond. Tibor írta, hogy másik üzletágakból finanszírozta az AV a kiesést, tehát nem űgy tűnik, hogy az AV léte veszélyben lett volna.
-----------------
Nem nyert.
de a hangszóró az Öné.
A más üzletágak egy-egy volánnál a bevételek 10%-át vagy annyit se hoznak a konyhára.
Legyen szabad két oldalról megközelítebi az általad állított párhuzamot.
1. A Te családi párhuzamod akkor volna helyes, ha az olvtársnak (ha ragaszkodsz ehhez a bugyuta fordulathoz) lenne egy másodállása, ahonnan tud annyi pénzt az asszonyának adni, hogy ne legyen semmi gond. Tibor írta, hogy másik üzletágakból finanszírozta az AV a kiesést, tehát nem űgy tűnik, hogy az AV léte veszélyben lett volna.
2. Olvtrárs nem várná meg, hogy a gyereke cipője orrát le kellejen vágni, hogy ne tudjon neki enni adni, vagy ne tudjon számlákat fizetni.
Az elsőt még ok, benyelem, ha olyan a helyzet, de a második elmaradás után tipli máshová, ahol fizetnek rendesen nem pedig 6 évig várni a csodát! Szerintem ez totál egyértelmű.
Lehet ezt ragozni, de Te sem tudod, kedves olvtárs :), hogy milyen okok miatt nem tette ezt az AV!?
Értem az álláspontotokat, de a kár, ha az is volt a ki nem fizetett szolgáltatás, akkor most megtérül, tehát nem kár szerintem. A mértékét meg az AV bevételéhez kell viszonyítani, hogy reális legyen. Mekkora ez az összeg, ezt tudja alaki? Esetleg a hasznot adózás előtt/után?
Msot itt a frankó alkalom arra, hogy bizonyítson az AV, hogy mit tud tenni ezzel a pénzzel az utasokért!
A kedves olvtárs elszegődik egy céghez dolgozni havi 100 fabatkáért.
Végzi jól a munkáját, böcsülettel.
Munkaadója közli, hogy minden hétvégén ad 60 fabatkát.
Otthon, olvtársunk zasszonya morog, hogy a gyerek kinőtte a cípőt venni kéne újat.
Olvtársunk közli a zaszonnyal, hogy vágja ki a cipő orrát, ott majd kifér a gyerek lábújja 'oszt jó lesz neki a régi cipő.
Így megy évekig.
Otthon, olvtársunk zasszonya morog, hogy a gyerek éhes venni kéne kaját.
Olvtársunk közli a zaszonnyal, hogy torbáztassa a gyereket többet, vegyen mély levegőket, különben csúnya dolog a kövér ember, a gyerek ne egyen annyit.
Olvtársunknak végig 95 fabatka költsége van évekik de csak 60 fabatka fizetést kap a szerződött 100 fabatka helyett.
Mikor már tűrhetetlenné válik a helyzet, mert a szolgáltatók már megfenyegették, hogy kikapcsolják a gázt az áramot és a zasszony is másfelé néz a gyerekekkel, akkor olvtársunk munkáltatója közli, hogy OK. belátja ez így nem mehet tovább.
Ezért holnaptól 60 helyett 62 fabatkát fizet olvtársunknak havi munkájáért és 10 évig havi 1=egy fabatkát pluszban átutal.
Olvtársunk csak hápog hisz neki az elmúlt 6 évben 6X12X40= 2880 fabatka vesztesége született.
Mire jövők én és közlöm : "Szerintem meg nem éri kár olvtársunkat."
Ez teljesen korrekt, persze, hogy hibás az önkormányzat felfogása.
De én erre mondom, hogy akkor racionalizálják a menetrendet (a vonalakat, a járatsűrűséget, mindenestől), talán egy teljesen új rendszerben könnyebb eldugni a kínos részeket is! :)
Mindekinek jobb lenne. Az Önkormányzat kevésbé feszíteni a húrt, talán nem táncolna a penge élén, az AV meg nyugodtabban, kevesebb kockázatal tudna vállalkozni a szolgáltatásra. Vagy nem jó látom? Az utas meg úgyis akkor utazik, amikor jön a busz. mindenki igazodik, mert nem tehet mást.
1. Felhasználhatta volna, persze. De azért abban kiegyezhetünk, hogy ha nem kapná meg soha az AV ezt a pénzt semmilyen formában senkitől, akkor azért még rosszabb lenne a helyzet, nem? Az bizony már kár lenne (jogi értelemben is), viszont ezt így nem kár kategóriába tenném. Ha már így alakult, akkor azért jobb forgatókönyv ez így, nem? Nyilván vannak elmaradt fejlesztések, ki nem fizetett prémiumok, stb, de most majd meg lehet mutatni, hogy mire fordítják majd ezt a pénzt. Félek, hogy az uitasok nem sokat tapasztalnak belőle, de ne legyen igazam.
2. Ha magáncég megteheti, hogy nem szolgágltat tovább, mert nem kap érte pénzt, akkor a z AV miért nem teszi meg? Jótékonyságból, vagy azért mert tudták, hogy előbb-utóbb lesz megoldás? Engem egyáltalán nem érdekelne, hogy XY Kft. van a busz elejére írva, nem az Alba Volán Zrt. nem hiszem, hogy egy magáncég ne lett volna életképes egy-egy ilyen Fehérvár méretű helyen. (A feleségem egy baranyai megyei cégnél dolgozott, a tulajdonos rokon volt és utasszállítással foglalkozik, a Bács Volán egyik alvállalkozója. Zsebből-zsebbe annyi pénz cserélt gazdát a hivatalos nyereség felett, hogy az valami elképesztő. hogy lehet ez? Nyilván nem egy Zrt méretű cég, de 4 kocsival folyamatosan ott volt sofőrrel, karbantartással, mindennel. Szóval, szerintem volna itt jelentkező bőven, ő is szívesen jönne ide is, akár helyi, akár helyközi viszonylatban). Persze, ha nem fizetnének, már menne is vissza a kocsi Bajára.
3. hogy miért pont most, vagy miért nem előbb, azt nem tudom, de nyilván senki sem tud erre pontos választ adni. Én azt mondom, hogy jbb később, mint soha. Modernizálni kell az egészet. Kiváncsian várom az öteltetidet! Remélem, hogy publikus lesz! :)
Nekem is voltak kifejezetten elrettentőnek tűnő részei a módosításoknak, indokolatlan irányok és feleslegesnek tűnő irányok, de voltak benne igenis hiányzó és életkéeps dolgok is. Bízom benne, hogy a következő körben már kevésbé lesz béna, vagy legalábbis átgondoltabb lesz az újított közlekedés.
A tömegközlekedés árát pedig azért olyan módon kellene farigcsálni, hogy ne csak versenyképes, de kifejezetten vonzó és keresett legyen a saját közlekedési eszközök használatával szemben. Egyelőre nekem, bérlet nélkül, esetenkénti, nem rendszeres hasnálattal ugy,an annyiba kerül, mintha egyedül mennék kocsival. Ha már ketten beülünk az 5 személyes kocsiba, akkor már olcsóbb, mintha mindketten buszra szállnánk.
"Nem akarom védeni a város vezetését, mert egyáltalán nem látok bele a lapokba, de gondolom nem csak kib...ból nem fizet, hanem pénz hiány miatt. Ez nem csak Fehérvár esete, ha jól olvasom, akkor országos szintű probléma. Ezért is kéne átgondolni a szolgáltatás optimalizálást, hátha kiderülne, hogy meg lehet oldani pár száz ezer kilométerrel kevesebből is ugyan azt."
Ha te megrendelsz valamit, annyit rendelsz, amit nem tudsz kifizetni vagy annyit amit ki tudsz? :)
Ha fürdőszobát akarsz burkoltatni és kerül 400.000 forintba tokkal-vonóval, de csak 327.000 forintod van rá belevágsz, hogy majd a végén azt mondod, hogy bocs, de ennyi van több nincs?
Akkor mondja azt, hogy nem rendelek meg annyit. Nem 3,3 millió kilométer, nem 3 millió, hanem 2,6 vagy 2,8.
Jahh, ahhoz azt kell mondani a lakóknak, hogy bocs, de lesz ahol ritkítva lesz? Lesz ahol hétvégente 2 óránként jár csak busz? Vagy minden busz csúcsidőn kívül óránként lesz? Vagy este 8 után fehér holló lesz a buszközlekedés?
6 év alatt 1,7 milliárd. A helyi üzem élt és létezett folyamatosan. Működött. Milyen más tevékenysége van a Volánnak, ami nyereséget hoz? Helyközi, különjárat, szerződéses. Tehát ebből lett finanszírozva, hogy a helyi állomány guruljon, az utas ne maradjon ott a megállóban és ne álljon meg az élet. Az 1,7 milliárd forintot felhasználhatta volna járműbeszerzésre, szolgáltatási színvonal javításra, dolgozói állomány ösztönzésre, körülmények javítására. Nem tudta, mert nem volt meg ez az összeg.
"A másik dolog, ami zavar már egy ideje és várom a kedves írtársak véleményet is, az az, hogy naghyon összemossák az emberek ezt a tartozás dolgot az új menetrend bevezetésének szükségességével."
Nem az AV részéről volt ez az egész zsarolás. A tulajdonos MNV Zrt. felhatalmazásával lett lépve, hogy 2012. szeptember 1-től mondja fel a helyi közszolg. szerződést. Megteheti. Benne van a szerződésben. A város is bármikor megtehette volna, hogy ha annyira nem teszik amit lát, akkor eláll tőle.
Ha így maradt volna, akkor a városnak kell futni néhány kört, hogy ki jöjjön a Volán helyére. Állami? Kizárt. Magán? Transman, Narancsutak valamely új nevű köntösben, PityimPalkó Kft stb...
Minden szép és jó lenne? Nehezen. Magáncéggel szemben a város ha megrendel X-et de csak 2/3 X-et fizet ki mit tesz a magán? Becsukja a boltot, mert tönkremegy. Ki kell pengetni a béreket, üzemanyagot, lízing stb... Ha saját pénztárcádból létrehoznál egy közlekedési céget, valaki megrendelne tőled valamit de csak részét fizeti mit lépsz? :) Nem hiszem, hogy továbbra is működnél, mert annyira jó így szolgáltatni, hogy nem fizetik meg.
"Szerintem meg nagyon is fontos! Ugyanis iszonyatosan elavult a menetrend és szerintem ez is okoz olyan veszteséget a rengeteg kihasználatlan párhuzamos volna miatt, mait meg kell szüntetni. Nem azt mondom, hogy a múltkori terv voilt jó, mert sok dolgo nem tetszett belőle, de voltak kifejezetten jó ötletek is (elsősorban a körjáratokra gondolok). Ezen ötletek hiánya miatt ülök kocsiba és nem buszra tízből nyolcszor."
Ki a felelős a menetrend és a helyi szolgáltatásért? Önkorm!! Miért csak most lett lépve az ügyben, amikor dőlt a könyvespolc? 5-10 éve miért nem volt fontos a folyamatos követése a hálózat ésszerűsítésére? Ezt problémának érzem a Városház téren.
