4 ampert, a gázkarra. De gondolom a gázkar (ami egy kis tekerés nélküli szabadság) az nem a full áramot veszi le, tehát lehet hogy ez így jó 4 ampernek, mert ennyire korlátozták.
de ugye ez PEDELEC is, ami csak akkor aktív, ha tekerek. Azt viszont lehetetlen megmérnem menet közben nem tudom ezt megtenni, tehát a maxot nem tudom kimérni így.
Maradna az, hogy kerékpár nélkül hogyan tudom a 28 voltos akkut kimérni, hogy mekkora még az "energiája". Gondolom valami ellenállást kéne rátenni vagy a fene tudja, talán izzólámpát,
de hát 28 voltra nehéz lesz.
Én nem tudom hogy nincs valami egyszerű módszer egy akkumulátor állapotának megállapítására?
ha 8 cellás (szinte biztos), akkor teljesen feltöltve 4.1-4.2Vx8 kéne hogy legyen. tehát legalább 32 Voltnak kéne benne lennie a kimeneten (akku kimenet). de ez csak feszültség, terheléskor teljesen elmászhat.
a műszer alatt voltmérőt értesz, vagy a fedélzetit? :)
hát, ahhoz szét kell szedni annyira, hogy legalább a védőáramkörhöz hozzáférj. oda ugyanis cellánként vannak bekötve és úgy meg lehet mérni egyenként a feszültséget.
persze ettől még az áramleadásuk nem biztos hogy ok.
elvileg 8 cella(cellapár) van sorbakötve, ha ezek közül valamelyik nincs rendesen feltöltve, vagy nem ad le rendesen áramot, akkor nem fog rendesen menni a motor.
ha ez jó, akkor még lehet a védőáramkör, vagy a vezérlő hibás, akkor szintén nincs meg a megfelelő áram ami a motornak kell.
mit jelent, hogy akku fullon? a kijelző mondja, vagy meg lett mérve cellánként? én először megnézném azt az akksit rendesen. kb. a legutolsó, hogy egy motor tönkremegy.
Igen, sok pénz egy gyártó sor, de rendkívül olcsón gyárt!!!!
feltéve hogy teljes kihasználtsággal pörög, ha nem, akkor viszont nagyon drágán gyárt, mert a [drága] gép fix költsége kevés megtermelt példányon oszlik el
a kihasználtság meg egy telített piacon sokat eshet, akár olyan helyzet is adódhat, hogy minden szereplő 30%-os kapfaktorral járatja a gépeit, ezért aztán "indokolt" módon jó drágán adja a terméket
marhára kíváncsi vagyok, vajon a 3d nyomtatás (, ami már fémből is megy!) hogyan fogja ezt az egész képletet megborítani
innentől mucsaröcsögén, egy autószerelő műhelyben vagy bármilyen ex tsz-es csarnokban felállít valaki egy 3d nyomtatót, amivel gyakorlatilag bármit gyárthat nagyon kis példányszámban is, és mégsem lesz drága - feltéve hogy a terv hozzá elég sok példányban kerül értékesítésre hogy az olcsó legyen
az egyik ilyen ötletem a "3d kovácsológép" volt, ez úgy működne, hogy az alapanyaga egy kovácsolható acél drót, tehát olyan az összetétele hogy hőkezeléssel szilárd lesz, és melegen alakítható
ahogy a 3d nyomtató feje tekeri le az acél szalagot, egy mikrohullámú kemence felmelegíti a megfelelő hőfokra, a 3d fejben meg van akár egy sima fúrókalapács, vagy egy elektromágnes ami odaveri a forró acélhuzalt a munkadarab megfelelő pontjára
az egészet a munka végén hőkezelni kell, és gyakorlatilag acélból van, terhelhető, az lehet hogy a kovácsolás miatt akadnak benne repedések vagy lukak
a standard 3d nyomtatók lézerrel olvasztják a fémet inert gáz alatt, ez elég drága és energiaigényes dolog, a konkrét példányon alu és titán alapanyagot láttam használni
Kicsit pontosítanám magamat. Mert ez lehet több is kevesebb is nagyon anyag és gyártmányfüggő, nyilván nem általánosságban kijelenthető ökölszabály....
Azt nem vitatom, hogy túl vannak árazva, ez számomra sem kérdéses. de az 2x arányt már annál inkább vitatom. Ez kb 20-30 éve igaz volt még, ma már nem annyira, ezek az arányok eltolódtak.
Csak amíg kimentem műhelyből nem tudtam befejezni a mondókámat,és elküldte a gép magától az üzit :)
Na szóval gyártás szempontból kb annyit ér minden mint amit írtál,a baj csak az hogy minden annyit ér amennyiért megveszik/eltudják adni.
De valamilyen szinten mindenki megveszi így vagy úgy valamilyen formába túlárazva.
De azért néha a túlárazás mellett a minőségnek is van szerepe,mert pl egy 10 ezer ft os hátsó racsnisor,ami lehet mondjuk 2 ezret ér a mi szemszögünkből.kb 1 hét és darabokra hullana.
A drágábbik 60-70 ezresre pedig mernek adni 2 év garit extrém használat mellett.
Szerintem minden vég összegből egy nullát ellehetne venni :)
A 60-70 ezres cucc 6-7ezerbe,a 180ezres compi 18ezerbe, a 600 ezres motor 60 ezerbe érné meg NEKÜNK :D
Sziasztok! Tudna v.ki segíteni, hogy hol és milyen bicót kellene néznem? Napi 60km-t szeretnék megtenni pedalak-kal városban (munkába járni). Nem kell gázkar, mert tekerni szeretnék és nem motorozni. Ár: 100 e körül (ha nagyon nem lehet valami normálisat kapni ennyiért, akkor max.300e). Köszi
Keress meg mailbe,ott tudok tobb lehetoseget is mondani,fokent az akkus resze a leg meredekebb mindig,mert egy jo aku horror,egy hasznalt meg hasznalt,lion vagy lipo,esetleg savas akkut akarsz cipelni magaddal,aztan meg az 50-60km tav eleg eros akkut igenyel,mert a gyari KTM is alig produkal annyit pedelecbe,en meg inkabb gazkarost tudok adni,esetlegesen lehet lenne pedelec is ha kicsit 200fole tudsz menni.
A nitro kit-nél nincs nagyon mit szerelni. 26-os fűzött kerékkel jött. Gumit kellett rárakni, becsavarozni.
A csatlakozókat összedugni, gázkart felrakni, aztán megy.
(Van pedal assist mód is benne, azt kipróbáltam, de nem nagyon használtam, ezért leszereltem.)
Az ár nem egyszerű kérdés. Nekem szerencsém volt, találtam egy rossz állapotban levő DH-s vázat,(30k-ért) ezt kilakatoltam, megjavítgattam, lefestettem. Meg vettem egy komplett DH-s bringát olcsón(80k) arról szerelgettem át az alkatrészeket az üres vázra. Meg még anitro kit, meg még a modellezős hobbymból maradt akku és töltő azokat használtam. Hát így :)
A hatótáv sok mindentől függ.(Sebesség, terep, tekerés.) A két szélső eset mondjuk a full gázas csapatás erdőben, így kb 15-20 percet tudok játszani.(a km-t nem tudom, nem mértem.) A másik véglet ha a Párommal túrázunk, ilyenkor tekerek és húzom a gázt rásegítéssel(kb 15-20km/h) így elmentünk 40km-t 5.5Ah-ból.
van egy kis hall vizsgáló műszerem még Dube1 -től kaptam.
Azt rátettem és látszólag működnek a jeladók. körbe körbe villog a dioda ahogy finoman tekerem a motort egyik dioda ég a mőgöttelévő elalszik aztán a következő világít ez kialszik és így tovább így lépeget körbe -körbe
Sziasztok!Májusban vettem ezt a Ztech-10-et.Mentem vele idáig 1800 km -t.Több mint 50 km-t megy egy töltéssel,semmi problémám nem volt vele idáig.Nagyon általános leírást kaptam hozzá,szeretnék adatokat tudni róla.Idáig csak annyi van meg hogy 48V és hány kg.Nem tudom hogy vissza töltés van-e,? motor 3 vagy 4 fázisú?Kefe nincs azt írták.Ha valakinek van valami bővebb leírása róla szívesen venném.E-mailom nyilvános.
A viccen tlú és kiszúrás témaköre: ma már nagyon jó tömör gumis rendszerek is vannak bringára. Jók, de horror árúak. nem olyat kell elképzelni mint a talicskán meg régen.
Megtudtam, miért jön késve a pakkom. Szigorodtak az akku szállítási szabályok Kínában (nem mindennel szállíthatók együtt). Ezért nem jöhetett a standard postahajóval. Mostmár van lehetőség az eladónál légi szállítás igénybevételére de annak meg már igen húzós az ára! Az ingyenes szállítást támogatják a kinai hatóságok de csak standard postait. Ajánlott meg futár és légiposta már a vevőt terheli mert arra nem kapnak támogatást.
sziasztok van egy lofty 24" bringám , (most kaptam) az a baja hogy húzom a gázt megy de nagyon morog és nem adja le a megszokott teljesítményt. vezérlést cseréltem , rá tettem egy tornádó vezérlő elektronikáját , azzal kezdte hogy viszza felé kezdett el forogni . akkor meg cseréltem a motorhoz menő két tekercs jivezetést a vezérkőn akkor rendes irányba forog ,de ugyan azt csinálja mint a másik vezérlővel. mi lehet a baJ? tud valaki segíteni?
Jó ideje motoszkál a fejemben, hogy a bringámat villanyosítani kéne. Nézegetem az opciókat (jó lenne DIY stílusban összerakni, hogy valamennyire értsek is hozzá, ne csak megvegyem, mint szőke cica a türkizkék béemvét), de nem nagyon tudom összerakni a konfigot. Mindenképp középmotoros megoldást szeretnék, 36 vagy 48V-os 8Fun-t nézegettem. Egy 350W-os szerintem mindenre elég, de azért eljátszadozom néha a gondolattal, hogy egy 500/750 W-os mit tudna művelni.
Szerintetek melyiket vegyem? Melyikkel milyen sebesség érhető el?
A vámon fenn szokott akadni? Méretéből fakadóan kicsit aggódok :/
Ja, még egy: mi a különbség gyakorlatban a 36 és 48V-os között? Buta kérdés, de nem értek hozzá annyira. Gondolom a 48V-os 350W-os kevésbé terheli az akkukat, mint a 36V-os.
90 napnyi idő van a reklamációra már egy ideje. 99,1%-os az eladó. Nem valószínű, hogy sumákolni akar. Legalább is nagyon remélem! Augusztus 29-én indult a hajó én meg 27-én indítottam a vásárlást. Lehet a kínai postának már kevés volt az idő, hogy a hajóra kerüljön a cucc.
El vagyok szomorodva. Most közölte az eladó, hogy a napokba megérkezendő LiFePo4 pakkom a hajóposta ott hagyta/felejtette Kinába és kb okt. 29 körül várható csak.
Én mindig hagyom hogy a gyerek lemerítse a lehető leg jobban,kivéve ha tudom hogy kevés az a kraft amennyit kell menni.
Szerintem merítsd le mindig ha lehet és úgy töltsd fel csontra.
Más...
Én is tesztelgetem az új járgány hatótávjait,és azt vettem észre hogy MAX rásegítés mellet olyan 90-100Km-ert tud elmenni,feltöltéskor ő 105km ad meg megtehető kilométernek.
ECO módban azt írja 259km a megtehető,nyilván és sosem fogom úgy letesztelni :D
A köztes sebességeknél,pedig ezek vannak osztogatva.
Megvásároltam hozzá a PRÉMIUM beállítgatási hozzáférést,és ott én állogathatom be mikor hogy segítsen,egy grafikus részen.
