Keresés

Részletes keresés

Bajdó Creative Commons License 2014.05.17 0 0 411

Megnézni a következő oldalon lévő anya nevét. (sok helyen van a következő oldalon)

Az indexelt oldal felső sorában a harmadik a View.

Ráállni és kinyíllik, altta mindjárt a legelső lehetőség a Show Previous or Next Image. Katt, és nyilik a képernyő jobboldalán egy másik ablak, és ez a következő oldal. Ha nem az,  van lehetőség lapozni (Previous vagy Next Image).

Fent jobbra piros X, kilépni.

Előzmény: mamu66 (410)
mamu66 Creative Commons License 2014.05.17 0 0 410

Lenne egy kérdésem azokhoz akik házasságit indexelnek! Meg kapok egy köteget,de az utolsó bejegyzésnél nincs meg az anya neve,mert az már egy másik köteg,amit ugye nem kértem le.Honnan tudom ki a menyasszony anyja? Kijavította ,de én nem találom! Még nem indexeltem házasságit és ez miatt kaptam 93%!

MCA-001 Creative Commons License 2014.05.16 0 0 409

Azt hiszem, hogy egy kicsi szünetet tartok az indexelésben:(((

Előzmény: MCA-001 (408)
MCA-001 Creative Commons License 2014.05.16 0 0 408

Én pedig nagy haragomban írtam emailt a mormonoknak a kedvenc egyeztetőnkkel kapcsolatban.

Hát nem győztek meg arról, hogy ők nagyon segíteni akarnak nekünk:(((

A levél lényege, hogy ők nem foglalkoznak ilyen levelekkel.

Nyomogassuk csak tovább a köteg ellenőrzés gombot:(

Prelleg Creative Commons License 2014.05.16 0 0 407

mamu66: Igen. Én is tőle kaptam vissza egyeztetett kötegeket, ugyanazokkal a hibákkal mint 2471208-nál. Azért hittem azt, hogy egy új account-tal tért vissza, de akkor úgy látszik már ketten vannak.

vadász2: Tudom, hogy vidéki településeket is feldolgoznak, de az kevésbé látványos, mint a budapesti. Szerintem amúgy a három képes köteggel semmi probléma nincsen, sőt sokkal kellemesebb így, rokonokat pedig nem szeretnék indexelni, nem örülnék annak, ha az ükanyám nevét az egyeztető „kijavítaná”. Hát igen, jó lenne, ha a Pest és Zemplén megyei polgári anyakönyvek felkerülnének a Familysearch.org-ra. (Addig is reménykedjünk az 1869-es zempléni összeírásban.)

Előzmény: mamu66 (406)
mamu66 Creative Commons License 2014.05.16 0 0 406

Nos ,szerintem ő új!

var arbitratorId = "1708338"

Egy 3 éves, egy 18 hónapos,egy 13 éves és egy 5 napos gyermek halálozásánál kijavította,hogy nő/férfi. Ilyenkor mindig elbizonytalanodok.
Jó a Győrfit elszúrtam,mert nem hosszú "ő"-vel írtam,ezt elismerem.De ami a lényeg!! A "barátunktól "100%-ot kaptam!!!! :D

Bajdó Creative Commons License 2014.05.15 0 0 405

Teljes eggyetértés zerfer-nek!

„A gond kizárólag az indexeléssel/egyeztetéssel, ill. annak a szervezésével van. Nagyon-nagyon kellene egy elérhető "gazda" ehhez a munkához! Nem kellene elvenni a lelkes (?) önkéntesek kedvét.”

Hozzátéve azt, hogy ez a „gazda” tejes magyar anyarnyelvű legyen. Ez az ide-oda fordítgatás néha teljesen értelmetlenné teszi a szöveget.

A technika is ezerszer jobb MACSE-nél mint itt. Nehéz az állandó betűstílusváltás.

Ez talán ez nem egészen így van.