Hálózat: A jelen hálózat alapvetően jó. Nem tökéletes, de alapjaiban jó. Az átlapolt hálózati rendszer minden hátrányával együtt. A mai igényekre jobban rá kéne szabni, egyes irányokban közvetlen, átlós járatokat létrehozni, átszállásmentes eljutást biztosítva egyes külső városrészek között. A belső részen jelen útvonalak összekapcsolásával lehetne javítani az eljutásokon. Bármikor meg lehetne ezt csinálni. Nem kell neki ekkora csinadratta. Átlós járat hátránya a zavarérzékenység, (ha úgy van megválasztva), a járatkövetés kérdése és a buszvezetők számára a szociális lehetőségek biztosítása. Ha a végállomás a város két végében van, ott biztosítani kell a pihenőhelyiséget, víznyerési lehetőséget és egyéb ellátási lehetőséget. A járati menet közbeni váltás a jegybevétel elszámolás és esetleges jármű megsérülések felelősségének tekintetében vet fel kérdéseket, melyeket tisztázni szükséges.
Amit biztosítani kell a hivatásforgalom, ebből legerősebb az 5-8 órás időszak. A délutáni már nyújtott 12:30-17:30 általában, így a reggeli a koncentráltabb. Iskolába, munkahelyre, műszakos eljutás. Minden más ezen felül esik. Lehet körjáratokat csinálni - lehetőleg ahol aszfaltos szilárd burkolatú út van, nem pedig Maroshegyen, ahol nagykavicsos murva-sóderen járna a helyi járat 2012-ben... - lehet átlós járatokat, lehet sűríteni, ritkítani. Hol érdemes, hol szükséges, hol nyafognak jobban a lakosok, hogy ritkítanak, hol nem? Erre kéne a városnak igencsak jobban ráérezni, és ennek megfelelően rendezni a helyi közlekedést. A publikált és majdnem bevezetett hálózat és menetrend nem azt sugallta, hogy mélyen benne vannak a témában sajnos. Műszakos járatok 6/14/22 előtt 10 perccel ér a megállóba? Onnan időpont után 5 perccel indul? Át lett gondolva? Bele lett gondolva, hogy hogyan működik? Hány éve megy így a műszakos munka? Kezdés előtt 20-25 perccel odavinni, végzés után 10-15 perccel elvnni. Ennyi.
Van három külső városrész (Feketehegy, Öreghegy, Maroshegy), van 3 Ipari Park (Sóstó, Alba, Videoton-Viteon), és külső városrészek (Csala, Kisfalud, Börgönd) melyeknk kiszolgálása szó szerint zabálja a kilométereket. Ezekre kellene először találni megoldást, hogy onnan hogy és mikor és hányszor ki és be és ami marad, azt a belső részre hogy lehet szétosztani, milyen vonalakon, milyen sűrítéssel.
Készülőben van egy saját elképzelés, munkaanyagnak szánom, melyben a jelen helyzetből kiindulva javasolnék egy modernizálást. Térkép+szöveges cucc+teljesítmény. Amint elkészülök itt, neten, Facebookon, ahol tudom publikálni fogom, hogy vélemények legyenek. Egy alternatíva. Semmi több. Hogy nem csak úgy lehet hálózatot "racionalizálni" egy megyeszékhelyen, ha letörlünk mindent ami 36 évig működött és húzúnk rá egy másik sablont. Aki meg eddig utazott annak meg forgassuk fel az életét ezáltal.
A díjszabás kérdésköréről semmi szó nem esett. Mi lesz akkor, ha az új hálózat által csökkenni fog a bevétel? Senki nem foglalkozott ezzel, mintha ezáltal minden befolyó bérlet/jegybevétel változatlan lesz. Pedig nem ártana azzal is kezdeni valamit.
Az egész PR cikkezésben deka szó nem volt arról, hogy új járművek mikor lesznek. A Közgyűlésen annyi volt erről, hogy ha lesz pályázat, akkor...
Nyilván van érvényes szerződés, amiben vállalások is vannak. Ezt gondolom, hogy az AV meg felmondhatná, ha nem teljesülnek, vagy nem úgy, ahogy kellene, nem? Vagy ne kössön újat, ha előre tudja, hogy nem, vagy csak részben teljesül. Miért nem teszi? Ez káét szereplős játék, ahogy eddig is volt. Miért jó veszteséget termelni egy cégnek? Ha ezek tényleg így vannak, akkor totál értelmetlen az egész a részükről. Ha el kell szenvednie egy cégnek egy 800 millás hiányt, akkor óriási hülye lenne folytatni a folyamatot. Vagy szándékosan teszi? Vagy kényszeríti valaki? Nehezen hiszem. VAgy esetleg más forrásból kapja mejd meg az ellenértéket, csak esetleg nem nyilvános a dolog?
Nem akarom védeni a város vezetését, mert egyáltalán nem látok bele a lapokba, de gondolom nem csak kib...ból nem fizet, hanem pénz hiány miatt. Ez nem csak Fehérvár esete, ha jól olvasom, akkor országos szintű probléma. Ezért is kéne átgondolni a szolgáltatás optimalizálást, hátha kiderülne, hogy meg lehet oldani pár száz ezer kilométerrel kevesebből is ugyan azt.
A másik dolog, ami zavar már egy ideje és várom a kedves írtársak véleményet is, az az, hogy naghyon összemossák az emberek ezt a tartozás dolgot az új menetrend bevezetésének szükségességével. Valamiért azt sugallja mindenki, hogy ez egy fajta zsarolás volt csak a AV részéről, de így, hogy most pénz áll a házhoz, így már nem is fontos ez egyáltalán.
---------------------
Keverni tecccik a gizikét a gőzekével.
Kedves polgármesterük NEM vállalta, hogy kifizeti a tartozást.
Ez a kisebbik baj.
Marad a huszonéves busz törött járattáblával.
A nagyobb baj, hogy még azt se vállalta a kedves polgármester, hogy ezentúl azt fizeti ki amit megrendel.
Nem.
Ő ilyet nem szeretne.
Ő olyan mint a csaló a vendéglőben.
rendel, eszik + iszik + húzatja a cigánnyal.
Végén jön a főúr és azt mondja : Az este 17.850 forintba került.
Polgármesteretek feláll és közli. Ok. Itt van 9000 forint és ma így jártál főúr fiam!
És Ő el balra.
------------------------------------
Tehát a zsarolás csak annyiban igaz, hogy polgi úr ezentúl is kicsit akar fizetni akkor kicsi szolgáltatást kap érte.
Ha Ő Fehértvár nevében kifizet évi 2 millió km-t akkor ne kérjen érte 3,3 milliót.
Egy picit úgy érzem, hogy túlzásba esik a blog szerkesztője.
Rendben, hogy feltételezi, hogy a hiányzó összget elbukja az AV, de ezt csak feltételezi , viszont erre építi fel az egész logikai vonalat, hogy mekkora kár ér itt mindenkit (Volánt, utast egyöntetűen): Szerintem meg nem éri kár a Volánt. Akkor érte volna, ha sehogy sem rendezik ezt az egészet. Így legalább pénzéhez jut valamilyen formában, bár tény, hogy nem így kellett volna, de ez is egy megoldás a semmi helyett. Az, hogy az állam fizet egy költségvetési szerve helyett (önkormáényzat) nem tűnik olyan tragikusnak. Pláne, az AV oldaláról mindegy, hogy kitől jön pénz, vagy nem?
Nekem, fehérvári lakosnak rohadtul mindegy, hogy a 24-es vonalán egy Ik280-ra szállok fel, vagy egy Mercire. Egyszerűen em érdekel. Én nem fotózom a buszokat, hanem használom a járatot. Viszont sokszor azért nem szállok fel buszra, mert nem arra megy, amerre szeretnék utazni és nincs is lehetőségem, csa drágán és a kelleténél bonyolultabban.
A másik dolog, ami zavar már egy ideje és várom a kedves írtársak véleményet is, az az, hogy naghyon összemossák az emberek ezt a tartozás dolgot az új menetrend bevezetésének szükségességével. Valamiért azt sugallja mindenki, hogy ez egy fajta zsarolás volt csak a AV részéről, de így, hogy most pénz áll a házhoz, így már nem is fontos ez egyáltalán.
Szerintem meg nagyon is fontos! Ugyanis iszonyatosan elavult a menetrend és szerintem ez is okoz olyan veszteséget a rengeteg kihasználatlan párhuzamos volna miatt, mait meg kell szüntetni. Nem azt mondom, hogy a múltkori terv voilt jó, mert sok dolgo nem tetszett belőle, de voltak kifejezetten jó ötletek is (elsősorban a körjáratokra gondolok). Ezen ötletek hiánya miatt ülök kocsiba és nem buszra tízből nyolcszor.
"Székesfehérváron nincs egy középiskolai matek tanár vagy legalább egy mérnök, aki utána számolna az ilyen propaganda megállapodások pénzügyi hátterének?"
De, van ilyen tanár, csak vajon ő mit tud csinálni? A számítást nyilván a "nagyok" is elvégezték, csak adtak az egésznek egy jó csomagolást. A cikk nagyon jó, de egy apróságot kiemelnék: a fehérvári lakosok többsége tényleg sikernek éli ezt meg. Miért? Mert marad a nyugdíjasnak a megszokott 36-os busz a temető felé, a gyereknek megmarad a 24-es az iskolába, stb. Általánosságban nagy volt a fosás az új menetrendtől. Mivel ez nem következett be, így most tényleg örülnek. De ők nem matektanárok.
Amit még lehetett volna (jobban) hangsúlyozni, hogy mindez már akkor történt, amikor a megállókba már kikerültek az új menetrendtartó keretek, legyártották az új táblákat, bejárták az új vonalakat, tehát baromi sok tevékenység ki lett fizetve, és utána léptek vissza.
Németh Lászlóné jött, látott és győzött! A gazdasági miniszter óriási sikernek és példaértékűnek nevezte a székesfehérvári közlekedés kálváriájának megoldását. Mi azonban úgy gondoljuk, hogy ez újabb kudarc és csak elrenttentő példaként szolgálhat más[...] Bővebben!Tovább »
A nemzeti fejlesztési miniszter Németh Lászlóné jelenlétében írta alá Székesfehérvár MJV Város Önkormányzata nevében Cser-Palkovics András és az Alba Volán Zrt. vezérigazgatója Tóth István azt a megállapodást, mely rögzíti az elmúlt években a fehérvári közösségi közlekedésben felhalmozott adósság rendezésének feltételeit és biztosítja a szolgáltatás jövőbeni működtetését a városban. A megállapodás példaértékű, hiszen az országban elsőként Székesfehérvár állapodott meg a közösségi közlekedés hiányának finanszírozásáról a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel és a helyi tömegközlekedést biztosító Alba Volánnal.
Estére még egy kis Dunaújvárosdi lefekvés előtt :)
Mai közgyűlésen szóba került a helyi közszolgáltatási szerződés módosítása/meghosszabbítása, valamint a város által kifizetetlen tartozás rendezésének témaköre. Jegyzőkönyv majd lesz, előterjesztési anyagok itt elérhetőek. (3 perc szabadidővel rendelkezőknek nem ajánlott.)