Én beállogattam,és meg is növeltem a teljesítményét neki had dolgozzon :)
Most a falra is fellehet mászni vele szép lassan is akár :D
Megnéztem a vonalkódot,nincs C benne.AO-val kezd és 0920 az első négy szám.Viszont tegnap kettes rásegítési fokozatban addig mentem,míg teljesen le nem merült(68km).Gondoltam egy próbát megér,és bejött mert az ezt követő töltésnél semmi probléma nem adódott.Ezek szerint néha nem árt csontra lemeríteni?
Unoka volt barátnője pénzügyőr valahol Szegeden. Az mondta, kis méret úgy fél kilóig sokszor átcsúszik. Ha csak nem gyanús szemlytől árkezett. Mobil, arany, lőszer, fegyver eladóknál kizárt az átcsúszás. Arról is van listályuk, hogy ezek kiken keresztül próbáékoznak a kijátszással. Nagyobb terjedelem vagy súly estén bontják a csomagot és kérik a paypal vagy egyéb utalási kivonatot.
Meséltek olyat is, hogy megbeszélték a kínival a kijátszást. A csomagba bóvli volt reklamációkor a kínai közölte, ők nem forgalmaznak olyat aminek a papírjaira hívatkozott a vevő. Paypal kérte a papírokat, vámolásit is és közölte, itt valami sunákolás van. Nem fogadta el a reklamációt.
De a lenti cuccos, ami a kiindulási alap volt, az nem fog nagy valószínűséggel, túl nagy és nehéz. Rendeltem többször motort eu-n kívülről, eddig mindig vámos lett a dolog.
Erre írtam, hogy ha vámolni kell, jellemzően 1.4 körüli a szorzó jellemzően (ebben a szállítás is benne van kis csomagnál), amit persze befolyásol, hogy melyik társaság szállítja, illetve ha nagy a súly. Ha nagy a súly, akkor az árú akár 30-50%-át is elérheti maga szállítás (legutóbb így jártam 1 darabnál), és sajna ezt veszik figyelembe a vám és áfa megszabásakor. Itt sokkal több lett a szorzó, mint 1.41 a szállítás miatt.
Ha a posta hozza. + 2500 Ft a vámolásért. Futárszolgálatok drágábban dolgoznak.
Vám alap = áru érték + szállítási költség. Áfa alap vám lap + ÁFA. Végértékként még hozzá jön 2500 Ft vámolási költség. Pici súlyú csomag átcsúszott csendben. Néztem a nyomkövetést, vámolás alatt. Na ezt nem úszom meg gondoltam. Csengetnek és a postás hozta a csomagot. 172 € volt az érték.
Én kb 1.4 - 1.45-ös szorzóval szoktam számolni ilyen termékek esetén, hogy annyi lesz az ára, mire ideér. Persze ez változhat pl súly függvényében (nagyobb szállítási költség) de úgy első blikkre valós általában - mármint ha vámköteles a cucc.
A másik meg, hogy minden országba mások a szabályok. Sajna nálunk jelenleg elég magas az állami elvonás ami megmutatkozik az árakba is. Nem véletlen, hogy sok ebay-es eladó berendezkedett a magyar piacra. Néha még drágábbak mint a hazai bolt.
Azért nincs mert kb nincs igazán rá piac hazánkban. Se fizetőképes kereslet, csak elvétve egy egy, és mert drága egy átlagembernek egy ilyen eszköz. Ennyi pénzért mát egy igen jó állapotú használt robogót lehet kapni kompletten, akkor kb. inkább azt választja mindenki m(egy két elkötelezettől eltekintve).
A kis sárgákkal lehet alkudni. Ha többet és rendszeresen vásárolsz tőle olcsón is megkaphatod tőle. Például az alibaba a gyártók piaca. Csak nagyban lehet vásárolni és olcsóbb mint az ebay. De az aliexpresszen is sokan nagyobb kiszerelésben árulják a portékát és lehet akár 50% eltérés is az 1-2 darabot is szállítók árához képest.
Ahoz az értékhez add hozzá a szállítási költséget a kapott összeg lessz a vám alapja. Az előzőek +a vám a 27% áfa alapja. Még hozzájön párezerfotint vámolási költség. 2,5-10 000 között. attól függ ki hozza és vámoltatja.
A hazai kereskedő is ráteszi a maga hasznát mert abból él. Sajna az ÁFA és társai járulékok megint hozzácsapódnak!
Itt a vevo szeretne a kis fizesetebol jo akkut az olcso kozlekedeshez.
Az elado szeretne nemi hasznot keresni az arun.Ha dragan adja nem veszik.Ha olcson adja kicsi a haszon.Raadaskent toltheti az idot a hibas aruk ugyintezesevel azzal akitol o vasarolta.
Üresjárási fesz 30V környéke, ideális MPPT fesz 17 V környéke. Direktbe ráköthető 12V-os solar aksitöltő is, talán az is van valahol pár darab.
Ha bárkinek szüksége van rá, ingyen elvihető, max egy sport szelet csokika vagy ilyesmi. Helyileg Piliscsabán van, néha esetleg Pest is megoldható, ha a kocsink arra jár (bár most épp megint rommá lett törve, így pár hétig ez a verzió kiesik.).
Várhatóan augusztusban lesz nálunk szelektív elektronikus gyűjtés, ha addig nem viszi el senki, megy leadásra.
Ha valakit érdekel, magánban érdeklődjön. Aki először jön érte, az vihet. Ígéret korábban volt már pár, ami az is maradt, de nem tárolom tovább.
BionX töltővel kapcsolatban kérnék hozzáértő tanácsot!24v li-mn akku töltésekor eddig úgy volt,hogy a töltőben elindult a ventillátor,és világított a zöld illetve a piros led,majd töltés végeztével a venti kikapcsolt és a piros led narancsra váltott.Az utóbbi időben azonban azt csinálja,hogy a venti kikapcsol de a led piros marad.Ez hiba,vagy a ventillátor kikapcsolásával vegyem úgy,hogy feltöltött ?
Sajnos hazánkban általában az emberek alapvetően nagyon sok területen nincsenek tisztában a saját és más jogával, ebből fakad sok vad hajtás is - legalábbis egy része - amiből ezek a problémák is származnak. Pont azáltal hogy nem él bizonyos jogával, nem megy utána.... Azaz fenntartja a rendszert, mert a másik fél megengedheti magának.... Ha utána megy és emiatt valamilyen formában komoly károsodásban részesül a fél, akkor ha erkölcsileg nem is jut arra a szintre, de üzletileg elgondolkodik, hogy megéri-e. De hogy ki hogy él vagy nem él vele az más kérdés, illetve megtalálja-e az utat a sokszor jogi útvesztőben akkor is ha tudatosan rámegy, az más kérdés. Mert a ráment energia többe kerülhet mint maga a az erőforrás amit megnyersz vele, így mérlegelsz.
Sajnos erre valóban rátesz az még pluszban, hogy a fogyasztóvédelem nincs igazából a helyzet magaslatán nagyon sok esetben.
És igen, többezer éve létezik, és nem csak a "posztkommunista" vidéken - totál felesleges ilyen szavakat használni ezzel a témakörrel kapcsolatban - nemcsak mifelénk, hanem nyugaton is, sőt ez ott sokkal komolyabb és bürokratikusabb háttérrel valósul meg, max az átlagpolgár ezt nem érzékeli, mert jól működik a rendszer. Na meg erkölcsileg is kinőttek pár dolgot, mint ami mifelénk dívik, kevesebb az átvágás stb ebből jellemzően, és a törvény nem bánik az ilyennel olyan kesztyűs kézzel mint mifelénk - ezen nagyon kellene mifelénk is javítani. De ehhez az embereknek is hozzá kéne nőni egy ilyen világhoz. ne a kiskapukat keressük mindenhol, stb.
Csak egy elkanyarodott példa kedvéért:mindenki nézzen magába: ha meg tudja venni áfa nélkül számla olcsóbban azt a terméket amit, akkor azt fogja megvenni. és ezzel be is zárul a kör,a vevők ugyanúgy fenntartják a rendszert, az ügyeskedést, a kiskapukat. Nyilván itt bejön az egyén anyagi helyzete, lehetőségei, stb - én sem vagyok sajnos kivétel.
"mindennapos a vevő megtévesztése, amit be is szopnak.."
Ez azért lehetséges, mert a vevő sem túl körültekintő általában, és elvárja, hogy a legolcsóbb termék legyen a legjobb. Ezekről is ma már le kellene szokni. És legelsősorban tisztában kellene lennünk saját jogainkkal.
Elismerem sok vadhajtás van, sok a a probléma ilyen téren - az iparban nagy tételeknél ugyanez megvan, legjobb példa az építőipar, ami ott zajlik..... - de alapvetően javuló tendenciát lehet érzékelni, úgyhogy próbáljunk meg bizakodni :-). 20 éve sokkal inkább át lehetett verni a másikat, szinte csak az adott szó számított, hogy betartják-e, ma már azért nem így van, rá lehet verni sok cégre az ilyet úgy hogy megemlegeti. Csak persze ez idő és energia, és nem mindenki akarja vagy tudja rászánni, meg nem is akarja, van fontosabb dolga is.
(Persze erre fel lehet hozni hogy a politikusok milyen milliárdokat tesznek zsebre nap mint nap, stb, de ez már más topic témaköre, mint ahogy ez is. Nyilván az ami nagyban az kicsiben ugyanúgy igaz szőröstül - bőröstül)
én ezt inkább a posztkommunista (és azt megelőzően is bürokratikus) kelet európai rendszer hibájának tartom, méghozzá a jogi túlszabályozást
ha én mint vevő, úgy ítélem meg hogy inkább X szállítótól vásárolok garancia nélkül, mert úgy látom hogy relatíve olcsó, és megbízok benne, hadd tehessem már meg
ha valakinek meg kell a garancia, és hajlandó ezért a magasabb árat megfizetni, az meg hadd tehesse meg hogy a piacon talál valakit aki garanciával adja, de az hogy ilyen választást vevőként sem tehetek az gáz
ha picit az életszerűséget valaki végiggondolja, vaterán vett használt cikk esetén milyen garanciát kaphat az ember? vagy rendelek árut közvetlenül Kínából - még nem tettem - nade ott is sok sikert egy garanciális intézéshez,de lehet hogy a kínainak is pont fontosabb lesz a hírneve és az értékelése azon a felületen ahol a cuccot árulta, mint hogy megtartson pár tízezer forintnyi árut
amíg megtehetem hogy vevőként nem csap le rám a rendőrség, bizony tudatosan fogok ilyen üzleteket kötni
átverésnek legfeljebb azt tartanám, ha valaki garanciát ígér, ennek tudatában fizetem ki a kért összeget, és aztán mégsem kapom meg, és ezt meg tipikusan a boltok játsszák el, hogy van garancia, de az érvényesítéséhez kb 30 ezer forint értékű munkával egyenértékű időt kell rászánni hogy kitöltsön minden papírt eljuttassa a terméket a szakszervízbe ahol 40% valószínűséggel ( 2 hónap ücsörgés után) kiderül hogy felhasználói hiba és fizessem ki a szervízdíjat
tavaly egy tablet került így szervízbe, kb 3 hónapig ültek rajta, a végén adtak helyette egy másikat mert nem tudták vagy akarták megjavítani, szerencsére elismerték a készülék hibáját, de ez nem volt tuti
Hallgatom a híreket (is néha). Az elektromos autó vásárlás támogatására jó sok pénzt költ a kormány, aztán hozzátesz egy kis ingyen parkolást meg ingyenes feltöltést. Az indok: ez környezetbarát.
Na és az elektromos kerékpár? Mert rajtunk az is sokat segítene, ha a néhány helyen a település központban lenne ingyen parkoló töltővel. Ezzel a távolabbi helyen lakók is használhatnák a járművüket, ha ügyintézés vagy vásárlás miatt összesen 25-35 km-t kell menniük.
Talán jó lenne megfelelő helyen ezt is elindítani...
És akkor egy kicsit könnyedebb téma, egybe építettem egy időkapcsolót, egy kínai oled-es kijelzőt és egy töltőt. Ezzel lett egy vezetékhalmaz nélküli könnyen használható magától lekapcsoló töltő (lekapcsolás után tárolja az adatokat) ami kijelzi a fő paramétereket is!