„Az indexelők zöme egyháztag, az ellenőrök 99%-a szintén (itt Mo-n gondolom).“

Szerintem meg nem hiszem, hogy így van. Vettem a fáradságot, és meglátogattam a Tihanyi-téri, meg a Kispesti gyülekezetüket. Reméltem a sokaságban találok olyan indexelőt aki érti valamicskét ezt a projektet. Hát csalódnom kellett. Legtöbbjük bőszen kutatja őseit (szerencsés Szabók, meg Tóthok hatalmas gyüjteménnyel rendelkeznek), aztán indexelni nem is nagyon fáradoznak. Aztán ott vannak a nyelvtanító misszionárusok, akik alig valamit/semmit nem tudnak az indexelésről. Mit lehet várni így?

Néhány hete úgy fejeztem be, hogy „várom az eredményt”.   334  340  377 hsz.

Hát nincs eredmény! Ezért egyre közelebb állok ahhoz, hogy elmenekülök innen. Még kicsit várok, talán az új renszer kiszűri a rombolókat. Értelmes ember nem igen szereti ha bemocskolják fáradságos munkáját.

Kisérleteim zöme 92%-al jön továbbra is vissza. Amit nem ez a néhány terorista értékel, színte hibátlan (a szörnyűket is majdmind válalom). Igen fogy a türelmem. Ha másoknak is fogy, kíváncsi leszek, hogy sok-sok választottbíró mit fog kezdeni a maradék néhány türelmes indexelővel.

Ahogy elnézegetem nem vagyok egyedül. Kicsit vígasztal, hogy nem mindenki robot.

Már kicsit bánom, hogy nem a MACSE-nél kezdtem a munkát, eleinte nagy volt a lelkesedés. Azt gondoltam majd összefésülik a munkát. De hát csak gondoltam. Mokás lessz mikor újraindexelik Budapestet, vagy akármit. Van itt energia bőven.

Elsejére megint van párszáz nem lerendezett nyomogatnivalóm (erre gyüjtögettem), már ha még él a Júlia féle próbatiltakozás.

... Él??

Üdv aki megérdemli BSH

zerfer Creative Commons License 2014.05.15 0 0 404

Félreértés ne essék, részemről tisztelem a mormonok munkáját (bármilyen okból is csinálják), csak megköszönni tudom, hogy itthonról (ingyen!) keresgélhetek az ak.-ek között. A gond kizárólag az indexeléssel/egyeztetéssel, ill. annak a szervezésével van. Nagyon-nagyon kellene egy elérhető "gazda" ehhez a munkához! Nem kellene elvenni a lelkes (?) önkéntesek kedvét.

A frissítésnél én arra gondoltam, hogy pl. a katolikus anyakönyvek még mindig csak kilencvenvalahány százalékig elérhetőek, a polgáriakban is van jónéhány luk (persze pont azok, amik érdekelnének, de ez magán jellegű morgolódás).

A MACSE-féle megoldást én is jobban szeretem. Azt csinálom, ami valami miatt érdekel, látom az egész filmet, sokkal könnyebb megtanulni a hajdanvolt ak. vezető kézírását és az adaott helység családneveit. Ma fejeztem be Kőszeg komplett feldolgozását, most már álmomból felriasztva is elmondom a gyakrabb családneveket :o)

Előzmény: vadász2 (402)
magdusis Creative Commons License 2014.05.15 0 0 403

De sajnos,ami a FamilySearch-ön nincs meg falu,az a MACSE-nak sincs meg;nem választható.

Előzmény: vadász2 (402)
vadász2 Creative Commons License 2014.05.14 0 0 402

"bár azon is sok múlik, hogy amikor Budapestet indexeljük, hány embernek lesz kedve úgy dolgozni rajta, hogy tudja, a MACSE ugyanezt a munkát végzi és sokkal előrébb tart."