Az Alba Volán Zrt.-vel megkötött közszolgáltatási szerződés meghosszabbítása tárgyában:
Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter jelenlétében
kerül sor a Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Alba Volán Zrt. között létrejövő szerződés ünnepélyes aláírására.
A megállapodás rögzíti az elmúlt években a fehérvári közösségi közlekedésben felhalmozott adósság rendezésének feltételeit és biztosítja a szolgáltatás jövőbeni működtetését a városban.
A szerződést dr. Cser-Palkovics András polgármester és Tóth István vezérigazgató írja alá.
Ma ment előttem egy Kisalföldös Credo a Széchenyin, majd a Prohászka felé fordult a Horvát Istvánra, onnan pedig a Deákra fordult be. Én tovább haladtam és a Lövöldén keresztül fordultam a Budaira, ahol a tükörben már láttam amagam mögött a buszt. mindenki feltalálja magát ezek szerint...
Visszaolvasva ezt a mondatomat ("Nincs kijelölve (most sem) terelőút"), lehet, hogy félreérthető. A "most sem" = "abban a pillanatban, amikor írtam", nem régebbi terelésekre utalt.
A Bakonyos MAN SÜ-re annyit, hogy ugyanaz a busz előző nap a Gyümölcs utcából a kollégium oldalában, a Piros alma utcán át ment ki egyből a Deákra. :) Ezért is írtam, hogy illendő lett volna egy terelőutat kijelölni.
Más: Azt hiszem, nem szerepelt még itt, hogy LUX újra flottaszínben járja a várost. Ha volt már, csak elkerülte a figyelmem, akkor elnézést.
Reggel pesti Alba konvoj Széchenyi-Horváth István-Lövölde útvonalon haladt.
Délután visszafele a Kecskemét-Veszprém(Balaton V.) és Bp-Balatonfüred(Balaton V.) pilótája is más-más útvonalat választott, de egyszerre voltak a Királysornál.
A pesti (mi) buszunk Lövölde irányába haladt, a másikat nem láttam merre tekergett. (Gondolom Skála felé)
A Horváth István utcában keresztben kiengedtük a Hévíz-Pest Bakonyos MAN SÜ-t, mert az meg a Gyümölcs utcán jött ki Pest irányába... :)
A Vörösmarty térre érkezve a kis Budain ért minket utol a kecskeméti Balatonos busz.
Az rendben van, ha terelve vannak. De most nincsenek. A piros-fehér táblák, amelyek a kikerülési irányba mutatnak (jobbra és balra), a lezárás helyén kint vannak, de ennyi. Nincs terelőút. Egy mai (nem helyi) sofőr a Skálánál kérdezett minket, hogy juthat ki a pályaudvarra. Ha a város kihelyezi a táblákat, vagy a helyi diszpécser tájékoztatja az érintett volánokat, akkor az eset valószínűleg nem fordul elő.
Terelve vannak, igen, mert teljes az útzár. De annyira "fehérvári", ahogy az egész történt...
1) Nincs kijelölve (most sem) terelőút, sárga táblákkal, ahogy kell. A vidéki sofőrök találomra választanak a Távirda u. és a Gyümölcs u. között. Később sem segíti őket tábla, ellenben sok autó parkol a fordulóívek külső részén pl. a Gyümölcs utcánál, így alig férnek el a rövid buszok is.
2) Albánál nem hiszem, hogy nincs diszpécser, aki tájékoztathatná a vidéki sofőröket (volánokat) a kialakult forgalmi helyzetről. Vagy néhány telefon annak a néhány volánnak, vagy a kocsiállásnál szól egy ember közvetlenül a sofőrnek. Bár a legutóbbi nyilatkozat óta tudom, hogy ez a város dolga lenne, nem az alba csinálta a forgalmi változást, stb. De mennyi erőfeszítés lenne?
A fentiekből következően nagyon kíváncsian várom, mit fog csinálni pl. a 19.30-as off budapesti járat 15 méteres szólóbusza a nevezett helyszínen. Úgy látom, visszatolás nélkül nem lesz képes bevenni a két kanyart, az későbbit talán még visszatolva sem, mert ott a belső íven parkolást ellehetetlenítő betontuskók állnak. Bár lehet, hogy off somlónál annyival jobb a kommunikáció, hogy a sümegi kollégák már telefonáltak egymásnak.
Tudom, de akkor se írkáljanak hülyeséget :)) A problémák kiküszöbölésére bőven elég lenne ha 12-est visszatennék (akár a legutóbbi verzióját hogy reggel 8ig, valamint déltől 19/20 óráig jár), valamint a 13-ast akár ugyan ebben az időszakban, fél óránkénti követéssel, a két 40-es közötti időben.
22-esre pedig bőven elég lenne szóló kocsi, Transman úgyis késik állandóan annyit 25-ként is, hogy pár perccel megy el a 22 előtt... így több csuklós kiadása sem lenne probléma, valamint a szóló kocsiknak is több munkájuk lenne.
Aki rendszeres látogatója a topicnak és utánagondol egy kicsit, az egyből levágja hogy mivel és nagyjából mi a helyzet (lásd D20 kollégát)... tehát máris nem felesleges...
Továbbá bővíteném az infot: ma AOA-455 volt a 8-as, AOA-439 vezérével. Szóval a kérdés már csak az, hogy 439 selejt, vagy tartalék lett...
"Továbbá ha szimatom és megérzésem + az infoim nem csalnak, akkor hamarosan egy sokkal fájóbb selejtezést élhetünk meg, amivel egy ún. korszak lezárul (de erről bővebben még nem beszélhetek, bocsi)."
Akkor minek írod le egyáltalán az egészet? Nem tisztább, ha leírod amikor már "nem titkos", minden részletével együtt?
GTU-458 ugyan abban a beosztásban dolgozik, mint a DUD-ok, annyi különbséggel hogy ő még meg tudja mondani a nevét... (remélem kellően érthetően, de mégis árnyaltan fogalmaztam)
Továbbá ha szimatom és megérzésem + az infoim nem csalnak, akkor hamarosan egy sokkal fájóbb selejtezést élhetünk meg, amivel egy ún. korszak lezárul (de erről bővebben még nem beszélhetek, bocsi).
Kizárt hogy a 14-est akarják a T. Lakók visszakapni, továbbá ha a reggeli tömegről tudósítok, célszerű lenne reggel kizavarni a Dózsa Mozi megállóhoz a fotóst, nem pedig délután.... >>> DH fiam, ülj le, 1-es!
Az utazási szokások teljes körű megismerése érdekében az ALBA VOLÁN Zrt. 2012. szeptember 10. és október 14. között távolsági és helyközi autóbuszjáratain utasszámlálást végez. Kérjük, az autóbuszjáratokra felszálláskor a gépkocsivezetőnek utazási célállomásukat bemondani szíveskedjenek, ezzel is segítve munkánkat.
26 és 26A részletes lebontását nem tudom, ugyanis megítélésem szerint ma nagyobb kavarodás volt, mint szokott. Folyamatosan pedig nem volt alkalmam szemlélni a helyzet alakulását. De itt egy kép az extraordinary 26A-ról:
A 29-es esetében én látok rációt. Igazad van, korai kicsit a következtetés, de a 37-es rásegítő úgy végez az autóbusz-állomáson, hogy kényelmesen (vagy talán annyira nem is kényelmesen, de) átér 29-re. Így egy autó letudja a két iskolajáratot. Tudom, bármi lehetséges (reggel oda-vissza elment a Palotain egy 31-es), de szerintem ez a forda hihető. Majd cáfolom magam, ha másként alakul.
A 14G-t tudtam, csak nem mindenki látja ezt a viszonylag korai, reggeli fordulót. A kiírást viszont napjainkban így akár délután is látni. :)
A 44-es ebben az esetben tárgytalan, eddig nem láttam ennyire zártan közlekedni a két buszt, valószínűleg ezért nem is tűnt fel.
Más, az előbb kimaradt: a Bitter-Szűcs új buszt járat a móri térségben, a közforgalmú járatokon: MDP-996, fehér, alul zöld csíkos Setra S315UL.
S hogy néz ki ez a helyzetkép, kicsit részletesebben lebontva: mely VT-járművek voltak alapból a vonalakon, melyik kiváktóként vagy esetleg tartalékként? :)
Ez az extraordinary "26A", illetve "29"-es(ek) nem biztos, hogy fordailag közlekedtek (tehát lehet, hogy egy éppen pihenő random kocsit vezényeltek rá, legalábbis szerintem egy alkalomból még nemigen tudunk következtetni).
Úgy néz ki akkor, DUD-813 pedig a szeptemberi átszervezgetéssel megint tartalék autó lett, mindenesetre a megújhodását követően gazdás autóbusz volt megint (a régi, szebb napjait idézve) mintegy negyed évig így is, azért ezt valószínűleg már nem sokan gondolták volna egyébként.
"14G"-nek csak munkanapokon a reggeli járatpárját végzi egy-egy helyi üzemű jármű.
A 7.15-ös "44"-es, amióta az eszemet tudom, másodrésszel közlekedett. :)
Transman mindent kiad, ami gurul: ma futott az összes narancs (LTP-355, LVG, LVX, MCR), de előhozták az LLT-066-ot is. Ez mind 26 és 26A. Szerződésesen LRG-501 és LTP-304, de hírek szerint FJZ is előkerült délutánra.
Ezen felül jár az albás 26A is (~7.00 körül a Jancsárról), ami ma reggel nem szóló volt, mint eddig általában, hanem a LGP-860.
A reggeli 37-es rásegítő csuklósa fordult a 7.15-ös 29-esbe, így ha jól következtetek, forda szerint jár ezentúl csuklós a 29-esen. Ez sem szerepelt itt eddig, ha jól emlékszem.
KCH-522-be beleragadt a 14G kiírás, így aki nem látott még helyis kocsit a vonalon, most egész nap láthat. :)
44-es vonalon 7.15-kor másodrésszel ment ki a szóló kocsi, ebben nem vagyok biztos, hogy eddig is így volt-e, emlékeim szerint nem. Később kiment rá a csuklós is.
Ma a repülőnap miatt óránként jár a buszpályaudvar és a börgöndi repülőtér között a piros Ik.311-es. A parkolóból indul, mint a különjáratok általában.
Pusztaszabolcson nyár közepén szerződést bontott a helyi járat szolgáltatója, de szeptemberben újra elindult a szolgáltatás. Dec. 31-ig ingyenes, útvonal nem vátozott. A jármű (LPA-831) elkerült, de nem tudom, hogy ugyanazt hozták vissza, vagy pedig más busz fuvaroz jelenleg. Megérzésem szerint (mivel nyilván új cég szolgáltat) a busz (is) új.
Ez pedig nem sajtó: DUD-813 járogat Bericap szerződésesen.
úgy került mórra hogy egy helyi válalkozó megvette de nem jöttek be vele a számításai. Sokáig hirdette pl. a használtauto.hun is. és ezekszerint egy román uriember vásárolta meg és itt tudot legközelebb matricát vásárolni.
Nah akkor azt se veszi meg OFF Kunság Volán :)) ... pedig egy két lelkes ajánlás szólt arról is odaát...