Készítettem alá egy távtartós rögzítőt, így nem melegszik annyira, és nem melegíti az akkut sem. Mi az akkukat cseréljük, így van idő a töltésre. A töltők 43,2V-ra lettek visszavéve a 12 db LiFePo4 cellához, így nem futnak túl, és talán a celláknak is jót tesz. Semmilyen teljesítmény csökkenéssel nem járt!
Poc2 és jopofan természetesen igazatok van, mégis azt gondolom,h ha jogos a reklamációtok semmivel nem vagytok hátrányban F27-től vásárolt (akár jogszabályi hiányosságokkal árult) akkukkal mint bárhol máshol. Azt gondolom, és ezt is írta h a jó híre többet ér, mint h bárkit átverjen! Amire én is céloztam,ha nem lenne korrekt, arról itt már mindenki tudna.
Kérésre bárkinek küldök ellenben magánban infót olyan m.országi nagy cégről aki viszont simán átverte egy barátomat egy akkujavítással minden szemrebbenés nélkül! Szerencséjük volt, mert nincs sem ideje, sem energiája bármit tenni, szóval lenyelte a békát, főleg azért, mert annyi ideig húzták a dolgot,h mire visszakapta az akkuját már vett újat! Annak idején az akkupakkot én szedtem szét, külsőleg teljesen épek voltak a cellák,de egy cella állandóan állásában is lemerült. Mivel új (nem tőlük,hanem Németországból rendelt) akku volt én javasoltam neki ezt a céget. Hónapokig húzták, végül így kapta vissza pakkot az egyik oldalon megsütött-túltöltött cellákkal! Persze még fizetett is érte...
Mivel pár hónap alatt másodszor teszem (most utoljára),h kiállok mellette leszögezném életemben egyszer találkoztam-vásároltam tőle, nem vagyunk rokonok-barátok, természetesen nem vállalok garanciát arra sem,h soha senkinek nem fog (akár akaratán kívül) rossz akkut eladni, és leszögezném,h azért amit itt írtam még extra kedvezményt sem ajánlott fel! :-)
Igen, önállóan azzal is megy! De azt tudnod kell,h az még a komolyabb vezérlőknél is csak imitálja a szabályozást, szóval nem igazán jó! A pedálfordulattal arányosan segít rá, és ezzel lehet kicsit játszani. Ha visszaváltasz akkor nagyobb lesz a pedálfordulat, tehát (pl induláskor) jobban meg fog indulni. De hamar eléred a határait, és akkor majd igazi nyomatékszabályozást akarsz!
Más kérdés, gázkaros ebike-ot buherálnék egy régebbi bringámból. Milyen gázkart javasolnátok és hol érdemes venni? Amit eddig láttam élőben, az törékenynek látszó műanyag volt, nem volt túl bizalomgerjesztő...
Nem azt írtam hogy szar amit árul!Csak kérdeztem van-e garancia.Egyébként én érvényesítettem garit akkura.Tavasszal vettem, 4 és fél hónap után tönkrement.Az eladó letesztelte,és cserélte mert az akku hibás volt!
De én kérek elnézést hogy ha majdnem fél havi fizetésemért veszek valamit,akkor szeretném valamennyire bebiztosítani magam.Tekintve hogy a linkelt akkuról sem olvastam hogy szar lenne, mint ahogy az F27-éről sem,így akár elvileg lehetne ugyan olyan cella abban is.Akkor meg olcsóbbnak tűnik az amelyikre garancia is van.
Én nyilván nem fogok garancia nélkül ekkora összeget kiadni,ezért kérdeztem rá a dologra.A választ meg megkaptam!
Klassz ez az értekezés az akkukról, nem is értem! Tele ez a fórum is a Kínából rendelt hulladékokkal, jó pár hozzászólás csak arról szólt mit lehet tenni a rossz cellákkal. Én is vettem F27-től, az ember bemegy, kiválasztja, elhozza, és használja. Hány hozzászólás volt eddig arról,h rossz amit árul? Akkor mi itt a probléma? Pont azt nyújtja, ami a lényeg, helyettünk beszerzi, és ezen még akár keres is, akkor is nagyon rendben van ez így! Próbált érvényesíteni bárki is akkura garanciát... Ráadásul meg van a rálátása-tapasztalata a beszerzési forrásokra, nyilván azt is meg kell fizetni!
""Az a szerencséd és másoknak is, hogy a vevők zöme töketlen és/vagy tudatlan.""
Vagy inkább az a szerencsém,hogy minőséget adok valóban a pénzéért? :)
A bizonyítás eléggé egyszerű,meglehet hogy egy cella hibás,és ha ez így van miért ne cserélném ki neki?
Viszont olyan hogy 50-100-200 cella egyszerre hibás kb nemlétezik.
Ha user hiba van kb egyszerre fog sérülni az összes akku,vagy a legtöbb a pakkból,ha cella hiba akkor 1db vagy max még a vele párhuzamossak ha zárlatossá válna egy cella.
Bár az igazat meg valva,nem is értem,és nem is értettem azt mikor itt a garanciális dolgokról beszélgetnek az emberek.!
Aki hivatalos számlás garanciás árut akar,az beballag egy boltba,megveszi,és érvényesíti a garanciát.
Én is ezt teszem ha szükségem van a garanciára,ha meg megveszek valakitől valamit mert olcsóbb,és hülye vagyok bepalizni hagyom magam esetlegesen,akkor lenyelem a békát és ennyi.
De szerencsére én nagyon sok mindennel foglalkozom,és nagyon elenyésző az,hogy megszívom.
Törekedek arra is ,hogy aki velem üzletel,szintén ne szívja meg.
Egy hónapos történés.
Vettek tőlem egy 48V 5Ah lipo akku pakkot,a srácnak elmondtam mit hogyan merre,de véletlen belemerült a rollerezésbe,és döglésig merítette a vadi új cellákat,majd fel sem töltötte őket.
Tudta hogy ő a hunyó be is vallotta.
Kérdezte tőlem mit lehet tenni.
Mondtam neki jöjjön le adok neki egy 48V 10Ah akkut az előző akku árának feléért.
Nem vagyok én olyan rossz ember mint aminek hiszel. :)
Amúgy meg szerviz lévén,elég jó ember ismerő vagyok,nagyjából kilehet szűrni ki a macerás vásárló,és ki az aki korrekt!
Ha besétál hozzám egy macerás vásárló,és ez le is rí róla,inkább nem javítok meg neki semmit,és nem adok el neki semmit,mert semmi kedvem a nyavalygásukhoz.
Nem zárkozok el semmitől,hisz montam, volt aki alulmérezetett akkut kért tőlem,és nem szaladtam el vissza vásároltam az akkut amit nyilván valóan az user hibás kérése volt.
És itt nem a portéka minőségéről beszélünk,mert az itt egyértelműen minőségi. :)
"Váljuk be,itt a fórumon mindenki kóklerkedik velem együtt,ergo állandóan tuning,miért nem megy többet,még gyorsabban akarok menni,túlmerítem az akkut,stb..."
Ezt azért így nem merném kijelenteni!
Nekem 48V os a bicikli 17A korlátú vezérlővel.30km/h a max sebesség,ez elég is.Ha meg azt vesszük hogy ólom akkuval 60km-t elmentem egy töltéssel,látható hogy nem a gyorsulás és sebesség a lényeg.Meg mások is vannak akik csökkentették a max áramot,tehát ők sem a tuningra hajtottak.Igazából rajtad kívül nem sok ember hajszolta itt a több Kw-os motorokat.
Viszont egy sima kérdést tettem fel a garival kapcsolatban,erre rögtön lekóklereztél,és kijelentetted hogy trükközni akarok.Mondjuk az épített biciklidnél már feltűnt mennyire elzárkózol a felelősségtől,de ez még ahhoz képest is erős.
Magyarul elsózód a portékát ami elvileg minőségi,ha meg mégsem,akkor így járt aki megvette.
Nos én pont ezért csinálom hobby szinten,nem igazán keresem magam túl ezzel,az akkukon nem is igazán van haszon,inkább a munkadíjon amivel összeállítok egy pakkot valakinek.
Én mindenkinek elmondom mik a játékszabályok,nem kötelező tőlem venni semmit,nem verek átt senkit.
Tudok adni én is garit persze nem gond,egyből leszámlázom,az ár a duplájára nő ahogy ez a minőségi akkuknál szokott, nézd pl bosch vagy társai.
Az akkut én építem be az adott kerékpárba,és a gyárival megegyezőt vagy jóval erősebbet.
De kb senkinek nem kell így ebben az állapotban,mindenki trükközni akar szakszerűtlen használat mellet,és a végeredmény általában 100%-os user hibából bekövetkezett megrongálódás.
A bicikli teljesen más tészta,minden esetben használt bicikliről beszélünk,még akkor is ha az épp én gyártom vadonat új alkatrészekből.
Akkut vehetsz külföldről 0 garanciával 2-3 hét alatt itt is van,kínlódsz a vámolással stb...
Vagy esetleg megveheted tőlem 0 garanciával és én játszom végig a szívásos részeket :)
Nézd,kb mindenki tudja,de ha nem tudná is értelmezi azonnal,hogy egy aránylag mezei occó kínai gépek mellé,nem tehet minőségi lion akkut,mert különbem nem lehetne ár alatt adni az egész kerékpárt.
Viszont mint bolt,számlázással,és a számla mellé,minden képen jár minimum 6 hónap garancia,az új termékek mellé.
Nyilván,mivel viszont eladó,így ahonnét ő s veszi,hegyekbe áll ez a típusú akkumulátor.
Ha esetleg 6 hónapot nem bírna ki,akkor kicserélik,hisz valójában abba az akkuba 500ft-os cellák vannak,aminek a 3szeresét fizetik meg.
De nézzük az én esetemet.
Váljuk be,itt a fórumon mindenki kóklerkedik velem együtt,ergo állandóan tuning,miért nem megy többet,még gyorsabban akarok menni,túlmerítem az akkut,stb...
Honnét a francból tudjam,hogy aki vett tőlem akkut,jól ki e számolta a bringájához a megfelelőt,és nem fogja megölni az akkut pikk pakk?
Volt rá példa hogy valaki 400W-os motort mondott,és kiderült hogy a gépe csúcsokba 4000W-ot vett fel.
Az akku majdnem belehalt,és gyorsan merült,mire észbe kaptunk mi a baj.
Bemész egy autó szalonba,ott áll két vadomat új autó.
Az egyik egy Suzuki 2 év garival,5millióért.
A másik egy vadi új BMW nincs gari 4,5millióért
Melyiket hoznád el? :) A BMW-t igaz? pedig nincs rajt gari,de tudod hogy az a minőség,nem a Suzuki :)
Nálam ha új akkut veszel,újat kapsz,ha használtat akkor használtat,nem verek át senkit,nincs rá szükségem arra hogy a jóhíremet leromboljam pár forintért :)
Ha veszek egy, a képen látható kontrollert, akkor milyen kapcsolat van a thumb controller és a PAS rendszer között? Vagy egyik, vagy másik, vagy kell mindkettő?
Raidx felé régi tartozásom. hogy megköszönjem a segítségét a törött alkatrészem pótlásában. Van még pár alkatrésze, az előzménynél megnézhető az elektromos kerékpárja.
Fényképekkel, az illeszkedő részek méreteinek mérésével segített, az alkatrészeket a szállításhoz becsomagolva adta át.
A múltkor láttam egy filmet a járművéről, hogyan tervezték, mármint ezt a kerekesszéket. Elég durva technika van ebben is, átrobbant ide egy kicsit a F1 világa ilyen téren is
Nemrég volt csak időm elolvasni a múlt heti hsz-eket, és annyi mindenre lehetne reagálni, ami már kicsit sok lenne ide. A jogszabályokkal kapcsolatban úgy tűnik, mindenki úgy gondolja, talált valamit, amit ért, és akkor az úgy van, "és kész", "és ennyi", stb. Ennél kicsit bonyolultabb a dolog, ellentmondások sok helyen vannak, és sokszor még egy adott bíróságon is hoznak ellentétes döntéseket ugyanolyan ügyekben. Nekik egyébként vannak belső használatú segédanyagaik, magyarázataik, amik viszont nem nyilvánosak. Emiatt már önmagában is furcsa, hogy nekünk úgy kellene betartani szabályokat, hogy még egy bíró sem tudja egyértelműen azonosítani a szövegből az értelmét...
