Keresés

Részletes keresés

Stylist Creative Commons License 2007.09.05 0 0 22122
"A Zrínyin az évnyitón megjelent Szekeres Miniszter úr, és minden mellébeszélés nélkül kijelentette a hallgatók állománya elött, hogy a MH egy 5000 fős harcoló, és külhonban is szolgáló szervezetté fog átalakulni."

Konkrétan ezt mondta, vagy te ezt a következtetést vontad le belőle? :-))
Nem akarnám megint ideráncigálni a politikát, de a topik témájához kapcsolódik, úgyhogy 2 mondat erejéig muszály lesz. Szóval: szerintem nem eszik olyan forrón a kását. Lassan a ciklus felénél tartunk, és ezeknek - dr. Morvai találó kifejezésével élve, a magukfajtának - lesz kb. két éve a további kártékonykodásra, már ha végig kibírják. Ráadásul a Honvédelmi Törvény fontosabb részei kétharmados védettséget élveznek. Tehát ha lesz is új "reform", akkor sem tehetnek visszafordíthatatlan lépéseket. Majd jön legkésőbb 2010-ben egy polgári kormány, amelyik - remélhetőleg - ismét a szívén viseli majd a Haza védelmének sorsát!
Bocs az off-ért, de sajnos ez elválaszthatatlan a topik témájától... :-((
Üdv:
Előzmény: Kuruc71 (22117)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.09.05 0 0 22120
Tiszteletem.

Nehogy azt higgyétek, hogy akkor majd jobban megbecsülik, ha majd ők is beszállnak.
Figyelembe vette arrafelé a nagyfejesek közül bárki is(vagy az Európában üldögélő ,,szakértők" közül) a szovjetek tapasztalatait a sah, amin és a polgárháború/intervenció alatt? Pedig ugyan ezt mondták már akkor is! Vagy Európában és az USA-ban azt hiszik, hogy attól, hogy ,,elhozzák nekik a demokráciát" az afgánok hanyatt vágják magukat, levetkőzik több évszázados szokásaikat és majd jól megbecsülik, amit kapnak?
Hát ennyire naív még ifjabbik G.Bush sem lehet a saját -1 IQ-jával.:)))
Előzmény: Hamburger2 (22119)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.09.05 0 0 22119

Szervusztok!

 

Hogy miként néznek ki egyes projektek során átadott objektumok? Gondoljatok el egy iskolát, amit 3 "műszakban" használnak így is túlzsúfolva, karbantartás és állagmegóvás nélkül, miközben az itteni építőipar sem alapanyagaiban, sem technológiájában nincs köszönőviszonyban az európai normákkal!

 

Szervusz Roland!

 

Ne hidd, hogy most kapnak a generátorokhoz üzemanyagot! De legalább annyit elvárna az ember, hogy próbálják karban tartani a kapott javakat, vagy legalább az állagát megóvni.

 

A kisebb települések áramellátására létesített törpe vízerőművek létesítésével például szinte minden PRT leállt már, mert az élettartamuk nem érte el az egy évet sem. Egyszerűen nem tartják karban a berendezéseket. Az okát ne kérdezd! Mindenesetre sokszor semmi jelét sem látjuk annak, hogy az adomány objektumokat megbecsülnék. Ezért lenne fontos, hogy komolyabb "önrésszel" is beszálljanak a projektekbe. Akkor talán sajátjuknak tekintenék az ajándékot. Erre sajnos nagyon kevés példát láttunk eddig! Egyre inkább pofátlan követelőzésekkel lehet találkozni. :(

 

Hamburger

Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.09.05 0 0 22118
Ebből az 5000-ből mennyi lesz az átmentett potrohosok száma?
Előzmény: Kuruc71 (22117)
Kuruc71 Creative Commons License 2007.09.05 0 0 22117
Szia Laci !

A Zrínyin az évnyitón megjelent Szekeres Miniszter úr, és minden mellébeszélés nélkül kijelentette a hallgatók állománya elött, hogy a MH egy 5000 fős harcoló, és külhonban is szolgáló szervezetté fog átalakulni.

Nem régen még a mostani harcoló alakulatok további feltöltéséről volt szó de ahogy látni lehet más jelekből, sajna egy új "haderő reform" közelít.
Előzmény: Némedi László __ (22114)
ukkrm0 Creative Commons License 2007.09.05 0 0 22116
Köszi a válaszokat.
Némedi László __ Creative Commons License 2007.09.05 0 0 22115

mellesleg ez a Nato szöveg szól csak egyéni védelemről:

3. cikk

A jelen szerződésben kitűzött célok hathatósabb elérése érdeké­ben a Felek külön-külön és együttesen, folyamatos és hathatós önsegély és kölcsönös segítség útján, fenntartják és kifejlesztik egyéni és kollektív védelmi képességüket fegyveres támadással szemben.