... tovább futtatva agyamat, csak nekem nem áll össze a kép - idén még elvileg ő állt ott Tökölön a reptér mellett, onnan hogy került Mór felé, valamint miért arra akar menni Romániába???? ... :D
Az egykori Buszok honlapja univerzumból sikerült megmentenem a BPG-952 képét, és valamiért nézegettem a napokban. A sors annak idején úgy hozta, hogy a MOL matricát a berlini azonosítóra rakták rá, így abból csak a ...41 olvasható, az eleje meg ugyebár 5-ös. Mi lehet a hiányzó számjegy?
Új vagyok a fórumon de már évek óta olvasgatom de most úgy döntötem írok is, mert tegnap olyat tudtam meg ami sok albást érdekelhet.
Egy móri benzitkúton dolgozom és tegnap este olyan 22 óra körül begördült egy régi ismerös az AOA-306 -os ex rendszámú Ikarus 280-as albás szinekben idéglenes rendszámmal, mikor a soför bejött a shopban meglepödtem román volt és frissen vásárolta a buszt. Autopálya matriát kért. Tehát az AOA-306-os romániában kezúj életet.
Köszönöm az észrevételt, javítom a hibát. A régi buszokra én is próbáltam rákeresni, eddig nem jártam sikerrel. A korabeli menetrendek fejlécben jelezték a vállalkozó nevét, próbáltam ezen a nyomon elindulni (esetleg ugyanott élő unokák, néhány fotó a nagypapa képtárából, stb.), de mostanáig nem sikerült semmit találnom.
AOA-492-ről talán Tibi honlapján láttam móri képet, korábbi állapotról pedig nem nagyon ismerek fotókat. Talán majd sikerül szerezni. :)
A móri helyijáratos írás idáig elkerülte a figyelmem, ma találtam rá a Veszprém megyei írás nyomán!
Sok új, érdekes infót tudtam meg belőle, jól összeállítottad a lényeget!
Kíváncsi lennék, milyen típusú járművek közlekedtek régebben, akár az 1940-es években, és utána is. A (nem túl) régi helyijáratos buszok közül AOA-492-re emlékszem, kb. akkor lett selejt, amikor az AOA-363 megérkezett. A vonalhálózat is sokat változhatott, a Kórház utcában sokáig állt egy régi buszmegálló tábla menetrenddel, a kórházzal szemben ma is megvan egy komolyabb, zárt épület, ami állítólag buszváró volt. Erre ma már (még) nem jár busz.
A magánbuszokhoz egy kis javítás: DZE-573 és CCP-463 a Steiner Busz tulajdona, akárcsak a 284-es, a mellette álló selejt 256-osokkal (AEU-191 és BPG-604) együtt.
Nem tudom, mennyire vagy ismerős Fehérváron, de van néhány hatalmas fogás a képeid között. :) Talán a 11A-ra kitáblázott KKF-399 a legnagyobb különlegesség, ilyennel rajtad kívül nem sokan rendelkeznek. :)
Te ugatsz nekem? :D Még arra se vagy képes, hogy az adatlapodon egy működő linkkel publikáld az oldalad. Inkább menj tortát heggeszteni az erdő szélére.
Bár csak egy pillanatra láttam, de ez egy 263.10-esnek tűnt, Hatvani Volános (vagy arra nagyon hasonlító) fényezéssel (az ablakok már ki voltak belőle szedve).
Bocs, ha FAQ jellegű a kérdés, de Martonvásáron, a vasútállomás mellett az kinek a telephelye, és mit keres ott egy selejtezett Ik 263*, 414 + egy gázos Volvo?
* Érdekes, hogy ebből a típusból országos szinten már elég sokat kivontak a forgalomból, pedig jóval öregebb buszok is közlekednek még.
A Polgármesteri Hivatal ezúton tájékoztatja a székesfehérvári utazóközönséget, hogy az Önkormányzat és az Alba Volán Zrt. között zajló egyeztetések eredményeként újraindul a 29-es autóbusz.
Utóbbinak a 4. ajtaja látszólag véglegesen kivonva a forgalomból (leszállásjelző, légleengedő kar gondosan le lett szerelve, az ajtó fölé ragasztott A4es papír jelzi hogy kár próbálkozni is...) azért kíváncsi vagyok hogy a Transman ezért mennyit fizet, hogy nem képes az előírások szerint elvégezni az alvállalkozói feladatát...
17.30kor a Béke tér - Pálhalma között évek óta van nekik egy rásegítő járatuk. Anno 31-es idejében úgymond egy teljes járatot vitt Pálhalmára, majd rezsiben vissza. Most hogy körjárattá lett alakítva, így egy fél kör 35ös, majd rezsiben vissza - gyakorlatilag ugyan az.
Időközben felkerült a 30a vasútvonalhoz igazodó csatlakozási hirdetmény, a szeptember 1-től érvényes helyközi változások hirdetménye, valamint Baracska helyi járat megváltozott menetrendje:
Lenne igény innen a topicból egy polgári kiruccanásra? A dátum szeptember 15, indulás-érkezés Székesfehérvár, a beugró 3000 Ft. A jelentkezők írjanak nekem mailt, publikus a címem. Jelentkezés vasárnap éjfélig, fizetés személyesen a jövő héten.
Csak elgondolkodik az ember, tényleg mi lenne a helyzet, ha a város nem a kvázi „saját” közszolgáltatójával végeztetné ezt a tevékenységet, hanem egy bármily egyéb kül- vagy belföldi közlekedési céggel… Akkor milyen lenne a szituáció; ha jelenleg – a jelek szerint – ilyen fokon nem működik a párbeszéd? :)
Gyönyörű. — Megkésve bár, de törve nem – avagy jobb később, mint soha.
Mindenesetre akkor legalább az abszolút minimumot megtették, és a József A. úti Fehérvár Áruház megállóba kitettek tájékoztatást.
A megoldás valóban elég sajátos, nem tudom, mennyiből állt volna oda–vissza a Gáz utcán végighozni a vonalvezetést, ez elvileg 1 perc pluszt jelentett volna. Tudvalevő, hogy a "23"-asé így is a legfeszítettebb menetidejű/menetrendű viszonylat a városban, de ezen valószínűleg nem múlt volna. A hétköznapi csúcsidőszakban meg úgyis két jármű van beforgatva rá, tehát ez nem osztott–szorzott volna már, szerintem.
Forgalomtechnikailag meg pláne indokoltnak tekinthető lett volna: 10 éve jár(t) erre a "23"-as, a József A. úti kis ívű kanyarodás nehézkességén azóta nem változott / nem könnyít semmi; talán nem is kéne erőltetni, és erre itt is lett volna (lenne) a kiváló alkalom…
„A lakók úgy érzik, nem tájékoztatták őket a változásról”… Hmm, no vajon miért „érzik” „úgy”…
Amúgy bámulatos, hogy behivatkozták az AV online menetrendi felületét, de azon nincs kijavítva, módosítva semmi……
No comment… abszolút no comment kategória megint, annak tökéletes esetpéldája…
Ez az ujjal egymásra mutogást meg valóban mesébe illő – mármint gyermeki (esti) mesére gondolva.
Érthetetlen, mi okból nem működik a kommunikáció az önkormányzat és a közlekedtető cég, a megrendelő és szolgáltató között.
u.i. Nem szabad elfelejteni, hogy a Budai út–Deák F./József A. út kereszteződésben jóval kevesebb a befogadó sávok száma, így a jövőbeni vonalhálózat-váltáskor szükségessé váló balra (Vasútállomás felé) történő kanyarodással végképp túlterheltté, túlzsúfolttá válna a csomópont. Ennek okán, ezt tehermentesítendő kivették a Budaira nagyívű kanyarodás lehetőségét, és áttették ezt a Lövöldére. A megoldás szerintem indokolt. A Lövölde & Gáz utakon a rendelkezésre álló több sáv ezt jobban el tudja látni, továbbá célszerűbb is a forgalmat inkább ezen utakra „terelni”, hiszen a József A. és Deák F. úttal ellentétben itt nem végig lakóházak találhatók, hanem pl. benzinkút, étterem, gáztelep s egyéb, nem lakó komplexumok.
Kivételesen a cikk alatti hozzászólások sem akkora baromságok, mint szoktak. :) A sokak által kifogásolt vezérigazgatói mondat nekem is azonnal szúrta a szemem. :)
Az augusztus 25-től mégsenem bevezetett utasbarát menetrend tette volna szükségességét ezt a kialakított vonalvezetések miatt, és ehhez csapták volna a forgalomtechnikai módosításokat.
Nade az utasbarát menetrend mégsem került bevezetésre(okok hátteréről mindenkinek van infója), azonban a módosítások meg lettek szavazva, csak hát a propagálásuk az igénybevevők számára már nehezen ment.
Mindez úgy jött elő, hogy a bevezetés után 1 nappal lett egy újságcikk belőle, amiből éppen kihagyják azt, hogy ott bizony menetrendszerinti busz is közlekedik, utána kéne már nézni azon néhány lakos számára, hogy akkor most hogyanmerre...
tegnap a Pécs-Mór járat (1563/315) kocsija a menetrend szerinti 16:30 helyett 19:30-kor utasok nélkül még Tamásiban állt, majd épp láttam, amikor fogta magát és megfordult vele a sofőr és elindult vissza.
Azt nem értem, hogy ha mostantól lehet balra fordulni a Gáz u-Budai, illetve a szemközti Lövölde-Budai sarkokon (hurrá), attól miért kell a kb 100 méterrel arrébb lévő, már ezer éve üzemeleő balra kanyarodó irányokat megszüntetni a Deákról és a József utcákról a Budaira? Miért jó az, hogy ez a kereszeteződés moatantól már csak szemből érkezve, egyenesen tovább haladásra marad?
Siralmas általában, amit az AV itt Fehérváron produkál (más településekről nem tudnék nyilatkozni)… Körülbelül elérjük lassan azt a szintet, hogy a megyeszékhely helyi közlekedésében 5-ből 4-szer kritikán aluli az általuk nyújtott utastájékoztatás…
De miért is van az, hogy ők rendszerint később eszmélnek ilyen helyzetekben, mint az egyszerű érdeklődők, kiszolgáltatott utasok; mikor épp az ő feladatuk lenne ez?
Tehát megváltozott a "23"-as útvonala, az új megállók érintése mellett más fizikai megállóhelyeknél is áll meg TEGNAPTÓL… jó tudni!!! :))
Itt az utazóközönség szerintem úgy ki van képezve már egyébként, hogy ilyesmi tényleg meg sem kottyanhat, különben – főleg az alkalmi utasok – totál esélytelenek lennének ebben a városban eljutni busszal A-ból B-be……
A nagyvenyimi egykori FKC-873-as rendszámu Ikarus 256-ról ha volna esetleg valakinek akármilyen fotója,akkor az legyen szíves elküldeni nekem privátba,mert sajnos egy fotóm sincs róla a gyűjteményemben!?A segítséget előre is köszönöm!
Az FKB-973-ról,FKC-872-ről és az FKC-874-ről viszont van szerencsére pár kép.