És már nem csak Budapest, de a vidék feldolgozása is elkezdődött, sokkal rugalmasabb körülmények között (választható település, egy adott film, vagy akár település tejes feldolgozása...)

Én például nem vagyok érdekelt sem Szabolcsban, sem Abaújban-Borsodban (Zemplénben lennék! - de az nincs:-(, s ez a háromlapos rendszer se szimpi... A Macsénél viszont csinálhatom az általam érdekelt megyét, vagy Budapestet, sokkal egyszerűbben, gördülékenyebben excelbe.

Az amerikaiak elkörülményeskedték a dolgot - persze érthető, de ettől még mint magyar anyakönyvet indexelő magyar nem megy könnyebben a munka:-(

Előzmény: Prelleg (400)
Ehiztari Creative Commons License 2014.05.14 0 0 401

A statisztika oldalon 5 magyar csoportot találtam (a neve alapján), a tegnapi nap termése:

Név - idexelt név/köteg - ellenőrzött név/köteg

Borsod-Abaúj-Zemplén-HU      4/1     0/0

Budapest Hungary Stake     507/71     190/35

Budapest HU     64/12     0/0

Hungary HU     132/23     0/0

Miskolc Hungary District     34/8     0/0

Összesen:     741/115     190/35

A Zemplénből tegnap feldolgozva lett:    845/136     736/144

A különbség: 104/21     546/109

Van még magyar csoport? Mert ha nincs, akkor úgy néz ki az indexelés zöme itthon zajlik, az ellenőrzés nagyja meg külföldön.

Igy könnyen lehet, hogy Kedvencünk is odaátról szorgoskodik, és akkor itthon nem nagyon tudunk tenni ellene :(

Prelleg Creative Commons License 2014.05.14 0 0 400

Szerintem már csak „egész pályás letámadással” lehetne kijavítani az általa okozott károkat. El kellene terjeszteni, hogy van valaki, aki hibásan egyeztet és ne kövessék (tudatosítani kell az indexelőkben, hogy az indexelésnek vannak szabályai és azokat be kell tartani), a Familysearch blogján és Facebook oldalán, a MACSE fórumain, lofsii.com-on, az index fórumainkon, a Familysearch indexelőszabályzatában, és azon a bizonyos telefonszámon keresztül, egészen a mormon-sajtoszoba.org-ig. De hát kinek van ehhez kedve, ideje és türelme? Senkinek. Marad számunkra a ius murmurandi. Hiába lesz kizárva, egy másik account-tal könnyedén visszatérhet (megjegyzem én is kaptam több ilyen „kijavított” köteget, a szokásos hibákkal, de másik kóddal, szóval lehet, hogy tényleg erről van szó). Ha nem is száz év, de ezzel az irammal nagyjából harminc év lesz, bár azon is sok múlik, hogy amikor Budapestet indexeljük, hány embernek lesz kedve úgy dolgozni rajta, hogy tudja, a MACSE ugyanezt a munkát végzi és sokkal előrébb tart.

Igaz, egy kicsit magunkra vagyunk hagyatva, de mi még a szerencsésebbek közé tartozunk, a szlovák projekt ennél sokkalta rosszabb helyzetben van, ráadásul a mi projektünkben már volt szabálymódosítás, ami egy halovány esélyt nyújt arra, hogy a projektünk gyermekbetegségeiből egyszer ki lesz kúrálva.

A magyar projekteken (egyházi és polgári) nincs mit frissíteni. Az öt éves tervükben nem szerepel, hogy az evangélikus, görög katolikus stb. anyakönyveket, vagy a római katolikus és református házassági és halotti anyakönyveket indexelni fogják, vagy esetleg digitalizált formában felteszik a Familysearch.org-ra. A polgári anyakönyvek esetében még fel kerülhet néhány település anyakönyve részben vagy teljesen, de a Pest és Zemplén megyei anyakönyveknél szerintem nincs ok a bizakodásra. Biztosan hoz valamilyen változást július elseje, de hogy lesz-e valamilyen pozitív hozadéka is, nem tudom.