 

tehát, ha úgy csinálunk mintha fejlesztés folyamatában lennénk, akkor már teljesítettük a kitételt, mert nem befejezett tényt igényel, hanem egy folyamatot :)))

Előzmény: Farkas Roland (22113)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.09.05 0 0 22114

a Natoban a mi ideális (2%) költségvetésünk is kb a Nato defence budget-ek összesített értékének 1-2%-nál van, nem nagyunk kellünk nekik, viszont az 1000 fő kevésnek tűnik csak 2%. GOndolom azt szeretnék, ha már ők védenek, akkor embert mi adjunk (pénz mindig van, de "ágyútöltelék" már politikai kérdés).

szerintem fel kell majd mennünk 2000 emberig (kb ez is a terv, ha végre nyílt lesz a terv).

 

A politikai részt meg most felesleges volt a részedről, mert a lengyelekről is szó van. Mellesleg mindegyik kormányunk hazudott a Natonak (ugye ha visszaolvasol pont erről volt szó), de egyébként utánunk több ország is megbukott. Egyébként is az érdekeink a hazugság mellett van (legfeljebb nem leszünk szépek a Natonál, de kit érdekel, szégyenkezzenek, akik ott ülnek kint naponta :)))

 

 

Előzmény: Farkas Roland (22113)
Farkas Roland Creative Commons License 2007.09.05 0 0 22113

Hat azert van oka a NATO-nak a rinyalasra.

 

Nezzuk csak... Artunk es Ormanyunk mielott Elqrta az orszagot es hazudott a nepnek, ne felejtsuk el: a NATO-t es az EU-t is beetette mar nehanyszor korabban hamis szamokkal legyen az a gazdasaggal kapcsolatban vagy a haderovel...

 

Ezt kovetoen azt is behazudtak nagyokosaink, hogy majd korszeru hadsereget epitunk ki es egyre tobbet koltunk majd ra az egyre ragyogobb gazdasag altal megtermelt egyre nagyobb GDP-bol. Na ezt is elb@sztak...

 

Aztan azt is elhitettuk, hogy specialis kepessegekre szakosodunk es qrvara nelkulozhetetlenek leszunk a NATO-ban. Erre vettunk egy valag Gripent amibol eleve feleslege van a szovetsegnek, es felallitottunk egy viztisztito csapatot, egy biolabort es egy CIMIC kepesseget. Nem hiszem, hogy ettol a Szovetseg ki van segitve, egyedul a biolabor ami egyedi (lenne), csak sajnos meg nekunk is egyedi mert egyetlen darab van belole...

 

Kozben meg vezeto politikusaink verik a melluket es etetik a jonepet, hogy nem kell teruletvedelem mert a NATO majd meglep. Rohadtul elfeledkeznek arrol, hogy a NATO egyik alapcikkelye kimondja, hogy minden tagorszagnak kepesnek KELL lennie megvedenie sajat magat. Na ezert hivja az angol kepviselo Magyarorszagot NETTO NATO ELOSKODONEK. A biztonsagi garanciak fogyasztojanak.

 

Es e helyen hiaba is jon Szekeres ur az alig zotygolodo szekerevel es probalja eladni a misszios szerepvallalasainkat. Ott vagyunk Afganisztan legbiztonsagosabb regiojaban valamint a balkanon, ami a berek es a Gripen berles mellett haza is vagja a katonai koltsegvetest.

 

Akarhogy is nezzuk mindez ugyan nem egy nagy nulla, de erosen kozelit feleje. Az eredmeny pedig: rohog rajtunk az EU, biral a NATO, multido a hadsereg es ezzel az orszag erdekervenyesito kepessege is (hataron tuli magyarsag vedelme), a hazug ember meg hiaba veri az asztalt Brusszelben.

Előzmény: Némedi László __ (22111)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.09.05 0 0 22112
Ha oket ki lehet zarni a NATO-bol hadipenzek elsporolasa miatt, akkor az MH-t es HM-et minimum a laktanya hata mogott kellene statarialisan fobe lovetni arulasert!
................................................

NINCS MIVEL!:P
Előzmény: Törölt nick (22110)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.09.05 0 0 22111

ez csak a Natoban-aktívak zsarolásának módszere, hogy többet dolgozzunk nemzetközi misszión, így végre pihenhetnek az angolok is, akik tényleg túl vannak hajtva (mondjuk ebbe ők mentek bele).