Ezt pont a minap fotóztam le én is. :) Ugyanis ez eredetileg egy 13-as tábla volt, majd 13A lett belőle (ennek jól látni a nyomát a G alatt), és most 13G. Van egy friss kedvencem, majd berakom, szerintem az is topistás. 44-es vonali gyöngyszem.
Van remény, van. Kivéve, ha az ember Esztergomban lakik, ahol a közgyűlés bosszúból marja a polgármestert - az itt OFF téma biztos megvan még valahol a Vértes topikban ugyebár.
Az „év kérdése”…:) Nos,régebben nem külön-külön ragasztották fel az egyes betűket, hanem egybe az egész feliratot matricaként. Idővel a szavak betűi közti átlátszó részt pedig kiszívta a Nap, így megsárgult. True story.
Sztem nem én vagyok az egyetlen, na mind1. ha már itt tartunk: GSR-171->DUD-496, JMF-660->DUD-498 és HIV-667->CLY-148. FAL-253->ITN-844, VID-309-> VID-316
Élt bennem is, de inkább az iránt – bár már ez magában (nem is) kissé tűzoltásszerű –, hogy épp tudnak még módosításokat eszközölni a konkrét indulásokon a bevezetés [aug. 25.] előtt. Legalábbis ebben a kihirdetett, nyilvánosságra hozott formában a járatok nem tudták volna elvinni a hivatásforgalmat, főleg reggel, iskolakezdéstől pláne. Ez egy erős jóslat.
Ám nagyon úgy látszik, ezt nem csak mi érezhettük így. Egyértelműen ez volt a szűk keresztmetszet, e mentén bukott volna meg az egész kísérlet.
Egyszerűen, csak valahogy nem hittem volna, hogy az utolsó pillanatokban lefújják az egészet, hogy mindezek után ezt meg fogják (/merik) lépni.
Számos megállóban megjelentek már az új menetrendi jegyzékeket tartalmazandó, az eddigiektől részben eltérő fémtartók, viszont sajnos ezáltal jó néhány helyről már leszerelték a jelenlegi indulásokat. Ennek ellenére most még egy harmad/fél évig még e szerint fognak közlekedni a buszok.
Ettől függetlenül a csatolt terveknek megfelelően épül a Palotai úti kerékpárút Kelemen B.—Tobak u. közötti szakasza, a Szt. Gellért u. megállót áthelyezték a héten, és a rajzok alapján ez is lesz a végleges helye nagyjából, ahová most került (durván 100 méterrel arrébb, a benzinkút elé). Egyébként az AV megállóhelyi függesztménye ezúttal nagyon korrektül informálja az utazóközönséget.
Amennyiben a munkálatok a többi helyszínen is folytatódnak (kezdetét veszik), elsősorban a Széna téri körforgalomra kíváncsi leszek. Már nem a kivitelezésre, mert az lehet, hogy kezdetleges/ideiglenes jellegű lesz csak, hanem magára a forgalomtechnikai megoldásra, élesben. Szerintem a lámpás kereszteződés talán túlzás volt ezidáig is, körforgalom segítségével jóval egyszerűbb lehet itt majd a továbbhaladás.
A műszakos járatok lehettek a fő okozói szerintem. Nem biztos, hogy a multicégek vezetői is nagy tapssal fogadták, amikor ránéztek, hogy a melósok 6-kor még csak a gyárkapu előtt 20 méterrel lesznek kutyafuttában és nem rajtra készen a gyártósorok mellett.
A nem éppen utasbarát-> gy.k. megjegyezhetetlen vonalhálózat+menetrend csak sallangnak volt. Az csak az egyszeri lakosságnak lett volna kényelmetlen. Anyuka, iskolás, néhány dolgozó, Az nem viszi át az ingerküszöböt.
Történnek még csodák a mai világban...csak a kérdés az, hogy ehhez miért erre van szükség.
Biztató fordulatot vett a Székesfehérvár Önkormányzata és az Alba Volánt tulajdonló MNV Zrt. közötti egyeztetés-sorozat. Az együttgondolkodás jegyében lezajlott legutóbbi tárgyalás után a város polgármestere esélyt lát arra, hogy az elmúlt években felhalmozott 1,7 milliárd forintot meghaladó hiány állam és önkormányzat általi rendezése mellett az augusztus 25-ével tervezett menetrendi változások sürgősségi bevezetése is elkerülhető legyen. Mindezekről az augusztus 17-i közgyűlésre terjeszt be javaslatot a képviselőtestületnek dr. Cser-Palkovics András.
Gratulálok! a jó megoldáshoz. - Sajnálom hogy rendes táblára már nem tellik a helyi üzemnek. Persze ez is csak "ideiglenes" mint minden a menetrendben(?)
A 4-es és 6-os vonal lesz az, amit elvileg három csuklós kocsinak terveztek, a hivatásforgalmiak közül az 51-es és 58-as, de ugye ezek nem egész napos vonalak.
A hová alatt nagyrészt a vonalat értettem. Leginkább most azt tudnám elképzelni, hogy fordákat kapnak. Ez mondjuk eddig is így volt, de nem tudom, mennyire fog érvényesülni a gyakorlatban az X darab jármű / vonal elv.
Na, lényegében arra gondolok, hogy mennyire szóródnak majd szét a városban, vagy maradnak egy vonalcsoporton belül. Majd kiderül.
Felszállt a köd mai nap, hogy mi is az a fehér bodega a fehérvári helyközi autóbusz-állomás kellős közepén a gyalogos forgalmat legjobban akadályozandó...nem tudom honnan/kitől jöhetett az ötlet, de a szeptemberi iskolaidőszakban még annyira nem lehet majd elférni.
Mi más, mint fagyizó! Augusztus 6.-i nyitással. Üzemel még kb. 1,5 hónapot. Utána? :)
…Hogyan lesznek bonyolítva (illetve megmaradnak-e) a helyi viszonylatú különjáratok, a szerződéses járatok, a szolgálati járatok, a helyközi átteljesítés, az alvállalkozó…… mind-mind kérdőjel.
Utóbbival kapcsolatban egyébiránt – az nem kizárt elképzelés, hogy más konstrukcióban, akár több céggel szerződve szolgáltatja a város innentől a helyi közforgalmú menetrend szerinti közlekedést.
A sok kérdésre mindenesetre legkésőbb három héten belül választ kapunk.
Kérdésedre a válasz: 2 gépkocsivezető és 2 autóbusz rohangál (óránként). A netes menetrendben pedig a "40"-es járat indulása 17,25 és 17,55 óra. (Sajnos sok hibától hemzseg a netes menetrend, - szégyen)
Változó, vagy kint van valamelyik járaton, vagy telepi tartalékként áll készenlétben - nem jöttem rá még hogy milyen rendszer van a dologban, de év végéig már nem is fogok sztem :))
Annyira mégsem volt akkor nehéz azért; és ha jól megfigyeljük, máris „elárulja” MCR-601 kilétét az az apró részlet, hogy az eddigi – összes – helyi VT-Transman járművel ellentétben az oldalsó táblatartó ezúttal nem közvetlenül az ajtó mögé került (hanem a helyi AV-Ikarusoknál is inkább megszokott pozícióba, a második ablakhoz.)
"Elgondolkodtató, vajon található-e benne komolyabb tartalmi hiba a kisebb pontatlanságok mellett"
Én csak kisebbeket látok, például a megye egy másik településén (Nagykarácsony) valószínűtlen, hogy ebben az évben 2-es számmal közlekedett az egyetlen helyi járat. :) Más: az MCR észlelésének pontos idejét mindjárt megnézem.
Igen, viszont ebből lesz némi kavarodás, legalábbis az első napokon. Amint kivehető az útvonalból, szigetre menet nem áll meg a járat a szabadstrandnál, hanem elmegy a Halászcsárádig, ott megáll és visszafelé áll meg a strand felöli oldalon, mint végállomás. Itt kellene leszállni, de a Halászcsárda előtt jeleznek. Csak szokni kell, és beáll a rend.
Terelés alatt áll a Fiskális út egy szakasza, a forgalom egyik irányban a Bártfai u.‒Lévai u.‒Késmárki utca terelőúton halad, részben az egyirányú Lévai utcában. Eszerint közlekednek módosított útvonalon a helyi járatok is. Ez az egyik Bártfai u. megállót érinti, amelyet áthelyeztek a Fiskális útról a Bártfai utcába. (Más kérdés, hogy – a városban már oly megszokott módon ezúttal is – csúszott egy kis hiba a dologba…)
Tegyük fel hogy kertes házban laksz. Én arra járok, a kapu pedig tárva nyitva. Ott még ki sincs írva, hogy magánterület így bemegyek fotózni az udvarotokba, majd felrakom a képeket a netre. Neked hogy tetszene?
Remélem sikeres volt a tesztírás és fel is fognak venni.
Ez esetben elég kínos lesz számodra, hogy a leendő munkatársaid és/vagy a biztonsági szolgálat fogja elmagyarázni neked, hogy mit jelent a magánterület fogalma. Egészségedre.
A káosz várható. A munkába járás jelenleg sem teljesen megoldott, több helyen közel fél órával munkakezdés előtt már bent kell lenni ahhoz, hogy öltözés, szerszámfelvétel, stb meglegyen, így az első délutáni járat (3, 44) necces, az esti pedig nem is elegendő, mert későn indul. Azt sem értem, hogy hétvégén miért kell 4-est indítani a Bocskaiból, és az első járatok miért nem lehetnek 44-esek a Békéből úgy, mint este. Biztos azért nem, mert így könnyebb lenne. A nagy "takarékosság" keretein belül az is kérdéses, miért kell 2 kocsi a 17-es és 18-as vonalra, miért nem lehet 1 kocsival megoldani úgy, mint a 35-öst, hogy 30 percenként felváltva induljon a vasúttól a volánig, majd volántól a vasútig. Időben bőven beleférne.
A kocsinkénti 30-40 perc helyetti 60 perces indulás (17, 18, 20, 23, 25, 29, 35, 40, 44 járatok) pedig elnyújtotta a menetidőket, nem kell taposni a következő indulásig, ami további indulatokat gerjeszt, és további utasvesztéssel jár. Nem elég a hosszabb útvonal, azt még lassabban teszik meg a járatok, így nagyon sok táv gyalog gyorsabb, mint busszal (pl. Béke tér -> Békeváros).
Nagyon érdekes! Összefoglalva: 1993. a "10"-es vonal a jelek szerint egyedül az Úrhidai út végén végállomásozik; a "12"-es járatok némelyike viszont elképzelehető eszerint, hogy még a Vízműtelepnél fordul; "25"-ös vonal már létezik a jelenlegi formájában; hasonlóan "M26" is; csak úgy, mint a "31"–"31E"–"M31" trojka. A "37" ekkor még az Opole térnél, illetve a Kapos utcában végállomásozott, Feketehegy belseje felé nem ment tovább.
Az útvonalkifejtés mintha arra utalna, hogy a "13B" és a "14B" hurokban végződő vonalak lehettek, azaz a Kórház–Rendelőintézetnél csak technikai végállomásuk volt.(?)