Röviden arról, hogy csak az számít-e kerékpárosnak, aki lábbal pedálozik, és ha "leér a lába a földre" (mondta valaki, de miiii van???), akkor gyalogosnak számít, arról meg lehetne kérdezni pár embert, pl. Alex Zanardit is, aki kb. ezt válaszolná (a hozzá tartozó kézmozdulatokkal): - Mamma mia, ce cazzo voi? Vaffanculo!!! :)))
Ez nem az a lampa.Csak a rugo merete miatt tettem be szemlelteteskent.
Az lampa Fenix neven fut. 7,4V 8Ah akkus. 6 ledes. Nem nagyon melegszik a lampatest, a fenybe tartva a kezed viszont ugy melegiti mint egy auto feszszoroja.
Anno vettem egy ledes lampat egy leddel, abban 2 18650 volt sorosan es 1-2A kozott vett fel erosen hasznalt akkukbol.
Ez ranezesre hat hasonlo led es foncsor egymas melle epitese.
Szemely szerint en jobban kedvelem a lencses lampakat a kisebb vilagitasi teruletuk es a koncentraltabb fenyuk miatt.
Nyugtazom hogy neked nem valt be a gyengebrugos elemtarto a 300mA es kamerahoz.De ne terjeszd ki ezt a tapasztalatod az egesz Univerzumra altalanositaskent azzal, hogy leirod a rugo semmilyen formaban nem megoldas.
A Tornadom akkupakkcsatlakozasat gyarilag rugosra alakitottak ki.
Mint irtam nem kotelezo a hasznalata, mindenki magabki tudja valasztani a szamara szerinte legmegfelelobb kialakitasi format.
Mivel nem idegen Neked az elektronika; bújj bele a vezérlőbe! Ha szerencséd van: a vékony kék vezetékek bekötési pontjánál megtalálod a korlátozót! Sajnos előfordulhat, hogy programozva van benne a csökkentett teljesítmény; akkor legegyszerűbb a vezérlőcsere! Ha nem tudod, hogy hány fokos a motor: 120-fokos motornál legfeljebb két jeladó vezethet át egyidejűleg, míg a 60-fokosnál van olyan állás, ahol mind a három jeladó vezetőképes állapotban van!
Közben kíváncsiságból ránéztem van pár gyártónak 60W-os modulja is, de irreálisan drága, nyilván kevesebbet gyártanak belőle, na meg a hűtőborda mérete nem kicsi, ami kell hozzá.
Léteznek ilyen teljesítménytartományú led modulok, de nem 60W-osak, hanem 50 és 100W-os modulokat gyártanak, néhány helyen előfordul a 70W-os is. Így értettem. 60W-os modul - tudtommal, de persze ettől lehetséges hogy mégsincs igazam - nincs, ha ekkora kell, akkor vagy a nagyobbat leszabályozzák, vagy több kisebb modulból rakják össze általában- ez utóbbihoz viszont nagy hely kell.
Régebben csináltam 50 és 100W-os led fejlámpát pár darabot de az azért nem egyszerű feladat (főleg 10 éve nem volt az), vízhűtés volt hozzá, hogy kicsi maradjon maga a lámpatest. Léghűtéssel nyilván egyszerűbb, de akkor hűtőborda kell neki, az nem kézi lámpa kategória.
Persze fejlődnek nagyon durván a ledek évről évre (W/lumen érték) és egyre jobb és jobb hatásfokúak.
Egyébként teljesen igazad van, egy 60W -os LED -nek kell a hűtés keményen! Ha jól tudom, a LED Lensernek vannak akkora teljesítményű lámpái, potom 500$ körüli árakon, de azok több LED-esek.
"De ahogy Face-t idézzem - kár ezen rugózni, felesleges energia csak meg szétverjük vele a fórumot........"
Teljesen igazad van, az én hibám, de egyszerűen nem bírom ezeket az ész és tapasztalat nélküli okoskodó fafejeket! :)
Rég jártam itt a fórumon, de most a segítségeteket kérem.
Egy ismerősöm vásárolt nemrég egy robogó kinézetű Lofty kerékpárt és sehogyan sem tudjuk feloldani benne a sebesség határt. A vezérlőnél nincs fehér színű átkötött vezeték. Találtunk szürkét és kéket de azt hiába kapcsoljuk szét vagy kötjük össze, nem változik semmi. Lehetséges, hogy ezen a vezérlőn nincs lehetőség a 20km/h sebesség megnövelésére?
Az a lámpa, amit berakott fényképen, nem 60W-os semmilyen formában, és pont.
Ha megnézed a lámpa fejét, az jó esetben is 3-5-W-os ledet visz el maximum, mert nincs rajta semmilyen olyan hűtés, ami kellene neki. Az meg más kérdés, hogy nem is nagyon létezik 60W-os led, hacsak nem 12db 5W-os led lenne benne vagy egyéb kombináció, de ilyet nem gyártanak, főleg nem zseblámpában, és az méretileg sokkal nagyobb lenne.
Az meg hogy mit feliratoznak rá, az egy dolog, lásd a szélsőséget:
Találkoztam én is már (felirat szerinti) 100W-os zseblámpával, ami a valóságban 3W volt, de a felírat sokmindent elbír. Valami Police 100W feliratos volt, aztán a valóság.....
Ha 60W-os a lámpád, és ledes, annak már olyan szintű hűtés kell, és olyan melegedése van, hogy nem tudod a kezedben tartani, mert nem kicsit melegszik, max hegesztőkesztyűben. A 60W-os led teljesítmény az már reflektor kategória hatalmas hűtőfelületekkel.
Ha meg "hagyományos" izzós (pl az autóizzó is ilyesmi kategória pl, alacsony fesz 55W körüli felvett teljesítmény) , akkor a 60W-ból kb 50w hősugárzás formájában jelenik meg (mint egy forrasztópáka gyakorlatilag), ami szintén nem tartható kézben. Mellesleg ha az a cella van benne amit a képen mutatsz (állításod szerint kettő), az 60W esetén kb pár percig bírja az üzemidőt. Valami nem kerek (szokás szerint).
De lehet neked valamilyen gázkisüléses elven működő zseblámpád van, pl Na lámpa zseblámpa kivitelben, így a fentiek nem igazak. Mondjuk ezt kétlem, de hátha (zseblámpában ilyen nemigen van)....
Igen ez is szempont lehet amit írsz. Én mondjuk sok olyan (szinte csak ilyen) vezérlővel találkoztam, amire a névlegest írják, max feszben, de elmegy magasabb fesszel (pl 48-60V, 72-90V, stb)).
Nálam eddig a te általad említett fesz verzió volt a ritkább - szerencsére.
Kiscsillag, az a rugós szar a fél Amperes lámpámnál meg a 300mA -es kamerámnál is baszakodott. Kéne egy 160V -os DC motor vezérlővel, csinálnál egyet? Érintésvédelemre ügyelj ám! :D
Azért azt tudjuk, szereted megmagyaráznia hülyeségedet, ebben az esetben se teszel kivételt.
(A zseblámpában jellemzően max pár w-os fényforrás van, aminek jellemzően az üzemi árama nem több 1-2A-nél csúcsban se, de típustól függően sok esetben ennyi sincs, főleg ha leszabályozható. Az extrém valós 50-100W-os lámpákról nem beszélek, de ott a megoldás nem rugós kötés. Jellemzően egy max két cella/forrás vanegy iylen eszközben benne nem 30-300 db. Face le is írta, erre tökéletesés egyszerű megoldás a rugó, amit ráadásul rendszeresen ki is kell venni tölteni, ha olyan a konstrukció). Az eautóknál pl annak ellenére hogy jellemzően valamilyen rézsínt használnak összekötésre a cellák között, nagy áramfelvételnél már mérhető a feszesés magán az összekötő lemezen is több100A áramerősségnél. Ugyanígy a rugóknál is ez meglenne, hiszen az acélrugó fajlagos ellenállása elég nagy, és ha 20-30-50A-t akarunk átvinni, az komoly hőfejlődést okoz, nem is beszélve a kontakthibák tömegéről, eleve csak kis felületen érintkezik jellemzően az akkuval).
Miért rugózol ezen a rugón annyit? Még a végén valaki elhiszi...
1. a rugó anyaga legtöbbször acél hogy rugó legyen. Az rosszul vezet -> melegedés-> veszteség
2. A rázkódás miatt az átmeneti ellenállás (mivel mozog, súrlódhat) folyton változik, így a kapocsfesz is ingadozhat nem beszélve az áramvezetési megbízhatatlanságról.
Valószínűleg nem a gyártók a hülyék hogy nem rugóznak...1 db cellát rugós elemtartóba téve jó a LED-es lámpádba pl.
Azért egy dolgot ne felejts el - ezt nem napi 8 órában csinálják általában, hanem "alkalmi" jelleggel. Ritka, hogy több ezret csinálnak naponta sorozatgyártva kisipari módszerekkel.
Ez igen fontos tényező! Általában csak árukapcsolás keretén belül végzik a legtöbb esetben (de ez nem azt jelenti, hogy csak úgy lehet vagy szokták, hanem pl az akkuépítés folyamatához ez is szükséges lehet, és mint részfeladatot is beáraznak kifelé).
Azaz pl cipész vagy és árulsz cipőfűzőt is, de nem a cipőfűző árulásából élsz meg, mert nem tudsz annyi cipőfűzőt eladni.
Ahol ezt napi 8/24-ben nyomják az a gyár, de az más tészta és kategória.
Egy pár gondolat még a "pedál " témához, a sok okos jogásznak......
ha nincs pedál,és nem kerékpár ezmiatt,akkor viszont ha nincs jogsid,engedély nélküli járművezetés. Ha van jogsid akkor meg nincs köteleződ,mert az ugye akkor kell.na már most egyik sem 5000 ft os csekk. Pláne nem az engedély nélküli járművezetés.ja és akkor kell a bukkósisak. Stb
Aztán arra is kiváncsi lennék,hogy este a pesti belvárosban sokszor látható " beerbike" mitől lesz kerékpár. Tehát nem biztos hogy a rendőrbácsi mindent jól tud,nem kell gondolkodás nélkül mindenre bólógatni,mint a birkák.
Nekem csak 3 akku kell egyszerre a rendszeremhez, de én U füllel szoktam rendelni, aztán forrasztgatom a derótot. Próbáltam foglalattal is, de azok meg állandóan kontakthibáztak.
Láttál már akkufuglalatot? Az bizony helyet foglal. A kontakthibákat pedig nagy kegyesen kihagytad! :D
Ha van egy 24V -os rendszered, hogyan növeled az akkud kapacitását? Párhuzamosan kötsz cellákat, így nem változik a feszültség, nem kell cserélned a rendszeren semmit.
Ha sorba kötöd, akkor nő a feszültséged, cserélned kell a vezérlőt és a motort. Mertugyebár P=UxI, sorosnál a P az állandó (motor teljesítmény), I csökkenni fog, mivel U nő.
Vannak 3Ah -s cellák, minek 100mAh? :D
Mondom, hogy ne erőltesd ezt az elektrotechnikát alapvető ismeretek nélkül! :D
""Ha nem diffundál bele az ón a felületbe, akkor az nem forrasztás, hanem taknyolás, azt pedig csak átmelegítéssel tudod elérni. Az akkuk ezt nem szeretik. Nagyon nem. Ezért ponthegesztéssel szokás ezt csinálni.""
Ezt mondom én is ,de már nincs kedvem ennyiszer le írni :)
18650 cellákat,és hasonló akkukat,nem lehet forrasztani!
Vagyis lehet,de nem épp megfelelő.