 

Szal nem fognak minket kizárni, se senkit, csak be kell igérnünk új missziós katonákat és mindenki vidám lesz.

Előzmény: Törölt nick (22110)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.09.05 0 0 22109

http://hvg.hu/itthon/20070904_nato_tagsag.aspx

 

"az angol képviselő helyszíni tájékoztatást kapjon az ország NATO-szerepvállalásáról"

 

ezt a hírt csak azért idézem megint (már valaki megtette), mert a mondat egyértelműen mutatja, hogy valóban mindig azzal szereljük le a Natot, hogy mennyi embert küldünk ki. Tehát nem kell pánikolni, hogy kizárnak az 1% alatti érték miatt, és biztos, hogy le merünk menni 1% alá, mert a Nato csöndben lesz.

 

(ez persze, mint itt élő magyar állampolgár, nem nyugtat meg!)

 

 

 

Előzmény: Némedi László __ (22061)
Farkas Roland Creative Commons License 2007.09.05 0 0 22108

http://www.misfa.org.af/

 

Baglanban miert ne mukodne az ami mashol mukodik?

Farkas Roland Creative Commons License 2007.09.05 0 0 22107

Oke Peter,

feltetlenul nezd meg. Mint ahogy mondtam nem sajat mikrohitel programot kellene inditani, hanem mar megtalalni az ott levo ilyen mikrohiteleket osztogato nemzetkozi szervezeteket, es a PRT mint egyfajta osszekoto kapocs funkcionalhatna a hitelt nyujto bankok es a hitelt felvevo falvak kozott.

 

Itt egy link ahonnan elindulhatsz... http://www.afghanistanwatch.org/2007/02/canada_to_bolst.html

 

Szomoru vagyok viszont, hogy erre meg senki sem gondolt. Pedig ha jol tudom a PRT koltsegvetesenek nagy resze a magyarorszagi miniszteriumokban lett elkoltve ahol kiokoskodtak mit lehetne kezdeni Bagram tartomannyal...

 

 

Egyebkent en is nagyon kivancsi vagyok arra, hogy mit takar az a mondatod, hogy: meg lehet nezni hogy neznek ki a korabbi projektek... Megirod maganlevelben?

 

A CIMIC egyik alapveto feladata az onfenntartasra neveles. Mi anno Kabulban ugy csinaltattuk meg csak egy korhaz generatorat, hogy nekik kellett gondoskodni az uzemenyagrol ami hajtja!

Előzmény: Hamburger2 (22096)
Maz Creative Commons License 2007.09.05 0 0 22106
T-72 valóban Belorusz államadósság fejében jött, rosszul írtam.
T-55 mutatóba is alig maradt, T-54 még talán annyi se. T-72 még kell legyen elég sok Kalocsán, az üzemkészség megfelelő alkatrészellátással gond nélkül fenntartható. (Egyrészt még a T-34 alkatrészeiből is sok behelyettesíthető, másrészt az inkurrenciából évtizedekig lehetne kannibalizálni annak a 15-nek.) Szép szokásunk szerint gondolom az alkatrészt fogják először kiszórni.
A határőrség BTR-80-asai tudtommal a Lengyelekhez kerültek, de még így is van belőlük bőven.
Big-B Creative Commons License 2007.09.05 0 0 22105
BTR-80-asokból biztosan van raktáron, hisz a Határőrség állománya is a MH-hez került.
Harckocsik max. M-zárolva lehetnek.
Előzmény: Stylist (22104)
Stylist Creative Commons License 2007.09.05 0 0 22104
""nekem hivatásos katona mondta, hogy abból a 12 tankból állandóan bevethető kb 2. 180 raktáron levőből meg csak annyit, nagyrészük 55ös, vagy pszh"