Különös azonban, hogy nincs "15"-ös, s szemet szúr a ("12A"?,) "12B" és "12Y" hiánya. Ez utóbbi, bár lehet, hogy ekkor nem létezett, ám ebben az esetben továbbra is kérdéses, mikor jöhetett létre, hiszen a '90-es évek közepétől már biztosan a helyi közlekedés része. "12B" ellenben a '70-es és '80-as években is megtalálható a város vonalhálózatában, tehát valószínűleg csak kimaradhatott innen. Hasonlóan nem tér ki a felsorolás a gyorsforgalmú autóbusz-vonalakra ("11G", "13G", "14G", "20G", "26G", "32G", "37G"), mondjuk ezeknek az útvonala nagyrészt megegyezik az alapvonaléval.
Elgondolkodtató, vajon található-e benne komolyabb tartalmi hiba a kisebb pontatlanságok mellett. Ha ez tisztázódna, eldőlhet a "26A"–"32" kérdés: mindenesetre, csak erre hagyatkozva mint forrásra, úgy tűnik, a "32"-es volt az első Kassai úti vonalvezetésű, mikor a "26A" még a Bory-várnál fordult.
Az érvényességnek ismeretes a pontos dátuma? 1993. május/június—1994. május/június?
A 17-esnél sztem a honlapon elírás lehet, mert én néztem ma a megállóban, ott semmiféle jel nem volt az indulási időpontok előtt, szóval az mindennap fog járni. A 40-es tuti, hogy nem fogja bírni, mert oké h reggel küldenek rásegítőt a 6:55-ösnek meg a 7:25-ösnek, de a diákoknak haza is kel menni az iskolából. Délután sztem még nagyobb káosz lesz, mint reggel. Nem tudom, hogy gondolták ezt, mert minden reggel 3 busz (13,15,19) indult a Békéből, mind3 külön rásegítővel. Én még azt is megkockáztatom, hogy az emberek nem fognak felférni a járatokra, ráadásul mivel nem lesz egy csomó busz, mindenki azzal megy ami van, még késni is fognak. Az emberek pedig fel lesznek háborodva, mert így lehet nem érnek be időben a munkába, de ez már egy más kérdés. :) Röviden: LESZ ITT MÉG KÁOSZ BŐVEN! :)
AOA-457 foltozásra vonult be. Úgy tudom szeptemberben jár le a forgalmija és arra készítik fel. Ha nem látjuk többet, akkor túl sok lett volna vele a meló :))
Igen, JMF-659 ismét kint (tegnap reggel láttam, csak nem volt időm beírni) most AOA-455 helyett van.
A Volán weblapján a holnaptól érvényes dunaújvárosi menetrendben az összes 17-es járat csak munkanapok közlekedőnek jelölt. Ezek szerint a Rómairól nem lesz hétvégén 30 perces kijutási lehetőség? Marad óránként a 18-as és a 11-es, a kettő között 10 majd 50 perc különbség. Másfelöl fővárosunkból jövő vonatok mindig fél előtt érkeznek, így ott is lesz 35-40 perc várakozás, hogy az órakor induló 18-asssal be lehessen jutni a városba.
Arra is kíváncsi leszek, hogy a fél óránként járó 40-es hogyan fogja bírni. A belvárosból a Rómaira, Technikumba és Békébe szinte csak ez az egyetlen járad maradt, így 3 nagyobb városrészbe való eljutást 30 percenként egyetlen kocsi biztosítja, ami iskolai napok délutánján édes kevésnek tűnik.
A július 4-ei tűzesetet követően nem sokkal helyreállt aztán az eddig is megszokott kocsikiadás, annyi különbséggel, hogy 062 helyett 064 maradt a székvárosban (illetve LTP-304-nek volt még itt egy rövidebb cameo megjelenése).
Azaz a jelenleg/azóta közlekedők: LTP-355 (rendszerint "26A" osztott feladat), LVG-519 és LVX-851 ("26" és "26A" váltós fordákon), illetve a kiváltó pedig LLT-064 – míg személy szerint MCR-601-gyel még nem találkoztam ilyen minőségben; de ha szombaton kinn volt, szerintem kiváltást végezhetett. (Ezt a szemtanú kolléga tudja megerősíteni/cáfolni:)
Másképp szólva tehát a három eddigi narancs MAN tekinthető „állandónak” (úgy, mint állandóan közlekedőnek, mert az autók kiosztása az adott feladatokra eléggé változó, bár pl. LTP-355-öt mostanában mintha fixen az osztott fordán látnám). A kiváltó és tartalék kocsi szerepét főleg LLT-064 tölti be. Emellé jön most plusznak MCR-601, gondolom bármi adódó vis maior-eset áthidalására.
Valamint, LRG-501-et változatlanul múlt héten is densós szerződésesen láttam.
Pedig már akartam írni, hogy látszólag visszaállt a régi rend; az elmúlt hetekben a három (eddigi) narancs MAN mozgott a kiadott vonalakon, annyi újszerű maradt csak, hogy a kiváltásokért viszont LLT-064 volt felelős.
De persze ez a négy kocsi sem bírhatja folyton, elvégre „nem mai gyerekek”, a dunaújvárosiaknál a fehérváriak rendszerint még magasabb átlagéletkorúak is.
Egy-két észrevétel a helyszínekhez, amelyek pontatlanok, hibásak vagy hiányosak:
AOA-365 Budai út - Várkörút kereszteződés
DUD-696 és JHZ-328 Loranger
KCH-562 Csapó utca, nem Piactér
KXM-051, KXM-055, LEP-310 Csapó utca, nem autóbusz-állomás
LMF-369 (na ez a kettő a legrosszabb) Csapó utca, nem pedig "Piactér, Csapó u."
LMF-370 Piactér vagy autóbusz-állomás, nem pedig "Piactér, Csapó u." (a kettő nagyon nem ugyanaz, de ha már sétáltál arra, biztosan észrevetted)
OFF Illetve a helyedben átgondolnám, hogy a helyszínek megnevezésekor milyen formát és betűméretet használok. Egyrészt értem ezt a Piactér / autóbusz-állomás esetre, egy nem környékbelinek a kettő egyenértékűsége nem nyilvánvaló. Másrészt választanék egyet a többféle, általad használt rövidítés közül (néha van pont, néha nincs, néha csak nagybetűvel írod, máskor jön egy új forma), és minden (ugyanott készült) képnél ugyanúgy írnám, mert rendszerezettebb benyomást kelt. ON
Milyen régóta tologatom magam előtt már ezt az ötletet. Lassan 10 év is eltelik az első "Classicosításos" vázcserék óta, és el is felejtjük, hogyan is néztek ki a buszaink egy évtizeddel ezelőtt, vagy még azelőtt...
[...] Bővebben!Tovább »
Ugyan már. A VT-Transman egyáltalán nem régi dolog.
A 250/256-flottájuk egy részét a fehérvári Ikarus egykori munkásszállító flottájából (már amit onnét nem az Alba vett meg 1996 elején), a másik részét meg maszekoktól/utazási irodáktól alig használtan megvásárolt buszokból legózták össze.
Jééééé...tényleg és még fel is tűnt...csak nem tudatosult bennem.
Nagyon köszönöm a sok építő jellegű hozzászólást és segítséget.
MÁS:
- ha valakit érdekel KIC-427 (ezt az egy kurva rendszámot tudom) szombaton feldíszítve esküvői menet részeként a násznépet fogja mozgatni (Iszka - Szfvár, Szfvár - Iszka vonalon) A piactéren fog pihizni 15 20 - 17 40 között.
Egy laza nyári munkanap, Balcsiról úton hazafelé és hogy-hogy nem pont a "műszakváltós" időben haladunk át Székesfehérváron... Két ipari park, sok-sok busz (meg e - b a y kuka) .
[...] Bővebben!Tovább »
Lehet hogy volt róla már szó nekem az újdonság erejével hatott, hogy Csákváron egy off viszlós lovat láttam ?LZY? rendszámmal egy duplatengelyes alfa localot. Róla mit lehet tudni? Előélete?
OK, helyesbítsünk, FÁK exportból visszamaradottak visszamaradtak.
A helyi gépeknek a BKV-s korban is megvolt a keleti szokás szerint kialakított fülkéjük (most nem tudom, általában mi van velük, a KAZ-052 és 053 pl. átalakított fülkével jár), a csíkosaknak meg asszem kiszedték még az elején, bár azokra nincs sok rálátásom, max. a bekékült gépekre.
(Egy zárójeles kérdés: a KTX-218-nak lehet, hogy eredetileg nem narancssárga, hanem zöld volt a kapaszkodója, még a legelején?)
S ahogy számítani is lehetett, ma pedig helyettesítve volt: GVY-398 tartalék kocsit hozták ki a helyére.
Lezárták a Fiskális út egy szakaszát, mivel az átépülő öreghegyi rendelő környékén robbanószerkezetet találtak; 150 m-es körzetben lazárták az utakat, a radius hatósugarán belül az épületekben tartózkodókat evakuálták. A menetrend szerinti autóbuszok ("23", "25", "31") terelőútvonalon közlekednek (utóbbi például Budai–Kadocsa–Berényi–Pozsonyi–Fiskális út kerülővel jár).
Augusztus 21-től teljesen átalakul a város autóbusz-közlekedése: erről csütörtöki ülésén döntött Székesfehérvár Megyei Jogú Város Közgyűlése. Nagy Zsolt, a Polgármesteri Hivatal Közlekedési Irodavezetője elmondta, hogy a kérdés nem az volt, hogy megtartsák-e a régi rendszert, vagy bevezessék az újat, hanem az, hogy legyen-e Fehérváron közösségi közlekedés, vagy ne. A közgyűlés döntése értelmében lesz buszközlekedés, mégpedig olcsóbban és hatékonyabban, mint eddig.
Elfogadta a közgyűlés a városi menetrendszerű közforgalmú közlekedés ügyében előterjesztett javaslatot.
A témát hosszasan tárgyalták, több mint másfél órás diskurzus előzte meg a döntéshozatalt, végül megszavazták az új vonalhálózati szisztéma tervezetét. A váltásra augusztus 20/21-én kerülhet sor. Az első három hónap próbaüzem-jellegű időszakot fed, amelyet az optimalizálás és finomhangolások elvégzése érdekében folyamatos monitoring fog kísérni, illetve további felmérésekre kerül sor a kivitelező részéről. Egy véglegesnek tekinthető rendszer tehát jövő évre állhat be.
Magyar kivitel: nagyobb felületű, itthon megszokott kivitelű szélvédő, magyar igények szerint kialakított fülke, debreceni ülések. (Váltó típusa nem jut eszembe.) Nagyobb számban még Nyíregyháza helyiben találhatók ilyen gépek, ebből is a volánsárga színűek (a fehérek sima .10-esek).
Na hát, a menetidőket inkább nem is kommentálnám… Összességében, a harmad-/negyedéves munka kirívóan stagnatív pontja. :/
Az útvonal & megállók kifejtésében a már-már ominózus Szent Gellért u. és/vagy Uszoda mh. kérdését még mindig nem érzem tisztázottnak. Egyrészről változatlanságot, másfelől átépítést mutat a tervezet.