Saját magának az ember meg forrasztgatja esetleg,ez kb senkit nem érdekel,és az sem hogy forrasztó anyag temető lesz belőle.
Én is magamnak megforrasztgattam :)
De másnak ezt megcsinálni/eladni ahhoz nem megfelelő,pláne nem új akkukkal ami egy vagyonba kerül,és elvárja az ember hogy teljesítsen is hosszú ideig :)
Ha nem diffundál bele az ón a felületbe, akkor az nem forrasztás, hanem taknyolás, azt pedig csak átmelegítéssel tudod elérni. Az akkok ezt nem szeretik. Nagyon nem. Ezért ponthegesztéssel szokás ezt csinálni.
"Celszerubb sorba kotni az akkukat kivezeteses csoben es rugoval biztositani az elektromos kapcsolatot."
Jah, generáljunk már egy 40 cellás akkupakkban 40+ kontakthiba lehetőséget és ha lehet, legyen már másfélszer akkora a pakk! :D
Na, meg leírnád, hogy mit csinálsz 160V -al? :D
Na, meg ha változtatni akarja a kapacitását az akkunak valaki, akkor cseréljen vezérlőt meg motort is a megnövekedett feszültség miatt?
"Az akkunak eleg csak annyira melegnek lennie hogy a cin megtapadjon.De ahogy irtam,"
Ha csak megtapad, az régen baj. Ugyanis bele kell diffundálnia az anyagba. És ahhoz hogy ez megtörténhessen az anyagnak is kellő melegnek kell lennie, mert különben visszahűl a forraszanyag, ledermed, nem diffundál bele, csak "felületileg megtapad". Ezt hívják úgy finoman szólva hogy elégtelen forrasztás, vagy másnéven hidegforrasztás, ridegforrasztás. Kb semmire sem jó, csak későbbi bosszankodásra, törik, reped, nem vezet rendesen elektromosan, és idővel saját magát elfogyasztja. sok régi készüléknél ez megfigyelhető.
Ja meg a cin nem forraszanyag, a forrasztóón az már inkább. Már középiskolába azonnal egyest véstek az ellenőrzőbe, ha ezt a szót használta valaki. Max a bádogosoknál, de elektronikában nem.. (Ez nem neked szólt célirányosan, mindenki cint írt, ami dobosoknál a cintányérok beceneve.... Lábcin, kisérőcin, beütőcin, stb).
Köszönöm a válaszokat.Jó lenne csökkenteni a súlyt,fontos viszont a megbizhatósága is. Nem szeretném méregetni ,kötözgetni,kiszerelni a cellákat,csak tölteni ha szükséges.
Sziasztok! Hat éves használat után meghibásodtak az elektromos biciklim akkumulátorai. 4db Greensaver 12V 24Ah aksi. Sosem volt vele probléma, azóta még kiszerelni sem kellett. Bent vannak a burkolat alatt. Egy töltőt kellett cserélnem az évek során. Sajnos most nem tudok ilyent venni. Mit ajánlatok helyette? Lehetőség szerint a régi szilikonos töltőjét szeretném használni.Köszönöm.
Ha 140 cellából kellene 14S 10P elrendezéssel készíteni egy ilyen akkut; mennyi lehet a hegesztés és a hozzá szükséges összekötők ára (tegyük fel, hogy a cellák már megvannak)?
Itt olvasgatom a fórumon,hogy van aki szokott vásárolni neten bankkártyával is.Nekem sajnos nincsen de volna egy olyan dolog,hogy szeretnék venni egy külföldi oldalról terméket de nem tudom kivitelezeni. Volna olyan köztetek aki tudna segiteni benne? Nem alkatrész és nem túl nagy összeg 10 ezer Ft körüli dologról lenne szó. Egy külföldi áruház és Mastercard Visa amivel lehet vásárolni. Jól irom-e azt nem tudom? Nem értek a kártya fajtáihoz ,nekem sosem volt mivel egy kis községben élek.
Szép munka; gratulálok hozzá! 72V/26Ah névleges? Biztos, hogy kell az 50-60A-s áram? Mennyi időbe és pénzbe került ennyire összeállítani a pakkot és vajon mennyiért fogod eladni, ha valakinek BMS és töltő nélkül megtetszene?
Lényeg a lényeg.Elektromos robogóról beszélünk.Rajta a pedál,nem állít meg a yard,nem köttekszik. Nincs rajta,megállit állj neki veszekedni vele.Aztán fizess.És inkább felszereltem,minthogy"lábbal lökdösem,stb.,hülye hozzászólás!Aki írta vegyen magának egy lánc nélküli Tacskót!
Én ilyet nem mondtam. De rengeteg mindentől függ a hatótáv. Az olmos és Li között nem csak a súly és ár van. A 3 éves olmosod már nem biztos, hogy tudná a 38 km-et. A 3 éves Li tudja. Az olmos ahogy merül gyengül, a li ha vége egyszerűen megáll. Addig viszont stabilan produkál. A megtehető út függ az út minőségétől, a géped minőségétől, időjárástól, súlyodtól. Szóval elég nehéz megtippelni a szokásaidat, stv. ami befolyásolja a távot. Nem mindegy, hogy szembe vagy hátszeled van vagy épp szélcsend. Mínusz 12 vagy plussz 12 fokba közlekedsz.
Rossz a gyanúd. Ebben nincs semmi összeigazítva semmivel, ne keverd őssze a vezérlőt az akkuval, ez nem egy rendszer, csak egy akku.
Az akku (ajánlott) max kisütési áram annyi amennyi, általában nem illik túlhaladni, mert komoly amortizáció szokott lenni az ára. Ha a vezérlő többet kér, többet fog leadni, és jobban amortizálódik az aksi (pont a kis kisüthetőség miatt is ennyi az ára). Ha a vezérlő kér 15A-t, az kérdéses hogy az aksiban benne lévő BMS nézi-e a kisütő áramot tartósan, és netán letilt-e vagy pusztán csak a töltésre figyel ilyen szempontból. HA emellett döntesz ezt jó lenne megtudni.
A második verzióddal úgy számolj, hogy mire ideér minimum másfélszeres ára lesz, de lehet több is. Én alapból ezekben a zsugorfóliába csomagolt aksikban nem bízom, eddig amikkel találkoztam jó olcsók voltak, és silány minőségűek általában. De azt el kell ismernem a BMS battery nem szokott rossz dolgot árulni, megbízhatóak, így akár talán ez egy üdítő kivétel lehet.
itt a jármű alatt azt a járművet értettem, ami "üzemszerűen alkalmas és jogosult" az úttesten való haladásra, arra jogosultsággal/engedéllyel rendelkezik. Pl a kerekesszék is jármű (ráadásul van belőle elektromos is), de erre nem alkalmas, stb.
Az elektromos biciklimben 12Ah ólom akku van és újonnan 38 km tudott megtenni, kb két óra alatt. A lithium alapú akkumulátorok teljesen letudják adni a benne lévő energiát. Azt akarom csak mondani, hogy a 12 Ah ólom akku sem adhatott le két óra alatt 9-10 Ah-nál többet.
Köszönöm az információt. Az első pontban lévőről van szó. Hát akkor ennyi. De a második pontban lévő akkumulátor is feltűnően olcsó, még azon az oldalon is, ahol hirdetik. Tartok tőle hogy nem "kerek" ez a pakk.
Az a gyanúm, hogy össze igazították a két technikát tudásban, használhatóságban. Ha ez a megoldás kibir 450 teljes cilkust, akkor kb. egálban van. Cserébe 10 kilóval könnyebb. De a kérdés az, hogy sorba köthető és tölthető egy 36 voltos (36 voltos rendszer) lifepo4-e töltővel.
Ezt az akut ugyan úgy sorba lehet kötni mint az ólom AGM akukat és 36 voltos li-ion töltővel tölteni? Álitólag benne van a BMS mindegyik 12 voltos egységbe.
Ezek a járművek nem rendelkeznek saját meghajtással, ezért nem motoros járművek:
Pótkocsi, mely olyan jármű, ami gépkocsival, mezőgazdasági vontatóval, és lassú járművel történő vontatásra készült. 750 kg alatti tömeg esetén a pótkocsi könnyű pótkocsinak számít, efölött nehéz pótkocsinak minősül.
Kerékpár, mely legalább két kerékkel rendelkezik, és a rajta ülő izomereje hajtja, amit egy legfeljebb 300 W-os motor egészíthet ki.
Állati erővel vont jármű (lovaskocsi, hintó stb.), melyet kizárólag a vezető által irányított állat(ok) vontat(nak).
Kézikocsi, mely két- vagy többkerekű, teherszállításra való jármű, amelyet a vezető izomereje késztet mozgásra húzással vagy tolással
csak ezt találtam, a wikipediáról, de a lényeg hogy a kézikocsi járműnek minősül
Arra celoztam vele hogy a torvenyben nem szerepel a pedal szuksegessege es valoban lehetseges labbal lokdosni es embwri erovel hajtani nem csak kerekpart de segedmotoroa kerekpart is.
Persze aki szeret szabalysertesi birsagot fizetni nem tagadhatom meg tole erre iranyulo igenyet.
Úgy elgondolkodttam,hogy kéne csinálni egy olyan kerékpárt amir műanyagból egy helikopter formát tennék,na az valyon mi lenne? Attol hogy olyan mint egy robogó,nem lessz az.
Csak egy kis kitérő gondolat: A targoncákat, amikben valamilyen aktív hajtás van - akár ha gyalogkíséretű is - (legyen akár elektromos vagy pufogós) az külön kaszt, nem is lehet használni ha nincs meg hozzá a megfelelő végzettséged / papírod, külön vizsgákhoz kötött. Közútra - elvileg - nem is lehet kimenni vele (legalábbis ha jól tudom), persze ha le kell az utcán pakolni egy teherautót, kamiont, az egy érdekes szitu. A tisztán mechanikus emelők - pl a közismert nevén béka - az meg egy másik eset, mert abban nincs semmilyen erőforrás, csak amit te adsz át neki ha húzni vonni akarod. Kb mint egy talicska, vagy gurulós szatyor a hátad mögött, vagy egy tolható kiskocsi - csak nagyobb a teherbírása esetleg - de ez nem minősül járműnek.
Bár egyébként mostanában gondolkodtam el egy elektromos talicska építésén. meredek telken lakunk és alulról kell állandóan feltalicskázni a betont, nem kis gyúrás állandóan. Jól jönne a rásegítés néha.
A hozzászólásodban egy Simsont lökdöstél lábbal és arra akartál pedált, arról volt szó és én arra válaszoltam. Nagyon fárasztó vagy. Csinálj azt amit akarsz. Te leszel a világ megmentője csinálj fából vaskarikát meg kerékpárt...
Attól, hogy egy segédmotort lábbal hajtasz még nem lesz kerékpár. Lásd a babettát. Hiába okoskodsz attól még a segédmotorba épített robbanómotor gyári teljesítmény több 300W-nál így sose lesz kerékpár.
szerintem ennek nem sok köze van a jármű jogi besorolásához, de ha már belementünk fogalmilag, szerintem az jármű ami a súlyomat viseli haladás közben, tehát a roller vagy a görkorcsolya az volna
van egy csomó segway szerű, de lényegében csak a lábat fogó cucc amiben motor is van, az vajon hova sorolható ha ezt másképp értelmezzük?
egyébként még a toló, vagy mögötte gyalogló ember esete is kacifántos, mert az ember kísérhet gyalogos targoncát amin áru van, és akár tonnás össztömege, azt biztosan járműnek tekinteném, pedig az embert pont nem viszi
és ott a kézikocsi esete (amiben pl motor is lehet akár), ha jól emlékszek a kreszből ez pl járműnek minősül
Epp most lokdostem labbal is a Simson robogot mert felgaz alatt sokat kap es fullad. Nyilvan szerelek ra pedalt mert labbal felvaltva lokve nem lehet hajtani.:)
A szériagépeknél ez egy kicsit túlzó. Apósé egy Polymobil csoda, nyeklik nyaklik az ember alatt az egész mert a létező összes anyag kispórolásra került belőle, az 1 liter magasságában fogyaszt relatív vékony kerekekkel.