Érdekességként:

Varsányi Attila: Az állami anyakönyvek mikrofilmezése és digitalizálása az MNL CSML Hódmezővásárhelyi Levéltárában 1-3. old.

http://www.szabarchiv.hu/drupal/sites/default/files/honlapra_rez%C3%BCm%C3%A9k.pdf

Torben Engbjerg: 50 Years of Cooperation – What Next? (Ötvenéves együttműködés – Hogyan tovább?) (Főleg a a13-15. old.)

http://www.szabarchiv.hu/drupal/sites/default/files/TorbenEngbjerg_50%20years%20of%20cooperation_hun.pdf

Előzmény: zerfer (399)
zerfer Creative Commons License 2014.05.14 0 0 399

Azt ugyan nem tudom, hogy hány magyar mormon dolgozik mint indexelő vagy arbitrátor, de az a gyanúm, hogy - hasonlóan hozzám - a legtöbben szimplán segíteni akarunk...

Sajnos egyértelműen látszik, hogy a magyar projekteket még csak balkézről sem kezelik.

Nincs vezetőnk (stake director, vagy project administrator), mindenki megy a maga feje után. Bármilyen gond, kérdés esetén marad a helpdesk, akik szegények csak lózungokat válaszolnak, mert még azt sem tudják, hogy Afrikában vagy az Anktartiszon van ez az izé...Hungary, vagy mifene.

A magyar anyakönyveket (egyházi és polgári) nem frissítik. Ebben az ütemben haladva 100 év múlva sem lesz kész a magyarországi adatbázis. (Viszont lehet hamarosan tableten indexelni, jujj de hiányzott).

Előzmény: Ehiztari (398)
Ehiztari Creative Commons License 2014.05.14 0 0 398

Hogy működik ez a rendszer? Valaki magyarázza már el nekem légyszi.

Mindenki tartozik valamilyen csoporthoz, nem?

Az indexelők zöme egyháztag, az ellenőrök 99%-a szintén (itt Mo-n gondolom). Így kedvencünk is tartozik egy stake-hez vagy csoporthoz azaz ott van felette egy SID vagy GA aki tudja terelgetni az indexelőket.

Leginkább azt nem értem, hogy tud valaki ekkora homályban élni? Máshol is panaszkodtak rá, nem csak itt.

Nincs semmilyen kommunikáció az egyházon belül az indexeléssel kapcsolatban? (Nem vagyok tag, ezért nézek bután.)

A magyar projekten kb. 600 önkéntes dolgozik, ha jól tudom. Hogyhogy nem tűnik fel neki, hogy szembemegy a többivel? 

MCA-001 Creative Commons License 2014.05.14 0 0 397
Nagyon észrevehető, hogy sokaknak elment a kedve az adatrögzítéstől.
Egy ilyen ellenőr nagyon vissza tudja húzni a többieket.
Sajnos a mormonok ezt még nem vették észre:(((
Előzmény: mamu66 (396)
mamu66 Creative Commons License 2014.05.14 0 0 396

Most én is szüneteltetem,mert elment a kedvem! Ha beírom az a baj,ha nem írom az a baj! Nem tudok a kedvükre tenni!! Legtöbbször nem írom be,le is húzza a százalékomat 92-93-ra!De a legnagyobb baj az,hogy tudom,hogy nem én hibáztam!

Előzmény: zerfer (395)
zerfer Creative Commons License 2014.05.14 0 0 395

Kisebb szünet után megint nekiugrottam az indexelésnek, persze megnéztem az eredményeimet is. Sajna úgy tűnik, hogy kedvenc arbitrátor batárátunk továbbra is tobzódik a szabályok megszegésében, mindenütt beírta a családnevet (születés) illetve a nemet (halott). 