Szemet szúró az a 72 perc, csaknem kétharmadnyival kellett megnövelni a menetidőt. A járműszükséglet végül nem hozta azt a látványos eltérést (habár ez egyelőre talán még valamelyest változékonynak tekinthető, a követési idők esetleg módosulásának függvényében).c
Hadd nyilvánuljak meg csak annyiban, hogy észrevételezésem szerint több pozitív változás is található az anyagban a korábbi tervezetekhez képest.
Továbbá, van benne néhány érdekes közlekedési megoldás, átalakítási elképzelés, újútvonal-bevonás – mint pl.: Széna téri (Rákóczi úti) körforgalom; Új Váralja sori–Takarodó úti kiterjedtebb helyi (hivatás)forgalom; Szent Flórián körúti vonalvezetés… (Apropó, a Kereszttöltés úttal jelenleg mi a státusz? Úgy tudom, az elkerülő megépülése óta nincs kivezetése a Móri útra, de ez egyébként nem is lenne megoldható semmiképp?)
A lista alján válaszátok ki a holnapi napi dátumot (2012.07.19.), és a 22. napirendi pontban vannak a dokumentumok, melyek az előterjesztés szövegét, hálózati térképet, vonalak listáját és három kereszteződés szükséges átépítésének a helyszínrajzát tartalmazza.
Jól gondolod, a mai 16:30-as járat volt. Pótlásáról nem tudok semmit, ~3/4-kor vettem észre az esetet és 17:15 körül már jött érte a "piros angyal", valamint zajlott a helyszínelés.
Ez most, frissen történt? Utasforgalomban volt (ha jól látom) – és akkor ma a 16.30-as járaton történt, nemde? Szemtanúja voltál esetleg annak is, mi lett a pótlására küldve? Még „szerencse”, hogy az utolsó járata volt…
Ilyes, alább látható ragasztmányok jelentek meg Fehérvár autóbusz-megállóiban – úgy tűnik, aktivisták próbálják mozgósítani a várost a közösségi közlekedés érdekében. Aminek tulajdonképpen örülök is, hisz talán előnyre válhat néminemű figyelemfelhívás, az ügy szélesebb körű, nagyobb nyilvánossága. A függesztmény tartalma azonban további értelmezést, pontosítást tesz szükségessé. Egyrészt érdekesek a jövendő járműszámokra vonatkozó adatok; nem tudni, egyáltalán rendelkezésre állnak-e már a kvázi végleges menetrendek akár csak a tervezőasztalon. Az új hálózattal kapcsolatban közérdekű tudnivaló nem látott napvilágot mintegy három hónapja. – Azonban ezt nem firtatom, végtére is elképzelhető, hogy „belső” indíttatású a kezdeményezés, azaz hozzáférhetnek olyan információkhoz, ami normál civileknek nincs birtokában. Ám az még inkább érdekelne, hogy a jelenlegi közlekedési rendszerre vonatkozó számok hogyan jöttek ki. Bárhogy is matekozok, ezek a járműadatok pontatlannak, alapvetően túlbecslőnek tűnnek. Ugyan nem volnék bizonyos az ellenkezőjében, de sajátos megközelítés lenne, hogyha a teljes eszközpark állományadata került volna ide, mindenesetre ez a szám nagyobb 76-nál már az alvállalkozó VT-Transman ide vonatkozó autóbuszain kívül is… Jelenleg az AV–Székesfehérvár helyi üzemhez 55 fordajegyzék bonyolítása tartozik; ebben benne van már minden elképzelhető, a midis fordán át a vezényelt tartalékokig. A VT alvállalkozói feladatait összesen 4 menetrendszerű forgalomba állított járművel végzi. Ez így összeadva 59. Avagy a szerkesztő még a vonalhálózat teljében számolta meg a helyis kocsikat? Nos, március idusa előtt volt négy, azóta megszűnt városi viszonylaton járatközlekedés; egyik-másik többé-kevésbé valóban Székesfehérvár közlekedésének szerves részét képezte: de ezzel együtt is csak 63-nál járunk, ami a járműveket illeti. Ennél nagyobb számot pedig csak a helyközis átteljesítések beleszámításával kaphatunk – ami enyhe mértékben ferdítésként is hathat, hiszen ezek a gépjárművek nem csupán (és nem is elsősorban) a helyi közösségi közlekedés feladatait látják el. Ezen a ponton azonban ismét elérkezünk egy olyan értelmezésbeli kérdéshez, hogy mit vehetünk a szöveg szerint a csúcsidőszak meghatározásának alapjául. Ez ésszerűen mindenképp a reggeli vagy a délutáni csúcsot jelenti, csakhogy ekképp mindkét időszakban alacsonyabb járműszámot kapunk: reggeli csúcsidőben nem éri el a 70-et, délután ennél is alacsonyabb, még tanidő alatt is. Márpedig a 6 vagy 14 órás, különösen a 22 órás műszakváltást nemigen lehet klasszikus esetben a csúcsidőszak részének tekinteni. Vagy pediglen, amennyiben tévedésből/ téves megfogalmazással élve az összes, egy adott (isk.) hétköznap folyamán közlekedő járművet takarná az első számadat, akkor annak 80 fölötti értékűnek kellene lennie. Csúcsidőn kívül a délelőtti avagy a késő délutáni /esti időszakban mintegy 35 autó közlekedik, hétvégén nem éri el ez a szám a 30-at (AV + VT együttvéve). E mellé jöhetnek legfeljebb a helyközi besegítő kocsik itt is, ám ez a szám egy hétvégi egész napot nézve sem közelíti meg az 54-et. A tényleges hétköznapi csúcsidőket és csúcson kívüli időszakokat tekintve, kumuláltan pedig abszolút valótlan számot kapunk (a tényleges többszörösét), ez pedig 76-nál, illetve 54-nél jóval nagyobb lenne… :)
A Fehérváron szolgáló egyedekről konkétan úgy tudom, hogy orosz exportra készültek helyben. (A „magyar kivitel” mit takar?)
A pontos típusmegnevezés fejtegetésébe nem tudok belemenni, akár a 263.11 jelölésű exportcélzatú modell magyar megfelelője is lehet, itthon 263.30A-ként levizsgáztatva.
Ma hajnalra eddig ismeretlen tettesek feltörtek a 4 Perkátai kintalvós Alfák közül hármat. KXW-191, KWZ-100 és MAR-489 voltak az áldozatok. MAR-t az első körében ISK-345 pótolta, KXW-t pedig délelőtt IES-033, KWZ-100on külsérelni nyom nem keletkezett így már reggel forgalomba állt.
Nem tudom hogy nap közben mi, de MAR-489 helyett az 18.40es Perkátai útján GKZ-107 pótolta :))
Pozitív és negatív gondolatok, előbb jöjjön a rossz:
Ma ötödmagammal jártam pórul Vajtán. Sajnos tapasztalati tény, hogy minél távolabb megyünk a fővárostól vagy a megyeszékhelytől, annál inkább érvényesül a sofőrök önállósodása, és a menetrend / megállók be nem tartása. A vajtai vasútállomáson vártuk a Pálfa - Szfvár járatot 11.30-tól. Van ott egy buszforduló a vágányok mellett, és egy villanyoszlopra ki is van ragasztva az idei menetrend (volános, hivatalos), bár tábla nincs. A busz (GSG-355) menetrend szerinti időben, nagy sebességgel áthaladt a vasúti síneken, majd betérés és megállás nélkül elhúzott Vajtára. Amikor kisétáltunk a bekötő út végére (ott sincs megálló tábla), egy anyuka állt ott a lányával, kérdezték, hogy hol kell várni a buszt, mert sehol nincs tábla, a busz pedig elment. Ő mesélte, hogy "egy ideje már nem járnak be a fordulóba". Jackpot. Azt megértem, hogy "általában nincs utas", de akkor készüljön erről jelentés, és vegyék ki a megállót a menetrendből. Vagy ha önállóskodik a sofőr, legalább a bekötő útnál megállna, és dudával jelezne, hogy "gyertek ide, parasztok, mert nem megyek be értetek". Minél vidékebbre megyünk, ez annál gyakoribb. (Kifakadás vége.)
És jöjjön az építő jellegű rész: hosszabb ideje foglalkoztat a gondolat, hogy legalább a nyári tanszünetben át kellene járatni néhány jenői járatot Polgárdiba, a vasútállomásra. Akár új mezőszám alatt (pl. 8079 Jenő - Polgárdi vá.), az egyik jenői Credo simán végezhetné, így a költségek alacsonyak maradnak, és a Credo meg tud fordulni kényelmesen a polgárdi vasútállomáson. A megyeszékhely felé ugyanis jó Jenő kapcsolata, még Várpalota felé is van pár járat, de a polgárdi vasútállomás, ami most nem érhető el busszal, így csak 4,7 km lenne, ahonnan pedig a Balaton északi partja felé lehetne utazni.
Meggyőződésem, hogy nyaranta lenne kihasználtsága egy-egy ilyen járatnak, mivel így egy 5 km-es jeggyel eljutnak a balatoni vonathoz, ami most 50 km (!). Vagyis sokan azért nem utaznak naponta a Balatonhoz (és így inkább maradnak Jenőn), mert rengeteg időbe és pénzbe kerül, holott kézenfekvő lenne a fentebb leírt útirány. (Jenőiek helyében akár privát járatként is elindítanám, úgysem sért közforgalmú vonalat, de még célállomást sem.)
Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal A 2012. július 19-i közgyűléshez kapcsolódó bizottsági ülésekről:
Gazdasági Szakbizottság 2012. július 17. 16 óra Napirend: Nyilvános ülés: 1. Javaslat a helyi autóbusz-közlekedéssel kapcsolatos intézkedések megtételére
Pénzügyi, Költségvetési Bizottság 2012. július 18. 9 óra Napirend: Nyilvános ülés: 4. Javaslat a helyi autóbusz-közlekedéssel kapcsolatos intézkedések megtételére Sorszám: 384/2012. (VII.19.) Előterjesztő: Dr. Cser-Palkovics András polgármester (Írásos előterjesztés – közgyűlési hatáskör)
Néha Fehérváron sem „elégséges” a négy VT-Transman autó… :) A mai napon – csak saját látásélményeim alapján, tehát legalább – öt VT-kocsi volt helyi forgalomban: A "26A" főjárati feladaton reggel még LTP-304 futott, délutánra LVG-519 lett kihozva. A osztott forda ezen a vonalon LTP-355 reszortja volt, míg a "26"-os jelű viszonylaton LLT-064 dolgozott. A kiváltó autóbusz szerepkörét LVX-851 látta el.
Ha minden igaz, akkor Dunaújvárosban maradt továbbra is a 062, 063, 066 leosztás?
Ezen felállás szerint a megyeszékhelyen nem maradt a közlekedőkön kívül bevethető tartalék(féle), legfeljebb LRG, bár az elvileg densós szerződéseset jár.
11-es marad hétvégén; hétköznapokon a 12-es helyett semmi.
Valószínűsíthetően (de ez csak az én elgondolásom) néhány indulás kivételével a 12-es járatot a 65 év felettiek használták, így a járat tényleges utasszáma viszonylag minimális volt, ezért kihasználatlannak minősült.