Kerékpárral mehetsz ittasan, a lényeg, hogy vezetésre képes állapotban legyél. Tehát ne legyél annyira bebaszva, hogy kerékpár nélkül csak 4 kézláb tudnál menni, és a beszéd is csak nehezen megy az is értelmetlen halandzsa.
Aki ilyen részegen megy az sem ittas vezetésért felel, hanem csak a vezetésre alkalmatlan állapotért.
És,mivel egyre elterjednek az ilyen kis gépek,egyre jobban rászállnak.Mikor én vettem,/3 éve/egyet láttam a megyeszékhelyen,ma napi szinten öttel találkozom.
Ha beszólsz hidd el nem 5000, hanem 50e lesz a bírság.
Valóban nem pedált ír a KRESZ hanem emberi erővel hajtást, de az, ha a lábaddal lököd az nem emberi erős "hajtás" hanem emberi erővel "lökdösés" mint a rollernél ami ugye nem jármű. A pedál az egyik feltétele az emberi erővel történő hajtásnak.Továbbá hidd el hiába lesz pedál a villany robogódon és se lánc v. se hátsó lánckerék nincs rajta attól még nem fogja elfogadni a rendőr. Tehát tudni kell vele pedállal hajtva is közlekedni vele.
Ugye úgy szoktuk mondani ha valaki kerékpározik, hogy TEKERI v. HAJTJA teker vagy hajt a kerékpárral. A pedál tekerését hívjuk másként hajtásnak. A lábbal a földet rugdosva nem mondjuk, hogy hajtja a kerékpárt hanem azt, hogy rollerezik.
Tehát ne erőlködj a rendőrrel szemben inkább hidd el neki van igaza. Kérj elnézést vagy mielőbb kimégy az útra szerelj rá pedált láncot és hátsó lánckereket.
Hát,megmondom őszintén annyira nem is figyeltem,de ha jól rémlik,csak hogy szabálysértési bírság.De ma voltam okoskodó állampolgár,és megálltam egy yardnál,rákérdeztem!Annyit mondott,/e-robogóról beszélünk/ha nincs rajta pedál,nem minősül elektromos kerékpárnak,kerékpárnak,mert csak gépi erővel lehet hajtani!A kresz kimondja,az minősül elektromos kerékpárnak,kerékpárnak/függetlenül a kialakítástól,robogó,vagy sima kerékpár forma/ami emberi erővel is hajtható,illetve max. .300 Wattos gépi motor segíti.Magyarán,ha nincs rajta felszerelt pedál,és csak villanymotorral hajtod és elkapnak,nem minősül kerékpárnak!Valaki,okosan írta,ha megállítanak,és van rajta fals pedál,és mondja neked tekerj egy métert,és nem tudsz,csekk,persze,ha előtte mondjuk elkövetél valami szabálysértést,mert akkor már gépjárműnek minősül,nem kerékpárnak,és mások a tételek.És baromira vigyázni,kell.Mondott egy példát:Elkaptak egy 57 bácsit,hazafele ment a hegyről,e-robogóval,nem volt rajta pedál,mert nem szerelte fel,minek,10 km oda,10 km vissza.Két hete vette az öreg,ezért volt feltűnő a rendőröknek,nem e lopott,stb,.Nem ment görbén vagy valami.Mivel érezték rajta a "hegyi levegőt,szonda stb. Közepes ittasság,nem volt pedál,tehát gépjármű,bíróság,vétség,95.000. bírság .Ennyi, amit én megtudtam.Ha lett volna rajta igazi pedál,megúszta volna szabálysértéssel.
Sziasztok.Hát én,két év után tegnap rászereltem,igaz baromira kilóg és zavaró,de nem akarok 30 ezret fizetni.Pénteken mutatta a haver a csekket.Legyen meg az örömük!
r) Segédmotoros kerékpár: a külön jogszabályban L1e járműkategóriába sorolt kétkerekű, L2e járműkategóriába sorolt háromkerekű jármű, továbbá az L6e járműkategóriába sorolt quad és mopedautó.
r/1) Kerékpár: olyan, legalább kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt, és ezt legfeljebb 300 W teljesítményű motor segíti. A kerékpáron a kerékpárt nem hajtó személy is szállítható erre alkalmas ülésen. A kerékpáron utánfutó vontatására alkalmas berendezés helyezhető el.
301W os rasegito motorral nem kerekpar. De segedmotoros kerekpar sem, mert emberi ero hajtja...
nem hinném hogy van ilyen kitétel, hogy a "lábad ne érjen a földhöz", emberi erő hajtotta jármű a max 300W-ig vagy kerékpár, vagy még az sem, hanem az illető gyalogosnak minősül
szerintem a roller, vagy egy gyerekbringa pl amin a 2 évesek ülnek és lábbal hajtják gyalogosnak minősülnek, vagy pl a görkorcsolya
ha esetleg műszakilag olyan adottságai vannak a rollernek pl a motor miatt, vagy mert a hajtója tud valami trükköt hogy gyorsabban haladjon, akkor logikus lenne kerékpárként kezelni, de persze ez a helyszínen álló jogalkalmazóra van bízva, vagyis a rendőrre
én rendőr lennék az elektromos rollert simán elektromos kerékpárként kezelném, és azt nézném hogy több-e mint 300W, ha igen, akkor az segédmotoros kerékpár 4KW-ig, kérem a jogosítványt, forgalmi engedélyt és a bukósisakot
egyébként bár valahol megértem hogy sok olyan ember használ robogó alakú elektromos kerékpárt, akinek nincs jogosítványa, nem éri meg neki a vesződséget, azért elég nagy baromság ezeket kerékpárnak jogászkodni, elég nyilvánvaló hogy ha tényleg 300W lenne a teljesítménye azzal a felépítéssel nem lehetne vele értelmes sebességgel közlekedni
én mondjuk eleve inkább robogót céloznék meg 1,5-2KW tejesítmény sávban
Kit akartok itt megtéríteni?Jöttök itt a sajátos szövegértelmezési formákkal,de kit érdekel?Majd a rendőrnek adjátok elő hogy rollerezni akartok,meg hasonló baromságok.Időről időre mindig felüti a fejét ez a baromság.Aki nem hajlandó elfogadni a szabályokat,az válasszon más közlekedési formát.Felesleges erről vitatkozni.
A rollert elvileg nem is használhatod - főleg nem üttesten.
A hazánkban kapható elektromos rollerekkel hivatalosan tilos közlekedni. Ezért szoktak rárakni egy kamu ülést/üléscső helye kialakítva hogy kerékpárnak látszó tárgy legyen. Aztán a valóságban igazából úgy se.
Kb egyenértékű a görkorcsolyával, gördeszkával - nem minősül járműnek.
Van ennek továbbfejlesztett változat is már, az egyik ultratriatlonisták ilyennel indult a RAAM-on (3000 mérföldes kerékpárverseny,, ami minél előbb kell teljesíteni).
Bár azt hiszem utána visszatért a hagyományos hajtáshoz.
Nem gondolom,hogy azért mert valaki rendőr feltétlen igaza van,és mindent jól tud. Én pesten használok e robogót. Napi szinten korrepetálok kreszből. :-)) volt olyan hogy a járőr beszólt a térfigyelősnek,hogy nézzen rá a kamerán a motoromra hogy ez vajon minek minősűl. Szerintem ez csak kötözködés,aminek semmi értelme,nem ez lenne a feladatuk. Ráadásul sok esetben büntetnek úgy hogy az nem is jogos. A kressz nem követeli meg a pedált akkor a rendőr se tegye. Ez persze csak az én véleményem,de nem hiszem hogy igy népszerübb lesz az elektromos hajtás,ha folyton oknélkül belekötnek.
a)189személygépkocsival, motorkerékpárral, 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival
aa) autópályán130 km/óra,ab) autóúton110 km/óra,ac) lakott területen kívül egyéb úton90 km/óra,ad) lakott területen50 km/óra,
a/1.190 a külön jogszabályban191meghatározott követelményeknek megfelelő autóbusszal
- autópályán100 km/óra,- lakott területen kívül, egyéb úton70 km/óra,- lakott területen50 km/óra,
b)192egyéb gépjárművel - kivéve teherszállításra kialakított motoros triciklit -, valamint gépjárműből és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel
autópályán80 km/óra,lakott területen kívül egyéb úton70 km/óra,lakott területen50 km/óra,c) villamossal50 km/óra,d)193teherszállításra kialakított motoros triciklivel, elromlott járművet vontató gépjárművel, segédmotoros kerékpárral, lakott területen kerékpárral40 km/óra,da)194lakott területen kívül kerékpárral, ha a kerékpárt hajtó kerékpáros fejvédő sisakot visel és utast nem szállít50 km/óra,db)195lakott területen kívül kerékpárral, ha a kerékpárt hajtó kerékpáros fejvédő sisakot nem visel40 km/óra,d/1.196 hólánccal felszerelt gépjárművel50 km/óra,d/2.197 a kerékpárúton közlekedő járművel30 km/óra,d/3.198 a gyalog- és kerékpárúton közlekedő járművel20 km/óra,e)199mezőgazdasági vontatóval, valamint mezőgazdasági vontatóból és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel 40 km/óra,f) lassú járművel, valamint lassú járműből és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel 25 km/óra,g) olyan járművel, amelynek kerekei fúvott gumiabronccsal felszerelve nincsenek 20 km/óra,h) pótkocsinak nem minősülő fék nélküli vontatmányt (mezőgazdasági vagy ipari munkagépet) vontató mezőgazdasági vontatóval és lassú járművel
15 km/óra.
(2)200 Ha a Sebességkorlátozás jelzőtábla lakott területen 50 km/óránál, lakott területen kívül 90 km/óránál nagyobb sebességet jelez, személygépkocsival, motorkerékpárral és a 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival legfeljebb a jelzőtáblán megjelölt sebességgel szabad közlekedni.
(3) Olyan járművel, amelynek megengedett legnagyobb sebességét a műszaki megvizsgálás során az (1) bekezdésben foglaltaknál alacsonyabban állapították meg és ezt a jármű forgalmi engedélyébe (igazolólapjába) bejegyezték, legfeljebb a megállapított sebességgel szabad közlekedni.
(4) A jármű sebességét az (1)-(3) bekezdésben említett sebességhatárokon belül úgy kell megválasztani, hogy a vezető járművét meg tudja állítani az általa belátott távolságon belül és minden olyan akadály előtt, amelyre az adott körülmények között számítania kell.
(5) Nem szabad a járművel indokolatlanul olyan lassan haladni, hogy az a forgalmat akadályozza.
(6)201 Ha a 16. § (1) bekezdés q)pontjában meghatározott jelzőtábla (84. ábra) alatt a 97. ábra szerinti kiegészítő jelzőtábla alkalmazásával távolságot jelöltek meg, akkor az így megjelölt útszakaszon - ha a közúti jelzésekből más nem következik - legfeljebb 30 km/óra sebességgel szabad közlekedni. A kiegészítő jelzőtábla jelezheti, hogy a sebességkorlátozás csak meghatározott időszakra érvényes.
2 kereku 3 ember altal hajtott jarmu mi ha nem kerekpar?
Lakott teruleten kivul SISAKOT viselve 50km/h az engedelyezwtt sebesseg.
Szegeden millio birsagot ki kell szabni.Jardan, gyalogatkelohelyen 30km/h val kerekparoznak, nekihajtanak az egyenruhas rendornek, nem latjak se a tablat, se a KEREKPARUT VEGE.KERJUK SZALLJON LE ES TOLJA AT A KEREKPART A GYALOGATKELOHELYEN! feliratot sem.
Akko tolod hazáig vagy a legközelebbi javítási helyig!
Nemrégen láttam. Arobogón elvileg volt pedál. Rendőrbácsi megkérte a fazont, ugyan tekewrjen már vagy 2 métert. Sajna nem ment mert kamu pedál volt. Jött a bünti cédula!