Ez még túlélhető, de a legnagyobb baj, hogy erre neveli az indexelőket is... Ma délután egyeztettem 20 köteget: kivétel nélkül kedvenckénk szájíze szerint dolgoztak. Az időm nagyja azzal ment el, hogy törölgettem a családneveket illetve a nemeket. Kezdem feladni :o)

Prelleg Creative Commons License 2014.05.13 0 0 394

Aki nem lofsii.com olvasó, annak esetleg újdonság lehet: https://familysearch.org/blog/en/indexing-program-great-stake-indexing-directors/ Jól értem, hogy az új indexelői rendszerben azokkal az indexelőkkel és egyeztetőkkel, akik nem a csoportom tagjai, a továbbiakban sem fogok tudni kommunikálni? Remélem lesz ennél jobb megoldás.

MCA-001 Creative Commons License 2014.05.10 0 0 393

Előzmény: MCA-001 (392)
MCA-001 Creative Commons License 2014.05.10 0 0 392

Kíváncsi vagyok hogyan sikerül ennek a lapnak az ellenőrzése?

Vajon elolvassák a megjegyzést?

száma: 387703360

Skori 74 Creative Commons License 2014.05.09 0 0 391

Hát ez szomorú :-(

Előzmény: JPmiaou (390)
JPmiaou Creative Commons License 2014.05.09 0 0 390

Az angolnyelvű indexeknél is néha majd egy év eltelik az egyeztetés befejezése és a közzététel között, tehát a teljes szabolcsi indexet nem várnám nyár vége előtt.

Előzmény: Skori 74 (389)
Skori 74 Creative Commons License 2014.05.08 0 0 389

Ez a familysearch-os indexelés kész átverés! Már múlt év végén készen lettek a szabolcsi anyakönyvek, le is lettek ellenőrizve, de még sincs közzétéve! Október óta nem töltöttek fel új adatot. Akkor minek is csináljuk vagy kinek csináljuk?

Ehiztari Creative Commons License 2014.05.04 0 0 388

Oh, én csak a sima adatbázisról szóltam (az indexekről), az FS családfához nem értek, mert offline családfaprogramot használok. (Semelyik online rendszernek nem adnám meg a még élő rokonaim adatait. A saját adataimmal úgy gazdálkodok, ahogy akarok, de a családtagokét megadni az egedélyük nélkül, mifelénk nem szokás. És azt én sem szeretném ha ők raknák ki az én adataimat netre, mivel így azt én nem tudom kontrollálni. Paranoia, tudom :) )

Előzmény: Csőmester (385)
JPmiaou Creative Commons License 2014.05.04 0 0 387

"ahogy a rendszerben szerepelt" -- mit értesz itt "rendszer" alatt? Ha testvérek voltak felsorolva, az a FamilySearch-ön csak a családfában (Family Tree) lehetett, és az telis-tele van hibákkal, mert azt mind olyan jöttment átlagfelhasználó írta be, mint te meg én. Szerencsésebb esetben beírták a forrásokat és egyéb alátámasztásokat is, de legtöbbször csak az adatok vannak, és olyan régen voltak beírva (három vagy négy rendszerrel ezelőtt), hogy még csak meg se lehet kérdezni róluk senkit.

Ehiztari Creative Commons License 2014.05.03 0 0 386

Az fordulhatott elő hogy csak egy gyermek érte meg a felnőttkort, a többi pedig fiatalon meghalt. Ilyenkor olyat is gyakran látni, hogy ugyanazt a keresztnevet adták többször. De még az is lehetséges, hogy két azonos nevű házaspár élt egy időben az adott településen (ez a kevésbé valószínű). A legkevésbé valószínűnek pedig azt tartom, hogy olyan bejegyzés lenne a FS adatbázisában, aminek nincs semmi alapja.