A módosításokról az értesítőt fogalmam sincs hogy hol lehet elérni. Tippem szerint a napokban kikerül majd a buszokra A4-es papír formátumában a változásokat részletező lap.
MÁS:
JMF-659 elvileg kint van a városban...
(az információért felőlősséget azonban nem vállalok, mert ha mégsem, D20 kollegától megint megkapom a magamét)
A 22/25/29 kivételével gyakorlatilag nem lesz különbség a július-augusztus és a többi hónapok között.
A 11-es nem lesz minden nap? Ilyen verzió is volt. Ezen még lehetett volna húzni, ha a 11-es is megszűnik, és minden második 40-es kimegy a TESCO-hoz, mint végállomáshoz, mondjuk 41-es jelzéssel.
Ha jól számolom, minen városrész 30 perces gyakorisággal érhető el.
Az önkormányzati rendelet szerint 15 nappal az életbe lépés előtt ki kell hírdetni a változást, ha jól tudom. Ez ma van. Hivatalosan hol érhető el?
Tibi, most végeztem a frissítésed áttanulmányozásával, fogadd gratulációmat. :) Személyes megjegyzés: én már vártam ezt a frissítést, nagyon. Szóval a következő évad azért megérkezhet 2013 karácsonya előtt. :)
Na azért ne olyan hevesen még a verdikttel… Nem minden arany ugyebár, ami fénylik :) Tényleg mondjuk inkább csak azt, hogy sárga MAN, adott rendszámmal. Mert ugye láttunk már „zöld keretű” ajtót is helyet változtatni (?)… stb. Vannak néha sanda dolgok a VT-nél :D
Dunaújváros helyi járatainak menetrendjében 2012.08.01-én életbe lépő változások
(csak hogy itt is morgolódhassanak akik szeretnének):
2-es járat:Nem változik
3-as járat: 13.20-kor nem indul!
4-es járat:Nem változik
5-ös járat:Nem változik
8-as járat:Nem változik
10-es járat: Megszűnik!
11-es járat:Nem változik
12-es járat: Megszűnik!
13-as járat: Megszűnik!
15-ös járat: Megszűnik!
16-os járat: Megszűnik!
17-es járat: 7.30 és 20.30 között óránként közlekedik!
18-as járat: 4.30 és 6.30, valamint 21.30 és 22.30 között fél óránként, 7.00 és 21.00 között óránként közlekedik!
19-es járat: Megszűnik!
20-as járat:Nem változik
21-es járat: Megszűnik!
22-es járat: Július és augusztus hónapok kivételével; 4.55 és 7.25 között, valamint 12.55 és 16.55 között fél óránként közlekedik!
23-as járat:Nem változik
24-es járat:Nem változik
25-ös járat: Július és augusztus hónapok kivételével; 4.40 és 7.10 között, valamint 12.40 és 16.40 között fél óránként közlekedik!
27-es járat:Nem változik
28-as járat:Nem változik
29-es járat: Július és augusztus hónapokban 4.40 és 22.10 között fél óránként (17.10 helyett 17.05-kor); Július és augusztus hónapok kivételével pedig 7.40 és 12.10 között, 17.05-kor, valamint 17.40 és 22.10 között fél óránként közlekedik!
32-es járat:Nem változik
33-as járat:Nem változik
35-ös járat:Nem változik
40-es járat: 4.55 és 22.25 között fél óránként, valamint 22.45-kor közlekedik!
Igazából elképzelhetőnek tartom, hogy az volt, mert ismerősöm mondta hogy annyi neki, és hát ugye az nem feltétlenül jelenti mindenkinél ugyan azt. De mivel htibor nagymesterünk is látta (ha jól értelmezem) akkor már megint én beszélek hülyeségeket, úgyhogy ismét bocsi érte... :((
Részleteket passzolom. Sárga MAN, az adott rendszámmal, 26-os vagy 26A vonalon. Én ennyit láttam. :) De amúgy... Szóval egy percig sem kérdőjelezem meg az infóidat, ha úgy tudod, meghervadt, akkor nyilván úgy is volt. Ugyanakkor egy nap talán még viszontlátjátok Ti is. :)
A konkrét válasz előtt anynit hadd jegyezzek meg, hogy ugyan nem biztos hogy ez így is van, de a linziek közül csak LTP-355öt láttam nálunk néhány napig. Tehát tudomásom szerint LVG, LVX és LRG nem voltak Dunaújvárosban még. (továbbá LTP-303 sem, de az már nem is lesz...)
Az utóbbi időben az volt a jellemző, hogy 064, 065 és 304 vannak Dunaújvárosban.
Ebből a 064 legöthösödött és lett belőle egy hónapja már tuti, 063.
Miután 065 leégett (mellette itt volt még 063 és 304) lehozták 062 és 066 párost. Így volt nálunk 4 kocsi.
Rá néhány nappal nem tudom minek mi baja lett, a 062 kivételével mindet el kellett vinni/vonni Fehérvárra és 304 ott is maradt, az ő helyére jött vissza a 066.
Nem állandók a kocsik a feladatokon, de a város szerinti felosztást illetően elmondható, hogy Fehérváron az elmúlt 1–1,5 évben a Linzből érkezettek teljesítenek és mellettük valamelyik LLT (062, 063, 066). A többi gyakorlatilag dunaújvárosi autónak tekinthető, és szinte egyáltalán nem fordulnak elő a székvárosban.
Összefoglalva akkor az eddigi alvállalkozói működést, mondhatjuk, hogy 2010 őszén alapvetően mintegy 7 autóval dolgoztak, ami elég hamar „kevésnek” bizonyult, ekkor kezdtek szaporodni a fehérvári utakon az exosztrák közlekedésű narancsos MAN-ok. A kezdeti 7-ből 3 már nem üzemel. Mindeközben a megyeszékhelyen összesen 11 különböző alvállalkozói autóbuszt láthattunk ezidáig a kiadott helyi vonalakon.
Ha jól számolom tehát, 8 kocsi az, ami megvan még ebből; és LRG-501 kivételével – ha minden igaz – mindegyik megfordult már Dunaújvárosban egyaránt. (Azonban ezen járművet alapvetően nem is menetrendszerű városi közlekedésben használják, s nálunk is csak egy-két napra ugrott be, valószínűleg csak kényszermegoldásként.)
Tekintsük a maradék 7 kocsit. Ebből viszont én sehogy sem tudom kilogisztikázni, hogyan fordult elő a minap egyszerre 4 autó Dunaújvárosban, hacsaknem LRG maradt a kiváltó kocsi Fehérváron (bár nem tudok róla, hogy bárki látta volna ilyen minőségben) vagy egy új MAN került bevetésre (erről a verzióról szintén ugyanez mondható el)…
Csak a tisztánlátás kedvéért – ugyebár a 4-ei tűzesetig ez a három autó szolgált nálatok: LLT-063, LLT-065(R.I.P.), LTP-304.
Melyik volt tehát ezt követően az a négy autó Dunaújvárosban [9-étől]? :) (062, 063, 066, 304?)
Általánosságban mondható, hogy a három ex. linzi kocsi (LTP-355, LVG-519, LVX-851) Fehérváron koptatja az aszfaltot.
LRG-501 Denso szerződéses járaton fix, LTP-303 már nincsen állományban(tavaly tavasz óta nem látni), LLT-065 motortere múlt héten gyulladt ki.
Ami marad: LLT-062, 063, 064(A_90 topictárs szerint szintén kuka), 066, LTP-304 az Dunaújváros jellemzően, vagy Fehérváron javít és beugrik 1-2 napra járatba.
Nem kell aggódni, 7-8 ex. linzi MAN folyamatosan védi a placcot az esőtől a fehérvári Transman telepen hátul, van bőségesen tartalék.
Ezek biztosan állandók? (Szerintem kavarják őket, bár ti ezekben jobban jártasak vagytok.) Tavaly amikor ott jártam csak a 066-al találkoztam meg valami LLT-vel, idén viszont nem, hanem a 065-el és egy LTP-304-el futottam össze.
Béke tér -> Szórád Márton u. -> Apáczai Csere János u. -> Fáy András utca -> tökön-babon keresztül, attól függően, hogy a Római körút melyik részére gondolsz eljutni.
Mért, miben különleges az a ráncajtós 280-as? Még pár volánnál menetrendszerű forgalomban találkozhatsz ilyenekkel, szóval tök felesleges megőrizni. Szerintem.
És még a megnövekedett kocsiszám is kevésnek bizonyult ma VTnél...
Amennyiben információim nem csalnak:
Rendszám szerint ugyan nem tudom, de a telepi tartalék lerohadt, helyette a negyedik kocsi is lerohadt, a kettő járatos kocsi közül az egyik lerohadt ... tehát maradt 1 működőképes kocsijuk Dunaújvárosban... az tuti hogy drága nap lesz ez nekik, mert délután közepétől már KLM volt az egyik 29-es (a szerződésben foglalt 100.000 forint "büntetés" körönkénti árért...)
Az pedig ismét egy érdekes kérdés, hogy az elkövetkező pár napban mi lesz a 29-es, mert gondolom nem támasztják fel mindet fél nap alatt.
A) Alba Volán jól megszedi magát és néhány napig ismét ő járja a 29-est
B) Jönnek kémilandi helyijáratnak a 435-ösök és a 2 ráncajtós 280-asok ... asszem feltöltöm gyorsan az aksikat... :))
LZZ: DUD-383 és 490 keresztezése. MBZ: DUD-491.DUD-382- phototranson Viszlónak kölcsönadva szerepel. A két 253-as mikor megy a háztól vagy már levitték a Kunsághoz őket?
Nem kötözködni akarok, ne érts félre, de papíron a buszok is 4 ajtósak és alacsony padlósak (ezek csak alacsony belépésűek) továbbá klímatizáltak is :)) ... aztán persze lesz, ami lesz :))
Csak a többit már nem a városháza előtt közvetlenül kéne leégetni, mert információim szerint önkormányzat eddig se nagyon díjjazta az alvállalkozót, de mióta pont ott égett le az egyik kocsijuk...
... nem tudom anno hogyan kötötték a szerződést, de ha augusztustól ismét változnak a dolgok, lehet hogy Dunaújváros elköszön a VTTtől...
Igen, ilyenkor persze egyből van mit hozni. :D De tényleg legalább biztos ami biztos alapon. Egy még nyugodtan kigyulladhat, akkor is lsz még helyette is. :D Na jó ez egy kicsit morbid volt, nem kell komolyan venni. :D
Annak is lehet venni végülis, de itt eltér a véleményünk.
Teszem azt kölcsön adod bicóka urat AV-nek, te sem akarod hogy telematricázzák. Tudom hogy a lízing és a kölcsön nem pont ugyan az, de mindkettőnél más a tulaj nem a felhasználó.
Anno mikor Alba megvált 837-től nem igazán vetette fel őket a csuklós tartalékok száma, de majdnemhogy új csuklót kellett volna neki csinálni ésatöbbi ésatöbbi, szóval szerintem igazán beletörődhetnénk már hogy a 417es ugyan szép, meg különleges, de sikernek nem nevezhető típus...