A jogszabály nem az a kategóeia amit mindenki a saját esze szerint értelmezhet!
A kontrollerrel kapcsolatban: 24v-36v és a 36-48v kontroller között van lényegi különbség, ha 36v-ra küldöm ugye a motort? magyarl lehet baj egy 36-48v kontrollerrel?
A szentesi rendőrkapitányságra az elmúlt időszakban több kérdés érkezett be a kerékpárosok, illetve az elektromos kerékpárosok közlekedésével kapcsolatban, ezért a rendőrség felhívja a figyelmet a vonatkozó KRESZ-szabályokra.
Először érdemes tisztázni, hogy a kerékpárokra és a segéd-motoros kerékpárokra vonatkozó szabályok az elektromos kerékpárokra is érvényesek - tájékoztatta lapunkat Nagy János, a rendőrkapitányság közlekedési osztályának vezetője.
Kerékpár ugyanis minden olyan két- vagy háromkerekű jármű, amelyet egy vagy két személy emberi ereje, vagy legfeljebb 300 W teljesítményű motor hajt. Ebből következik, hogy az elektromos kerékpár is ide sorolható.
A szabályok értelmében a kerékpár és az elektromos kerékpár pótülésén a 18. életévet betöltött vezető egy, tíz éven aluli gyermeket szállíthat. Minden más esetben biciklin vagy elektromos kerékpáron személyt szállítani tilos.
Biciklivel a kerékpárúton, a kerékpársávon, vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, ezek hiányában szorosan az úttest jobb szélén kell közlekedni. Lakott területen lévő olyan utakon, ahol az úttest kerékpáros közlekedésére alkalmatlan, biciklivel a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb óránkénti 10 kilométeres sebességgel a járdán is szabad közlekedni.
A kijelölt helyeken mind a két járművel legfeljebb 40 km/órás sebességgel lehet csak haladni, ezt a sebességhatárt annak is be kell tartania, aki lakott területen belül és kívül kerékpárúton közlekedik. Lakó-pihenő övezetben azonban 20 km/óra a sebességhatár.
A kerékpárral való kanyarodásra is vonatkoznak szabályok: a kerékpársávról - kivéve -, ha jelzőtábla erre utasítást ad, továbbá ha a kerékpársávot a balra bekanyarodás céljából az úttest felező vonalának közelében helyezték el, vagy lakott területen kívül a főútvonalról balra bekanyarodni vagy megfordulni, továbbá a kerékpárútról a vele párhuzamos útra balra bekanyarodni nem szabad.
A kerékpárosnak, elektromos kerékpárt vezetőnek a kerékpárról le kell szállnia és azt tolva - a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint - kell az úttesten áthaladnia.
A KRESZ a láthatóság érdekében is szabályozza a biciklizést és az elektromos kerékpár használatát. Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között előre fehér vagy kadmiumsárga, hátra piros fényt adó lámpákkal kell kivilágítani. A fenti járművekkel közlekedőnek - lakott területen kívül - akár a közúton, akár kerékpárúton közlekednek fényvisz-szaverő mellényt kell viselni éjszaka és korlátozott láthatósági viszonyok esetében is.
Akkor mond meg a rendőrnek, hogy amikor olvassa az ide vonatkozó jogszabályt, fektessen nagyobb hangsúlyt a szövegértésre. Ugyanis szó sincs pedálról. Emberi erőt említ,pedált nem. valami ilyesmit ír : emberi erő hajtja,és ez 300 wattnál kissebb motor segiti. Nememlit pedált.
Van egy tesztelő elektronikám, az mutatja, hogy 60-fokos tekercselés esetén három hall-elem is kerülhet azonos időpontban vezetőképes állapotba, míg 120-fokos tekercselés esetén legfeljebb két hall-elemnél tapasztalható ez az állapot! Ha nincs tesztelőd; készíts magadnak három figyelő-áramkört! Értelemszerűen ahány fokos tekercselésű a motor, annyi fokos legyen a vezérlő is. Általában a Tornado-k 120-fokosak, de itt a név nem kötelez!
Egyformán kell terhelni a pakk akkuit! Megfelelő ellenállások, átalakítók, vagy az adott feszültségre méretezett fogyasztók adják a megoldást!
Van aki két töltővel oldja meg az emelt-feszültségű üzemeltetést; végül is ez is egy jó megoldás, csak több odafigyelést igényel!
Lenne egy kérdésem.Egyik ismerösömtöl hallottam,hogy a rendőrök rászálltak az elektromos robogókra,amikre nem szerelték fel a pedált,és rendesen bírságolnak is.Tud erről valaki infót,illetve van valakinek tapasztalata?Ha igaz,inkább felszerelem én is.Előre is köszönöm.
Ez lesz az: http://www.dapumotors.com/portfolio/m123-fs/ . Ott a controllerekről nincs túl sok info. A lipo darabja 4ezer körül van, 8mah-s, ár-éréték arányban szerintem ez a legjobb. Nem fogok 100ezerért akkut venni, annyiért a hülye is tud :D. Ebben pont az a lényeg, hogy diy, csak azért jó lenne nem felrobbanni. Meg nem a magától gurulás a lényeg, hanem a rásegítés, nem motorozásra lesz szánva.
Igen nyilván nem nagy Cvel, ezért kérdezem, hogy itt ezzel hogy kell számolni, mert én csak rc modellezésnél használtam lipot, ott nyilván számított, de nem tudom ebike-nál hogy van ez. Teljesen középkategóriás használt 18650-esekből készült akkupakkal nyomatják a youtube-on is a diy ebike-okat.
Kis segítségre lenne szükségem. Lesz egy ilyenem: Dapu motor 250w 24/36v és ehhez kellene kitalálnom a kontrollert és az akksit. A kontrollerből jó, ha egy 36V-250W/48V-350W, Voltage: 36V/48V Wattage: 36V 250W/48V 350W Throttle : 1-4V Short voltage protect :31.5ą0.5V/42ą0.5V -t veszek? Bár a kábeleket nem tudom hogy kellene bekötni (ebből sok jön ki, a motorból meg egy). A másik az akku. Látok lipoból készítve és 18650-ből is. RCből kiindulva a lipo adná le 'jobban' az nagyobb áramot, a másik nehezebb, de olcsóbb. Lipoból 10db-t összekötve 30ezer körül megvan a 36volt, és a cellák száma is számít a súly és biztonság miatt. Látok youtube-on fillérekért összerakott akkupakkot, de inkább csináltatnám, 100ezret viszont nem fogok költeni. Valaki kis iránymutatás?
Megcsapolas eseten a negyedik akku kevesbe hasznalodik el a tobbinel. 11V ala ne meritsd az olomakkut es mindig hasznalat utan a leghamarabb toltsd fel.
Nagyon köszönöm az ötletet.Azt kérdezném még hogy a Tornádó kerékpárhoz(nagy kerekű 3fázisú) hány fokos vezérlőt vegyek? 36 v-os motor és át szeretném alalakítani 48v-ra.ilyenkor ha nem.akarok minden egyebet cserélni elég ha a pakkot meg csapolom 36v -nàl és arról megy a világítás meg a műszerfal?
Min. középről venné le, akkor már csak fele, de írta is, hogy több helyen köti majd össze. A 30A meg ráadásul nem folyamatos lesz, szóval ne aggódjatok. ;)
Szép munka! Úgy tudom, hogy a gyári cellahegesztőkben használnak egy nagyobb feszültségű előszikra impulzust is. Ez megkönnyíti a hegesztést. Mellesleg van néhány rossz xenon lámpám, ha az elektródjuk megfelelő a hegesztéshez, akkor tudok adni belőlük.
sziasztok ! sos segítségre volna szükségem. ha valaki tud új vagy használt legalább egy darab
80mm es első fékdobba való fékbetétet jelezzen. polimobil pb 30. tornádó 033, és a régebbi velox sprinterben láttam ilyet de gondolom mindegyik kínaiban ilyen van amiben 80-as a pofa.
Eladó lenne egy nagyon keveset üzemelt, átépítésből feleslegessé vált 72v 100-120A körüli tempomattal is rendelkező brushless hub motor vezérlő elektronika, elektromos kerékpárhoz, e-robogóhoz.
Mivel az átépítést egy barátom végezte, aki Nálam nagyobb szakértője a dolgoknál, így az esetleges felmerülő kérdésekre is rajta keresztül tudok válaszolni.
Irányár: 120.000-ft
Érdeklődni kizárólag telefonon, ha felhívsz, visszahívlak (általánydíjas vagyok)
Használok 2T 50 ccm robogot, újonnan 250e volt van benne 10e kilométer. Csak tankoltam idáig semmi probléma vele sacra 5L fogyasztás. 60km/h val megy alattam 95kg.
Elektromos kerékpáron is gondolkoztam, és gondolkozok is.
De inkább elkeztem egy nagymotor jogosítványt egyenlőre. 250ccm nagyrobogó 4T 3.5- 4l között eszik. 100km/h val vígan lehet vele közlekedni a világ végéig nem kell az akkumulátor figyelni.
Sajnos a kerékpárok lassúak, nem lehet vele gyorsan közlekedni, ahogy számolgattam nem olcsóbb egy kerékpár fenntartási költsége minthogy a robogot tankolnám, kevesebb macera. Ráadásul a motorral 2 fő is utazhat.
Sajnos szeretek bringázni is, szóval egy elektromos átépitő szetre is szükségem lesz
De a véleményem szerint egy kis fogyasztásu robogó egyenlőre gazdaságosabb mint időbe, mint költségekbe.
De úgy is lehet fogalmazni, hogy időben esetleg máshogy vesztenek az értékükből. Az 1-2 éves benzines relatív keveset szerintem, az elektromos, meg szinte azonnal a felét éri használtan - a piacon.
Aztán az elektromos egyre kevesebbet kezd veszteni az értékéből, a benzines meg egyre többet. De akkor már az elektromos jóval alatta van a benzinesnek. Persze nyilván nem ilyen egyszerű sokmindentől függ.....
Értem (remélem), amit mondasz, de nem hiszem hogy pl egy 350-ért vett Goelix 8 évesen akku nélkül a felét vagy kicsit kevesebbet fog érni. Kb semennyit nem fog érni a piacon már csak a műszaki elavulás miatt sem. De lehet nagyon rosszul értem amit mondasz, vagy rosszul érzem a jövőt :-).
Én azt látom, hogy bár kínálnak ilyen olyan használt elektromos járműveket a piacon, de - legalábbis hazánkban - kb lehetetlen eladni kategória. Mindenki csak árulja árulja, vevő meg nagyon kevés, ritkán találkozik a kettő. Még akkor is ha jó állapotú. Meg egy dolog hogy mennyiért hirdetik kontra mennyiért veszik meg. Én sokkal nagyobb avulásokat érzek/gondolok az ejárművek piacán jelenleg mint a benzines alapúakon. Persze egyedi jó és nagy teljesítményű gépek esetén más a helyzet, ezt most az átlag Tornádo kategóriákra értem.
De nem végeztem piackutatást, így ezt csak első blikkre mondom, és lehet egy jó nagyot tévedek, nem zárom ezt ki :-)
Utaltam pedig rá, hogy ha az akkut elszámoltuk hosszútávú üzemanyag-költségnek, akkor maga a jármű ára már csak anélkül számolandó. Pl. az imént említett, rossz akkus 100e Ft-os robogó később se fog sokkal kevesebbet érni. Vagy a Goelix 350e Ft-jából mondjuk a fele reális akku nélkül is, tehát valójában nem 12e km alatt térül meg, hanem 6000-nél (persze itt autóhoz volt viszonyítva).
Ha egy pár éves benzines robogó mondjuk 10e km-rel 200e Ft-ba kerül, az vajon mennyit fog érni 8 év múlva 40e km-rel? Ki adna érte 100e-nél többet? (Itt most vegyük úgy, egyik sem sérült, és "nem lóg a bele", de nyilvánvaló a várható élettartam.)