Nem mintha védeni akarnám a HM-et, ( védje a Nőtanács! ) de én úgy tudom, és valaki korábban szintén ezt írta itt, hogy a T54/55 tankokat az utolsó darabig a lángvágók alá küldték. Eleve azt sem hiszem, hogy van 180 harckocsi raktáron, de ami van, azt nem sok értelme lett volna az elavultabb T54/55-ből lekonzerválni, amikor még a 72-esek közül is kiszórtak egy csomót, lásd az iraki felajánlást. Ami pedig a "PSZH"-t illeti, az már vagy 20 éve nem létezik, mármint ha a magyar gyártmányú járműről beszélünk. Ami tartalékban lehet "PSZH" név alatt, az maximum BTR-80A...
Üdv:
Előzmény: ukkrm0 (22100)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.09.05 0 0 22103
Gépkanibalizmus?...Hm, annak hagyománya van..
Előzmény: Törölt nick (22102)
Big-B Creative Commons License 2007.09.05 0 0 22101
Hihető. Úgy gondolom, jelenleg átmeneti időszakot él át a fegyvernem. Pénz nincs se fenntartásra, se újak beszerzésére.
Előzmény: ukkrm0 (22100)
ukkrm0 Creative Commons License 2007.09.05 0 0 22100
Egy másik fórumban valaki ezt irta:

"nekem hivatásos katona mondta, hogy abból a 12 tankból állandóan bevethető kb 2. 180 raktáron levőből meg csak annyit, nagyrészük 55ös, vagy pszh"

Ezek szerint a T-72 esek közül kb 2 harckész. Bocsánat, ha nem hivatalos infó, én csak iderakom.
Mindenesetre érdekes.
Némedi László __ Creative Commons License 2007.09.05 0 0 22099

egyébként Paul O'Neill (Bush volt pénzügyminisztere) írja le könyvében, hogy megvizsgálták Afrikában, hogy a legnagyobb gond, a víz volt és egy falunak, ha kutat ástak, akkor nem kellett órákat azzal tölteni, hogy vízért jártak az emberek a szomszéd faluba. Ezért az összes jótékony pénzét nem nagy élelmezési projektekbe fektette, hanem ilyen mikrobefektetéseket csinált.

 

A másik, amit hallottam Indiában csináltak falvaknak egyszerű eszközökkel villamosítást (valami önfentartó rendszerekkel, azt hiszem vagy szél, vagy napenergia), és az 50 dolláros számítógépprojekt kapcsán még gépet is tudtak üzemeltetni.

 

Egyetértek Rolanddal, azek a kis lépések lokálisan sokkal látványosabbak és hasznosabbak, mint nagyobb lépések, de ritkábbak.

 

Meg kellene vizsgálni minden helyen, mi az ami a legtöbb időt veszi el az emberektől, illetve a legfőbb indoka az egészségük megromlásának, és azt javítani, vagy mely eszközök kellenek, hogy hatékonyabban tudjanak (mákot :)))) termelni...

 

A mikrohitelezést mint a pénzügyi rendszer és a pénzügyi beosztás megtanulására szokták alkalmazni, mert elméletileg ezekben a körzetekben az uzsorakamat müxik, és az adósrabszolgaság. Itt nem tudom mi a helyzet Afganisztánban. Ezt meg kellene vizsgálni. (én is megpróbálok feltúrni valamit, de ott helyben ti persze könyebben tudtok biztosabb infót szerezni.)

Előzmény: Hamburger2 (22096)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.05 0 0 22098

Lesz itt egy érdekes megbeszélés: http://www.origo.hu/itthon/20070904-szekeres-imre-talalkozik-liam-fox-brit-konzervativ-kepviselovel.html

 

Kiváncsi vagyok Szekeres magyarázataira...

Big-B Creative Commons License 2007.09.05 0 0 22097
"Egyébként meg lehet nézni, hogy milyen állapotban vannak az 1-2 éve átadott projektek!!!"

MIlyen állapotban vannak?
Előzmény: Hamburger2 (22096)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.09.05 0 0 22096

Szervusz Roland!

 

Az ötlet újszerű, de mivel nem vagyok pénzügyi szakember, ezért nem tudom, hogy működőképes-e. Gondolom, hogy nem kell bemutatnom Neked azt, hogy milyen fejletlen az afgán bankrendszer. Alaposan utána kéne járni a dolognak. Beszélek a POLAD-dal és az utódainkkal, hátha vevők az ötletre. A magam részéről nem igzán látok rá esélyt, hogy szankcionálni lehetne a hitelek törlesztésének elmaradását. Amennyiben pedig nincs ilyen és ennek híre megy az afgánok között, abban a pillanatban "adomány" szinten fogják kezelni a témát.  