Csőmester Creative Commons License 2014.05.02 0 0 385

A következő történt. Indexelt keresztlevélben stimmelt a rokon neve, anyja neve, apja neve, a keresztelés napja pedig három nappal az általam ismert születési nap utánra volt írva. Viszont a mi rokonunknak nem volt egy testvére sem, nemhogy vagy tíz, ahogy a rendszerben szerepelt. Mivel a dupla keresztnév és az adatok egyezősége miatt egyértelműnek véltem, hogy ő az, ezért bevettem a családfába ezen a rekordon lévő személyt, és a rokonsági kapcsolatot a testvérekre vonatkozóan töröltem.

Előfordulhat, hogy tévesen voltak a rendszerben ezek a testvérek? Végülis keresztlevélből ilyet nem lehet megállapítani.

Prelleg Creative Commons License 2014.05.02 0 0 384

Köszönöm szépen!

Előzmény: Ehiztari (383)
Ehiztari Creative Commons License 2014.05.01 0 0 383

1. Az én értelmezésem szerint akkor hagyhatod csak el, ha egyértelműen meg tudod állapítani, hogy címről van szó.

pl. csokonai Vitéz Mihály (a nemesi előnév kisbetűvel írandó)

Csokonai és Kürthi Vitéz Mihály (itt nagybetűvel van, de az 'és' miatt egyértelmű, hogy ez egy cím) 

Vitéz Mihály de Csokonya (a 'de' utal a címre)

A Csokonai Vitéz Mihály formában semmiképp nem hagynám el a Csokonait. (Pláne hogy az az eredeti családnév, amihez később jött a Vitéz, mikor a költő egyik őse nemesi címet kapott.)

2. A ragadványnevek is érdekes téma, mivel indexelni kell őket. A megjelenésük nem szabályozott mint a nemesi előneveké, sokféleképpen nézhetnek ki az anyakönyvekben.

Tóth Lajos Nyári, Tóth Lajos /:Nyári:/, /:Nyári:/ Tóth Lajos, Tóth /:Nyári:/ Lajos stb. Ezekben az esetekben egyértelmű hogy ragadványnevet látunk.

Van olyan is, hogy a bejelentő az atya, neve Nyári Tóth Lajos de az aláírása Tóth Lajos Nyári én ilyenkor ragadványnévként indexelek, de az ellenőrök általában nem értenek velem egyet. :(

Mivel ezeket a neveket főleg a családnév mellett vagy helyett használták én oda írom őket Tóth Or Nyári-ként. Ha nem olyan egyértelmű a helyzet pl. Kovács /:Ádám:/ Péter, és nem fordul elő a többi családtag (nők) nevében is, akkor a keresztnévhez írom Péter Or Ádám-nak.

Előzmény: Prelleg (382)
Prelleg Creative Commons License 2014.05.01 0 0 382

Mostanában a szlovák projekt és az örökbefogadott gyermekek szüleinek indexelési problémája (teljes képtelenség a rá vonatkozó szabály és egyértelműen adatvesztés) mellett a nemesi előnevek ejtenek gondolkodóba, remélem tud valaki segíteni. A szabály szerint címet, így nemesi előnevet sem szabad indexelnünk. Csakhogy egy indexelőnek tisztában kell-e lennie avval, hogy mi tekinthető nemesi előnévnek és mi az, amit a vezetéknév részeként kell kezelnünk. Hogy példákat is hozzak, tudnom kell-e, hogy Csokonai Vitéz Mihály, vagy Lindvai Bodnár Borbála nevében a Csokonai és a Lindvai mi? Na de akkor, hogyan indexeljük? Máskor egy születési bejegyzésben az apa úgy szerepelt, hogy: „Tóth Lajos Nyári” Itt minek indexeljük a Nyárit? Ragadványnévnek, esetleg keresztnévnek, mert nem tudjuk megállapítani pontosan mi is lehet, vagy nem kell indexelni, mert nemesi előnév?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!