A bringáknál kicsit más viszonyok vannak, a 20-30e Ft-osak leharcoltak lehetnek, amúgy sem olyan kategória, amit ilyenkor még felújítás nélkül 10év és 40e km futásra vennénk. A topikban ugye látunk komolyabb gépeket, az áruk is olyan (ahogy japofan is rávilágított, vagy-vagy). De ha úgy vesszük, hogy pár év után nagyon lecsökkent az áruk, de még elfogadhatóan jók, akkor pont érdemes ilyet venni (akinek megfelel a használatra).
Az 50-es 4 választékot is használtra értettem, tudom, hogy az újak főleg azok már. A "spórolni szeretnék" témában ritkán kerül elő új jármű vásárlása, bár hosszabb távra bizony előnyös lehet.
Ha megnézed az ilyen 6-8 éves elektromos kerékpárok gyakorlatilag szinte MÉH telepi vasárin vihetőek általában 20-30 ezer ft magasságában, de néha ennyi sem.....
Ez szerintem elektromos járműnél ugyanúgy, vagy nem jobban érvényes, méghozzá pont az aksiállapot/aksikérdés miatt. Mert itt beesik a bizalom kérdése - ki hiszi el, hogy az az akkumulátor még tökéletes állapotú? És értem mind a vevő mind az eladó oldaláról. Az eladó nem igazán tudja még bebizonyítani, hogy ebben még valóban van mondjuk 1500 ciklus LiFe esetén, és ugyanez az vevő oldaláról, nem tud olyan mérést csinálni, amivel ezt garantálni lehet, mert lehet 100 ciklus és vége, és látszólag nincs előjele.
Ahogy nézem a 2-3 éves elektromos járművek piacán az árakat sokkal nagyobb az értékcsökkenés, mint benzinesek esetén. és ehhez hozzájön, hogy mivel jóval kisebb a kereslet ilyen járművekre, még nehezebb is eladni. Mondhatjuk azt, hogy "örülök, hogy egyáltalán valaki elvitte" esete forog fent általában, ha eladói szemmel nézzük.
"elég lenne 50 4T, az tényleg keveset fogyaszt(hat), de abból nem tudom, van-e már választék."
Én úgy látom, elég nagy a 4T választék, a 2T kategória egyre jobban kikopóban - szerencsére. Nagyobb kategóriákban 125 és attól felfelé már nem létezik a 2T, és a 4T-nél is már pl a sima karburátorosok 98%-a nem tudja a kibocsátási normákat tartani, nincs is már gyakorlatilag karburátoros modell újonnan, csak elvétve egy-egy. Várható lesz, hogy a további normák kötelező bevezetésénél már a 2T 50-es modellek is ki fognak esni.
Én meg idestova 3 éve használok elektromos robogót. Napi 30 km oda, 30 km vissza. 38 Ah akkukkal volt eredetileg. Mentem vele közel 40 ezer Km-t. Kerékcsapágyat cserélni kellett, gumikat cserélni kellett, korábban még hal szenzorokat cserélni kellett, most nem rég vezérlőt cserélni kellett. Nagyjából ennyi. Megbízhatóságra ez szerintem jó "kép". Spórolni meg bőven lehetett vele. Pár lappal korábban számolgattuk, ésbár ingyen töltöm, a teljes költség nagyjából ott van, mintha megvettem volna a havi 10 ezerért a BKV bérletet. ( persze ebben a motor ára, az akkuk költsége, mind - mind benne van...) És azt még hozzáteszem, ha mindjárt az elején berakok egy plusz akkut, és lejjebb veszem az áramkorlátot, akkor sokkal kevesebb akkuköltségem lett volna. És ha még a napi 66 km helyett napi 30-40 km kellett volna vele, akkor még tovább jók lettek volna az akkujaim. Kapacitást (még) nem mértem a régi akkukon, de gyanítom, 15 km körül most is tudnának a leggyengébekkel is. Eredetileg 220 ezer volt a motor kifogástalan állapotban teljesen új akkukkal. Egyik fórumtársunk ajánlgatott egy hasonlót 100 ezerért gyenge akkukkal. Szerintem kiindulásnak tökéletes lehet ha még megvan neki.
Ha nem bízol az elektromosokban, az gond, akkor talán nem érdemes ilyet választani.
De nem biztos, hogy jól olvastad az itteni infókat. Hibákat nézve más fórumokon is az van, hogy azok írnak, akinek meg kell oldani valamit. Tény, hogy itt is az van előnyben, aki ért hozzá valamennyire, de ez benzinesnél is hasonló. Talán azokhoz könnyebb találni szerelőt, de jó szakember nincs mindenhol. (Épp a múltkori totalcaros műsorban mondták, hogy ők se találnak könnyen. Van, aki autómárkát is úgy választ, hogy milyen szerelőt v. szervizt ismer a közelben.)
Múltkor jeleztük, de talán nem volt hangsúlyos, hogy a benzines gépeknél költségként csak az üzemanyag lett számolva. Ugyanakkor az elektromosoknál ma már sokan hosszútávú költségként számolják (helyesen) az akkut, de közben meg reflexből a jármű áraként is, ami ellentmondás. Benzinesnél a "számlán" még ezek lesznek: 1. olaj- és szűrőcserék, variátor v. kuplungfelújítás 2. motorfelújítás(ok) 3. nagyobb értékvesztés sok km után
Nem írtad, milyen alternatívában gondolkodsz. Tudsz-e pl. olcsó, és olcsó üzemű benzinest? A korábbi számolásban a 125-ös 4T-k is szerepeltek, pedig az már (elvileg) inkább rendszámos motor kategória. 40 km/órához elég lenne 50 4T, az tényleg keveset fogyaszt(hat), de abból nem tudom, van-e már választék. Az akkucserénél írt "2 évenként" arra utal, hogy sokáig használnád, tehát mondjuk 8-10 évig. Az évi 4000 km-rel már 30-40.000. Egy benzines 2T-t biztos, hogy fel kell újítani addig, és akkor se fog utána sokat érni (szerintem). Ilyen távra viszont elektromosból már ne az ólomakkut nézzük, hanem a Lifepo lenne jó választás, persze abból sem a legolcsóbb. Motorból meg ehhez a tempóhoz elég lenne 1,5-2kW is.
Visszatérve az első gondolathoz, ha félsz tőle, akkor a felmerülő hibák és kockázatok nagyobbnak fognak tűnni, és ha nyugodtabb vagy egy benzinessel, azt lehet érdemes venni.
A közelmúltban vettem egy e-bike-t. Érdeklődnék tőletek, hogy lehetséges-e és nem ellenjavallt-e a 25 km/h-s limitet felemelni mondjuk 30-ra. És van-e itt valaki, aki ért hozzá és esetleg elvállalna egy ilyen "műtétet".
Január óta használok egy Goelixet 2x21 km-es munkába járáshoz "alkalmanként". ~1900 km-t mentem vele, nagyon jó gép. Egy 2.0 dízel autó használatát próbálom csökkenteni vele, eddig 42600 HUF-ot spóroltam vele (csak az otthoni töltés fizetős). 4 kW-os, az autók tempóját kényelmesen tartja, tökéletes városi járgány :)
Az nem baj ha jogsi köteles. Továbbra is az a kényszerképzetem van, hogy ezek a masinák még ebben az árkategóriában még nem annyira megbízhatók, sok a probléma velük. A jóval drágább meg nem ér annyit. Alacsony üzemeltetési költséggel szeretnék megbízható masinát.
Ez a legkevesebb, amit tehetek ennyi év ismeretség után! Előnye is van annak, ha valaki ennyire ritkán használt névvel rendelkezik, így senki más nem akarta felvenni a kesztyűt!
E-bringa kategóriába a 35-40 Km/h már nem fér bele a kressz szerint, ezért nem ís úgy gyártják őket. 25 Km/h a megengedett. Az a sebesség csak házi tunungal biztosítható. + akku és vezérlő csere. Robogó kategória jogsi, biztosítás köteles. Azok tudnák az elvárásodat pénztárcától függően akár 50-60 Km/h is megy.
Eladóvá vált az eléggé egyedi gyártmányú elektromos kerékpárom, mivel számomra már irtózatosan zörög, illetve nagyon sok munka lenne még vele, amit pénz és időhiány miatt nem igazán tudok vállalni.(Pl. A vezérlő csúnyán csak fel van ragasztó szalagozva; be kellene zsugorcsövezni a motorkábelt, az első hajtókarnál kellene láncvezetőt beépíteni valahogy, mivel olykor ledobja a láncot stb.) Most pillanatnyilag kerreg-zörög, de a motor végfordulata 48V-os feltöltött ólomakkumulátorral 63,5km/h. Az én súlyommal (70kg) nagyjából 45-tel visz, illetve ha tekerek rendesen 500W teljesítménnyel 50-nel simán lehet vele menni. Egy 36/48V-os, 17A-es sensorless vezérlő van benne, 4*12V 15Ah/20h Greensaver akkumulátorokkal. A kerékpár idén kapott új komplett kerék szettet (felni+külső-belső gumi, a belsőben defektgátló folyadékkal). Összesen 1000km-t futott a bringa, az akksik frissen rendelt, újak voltak télen, kb 35-40 töltési ciklus van most bennük. A kerékpárt hangsúlyozom, azoknak ajánlom, akik jártasak már az elektromos bringa építésben, mert ahogy leírtam most, nem egy egyszerű darab.
Az üzemeltetési költség ... kb. azonos lesz, ha teljesül a napi 15-20 km használat.
Az előnye, hogy nem büdös, nem zajos.
További előny, hogy a felmerülő hibák zöme házilag is javítható a középiskolás fizika alapján pár kézi szerszámmal és egy max 2000 Ft-os multiméterrel is.
Magam szeretnék venni egy elektromos robogót, inkább mint kerékpárt. Napi 15-20km-t szeretnék megtenni döntően sík terepen, kisebb bukkanókat ( 1-2m szintemelkedés ) legyőzve közben. Kicsit tanácstalan vagyok, hogy mennyire éri ez meg. A vásárlási lehetőségeim a belépő szintű gépeket érinti ( Lofty, eRobo go ). Ha lehetne azért ne 20km/h-val cammogjak, hanem 35-40km/h-t azért tudjon a gép. Milyen tapasztalatotok vannak ezekkel a gépekkel? Olcsónak relatíve olcsó, de olcsó húsnak híg a leve. Ezeknél a gépeknél, ha jól vannak tartva ( azaz, az akkuk megfelelően vannak kezelve, töltve ) kb. 2 évet bírnak, ha jól olvastam itt a hsz.-ket. Ergo 2 évente minimum 40e Ft-ért kell telepeket cserélni, nem számolva az esetleges egyéb elektromos hibákat, amik jó eséllyel előjöhetnek. Valahogy a hsz.-ket olvasva nekem az jön le, hogy azért nem egy ideális eszköz ez még. Ha meg profi akkukat teszek bele, az lényegesen megnyomja az árát az egésznek és máris nő az üzemeltetési költségem egy robbanómotoroshoz képest. Szóval nagy a dilemmám.
Ha 1-2 gondolattal hozzájárultok a felvetésemhez, megköszönöm, és persze olvasgatom tovább a témában írt hsz.-ket.
Kína nem unios tagállam ezért az alábbiak vonatkoznak a vásárlásra:
Arra figyelj: A jó ár ingyenes szállítással van vagy van plussz postaköltség. Legyen tracing number. Ez kb a hazai ajánlottnak felel meg. A megkapott szám segítségével nyomon követhető a csomag.
Az eladó elégedettségi indexe nagyobb vagy egyenlő legyen mint 98%. Át is kell bogarászni a véleményeket. Én személy szerint az elsőkerék meghajtást nem tartom célszerűnek/biztonságosnak. Mivel túrázásra használnátok a Pedelecet tartom célszerűbbnek. De F27szerviz járatosabb a témába.
Segítséget szeretnék ,mert a sok infóba elvesztem.A lényeg: 50 körüli házaspár napi max. 70 km-t szoktunk tekerni ha túrázunk.A húzósabb emelkedők miatt szeretném a bringáinkat átépíteni ,hogy a dombos vidéken is haladjunk.