 

A "halosztás és halászati tanfolyam" mondást mi is elég gyakran emlegetjük, de ennek ellenére a PRT-k még ma sem változtattak a projekt-mechanizmusaikon. Továbbra is ellenszolgáltatás és különösebb követelmények nélkül kerülnek betervezésre a projektek. Nagyon meglepődtünk, amikor az egyik általunk újonnan "felderített" járásunkban azzal álltak elő a helyi lakosok, hogy ha mi adunk x  ezer USD-t az általuk kért objektum építéséhez, akkor ők 2x ezer USD -t tesznek hozzá a sajátjukból. Erre nekem rögtön az jutott eszembe, hogy "pályáztatni" kéne a projekteket. Sajnos ilyen alapon a nagyon elmaradt területek továbbra sem kapnának semmiféle fejlesztési támogatást. Persze szét lehetne bontani a fejlesztésre szánt forrásokat célcsoportonként. Nehéz egy kérdés, mert igazán tiszta kép a gazdasági és anyagi viszonyokról még mindig nincs és szerintem nem is lehet ilyet összeállítani rövid időn belül. Azt meg megint nem kell Neked magyaráznom, hogy a CIMIC projektek alapvetően biztonsági célzatúak. A középtávú fejlesztések viszont már egyeztetésre kerülnek a tartományi fejlesztési tervvel (PDP)!

 

Abban mindenképpen egyetértek Veled, hogy minden módszert meg kell próbálni, amellyel felelősségérzetre lehet őket nevelni! Egyébként meg lehet nézni, hogy milyen állapotban vannak az 1-2 éve átadott projektek!!!

 

Üdv: Hamburger

Farkas Roland Creative Commons License 2007.09.05 0 0 22094

Hamburger (es PRT-val foglalkozok),

 

hallottam egy erdekes dolgot es kitalaltam valamit... Muhammad Yunus egy Nobel bekedijas bangladesh-i gazdasagi kutato.

 

O az aki kitalalta a mikro-kredit (microcredit) eljarast, ami akkor jutott eszebe amikor megtudta, milyen kovetkezmenyei lettek annak, hogy 24 dollaros kolcsont adott egy 57 tago bangladeshi falunak.

 

A lenyeg, hogy a nagyon szegeny (afgan) falusi emberek hitelkeptelenek, ezert nagy bankok nem segitenek rajtuk, a mikrohitel viszont felelossegre neveli oket, mikozben mint egy motort, berugja a gazdasagot ott ahol nincs.

 

Az alapelv a regi kinai mondas: Ha segiteni akarsz egy ehezo emberen ne enni adj neki hanem tanitsd meg ot halaszni.

 

Ilyen mikrohitel van afganisztanban is, a kanadaiak nemreg adtak ilyesmire megint par millio dollart. A netes keresokbe beirva kapsz talalatot.

 

Az otlet: Csinaljatok Ti is ilyet !!!  Ha mas nem nezzetek meg melyik bank ad ilyet ott helyben, nem kell odacsalogatni a magyar Penzugyminiszteriumot vagy az OTP-t.

 

Ha mar van ilyen programotok akkor bocs a zavarasert, ha meg nincs akkor itt a nagy lehetoseg (az otletert nem kerek tanulmany keszitesi dijat mint a gazdasagi miniszteriumnak dolgozo szakertok, hehe)

 

udv

Roland

 

Watchdog Creative Commons License 2007.09.04 0 0 22093
Ez a cikk világbajnok. Minden mondata közhely (Gripen kritikát kivéve). Ilyet nem tud akárki, ehhez vagy született tehetség kell, vagy tényleg nagyon jó anyag...
Előzmény: Fefe952 (22051)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.09.04 0 0 22092

TacskO!

 "Hol lehet ilyen jó erős anyagot kapni, amit a cikkíró szív?"

  Ha megengeded, ezt a mondatot alkalomadtán, forrás megjelölése nélkül idézném is!

 gyula

Előzmény: Törölt nick (22053)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.09.04 0 0 22091

István!

 Gyarmatiról eddig nekem is jó véleményem volt, ez a cikk szerintem is valamilyen tudatmódosítónak köszönhető(szép kerek összeg a személynek, vagy még kerekebb az alapítványának)

    gyula

Előzmény: Zicherman Istvan (22060)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.09.04 0 0 22090

Harpet79!

   Résztvevője voltam a németek M 109G 155mm-es önjáró páncélozott löveg felajánlásának. Kompletten adták volna az osztály eszközeit a zászlóalj segélyhely mentőautóiig bezárólag. Egy régebbi kapcsolat alapján Wachsler Tamásnak jelentettünk a felajánlásról 98 nyárelején. Megértette, elfogadta. Augusztusban a 2 méteres pénzügyes ment ki tárgyalni, meg sem említette a témát, így bukott ez a mutatvány is.

 gyula

Előzmény: Törölt nick (22065)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.09.04 0 0 22089

Nocsak!

   gyulla

Előzmény: elek75 (22076)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!